Dodaj do ulubionych

Opony bieżnikowane

IP: 195.68.192.* 25.11.13, 11:02
Mam pytanko , bo zastanawiam sie nad zakupem i założeniem nowych opon zimowych ( bieżnkowanych ) . Co o tym sądzicie , czy ktoś jeżdzi na takich oponach .
Proszę o szczere odpowiedzi .
Obserwuj wątek
    • Gość: ja Re: Opony bieżnikowane IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 25.11.13, 11:18
      Lepiej kupic wielosezony dobrej marki. Ale nowe , nie nalewki.
    • Gość: abc Re: Opony bieżnikowane IP: *.dip0.t-ipconnect.de 25.11.13, 21:05
      a papier toaletowy tez uzywaz drugi raz? po wyczyszczeniu i wysuszeniu moze sie nadawac do ponownego uzycia
      • Gość: xyz Re: Opony bieżnikowane IP: 5.172.252.* 29.11.13, 10:12
        Papier toaletowy można prac?
        • Gość: abc Re: Opony bieżnikowane IP: *.dip0.t-ipconnect.de 30.11.13, 10:32
          jak mozna opony bieznikowac czy nacinac to czemu by nie sprobowac wyprac papier toaletowy tez mozna zaoszczedzic
          • Gość: Andrew Re: Opony bieżnikowane IP: *.dynamic.chello.pl 30.11.13, 19:52
            Zadałem tylko pytanie , znam ludzi co jezdzą na takich oponach i nie narzekaja . A są o połowę tańszę niż nowe .
            • Gość: olo Re: Opony bieżnikowane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.13, 20:07
              To stare, zużyte opony TYLKO z nowym bieżnikiem.

opony zbierane ze szrotow warsztatow wulkanizacyjnych.

sprobuj odczytac faktyczną datę produkcji.

to niemozliwe
            • Gość: Wielki sceptyk Re: Opony bieżnikowane IP: *.wieszowanet.pl 01.12.13, 21:38
              Opony bieżnikowane mają homologację wszelkie dopuszczenia i atesty bezpieczeństwa i w związku z tym można je spokojnie stosować. Karkasy tych opon przed bieżnikowaniem są kontrolowane i egzemplarze uszkodzone są odrzucane. W oponie starzeje się i zużywa guma, a i to nie tak szybko jak piszą media na usługach producentów opon. Tymczasem w procesie bieżnikowania po mechanicznym zdarciu starej gumy na taki karkas jest nakładana w wysokiej temperaturze i ciśnieniu warstwa gumy o składzie identycznym jak przy oponach nowych. Często stosuje się mieszankę gumową z zawartością regranulatu ( czyli starych zmielonych opon ) ale w nowych oponach jest tak samo ( dyrektywa UE o recyklingu to nakazuje ) Tak więc jeśli chcesz trochę zaoszczędzić to nie słuchaj oszołomów demagogów czy zwyczajnych dyletantów i jak to ktoś napisał wyżej albo kupuj wielosezonowe albo zakładaj bieżnikowane. Tzw nalewki to najprostsza i najtańsza metoda bieżnikowania polegajaca na przywulkanizowaniu nowego bieżnika i wg mojej wiedzy stosuje się ja wyłącznie w oponach sam ciężarowych lub terenowych a przy oponach do samochodów osobowych nie jest ona stosowana. Tu w procesie bieżnikowania wymiana się gumę na całej powierzchni opony tzn zarówno bieżnik jak i barki czyli boki
              • Gość: luxma Re: Opony bieżnikowane IP: *.215.199.61-internet.zabrze.debacom.pl 02.12.13, 16:09
                Witam, 3-ci sezon jeżdżę na bieżnikowanych zimówkach.....pozytywnie zadowolony :)
                • mat.cz Re: Opony bieżnikowane 02.12.13, 16:54
                  Ciężko je wyważyć, czasem odkleja się bieżnik, dużo twardzsze od zwykłych co powoduje szybsze zużycie zawieszenia.
                  W przypadku kiedy auto ma polisę AC ubezpieczyciel jak się dopatrzy odmówi wypłaty odszkodowania.
                  Jest takie powiedzenie "jak stać cię na konia to na bata też "
                  • Gość: wielki sceptyk Re: Opony bieżnikowane IP: *.wieszowanet.pl 02.12.13, 19:16
                    Chłopie co ty za brednie rozpowszechniasz ! Ubezpieczyciel nie ma prawa odmówić odszkodowania dlatego że ktoś jeździ na bieżnikowanych oponach. Jeśli twierdzisz inaczej podaj podstawę.
                    • mat.cz Re: Opony bieżnikowane 04.12.13, 20:28
                      TO nie brednie to fakt z życia .........
                      28 Grudnia spowodowałem szkodę.. Powstała ona w wyniku uszkodzenia opony : czyli jadąc normalnie na wprost nagle pękła mi opona (nie wiadomo z jakich przyczyn) co spowodowało wyciągnięcie mojego pojazdu na drugi pas i uderzenie w pojazd jadący z przeciwka.. Spisaliśmy orzeczenie o kolizji i temat na razie zamilkł.. Posiadam ubezpieczenie w ........... i dziś dzwoni do mnie poszkodowany ze ...........odmówiło wypłaty odszkodowania! Stwierdzili że poszkodowany ma odwołać się do producenta opon o odszkodowanie co jest dla mnie ogromna bzdurą! Szkody zostały wycenione na prawie 7 tyś a poszkodowany chce odzyskać pieniądze i wiec z tego tytułu zakłada mi sprawę cywilna prawną!

• Gość: endriu Re: Opony bieżnikowane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.13, 19:39
      Jeżdżę na oponach bieżnikowanych trzeci sezon 205/65/16C w busie, z oponami nic się nie dzieje, komfort jazdy jak na nowych oponach. Wyważenie bezproblemowe. Jestem zadowolony, w kieszeni zostało ok 1000 zł. Zakładałem w Ornontowicach w Globgumie.
      • Gość: luxma Re: Opony bieżnikowane IP: *.215.199.34-internet.zabrze.debacom.pl 04.12.13, 17:18
        Też mam z Globguma oponki.
    • Gość: ef36 Re: Opony bieżnikowane IP: *.gl.digi.pl 02.12.13, 22:30

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka