Dodaj do ulubionych

CMV-pytanie

25.04.06, 14:01
dostalam wynik powtorzonego TORCH testu. 2miesiace temu CMV-IGm pozytywny,
IGg nie wyszedl, bo tets nieprawidlowy. Po poronieniu yrobili mi wszpitalu 2
test TORCH. i terz CMV Igm-pozytywna, IGG pozytywna. i co dalej?2 miesiace
mam to swinstwo, cyztalam, ze antyciala w klasie IGm moga sie utrzymywac do
18 miesiecy, ale chcialabym ya 3 miesiace yajsc w ciaze i boje sie, ze
historia sie powtorzy.
Obserwuj wątek
    • atena2006 Re: CMV-pytanie 25.04.06, 21:48
      Może warto byłoby pójść na wizytę do lekarza chorób zakaźnych i spróbować
      wyleczyć CMV? Na pewno nie zaszkodzi się zkonsultować.
      • 89mika Re: CMV-pytanie 25.04.06, 22:00
        wirus cytomegalii rzeczywiscie bardzo długo utrzymuje się w organiźmie i poziom
        IgM moze byc dodatni nawet do 18 msc, ja w tamtym roku w lutym robiłam badania
        i miałam IgM bardzo wysokie,a w tej chwili robiłam badanie w marcu i jest wynik
        ujemny, warto tez zrobić badanie na obecność DNA wirusa cytomegalii, jest to
        tzw. izolacja wirusa cytomeaglii, badanie z moczu, jest to badanie dość istotne
        bo pozwala stwierdzić czy ta zaraza jest aktywna w organiźmie czy nie i czy
        krąży w nim, badanie to najlepiej zrobić rano na czczo i najlepiej nawet w
        laboraorium gdyz mocz nie moze uzyskac temp. pokojowej
    • juwil1 Re: CMV-pytanie 27.04.06, 09:16
      CMV jest najgorszym swiństwem jakie znam... bo na to poprostu nie ma lekarstwa,
      organizm sam musi uporać sie z tym wirusem i nie pomogą konsultacje u Bóg wie
      kogo.
      Znam ten temat od podszewki po pierwszym poronieniu wynik miałam dodatni
      zarówno w klasie IGM i IGG czyli od września'04 do stycznia/lutego '05 wynik
      ani rusz, jedyne pocieszenie że sie nie podnosiło, kontrolne badania dopiero w
      maj/ czerwiec '05 dały wyni IGM ujemny a IGG dalej dodatnie ( ale to ponoć
      ok).. czyli zielone swiatełko na zaciążanie, tak też sie stało we wrezsniu'05
      ale niestety puste jajo płodowe ( najprawdopodobniej Ureaplasma) jednak badania
      kontrolne w styczniu wykazały dodatnie IGG i dodatnie IGM.
      Zdziwienie moje i lekarzay było ogromne. W marcu nadal mam troszke juz mniej
      ale nadal dodatnie. Najgorzsze jest to że to może być reinfekcja albo inna
      odmiana wirusa i na chwile obecna nie moge ryzykować ciążą wiec znowu czekam
      aż to sie ze mnie wyniesie.
      Mam nadzieje że tym razem raz na zawsze. Aktualnie czekam na wyniki bo robiłam
      CMV na awidność, ma określić zakażenie czy jest stare czy nie.
      Tak wiec trzeba swoje odczekać naprawde nie ryzykuj bedać zakażoną.
      Pozdrawiam
      Justyna
      • dragica Re: juwil1 27.04.06, 09:59
        Wyslalam ci mail, prosze przeczytaj go.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka