IP: *.stk.vectranet.pl 18.03.10, 09:46
Czy darowizna(dom) uzyskana przez moją matkę, a przekazana mi tak
samo drogą notarialną, może być mi odebrana przez darczyńcę mojej
matki?

Brzmi to zawile, ale inaczej nie potrafię słownie tego przekazać.
Bardzo proszę o pomoc.
Obserwuj wątek
    • Gość: Hanka prośba IP: *.stk.vectranet.pl 18.03.10, 09:52
      Chill -and- vanilla , proszę odpowiedz Hance na nurtujące pytanie.
      Dzięki
      • Gość: lewo Re: prośba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.10, 11:11
        Za mało danych dla udzielenie prawidłowej odpowiedzi.
        W najprostszym przypadku umarł w butach, jeśli jesteś ujawniona w księdze
        wieczystej jako właściciel, a akt darowizny pierwotnej nie był dodatkowo
        obwarowany (notariusz powinien był to sprawdzić) to wszystko jest ok.
        • Gość: Hanka Re: prośba IP: *.stk.vectranet.pl 18.03.10, 13:11
          Drogi lewo.

Wszystko przedstawia się zgodnie z Twoją wykładnią.
          Obwarowania nie było, a w księdze wieczystej jestem ujawniona jako
          właściciel.

Sprawiłeś, że w sercu poczułam "maj".

Życzę Ci miłego dnia i wszystkich następnych też.
          • kielonek-online Re: prośba 18.03.10, 13:35
            Musisz się napić z tej okazji.
            • onufry-z Ten kielonek to jest chwat! 18.03.10, 14:43
              Hejże Hanko, odszedł frasunek, potrzebny trunek. Do oberży rad Ciebie zapraszam
              na okowitę. Do tego jadło przez wieśniaków sporządzone. Smakuje wybornie a i
              animusz podnosi znakomicie...
              Kielonek zapewne też zawita.
              • Gość: Hanka żartobliwa odpowiedż IP: *.stk.vectranet.pl 18.03.10, 16:31
                Więc przepijmy naszej babci domek cały
                Choćby nas ręce od tego bolały.
                Ha ha ha ...

Pozdrawiam i dziękuję za zaproszenie, ale z niego nie
                skorzystam.

Hanka
                • chilli-and-vanilla Re: żartobliwa odpowiedż 19.03.10, 21:16
                  ujawnienie w księdze nie ma tutaj nic do rzeczy. napisz więcej - rok w którym
                  twoja matka otrzymała darowiznę np.
                  • kielonek-online Re: żartobliwa odpowiedż 19.03.10, 21:21
                    Gdzie dwóch spotyka się w celu picia, tam ja jestem wśród nich.
                  • Gość: P Re: NIEżartobliwa odpowiedż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.10, 22:05
                    A co z przepisem, że darczyńca może odwołać darowiznę w razie rażącej
                    niewdzięczności obdarowanego? Ponadto, nie można odwołać darowizny po upływie
                    roku od dnia, w którym darczyńca dowiedział się o niewdzięczności obdarowanego
                    (art. 899 §3). Kwestia udowodnienia ... Pewnie o to chodzi Papryczce.
                    Pzdr.
                    • Gość: Hanka Re: NIEżartobliwa odpowiedż IP: *.stk.vectranet.pl 20.03.10, 09:08
                      Matka otrzymała darowiznę(akt not.14.10.08r) z zapisem, że darczyńca
                      będzie mieszkać bezpłatnie do śmierci.

Z kolei moja matka przekazała mnie (akt not.20.12.08r)z ciągłością
                      bezpłatnego i dożywotniego użytkowania pierwotnego darczyńcy.

To jest dotrzymywane z rzetelnością.
                      Jest to osoba, co ma 84 lata i nieco zaburzoną orientację (wiek ma
                      swoje prawa).

Ja dokonałam dużego remontu, przez co dom stał się dla innych
                      przynętą.

Czy może być mi odebrana własność?
                      Zaznaczam, że nie zaszła żadna niewdzięczność ani ze strony matki
                      ani mojej w stosunku do ex darczyńcy.

Chilli and Vanille - czy potrafiłam jasno się wypowiedzieć?

pozdrawiam
                      • Gość: Adam Zbyt skomplikowane pytanie jak na te forum IP: *.83.230.22.130.debacom.pl.e-zabrze.pl 20.03.10, 11:16
                        Moim zdaniem chyba warto pofatygować się do prawnika, choć może się okazać, że
                        trochę za późno.

Ale tak na pierwszy rzut oka (nie jestem prawnikiem). Jeśli okaże się, że
                        pozostali spadkobiercy (twoje rodzeństwo) zostali pominięci to po śmierci matki
                        mają prawo wystąpić z uzasadnionym roszczeniem o zachówek. A tym remontem
                        niepotrzebnie powiększyłaś wartość nieruchomości.

Ale lepiej zapłać 200 zł prawnikowi i dowiedź się szczegółów u profesjonalisty.
                        Bo dom o wartości kilkuset tysięcy złotych to nie sprawa do dyskusji na
                        amatorskim forum (z całym szacunkiem dla użytkowników), bo jak ktoś coś źle
                        doradzi to będzie dla Ciebie bardzo kosztowne.
                        • Gość: Hanka Re: Zbyt skomplikowane pytanie jak na te forum IP: *.stk.vectranet.pl 20.03.10, 11:21
                          Nie mam rodzeństwa.
                          • onufry-z Re: Zbyt skomplikowane pytanie jak na te forum 20.03.10, 13:12
                            W oberży przy okowicie i udźcu baranim prawnik z trzeźwym umysłem najlepiej
                            doradzi. Prawda kielonek?
                            A tak na poważnie, mój znajomy w takich sprawach radzi się notariusza (róg 3
                            Maja i Urbana).
                      • chilli-and-vanilla Re: NIEżartobliwa odpowiedż 20.03.10, 19:03
                        darowizna może być jedynie odwołana przez darczyńcę, tj. przez Twoją
                        matkę, jednakże musiałaby mieć do tego powód w postaci "rażącej
                        niewdzięczności" z twojej strony jako obdarowanej. Według
                        orzecznictwa za niewdzięczność przyjmuje się świadome naruszenie
                        podstawowych obowiązków ciążących na obdarowanym względem darczyńcy,
                        krzywdzące darczyńcę. Niewdzięczność w stopniu rażącym może polegać
                        nie tylko na działaniu, lecz także na zaniechaniu. Nie każde
                        niewłaściwe i krzywdzące darczyńcę zachowanie obdarowanego będzie
                        uznane za niewdzięczne, jednak nie musi ono nosić znamion
                        przestępstwa, by za takie zostało uznane. Jako rażącą niewdzięczność
                        trzeba zakwalifikować np. odmowę pomocy w chorobie, gdy obdarowany
                        mógłby jej udzielić. Jednak zwykłych życiowych konfliktów i
                        sprzeczek nie można uznać za powód odwołania darowizny. Zatem, aby
                        zachowanie zostało uznane za “rażąco niewdzięczne”, musi cechować je
                        znaczne nasilenie złej woli skierowanej przeciw darczyńcy (lub
                        osobie jej bliskiej). W każdym jednak wypadku, niezależnie od tego,
                        czy będą to działania, czy zaniechania obdarowanego, wymagane jest
                        ujawnienie zamiaru pokrzywdzenia darczyńcy (SN z 26 lipca 2000 r., I
                        CKN 919/98). Nieudzielanie przez obdarowanych pomocy darczyńcy w
                        pracach czy w opiece nad dzieckiem nie stanowi rażącej
                        niewdzięczności, ponieważ obdarowany nie ma obowiązku świadczenia
                        pracy na rzecz darczyńcy (wyrok SN z 23 marca 2000 r., II CKN
                        810/98).
                        Domyślam się że w Twojej sytuacji to osoby trzecie dążą do tego,
                        żeby tą darowiznę "odebrać" z uwagi na wiadomo na co czyli na
                        pieniądze :] Jednakże tak jak podkreśliłam nie ma takiego środka
                        prawnego który by im to umożliwiał, mogliby jedynie żądać
                        stwierdzenia nieważności aktu notarialnego którym darowizna została
                        dokonana, podnosząc np. że Twoja mama dokonując czynności nie była
                        świadoma tego co robi. Ale takie procesy są bardzo trudne i rzadko
                        kończą się anulowaniem darowizny. Za to w sytuacji śmierci mamy -
                        jej pozostałym zstępnym, małżonkowi oraz jej rodzicom, którzy byliby
                        powołani do spadku z ustawy należy się zachowek, przy obliczaniu
                        którego dolicza się darowoizny uczynione przez spadkodawcę.
                        Mam nadzieję że udzieliłam wyczerpującej odpowiedzi :)
                        • Gość: bo-lo Re: NIEżartobliwa odpowiedż IP: 109.243.49.* 20.03.10, 20:52
                          Hanka śpij spokojnie to jest nie do ruszenia -pozdrawiam jestem w
                          takiej samej sytuacji jak ty :))
                          • Gość: P Re: NIEżartobliwa odpowiedż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.10, 22:47
                            Haniu,
                            Jeśli jest tak jak piszesz to śpij spokojnie, Temida nie da Ci wyrządzić krzywdy.
                            Papryczka (pozdrawiam) wyjaśniła mam nadzieję niuanse.
                            pzdr.
                            • Gość: Hanka Podziękowanie IP: *.stk.vectranet.pl 21.03.10, 09:00
                              Ja i moja Matka, jesteśmy Tobie Chilli-and-Vanilla bardzo
                              wdzięczne, za długą i wyczerpującą relację prawną, która wpłynęła na
                              mir naszego domu.

Od początku wejścia na forum z moją sprawą - czekałam na Ciebie
                              Nasza Księżniczko Papryczko, że Ty to rozsupłasz.

Jak się myślało - tak też się stało !!!

Miło mi, że przy okazji skorzystał też z Twojej wiedzy Bo-
                              lo /pozdrawiam Cię/.

A teraz zacznę żyć spokojnie i podglądać wiosnę, na którą ja i wielu
                              oczekuje.

Wszystkim przemiłym Forumowiczom, co mnie wspierali - serdeczne
                              dzięki !!!

Nadto Onufremu i Kielonkowi w "oberży zasiadającym" i marzącym o tym
                              i owym, życzę po brzegi spełnienia wszystkich marzeń !!!

Chilli-and -Vanilla - dla mnie jesteś potęgą wiedzy i wsparciem !!!

dziękuję za wszystko

dżwigająca się z niemocy
                              Hanka
                              • chilli-and-vanilla Re: Podziękowanie 21.03.10, 20:05
                                :) nie ma za co. miło czasami komuś pomóc
                                • marcin_mikulczyce Re: Podziękowanie 07.04.10, 19:54
                                  Bardzo fajnie, że Pani pomogła....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka