Dodaj do ulubionych

studia w anglii a potem praca w usa ?

21.02.11, 20:36
czy jest tu kto kto zrobil sobie jakiegos magistra w anglii a potem pojechal w tym zawodzie pracowac do stanow?
ja sie gleboko i dlugo zastanawialam nad opcjami ale jako ze nia mam kasy na studia w usa/kanadzie to wymyslilam ze zostaje w anglii i robie tutaj magistra i potem bede aplikowac o prace w usa, ewentualnie najpierw w kanadzie.
czy ktos tak robil? i czy bylo latwo dostac prace?

dodam ze uniwerek ok. mialam nie za duzy wybor bo musialam wybrac taki uni, ktory do kursu ktory robie, ma akredytacje odpowiednia uznawana tez przez odpowiednie professional bodies w uk oraz w usa i kanadzie.
dodam ze nie sa to nauki scisle, ale tez nie strasznie arts and farts.
tak raczej posrodku
Obserwuj wątek
    • robin153 Re: studia w anglii a potem praca w usa ? 22.02.11, 04:28
      To w Anglii nie placi sie za studia? Nic? Moj syn ktory dostal sie na mocny program w computer science tutaj, cos przebakuje ze chcialby studiowac rok w Anglii, i nawet mi na mysl nie przeszlo ze studia w Anglii sa bezplatne.
      • robak.rawback Re: studia w anglii a potem praca w usa ? 22.02.11, 12:49
        nie w anglii nie placi sie za studia. wogole nic.
        skad to dziwne pytanie?
        • katlia Re: studia w anglii a potem praca w usa ? 22.02.11, 19:59
          to chyba nie jest doklanie fakt, prawda? Niedawno czytalam to:

Plans to reform higher education financing will see fees nearly double to £6,000 a year. Those institutions that meet certain conditions set by the Office for Fair Access will be able to set higher fees of up to £9,000.
          www.educationinvestor.co.uk
      • katlia Re: studia w anglii a potem praca w usa ? 22.02.11, 19:54
        robinku rok studiow w anglii dla amerykanina (przewaznie organizowany przez uczelnie w ramach junior year abroad) nie bedzie bezplatny. nawet jezeli robi sie to bez jakiegos programu, to amerykanie placa (chociaz mniej niz tu.)
        • edytkus Re: studia w anglii a potem praca w usa ? 22.02.11, 19:56
          A co jezeli Amerykanin pojedzie na studia do UK uzywajac polskiego paszportu?
          • katlia Re: studia w anglii a potem praca w usa ? 22.02.11, 20:08
            Nie wiem - sadze, ze jezeli pojedzie jako student amerykanskiego uniwersytetu w ramach junior year abroad, to pewnie bedzie traktowany jako amerykanin.

Jezeli chce zaczac studia w UE jako polak to pewnie inne przepisy wchodza w rachube.

Ale w calej unii teraz jest nacisk uczelnie zeby byly mniej uzaleznione od pieniedzy rzadowych, wiec wszytko w europie tez zaczyna sie zmieniac.
            • robak.rawback Re: studia w anglii a potem praca w usa ? 22.02.11, 22:12
              poczulam potrzebe sarkazmu ...

-------------
              wiadomo tak jak i w usa - jest czesne dla home i international students - wiec international bedzie placil dwa razy wiecej niz home student.
              teraz to sobie reformuja i beda wyzsze stawki od nastepnego roku w anglii; wogole bardza tna w edukacji wiec uniwerki kombinuja i restrukturyzuja jak moga.

jak ktos chce jechac na exchange etc to moze jakies inne stawki obowiazuja zalezne od uniwerku danego, nie wiem.

anyways w anglii wyniesie mnie to pare tysiakow, a w usa byloby kilkadziesiat tysiakow ktorych nie mam.
              • robin153 Re: studia w anglii a potem praca w usa ? 23.02.11, 20:07
                Dzieki serdeczne. Moj syn dopiero zacznie studia na UMD we wrzesniu wiec nie szukal jeszcze informacji na temat mozliwosci studiowania za granica, stad moje pytanie. ale skoro podatkow w PL nie placimy, to nie bedziemy mogli pewno korzystac z zadnych przywilei dla obywateli Unii Europejskiej. Sorry Roback ze skrecilam watek.
                • edytkus Re: studia w anglii a potem praca w usa ? 23.02.11, 20:22
                  robin153 napisała:

>ale skoro podatkow w PL nie placimy, to nie bedziemy mogli pewno korzys
                  > tac z zadnych przywilei dla obywateli Unii Europejskiej.

nie wiem co podatki maja do rzeczy? Kuzynka mego meza zaczela studia w Kanadzie z amerykanskim paszportem a skonczyla w Hiszpanii z polskim. Podatkow wtedy jeszcze nie placila nigdzie ;) A na dodatek polski paszport zapewnil jej prace najpierw dla rzadu hiszpanskiego a potem brytyjskiego. Co ciekawe dziewczyna czytac i pisac po polsku nie potrafi, chociaz mowi calkiem niezle.
                • aneta05 Re: studia w anglii a potem praca w usa ? 23.02.11, 21:28
                  robin153 napisała:

> Dzieki serdeczne. Moj syn dopiero zacznie studia na UMD we wrzesniu wiec nie sz
                  > ukal jeszcze informacji na temat mozliwosci studiowania za granica, stad moje p
                  > ytanie. ale skoro podatkow w PL nie placimy, to nie bedziemy mogli pewno korzys
                  > tac z zadnych przywilei dla obywateli Unii Europejskiej.

tak jak napisala Edytkus podatki nie maja nic wspolnego z przywilejami obywatela Unii.
                  Polski paszport otwiera wiele drzwi a nie polski PIT :)
                  • robin153 Re: studia w anglii a potem praca w usa ? 24.02.11, 15:34
                    Musialam sie zasugerowac tymi oplatami stanowymi tutaj- (in-house tuition).

:)

Dzieki!
          • myelegans Re: studia w anglii a potem praca w usa ? 09.03.11, 03:46
            edytkus napisała:

> A co jezeli Amerykanin pojedzie na studia do UK uzywajac polskiego paszportu?

Jezeli chcesz sie zalapac na stawki EU majac polski paszport, obowiazuje sie 2 lata rezydencji w kraju EU przed podjeciem studiow, w przeciwnym razie placisz stawki jak dla cudzoziemcow spoza EU
    • godiva1 Re: studia w anglii a potem praca w usa ? 24.02.11, 22:36
      Robaku, dyskusja sie przesunela na platnosc i bezplatnosc studiow w UK, a nie o to pytales.
      Sluchaj, z mojego doswiadczenia wynika, ze pracodawcy nie maja zadnego problemu z zatrudnianiem cudzoziemcow jesli ci maja legalne zezwolenie na prace. Problem pojawia sie wtedy kiedy trzeba walczyc z Homeland Security o wydanie wizy pracowniczej bo to jest kosztowne i roczna pula tych wiz czesto sie konczy w kilka godzin. Tak bylo pare lat temu kiedy bezrobocie nie istnialo, teraz naturalnie trudno jest dostac prace nawet Amerykanom. Ale to bardzo zalezy od Twojego zawodu i sa tez roznice geograficzne naturalnie. Mozesz tez trafic na ksenofoba ktory Cie nie zatrudni vbo jest przeciwny imigrantom, ale wsrod professionals jest takich malo - w mojej firmie (ogromna firma finansowa) pracuje mnostwo Hindusow, Chinczykow, Latynosow itp i traktuje sie ich tak jak lokalnych dopoki wladaja dobrze jezykiem.
      W kazdym razie bottom line jest taka, ze jesli wezmiesz na swoj grzbiet walka z immigration service to wiekszosci pracodawcow jest wszystko jedno czy jestes Amerykaninem czy nie.
      • robak.rawback Re: studia w anglii a potem praca w usa ? 26.02.11, 13:45

dzieki
        ja troche zbyt ogolnie pytanie sformulowalam - chodzilo mi o to czy jak sie aplikuje bez doswiadczenia w usa (jakkolwiek ze studiami akredytowanymi przez ich prof bodies) to czy oni wtedy kreca bardzo nosem ze sie nie ma doswiadczenia na ziemi lokalnej - wiec odpada sie w przedbiegach?
        czytam kanadyjskie froum i ich wypowiedzi i tam ludzie mowia ze w kanadzie bardzo patrza na lokalne doswiadczenie wiec nie wiem czy tak samo jest w usa.
        ja bym miala doswiadczenie z UK.

jak zaczynalam w anglii to tez byl z tym problem troche bo chcieli lokalne doswiadczenie, fakt ze nie tylko nie mialam lokalnego doswiadczenia ale tez typ zawodu troche zmienilam wiec nie mialam tego doswiadczenia nawet z polski.
        wiec na pewno to tez mialo wplyw.
        no ale teraz juz pare lat w tym siedze. wiec byloby latwiej pod tym wzgledem.
        • robin153 Re: studia w anglii a potem praca w usa ? 26.02.11, 18:50
          a jaki masz zawod? o chyba to od tego zalezy. jesli np. IT to hyba niewazne skad doswiaczenie, ale jak np. cos zwiazanego z prawem to juz lokalne doswiadczenie bardziej potrzebne.
    • klaudona Re: studia w anglii a potem praca w usa ? 28.02.11, 18:40
      A Brytyjczycy wysylaja swoich za granice. W artykule pisza, ze inne eurpejskie uniwersytety maja programy po angielsku za mniejsze pieniadze niz w Anglii.
    • klaudona 529 a studia za granica 01.03.11, 16:12
      Czy mozna wykorzystac pieniadze odlozone na 529 na studia za granica np w Anglii? Nie chodzi mi tutaj o wymiane studencka na jeden czy dwa semestry ale o studia o jakich pisze Robak.
      • aneta05 Re: 529 a studia za granica 01.03.11, 17:19
        klaudona napisała:

> Czy mozna wykorzystac pieniadze odlozone na 529 na studia za granica np w Angli
        > i? Nie chodzi mi tutaj o wymiane studencka na jeden czy dwa semestry ale o stud
        > ia o jakich pisze Robak.

tez mam ten dylemat ale jak na razie chyba nie mozna, wydaje mi sie ze gdzies czytalam ze to sa tylko akredytowane uczelnie w USA
        Na szczescie nasze dzieci sa jeszcze male wiec moze w ciagu nastepnych 15 lat cos sie w tej kwestii zmieni
        • robak.rawback Re: 529 a studia za granica 08.03.11, 14:19
          ten kurs na studia to zachacza lekko o IT/web design etc ale to nie jest informatyka; tylko kilka modulow jest na ten temat.
          tematycznie dotyczy umiejetnosci przekladalnych na inne kraje bo opiera sie na tym co robia w innych krajach anglojezycznych. wiec pod tym wzgledem jest ok. zastanawiam sie nad samym podejsciem pracodawcy do kogos kto wczesniej nie pracowal w usa, nawet jak nie byloby z przystosowaniem klopotow.

wiem jak to jest jak sie jest dobrym z informatyki - kolege sami wyszukali ludzie z usa na podstawie rekomendacji i projektow jakie robi - choc on ani pracy nie szukal u nich ani tez nie skladal zadnych aplikacji do usa wogole, i juz pare razy odrzucil takie oferty, a chcieli go od reki z zalatwieniem wszystkiego, i wiem ze bedzie mial znowu oferty i znowu je odrzuci

niektorzy to dobrze maja aghr
          • myelegans Re: 529 a studia za granica 09.03.11, 04:04
            IT jest bardzo oblozony i wielu IT-owcow jest bezrobotnych, wec design and graphic design podobnie.
            Programisci, zwlaszcza niszowi, np. do pisania i zarzadzania bazami danych, zwlaszcza medycznymi moga miec wziecie.
            Aplikujac o wize o prace H1 pracodawca musi uzyc argumentu, ze Twoje skills sa unikatowe i nie moze ich znalezc na rynku wewnetrznym.
            Z tego co widze, to takie kontrakty najlepiej wychodza tym, ktorzy juz znaja pracownika bo np. pracowali na kontrakcie itp.
            Skontaktuj sie z jakimis headhunters i niech probuja znalezc ci np. contract position, ktory moglabys wykonywac elektronicznie. Nie jest to zatrudnienie na stale, bo i takiego tu nie ma, tylko od kontraktu. Zawsze otworzy Ci to furtke. Rekomendacje i word of mouth w dalszym ciagu dzialaja najlepiej.
            Inna opcja to zrobienie doktoratu i przyjechanie tu na post doc, ktory jest znacznie latwiejszy do dostania i pozniej szukanie juz pracy na miejscu. albo po magistracie zalapanie sie na inne studia "masters' tutaj z jakims assistanceship i przyjechanie na wizie studenckiej, pozniej staranie sie o prace i przejscie na wize pracownicza H1.
      • myelegans Re: 529 a studia za granica 09.03.11, 03:56
        klaudona napisała:

> Czy mozna wykorzystac pieniadze odlozone na 529 na studia za granica np w Angli
        > i? Nie chodzi mi tutaj o wymiane studencka na jeden czy dwa semestry ale o stud
        > ia o jakich pisze Robak

Question: I have looked on your FAQ on the savingforcollege.com web site and could not find the answer to the following question: Are 529 plans applicable for U.S. students looking to study in Canadian universities?

Answer: Actually, you can find the answer on our 529 FAQ page, but it may not be obvious and I am happy to elaborate here. The definition of "eligible institution" for 529 purposes includes many foreign institutions, in Canada and elsewhere around the world. In order to be included, the foreign institution must be eligible to apply to participate in the Federal Family Education Loan (FFEL) programs administered by the U.S. Department of Education. The financial aid regulations state that the Secretary of the Department of Education must approve the foreign institution in order for it to be eligible.

Approved institutions are assigned a "school code" by the Department of Education to be used by students when applying for financial aid programs. You can look up a particular institution on a page we have set up (click HERE ) using the Department of Education's school code list. If searching by state, select "Canada" in the state dropdown box to locate eligible institutions in Canada (select "Foreign Country" for most other international schools).

I am often asked a related question: If a school in the United States may be eligible for federal financial aid programs, but for whatever reason chooses not to participate, can it still qualify under Section 529? The tax regulations are not entirely clear on this question. My suggestion is for 529 plan participants to rely on the Department of Education's school code list and to assume that if a school does not have a code then it is not eligible for 529 treatment. Even if a particular school believes it would be approved by the Department of Education, it cannot be certain until it has actually made application.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka