Dodaj do ulubionych

Dziewczynka!!!

18.07.06, 05:16
Dzis bylam na usg 22 tydzien.Niesamowite przezycie zobaczyc machajace i
wiwijajace koziolki dziecko w brzuchu.21 cm szczescia!Szkoda ,ze nie czuje
ruchow dziecka badz nie umiem jeszcze ich odroznic.Malenka jest
prawie "przyklejona " do moich plecow i to wyjasnia dlaczego jeszcze nie mam
zadnego brzunia.Wszystko jest w najlepszym porzadku i nawet 2 kilo udalo mi
sie przytyc.Jestem dzis wniebowzieta;-)
Obserwuj wątek
    • polly_in_ny Re: Dziewczynka!!! 18.07.06, 16:23
      Gratuluje!!! U mnie jeszcze troche za wczesnie na USG, ale tez nie moge sie
      doczekac.
    • katarzyna0407 Re: Dziewczynka!!! 18.07.06, 17:39
      Gratutluje!
      U nas tez bedzie dziewczynka. Emily. A wy macie juz wybrane imie?
      Nie wiem ile nasza ma cm ale w 25 tygodniu wazy prawie 900g. Zdaje sie, ze duza
      z niej babka. Kopie mnie mocno i to uwielbiam, czasem jednak sie tak rozpycha,
      ze jest to az nieprzyjemne. Zdaje sie, ze da mi jeszcze popalic.
      • bluedream Gratulacje:) 18.07.06, 18:30
        dla wszystkich przyszlych mam:)

J.
        • natkos1 Re: Gratulacje:) 18.07.06, 19:00
          Wow! Gratulacje!
          U mnie tez jeszcze za wczesnie,by sie dowiedziec- dopiero 4 miesiac sie zaczal.
          Dzis wlasnie ide na wazenie i pewnie znow spytaja, dlaczego nie przytylam?
    • a_dassuj Re: Dziewczynka!!! 19.07.06, 02:24
      teraz jest prosciej z tym imieniem;-)myslalam o Avery, Emma, Jordan,
      Kayla,Lauren, Kaylee,Makayla.Tesciwie chca Isabella.Nie moge sie
      zdecydowac.Milelismy deal z M. Jak chlopak on wybiera imie, jak dziewczynka -
      ja.I tak wybierzemy wspolnie;-) tylko oncaly czas kreci nosem i sklania sie ku
      Izie .Ktore Wam sie najbardziej podoba ?
      • doris-ek Re: Dziewczynka!!! 19.07.06, 02:28
        Do Dassuj pasuje Izabella i Emma.

Dobrze Ci;o) Moje imiona dla dziewczynek niewykorzystane, same chlopy mi trafialy
      • claudia207 Re: Dziewczynka!!! 23.07.06, 06:50
        Z Twojej listy Emma najbardziej mi sie podoba. Isabella tez jest OK. Jestem za
        uniwersalnymi imionami. Jordan i Lauren beda w polsce postrzegane jako meskie
        imona. Kilka innych bedzie probkematyczne z zapisem ze sluchu albo z przeczytaniem .
    • rhodeisland Re: Dziewczynka!!! 19.07.06, 04:01
      Mnie podoba sie Elizabeth, bo mozna robic z tym imieniem rozne zrobnienia jak
      Liz. No i to takie "normalne", klasyczne imie. Mozna go tez pisac przez "s"
      Elisabeth.
      • jaga_nj Re: Dziewczynka!!! 19.07.06, 17:52
        Gratulacje!!!!Ja stawiam na Emma lub Makayla!Sliczne
        • triskell Re: Dziewczynka!!! 19.07.06, 21:38
          Przyłączam się do gratulacji. A jeśli chodzi o imię, Makayla chyba mi się
          najbardziej podoba. :-)
    • rhodeisland Re: Dziewczynka!!! 20.07.06, 03:41
      A co powiesz na takie imiona jak Anna, Maria, czy Joanna. Po polsku i
      angielsku pisze sie je tak samo. Dziecko ma imie, ktore jest tak samo polskie
      jak i angielskie. Znacie moze inne takie imiona, bo mnie nie przychodza do
      glowy? Z meskich imion chyba tylko Adam pisze sie tak samo po polsku jak i
      angielsku.
    • claudia207 Re: Dziewczynka!!! 20.07.06, 04:44
      Wspaniala wiadomosc :-) Gratulacje :-)
      Zaczelas robic zakupy?
    • a_dassuj Re: Dziewczynka!!! 20.07.06, 05:50
      Zakupow robic nie zaczelam.Wlasciwie to kupilam tylko spioszki z napisem "made
      in america with polish parts".Dzis za to bylam w sklepach dla dzieci.Zawrotu
      glowy mozna dostac.Dla dziewczynek jest tyle rzeczy ....=0.Tesciowa za to juz
      przygotowuje baby shower wiec niedlugo bede sie rejestrowac....Chcialam
      poczekac na meza z zakupami wiec sie wsrzymalam dzis ..choc trudno mi bylo.Chce
      zeby imie bylo proste ale tez oryginalne..emma i makayla?
      • 4me1 Re: Dziewczynka!!! 20.07.06, 09:34
        Jesli jest rodzina w Polsce, to Makayla nizbyt pasuje, zle to po polsku brzmi.W
        tej chwili jest to jedno z najbardziej popularnych imion.
    • katarzyna0407 Re: Dziewczynka!!! 20.07.06, 18:26
      a_dassuj - gdzie kupilas te spiochy? ("made in america with polish parts") Ja
      tez takie chce! Podaj, prosze, namiary.
      Co do imienia - podoba mi sie Emma i Kayla.
      My wybieralismy imie, ktore ma odpowiednik polski. Nie chcemy zeby dziadkowie w
      Polsce lamali sobie glowe jak ma na imie wnuczka. Wszystkie imiona, o ktorych
      pisze "rhodeisland" sa ladne ale: Anna to moja babcia, Maria to moja mama, a
      Joanna to moja bratowa. Spalone.
      • natkos1 Re: Dziewczynka!!! 20.07.06, 19:09
        napisz napisz gdzie te spiochy kupilas:) Mam nadzieje,ze bedzie mozna on-line
        nabyc. Mi troche smutno bo pewnie nie bede miala zadnego ,,baby shower''. Moj
        maz nie ma juz mamy, ojciec gdzies na drugim koncu US, nie mamy zadnej rodziny
        tutaj ani takich bliskich znjaomych wiec tak smutno troche:(
        • doris-ek Moj Conor dostal "Made in the USA out of Irish 21.07.06, 03:01
          parts. Kupilam w sklepie "British Isles"

Nie wiedzialam ze i polskie robia:o) W koncu jestem odpowiedzialna za 50% genow:o))) Wybadam sprawe.
    • rhodeisland Re: Dziewczynka!!! 20.07.06, 20:10
      Czy istnieje niepisane "prawo" w Stanach, ze dziewczynki "musza" byc ubrane na
      rozowo, a chlopcy na niebiesko? Czy tak jest w Polsce? Mozna ubrac dziecko w
      inne kolory?
    • rhodeisland A co powiedz na imie Ella? 20.07.06, 20:11
    • rhodeisland Julia? 20.07.06, 20:22
      Widzialam grube ksiazeczke z imionami w KMart. Wybierajac imie, pamietaj, ze to
      jest imie nie dla Ciebie, ale dla dziecka, to ono bedzie je mialo cale zycie.
      Nie sil sie na oryginalnosc, ciekawe brzmienie. Lepiej dac dziecku zwyczajne,
      moze ktos powie "pospolite" imie. Zawsze mozesz dac dziecku dwa imiona i w
      przyszlosci moze uzywac jednego z nich.
      • jaga_nj Dlaczego 20.07.06, 20:43
        dziecko nie moze miec oryginalnego imienia?To ze nie jest pospolite nie musi
        znaczyc, ze nie jest piekne. Zauwazylam, ze jak polscy rodzice nadaja dziecku
        niepolskie imie to sa uznawani za wariatow(oczywiscie generalizuje) No i
        nieodlaczny argument, co na to rodzina i znajomi powiedza? Czy wszystko co
        robimy musi sie podobac innym? Oczywiscie nie mowie aby dziecku dac na imie
        Hermenegilda(chociaz moze komus sie podoba:)).Imie musi pasowac do nazwiska, to
        wszystko . A tak na marginesie Ella tez mi sie podoba, o wiele wiecej niz
        Elizabeth:)
        • doris-ek No to sie Jago znowu pod Toba podpisze:o) 21.07.06, 02:56
          Rodzina M z Dublina ubostwia mnie bo dalam dzieciom patriotyczne Irlandzkie imiona zeby pasowalay do
          rownie patriotycznego nazwiska. W Polsce jestem wywrotowiec i snobka:o)
    • a_dassuj Re: Dziewczynka!!! 20.07.06, 20:44
      www.polartcenter.com. Ja kupowalam na polskim festynie.Niemniej jednak w kazdej
      turystycznej miejscowosci znajdziecie sklepy z t-shirtami ,gdzie maja jescze
      fajneijsze rzeczy i mozna tez wymyslec swoj wlasny projekt.Pracowalam w takich
      na poczatku studiow i przyjaznie sie z wlascicielami do dzis.Zawsze obdarowuja
      mnie porcja nowych smiechostek.Z czasow mojej pracy mam nawet koszulke z pszodu-
      help! z tylu Im on the phone and can't shut up.Duuuzo rozmawialam w czasie
      pracy -wiekszosc konwersacji dotyczyla sklepu ,ale zdarzaly sie godzinne
      rozmowy z przyjaciolka z Polski (oczywiscie na karte)
    • rhodeisland do jaga 20.07.06, 20:52
      Chodzi mi o to, zeby dac imie, z ktorym dziecko bedzie sie dobrze czulo cale
      zycie. Dzieci, do pewnego wieku, nie lubia sie wyrozniac. Uwazam, ze zwyczajne
      imie dziecku nie zaszkodzi. Slyszalas zeby ktos narzekal "Dlaczego dali mi
      takie proste imie jak Anna?!". Znam ludzi, ktorzy z kolei nie uzywaja swojego
      prawdziwego imienia, bo brzmi dla nich dziwnie. Tak jak mowilam: imie jest dla
      dziecka, nie dla nas.
      • a_dassuj Re: do jaga 20.07.06, 21:00
        Ja mialam w Polsce sasiada o imieniu Ariel!Tak jak proszek
        • rhodeisland Re: do jaga 20.07.06, 21:03
          Ariel to chyba postac z Szekspira. Przyklad na to jak ktos nazwal dziecko tak
          jak postac w sztuce klasycznej. W miedzyczasie pojawil sie na rynku proszek o
          nazwie Ariel. Obciach!
          • jaga_nj Re: do jaga 20.07.06, 21:04
            W Polsce moze obciach w Ameryce nie i dlatego tak mi sie w Ameryce podoba:))))
            • a_dassuj Re: do jaga 20.07.06, 21:13
              No wlasnie to spawdzilam.Dzielo nazywa sie "Burza"-nie czytalam jakas
              nieoczytana jestem,ale sasiadka raczej nie byla tez milosniczka ksiazek.Nie
              wiem czy podstawowke ukonczyla.Ten Ariel to ma juz moze z 16 lat,wiec moze to z
              tej mody na proszek;-)
            • rhodeisland Re: do jaga 20.07.06, 22:47
              Uwazam, ze dziecko, ktore ma conajmniej jedno z rodzicow z Polski i polskich
              dziadkow, a takze perspektywy wyjazdu do Polski, powinno miec imie, ktore w
              Polsce nie bedzie brzmialo dziwnie. Moze nie "powinno" ale dobrze by bylo dla
              tego dziecka.
              Inne imiona, ktore mi sie podobaja i ktore pisze sie tak samo albo z drobnymi
              zmianami w obu jezykach: Klaudia, Laura, Aleksandra (w Stanach pisze sie
              przez "x", ale moze mozna przez "s"), Barbara, Natalia, Renata, Sylwia, Daria,
              Teresa, Daniela.
              • jaga_nj Re: do jaga 21.07.06, 00:23
                Dobrze by bylo dla dziecka czy dla dziadkow?Zawsze mozna mowic wnusiu;)A to ze
                jeden rodzic jest z Polski nie oznacza ze dziecko musi lubiec kielbase i
                kapuste.Ale to tylko moje zdanie:)
                • doris-ek do Jaga--dzis zostaje Twoja klakierka:o) n/t 21.07.06, 03:04

• kashunda Re: do Jaga--dzis zostaje Twoja klakierka:o) n/t 21.07.06, 03:54
                    a_dassuj zobacz tutaj ssa.gov/OACT/babynames/
                    od lat Emily i Emma sa najbardziej popularnymi imionami zenskimi w USA.
              • nanuk24 Re: do jaga 21.07.06, 04:12
                > Uwazam, ze dziecko, ktore ma conajmniej jedno z rodzicow z Polski i polskich
                > dziadkow, a takze perspektywy wyjazdu do Polski, powinno miec imie, ktore w
                > Polsce nie bedzie brzmialo dziwnie.

A gdzie jest napisane, ze tak musi byc?;-)) Moj syn akurat ma trzy
                obywatelstwa, ukrainskie nazwisko i w tym momencie mam w glebokim powazaniu czy
                imie mojego dziecka bedzie pasowalo polskim dziadkom i polskim sasiadkom:-0)
                • doris-ek Re: do jaga 21.07.06, 04:13
                  Dobrze powiedziane:o)
    • a_dassuj Re: Dziewczynka!!! 21.07.06, 00:48
      Jeeez mam dzis dzien wolny i wirtualny swiat.Siedze w necie juz pol
      dnia:ogladam lozeczka dla dzidzi,wertuje strony z imionami, zagladam na
      forum....
      Apropos imienia dla dziadkow:Ja w Polsce mam bardzo mala rodzine -wlasciwie
      tylko rodzicow.Jestem jedynaczka.Moj maz wrecz przeciwnie -jego rodzina jest
      ogromna i sa bardzo rodzinni.Ma niezliczona ilosc ciotek i wujkow.W sumie to
      najblizszych jest okolo 1oo osob (nieliczac dzieci )na moim wedding shower bylo
      80 kobiet i wiekszosc to ciotki(do tej pory sie nie lapie kto jest
      kto).Najsmieszniej bylo ,kiedy jedna z siostr mojej tesciowej zorganizowala
      przyjecie wigilijne,na ktore przyjechala reszta rodziny z innych stanow.
    • rhodeisland Imiona, ktore dla mnie brzmia ladnie 22.07.06, 02:50
      Przepisuje liste z polskiego kalendarza, o ktora prosil mnie ktos z rodziny.
      Moze kogos zainteresuje. Nie zdawalam sobie sprawy z tego, ile jest pieknych
      polskich imion
      Agnieszka
      Aleksandra
      Alina
      Alicja
      Barbara
      Beata
      Dominika
      Dorota
      Dagmara
      Danuta
      Diana
      Emilia
      Ewa
      Helena
      Halina
      Hanna
      Irena
      Iwona
      Ilona
      Izabela
      Julia
      Joanna
      Janina
      Justyna
      Klaudia
      Katarzyna
      Kinga
      Karolina
      Klara
      Krystyna
      Lidia
      Laura
      Lucja
      Maria
      Magdalena
      Marta
      Malgorzata
      Marzena
      Marlena
      Monika
      Marianna
      Natalia
      Olga
      Paulina
      Regina
      Roza
      Renata
      Sabina
      Sylwia
      Teresa
      Urszula
      Wiktoria
      Zuzanna
      • bella41 Re: Imiona, ktore dla mnie brzmia ladnie 22.07.06, 03:12
        emma-bardzo fajne imie
        mnie rowniez podoba sie ostatnio paige
        jestem zwolenniczka oryginalnych imion, maz lubi kaski, aski i justyny/etc./
        mialam z mezem taki sam uklad, jak ty a_dassuj, tez oczekiwalismy
        dziewczynki/ale nie bylo pewne na 100proc./,no i mamy patryka
        dopiero lekarz uswiadomil mi popularnosc tego imienia

no i oczywiscie gratuluje ci dziewczynki /i zazdroszcze /
    • a_dassuj Re: Dziewczynka!!! 22.07.06, 05:23
      O kurcze wiecie ile lamania jezyka jest z Agnieszka-po prostu Agnes.NIkt tego
      nie wymawia poprawnie .no moze maz.
      • rhodeisland Re: Dziewczynka!!! 22.07.06, 06:10
        Sorry, ze marudze, ale jest tyle pieknych polskich imion i zachecam Cie do
        wybrania jednego z nich zamiast nie polskiego.
        • nanuk24 Re: Dziewczynka!!! 22.07.06, 08:39
          A wez sobie kobito wypracuj dzieciaka, to bedziesz miala pelen popis z ksiega
          imion.
          • rhodeisland Re: Dziewczynka!!! 22.07.06, 22:37
            Bardzo sympatyczne.
            Co wiesz o mnie, kobito?
            Moze mam dzieci, moze nie, bo nie moge albo mialam i stracilam?
            • natkos1 Re: Dziewczynka!!! 23.07.06, 06:21
              jejku, no ale nikt nie pytal...
              Nikt nie pytal czy masz dzieci i jesli nie masz to dlaczego itp.

My tu rozmawiamy o imionach dla dzieci, tzw. wymiana pogladow, za ktora Ty tak
              bardzo przeciez jestes a Ty wciaz swoje. Daj sie ludziom wypowiedziec, skoro
              tak chwalisz te forumowa wymiane pogladow.
              • rhodeisland Re: Dziewczynka!!! 23.07.06, 18:17
                Przykra byla ta uwaga: "wypracuj sobie kobito dzieciaka". Ja bym tak do nikogo
                nie powiedziala, bo nie wiem jaka jest sytuacja adresatki.
                • rhodeisland Re: Dziewczynka!!! 23.07.06, 20:51
                  Nic nie poradze na to, ze ktos ma zly humor albo jest z natury zlosliwy.
                  Nieprzyjemne wypowiedzi swiadcza o charakterze autora, nie moim. Wspolczuje
                  takim ludziom.
                  Dassujowi skladam gratulacje i ciekawa jestem jakie imie wybierze.
                  Napisalam ta liste, bo bylam zaskoczona ile jest pieknych, polskich imion. O
                  pewnych zapomnialam, wiec pomyslalam, ze Jej tez moze niektore nie przychodza
                  do glowy.
      • claudia207 Re: Dziewczynka!!! 23.07.06, 06:41
        Agnieszka do uniwersalnych imion nie nalezy, ale jest sporo imion, ktore
        zgrabnie moga funkcjoonowac w obu jezykach. Zajzyj do "Slownika imion" Jana Grzeni
        www.merlin.com.pl/frontend/towar/385028
        Niestety, ale wydaje mi sie, ze do nabycia tylko w Polsce, albo z polskiej
        ksiagarni internetowej. Znalazlam sporo niebanalnych imion np Melania, Julianna,
        Liliana, Emilia, Emma, Leonia, Apolonia, Marianna. Klaudia/Claudia jest tez
        uniwersalne, ale podobno uwazane za pretensjonalne w PL.
        Twoj wybor i cokolwiek wybiezesz bedzie dobrze, ale chcialam Tobie pokazac, ze
        wybor uniwersalnych imion jest bardzo duzy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka