mada342 07.11.08, 18:24 Kobietki może któraś się orientuje, czy po poronieniu zwolnienie jest 100 % płatne ,czy 80%.czy musi być zaznaczone na zwolnieniu ,że to była ciaża? Jeżeli tak , to w jaki sposób?tak jak w ciaży? dziękuję za pomoc.. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aagata4 Re: zwolnienie 07.11.08, 20:18 witaj... powinno byc na zwolnieniu lekarskim zaznaczone literka "B" i wtedy jest 100 % płatne , jak nie jest zaznaczone ze to ciąża - to płatne 80 % dobrą praktyką jest też zapytanie sie pacjenta czy sobie zyczy tą literke czy tez nie... przy pierwszym poronieniu tak postąpiono u mnie, przy kolejnym wstawiono bez pytania i na szczęście mi to odpowiadało... spotkałam sie tez z przypadkami, że nie wstawiono i były problemy z tą "B" - bezzasadne... tak więc jeżeli ma dla ciebie to znaczenie to zadzwon do lekarza czy szpitala który wystawia to zwonienie i zapytaj jak jest u nich i przedstaw swoje życzenie.. pozdrawiam Agata Odpowiedz Link
mada342 Re: zwolnienie 07.11.08, 20:30 Dziękuję Ci bardzo.Tak mi się wydawało, dzwoniłam do kadr i nie było na zwolnieniu tego oznaczenia.Dostałam 80%pensji.Pani kadrowa odeslała mi to zwolnienie i powiedziała ,ze jak będzie poprawione to nalicza w następnym miesiacu.Tylko nie wiem czy ze strony szpitala jest to możliwe.dziękuję Odpowiedz Link
emiliah Re: zwolnienie 08.11.08, 10:17 NIe trzeba poprawiać zwolnienia, zwłaszcza, że nie wiadomo, czy lekarz nie odesłał już oryginału do ZUS. Ale nie ma problemu, żeby wystawił zaświadczenie, że zwolnienie za okres taki a taki było w związku z ciążą. To też jest podstawa do wyrównania chorobowego do 100%. Odpowiedz Link
mada342 Re: zwolnienie 13.11.08, 21:35 Wiecie co? pani sekretarka w szpitalu powiedziała ,ze pierwszy raz się z tym spotyka,żeby na zwolnieniu po stracie ciaży było zaznaczone ,że to była ciąża.Nikt podobno nigdy o to się nie ubiegał.Zaczęła mi tłumaczyć , że przecież w momencie wystawiania zwolnienia nie byłam już w ciąży.Trudno, jutro jadę do szpitala walczyć o zaswiadczenie do zwolnienia.Choć od pewnego czasu , mam traumę jak wchodzę do tego budunku ... Odpowiedz Link