star242 19.07.04, 09:59 A czy ktoś wie może jaka jest prawidłowa wielkość endometrium?Czytałam gdzieś że 8mm, a ja mam 2,1mm.Czy za 3 m-ce się odbuduje?Pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
manus2 Re: wielkość endometrium 19.07.04, 18:13 z tego co ja wiem to prawidlowa grubosc endometrium to od 6-14mm. Jeśli jestes po poronieniu to raczej normalne, ze endomatium jest teraz bardzo cieniutkie (po łyżeczkowaniu). Musisz dać mu szanse sie zregenerować. Jeśli np. w nastepnym cyklu się nie poprawi proponuje skontaktowac się z lekarzem - jest mnóstwo środków poprawiajacych jakość endo. Odpowiedz Link
tania75 Re: wielkość endometrium 19.07.04, 22:49 Manus napisz jakie są środki na poprawienie endo. Ja sama również mam z nim problem. Odpowiedz Link
star242 Re: wielkość endometrium 19.07.04, 21:45 Poroniłam,ale łyżeczkowania nie miałam........i to mnie własnie dziwi Odpowiedz Link
manus2 Re: wielkość endometrium 21.07.04, 19:39 Tania75, jednym z dość dobrych leków na szybką poprawę endometrium jest Progynova - hormon, wydaje sie z przepisu lekarza. Na opakowaniu info, ze lek przeznaczony jest dla kobiet w okresie przekwitania. Mi podawano go przed embriotransferem i w kilka dni endo z 8mm skoczylo na 11mm - jakies 3 dni, no i po 3,5 roku starań okazało sie ze zaszlam w ciaze...niestety maluszki sie nie rozwinęły... Odpowiedz Link
aquarius72 Re: wielkość endometrium 22.07.04, 13:22 Star, ostatnio był na forum "niepłodność" wątek o naturalnych wspomagaczach dla endo. Dziewczyny wymieniały czerwone wino, orzeszki pistacjowe i soję. Nie wiadomo, czy pomoże, ale chyba nie zaszkodzi Odpowiedz Link
star242 Re: wielkość endometrium 22.07.04, 16:09 Dzięki aquarius,dziwni Ci lekarze,nic nie mówią,tylko każą czekać i nic poza tym,nie każą mi nawet żadnych badań robić,a ja strasznie boję się że następnym razem sytuacja się powtórzy.Zbadał mnie znów dziś i stwierdził że mam grzybka w pochwie i torbiel na jajniku i nic poza tym.Acha i upierają się żeby czekać 1,5 roku!!!!I co Wy na to??? Odpowiedz Link
aquarius72 Re: wielkość endometrium 23.07.04, 09:17 Wiesz co, to 1,5 roku to totalne przegięcie!!! Wczoraj było bardzo gorąco, może Twój ginek źle się czuł ? Nic się nie przejmuj, lecz grzybka (a propos - on go zdiagnozował tylko na podst. badania gin?, moim zdaniem powininnaś zrobić wymaz, bo jeśli masz jakieś objawy -np.upławy, to niekoniecznie musi być grzybek - lepiej to sprawdzić). Torbiel trzeba bezwzględnie skontrolować w następnym cyklu na USG, bardzo prawdopodobne, że się sama wchłonie. Tymczasem hoduj ładne endo na czerwonym winku zagryzanym orzeszkami pistacjowymi, buźka Odpowiedz Link
star242 Re: wielkość endometrium 23.07.04, 13:59 aquarius,hahaha ja jak usłyszałam za pierwszym razem te 1,5 roku(wtedy jeszcze byłam zielona)myślałam że umrę z żalu,ale lekarka mi powiedziała że wystarczy 0,5 roku.Po powrocie zajrzałam na to forum i mi ulżyło,ale jak za drugim razem lekarz przypomniał że 1,5 roku to już śmiać mi się chciało.Co do grzybka to widzieli go tylko w szpitalu,nie mam żadnych objawów(upławy mam gęste białe ale to chyba po owulacji)a torbiel jest ale wierzę że po miesiączce go już nie będzie.Ale się rozpisałam!!!Pozdrowionka Odpowiedz Link