Dodaj do ulubionych

Zabrze=Bezrobocie

20.10.14, 16:52
Czy tylko mi się tak wydaje, że w naszym mieście nie ma pracy dla ludzi, którzy są kilka miesięcy po szkole i nie mają żadnego doświadczenia? Ukończyłem technikum w kwietniu i postanowiłem, że jeszcze przed wakacjami sobie coś znajdę by dorobić, ale się przeliczyłem. Ręce mi już opadają i nie mam kompletnie pomysłów gdzie jeszcze wysłać CV. Urząd pracy to też partacze. Wysłali mnie na "staż" nawet się ucieszyłem, bo bym jakieś doświadczenie na był, ale jak zawsze nic z tego nie wyszło. Pracodawca to jakiś idiota był, bo szukał osoby z doświadczeniem na STAŻ. Może ma ktoś jakieś informację gdzie obecnie jest jakaś rekrutacja, bo w ostateczności będę musiał szukać poza granicami Zabrza.
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: Zabrze=Bezrobocie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.14, 20:43
      Ogólnie jestem tego samego zdania, co ty. Składałam papiery wszędzie, gdzie widziałam ogłoszenie że potrzebują do pracy, także w sklepach. Nikt mnie nie przyjął, chociaż nadal wiszą kartki na szybach. Myślę, że to bardzo nie fair. Po co zbierają te nasze CV, skoro nie szukają naprawdę pracownika? Moje koleżanki mają podobne doświadczenia. Praca - to tylko po znajomości.
      • Gość: Ola Re: Zabrze=Bezrobocie IP: *.dynamic.chello.pl 21.10.14, 07:09
        A czy nasz Pani prezydent przyciaga inwestorow "producentow" do Zabrza ? Moglaby np. dla kupujacego teren pod zaklad produkcyjny zwolnic go z oplaty podatku gruntowego na kilka lat !? jest wiele innych podobnych spraw aby przyciagnac prace do Zabrza.
        p.s
        idz do UM Pani Prezydent napewno wam cos znajdzie jakis staz.
        przexiez mamy w Zabrzu az 5 Urzedow miasta.
        • Gość: pijar Re: Zabrze=Bezrobocie IP: 95.160.253.* 08.11.14, 19:24
          pieniadze.gazeta.pl/pieniadz/1,136156,16922797,Najlepiej_zyje_sie_w_Warszawie_i_Sopocie__najgorzej.html#BoxSlotI3img
          Baardzo smutny dla Zabrzan materiał.
          • Gość: naiwny Re: a miało być tak cudnie IP: *.zabrze.vectranet.pl 08.11.14, 23:53
        • Gość: Ola też Re: Zabrze=Bezrobocie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.14, 23:58
          Ale tak właśnie jest; Chcesz nowej inwestycji - masz zwolnienie od podatku - nie wiem dlaczego kłamiesz?
          Choć fakt, masz rację dzięki PO czyli partii Pana Olichwera będzie to niemożliwe gdyż ten rodzaj pomocy publicznej zapomnieli ratyfikować w UE. Ale Pan Olichwer zapewne to obieca i to załatwi.
          • Gość: swojak Re: Zabrze=Bezrobocie IP: *.play-internet.pl 09.11.14, 00:24
            Zbuduje się kolejny urząd i znów będą posady. Dla swoich.
    • Gość: mieszkaniec Re: Zabrze=Bezrobocie IP: *.free.aero2.net.pl 09.11.14, 07:03
      Fakt, smutny ten ranking dla nas. Gdyby jednak ocenić ilość siedzib UM - mamy pierwszy plac! Gdyby ocenic zadowolenie /samozadowolenie/ naszej wladzy i jej świty - też murowane pierwsze miejsce!
      • Gość: społem Re: Zabrze=Bezrobocie IP: *.zabrze.vectranet.pl 12.11.14, 21:18
        www.gloszabrza24.pl/wydarzenia/12408-dzis-rano-masowe-zwolnienia-w-sieci-fresh-market
        • Gość: poszukiwacz Re: Zabrze=Bezrobocie IP: *.play-internet.pl 12.11.14, 22:02
          Poszukaj roboty w spółce miejskiej. Jest ich mnóstwo.
          • Gość: stella Re: Zabrze=Bezrobocie IP: *.zabrze.vectranet.pl 11.02.15, 14:15
            www.gloszabrza24.pl/samorzad/12998-choc-sytuacja-powoli-sie-poprawia-to-w-zabrzu-mamy-7-4-tys-doroslych-osob-bez-zatrudnienia
    • Gość: tk Re: Zabrze=Bezrobocie IP: *.zabrze.vectranet.pl 12.02.15, 16:33
      nz24.pl/aktualnosci/mezczyzna-rzucil-sie-pociag/
      Ten podobno pracował ale pracodawca nie płacił wynagrodzenia.
      • Gość: makbet 1 Re: Zabrze=Bezrobocie IP: *.zabrze.vectranet.pl 12.06.15, 11:55
        ..."Dobre dane o zatrudnieniu spływają z całego kraju. Według Głównego Urzędu Statystycznego na koniec kwietnia bezrobocie wyniosło w Polsce 11,2 proc..."
        ..."W mieście spadła stopa bezrobocia, z 14,2 proc. w marcu 2014 r. do 12,1 proc. w marcu 2015..."

hurra,nadal jesteśmy lepsi

'
        • Gość: makbet 1 Re: Zabrze=Bezrobocie IP: *.zabrze.vectranet.pl 19.06.15, 21:11
          katowice.gazeta.pl/katowice/1,35063,18172253,Zabrze__Pierwszy_inwestor_w_strefie_rozpoczyna_dzialalnosc_.html#BoxLokKatLink..."W piątek został otwarty zakład piekarniczy Kłos w Zabrzu. To pierwsza firma, która rozpoczęła działalność na zabrzańskich terenach inwestycyjnych, które wchodzą w skład Specjalnej Strefy Ekonomicznej. Kłos wybudował nowy zakład na jednej z 22 działek posiadających status SSE. Zabrzańska strefa znajduje się w rejonie ulic Goduli i Ofiar Katynia. Mimo że została otwarta ponad trzy lata temu, a miasto wybudowało nową drogę dojazdową (ulicę Goduli), to dopiero teraz wprowadził się tu pierwszy zakład..."

hurra,50 osób ! 3 lata starań.
    • Gość: makbet 2 Re: Zabrze=Bezrobocie IP: *.zabrze.vectranet.pl 05.01.16, 20:30
      katowice.wyborcza.pl/katowice/1,35063,19422909,znajomosci-to-podstawa-w-ktorych-urzedach-sa-najbardziej-potrzebne.html#BoxLokKatLink
      Wypisz,wymaluj Zabrze.
      "Praca poza swoim miastem

Do pracy w innych miastach dojeżdża też jedna trzecia mieszkańców Zabrza, Sosnowca i Rudy Śląskiej..."

• mjunhy Re: Zabrze=Bezrobocie 06.01.16, 21:35
      Dostałem z UP ofertę stażu i na rozmowie kwalifikacyjnej pracodawca żądał ode mnie doświadczenia w zawodzie. Był to staż dla długotrwale bezrobotnych i tłumaczę pracodawcy że mam wykształcenie w tym kierunku ale byłem przez parę lat bezrobotny i skąd miał bym mieć to doświadczenie. Pracodawca oświadczył mi że nie przyjmie mnie na ten staż bo szuka osoby z doświadczeniem. Wydawało mi się że staże są po to by osoba długotrwale bezrobotna nabrała doświadczenia !
      • Gość: waryniol Re: Zabrze=Bezrobocie IP: *.215.200.165-internet.zabrze.debacom.pl 09.01.16, 14:21
        staże z założenia służą zdobyciu doświadczenia lub nauczenia się fachu innego niż wykształcenie kierunkowe, ale to zmiany przygotowane przez koalicję PO/PSL spowodowały, że pracodawcy wykorzystują staże do swoich niecnych celów czyli nie płacenia za pracownika od którego oczekują... doświadczenia
    • Gość: pytek Re: Zabrze=Bezrobocie IP: *.dynamic-ra-2.vectranet.pl 10.01.16, 14:10
      do waryniol;
      to MMSz jest z PO/PSL ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka