Dodaj do ulubionych

Dlaczego blokujecie lewy pas

IP: *.unknown.vectranet.pl 28.03.11, 17:09
albo środkowy, cały czas jedziece lewym albo środkowym. Nawet nie zdajecie sobie sprawy jakie to jest zagrożenie dla pozostałych uczestników drogi. I to nie tylko kobiety tak jeżdżą.
W Polsce obowiązuje ruch prawo stronny. Jedziesz 120 km/h ok, ale są tacy co jadą 140 km/h więc zjedź na prawo!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: ikea Re: Dlaczego blokujecie lewy pas IP: *.stk.vectranet.pl 28.03.11, 18:21
      blokuję lewy pas jak mam skręcić w lewo. a poza tym jak se jade z maksymalną prędkością to nie stwarzam zagrożenia a wręcz przeciwnie bo blokuję piratów drogowych , którym powinni walić takie mandaty jak w Swecji to może by ich to czegoś nauczyło bo widać , że zabijanie ludzi na drogach mają w d u. p.. i e
      • Gość: -.- Re: Dlaczego blokujecie lewy pas IP: *.za.digi.pl 28.03.11, 18:58
        na lewym mniej dziur
      • Gość: .. Re: Dlaczego blokujecie lewy pas IP: *.bnet.pl 28.03.11, 19:26
        he he na szczęście za to sa mandaty ;)
        • chilli-and-vanilla Re: Dlaczego blokujecie lewy pas 28.03.11, 20:14
          bo w Polsce brakuje kultury jazdy. w większości krajów europejskich jeździ się tak, że do jazdy ciągłej jest prawy pas bez względu na prędkość, a na lewy się zjeżdża wykonując manewr wyprzedzania (na autostradach i drogach ekspresowych). w Polsce z tego co pamiętam to również powinno się jechać prawym pasem, ale jeszcze nie słyszałam żeby ktoś dostał mandat za poruszanie się środkowym albo lewym pasem
          • Gość: -.- Re: Dlaczego blokujecie lewy pas IP: *.za.digi.pl 29.03.11, 05:38
            po 1 brakuje w Polsce dróg !
            prawe pasy są dziurawe, to jadę lewym.
            • Gość: marek Re: Dlaczego blokujecie lewy pas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.11, 06:45
              Codziennie jeżdze Alejami Korfantego - tam wszyscy lecą albo lewym albo środkowym . Masakra !!
              • Gość: Amadeo Re: Dlaczego blokujecie lewy pas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.11, 07:19
                Jako "komunistyczny urzędnik" informuje tych co nie słyszeli o akcji Policji
                www.slaska.policja.gov.pl/wiadomosci/art8441,trzymaj-sie-prawego-pasa.html

• magdalena33m Re: Dlaczego blokujecie lewy pas 01.04.11, 14:31
                  Ja juz pomijam fakt jazdy lewym jesli jedzie sie w miare szybko, ale 60 km/h?na A4?to jest blokowanie!
                  • Gość: Amadeo Re: Dlaczego blokujecie lewy pas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.11, 19:48
                    To może trafiłaś kondukt pogrzebowy na A4 ?
      • Gość: szybki Re: Dlaczego blokujecie lewy pas IP: *.unknown.vectranet.pl 02.04.11, 15:56
        do ikea! na takich debili nie ma lekarstwa, na prawo wypad jak nie to w r y j a
        • net.kielonek Re: Dlaczego blokujecie lewy pas 02.04.11, 18:06
          Oświadczam, że nie blokuję jakichkolwiek pasów ruchu.
          Zazwyczaj wózek ze złomem pcham chodnikiem.
          Zdrówko!
          • chilli-and-vanilla Re: Dlaczego blokujecie lewy pas 03.04.11, 20:06
            chwali się :)
            • magdalena33m Re: Dlaczego blokujecie lewy pas 05.04.11, 21:13
              niech sie chwali
        • Gość: ikea Re: Dlaczego blokujecie lewy pas IP: *.stk.vectranet.pl 05.04.11, 21:19
          szybki , lubię patrzeć przez okno swojej Navary na twoją piane jak jedziesz swoim lanosem luxtorpeda
          • Gość: Lex Re: Dlaczego blokujecie lewy pas IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.11, 14:57
            Witać rażące braki w wiedzy z prawa o ruchu drogowym. Zasada jazdy prawym pasem nie dotyczy obszaru zabudowanego więc alejami korfantego możemy jezdzic obojentnie którym pasem!!! Radzę sie trochę poduczyć !!!
            • Gość: ikea Re: Dlaczego blokujecie lewy pas IP: *.stk.vectranet.pl 06.04.11, 15:13
              to jest akurat mało ważne. ważne jest , że za nieprzestrzeganie tego przepisu grozi kara jedynie 50 zł i jescze na dodatek nie słyszałem o przypadku , żeby ktoś taką ogóle dostał . to se będę i tak jeździłł jak mi się podoba i niespecjalnie mi się chce zwracać uwagę na piratów w lanosach względnie przedstawicieli handlowych w nie swoich octaviach. a i jeszcze jedno. jak widzę , że ktoś mi "wisi na tylnym zderzaku" (jedzie zbyt blisko) to oczywiście zwalniam do przepisowych 50 km/h . lub , jeśli jedzie bardzo blisko to nawet wolniej jadę gdyż w ten sposób klient z tyłu będzie miał wiecej czasu na reakcję w razie awaryjnego hamowania. zdarza mi się nawet zwalniać do 30 km /h w takich sytuacjach bo wielu przegina
              • Gość: obi Re: Dlaczego blokujecie lewy pas IP: *.santrex.net 06.04.11, 19:59
                he he Ty to jedna durna jesteś ikea .... jak ci taki wjedzie lanosem to za 1000 zl kupi sobie nowe auto a u Ciebie nie wiem czy się wymieni lampę za te kasę... a nie pamiętasz ile lodów musiałaś zrobić żeby jeździć takim autem ???
                • Gość: policjant Re: Dlaczego blokujecie lewy pas IP: *.bnet.pl 06.04.11, 20:13
                  Wyprzedzanie

Art. 24. 1. Kierujący pojazdem jest obowiązany przed wyprzedzaniem upewnić się w szczególności, czy:

1. ma odpowiednią widoczność i dostateczne miejsce do wyprzedzania bez utrudnienia komukolwiek ruchu;

2. kierujący, jadący za nim, nie rozpoczął wyprzedzania;

3. kierujący, jadący przed nim na tym samym pasie ruchu, nie zasygnalizował zamiaru wyprzedzania innego pojazdu, zmiany kierunku jazdy lub zmiany pasa ruchu.

2. Kierujący pojazdem jest obowiązany przy wyprzedzaniu zachować szczególną ostrożność, a zwłaszcza bezpieczny odstęp od wyprzedzanego pojazdu lub uczestnika ruchu. W razie wyprzedzania pojazdu jednośladowego lub kolumny pieszych odstęp ten nie może być mniejszy niż 1 m.

3. Kierujący pojazdem jest obowiązany przy wyprzedzaniu przejeżdżać z lewej strony wyprzedzanego pojazdu, z zastrzeżeniem ust. 4, 5 i 10.

4. Pojazd szynowy może być wyprzedzany tylko z prawej strony, chyba że położenie torów uniemożliwia takie wyprzedzanie lub wyprzedzanie odbywa się na jezdni jednokierunkowej.

5. Wyprzedzanie pojazdu lub uczestnika ruchu, który sygnalizuje zamiar skręcenia w lewo, może odbywać się tylko z jego prawej strony.

6. Kierującemu pojazdem wyprzedzanym zabrania się w czasie wyprzedzania i bezpośrednio po nim zwiększania prędkości. Kierujący pojazdem wolnobieżnym, ciągnikiem rolniczym lub pojazdem bez silnika jest obowiązany zjechać jak najbardziej na prawo i - w razie potrzeby - zatrzymać się w celu ułatwienia wyprzedzania.

7. Zabrania się wyprzedzania pojazdu silnikowego jadącego po jezdni:

1. przy dojeżdżaniu do wierzchołka wzniesienia;

2. na zakręcie oznaczonym znakami ostrzegawczymi;

3. na skrzyżowaniu, z wyjątkiem skrzyżowania o ruchu okrężnym lub na którym ruch jest kierowany.

8. Dopuszcza się wyprzedzanie w miejscach, o których mowa w ust. 7 pkt 1 i 2, na jezdni:

1. jednokierunkowej;

2. dwukierunkowej na odcinku z wyznaczonymi pasami ruchu, pod warunkiem że kierujący nie wjeżdża na część jezdni przeznaczoną do ruchu w kierunku przeciwnym - w miejscu, gdzie jest to zabronione znakami na jezdni.

9. Dopuszcza się wyprzedzanie w miejscu, o którym mowa w ust. 7 pkt 3, pojazdu sygnalizującego zamiar skręcenia, pod warunkiem że kierujący nie wjeżdża na część jezdni przeznaczoną do ruchu w kierunku przeciwnym.

10. Dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony na odcinku drogi z wyznaczonymi pasami ruchu, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 i 7:

1. na jezdni jednokierunkowej;

2. na jezdni dwukierunkowej, jeżeli co najmniej dwa pasy ruchu na obszarze zabudowanym lub trzy pasy ruchu poza obszarem zabudowanym przeznaczone są do jazdy w tym samym kierunku.

11. Zabrania się wyprzedzania pojazdu uprzywilejowanego na obszarze zabudowanym.
                • Gość: ikea Re: Dlaczego blokujecie lewy pas IP: *.stk.vectranet.pl 06.04.11, 21:03
                  lody to musisz robić ty , żeby lampy w lanosie wymieniać i na inne podobne swoje kombinacje. Ja w razie zdarzenia nie zajmuję się jakimiś lampami. Jedyne o co się martwię to samochód zastępczy. A właściwie się tym też nie martwię bo ma być i tyle
            • net.kielonek Re: Dlaczego blokujecie lewy pas 06.04.11, 18:07
              Zasada jazdy prawym pasem nie dotyczy obszaru zabudowanego?
              Pan poda jakiegos linka do tego odkrycia.
              • chilli-and-vanilla Re: Dlaczego blokujecie lewy pas 06.04.11, 20:42
                Kierującemu pojazdem wyprzedzanym zabrania się w czasie wyprzedzania i bezpośrednio po nim zwiększania prędkości.

to jest moje ulubione
                ile razy zdarzyło się, że jak jakiś mężczyzna zobaczył że go wyprzedzam, to przypominało mu się że można jechać szybciej - nie zliczę
    • Gość: szybki Re: Dlaczego blokujecie lewy pas IP: *.unknown.vectranet.pl 07.04.11, 17:39
      przeceież nie chodzi o to żeby komuś trzymać się na zderzaku! ani też jeździć z jakąś niedozwoloną prędkością! Jadę 140 bo mam takie prawo a Wy mi piszecie że i tak będziecie jeździć lewym i blokować pas! Nie ważne czy masz lanosa czy naware i jedno i drugie to bardzo słabe auto i nie ma się czym chwalić! Na prawo zjazd i tyle!!!
      • Gość: Amadeo Re: Dlaczego blokujecie lewy pas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.11, 18:38
        140/h na autostradzie.
        Tyle że problem jest w miescie z tym lewym pasem. Np. ul.Bytomska
        • magdalena33m Re: Dlaczego blokujecie lewy pas 09.04.11, 22:51
          to fakt
    • Gość: Półtoragościa Re: Dlaczego blokujecie lewy pas IP: *.kliknet.pl 14.04.11, 14:50
      Poczytałem i widzę jak zawsze pyskujące niemoty które gdy pojadą za miedzę to grzecznie jeżdżą prawym pasem i nawet nie pomyślą o lewym.
      Kultura u nas marna ale jeśli w domu mieli taką (rodzice) to już za późno na zmianę...
      Trudno trzeba zastrzelić :P
      • Gość: Amadeo Re: Dlaczego blokujecie lewy pas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.11, 20:23
        Srodek nocy,autostrada A4 ,pusta jadę środkowym pasem. A tu "pech"- w okolicy Jeny ni stąd ni z owąd pojawia się Polizai i ....mandat 10 Euro ! Zjazd na najbiższy parking ok 30 km. I tyle kilometrów asystował radiowóz.
        • net.kielonek Re: Dlaczego blokujecie lewy pas 14.04.11, 20:38
          Chwalić się takim niskim mandatem?
          Za kupsko Azora dostałem większy.
          • Gość: Amadeo Re: Dlaczego blokujecie lewy pas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.11, 20:42
            Te 10 Euro PAMIĘTAM!!!
            Kara odniosła skutek.
            A Azor zrozumiał że zle uczynił ?
        • chilli-and-vanilla Re: Dlaczego blokujecie lewy pas 14.04.11, 21:08
          10 EUR? toż to paliwo do radiowozu za te 30 km chyba więcej kosztowało... :) widać nudziło się w nocy chłopakom
          • Gość: Amadeo Re: Dlaczego blokujecie lewy pas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.11, 21:10
            Naprawdę tak było.
            • Gość: szybki Re: Dlaczego blokujecie lewy pas IP: *.unknown.vectranet.pl 17.04.11, 09:51
              i o to chodzi!!! lewy i środkowy pas jest do wyprzedzania a prawy do jazdy ciągłej!! Wyprzedziłeś to na prawo!
              • Gość: Amadeo Re: Dlaczego blokujecie lewy pas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.11, 11:39
                Stąd wniosek, że to co polska Policja robi tylko w ramach akcji /prawy pas/ niemiecka czyni zawsze.
              • magdalena33m Re: Dlaczego blokujecie lewy pas 20.04.11, 23:31
                Zgadzam się! wyprzedziłeś to na prawo :)
    • Gość: Karolina Re: Dlaczego blokujecie lewy pas IP: *.stk.vectranet.pl 21.04.11, 13:47
      Nawet nie wiecie jak mnie to wkurza... dziś rano jadąc ul.Monte Cassino jechały przede mna dwie ,,sieroty'' -jedna prawym pasem jechała 30 na godzinę...druga lewym pasem też coś około 30....masakra!!! ludzie jak nie umiecie jeździć to nie wsiadajcie to auta!!! ...robicie tylko korki na drodze...
      • magdalena33m Re: Dlaczego blokujecie lewy pas 24.04.11, 21:18
        no tak, zgadza sie, jesli i tak nie jedziesz szybciej to po co lewy pas?
        • amadeo214 Re: Dlaczego blokujecie lewy pas 19.05.11, 14:59
          O tym jutro przypomni co niektórym Policja
          www.slaska.policja.gov.pl/wiadomosci/art9342,trzymaj-sie-prawego-pasa.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka