Dodaj do ulubionych

Historia Narodu Ślaskiego.

IP: *.zabrze.sdi.tpnet.pl 14.05.04, 17:52
Podobno ukazała się "Historia narodu śląskiego".
Kilku gentelmenów ta publikacja ponoc poruszyła.
Czy może ktoś orientuje się ile ta książka kosztuje i gdzie ją można kupić ?
Obserwuj wątek
    • Gość: znajomy Rocznioka Re: Historia Narodu Ślaskiego. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.04, 13:32
      Polacy sprowokowali Hitlera do wojny, bo uczestniczyli w rozbiorze
      Czechosłowacji i napadali na niemieckich działaczy mniejszościowych - to jedna
      z kilku szokujących tez, które w swojej "Historii narodu śląskiego" zamieścił
      historyk amator z Katowic Dariusz Jerczyński. Wydana w dwóch tysiącach
      egzemplarzy 90-stronicowa praca jest dostępna w śląskich księgarniach.
      Środowisko naukowe jest oburzone tym wydawnictwem.
      To pierwsza książka Dariusza Jerczyńskiego i pierwsza wydana przez Narodową
      Oficynę Śląska, którą kieruje Andrzej Roczniok, działacz Ruchu Autonomii
      Śląska - mój sąsiad. Roczniok twierdzi, że to materiał do dyskusji, który ma
      sprowokować ferment intelektualny. Jerczyński przyznaje, że przypuszczał, iż
      jego książka wywoła oburzenie.
      Panie Andrzeju Roczniok, dotychczas uważałem, że nie ma nic złego w dążeniu RAŚ
      do secesji Śląska. Często nawet Pana broniłem. Dziś jestem przerażony (dlatego
      nie przedstawiam się). Zawsze udawał Pan, że Wasze cele nie są ani
      separatystyczne, ani antypolskie. A może mówił Pan szczerze, tylko trafiła się
      okazja podreperować budżet domowy przez wydanie jedynej książki w życiu. A że
      podsyca ona nienawiść polsko-niemiecką, to nic. Kim Pan w końcu jest?
      • Gość: pilotpirx Re: Historia Narodu Ślaskiego. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.05.04, 16:50
        Rocznioka nie ma co się obawiać on i tak niczego nigdy nie kończy wiec i z tej
        sprawy nic nie wyniknie Zabrzanie czy pamietacie aferę jaka roczniok rozpetał w
        sprawie opłat za wodę ? Skończyło się na deklaracjach i szumnych zapowiedziach
      • wegweiser Re: Historia Narodu Ślaskiego. 24.05.04, 18:48
        Ruch Autonomii Śląska odciął się od inicjatywy pana Rocznioka, podkreślając, że
        wydanie książki było inicjatywą jego i autora i że nie jest to żadna oficjalna
        historia w wersji RAŚ. Myślę, że faktycznie chodziło o zrobienie interesu i
        muszę przyznać, że Roczniok zagrał genialnie. Darmowa reklama jak się patrzy i
        interes pewnie kwitnie.
        • Gość: kopidol Re: Historia Narodu Ślaskiego. IP: *.187.49.147.porchlight.ca 28.05.04, 02:19
          ksiazka ta miala miedzy innymi na celu wywolanie nowych dyskusji,o Slasku i o
          nowe spojrzenie na sprawy ludnosci tego regionu,bo Slask znowu schodzi na
          dalszy plan,wielkie centrale chandlowe i przedsiebiorcze uciekaja i przeniosza
          swe oddzialy do innych miast poza Slaskiem,Katowice schodzi do II-giej ligi,nie
          ma przebicia,a co za tym idzie nie ma doplywu inwestycji i forsy,Slask traci na
          znaczeniu i wszystko wskazuje na to ze jak tylko ta krowe wydojono do konca to
          czas ja porzucic,i miejscowi ich tyle obchodza co zeszloroczny snieg,pyrsk
        • Gość: RAS Re: Historia Narodu Ślaskiego. IP: *.gsw.pl / 195.117.108.* 31.05.04, 11:02
          popierajmy wszyscy RAŚ
    • Gość: dawidek Re: Historia Narodu Ślaskiego. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.04, 09:41
      Jest to jedna z wielu pozycji o dośc kontrowersyjnej treści. Może
      nawet obraźliwa dla jednych, a dla drugich jest normą, bo czyż Wom
      Ohma ni goudaua co się sie działo po wojnie ....... co robieli
      przybysze ? Ksiązka zawiera tylko to co się mówi w naszych domach, co
      czsem nas boli i czym chcemy zatrzeć równiez swoje kompleksy.
      Najgorsze w tym jest, że niejaki pan dr. Ratajczak 9 były pracownik
      naukowy Uniwersytetu w Opolu )narobił tyle krzyku, ( a może celowo
      chciał zrobić kryptoreklamę Jerczyńskiemu ) a przeciez w Waszych
      kioskach i księgarniach leży tyle literatury i broszur o tematyce
      antyżtdowskiej i nikt jak dotąd nie straszył nikogo prokuraturą. My
      też jesteśmy pełnoprawnymi obywatelami Rzeczypospolitej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka