Dodaj do ulubionych

Are you better off today then you were 4 years ago

05.09.12, 03:16
Ciekawa jestem jak to jest tak naprawde...
Moja sytuacja poprawila sie znacznie w ciagu ostatnich 3 lat: nie boje sie o utrate ubz. medycznego z powodu tzw. pre existing condition (tzn. jesli oczywiscie nie zostanie to znowu zmienione), w firmie w ktorej pracuje nikt nie zostal zwolniony (po dwoch falach zwolnien w 2008), zatrudniono 7 nowych osob, no i co najwazniejsze nasze pensje wzrosy i powrocily bonusy:)
Wiem, ze w dalszym ciagu ludzie bezskutecznie szukaja pracy i bezrobocie nie maleje, ale czy naprawde przecietni ludzie nie odczuli zadnej poprawy?
Obserwuj wątek
    • edytkus Re: Are you better off today then you were 4 year 05.09.12, 03:32
      ha ha moj maz mial juz dwa extentions z unemployment, chcielibsymy sprzedac dom ale co z tego ze na nowy mam duzy downpayment skoro bez stalej pracy nikt nam nie da pozyczki. Tylko w zeszlym tygodniu czworo moich znajomych dostalo natychmiastowe wypowiedzenie a co za tym idzie ich nianie, panie do sprzatania i ogrodnicy. Podatek od nieruchomosci nam wlasnie wzrosl o kilkaset dol., takze koszty zuzycia wody, poziom w szkolach spadl jeszcze bardziej. Life sucks. Podsumowujac: za Bush'a bylo nam jak w raju ;)
      • godiva1 Re: Are you better off today then you were 4 year 05.09.12, 14:42
        U mnie osobiscie wiekszych zmian miedzy 2008 a 2012 nie ma, ale i tak bede glosowac na Obame, moim zdaniem on jest lepszy dla tego kraju i dla swiata niz Republikanie.
        • piesfafik Re: Are you better off today then you were 4 year 05.09.12, 19:03
          Dla manie ogromne znaczenia miala reforma zdrowia. Po pierwsze moglam ubezpieczyc moja corke ktora jest studentka. Po drugie, moja corka ma wreszcie szanse na ubezpieczenie zdrowotne, mimo ze jest niepelnosprawna. Gdyby nie to, byla by skazana na SSI - czyli zycie na glodowej rencie, ale za to z ubezpieczeniem. Teraz moze starac sie o prace a nie o rente.
          • robin153 Re: Are you better off today then you were 4 year 06.09.12, 19:56
            Ja jestem. Wprawdzie w tej samej pracy - ale ilosc programow nam rosnie i nie ucinaja co roku pieniedzy z budzetow.
          • kaja7 Re: Are you better off today then you were 4 year 06.09.12, 19:58
            Nam sie poprawial od 2008 do 2012 az przyszedl 2012 i maz stracil prace szukal cale wakacje, nie mial zadnego interwiew az tu 2 tyg temu 3 interview i 3 oferty pracy jedna leksza od drugiej wybral najalepsza z SUPER ubezpieczniem !!! i wikeszymi zarobkami oraz co janwazniejsze kolo miasta do ktorego chce sie przeprowadzic hura !!!!!!!!!!!!!! W tym roku jeszcze bedzie dojezdzal a w nast. przeprowadzamy sie . teraz nie zdazylismy bo prace dostal na tydz przed rozpoczeniem roku szkolnego.

Bede na 100% glosowac na Obame!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
            • skibunny Re: Are you better off today then you were 4 year 07.09.12, 03:52
              kaja7 napisała:

> Nam sie poprawial od 2008 do 2012 az przyszedl 2012 i maz stracil prace szukal
              > cale wakacje, nie mial zadnego interwiew az tu 2 tyg temu 3 interview i 3 ofert
              > y pracy jedna leksza od drugiej wybral najalepsza z SUPER ubezpieczniem !!! i w
              > ikeszymi zarobkami oraz co janwazniejsze kolo miasta do ktorego chce sie przepr
              > owadzic hura !!!!!!!!!!!!!! W tym roku jeszcze bedzie dojezdzal a w nast. przep
              > rowadzamy sie . teraz nie zdazylismy bo prace dostal na tydz przed rozpoczeniem
              > roku szkolnego.
              >
              > Bede na 100% glosowac na Obame!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
              >

Gratulacje:) to dopiero super wiadomosc!
              powodzenia!
      • skibunny Edytkus, 07.09.12, 03:51
        edytkus napisała:

> ha ha moj maz mial juz dwa extentions z unemployment, chcielibsymy sprzedac dom
        > ale co z tego ze na nowy mam duzy downpayment skoro bez stalej pracy nikt nam
        > nie da pozyczki. Tylko w zeszlym tygodniu czworo moich znajomych dostalo natych
        > miastowe wypowiedzenie a co za tym idzie ich nianie, panie do sprzatania i ogro
        > dnicy. Podatek od nieruchomosci nam wlasnie wzrosl o kilkaset dol., takze kosz
        > ty zuzycia wody, poziom w szkolach spadl jeszcze bardziej. Life sucks. Podsumow
        > ujac: za Bush'a bylo nam jak w raju ;)
        >

a w jakiej branzy Twoj maz i Ty pracujecie ze jest tak ciezko z praca?
        ja pracuje w firmie zajmujacej sie produkcja towarow 'ostatniej potrzeby':)
        pierwsi odczulismy nadchodzacy kryzys i naprawde teraz odczuwamy poprawe...
        takze moj maz odetchnal z ulga i oznajmil koniec kryzysu w tym roku:)
        mam nadzieje, ze i Wam wkrotce sytuacja sie poprawi!
        • edytkus Re: Edytkus, 07.09.12, 15:57
          skibunny napisała:

> a w jakiej branzy Twoj maz i Ty pracujecie ze jest tak ciezko z praca?

moj maz zajmuje sie fire suppression systems, dopoki nie ruszy cale construction nie ma co liczyc na poprawe na rynku pracy, a szkoda bo np. ile osob wie ze niedawno w Empire State Building nie dzialal CAŁY system przeciwpozarowy?! ile przyszloby wtedy do pracy? Ilu turystow wjechaloby na gore wiedzac ze w razie pozaru byliby odcieci od nizszych pieter?

A ja... hmm... dla uspokojenia wyrzutow sumienia od czasu do czasu zagladam na Craigslist po czym stwierdzam ze zadnych ciekawych ofert i tak nie ma. O nie, przepraszam, jedna byla interesujaca, jakis nudysta szukal towarzystwa LOL Tylko dlaczego w dziale dla grafikow?

> ja pracuje w firmie zajmujacej sie produkcja towarow 'ostatniej potrzeby':)
          > pierwsi odczulismy nadchodzacy kryzys i naprawde teraz odczuwamy poprawe...
          > takze moj maz odetchnal z ulga i oznajmil koniec kryzysu w tym roku:)
          > mam nadzieje, ze i Wam wkrotce sytuacja sie poprawi!

jeszcze o wodzie i suchym chlebie nie zyjemy, nie jest az tak zle ;) Moj maz jest w o tyle dobrej sytuacji ze nawet jesli popracuje kilka dni czy tygodni wciaz moze pobierac unemployment (oczywiscie pomijajac przepracowane godziny), a tak dlugo jak dostaje czeki tak dlugo mamy ubezpieczenie. Nic jednak nie trwa wiecznie.
    • marekatlanta71 Re: Are you better off today then you were 4 year 07.09.12, 02:38
      Obamę nie udało się zniszczyć moich planów i chyba nam lepiej obecnie niz 4 lata temu. Ale nie dzięki Obamie, a raczej pomimo jego działań.
      • zyta2003 Re: Are you better off today then you were 4 year 07.09.12, 04:23
        Czyli ciagle masz pieniadze na nowy sprzet AGD i zapewne juz kupiles osmy odkurzacz.
        • zyta2003 Re: Are you better off today then you were 4 year 07.09.12, 05:39
          To w czym markuA. tak utrudnia Ci Obama, zeby byc "better off "? Straciles prace, ubezpieczenie, nie dal Ci on oczekiwanej podwyzki, podwyzszyl Ci taxy, nabial i jachty podrozaly?
          Mnie sie pogorszylo, chociaz to nie wina Obamy. Jednak ciagle mam na zycie, bilet na samolot, drobne przyjemnosci, drobne prezenty i drobne pozyczki (nie na chleb, czy nawet rent) dla bedacych w chwilowej potrzebie.
          Zawsze pogarsza sie tym, ktorzy nie lubia rzadzacego prezydenta, a ci drudzy maja jak by lepiej. Moze wkrotce innym sie bedzie pogarszalo, a innym poprawialo.
          • staua Re: Are you better off today then you were 4 year 07.09.12, 13:11
            A ja lubie obecnego prezydenta, a pogorszylo mi sie (tylko, ze mam swiadomosc, ze gdyby ktos inny byl prezydentem, to mogloby sie pogorszyc bardziej).
          • edytkus Re: Are you better off today then you were 4 year 07.09.12, 15:28
            zyta2003 napisała:

>
            > Zawsze pogarsza sie tym, ktorzy nie lubia rzadzacego prezydenta,

moj maz to niestety demokrata wiec akurat glosowal na Obame
            • marekatlanta71 Re: Are you better off today then you were 4 year 07.09.12, 19:27
              edytkus napisała:
              > moj maz to niestety demokrata

Masz czystą sprawę rozwodową - każdy sędzia uzna że życie z demokratą jest niemożliwe :)
          • marekatlanta71 Re: Are you better off today then you were 4 year 07.09.12, 19:42
            Na przykład wprowadzone reformy ubezpieczeń spowodowały że moje ubezpieczenie zdrowotne bardzo podrożało a w pracy przebąkuje się że w tym roku będzie jeszcze gorzej bo wymóg pokrywania preexisting conditions jest niesamowicie kosztowny dla ubezpieczycieli.

Poza tym jego ciągłe narzekanie na to że bogacze zarabiający $250K lub więcej są źli i dorobili się kosztem innych mnie strasznie wkurza. Zamiast iść na demagogię i antagonizować jedną grupę społeczeństwa przeciw drugiej, Obama mógłby np. doprowadzić do uchwalenia budżetu. Demokraci przez dwa lata mieli większość w senacie i izbie + własnego prezydenta i zamiast rozwiązać problemy które obiecywali rozwiązać jak się dostaną do władzy to tylko szukali powodów żeby nie podejmować trudnych decyzji. Najwyższy czas odebrać im władzę i dać komuś kto jest w stanie poprawić problemy USA. Przede wszystkim przez OSZCZĘDNOŚCI. Płacę dużo podatków i jak widzę jak moje pieniądze są marnowane, to mnie diabli biorą.
            • piesfafik Re: Are you better off today then you were 4 year 07.09.12, 20:17
              Ubezpieczenia zdrowotne maja to siebie ze ciagle drozeja. Dawno temu jeszcze na studiach doktoranckich wykupilismy prywatne ubezpieczenie dla rodziny bo bylam w ciazy a studenckie pokrywalo koszty do 10K. Kosztowalo nas to 100$ miesiecznie. Piec lat pozniej przeprowadzilam sie do Kaliforni do pracy i to samo ubezpieczenie w tej samej firmie kosztowalo juz $1500. A to bylo bardzo dlugo przed reforma Obamy.
              Wiec jeki firm ubezpieczeniowych na temat ubezpieczen ludzi z "preexisting conditions" mnie malo wzruszaja. W koncu w reformie jest przymus ubezpieczen.
              Pewnie ze bylo by taniej ubezpieczac samych zdrowych, tylko co wtedy z chorymi? Rozumiem ze mozna ich podrzucic rzadowi (Medicaid) a potem narzekac ile rzad wydaje naszych pieniedzy na leczenie i jaki jest okropnie niewydajny.
            • policjawkrainieczarow Re: Are you better off today then you were 4 year 08.09.12, 03:47
              bo wymóg pokrywania preexisting conditions jest niesamowicie kosztowny
              > dla ubezpieczycieli.

cały cywilizowany swiat jakos sobie z tym radzi, bo wbrew pozorom przewlekle chorzy ludzie zyja nie tylko w USA, to i amerykańscy ubezpieczyciele sobie poradzą. Poradziliby sobie i bez podnoszenia składek, ale jak maja pretekst, to korzystają.
              • katlia Re: Are you better off today then you were 4 year 08.09.12, 20:15
                oj, biedne, biedne firmy ubezpieczeniowe... lol, przeciez to terrorysci i mafia!
            • staua Re: Are you better off today then you were 4 year 08.09.12, 04:47
              O, a moje wlasnie stanialo. Takiego maila dostalam. To moze jednak poprawia sie? ;-)
            • robin153 Re: Are you better off today then you were 4 year 08.09.12, 14:59
              Na przykład wprowadzone reformy ubezpieczeń spowodowały że moje ubezpieczenie z
              > drowotne bardzo podrożało a w pracy przebąkuje się że w tym roku będzie jeszcze
              > gorzej bo wymóg pokrywania preexisting conditions jest niesamowicie kosztowny
              > dla ubezpieczycieli.

No ale nie pokrywanie preexisting conditions wg ciebie jest etyczne w najbogatszym panstwie na swiecie?

jak widzę jak moje pieniądze są marnowane, to mnie diabli biorą.

Gdzie to tak widzisz? ja tam mieszkam w bardzo demokratycznym stanie, bardzo demokratycznym county, place wysokie podatki owszem, ale szkoly publiczne mamy swietne, uniwersytet tez, roznorodne uslugi dla starszych ludzi, piekne parki, bezpiecznie....A ze duzo podruzuje i czasem jezdze do stanow republikanskich to mam razenie ze bieda az trzaska mimo niskich podatkow . .

contemplativesnapshots.blogspot.com/view/sidebar
              • robin153 Re: Are you better off today then you were 4 year 08.09.12, 15:01
                pdrozuje - przepraszam za ortografa.
              • jaga_nj Re: Are you better off today then you were 4 year 08.09.12, 23:12
                Dopoki podatki np. Od nieruchomosci beda w kazdym stanie inne, drogi I mosty u jednych platne u drugich nie to wszystko mi jedno czy to bedzie Obama,Romney czy pani Jadzia. Czy ludzie naprawde wierza w te obietnice I przepiekne slogany przeplatane lzami? Nie bede glosowac w tym roku, jedyne co mi pozostalo to wierzyc w swoje mozliwosci . Po czterech latach jest tak jak bylo.Nie moge narzekac na nic ale to nie zasluga Obamy ani zadnego innego polityka.
                • piesfafik Re: Are you better off today then you were 4 year 09.09.12, 16:19
                  To o czym piszesz wynika z tego ze rzad federalny nie ma kontroli nad wszystkim - sa prawa i przepisy stanowe i lokalne. Ale to wcale nie znaczy ze rzad federalny czy prezydent nie ma wplywu na nic. Od prezydenta zaleza a przyklad nominacje do Sadu Najwyzszego a to kto w tym sadzie zasiada ma ogromne znaczenie dla ustawodawstwa w tym kraju.
              • policjawkrainieczarow Re: Are you better off today then you were 4 year 19.09.12, 19:20
                > jak widzę jak moje pieniądze są marnowane, to mnie diabli biorą.
                >
                > Gdzie to tak widzisz? ja tam mieszkam w bardzo demokratycznym stanie, bardzo de
                > mokratycznym county, place wysokie podatki owszem, ale szkoly publiczne mamy sw
                > ietne, uniwersytet tez, roznorodne uslugi dla starszych ludzi, piekne parki, be
                > zpiecznie....A ze duzo podruzuje i czasem jezdze do stanow republikanskich to m
                > am razenie ze bieda az trzaska mimo niskich podatkow . .

tu jest ladna ilustracja tego, o czym piszesz:
                www.businessinsider.com/mitt-romney-47-percent-no-income-tax-map-red-republican-states-2012-9
        • marekatlanta71 Re: Are you better off today then you were 4 year 07.09.12, 19:23
          Największą złośliwość jaką Obama mógł mi wyrządzić, zrobił dość niedawno:
          www.autoblog.com/2012/08/29/new-cafe-rules-officially-finalized-54-5-mpg-is-like-making-gas/
    • staua Re: Are you better off today then you were 4 year 07.09.12, 13:09
      Tak, bo w kwietniu 2009 zmienilam prace na o wiele lepiej platna, i te prace mam do dzis (odpukac). Ale nie lepiej niz 3 lata temu, bo zamrozili place i budzety. Moze w przyszlym roku odmroza?
    • katlia Re: Are you better off today then you were 4 year 08.09.12, 00:18
      4 lata temu, wartosc mojego 401K sie dramatycznie zawalila. W przeciagu kilku tygodni patrzylam jak pieniadze zarabiane przez lat topily sie szybciej niz lod w Antarctice.

Teraz jest lepiej. Byloby napewno jeszcze lepiej, gdyby Bush w ogole nigdy niie byl prezydentem. Ale to inna bajka.

• zyta2003 Re: Are you better off today then you were 4 year 12.09.12, 04:23
        Bardzo wazne: Obama wprowadzil dwie kobiety jako sedziow Sadu Najwyzszego, a takze w roku 2009 podpisal ustawe przeciw dyskryminacji w wysokosci zarobkow kobiet. Na razie niewiele to zmienilo, ale zamiast 70 centow kobiet wobec 1 dolara mezczyzn jest 76 centow. Wlasnie w tych dniach wprowadzono pelne ubezpieczenie dla chorujacych po 9/11. Paul Ryan dwukrotnie glosowal przeciw temu.
        • iamhotep Re: Are you better off today then you were 4 year 12.09.12, 10:41
          Nic sie nie zmienilo.
          1. Fed jak rzadzil tak rzadzi nie tylko garniturami w bialym domu
          2. Ani jeden bankster nie poszedl przed sad za kolosalne przekrety
          3. Jak mordowalismy tak mordujemy (niesiemy demokracje) spragnionym ludom w dalekich krainach. Do tego dodac lagry w Guantanamo, Bagram czy to miejsce w Iraku (zapomnialem nazwy)
          4. Propaganda stala sie tak namolna ze czasem sie zastanawiam czy ja czasem w jakiej Korei nie jestem

• katlia Re: Are you better off today then you were 4 year 12.09.12, 21:48
            Dosyc sporo sie zmienilo, ale trzeba o tym wiedziec - i to doceniac.
    • edytkus Re: Are you better off today then you were 4 year 13.09.12, 23:43
      natknelam sie na to zestawienie pod jednym z gazetowych tytulow (nie podano zrodla)
      wyborcza.biz/biznes/1,100896,12475377,Ubostwo_w_USA_wciaz_na_rekordowym_poziomie.html

#1 During the time Barack Obama has been in the White House, median household income has fallen by 7.3 percent.

#2 Back in 2007, 19.2 percent of all American families had a net worth of zero or less than zero. By 2010, that figure had soared to 32.5 percent.

#3 According to the Federal Reserve, the median net worth of American families dropped "from $126,400 in 2007 to $77,300 in 2010".

#4 According to the Pew Research Center, 61 percent of all Americans were "middle income" back in 1971. Today, only 51 percent of all Americans are "middle income".

#5 Back in 1970, middle income Americans brought home 62 percent of all income in the United States. In 2010, middle income Americans only brought home 45 percent of all income.

#6 The unemployment rate in the United States has been above 8 percent for 42 straight months.

#7 The percentage of working age Americans with a job has been below 59 percent for 35 months in a row.

#8 In June, the number of Americans added to the food stamp rolls was nearly three times larger than the number of jobs added to the U.S. economy.

#9 Approximately 53 percent of all U.S. college graduates under the age of 25 were either unemployed or underemployed last year.

#10 Since Barack Obama entered the White House, the number of long-term unemployed Americans has risen from 2.7 million to 5.2 million.

#11 Today, the average duration of unemployment in the United States is about three times as long as it was back in the year 2000.

#12 According to a report that has just been released by the National Employment Law Project, 58 percent of the jobs that have been created since the end of the recession have been low paying jobs.

#13 According to the Center for Economic and Policy Research, only 24.6 percent of all of the jobs in the United States are "good jobs".

#14 In 2010, the number of jobs created at new businesses in the United States was less than half of what it was back in the year 2000.

#15 The average pay for self-employed Americans fell by $3,721 between 2006 and 2010.

#16 According to U.S. Representative Betty Sutton, America has lost an average of 15 manufacturing facilities a day over the last 10 years. During 2010 it got even worse. That year, an average of 23 manufacturing facilities a day shut down in the United States.

#17 At this point, one out of every four American workers has a job that pays $10 an hour or less.

#18 While Barack Obama has been president the velocity of money has plunged to a post-World War II low.

#19 According to one recent survey, 85 percent of middle class Americans say that it is harder to maintain a middle class standard of living today compared with 10 years ago.

#20 Electricity bills in the United States have risen faster than the overall rate of inflation for five years in a row.

#21 There are now 20.2 million Americans that spend more than half of their incomes on housing. That represents a 46 percent increase from 2001.

#22 Over the past decade, health insurance premiums have risen three times faster than wages have in the United States.

#23 Health insurance costs have risen by 23 percent since Barack Obama became president.
      • robin153 Re: Are you better off today then you were 4 year 14.09.12, 15:12
        Barack Obama objal prezydenture w momemcie gdy USA byla na skarju recesji i zmagala sie z dwoma bardzo kosztownymi wojnami. To byl stan kraju po 8 latach rzadow republikanskich.
        • klaudona Re: Are you better off today then you were 4 year 14.09.12, 15:59
          robin153 napisała:

> Barack Obama objal prezydenture w momemcie gdy USA byla na skarju recesji i zma
          > gala sie z dwoma bardzo kosztownymi wojnami. To byl stan kraju po 8 latach rzad
          > ow republikanskich.

Dokladnie, ale wielu abywateli zdje sie cierpic na amnezje.
          • katlia Re: Are you better off today then you were 4 year 14.09.12, 17:36
            amnezja - lub wiara w propagande republikanska
            • robin153 Re: Are you better off today then you were 4 year 14.09.12, 18:16
              Ktora w tej kampanii jest wyjatkowo obslizgla i klamliwa bo musi przeczyc OCZYWISTYM faktom.
              • iamhotep Re: No dobra Robin 16.09.12, 03:55
                robin153 napisała:

> Barack Obama objal prezydenture w momemcie gdy USA byla na skarju recesji i zma
                > gala sie z dwoma bardzo kosztownymi wojnami. To byl stan kraju po 8 latach rzad
                > ow republikanskich.

USA byla na skraju recesji i zmagala sie z dwoma bardzo kosztownymi wojnami i co "demokratyczny' prezydent zrobil by ten stan zmienic?

Ukrocil przywileje mafi banksterskiej?
                Nie.
                Mafia jak sie szarogesila tak sie szarogesi. Nawet sie przed nikim spowiadac nie musza.

Dwie wojny i co z nimi zrobil?
                Dodal przynajmniej dwie nieoficjalne - bombardowania Pakistanu i Jemenu za co mu swiat muzulmanksi jest oczywiscie dozgonnie wdzieczny. (sarkazm)
                Ludzie ktorzy stracili bliskich w gruzach maja wyjatkowo dluga pamiec i ich lista rosnie.
                Libia ... teraz Syria
                Same pokojowe osiagniecia.

• policjawkrainieczarow Re: No dobra Robin 18.09.12, 16:02
                  > Same pokojowe osiagniecia.

ale te statystyki podane przez Edytkus nic nie mowily o pokojowych osiagnieciach, natomiast wytykaly fakty, ktore byly efektem poprzednich rzadow i kryzysu, do ktorego doprowadzily - bardzo wygodnie pod koniec prezydentury Busha, zeby konsekwencje juz spadly na nastepna ekipe.
    • myelegans Re: Are you better off today then you were 4 year 19.09.12, 14:24
      Tak. W 2008 roku maz stracil prace, moja firma miala "hire freeze" i pieniedzy na 6 miesiecy dzialalnosci, wielu znajomych naokolo stracilo prace "white collars".
      Dzisiaj, maz pracuje, moja firma zatrudnia jak nigdy, finansowo znacznie lepiej. O ubezpieczenie zdrowotne sie nie martwie, uklon w strone Romney, ktory powszechne wprowadzil za swojej gubernatury i zadnego kredytu za to nie chce :D , ale i tak nie bede na niego glosowac.
      • iamhotep Re: Are you better off today then you were 4 year 19.09.12, 16:20
        Drogie panie, pani w krainie czarow i mayele, chce tylko zwrocic uwage, ze pan Obama i pan Romney niczym sie nie roznia. Obaj dbaja o interesy tych ktorzy ich finansuja. Niestety tu rozbiegaja sie nasze interesy:(
        • policjawkrainieczarow Re: Are you better off today then you were 4 year 19.09.12, 17:16
          Oczywiscie, ze tak, ale przeciez wlasnie wielki biznes sponsoruje pana R glownie, a pan O w wiekszym stopniu polega na drobnych datkach i crowdfundingu, wiec juz z samego zalozenia bedzie miec mniej zobowiazan wobec 1 procenta niz R. No i konserwatywna otoczka obyczajowa mnie mierzi.
          • robin153 Re: Are you better off today then you were 4 year 19.09.12, 21:30
            Nawert jakby Pan O mial bardzo zwiazane i zablokowane rece to jego ideologia "we are all in it together" jest o wiele blisza mojemu sercu niz teologia "trickling economy" .Bo to bogactwo ma tendencje do gromadzenia sie wokol jednostek jesli nie jest odprowadzane podatkami tam gdzie puieniadze sa potrzebne ( szkoly i unwersytety publiczne, badania naukowe, technologia - bo kraj silny to kraj zdrowy i wyksztalcony i swiatly a tego nie sa w stanie zapewnic bogate jedniostki czy pojedyncze orhganizacje).
            • myelegans Re: Are you better off today then you were 4 year 21.09.12, 21:45
              Nawet gdyby mi sie znacznie pogorszylo w przeciagu ostatnich 4 lat to frontu politycznego nie zmienilabym i nadal glosowalabym na Obame.
              Spoleczny konserwa republikan zgrzyta mi bardzo. Jestem mocno social-liberal, ekonomia w wyborach jest dla mnie sprawa trzeciorzedowa, dlatego, ze i prezydent nie ma na nia specjalnego wplywu. Wolny rynek i macroekonomia rzadza sie swoimi prawami, niezaleznie kto jest u sterow.
    • mcov Chciałem sobie robić lasik a tu HSA poszło w dół 03.11.12, 21:34
      Chciałem sobie robić lasik w 2013 a tu HSA poszło w dół z $10,000 do $2,500
      • marekatlanta71 Re: Chciałem sobie robić lasik a tu HSA poszło w 04.11.12, 13:29
        Mi w pracy skasowali opcje HSA a ubezpieczenia sie bardzo pogorszyły.
        • edytkus Re: Chciałem sobie robić lasik a tu HSA poszło w 04.11.12, 16:26
          o ubezpieczeniach (ładowanie troche trwa)

The Kaiser Family Foundation, a nonprofit research group, has said that the average family insurance premium in 2011 topped $15,000
          • iamhotep Re: Chciałem sobie robić lasik a tu HSA poszło w 06.11.12, 17:48
            Ja tam bym sie o mafie ubezpieczeniowa nie martwil. Obama mafi dogodzil, Romney nie bedzie gorszy. Martwie sie o siebie i reszte w mojej sytuacji skazanych przez "slugi ludu" na "uslugi" tej mafi.
    • edytkus Obamacare 07.11.12, 19:22
      Full List of Obamacare Tax Hikes
      Obamacare contains 20 new or higher taxes on American families and small businesses.
      Arranged by their respective effective dates, below is the total list of all $500 billion-plus in tax hikes (over the next ten years) in Obamacare, where to find them in the bill, and how much your taxes are scheduled to go up as of today:

Taxes that took effect in 2010:
      1. Excise Tax on Charitable Hospitals (Min$/immediate): $50,000 per hospital if they fail to meet new “community health assessment needs,” “financial assistance,” and “billing and collection” rules set by HHS. Bill: PPACA; Page: 1,961-1,971
      2. Codification of the “economic substance doctrine” (Tax hike of $4.5 billion). This provision allows the IRS to disallow completely-legal tax deductions and other legal tax-minimizing plans just because the IRS deems that the action lacks “substance” and is merely intended to reduce taxes owed. Bill: Reconciliation Act; Page: 108-113
      3. “Black liquor” tax hike (Tax hike of $23.6 billion). This is a tax increase on a type of bio-fuel. Bill: Reconciliation Act; Page: 105
      4. Tax on Innovator Drug Companies ($22.2 bil/Jan 2010): $2.3 billion annual tax on the industry imposed relative to share of sales made that year. Bill: PPACA; Page: 1,971-1,980
      5. Blue Cross/Blue Shield Tax Hike ($0.4 bil/Jan 2010): The special tax deduction in current law for Blue Cross/Blue Shield companies would only be allowed if 85 percent or more of premium revenues are spent on clinical services. Bill: PPACA; Page: 2,004
      6. Tax on Indoor Tanning Services ($2.7 billion/July 1, 2010): New 10 percent excise tax on Americans using indoor tanning salons. Bill: PPACA; Page: 2,397-2,399

Taxes that took effect in 2011:

7. Medicine Cabinet Tax ($5 bil/Jan 2011): Americans no longer able to use health savings account (HSA), flexible spending account (FSA), or health reimbursement (HRA) pre-tax dollars to purchase non-prescription, over-the-counter medicines (except insulin). Bill: PPACA; Page: 1,957-1,959
      8. HSA Withdrawal Tax Hike ($1.4 bil/Jan 2011): Increases additional tax on non-medical early withdrawals from an HSA from 10 to 20 percent, disadvantaging them relative to IRAs and other tax-advantaged accounts, which remain at 10 percent. Bill: PPACA; Page: 1,959

Tax that took effect in 2012:
      9. Employer Reporting of Insurance on W-2 (Min$/Jan 2012): Preamble to taxing health benefits on individual tax returns. Bill: PPACA; Page: 1,957

Taxes that take effect in 2013:
      10. Surtax on Investment Income ($123 billion/Jan. 2013): Creation of a new, 3.8 percent surtax on investment income earned in households making at least $250,000 ($200,000 single). This would result in the following top tax rates on investment income: Bill: Reconciliation Act; Page: 87-93

Capital Gains
      Dividends
      Other*

2012
      15%
      15%
      35%

2013+
      23.8%
      43.4%
      43.4%

*Other unearned income includes (for surtax purposes) gross income from interest, annuities, royalties, net rents, and passive income in partnerships and Subchapter-S corporations. It does not include municipal bond interest or life insurance proceeds, since those do not add to gross income. It does not include active trade or business income, fair market value sales of ownership in pass-through entities, or distributions from retirement plans. The 3.8% surtax does not apply to non-resident aliens.

11. Hike in Medicare Payroll Tax ($86.8 bil/Jan 2013): Current law and changes:

First $200,000 ($250,000 Married)
      Employer/Employee
      (Stays same)
      All Remaining Wages
      Employer/Employee

Current Law
      1.45%/1.45%
      2.9% self-employed
      1.45%/1.45%
      2.9% self-employed

Obamacare Tax Hike
      1.45%/1.45%
      2.9% self-employed
      1.45%/2.35%
      3.8% self-employed

Bill: PPACA, Reconciliation Act; Page: 2000-2003; 87-93

12. Tax on Medical Device Manufacturers ($20 bil/Jan 2013): Medical device manufacturers employ 360,000 people in 6000 plants across the country. This law imposes a new 2.3% excise tax. Exempts items retailing for <$100. Bill: PPACA; Page: 1,980-1,986

13. Raise "Haircut" for Medical Itemized Deduction from 7.5% to 10% of AGI ($15.2 bil/Jan 2013): Currently, those facing high medical expenses are allowed a deduction for medical expenses to the extent that those expenses exceed 7.5 percent of adjusted gross income (AGI). The new provision imposes a threshold of 10 percent of AGI. Waived for 65+ taxpayers in 2013-2016 only. Bill: PPACA; Page: 1,994-1,995

14. Flexible Spending Account Cap – aka “Special Needs Kids Tax” ($13 bil/Jan 2013): Imposes cap on FSAs of $2500 (now unlimited). Indexed to inflation after 2013. There is one group of FSA owners for whom this new cap will be particularly cruel and onerous: parents of special needs children. There are thousands of families with special needs children in the United States , and many of them use FSAs to pay for special needs education. Tuition rates at one leading school that teaches special needs children in Washington , D.C. (National Child Research Center) can easily exceed $14,000 per year. Under tax rules, FSA dollars can be used to pay for this type of special needs education. Bill: PPACA; Page: 2,388-2,389

15. Elimination of tax deduction for employer-provided retirement Rx drug coverage in coordination with Medicare Part D ($4.5 bil/Jan 2013) Bill: PPACA; Page: 1,994

16. $500,000 Annual Executive Compensation Limit for Health Insurance Executives ($0.6 bil/Jan 2013). Bill: PPACA; Page: 1,995-2,000

Taxes that take effect in 2014:

17. Individual Mandate Excise Tax (Jan 2014): Starting in 2014, anyone not buying “qualifying” health insurance must pay an income surtax according to the higher of the following (Percentage or $ amount whichever is higher)

1 Adult
      2 Adults
      3+ Adults

2014
      1% AGI/$95
      1% AGI/$190
      1% AGI/$285

2015
      2% AGI/$325
      2% AGI/$650
      2% AGI/$975

2016 +
      2.5% AGI/$695
      2.5% AGI/$1390
      2.5% AGI/$2085

Exemptions for religious objectors, undocumented immigrants, prisoners, those earning less than the poverty line, members of Indian tribes, and hardship cases (determined by HHS).Bill: PPACA; Page: 317-337

18. Employer Mandate Tax (Jan 2014): If an employer does not offer health coverage, and at least one employee qualifies for a health tax credit, the employer must pay an additional non-deductible tax of $2000 for all full-time employees. Applies to all employers with 50 or more employees. If any employee actually receives coverage through the exchange, the penalty on the employer for that employee rises to $3000. If the employer requires a waiting period to enroll in coverage of 30-60 days, there is a $400 tax per employee ($600 if the period is 60 days or longer).Bill: PPACA; Page: 345-346
      Combined score of individual and employer mandate tax penalty: $65 billion/10 years

19. Tax on Health Insurers ($60.1 bil/Jan 2014): Annual tax on the industry imposed relative to health insurance premiums collected that year. Phases in gradually until 2018. Fully-imposed on firms with $50 million in profits. Bill: PPACA; Page: 1,986-1,993

Taxes that take effect in 2018:

20. Excise Tax on Comprehensive Health Insurance Plans ($32 bil/Jan 2018): Starting in 2018, new 40 percent excise tax on “Cadillac” health insurance plans ($10,200 single/$27,500 family). Higher threshold ($11,500 single/$29,450 family) for early retirees and high-risk professions. CPI +1 percentage point indexed. Bill: PPACA; Page: 1,941-1,956
      • iamhotep Re: Pytanie 07.11.12, 20:01
        skoro Romney Care i te podatki byly cacy kiedy Romney ja zainstalowal to dlaczego nie sa cacy kiedy Obama ta sama care instaluje?
        • edytkus Re: Pytanie 07.11.12, 22:27
          iamhotep napisała:

> skoro Romney Care i te podatki byly cacy kiedy Romney ja zainstalowal to dlacze
          > go nie sa cacy kiedy Obama ta sama care instaluje?

Pragne zauwazyc ze Romney nigdy nie byl prezydentem a jako gubernator nawet nie pomyslal o podatku od opalania ;) Co ciekawe:

The measure, a small provision buried in the Affordable Care Act, had two goals: to make a dent in the reform bill's $940 billion price tag and to discourage indoor tanning for health reasons.

When the tax was implemented in 2010, the Congressional Joint Committee on Taxation projected that it would raise $200 million in 2011 fiscal year and around $2.7 billion by 2019. However, the IRS only collected $36.6 million in the first half of the 2011 fiscal year, according to the Treasury's inspector general for tax administration.

"We haven't seen a drop in actual people coming through the door because of it," says Beach Bum Tanning CEO James Oliver, whose company has 53 locations across New York, New Jersey, Virginia and West Virginia. "We've just seen them spending less."

money.cnn.com/2012/06/28/pf/taxes/tanning-tax/index.htm

czyli nie dosc ze salony maja nizszy dochod to IRS nie uzbieral nawet polowy tego co zamierzal, a ludzie jak chorowali na raka skory tak choruja dalej. Nikt na podatku nie zyskal za to pracodawcy poniesli straty.
          • edytkus Re: Pytanie 07.11.12, 22:30
            Na marginesie, podatek od opalania ani mnie ziebi ani grzeje, podalam to jako przyklad na robinhoodstwo Obamy - zabrac jednym i oddac drugim tak zeby nikt nic nie mial :)
            • doctorjames Re: Pytanie 08.11.12, 03:27
              Edyta, czy w Bayonne macie murzynow, czy tylko "Spaniszow" i Arabow?
              • edytkus Re: Pytanie 08.11.12, 19:39
                10 lat temu 70% populacji stanowili biali, dzisiaj 56%. Latynosow jest juz 26%, Azjatow i Afro-Amerykanow mamy po rowno (15%). Ciekawe, gdy sie wyjdzie na ulice wydaje sie ze sa sami Latynosi :O
                Hmm, nawet znalazlam ze mamy 66 prawdziwych Indian (na 63.5 tys.), ciekawe czy sa potomkami Lenape.
                • doctorjames Re: Pytanie 08.11.12, 23:21
                  edytkus napisała:

> 10 lat temu 70% populacji stanowili biali, dzisiaj 56%. Latynosow jest juz 26%,
                  > Azjatow i Afro-Amerykanow mamy po rowno (15%). Ciekawe, gdy sie wyjdzie na ul
                  > ice wydaje sie ze sa sami Latynosi :O
                  > Hmm, nawet znalazlam ze mamy 66 prawdziwych Indian (na 63.5 tys.), ciekawe czy
                  > sa potomkami Lenape.
                  Raczej Patela....
                  • edytkus Re: Pytanie 09.11.12, 01:22
                    doctorjames napisał:

> Raczej Patela....

napsialam "prawdziwych Indian," ale Hindusow tez mozna na palcach policzyc, ubywa ich w ostatnim czasie
          • iamhotep Re: Pytanie 09.11.12, 00:53
            edytkus napisała:

> Pragne zauwazyc ze Romney nigdy nie byl prezydentem a jako gubernator nawet nie
            > pomyslal o podatku od opalania ;)

OK, sprezyzujmy wiec, jako gubernator jak on za ta swoja Romenycare placil?

Dlaczego Romneycare przeniesiona na skale calego kraju nie byla juz cacy? Nawet on sam sie od niej ozegnywal :D

Co sie zmienilo?

Dodam tylko, ze nie bronie tu Obamy. Pragne tylko podkreslic niesamowita hipokryzje elit rzadzacych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka