speranzaa 20.06.11, 01:06 Mam test we wtorek za tydzien i booklet z 100 pytaniami... jak ten egzamin wyglada? czy pytaja szczegolowo, ile pytan zadaja? Dzieki Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
myelegans Re: egzamin na obywatelstwo 20.06.11, 04:04 Trzeba odpowiedziec na 60% czyli 6 na 10. Mnie po 6 prawidlowych wiecej nie pytali. Pytania jak w ksiazeczce i TAK odpowiadac, jak kaza wymienic 3 stany w pierwszych Commonwealth nie wychylac sie tylko wymienic 3 i koniec. Krotko i zwiezle, odpowiadac na pytania. Pytania wybiera losowo chyba komputer, bo moj agent cos tam wcisnal i dostal kartke z pytaniami. Odpowiedz Link
amelka75 Re: egzamin na obywatelstwo 20.06.11, 04:36 Mi zadali chyba dziesiec pytan, wszystkie z tej ksiazki, ponadto musialam napisac zdanie typu : I have to go to the post office. W ogole to bylo przyjemnie, pogadalam sobie z panem, moga ci zadac jeszcze jakies dodatkowe pytania, jak sie tu znalazlas i takie tam, nie wiem czy mnie pytal z ciekawosci czy tak musza. Odpowiedz Link
gram.w.zielone Re: egzamin na obywatelstwo 20.06.11, 04:41 Tak, trzeba bylo napisac zdanie i jeszcze trzeba bylo przeczytac zdanie lub dwa na glos. Bardzo podstawowe zdania to byly. Odpowiedz Link
gram.w.zielone Re: egzamin na obywatelstwo 20.06.11, 04:38 Ja mialam ten egzamin 3 miesiace temu. Na egzamin przynioslam wszystkie papiery o ktore proszono, a egzaminator pytal, czemu tak malo (!) i ze ludzie normalnie przynosza wiecej materialow. To mnie nieco zestresowalo, bo myslalam, ze w tym momencie juz nic nie trzeba udowadniac a tu znow chcieli widziec, ze z mezem mieszkam (mialam green card przez meza). Sam egzamin to banal, tylko wykuj te pytania dokladnie tak jak w ksiazeczce. Odpowiedz Link
speranzaa Re: egzamin na obywatelstwo 20.06.11, 18:36 Dzieki, no czytam , tylko nie wiem czy bede w satnie odpowiedziec dokladnie slowo w slowo jak w ksiazeczce.. No wlasnie z tymi dokumentami, mam wykaz papierow , ktore trzeba przyniesc na rozmowe i to te same , ktore juz im wyslalam... czy wzielyscie ze soba kopie oryginalow czy tylko oryginaly? mysle, by zrobic kopie w razie jakby chcieli zatrzymac. Czy od razu mowia, czy egzamin zdalo sie i kiedy jest przysiega? Odpowiedz Link
edytais Re: egzamin na obywatelstwo 20.06.11, 22:42 A przypomnialas mi! Ja mialam papiery wysylac w kwietniu i zapomnialam ! Odpowiedz Link
edytkus Re: egzamin na obywatelstwo 20.06.11, 23:34 speranzaa napisała: > Czy od razu mowia, czy egzamin zdalo sie i kiedy jest przysiega? ja bylam z lekka w szoku gdy okazalo sie ze przysiega oraz otrzymanie certyfikatu sa jeszcze tego samego dnia (tzn. w dniu egzaminu), gdybym wiedziala za wczasu ubralabym sie jakos wyjatkowo. Odpowiedz Link
marcysiaw1 Re: egzamin na obywatelstwo 27.06.11, 05:41 ile sie teraz czeka na egzamin od momentu wyslania do nich papierow? Ja moge zdawac w listopadzie ale slyszalalm, ze sie czeka pol roku? Odpowiedz Link
speranzaa Re: egzamin na obywatelstwo 27.06.11, 06:44 Marcysia, wysalam papiery pod koniec marca chyba to byl 26 i egzamin w ten wtorek , wiec 3 miesiace... Odpowiedz Link
marcysiaw1 Re: egzamin na obywatelstwo 28.11.11, 02:32 DZiewczyny, jakie dokumenty trzeba wyslac wraz z aplikacja na obywatelstwo? Tylko aplikacja, zdjecia I czek a reszta pozniej, czy cos wiecej? Odpowiedz Link
gram.w.zielone Re: egzamin na obywatelstwo 21.06.11, 22:20 Mowia od razu, czy sie zdalo, ale musialam czekac na odpowiedz w sprawie obywatelstwa jakas godzine. Procedura jest taka, ze drugi urzednik musi przejrzec papiery i dopiero wtedy jest to "klepniete". Bedziesz w stanie odpowiedziec, nie martw sie, to jest bardzo prosty egzamin! Znajdz sobie flashcards w internecie. Ja przysiege mialam dwa tygodnie po egzaminie. Kazano przyjsc na 9am, potem znowu wypelanianie papierow, o 1pm przysiega. Odpowiedz Link
gocharynka2 Re: egzamin na obywatelstwo 21.06.11, 22:56 Ja egzamin mialam 2 misiace temu. Tak musisz przynies orginaly + kopie papierow, ktore im wyslalas. JEzeli masz obywatelstwo po mezu i na tej podstawie wypelnialas aplikacje N-400 to radze wziasc orginal + kopie ostatniego wspolnego rachunku za prad np. Jezeli im nie wysylalas zdjec to zrob 2 paszportowe zdjecia i wez ze soba. Pytan uczylam sie sluchajac z CD player, to jest strona USCIS www.uscis.gov/portal/site/uscis/menuitem.749cabd81f5ffc8fba713d10526e0aa0/?vgnextoid=982a309186e89210VgnVCM10000025e6a00aRCRD&vgnextchannel=c242df6bdd42a210VgnVCM100000b92ca60aRCRD gdzie mozesz sciagnac dodatkowe pomoce. To zalezy od rejonu jak widze ale mi odrazu IO powiedziala, ze zdalam i mam czekac na przysiege moja przysiega byla w otatni piatek czekalam tak dlugo bo zmienialam dane personalne. Powodzenia i daj znac jak poszlo sam egzamin nie jest zly pozdrawiam :) PS. Pamietam zeby zabrac swoja GC i polski paszport na tej stronie powyzej jest video jak taki przykladowy test wyglada Odpowiedz Link
myelegans Re: egzamin na obywatelstwo 22.06.11, 19:03 Ja sie wielce zdziwilam jak zobaczylam swoja "teczke" podczas interview. Byla grubosci sporego folderu. A ja na prawde mam nudne zycie. Co oni tam maja? Chcialam zapytac, ale moj oficer byl wyjatkowym sztywniakiem i oficjalista, wiec nie chcialam zadzierac. Odpowiedz Link
speranzaa Re: egzamin na obywatelstwo 27.06.11, 06:54 No mam nadzieje, ze bedzie ok! Dzieki serdeczne. Odpowiedz Link
gocharynka2 Re: egzamin na obywatelstwo 30.06.11, 06:13 Speranzaa napisz krotka relacje jak bylo? W jakim stanie zdawalas egzamin? pozdrawiam Gocharynak Odpowiedz Link