Dodaj do ulubionych

Jak się bawicie?

06.10.04, 16:11
Chciałbym się podzielić z Wami opinią, na temat pisania na forum.Osobiście
jestem zdania,że napewno warto było zaczynać-chociaż niejednokrotnie
wypowiedzi niektórych osób, są poniżej pewnego umownego poziomu
kultury.Proszę o wpisywanie opinii na ten temat.Ramen5
P.S. Jestem zdania,że każda forma dialogu jest lepsza od wojny-lepiej żeby
pióra miały zajęcie niż armaty
Obserwuj wątek
    • pniok Re: Jak się bawicie? 06.10.04, 16:18
      ramen5 napisała:

> "Chciałbym się podzielić z Wami opinią, na temat pisania na forum.Osobiście
      > jestem zdania,że napewno warto było zaczynać-chociaż niejednokrotnie
      > wypowiedzi niektórych osób, są poniżej pewnego umownego poziomu
      > kultury.Proszę o wpisywanie opinii na ten temat.Ramen5
      > P.S. Jestem zdania,że każda forma dialogu jest lepsza od wojny-lepiej żeby
      > pióra miały zajęcie niż armaty"

Witaj Ramon!
      To prawda, ale kiedy ktoś nazywa cię na forum "kapusiem", "ciulem", "zdrajcą" itp. to zaczynasz się zastanawiać czy to jest zabawa - jak piszesz - czy raczej jakiś wybieg dla psychopatów, nad którymi nikt nie ma kontroli.
      Pozdro!
      • ramen5 Re: Jak się bawicie? 06.10.04, 16:36
        Wiem ,że wtedy zabawa zaczyna stawać się nieprzyjemna-pomyśl wtedy, że są
        różni ludzie i dla tych innych warto pisać.Wiem,że z tego powodu niektórzy
        rezygnują z pisania.Druga sprawa jeżeli wszyscy pisaliby jednym głosem ,wtedy
        zabawa stałaby się nudna.Jak czytam niektóre posty ,to wtedy przypomina mi się
        okres przed wybuchem II wojny światowej.Dla mnie osobiście niedoścignionym
        wzorem są stosunki niemiecko-francuskie i chciałbym również,żebyśmy mogli je
        przenieś na nasz teren.Pozdrawiam.Ramen5
        • piast1025 Re: Jak się bawicie? 07.10.04, 11:29
          zgadzam się z Tobą...ja w każdym bądź razie bawię sie świetnie1 nie przejmował
          bym sie poziomem dyskusji - niektórzy musza wykrzyczeć swoje kompleksy i urazy,
          lepiej niech robia to tu niż na ulicy...Tacy krzykacze, którzy nie mają nic do
          powiedzenia sa dla mnie osobiście bardzo zabawni - lubię jak rzucają te swoje
          mało oryginalne obelgi, miotają się a ich nieliczne zwoje mózgowe spalaja sie
          by napisac coś rzeczowego...to "folklor" (czy "fauna i flora" - ale dziś jestem
          złośliwy, ah...)i tak powinien być traktowany...a co do stosunków niemiecko-
          francuskich: wiele osiągnięto przez mądrą politykę elit, która jednak wynikała
          również z...dostrzeżenia WSPÓLNYCH INTERESÓW - biznes (polityczny, ekonomiczny
          etc.) to jednak podstawa porozumienia państw i społeczeństw...Pozdro!
          • ramen5 Re: Jak się bawicie? 08.10.04, 09:01
            Jeżeli bawisz się świetnie to gratulacje-myślę,że o to chodzi.Uważam,że Polacy
            są bardzo inteligentnym narodem i potrafią wziąść przykład z innych nacji i
            dogadają się z innymi Chodzi o możliwość znalezienia naszego godnego miejsca w
            Europie-jeżeli bym w to nie wierzył zmieniłbym miejsce zamiszkania,odciąłbym
            się od polskości.Kiedyś Niemiec kiedyś chciał mnie obrazić i powiedział"Du
            bist Pole"-dla mnie to nie jest obraza,należę do tego narodu i identyfikuję się
            z nim.Pozdrawiam.Ramen5
            • ramen5 Koszmar w niemieckiej szkole 26.02.05, 11:18
              Coraz mniej mam do czynienia z jezykiem niemieckim i bardzo sie z tego ciesze
              bo uwazam,ze Niemcy maja nazizm w krwi jak to mi powiedzial Turek w niemieckiej
              fabryceforum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=94&w=19238356

• Gość: YKRZYSIAK Re: Jak się bawicie? IP: *.icpnet.pl 07.10.04, 17:18
      Co za przewrotne pytanie!

Pojawił sie NOWY zawodnik!
      Jak On dlugo bedzie to nie wiem.
      Tez chcialbym zamienic smuteczki na te szafy z twardzielami
      i gadac do upadlego z kumplem!
      Ale coz skoro nie moze:)))

A nie moze zlagodzic dyscypliny dla kolegi z drogowki!!!
      Niech ma te Soboty wolne!!!
      Mama byla zadowolona z pogadania z Jackiem bo znala jego matke z Liceum kiedy
      razem tam pracowały!!!

Patronem drogowki jest przeciez SW KRZYSZTOF.

• ramen5 Re: Jak się bawicie? 08.10.04, 09:08
        Gość portalu: YKRZYSIAK napisał(a):

> Co za przewrotne pytanie!
        >
        > Pojawił sie NOWY zawodnik!
        > Jak On dlugo bedzie to nie wiem.
        > Tez chcialbym zamienic smuteczki na te szafy z twardzielami
        > i gadac do upadlego z kumplem!
        > Ale coz skoro nie moze:)))
        >
        > A nie moze zlagodzic dyscypliny dla kolegi z drogowki!!!
        > Niech ma te Soboty wolne!!!
        > Mama byla zadowolona z pogadania z Jackiem bo znala jego matke z Liceum
        kiedy
        > razem tam pracowały!!!
        >
        > Patronem drogowki jest przeciez SW KRZYSZTOF.
        >
        >

Ramen5:Piszesz bardzo metaforycznie-gdyś mógł przyswoić nam swoje metafory na
        język ogólnodostępny-gdybyś zszedł na ziemię byłoby super.Pozdrawiam
    • builder Re: Jak się bawicie? 07.10.04, 20:30
      ramen5 napisała:

> Chciałbym się podzielić z Wami opinią, na temat pisania na forum.Osobiście
      > pióra miały zajęcie niż armaty

przyznaje, z`e (serwis) jest jakos`ci pierwszej - s`miechu co niemiara))),
      widac` tez`, z`e Admin sie bardzo przyklada i rozumie powage zabawy,
      nalez`alo by troszeczke obluzowac` s`ro`be z prawa a dokrecic` z lewa, z`eby
      wybalansowac` - rozumiesz?,
      ogo`lnie jest COOL! ))))))))))),
      • ramen5 Re: Jak się bawicie? 08.10.04, 09:10
        builder napisał:

> ramen5 napisała:
        >
        > > Chciałbym się podzielić z Wami opinią, na temat pisania na forum.Osobiści
        > e
        > > jestem zdania,że napewno warto było zaczynać-chociaż niejednokrotnie
        > > wypowiedzi niektórych osób, są poniżej pewnego umownego poziomu
        > > kultury.Proszę o wpisywanie opinii na ten temat.Ramen5
        > > P.S. Jestem zdania,że każda forma dialogu jest lepsza od wojny-lepiej żeb
        > y
        > > pióra miały zajęcie niż armaty
        >
        > przyznaje, z`e (serwis) jest jakos`ci pierwszej - s`miechu co niemiara))),
        > widac` tez`, z`e Admin sie bardzo przyklada i rozumie powage zabawy,
        > nalez`alo by troszeczke obluzowac` s`ro`be z prawa a dokrecic` z lewa, z`eby
        > wybalansowac` - rozumiesz?,
        > ogo`lnie jest COOL! ))))))))))

Ramen5:myślę,że oto chodzi aby było cool.Pozdrawiam
    • laband Re: Jak się bawicie? 07.10.04, 20:32
      chopcy wyciongejcie te uapczyska ze kabzow!
      • Gość: Kibel Onan Re: Jak się bawicie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.04, 14:42
        to prawda, JEGO możesz postawić na baczność i rozkazywać!
        • Gość: Ramen5 Re: Jak się bawicie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.04, 20:15
          Jeżeli tak uważasz!
      • Gość: Ramen5 Re: Jak się bawicie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.04, 07:33
        Jacy chopcy?
    • ramen5 Polska ziemią obiecaną 10.10.04, 08:02
      Myślę,że w Polsce można się już dobrze bawić-jeżeli wraca sie do niej coraz
      częściejwww.wprost.pl/ar/?O=1171

• Gość: Rasnal Polska ziemią obiecaną z pruskim duchem straszacym IP: *.anonymizationservice.com 10.10.04, 11:06
        w Katowicach;-)
        • ramen5 Re: Polska ziemią obiecaną z pruskim duchem stras 10.10.04, 12:16
          Gość portalu: Rasnal napisał(a):

> w Katowicach;-)

Ramen5:gdyby nie było tego tego ducha o ile życie by byłoby przyjemniejsze
    • ramen5 Re: Jak się bawicie? 12.10.04, 10:32
      Artykuł Jana Jerzego Lipskiego

Ksenofobia i megalomania narodowa wzajemnie się żywią i wspierają. Wiemy, ile
      wycierpiała Polska od Rosjan i Niemców - co nie usprawiedliwia przekraczania
      granic głupoty i nienawiści w stosunku do tych narodów; głupotą i nienawiścią
      człowiek i naród sam sobie szkodzi. Sfaszyzowani Ukraińcy dali się nam we znaki
      w latach czterdziestych - tu jednak nawet rachunek krzywd i win jest już inny
      niż z Niemcami, co nic nie pomaga Ukraińcom w potocznej świadomości polskiej.
      Ale czemu tak często Polak pogardza Czechem („Pepiczek”)? Tu widać, jak splata
      się ze sobą ksenofobia ze zidioceniem, by zgodnie doprowadzić w sierpniu
      niektórych naszych rodaków do wewnętrznego przyzwolenia na to, co było zarówno
      przeciw moralności, jak i przeciw naszym narodowym interesom, na inwazję w
      Czechosłowacji.

Wróćmy do sprawy stosunku ogromnej większości Polaków do Niemców i Rosjan.
      Trzeba powtórzyć, że nienawiścią i głupotą człowiek i naród sam sobie szkodzi.
      Niedostrzeganie moralnych problemów tam, gdzie są, bo tak jest wygodniej -
      deprawuje moralnie.

Do Niemców mamy od wieków wiele pretensji. To cesarze niemieccy najeżdżali
      nasz kraj, by go sobie podporządkować, nie odwrotnie. Teutoński Zakon Krzyżowy
      Najświętszej Marii Panny był zmorą Prusów, Litwinów, Pomorzan i Polaków.
      Prusacy wraz z Rosjanami i również niemieckojęzycznymi Austriakami rozebrali I
      Rzeczpospolitą. Rugi, Hakata, prześladowania narodowo-religijne pod pruskim
      zaborem były już pierwszą zapowiedzią tego, co stało się w czasie drugiej wojny
      światowej. O ogromie zbrodni hitlerowskich na ziemi polskiej nie ma co się
      rozwodzić.

Musiał jednak przyjść moment - jeśli chcielibyśmy pozostać w kręgu
      chrześcijańskiej etyki i cywilizacji zachodnioeuropejskiej - by
      powiedzieć „Wybaczamy i prosimy o wybaczenie”. W sytuacji zniewolenia narodu
      powiedział to największy niezależny autorytet moralny, jaki nam pozostał:
      Kościół polski. To zdanie - mimo wszelkich resentymentów, opartych na
      rzeczywistych krzywdach - musimy uznać za swoje. By je przyjąć, wystarczyłoby
      jego treść moralna. Ale obok treści moralnej jest w nim też narodowa i
      kulturalna: jako naród o poczuciu przynależności do zachodniego kręgu kultury
      śródziemnomorskiej - marzymy o powrocie do naszej szerszej ojczyzny, do Europy.
      Stąd konieczność pojednania z Niemcami, którzy w tej Europie już są - i nadal
      będą. Wyciągnięcie ręki przez Episkopat Polski do Episkopatu Niemiec - było
      najśmielszym i najbardziej dalekowzrocznym czynem powojennej historii Polski.

Głos Episkopatu Polski do Episkopatu Niemiec stawia jednak przede wszystkim
      problem, którego nie wyminie się, jeśli chce się pozostać wiernym
      chrześcijaństwu: problem również naszych win wobec Niemców. W Polsce nie znosi
      się takiego przedstawiania sprawy - i nietrudno to zrozumieć, gdyż proporcje są
      uderzająco nierówne. Nie można się jednak godzić z lekceważeniem własnych win,
      nawet gdy są nieporównywalnie mniejsze od cudzych.

Wzięliśmy udział w pozbawieniu ojczyzny milionów ludzi, z których jedni
      zawinili na pewno poparciem Hitlera, inni biernym przyzwoleniem na jego
      zbrodnie, jeszcze inni tylko tym, że nie zdobyli się na heroizm walki ze
      straszliwą machiną terroru - w sytuacji, gdy ich państwo toczyło wojnę. Zło nam
      wyrządzone, nawet największe, nie jest jednak i nie może być usprawiedliwieniem
      zła, które sami wyrządziliśmy. Wysiedlanie ludzi z ich domów może być w
      najlepszym razie mniejszym złem, nigdy - czynem dobrym. To prawda, że z
      pewnością nie byłoby sprawiedliwe, by naród napadnięty przez dwóch zbirów miał
      płacić na dodatek sam wszystkie tego koszty. Wybór wyjścia, które - jak się
      zdaje - jest mniejszą niesprawiedliwością, wybór mniejszego zła, nie może
      jednak znieczulać na zagadnienia moralne. Zło jest złem, a nie dobrem, nawet
      gdy jest złem mniejszym i niemożliwym do uniknięcia. Trudno: albo chce się być
      chrześcijaninem, albo nie... Jeśli nim się jest - wie się, że zasada zbiorowej
      odpowiedzialności nie ma nic wspólnego z etyką, którą wyznajemy; że nawet jeśli
      musielibyśmy wybrać mniejsze zło - nie wolno nam zła nazywać dobrem; że
      wyrządzenie zła stwarza zobowiązanie moralne, choćby ten, kto go od nas doznał,
      wyrządził nam stokroć więcej zła - a na dodatek w słabym stopniu odczuwał
      potrzebę zadośćuczynienia.

Zasada mniejszej niesprawiedliwości, konieczność urządzenia życia milionów
      Polaków opuszczających z konieczności swą ojczyznę na wschodnich ziemiach II
      Rzeczpospolitej - jest zresztą jedynym usprawiedliwieniem tego, co się stało.
      Nie usprawiedliwiałyby tego w żaden sposób racje historyczne - bardzo wątpliwe,
      jak dalej zobaczymy - ani etniczne, z wyjątkiem może Opolszczyzny, co też jest
      dyskusyjne. Przejdźmy się po Warmii i Mazurach, by na własne oczy zobaczyć, ilu
      tam napotkamy autochtonicznych Polaków, to znaczy Mazurów i Warmiaków!

Tym bardziej niepokoi, jako objaw zatrucia etyki narodowej przez nacjonalizm,
      że od czasu do czasu pokazują się artykuły, których autorzy przechwalają się,
      iż jeszcze przed drugą wojną światową - a więc przed faktem napadu na Polskę,
      przed eksterminacją milionów obywateli polskich przez Niemców, przed
      pojawieniem się problemu znalezienia terenów do życia milionom Polaków z kresów
      wschodnich - grupy polityczne, z którymi byli ci autorzy związani, żądały
      Polski po Odrę i Nysę, ze Szczecinem i Wrocławiem. To nie są artykuły
      stwierdzające istniejący fakt - to akceptacja ówczesnych programów, które
      wówczas były planami zaborczymi, sprzecznymi z zasadami układania stosunków
      między narodami zgodnie z etyką chrześcijańską. Przypominać te wstydliwe
      epizody historii ideologicznej z aprobatą - to objaw degeneracji etycznej, a
      zarazem zresztą głupota polityczna.

W polskiej świadomości naszych stosunków historycznych z Niemcami narosło masę
      mitów i fałszywych wyobrażeń, które trzeba będzie kiedyś odkłamać - w imię
      prawdy i w celu leczenia samych siebie: fałszywe wyobrażenia o własnej historii
      są chorobą ducha narodu, służą przeważnie za pożywkę ksenofobii i megalomanii
      narodowej.

Prawie każdy Polak (nawet wykształcony) wierzy dziś, że wróciliśmy po drugiej
      wojnie światowej na ziemie zagrabione nam przez Niemców. Dotyczyć to może
      Gdańska i Warmii, od pokoju toruńskiego (1466) do rozbiorów należących do I
      Rzeczpospolitej - choć zresztą i Gdańsk i Warmia były tak wówczas, jak i do
      końca drugiej wojny światowej w większości etnicznie niemieckie.

Reszta Prus Wschodnich nigdy polska nie była, a Niemcy zdobyli te ziemie nie
      na Polakach, a na Prusach, narodzie pokrewnym Litwinom. Polska mniejszość na
      tym terenie, Mazurzy, zresztą słabo uświadomiona w swej masie, to ludność
      napływowa, sprowadzona głównie przez Albrechta Hohenzollerna z Polski; nie
      wiedział biedak, że powinien realizować ideę Drang nach Osten i Prusy zaludniać
      tylko Niemcami. Zachodnie Pomorze - etnicznie też nie polskie, choć
      słowiańskie - zrzucało parokrotnie z uporem swą zależność od Polski i
      wytworzyło własną organizację państwową, zniszczoną przez Szwedów dopiero w
      XVII wieku. Prusacy wzięli te ziemie, zamieszkałe nie przez Polaków, Szwedom,
      nie Polsce.

Zniemczenie Pomorza Zachodniego odbyło się bez gwałtów, drogą naturalną. Śląsk
      jeszcze w Średniowieczu zhołdowany został przez Czechów - i wraz z Czechami
      wszedł w skład monarchii austriackiej. Prusy zabrały go Austriakom, nie Polsce,
      dopiero w XVIII wieku, gdy procesy niemczenia się Dolnego Śląska, również
      naturalnego, dokonującego się bez przymusu, były już mocno zaawansowane. Śląsk
      Opolski i Górny Śląsk zachowały swą etniczną polskość. Zorganizowany i
      skuteczny w pewnym stopniu nacisk germanizacyjny na tych ziemiach to dopiero
      druga połowa XIX i XX wieku.

Natomiast my nie chcemy z kolei dziś pamiętać, że są to ziemie, na których
      przez parę setek lat kwitła kultura niemiecka. Czyt
      • ramen5 Re: Jak się bawicie? 14.10.04, 01:41
        Powtarzampytanie-ja siedzę przy kompie i tak spędzam czas
      • Gość: andy Re: Jak się bawicie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.04, 08:28
        znowu fałsz i nowomowa: Śląsk Opolski i Górny Śląsk zachowały swą etniczną
        polskość.

ŚLĄSK tzw. OPOLSKI to GÓRNY ŚLĄSK!!!!
        Co do etniczności, to oddzielny temat!
        • ramen5 Re: Jak się bawicie? 22.10.04, 07:45
          Gość portalu: andy napisał(a):

> znowu fałsz i nowomowa: Śląsk Opolski i Górny Śląsk zachowały swą etniczną
          > polskość.
          >
          > ŚLĄSK tzw. OPOLSKI to GÓRNY ŚLĄSK!!!!
          > Co do etniczności, to oddzielny temat!

Ramen5:W chwili obecne nikt juz nie może zarzucić,że śląsk nie jest polski!
          • ramen5 Nieszczesliwe kobiety 03.03.05, 23:07
            serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34181,2553779.html
            Chyba do tego artykulu komentarzy nie trzeba
      • ramen5 Re: Jak się bawicie? 05.03.05, 23:29
        ramen5 napisała:

> Artykuł Jana Jerzego Lipskiego
        >

>

>
        > Wzięliśmy udział w pozbawieniu ojczyzny milionów ludzi, z których jedni
        > zawinili na pewno poparciem Hitlera, inni biernym przyzwoleniem na jego
        > zbrodnie, jeszcze inni tylko tym, że nie zdobyli się na heroizm walki ze
        > straszliwą machiną terroru - w sytuacji, gdy ich państwo toczyło wojnę. Zło
        nam
        >
        > wyrządzone, nawet największe, nie jest jednak i nie może być
        usprawiedliwieniem
        >
        > zła, które sami wyrządziliśmy. Wysiedlanie ludzi z ich domów może być w
        > najlepszym razie mniejszym złem, nigdy - czynem dobrym. To prawda, że z
        > pewnością nie byłoby sprawiedliwe, by naród napadnięty przez dwóch zbirów
        miał
        > płacić na dodatek sam wszystkie tego koszty. Wybór wyjścia, które - jak się
        > zdaje - jest mniejszą niesprawiedliwością, wybór mniejszego zła, nie może
        > jednak znieczulać na zagadnienia moralne. Zło jest złem, a nie dobrem, nawet
        > gdy jest złem mniejszym i niemożliwym do uniknięcia. Trudno: albo chce się
        być
        > chrześcijaninem, albo nie... Jeśli nim się jest - wie się, że zasada
        zbiorowej
        > odpowiedzialności nie ma nic wspólnego z etyką, którą wyznajemy; że nawet
        jeśli
        >
        > musielibyśmy wybrać mniejsze zło - nie wolno nam zła nazywać dobrem; że
        > wyrządzenie zła stwarza zobowiązanie moralne, choćby ten, kto go od nas
        doznał,
        >
        > wyrządził nam stokroć więcej zła - a na dodatek w słabym stopniu odczuwał
        > potrzebę zadośćuczynienia.
        >
        > Zasada mniejszej niesprawiedliwości, konieczność urządzenia życia milionów
        > Polaków opuszczających z konieczności swą ojczyznę na wschodnich ziemiach II
        > Rzeczpospolitej - jest zresztą jedynym usprawiedliwieniem tego, co się stało.
        > Nie usprawiedliwiałyby tego w żaden sposób racje historyczne - bardzo
        wątpliwe,
        >
        > jak dalej zobaczymy - ani etniczne, z wyjątkiem może Opolszczyzny, co też
        jest
        > dyskusyjne. Przejdźmy się po Warmii i Mazurach, by na własne oczy zobaczyć,
        ilu
        >
        > tam napotkamy autochtonicznych Polaków, to znaczy Mazurów i Warmiaków!
        >
        > Tym bardziej niepokoi, jako objaw zatrucia etyki narodowej przez
        nacjonalizm,
        > że od czasu do czasu pokazują się artykuły, których autorzy przechwalają się,
        > iż jeszcze przed drugą wojną światową - a więc przed faktem napadu na Polskę,
        > przed eksterminacją milionów obywateli polskich przez Niemców, przed
        > pojawieniem się problemu znalezienia terenów do życia milionom Polaków z
        kresów
        >
        > wschodnich - grupy polityczne, z którymi byli ci autorzy związani, żądały
        > Polski po Odrę i Nysę, ze Szczecinem i Wrocławiem. To nie są artykuły
        > stwierdzające istniejący fakt - to akceptacja ówczesnych programów, które
        > wówczas były planami zaborczymi, sprzecznymi z zasadami układania stosunków
        > między narodami zgodnie z etyką chrześcijańską. Przypominać te wstydliwe
        > epizody historii ideologicznej z aprobatą - to objaw degeneracji etycznej, a
        > zarazem zresztą głupota polityczna.
        >
        > W polskiej świadomości naszych stosunków historycznych z Niemcami narosło
        masę
        >
        > mitów i fałszywych wyobrażeń, które trzeba będzie kiedyś odkłamać - w imię
        > prawdy i w celu leczenia samych siebie: fałszywe wyobrażenia o własnej
        historii
        >
        > są chorobą ducha narodu, służą przeważnie za pożywkę ksenofobii i megalomanii
        > narodowej.
        >
        > Prawie każdy Polak (nawet wykształcony) wierzy dziś, że wróciliśmy po
        drugiej
        > wojnie światowej na ziemie zagrabione nam przez Niemców. Dotyczyć to może
        > Gdańska i Warmii, od pokoju toruńskiego (1466) do rozbiorów należących do I
        > Rzeczpospolitej - choć zresztą i Gdańsk i Warmia były tak wówczas, jak i do
        > końca drugiej wojny światowej w większości etnicznie niemieckie.
        >
        > Reszta Prus Wschodnich nigdy polska nie była, a Niemcy zdobyli te ziemie nie
        > na Polakach, a na Prusach, narodzie pokrewnym Litwinom. Polska mniejszość na
        > tym terenie, Mazurzy, zresztą słabo uświadomiona w swej masie, to ludność
        > napływowa, sprowadzona głównie przez Albrechta Hohenzollerna z Polski; nie
        > wiedział biedak, że powinien realizować ideę Drang nach Osten i Prusy
        zaludniać
        >
        > tylko Niemcami. Zachodnie Pomorze - etnicznie też nie polskie, choć
        > słowiańskie - zrzucało parokrotnie z uporem swą zależność od Polski i
        > wytworzyło własną organizację państwową, zniszczoną przez Szwedów dopiero w
        > XVII wieku. Prusacy wzięli te ziemie, zamieszkałe nie przez Polaków, Szwedom,
        > nie Polsce.
        >
        > Zniemczenie Pomorza Zachodniego odbyło się bez gwałtów, drogą naturalną.
        Śląsk
        >
        > jeszcze w Średniowieczu zhołdowany został przez Czechów

Ramen5:Najgorsze z tego wszystkiego jest ze cierpia i cierpieli niewinni ludzie
        • ramen5 Swiat jest piekny 06.03.05, 17:32
          pan.wtorek.strefa.pl/swiat/piekno.html
          • hruby Re: Swiat jest piekny 06.03.05, 17:52
            ramen5 napisała:

> pan.wtorek.strefa.pl/swiat/piekno.html

Ja tez tak uwazam-tylko malutkie pytanko dlaczego zostawiasz tyle zolci na
            forum?
            • ramen5 Re: Swiat jest piekny 06.03.05, 18:07
              hruby napisał:

> ramen5 napisała:
              >
              > > pan.wtorek.strefa.pl/swiat/piekno.html
              >
              > Ja tez tak uwazam-tylko malutkie pytanko dlaczego zostawiasz tyle zolci na
              > forum?

Ramen5: Co Ty nazywasz zolcia,pisanie prawdy wiem,ze niektorym to nie pasuje -
              niektorzy chcieliby sobie zrobic prywatne poleyko ze swoich antypolskich
              pogladow na tym forum,ale niedoczekanie ich nie uda im sie to
              • broneknotgeld Re: Swiat jest piekny 20.03.05, 20:58
                Jeronie - gryzie cie richtig cosik
                Taki se wciepna tu yno "grosik".
                • ramen5 Re: Swiat jest piekny 21.03.05, 09:01
                  broneknotgeld napisał:

> Jeronie - gryzie cie richtig cosik
                  > Taki se wciepna tu yno "grosik".

Ramen5:Dla pieniedzy nie warto zyc-wazniejsze sa cele na swiecie
                  jakie wiecie doskonale przeciez
    • Gość: gadek Re: Jak się bawicie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.04, 11:11
      Pióra,czy raczej klawiatury kompów?
      • Gość: Ramen5 Re: Jak się bawicie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.04, 02:58
        Pióra to była przenośnia poetycka!
    • builder Re: Jak się bawicie? 05.03.05, 22:55
      ramen5 napisała:

> Chciałbym się podzielić z Wami opinią, na temat pisania na forum.Osobiście
      > pióra miały zajęcie niż armaty

ja sie bawie jako tako, tylko z wyjatkiem kiedy ty przesadzasz,
      • ramen5 Re: Jak się bawicie? 05.03.05, 23:05
        builder napisał:

> ramen5 napisała:
        >

> ja sie bawie jako tako, tylko z wyjatkiem kiedy ty przesadzasz,

Ramen5:Chcialbym wiedziec kiedy i jak mozesz uscislic moje bledy
        • builder Re: Jak się bawicie? 05.03.05, 23:09
          ramen5 napisała:

> builder napisał:
          >
          > > ramen5 napisała:
          > >
          >
          >
          >
          >
          > > ja sie bawie jako tako, tylko z wyjatkiem kiedy ty przesadzasz,
          >
          >
          >
          > Ramen5:Chcialbym wiedziec kiedy i jak mozesz uscislic moje bledy

nie mnie to oceniac`!,
          mnie tylko mecza niekto`re teksty=ogo`lnie jest OK,
          czasem warto sie zastanowic` nad tym do czego sie zmierza, i nie warto szybko
          podejmowac` pohopnych decyzjii,
          • broneknotgeld Re: Jak się bawicie? 06.03.05, 11:24
            Idzie bawić se klawiyrom
            Rynkom abo nawet gyrom
            Dyć jak pedzioł keryś czowiek
            Lepi jak se mo coś w gowie.
            • ramen5 Re: Jak się bawicie? 06.03.05, 12:28
              broneknotgeld napisał:

> Idzie bawić se klawiyrom
              > Rynkom abo nawet gyrom
              > Dyć jak pedzioł keryś czowiek
              > Lepi jak se mo coś w gowie.

Ramen5:Czyzby te slowa byly skierowane do mnie a jesli tak to prosze o komentarz
              • broneknotgeld Re: Jak się bawicie? 06.03.05, 18:24
                "Co rymopis chcioł powiedzieć?"
                Zdo mi sie zaś w szkole siedzieć
                Dyć niy suchoł żech rechtora
                Som wraź rynka se do "wora'
                I wyciongnij co ci zdo sie
                Toż i gowa po to mo sie.
                • ramen5 Re: Jak się bawicie? 06.03.05, 18:27
                  broneknotgeld napisał:

> "Co rymopis chcioł powiedzieć?"
                  > Zdo mi sie zaś w szkole siedzieć
                  > Dyć niy suchoł żech rechtora
                  > Som wraź rynka se do "wora'
                  > I wyciongnij co ci zdo sie
                  > Toż i gowa po to mo sie.

Zainteresowalem sie twoimi rymowankami przyznaje niektore sa przednie
                  • broneknotgeld Re: Jak się bawicie? 08.03.05, 08:08
                    Jo radocha we tym mom
                    że te fraszki ciyngym som
                    Niy ma ślonski etnicznośći?
                    Hehe - godka w nich niy pości
                    Już niyjedyn "Mohikanin"
                    Sejm niych dali se cygani.
                    • ramen5 Re: Jak się bawicie? 09.03.05, 19:33
                      broneknotgeld napisał:

> Jo radocha we tym mom
                      > że te fraszki ciyngym som
                      > Niy ma ślonski etnicznośći?
                      > Hehe - godka w nich niy pości
                      > Już niyjedyn "Mohikanin"
                      > Sejm niych dali se cygani.

Ramen5:Punkt widzenia zalezy od miejsca siedzenia
                      • broneknotgeld Re: Jak się bawicie? 09.03.05, 22:02
                        "Wiejsko sztela" ze "sławojkom"
                        Zdo sie cołkym inkszom bojkom.
                        • ramen5 Re: Jak się bawicie? 11.03.05, 14:14
                          broneknotgeld napisał:

> "Wiejsko sztela" ze "sławojkom"
                          > Zdo sie cołkym inkszom bojkom.

Ramen5:Kupia sobie pikno ksiazka z rymami i bede nimi odpowiadal.Pozdrawiam
                          • broneknotgeld Re: Jak się bawicie? 12.03.05, 14:55
                            A kaj tako kupić idzie?
                            Bych se retnoł w swoji biydzie
                            Trza mi ksionżki w ślonskich rymach
                            Jast już abo jeszcze niy ma?
                            • ramen5 Re: Jak się bawicie? 12.03.05, 15:40
                              broneknotgeld napisał:

> A kaj tako kupić idzie?
                              > Bych se retnoł w swoji biydzie
                              > Trza mi ksionżki w ślonskich rymach
                              > Jast już abo jeszcze niy ma?

Jeszcze nie mam-ale pojdzie kupic
                              • ramen5 Re: Jak się bawicie? 13.03.05, 14:00
                                --------------------------------------------------------------------------------
                                Mam pytanie do forumowiczow-czy przecietny starszy Polak moze kochac Niemcy i
                                Niemcow po przeczytaniu "Krzyzakow" napisanych przez najwiekszego polskiego
                                pisarza,obejrzeniu "Stawki wiekszej niz zycie" czy tez "Czterech pancernych
                                i psa".Ja wiem bylismy indokrynizowani -ale to bylo cos wspanialego, kiedy
                                lecialy te seriale nikogo nie bylo na ulicach.Podziwialismy Zbyszka z
                                Bogdanca ktory wychodzil zawsze niepokonany z potyczki z Krzyzakami,Hansa
                                Klosa ktory potrafil zapedzic w kozi rog Niemcow i zawsze ich oszwabic,no i
                                oczywiscie Janka Kosa i Gustlika ktorzy na Rudym wjechali do Berlina i zawsze
                                potrafili zniszczyc krwiozerczego Tygrysa.Dzisiejsze pokolenie wychowane na
                                filmach amerykanskich uwaza tamte seriale za niezbyt atrakcyjne-a wielka
                                szkoda.
                                Mysle,ze powinno sie pokazywac w wiekszym stopniu zwyciestwa polskiego oreza
                                i nie dopuscic do glosu polakozercow ktorzy staraja sie opluc zawsze Polske i
                                Polakow.Pozdrawiam
                                Ramen5
                                • ramen5 Krzyzacy 13.03.05, 14:01
                                  --------------------------------------------------------------------------------
                                  Mam pytanie do forumowiczow-czy przecietny starszy Polak moze kochac Niemcy i
                                  Niemcow po przeczytaniu "Krzyzakow" napisanych przez najwiekszego polskiego
                                  pisarza,obejrzeniu "Stawki wiekszej niz zycie" czy tez "Czterech pancernych
                                  i psa".Ja wiem bylismy indokrynizowani -ale to bylo cos wspanialego, kiedy
                                  lecialy te seriale nikogo nie bylo na ulicach.Podziwialismy Zbyszka z
                                  Bogdanca ktory wychodzil zawsze niepokonany z potyczki z Krzyzakami,Hansa
                                  Klosa ktory potrafil zapedzic w kozi rog Niemcow i zawsze ich oszwabic,no i
                                  oczywiscie Janka Kosa i Gustlika ktorzy na Rudym wjechali do Berlina i zawsze
                                  potrafili zniszczyc krwiozerczego Tygrysa.Dzisiejsze pokolenie wychowane na
                                  filmach amerykanskich uwaza tamte seriale za niezbyt atrakcyjne-a wielka
                                  szkoda.
                                  Mysle,ze powinno sie pokazywac w wiekszym stopniu zwyciestwa polskiego oreza
                                  i nie dopuscic do glosu polakozercow ktorzy staraja sie opluc zawsze Polske i
                                  Polakow.Pozdrawiam
                                  Ramen5
                            • ramen5 Pan Hilary 13.03.05, 14:43
                              broneknotgeld napisał:

> A kaj tako kupić idzie?
                              > Bych se retnoł w swoji biydzie
                              > Trza mi ksionżki w ślonskich rymach
                              > Jast już abo jeszcze niy ma?

Loto, tyro pan Hilary, do dekla mu piere
                              Bo kajś ten boroczek posioł swoi brele.
                              Szuko w galotach, kabot obmacuje,
                              Przewraco szczewiki, psińco znajduje.
                              Bajzel w szranku i w byfyju
                              Tera leci do antryju.
                              "kurde" - woła - "kurde bele!
                              Ktoś mi rombnoł moi brele!"
                              Wywraco leżanka i pod nią filuje,
                              Borok sie wnerwio, gnatow już nie czuje.
                              Sztucho w kachloku, kopie w kredynsie,
                              Glaca spocona, caly się trzynsie.
                              Pieroński brele na amyn kajś wcisnyło
                              Za oknym już downo blank sie sciymniło
                              Do zrzadla oroz zaglondo Hilary-
                              Aż mu po puklu przefurgły ciary.
                              Spoziyro na kichol, po łepie sie puko,
                              Bo znejdly sie brele - te, co tak ich szukoł.
                              Czy to ni ma gańba? - Powiydzcie sami,
                              Mieć brele na nosie a szukać pod ryczkami.

• broneknotgeld Re: Pan Hilary 13.03.05, 20:21
                                Czy to ze twojego "wora"?
                                Jak niy - dołbyś tu autora.
                                • ramen5 Re: Pan Hilary 13.03.05, 21:45
                                  To nie z mojego wora a wiec pozniej dam Ci autora
                • ramen5 Okupacja Polski 06.03.05, 18:29
                  Wiadomo co Niemcy wyprawiali na terenach okupowanych,dlatego dziwi mnie jak co
                  poniektforum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=639&w=21205841orzy probuja
                  obciazyc za wszystko Polakow-troche samokrytycyzmu Panowie

• ramen5 Polska podczas okupacji 06.03.05, 18:31
                    Prosze przeczytac
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=639&w=21205841
                    • hruby Re: Polska podczas okupacji 06.03.05, 18:37
                      ramen5 napisała:

> Prosze przeczytac
                      > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=639&w=21205841

Moze nie calkiem przeczytalem ale poczytalem-cos to napewno wnosi ciekawego!
                      • ramen5 Re: Polska podczas okupacji 06.03.05, 23:04
                        Czytanie i myslenie nie boli-tyle jest ciekawego materialu w internecie wiec
                        poszperaj
        • Gość: Naturalizowany han Re: Jak się bawicie? IP: *.in-addr.btopenworld.com 07.03.05, 19:17
          Przesadzacie wszyscy w obrzucaniu sie blotem.Chyba wychodzicie z zalozenia ,ze
          zawsze cos zostanie do ko0nca nie da sie wszystkiego zmyc
          • ramen5 Re: Jak się bawicie? 07.03.05, 19:31
            Gość portalu: Naturalizowany han napisał(a):

> Przesadzacie wszyscy w obrzucaniu sie blotem.Chyba wychodzicie z
            zalozenia ,ze
            > zawsze cos zostanie do ko0nca nie da sie wszystkiego zmyc

Ramen5:Moze do konca nie jest tak jak piszesz-kazdy broni swoich racji
    • Gość: ogo pogo Re: Jak się bawicie? IP: *.idea.pl 12.03.05, 14:11
      good sio
      • ramen5 Re: Jak się bawicie? 12.03.05, 15:37
        Gość portalu: ogo pogo napisał(a):

> good sio

Jak good to good
      • Gość: miamore Re: Jak się bawicie? IP: *.arcor-ip.net 13.03.05, 15:11
        Ramen5:Moze do konca nie jest tak jak piszesz-kazdy broni swoich racji
        Racja jest tylko jedna, zadna z kultur obecnych na Slasku nie byla zdominowana
        przez kulture polska, gdyby tak bylo Slask przypominalby kongresowke.
        • ramen5 Re: Jak się bawicie? 13.03.05, 17:00
          Gość portalu: miamore napisał(a):

> Ramen5:Moze do konca nie jest tak jak piszesz-kazdy broni swoich racji
          > Racja jest tylko jedna, zadna z kultur obecnych na Slasku nie byla zdominowana
          > przez kulture polska, gdyby tak bylo Slask przypominalby kongresowke.

Ramen5:Mimo,ze od dawna Slask nie byl w granicach panstwa polskiego to jednak
          ludnosc porozumiewala sie i czula po polsku.Zywiol niemiecki byl tylko w
          miastach i w bardziej wyksztalconych sferach.Niemcy pomimo duzych wysilkow nie
          mogli zlikwidowac jak to sie wyrazali- dialektu wasserpolnisch
          • hruby Re: Jak się bawicie? 13.03.05, 17:10
            Tak sadzisz czy wiesz
            • ramen5 Re: Jak się bawicie? 13.03.05, 17:23
              hruby napisał:

> Tak sadzisz czy wiesz

Wiedziec-nie znaczy ze sie ma racje w 100 procentach
          • Gość: miamore Re: Jak się bawicie? IP: *.arcor-ip.net 13.03.05, 17:11
            Jednak mimo ze czuli po polsku nie potrafili zdominowac innych kultur .
            • hruby Re: Jak się bawicie? 13.03.05, 17:18

> Jednak mimo ze czuli po polsku nie potrafili zdominowac innych kultur .

Ale napewno zdominowali teraz
              • Gość: miamore Re: Jak się bawicie? IP: *.arcor-ip.net 13.03.05, 17:23
                Teraz tak, maja przewage liczebna,no i skutki tej dominacji widac, jednak slady
                wplywu innych kultur zostaly i trzymyja sie jeszcze dzielnie mimo wojny i nowych
                gospodarzy.
                • ramen5 Re: Jak się bawicie? 13.03.05, 17:28

> Teraz tak, maja przewage liczebna,no i skutki tej dominacji widac, jednak
                  slady
                  > wplywu innych kultur zostaly i trzymyja sie jeszcze dzielnie mimo wojny i
                  nowyc
                  > h
                  > gospodarzy.

Ramen5:Nikt teraz przy zdrowych zmyslach nie zaprzecza,ze na Slasku byly rozne
                  kultury-ktore wniosly duzo dobrego dla rozwoju gospodarczego i umyslowego
              • ramen5 Re: Jak się bawicie? 13.03.05, 17:25
                hruby napisał:

> Gość portalu: miamore napisał(a):
                >
                > > Jednak mimo ze czuli po polsku nie potrafili zdominowac innych kultur .
                >
                > Ale napewno zdominowali teraz

Ramen5:Teraz zdominowali bo nie mieli zadnej konkurencji
                • Gość: miamore Re: Jak się bawicie? IP: *.arcor-ip.net 13.03.05, 17:30
                  Ramen5:Teraz zdominowali bo nie mieli zadnej konkurencji
                  Masz racje Ramen5, ale mnie taka dominacja brzydzi to dla slabeuszy ja wole z
                  konkurencja.
                  • ramen5 Re: Jak się bawicie? 13.03.05, 17:36

> Ramen5:Teraz zdominowali bo nie mieli zadnej konkurencji
                    > Masz racje Ramen5, ale mnie taka dominacja brzydzi to dla slabeuszy ja wole z
                    > konkurencja.

Ramen5:Kazde panstwo jak sprawuje rzady -to stara sie stlamsic konkurencje-tak
                    bylo za czsow hakaty pruskiej w okresie drugiej wojny swiatowej i tak jest teraz
                    • Gość: miamore Re: Jak się bawicie? IP: *.arcor-ip.net 13.03.05, 17:40
                      Uwzgledajac twoja logike, zadam pytanie: jak to sie stalo ze mimo wszystko
                      cztery kultury mogly sie rozwijac bez mniejszych lub wiekszych zgrzytow, problem
                      zaczal sie dopiero po wojnie?
                      • ramen5 Re: Jak się bawicie? 13.03.05, 17:42

> Uwzgledajac twoja logike, zadam pytanie: jak to sie stalo ze mimo wszystko
                        > cztery kultury mogly sie rozwijac bez mniejszych lub wiekszych zgrzytow,
                        proble
                        > m
                        > zaczal sie dopiero po wojnie?

Ramen5:Musze Ci powiedziec problem,ze caly Slask znalazl sie w granicach
                        panstwa polskiego nie wywolali Polacy tylko Niemcy
                        • Gość: miamore Re: Jak się bawicie? IP: *.arcor-ip.net 13.03.05, 17:46
                          Masz racje to Niemcy wywolali wojne, jednak Polacy zachowali sie i zachowuja na
                          Slasku jak okupanci.
                          • ramen5 Re: Jak się bawicie? 13.03.05, 17:55

> Masz racje to Niemcy wywolali wojne, jednak Polacy zachowali sie i zachowuja
                            na
                            > Slasku jak okupanci.

Nie moge sie niestety z Toba zgodzic-dlatego ze ludzie rzadzacy Slaskiem robia
                            to w interesie ogolu -mimo,ze popelniaja bledy jak wszyscy ludzie.Zreszta-
                            wszyscy traktowali Slask jako rezerwuar taniej sily roboczej surowcow,czy byli
                            to Niemcy czy Polacy
                            • Gość: miamore Re: Jak się bawicie? IP: *.arcor-ip.net 13.03.05, 17:58
                              Posrednio przyznales mi racje, wynika z tego ze Polacy nie traktuja Slaska jako
                              prastarych polskich ziem tylko jako kolonie czasowo pod polska administracja i
                              to jest wielki i niewybaczalny blad.
                              • ramen5 Re: Jak się bawicie? 13.03.05, 18:07

> Posrednio przyznales mi racje, wynika z tego ze Polacy nie traktuja Slaska
                                jako
                                > prastarych polskich ziem tylko jako kolonie czasowo pod polska administracja i
                                > to jest wielki i niewybaczalny blad.

Rasmen5:Poslugujesz sie terminologia zachodnioeuropejska"Ziemie niemieckie pod
                                czasowa okupacja polska".To co napisales moze to dotyczylo okresu
                                powojennego,ale teraz wladze uznaja, ze te ziemie beda zawsze polskie-tylko
                                czlowiek o chorych zmyslach moglby chciec cos innego.
                                Niemcy obecnie maja sami za duzo problemow aby myslec o tych sprawach-zreszta
                                zostalo podpisanych tyle traktatow o wzajemnym pokojowym wspolistnieniu,tak ze
                                nikt nie bedzie ich zmienial ,czy to na drodze pokojowej czy tez wojennej
                                • Gość: miamore Re: Jak się bawicie? IP: *.arcor-ip.net 13.03.05, 18:12
                                  Ja nie uzywam zachodniej terminologii, to tylko odczucie jakie mam po
                                  odwiedzeniu Slaska a nie tylko paru miejscowosci gdzie nie ma przewagi przybyszow.
                                  Nie slyszalem ze Polska dala wszystkim osadnikom ziemie na wlasnosc.
                                  • ramen5 Re: Jak się bawicie? 13.03.05, 18:17

> Ja nie uzywam zachodniej terminologii, to tylko odczucie jakie mam po
                                    > odwiedzeniu Slaska a nie tylko paru miejscowosci gdzie nie ma przewagi
                                    przybysz
                                    > ow.
                                    > Nie slyszalem ze Polska dala wszystkim osadnikom ziemie na wlasnosc.

Jako,ze odwiedziles jak napisales Slask-podejrzewam ze nie byles pozytywnie
                                    nastawiony ,odczucia moglby byc bardzo subiektywne.
                                    Nastepne pytanie ,odwidziles skad? bo nie chce mi sie szukac po twoim IP
                                    • Gość: miamore Re: Jak się bawicie? IP: *.arcor-ip.net 13.03.05, 18:19
                                      Tez jestem synem osadnika ,tyle tylko ze na emigracji.
                                      • ramen5 Re: Jak się bawicie? 13.03.05, 18:22

> Tez jestem synem osadnika ,tyle tylko ze na emigracji.

Ramen5:Ale chodzi mi czy na emigracji w Niemczech czy w jakims innym kraju?
                                        • Gość: miamore Re: Jak się bawicie? IP: *.arcor-ip.net 13.03.05, 18:24
                                          W Niemczech, bo wtedy oni wyciagli pomocna dlon dla przesladowanych w PRL.
                                          • ramen5 Re: Jak się bawicie? 13.03.05, 18:27

> W Niemczech, bo wtedy oni wyciagli pomocna dlon dla przesladowanych w PRL.

Ramen5:Znam niestety to z autopsji-zeby dostac azyl w Niemczech trzeba niestety
                                            bylo powiedziec duzo zlego na temat Polski.Niewazne jaka Polska byla ale byla
                                            Polska
                                            • Gość: miamore Re: Jak się bawicie? IP: *.arcor-ip.net 13.03.05, 18:31
                                              Zle slyszales, moze w dzienniku TV z okresu PRL, jako Slazak zza Buga nie mialem
                                              problemow.Mialem zdjecie dziadka jak sluzyl u Franca Jozefa, to wystarczylo.
                                              • ramen5 Re: Jak się bawicie? 13.03.05, 18:34

> Zle slyszales, moze w dzienniku TV z okresu PRL, jako Slazak zza Buga nie
                                                miale
                                                > m
                                                > problemow.Mialem zdjecie dziadka jak sluzyl u Franca Jozefa, to wystarczylo.

Ramen5:Czyli jak to sie mowi choragiewka-tam gdzie lepiej to tam sie jedzie
                                                • Gość: miamore Re: Jak się bawicie? IP: *.arcor-ip.net 13.03.05, 18:37
                                                  Nie zaluje wyboru, nazywasz Polska ten obecny bajzel?
                                                  Jak czegos innego nie widziales to myslisz ze wszystko jest ok.
                                                  • ramen5 Re: Jak się bawicie? 13.03.05, 18:42

> Nie zaluje wyboru, nazywasz Polska ten obecny bajzel?
                                                    > Jak czegos innego nie widziales to myslisz ze wszystko jest ok.

Podejrzewam,ze bylem w tylu krajach-o ktorych Ci sie nie snilo i co ciekawe
                                                    najpiekniejsze wyjazdy na Zachod mialem w czasie stanu wojennego,ale zawsze
                                                    wracalem do kraju.Obecnie nie mieszkam w Polsce ale to chyba nie ma
                                                    znaczenia.Ciesze sie tylko z jednego,ze nie mieszkam w Niemczech mimo
                                                    znajomosci tego jezyka
                                                  • Gość: Waldi ??? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 13.03.05, 20:13
                                                    czy ty jestes germanofobem jak twoj rodak nazi giertych?
                                                  • Gość: Waldi Re: ??? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 13.03.05, 20:14
                                                    >Podejrzewam,ze bylem w tylu krajach-o ktorych Ci sie nie snilo i co ciekawe
                                                    > najpiekniejsze wyjazdy na Zachod mialem w czasie stanu wojennego,ale zawsze
                                                    > wracalem do kraju.Obecnie nie mieszkam w Polsce ale to chyba nie ma
                                                    > znaczenia.Ciesze sie tylko z jednego,ze nie mieszkam w Niemczech mimo
                                                    > znajomosci tego jezyka

czy ty jestes germanofobem jak twoj rodak nazi giertych?
                                                  • ramen5 Re: ??? 13.03.05, 21:40
                                                    Gość portalu: Waldi napisał(a):

> >Podejrzewam,ze bylem w tylu krajach-o ktorych Ci sie nie snilo i co ciekaw
                                                    > e
                                                    > > najpiekniejsze wyjazdy na Zachod mialem w czasie stanu wojennego,ale zaws
                                                    > ze
                                                    > > wracalem do kraju.Obecnie nie mieszkam w Polsce ale to chyba nie ma
                                                    > > znaczenia.Ciesze sie tylko z jednego,ze nie mieszkam w Niemczech mimo
                                                    > > znajomosci tego jezyka
                                                    >
                                                    > czy ty jestes germanofobem jak twoj rodak nazi giertych?

Ramen5:Jak mozna o Polaku powiedziec nazi-o Niemcu oczywiscie tak
                                                  • ramen5 Re: ??? 13.03.05, 21:38
                                                    Gość portalu: Waldi napisał(a):

> czy ty jestes germanofobem jak twoj rodak nazi giertych?

Ramen5:Nie jestem- wprost przeciwnie.Niemcy powinni miec godne miejsce w
                                                    Europie i je maja.Niestety nie mozemy zapominac co zrobili w okresie nazizmu
                                          • hruby Re: Jak się bawicie? 13.03.05, 18:28

> W Niemczech, bo wtedy oni wyciagli pomocna dlon dla przesladowanych w PRL.

Duzo w tym racji
                                            • ramen5 Re: Jak się bawicie? 13.03.05, 18:35
                                              hruby napisał:

> Gość portalu: miamore napisał(a):
                                              >
                                              > > W Niemczech, bo wtedy oni wyciagli pomocna dlon dla przesladowanych w PRL
                                              > .
                                              >
                                              > Duzo w tym racji

Mozna bylo zostac w kazdym innym kraju europejskim-ale w Niemczech,to juz
                                              przegiecie!
                                              • Gość: miamore Re: Jak się bawicie? IP: *.arcor-ip.net 13.03.05, 18:42
                                                Przegiecie mowisz, Zydzi tez z Rosji wolo do Niemiec zamiast Izraela mimo
                                                holokaustu, cos w tym jest.
                                                • ramen5 Re: Jak się bawicie? 13.03.05, 18:53

> Przegiecie mowisz, Zydzi tez z Rosji wolo do Niemiec zamiast Izraela mimo
                                                  > holokaustu, cos w tym jest.

Ramen5:kazde zjawisko i kazda teze mozna tlumaczyc jak sie chce
                                                  • Gość: miamore Re: Jak się bawicie? IP: *.arcor-ip.net 13.03.05, 18:54
                                                    Bledy popelnia kazdy, najwazniejsze zeby nie miec uprzedzen.
                                                  • ramen5 Re: Jak się bawicie? 13.03.05, 21:33

> Bledy popelnia kazdy, najwazniejsze zeby nie miec uprzedzen.

Ramen5:Z tym sie zgadzam
                          • ramen5 Historia Gornego Slaska 13.03.05, 17:56
                            miasta.gazeta.pl/katowice/1,35022,1814734.html
                    • Gość: waldi Re: Jak się bawicie? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 13.03.05, 19:38
                      > Ramen5:Kazde panstwo jak sprawuje rzady -to stara sie stlamsic konkurencje-tak
                      > bylo za czsow hakaty pruskiej w okresie drugiej wojny swiatowej i tak jest tera

nie przesadzaj z ta tzw. "germanizacja", bo jej wogole nie bylo!
                      • ramen5 Re: Jak się bawicie? 13.03.05, 21:35
                        Gość portalu: waldi napisał(a):

> > Ramen5:Kazde panstwo jak sprawuje rzady -to stara sie stlamsic konkurencj
                        > e-tak
                        > > bylo za czsow hakaty pruskiej w okresie drugiej wojny swiatowej i tak jes
                        > t tera
                        >
                        > nie przesadzaj z ta tzw. "germanizacja", bo jej wogole nie bylo!

Ramen5:Holocaustu tez nie bylo-drugiej wojny swiatowej,Hitlera,Stalina itd!!

• ramen5 Re: Jak się bawicie? 13.03.05, 17:24

> Jednak mimo ze czuli po polsku nie potrafili zdominowac innych kultur .

Juz samo to ,ze mowili po polsku to zdominowali inne kultury
              • broneknotgeld Re: Jak się bawicie? 13.03.05, 20:29
                Ramen5:Kazde panstwo jak sprawuje rzady -to stara sie stlamsic konkurencje-tak
                bylo za czsow hakaty pruskiej w okresie drugiej wojny swiatowej i tak jest teraz
                --------------------------------
                O cholera
                Jako było jest i tera
                Recht w tym richtig Ramen mo?
                Polok, Niymiec - jedne dno?
                • ramen5 Re: Jak się bawicie? 13.03.05, 21:44
                  Bardzo bym sie cieszyl,zeby mozna bylo powiedziec:"Polak ,Niemiec dwa bratanki
                  i do miecza i do szklanki" a nie cos takiego"Jak swiat swiatem nie bedzie Polak
                  dla Niemca bratem"
                  • broneknotgeld Re: Jak się bawicie? 13.03.05, 22:09
                    Krytyki w tym polskim piekle potrzeba nom wiela
                    Coby kożdy jasno widzioł jako naszo sztela
                    Klara niychej nom prziświyci - wyraźnie pokoże
                    Co we ślonskim tym łogrodku rosnońć już niy może

Pewnie fest sie podziwomy ze tych wszyskich chwostow
                    Dyć rynkowy zakosomy - zrobiymy kompostu
                    Zaś na grzondkach wyplewionych ołberiba wzrośnie
                    A i blumkol możno z czasym zamrugo radośnie

Niy mogymy jednak czekać - teroz czeba sadzić
                    Czas po tymu już nojwyrszy - niy werci sie wadzić
                    Plewy zgnijom by z nich potym jakiś był pożytek
                    Dobra dzisioj jednak czeba - to wcale niy zbytek.
                    • ramen5 Hymn slonski 13.03.05, 22:17

Jedyn chodzi sztyjc na piwo,
                      Drugi fuzbal w glowie mo,
                      Trzeci sie na filmy dziwo,
                      Ale nas nie biere to:

Ref.: My momy Slonsko Skrzinka,
                      Wirtualny, slonski swiat!
                      Manius, Achim i nasza Rodzinka ?
                      niech nom zyjom tysionc lot!

W nij Barborka pisze wiersze,
                      Anton-wicman smieje sie,
                      Zbychu nas fotografuje,
                      Marys kiwi-listy sle!

Ref.: My momy Slonsko Skrzinka...

Danka funkcje sam rozdowo,
                      Francik Wisla chwoli se,
                      Krzyski wielki szpecjalisty,
                      Gorol-dochtor szkolic chce!

Ref.: My momy Slonsko Skrzinka...

I tak jest nas ze szterdziesci,
                      Kozdy z nos komputer mo,
                      Takich wiyncyj sie tu zmiesci,
                      Co z beranio radosc mo!

Ref.: My momy Slonsko Skrzinka,
                      Wirtualny, slonski swiat!
                      Przyjazn lonczy nos w Rodzinka ?
                      co niech zyje nom sto lot!

Melodia i słowa Krzynkowego Hymnu
                      Copyright by Danuta Zaczek

mida przygotowoł Anton

Słowa naszego Hymnu nawiązują do osób, które jako pierwsze dopisały się
                      do Klubu-Ślonskiej Krzinki, w którym przede wszystkim godo sie po naszymu,
                      gwarą śląską.

Autorka słów i muzyki: Danuta Zaczek
                      Opracowanie muzyczne: Krzysztof Kaganiec
                      Wykonanie: Chór Katedralny z Katowic
                      Realizacja: Stanisław Szydło, Krzysztof Ścieszka - Radio PLUS Katowice

Hymn w formacie MP3 (3MB) fotki i relacja Hanysa na gorąco

Hymn w formacie RealAudio

Docie wiara?!

Nagrania dokonano w Katedrze p.w.Chrystusa Króla w Katowicach
                      w dniu 28.02.2000 r. o godz. 20.00

• ramen5 Co sie stalo z Markiem derSchlesier 13.03.05, 23:33
      Mareczku-gdzie jestes.Taki wielki bojownik o niemieckosc Slaska zrezygnowal-az
      sie wierzyc nie chce.Tak napewno beda konczyc ci co nie maja nic do powiedzenia
      a tylko chca jatrzyc.Nie bede wymienial osob bo chyba kazdy wie o kogo chodzi
      • builder Re: Co sie stalo z Markiem derSchlesier 14.03.05, 23:18
        ramen5 napisała:

> Mareczku-gdzie jestes.Taki wielki bojownik o niemieckosc Slaska zrezygnowal-
        az
        > sie wierzyc nie chce.Tak napewno beda konczyc ci co nie maja nic do
        powiedzenia
        >
        > a tylko chca jatrzyc.Nie bede wymienial osob bo chyba kazdy wie o kogo chodzi

jo niy wiym,
        godej gibko!,
        • ramen5 Re: Co sie stalo z Markiem derSchlesier 15.03.05, 19:54
          builder napisał:

> jo niy wiym,
          > godej gibko!,

Ramen5:Wszyscy ci ktorym marzy sie z powrotem niemiecki Slask-ale niedoczekanie
          ich,nie bedzie powtorki z rozrywki.
          Na forum jest tutj kilku takich
          • builder Re: Co sie stalo z Markiem derSchlesier 16.03.05, 23:03
            ramen5 napisała:

> builder napisał:
            >
            >
            >
            > > jo niy wiym,
            > > godej gibko!,
            >
            > Ramen5:Wszyscy ci ktorym marzy sie z powrotem niemiecki Slask-ale
            niedoczekanie
            >
            > ich,nie bedzie powtorki z rozrywki.
            > Na forum jest tutj kilku takich

tam kaj S`loonsk siyngo tj. na ziemie niemieckie moga sie s tym zgodzic` i uoni
            majum prawo tak mys`lyc`,
            tukej na Go`rnos`loonsku jes inno sprawa=tukej niy majum prawa rospoz`ondzac`
            tom pieknom ziemiom,
            jo niy czuja siy Niemcem i wryncz ich niy lubia!,
            ni mo znaczynia kiery bydzie eksplaatowoul ta ziemia=bydzie intruzym!,
            My Go`rnos`loonzoki chcymy eksplaatowoc` joum Sami i cza Nom doradco`w;))),

thy builder
            • ramen5 Re: Co sie stalo z Markiem derSchlesier 16.03.05, 23:08
              builder napisał:

> ramen5 napisała:
              >
              > > builder napisał:
              > >
              > >
              > >
              > > > jo niy wiym,
              > > > godej gibko!,
              > >
              > > Ramen5:Wszyscy ci ktorym marzy sie z powrotem niemiecki Slask-ale
              > niedoczekanie
              > >
              > > ich,nie bedzie powtorki z rozrywki.
              > > Na forum jest tutj kilku takich
              >
              > tam kaj S`loonsk siyngo tj. na ziemie niemieckie moga sie s tym zgodzic` i
              uoni
              >
              > majum prawo tak mys`lyc`,
              > tukej na Go`rnos`loonsku jes inno sprawa=tukej niy majum prawa rospoz`ondzac`
              > tom pieknom ziemiom,
              > jo niy czuja siy Niemcem i wryncz ich niy lubia!,
              > ni mo znaczynia kiery bydzie eksplaatowoul ta ziemia=bydzie intruzym!,
              > My Go`rnos`loonzoki chcymy eksplaatowoc` joum Sami i cza Nom doradco`w;))),
              >
              > thy builder

Ramen5:Ja uwazam,ze Slazacy sa wspolgospodarzami pieknej ziemi Slaskiej i nikt
              im nie zabrania tego
              • builder Re: Co sie stalo z Markiem derSchlesier 16.03.05, 23:12
                ramen5 napisała:

> builder napisał:
                >
                > > ramen5 napisała:
                > >
                > > > builder napisał:
                > > >
                > > >
                > > >
                > > > > jo niy wiym,
                > > > > godej gibko!,
                > > >
                > > > Ramen5:Wszyscy ci ktorym marzy sie z powrotem niemiecki Slask-ale
                > > niedoczekanie
                > > >
                > > > ich,nie bedzie powtorki z rozrywki.
                > > > Na forum jest tutj kilku takich
                > >
                > > tam kaj S`loonsk siyngo tj. na ziemie niemieckie moga sie s tym zgodzic`
                > i
                > uoni
                > >
                > > majum prawo tak mys`lyc`,
                > > tukej na Go`rnos`loonsku jes inno sprawa=tukej niy majum prawa rospoz`ond
                > zac`
                > > tom pieknom ziemiom,
                > > jo niy czuja siy Niemcem i wryncz ich niy lubia!,
                > > ni mo znaczynia kiery bydzie eksplaatowoul ta ziemia=bydzie intruzym!,
                > > My Go`rnos`loonzoki chcymy eksplaatowoc` joum Sami i cza Nom doradco`w;))
                > ),
                > >
                > > thy builder
                >
                >
                > Ramen5:Ja uwazam,ze Slazacy sa wspolgospodarzami pieknej ziemi Slaskiej i
                nikt
                > im nie zabrania tego

aaa..,
                widze, z`e czekales` na odpowiedz?,

Go`rnos`loonzacy som takimi jakimi som i niy som aniy Niemcami, ani Polokami,
                ani marsjanami;),
                • ramen5 Re: Co sie stalo z Markiem derSchlesier 16.03.05, 23:18
                  builder napisał:

> ramen5 napisała:
                  >
                  > > builder napisał:
                  > >
                  > > > ramen5 napisała:
                  > > >
                  > > > > builder napisał:
                  > > > >
                  > > > >
                  > > > >
                  > > > > > jo niy wiym,
                  > > > > > godej gibko!,
                  > > > >
                  > > > > Ramen5:Wszyscy ci ktorym marzy sie z powrotem niemiecki Slask
                  > -ale
                  > > > niedoczekanie
                  > > > >
                  > > > > ich,nie bedzie powtorki z rozrywki.
                  > > > > Na forum jest tutj kilku takich
                  > > >
                  > > > tam kaj S`loonsk siyngo tj. na ziemie niemieckie moga sie s tym zgo
                  > dzic`
                  > > i
                  > > uoni
                  > > >
                  > > > majum prawo tak mys`lyc`,
                  > > > tukej na Go`rnos`loonsku jes inno sprawa=tukej niy majum prawa rosp
                  > oz`ond
                  > > zac`
                  > > > tom pieknom ziemiom,
                  > > > jo niy czuja siy Niemcem i wryncz ich niy lubia!,
                  > > > ni mo znaczynia kiery bydzie eksplaatowoul ta ziemia=bydzie intruzy
                  > m!,
                  > > > My Go`rnos`loonzoki chcymy eksplaatowoc` joum Sami i cza Nom doradc
                  > o`w;))
                  > > ),
                  > > >
                  > > > thy builder
                  > >
                  > >
                  > > Ramen5:Ja uwazam,ze Slazacy sa wspolgospodarzami pieknej ziemi Slaskiej i
                  >
                  > nikt
                  > > im nie zabrania tego
                  >
                  > aaa..,
                  > widze, z`e czekales` na odpowiedz?,
                  >
                  > Go`rnos`loonzacy som takimi jakimi som i niy som aniy Niemcami, ani Polokami,
                  > ani marsjanami;),

Ramen5:to dlaczego nikt nie chce uznac narodu slaskiego?
                  • builder Re: Co sie stalo z Markiem derSchlesier 16.03.05, 23:49
                    ramen5 napisała:

> builder napisał:
                    >
                    > > ramen5 napisała:
                    > >
                    > > > builder napisał:
                    > > >
                    > > > > ramen5 napisała:
                    > > > >
                    > > > > > builder napisał:
                    > > > > >
                    > > > > >
                    > > > > >
                    > > > > > > jo niy wiym,
                    > > > > > > godej gibko!,
                    > > > > >
                    > > > > > Ramen5:Wszyscy ci ktorym marzy sie z powrotem niemiecki
                    > Slask
                    > > -ale
                    > > > > niedoczekanie
                    > > > > >
                    > > > > > ich,nie bedzie powtorki z rozrywki.
                    > > > > > Na forum jest tutj kilku takich
                    > > > >
                    > > > > tam kaj S`loonsk siyngo tj. na ziemie niemieckie moga sie s t
                    > ym zgo
                    > > dzic`
                    > > > i
                    > > > uoni
                    > > > >
                    > > > > majum prawo tak mys`lyc`,
                    > > > > tukej na Go`rnos`loonsku jes inno sprawa=tukej niy majum praw
                    > a rosp
                    > > oz`ond
                    > > > zac`
                    > > > > tom pieknom ziemiom,
                    > > > > jo niy czuja siy Niemcem i wryncz ich niy lubia!,
                    > > > > ni mo znaczynia kiery bydzie eksplaatowoul ta ziemia=bydzie i
                    > ntruzy
                    > > m!,
                    > > > > My Go`rnos`loonzoki chcymy eksplaatowoc` joum Sami i cza Nom
                    > doradc
                    > > o`w;))
                    > > > ),
                    > > > >
                    > > > > thy builder
                    > > >
                    > > >
                    > > > Ramen5:Ja uwazam,ze Slazacy sa wspolgospodarzami pieknej ziemi Slas
                    > kiej i
                    > >
                    > > nikt
                    > > > im nie zabrania tego
                    > >
                    > > aaa..,
                    > > widze, z`e czekales` na odpowiedz?,
                    > >
                    > > Go`rnos`loonzacy som takimi jakimi som i niy som aniy Niemcami, ani Polok
                    > ami,
                    > > ani marsjanami;),
                    >
                    >
                    > Ramen5:to dlaczego nikt nie chce uznac narodu slaskiego?

bo to by spowodowalo zapewne zament, kto`ry by kosztowal duz`o. duz`o kasy!=dla
                    tych, kto`rzy z tego obecnie korzystaja,

ja uwaz`am, z`e to bzdura choc` wstrzymuje sie, bo jez`eli by doszlo do
                    Autonomi to moglo by to spowodowac` podzial a co za tym idzie; walke o wladze,
                    kto`ra mogla by sie skon`czyc` dla Nas fatalnie,
                    zapewne wplywy ze strony niemieckiej by byly duz`e i roszczenia tez`!,= nie
                    sadze by mieszkan`cy tej ziemi w obecnym czsie godzili by sie na oddanie
                    majatku, swojego majatku komus` kto byl jego wlas`cicielem 60 lot temu a tylko
                    przez swoja glupote go stracil,

utrzymanie ziemi przez 60 lat tez` kosztuje=jak ktos` chce zwrot majatku to
                    prawnie musi zaplacic` za je utrzymanie=wydaje mi sie, z`e nie ma takiej kasy
                    by to wykupic`=kropka.
                    • ramen5 Re: Co sie stalo z Markiem derSchlesier 17.03.05, 18:45
                      builder napisał:

> ramen5 napisała:
                      >
                      > > builder napisał:
                      > >
                      > > > ramen5 napisała:
                      > > >
                      > > > > builder napisał:
                      > > > >
                      > > > > > ramen5 napisała:
                      > > > > >
                      > > > > > > builder napisał:
                      > > > > > >
                      > > > > > >
                      > > > > > >
                      > > > > > > > jo niy wiym,
                      > > > > > > > godej gibko!,
                      > > > > > >
                      > > > > > > Ramen5:Wszyscy ci ktorym marzy sie z powrotem nie
                      > miecki
                      > > Slask
                      > > > -ale
                      > > > > > niedoczekanie
                      > > > > > >
                      > > > > > > ich,nie bedzie powtorki z rozrywki.
                      > > > > > > Na forum jest tutj kilku takich
                      > > > > >
                      > > > > > tam kaj S`loonsk siyngo tj. na ziemie niemieckie moga s
                      > ie s t
                      > > ym zgo
                      > > > dzic`
                      > > > > i
                      > > > > uoni
                      > > > > >
                      > > > > > majum prawo tak mys`lyc`,
                      > > > > > tukej na Go`rnos`loonsku jes inno sprawa=tukej niy maju
                      > m praw
                      > > a rosp
                      > > > oz`ond
                      > > > > zac`
                      > > > > > tom pieknom ziemiom,
                      > > > > > jo niy czuja siy Niemcem i wryncz ich niy lubia!,
                      > > > > > ni mo znaczynia kiery bydzie eksplaatowoul ta ziemia=by
                      > dzie i
                      > > ntruzy
                      > > > m!,
                      > > > > > My Go`rnos`loonzoki chcymy eksplaatowoc` joum Sami i cz
                      > a Nom
                      > > doradc
                      > > > o`w;))
                      > > > > ),
                      > > > > >
                      > > > > > thy builder
                      > > > >
                      > > > >
                      > > > > Ramen5:Ja uwazam,ze Slazacy sa wspolgospodarzami pieknej ziem
                      > i Slas
                      > > kiej i
                      > > >
                      > > > nikt
                      > > > > im nie zabrania tego
                      > > >
                      > > > aaa..,
                      > > > widze, z`e czekales` na odpowiedz?,
                      > > >
                      > > > Go`rnos`loonzacy som takimi jakimi som i niy som aniy Niemcami, ani
                      > Polok
                      > > ami,
                      > > > ani marsjanami;),
                      > >
                      > >
                      > > Ramen5:to dlaczego nikt nie chce uznac narodu slaskiego?
                      >
                      > bo to by spowodowalo zapewne zament, kto`ry by kosztowal duz`o. duz`o kasy!
                      =dla
                      >
                      > tych, kto`rzy z tego obecnie korzystaja,
                      >
                      > ja uwaz`am, z`e to bzdura choc` wstrzymuje sie, bo jez`eli by doszlo do
                      > Autonomi to moglo by to spowodowac` podzial a co za tym idzie; walke o
                      wladze,
                      > kto`ra mogla by sie skon`czyc` dla Nas fatalnie,
                      > zapewne wplywy ze strony niemieckiej by byly duz`e i roszczenia tez`!,= nie
                      > sadze by mieszkan`cy tej ziemi w obecnym czsie godzili by sie na oddanie
                      > majatku, swojego majatku komus` kto byl jego wlas`cicielem 60 lot temu a
                      tylko
                      > przez swoja glupote go stracil,
                      >
                      > utrzymanie ziemi przez 60 lat tez` kosztuje=jak ktos` chce zwrot majatku to
                      > prawnie musi zaplacic` za je utrzymanie=wydaje mi sie, z`e nie ma takiej kasy
                      > by to wykupic`=kropka.

Ramen5:Czyli najlepiej Twoim zdaniem utrzymac status qwo jaki obenie panuje-ja
                      tez z tym sie zgadzam
                      • builder Re: Co sie stalo z Markiem derSchlesier 17.03.05, 20:57
                        ramen5 napisała:

> builder napisał:
                        >
                        > > ramen5 napisała:
                        > >
                        > > > builder napisał:
                        > > >
                        > > > > ramen5 napisała:
                        > > > >
                        > > > > >
                        > > > > > > ramen5 napisała:
                        > > > > > >
                        > > > > > > > builder napisał:
                        > > > > > > >
                        > > > > > > >
                        > > > > > > >
                        > > > > > > > > jo niy wiym,
                        > > > > > > > > godej gibko!,
                        > > > > > > >
                        > > > > > > > Ramen5:Wszyscy ci ktorym marzy sie z powrot
                        > em nie
                        > > miecki
                        > > > Slask
                        > > > > -ale
                        > > > > > > niedoczekanie
                        > > > > > > >
                        > > > > > > > ich,nie bedzie powtorki z rozrywki.
                        > > > > > > > Na forum jest tutj kilku takich
                        > > > > > >
                        > > > > > > tam kaj S`loonsk siyngo tj. na ziemie niemieckie
                        > moga s
                        > > ie s t
                        > > > ym zgo
                        > > > > dzic`
                        > > > > > i
                        > > > > > uoni
                        > > > > > >
                        > > > > > > majum prawo tak mys`lyc`,
                        > > > > > > tukej na Go`rnos`loonsku jes inno sprawa=tukej ni
                        > y maju
                        > > m praw
                        > > > a rosp
                        > > > > oz`ond
                        > > > > > zac`
                        > > > > > > tom pieknom ziemiom,
                        > > > > > > jo niy czuja siy Niemcem i wryncz ich niy lubia!,
                        > > > > > > ni mo znaczynia kiery bydzie eksplaatowoul ta zie
                        > mia=by
                        > > dzie i
                        > > > ntruzy
                        > > > > m!,
                        > > > > > > My Go`rnos`loonzoki chcymy eksplaatowoc` joum Sam
                        > i i cz
                        > > a Nom
                        > > > doradc
                        > > > > o`w;))
                        > > > > > ),
                        > > > > > >
                        > > > > > > thy builder
                        > > > > >
                        > > > > >
                        > > > > > Ramen5:Ja uwazam,ze Slazacy sa wspolgospodarzami piekne
                        > j ziem
                        > > i Slas
                        > > > kiej i
                        > > > >
                        > > > > nikt
                        > > > > > im nie zabrania tego
                        > > > >
                        > > > > aaa..,
                        > > > > widze, z`e czekales` na odpowiedz?,
                        > > > >
                        > > > > Go`rnos`loonzacy som takimi jakimi som i niy som aniy Niemcam
                        > i, ani
                        > > Polok
                        > > > ami,
                        > > > > ani marsjanami;),
                        > > >
                        > > >
                        > > > Ramen5:to dlaczego nikt nie chce uznac narodu slaskiego?
                        > >
                        > > bo to by spowodowalo zapewne zament, kto`ry by kosztowal duz`o. duz`o kas
                        > y!
                        > =dla
                        > >
                        > > tych, kto`rzy z tego obecnie korzystaja,
                        > >
                        > > ja uwaz`am, z`e to bzdura choc` wstrzymuje sie, bo jez`eli by doszlo do
                        > > Autonomi to moglo by to spowodowac` podzial a co za tym idzie; walke o
                        > wladze,
                        > > kto`ra mogla by sie skon`czyc` dla Nas fatalnie,
                        > > zapewne wplywy ze strony niemieckiej by byly duz`e i roszczenia tez`!,= n
                        > ie
                        > > sadze by mieszkan`cy tej ziemi w obecnym czsie godzili by sie na oddanie
                        > > majatku, swojego majatku komus` kto byl jego wlas`cicielem 60 lot temu a
                        > tylko
                        > > przez swoja glupote go stracil,
                        > >
                        > > utrzymanie ziemi przez 60 lat tez` kosztuje=jak ktos` chce zwrot majatku
                        > to
                        > > prawnie musi zaplacic` za je utrzymanie=wydaje mi sie, z`e nie ma takiej
                        > kasy
                        > > by to wykupic`=kropka.
                        >
                        > Ramen5:Czyli najlepiej Twoim zdaniem utrzymac status qwo jaki obenie panuje-
                        ja
                        > tez z tym sie zgadzam

nie do kon`ca tak uwaz`am jak Ty,
                        uwaz`am, z`e Autonomia sie nalez`y Go`rnos`loonzakom(nie mam na mys`li calego
                        S`loonska)=mam na mys`li tylko Go`rny S`loonsk,
                        jez`eli by doszlo do tego to powstala by jakas` ro`wnowaga, pozwalajaca
                        Go`rnos`loonzakom o decydowaniu o swoim losie bez dodatkowych sponsoro`w jakimi
                        zapewne okazali by sie dzialacze z Niemiec,
                        bylo by bledem dzialaczy go`rnos`loonskich gdyby dopus`cili do tego,

the builder

• ramen5 Re: Co sie stalo z Markiem derSchlesier 18.03.05, 17:54
                          builder napisał:

> ramen5 napisała:
                          >
                          > > builder napisał:
                          > >
                          > > > ramen5 napisała:
                          > > >
                          > > > > builder napisał:
                          > > > >
                          > > > > >
                          > > > > > >
                          > > > > > > > ramen5 napisała:
                          > > > > > > >
                          > > > > > > > > builder napisał:
                          > > > > > > > >
                          > > > > > > > >
                          > > > > > > > >
                          > > > > > > > > > jo niy wiym,
                          > > > > > > > > > godej gibko!,
                          > > > > > > > >
                          > > > > > > > > Ramen5:Wszyscy ci ktorym marzy sie z
                          > powrot
                          > > em nie
                          > > > miecki
                          > > > > Slask
                          > > > > > -ale
                          > > > > > > > niedoczekanie
                          > > > > > > > >
                          > > > > > > > > ich,nie bedzie powtorki z rozrywki.
                          > > > > > > > > Na forum jest tutj kilku takich
                          > > > > > > >
                          > > > > > > > tam kaj S`loonsk siyngo tj. na ziemie niemi
                          > eckie
                          > > moga s
                          > > > ie s t
                          > > > > ym zgo
                          > > > > > dzic`
                          > > > > > > i
                          > > > > > > uoni
                          > > > > > > >
                          > > > > > > > majum prawo tak mys`lyc`,
                          > > > > > > > tukej na Go`rnos`loonsku jes inno sprawa=tu
                          > kej ni
                          > > y maju
                          > > > m praw
                          > > > > a rosp
                          > > > > > oz`ond
                          > > > > > > zac`
                          > > > > > > > tom pieknom ziemiom,
                          > > > > > > > jo niy czuja siy Niemcem i wryncz ich niy l
                          > ubia!,
                          > > > > > > > ni mo znaczynia kiery bydzie eksplaatowoul
                          > ta zie
                          > > mia=by
                          > > > dzie i
                          > > > > ntruzy
                          > > > > > m!,
                          > > > > > > > My Go`rnos`loonzoki chcymy eksplaatowoc` jo
                          > um Sam
                          > > i i cz
                          > > > a Nom
                          > > > > doradc
                          > > > > > o`w;))
                          > > > > > > ),
                          > > > > > > >
                          > > > > > > > thy builder
                          > > > > > >
                          > > > > > >
                          > > > > > > Ramen5:Ja uwazam,ze Slazacy sa wspolgospodarzami
                          > piekne
                          > > j ziem
                          > > > i Slas
                          > > > > kiej i
                          > > > > >
                          > > > > > nikt
                          > > > > > > im nie zabrania tego
                          > > > > >
                          > > > > > aaa..,
                          > > > > > widze, z`e czekales` na odpowiedz?,
                          > > > > >
                          > > > > > Go`rnos`loonzacy som takimi jakimi som i niy som aniy N
                          > iemcam
                          > > i, ani
                          > > > Polok
                          > > > > ami,
                          > > > > > ani marsjanami;),
                          > > > >
                          > > > >
                          > > > > Ramen5:to dlaczego nikt nie chce uznac narodu slaskiego?
                          > > >
                          > > > bo to by spowodowalo zapewne zament, kto`ry by kosztowal duz`o. duz
                          > `o kas
                          > > y!
                          > > =dla
                          > > >
                          > > > tych, kto`rzy z tego obecnie korzystaja,
                          > > >
                          > > > ja uwaz`am, z`e to bzdura choc` wstrzymuje sie, bo jez`eli by doszl
                          > o do
                          > > > Autonomi to moglo by to spowodowac` podzial a co za tym idzie; walk
                          > e o
                          > > wladze,
                          > > > kto`ra mogla by sie skon`czyc` dla Nas fatalnie,
                          > > > zapewne wplywy ze strony niemieckiej by byly duz`e i roszczenia tez
                          > `!,= n
                          > > ie
                          > > > sadze by mieszkan`cy tej ziemi w obecnym czsie godzili by sie na od
                          > danie
                          > > > majatku, swojego majatku komus` kto byl jego wlas`cicielem 60 lot t
                          > emu a
                          > > tylko
                          > > > przez swoja glupote go stracil,
                          > > >
                          > > > utrzymanie ziemi przez 60 lat tez` kosztuje=jak ktos` chce zwrot ma
                          > jatku
                          > > to
                          > > > prawnie musi zaplacic` za je utrzymanie=wydaje mi sie, z`e nie ma t
                          > akiej
                          > > kasy
                          > > > by to wykupic`=kropka.
                          > >
                          > > Ramen5:Czyli najlepiej Twoim zdaniem utrzymac status qwo jaki obenie panu
                          > je-
                          > ja
                          > > tez z tym sie zgadzam
                          >
                          > nie do kon`ca tak uwaz`am jak Ty,
                          > uwaz`am, z`e Autonomia sie nalez`y Go`rnos`loonzakom(nie mam na mys`li calego
                          > S`loonska)=mam na mys`li tylko Go`rny S`loonsk,
                          > jez`eli by doszlo do tego to powstala by jakas` ro`wnowaga, pozwalajaca
                          > Go`rnos`loonzakom o decydowaniu o swoim losie bez dodatkowych sponsoro`w
                          jakimi
                          >
                          > zapewne okazali by sie dzialacze z Niemiec,
                          > bylo by bledem dzialaczy go`rnos`loonskich gdyby dopus`cili do tego,
                          >
                          > the builder
                          >

Ramen5:Czasy sie zmienily-nie mozna robic wyjatow,jezeli bylaby autonomia dla
                          Gornego Slaska,takiej samej zazadali by mieszkancy bylego Wolnego Miasta
                          Gdanska,Podhala,Warmii i Mazur.Po I wojnie Gorny Slask mial autonomie,ale czasy
                          byly zupelnie inne.Powstancy slascy wywalczyli duza czesc terytorium Niemiec
                          dla Polski i dlatego tez Gorny Slask dostal za to wynagrodzenie w postaci
                          autonomii.W czasie II wojny swiatowej wieksza czesc Slazakow podpisala
                          Volksliste-powody dlaczego to zrobila ,mozna tlumczyc w rozmaity sposob.Kazda
                          teorie mozna starac sie udowodnic,w kazdym razie Slazacy okazali sie elementem
                          niepewnym narodowo,dlatego wladze warszawskie postanowily sciagnac ludzi z
                          calej Polski na Gorny Slask i zminimalizowac mozliwosc powtornej germanizacji i
                          to sie im udalo w 100% -lepiej niz Hitlerowi germanizacja.Czy to sluszne-czy
                          nie sluszne trudno to oenic, fakt pozostaje jednak faktem.
                          Druga sprawa Gorny Slask zostal po drugiej wojnie swiatowej wyzwolony zostal
                          przez Armie Polska i Czerwona i to zadecydowalo o odebraniu Gornemu Slaskowi
                          autonomii.
                          Czytajac te fora Slazacy ktorym marzy sie autonomia lub odrebne panstwo nie
                          wykazuja ani krzty zdrowego rozsadku.
                          Narodu slaskiego nie ma i nikt go nie uznaje-kto mialby mieszkac na tym
                          wymarzonym terytorium Gornego Slaska?
                          Czy przywodcy slascy wprowadzili by nowe Volkslisty-Slazakiem jest ten kto ma
                          ojca i matke Slazaka,natomiast jezeli tylko ojca to nie.
                          Przestancie ludzi jatrzyc,bo to niczemu nie sluzy-nikt normalny nie chce zmiany
                          obecnego stanu.Mieszkamy w Europie i kazdy moze mieszkac gdzie mu sie podoba-
                          popatrzcie na wzorcowe stosunki francusko niemiecki wczesnie ktore nie ukladaly
                          sie zawsze poprawnie,dlaczego nie mozemy sobie ulozyc podobnych z Niemcami.
                          Kazdy moze czuc sie kim zechce ale bez zbytniego rozglosu i niepotrzebnego
                          jatrzenia opinii publicznej ktora niczemu dobremu nie sluzy.
                          Obenie Polska sklada sie z 16 wojewodztw i zadne wojewodztwo nie moze wynosic
                          sie ponad inne-kazde stanowi czastke panstwa polskiego i tak musi pozostac na
                          zawsze
                          Sprawe wprowadzania nazewnictwa niemieckiego w szyldach miast i ulicach uwazam
                          za niedopuszczalne bo Gorny Slask lezy na terenie Rzeczpospolitej Polski a nie
                          Republiki Federalnej Niemiec i tak juz bedzie do
                          • ramen5 Czy Slazakom potrzebna jest autonomia 18.03.05, 18:26
                            ramen5 napisała:

> builder napisał:
                            >
                            > > ramen5 napisała:
                            > >
                            > > > builder napisał:
                            > > >
                            > > > > ramen5 napisała:
                            > > > >
                            > > > > >
                            > > > > > > ramen5 napisała:
                            > > > > > >
                            > > > > > > > builder napisał:
                            > > > > > > >
                            > > > > > > > > ramen5 napisała:
                            > > > > > > > >
                            > > > > > > > > > builder napisał:
                            > > > > > > > > >
                            > > > > > > > > >
                            > > > > > > > > >
                            > > > > > > > > > > jo niy wiym,
                            > > > > > > > > > > godej gibko!,
                            > > > > > > > > >
                            > > > > > > > > > Ramen5:Wszyscy ci ktorym marzy
                            > sie z
                            > > powrot
                            > > > em nie
                            > > > > miecki
                            > > > > > Slask
                            > > > > > > -ale
                            > > > > > > > > niedoczekanie
                            > > > > > > > > >
                            > > > > > > > > > ich,nie bedzie powtorki z rozry
                            > wki.
                            > > > > > > > > > Na forum jest tutj kilku takich
                            > > > > > > > >
                            > > > > > > > > tam kaj S`loonsk siyngo tj. na ziemie
                            > niemi
                            > > eckie
                            > > > moga s
                            > > > > ie s t
                            > > > > > ym zgo
                            > > > > > > dzic`
                            > > > > > > > i
                            > > > > > > > uoni
                            > > > > > > > >
                            > > > > > > > > majum prawo tak mys`lyc`,
                            > > > > > > > > tukej na Go`rnos`loonsku jes inno spr
                            > awa=tu
                            > > kej ni
                            > > > y maju
                            > > > > m praw
                            > > > > > a rosp
                            > > > > > > oz`ond
                            > > > > > > > zac`
                            > > > > > > > > tom pieknom ziemiom,
                            > > > > > > > > jo niy czuja siy Niemcem i wryncz ich
                            > niy l
                            > > ubia!,
                            > > > > > > > > ni mo znaczynia kiery bydzie eksplaat
                            > owoul
                            > > ta zie
                            > > > mia=by
                            > > > > dzie i
                            > > > > > ntruzy
                            > > > > > > m!,
                            > > > > > > > > My Go`rnos`loonzoki chcymy eksplaatow
                            > oc` jo
                            > > um Sam
                            > > > i i cz
                            > > > > a Nom
                            > > > > > doradc
                            > > > > > > o`w;))
                            > > > > > > > ),
                            > > > > > > > >
                            > > > > > > > > thy builder
                            > > > > > > >
                            > > > > > > >
                            > > > > > > > Ramen5:Ja uwazam,ze Slazacy sa wspolgospoda
                            > rzami
                            > > piekne
                            > > > j ziem
                            > > > > i Slas
                            > > > > > kiej i
                            > > > > > >
                            > > > > > > nikt
                            > > > > > > > im nie zabrania tego
                            > > > > > >
                            > > > > > > aaa..,
                            > > > > > > widze, z`e czekales` na odpowiedz?,
                            > > > > > >
                            > > > > > > Go`rnos`loonzacy som takimi jakimi som i niy som
                            > aniy N
                            > > iemcam
                            > > > i, ani
                            > > > > Polok
                            > > > > > ami,
                            > > > > > > ani marsjanami;),
                            > > > > >
                            > > > > >
                            > > > > > Ramen5:to dlaczego nikt nie chce uznac narodu slaskiego
                            > ?
                            > > > >
                            > > > > bo to by spowodowalo zapewne zament, kto`ry by kosztowal duz`
                            > o. duz
                            > > `o kas
                            > > > y!
                            > > > =dla
                            > > > >
                            > > > > tych, kto`rzy z tego obecnie korzystaja,
                            > > > >
                            > > > > ja uwaz`am, z`e to bzdura choc` wstrzymuje sie, bo jez`eli by
                            > doszl
                            > > o do
                            > > > > Autonomi to moglo by to spowodowac` podzial a co za tym idzie
                            > ; walk
                            > > e o
                            > > > wladze,
                            > > > > kto`ra mogla by sie skon`czyc` dla Nas fatalnie,
                            > > > > zapewne wplywy ze strony niemieckiej by byly duz`e i roszczen
                            > ia tez
                            > > `!,= n
                            > > > ie
                            > > > > sadze by mieszkan`cy tej ziemi w obecnym czsie godzili by sie
                            > na od
                            > > danie
                            > > > > majatku, swojego majatku komus` kto byl jego wlas`cicielem 60
                            > lot t
                            > > emu a
                            > > > tylko
                            > > > > przez swoja glupote go stracil,
                            > > > >
                            > > > > utrzymanie ziemi przez 60 lat tez` kosztuje=jak ktos` chce zw
                            > rot ma
                            > > jatku
                            > > > to
                            > > > > prawnie musi zaplacic` za je utrzymanie=wydaje mi sie, z`e ni
                            > e ma t
                            > > akiej
                            > > > kasy
                            > > > > by to wykupic`=kropka.
                            > > >
                            > > > Ramen5:Czyli najlepiej Twoim zdaniem utrzymac status qwo jaki obeni
                            > e panu
                            > > je-
                            > > ja
                            > > > tez z tym sie zgadzam
                            > >
                            > > nie do kon`ca tak uwaz`am jak Ty,
                            > > uwaz`am, z`e Autonomia sie nalez`y Go`rnos`loonzakom(nie mam na mys`li ca
                            > lego
                            > > S`loonska)=mam na mys`li tylko Go`rny S`loonsk,
                            > > jez`eli by doszlo do tego to powstala by jakas` ro`wnowaga, pozwalajaca
                            > > Go`rnos`loonzakom o decydowaniu o swoim losie bez dodatkowych sponsoro`w
                            > jakimi
                            > >
                            > > zapewne okazali by sie dzialacze z Niemiec,
                            > > bylo by bledem dzialaczy go`rnos`loonskich gdyby dopus`cili do tego,
                            > >
                            > > the builder
                            > >
                            >
                            > Ramen5:Czasy sie zmienily-nie mozna robic wyjatow,jezeli bylaby autonomia dla
                            > Gornego Slaska,takiej samej zazadali by mieszkancy bylego Wolnego Miasta
                            > Gdanska,Podhala,Warmii i Mazur.Po I wojnie Gorny Slask mial autonomie,ale
                            czasy
                            >
                            > byly zupelnie inne.Powstancy slascy wywalczyli duza czesc terytorium Niemiec
                            > dla Polski i dlatego tez Gorny Slask dostal za to wynagrodzenie w postaci
                            > autonomii.W czasie II wojny swiatowej wieksza czesc Slazakow podpisala
                            > Volksliste-powody dlaczego to zrobila ,mozna tlumczyc w rozmaity sposob.Kazda
                            > teorie mozna starac sie udowodnic,w kazdym razie Slazacy okazali sie
                            elementem
                            > niepewnym narodowo,dlatego wladze warszawskie postanowily sciagnac ludzi z
                            > calej Polski na Gorny Slask i zminimalizowac mozliwosc powtornej germanizacji
                            i
                            >
                            > to sie im udalo w 100% -lepiej niz Hitlerowi germanizacja.Czy to sluszne-czy
                            > nie sluszne trudno to oenic, fakt pozostaje jednak faktem.
                            > Druga sprawa Gorny Slask zostal po drugiej wojnie swiatowej wyzwolony zostal
                            > przez Armie Polska i Czerwona i to zadecydowalo o odebraniu Gornemu Slaskowi
                            > autonomii.
                            > Czytajac te fora Slazacy ktorym marzy sie autonomia lub
                            • hruby Re: Czy Slazakom potrzebna jest autonomia 18.03.05, 22:52
                              ramen5 napisała:

> ramen5 napisała:
                              >
                              > > builder napisał:
                              > >
                              > > > ramen5 napisała:
                              > > >
                              > > > > builder napisał:
                              > > > >
                              > > > > >
                              > > > > > >
                              > > > > > > > ramen5 napisała:
                              > > > > > > >
                              > > > > > > > > builder napisał:
                              > > > > > > > >
                              > > > > > > > > > ramen5 napisała:
                              > > > > > > > > >
                              > > > > > > > > > > builder napisał:
                              > > > > > > > > > >
                              > > > > > > > > > >
                              > > > > > > > > > >
                              > > > > > > > > > > > jo niy wiym,
                              > > > > > > > > > > > godej gibko!,
                              > > > > > > > > > >
                              > > > > > > > > > > Ramen5:Wszyscy ci ktorym
                              > marzy
                              > > sie z
                              > > > powrot
                              > > > > em nie
                              > > > > > miecki
                              > > > > > > Slask
                              > > > > > > > -ale
                              > > > > > > > > > niedoczekanie
                              > > > > > > > > > >
                              > > > > > > > > > > ich,nie bedzie powtorki z
                              > rozry
                              > > wki.
                              > > > > > > > > > > Na forum jest tutj kilku
                              > takich
                              > > > > > > > > >
                              > > > > > > > > > tam kaj S`loonsk siyngo tj. na
                              > ziemie
                              > > niemi
                              > > > eckie
                              > > > > moga s
                              > > > > > ie s t
                              > > > > > > ym zgo
                              > > > > > > > dzic`
                              > > > > > > > > i
                              > > > > > > > > uoni
                              > > > > > > > > >
                              > > > > > > > > > majum prawo tak mys`lyc`,
                              > > > > > > > > > tukej na Go`rnos`loonsku jes in
                              > no spr
                              > > awa=tu
                              > > > kej ni
                              > > > > y maju
                              > > > > > m praw
                              > > > > > > a rosp
                              > > > > > > > oz`ond
                              > > > > > > > > zac`
                              > > > > > > > > > tom pieknom ziemiom,
                              > > > > > > > > > jo niy czuja siy Niemcem i wryn
                              > cz ich
                              > > niy l
                              > > > ubia!,
                              > > > > > > > > > ni mo znaczynia kiery bydzie ek
                              > splaat
                              > > owoul
                              > > > ta zie
                              > > > > mia=by
                              > > > > > dzie i
                              > > > > > > ntruzy
                              > > > > > > > m!,
                              > > > > > > > > > My Go`rnos`loonzoki chcymy eksp
                              > laatow
                              > > oc` jo
                              > > > um Sam
                              > > > > i i cz
                              > > > > > a Nom
                              > > > > > > doradc
                              > > > > > > > o`w;))
                              > > > > > > > > ),
                              > > > > > > > > >
                              > > > > > > > > > thy builder
                              > > > > > > > >
                              > > > > > > > >
                              > > > > > > > > Ramen5:Ja uwazam,ze Slazacy sa wspolg
                              > ospoda
                              > > rzami
                              > > > piekne
                              > > > > j ziem
                              > > > > > i Slas
                              > > > > > > kiej i
                              > > > > > > >
                              > > > > > > > nikt
                              > > > > > > > > im nie zabrania tego
                              > > > > > > >
                              > > > > > > > aaa..,
                              > > > > > > > widze, z`e czekales` na odpowiedz?,
                              > > > > > > >
                              > > > > > > > Go`rnos`loonzacy som takimi jakimi som i ni
                              > y som
                              > > aniy N
                              > > > iemcam
                              > > > > i, ani
                              > > > > > Polok
                              > > > > > > ami,
                              > > > > > > > ani marsjanami;),
                              > > > > > >
                              > > > > > >
                              > > > > > > Ramen5:to dlaczego nikt nie chce uznac narodu sla
                              > skiego
                              > > ?
                              > > > > >
                              > > > > > bo to by spowodowalo zapewne zament, kto`ry by kosztowa
                              > l duz`
                              > > o. duz
                              > > > `o kas
                              > > > > y!
                              > > > > =dla
                              > > > > >
                              > > > > > tych, kto`rzy z tego obecnie korzystaja,
                              > > > > >
                              > > > > > ja uwaz`am, z`e to bzdura choc` wstrzymuje sie, bo jez`
                              > eli by
                              > > doszl
                              > > > o do
                              > > > > > Autonomi to moglo by to spowodowac` podzial a co za tym
                              > idzie
                              > > ; walk
                              > > > e o
                              > > > > wladze,
                              > > > > > kto`ra mogla by sie skon`czyc` dla Nas fatalnie,
                              > > > > > zapewne wplywy ze strony niemieckiej by byly duz`e i ro
                              > szczen
                              > > ia tez
                              > > > `!,= n
                              > > > > ie
                              > > > > > sadze by mieszkan`cy tej ziemi w obecnym czsie godzili
                              > by sie
                              > > na od
                              > > > danie
                              > > > > > majatku, swojego majatku komus` kto byl jego wlas`cicie
                              > lem 60
                              > > lot t
                              > > > emu a
                              > > > > tylko
                              > > > > > przez swoja glupote go stracil,
                              > > > > >
                              > > > > > utrzymanie ziemi przez 60 lat tez` kosztuje=jak ktos` c
                              > hce zw
                              > > rot ma
                              > > > jatku
                              > > > > to
                              > > > > > prawnie musi zaplacic` za je utrzymanie=wydaje mi sie,
                              > z`e ni
                              > > e ma t
                              > > > akiej
                              > > > > kasy
                              > > > > > by to wykupic`=kropka.
                              > > > >
                              > > > > Ramen5:Czyli najlepiej Twoim zdaniem utrzymac status qwo jaki
                              > obeni
                              > > e panu
                              > > > je-
                              > > > ja
                              > > > > tez z tym sie zgadzam
                              > > >
                              > > > nie do kon`ca tak uwaz`am jak Ty,
                              > > > uwaz`am, z`e Autonomia sie nalez`y Go`rnos`loonzakom(nie mam na mys
                              > `li ca
                              > > lego
                              > > > S`loonska)=mam na mys`li tylko Go`rny S`loonsk,
                              > > > jez`eli by doszlo do tego to powstala by jakas` ro`wnowaga, pozwala
                              > jaca
                              > > > Go`rnos`loonzakom o decydowaniu o swoim losie bez dodatkowych spons
                              > oro`w
                              > > jakimi
                              > > >
                              > > > zapewne okazali by sie dzialacze z Niemiec,
                              > > > bylo by bledem dzialaczy go`rnos`loonskich gdyby dopus`cili do tego
                              > ,
                              > > >
                              > > > the builder
                              > > >
                              > >
                              > > Ramen5:Czasy sie zmienily-nie mozna robic wyjatow,jezeli
                              • ramen5 Re: Czy Slazakom potrzebna jest autonomia 21.03.05, 08:48
                                Jezeli i nie dopisales do konca
                            • Gość: Ciyrpliwy i twardy Re: Czy Slazakom potrzebna jest autonomia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.05, 21:03
                              Śni Wóm sie bolivijski Muster?

"
                              Wybuchowa sytuacja w Boliwii 2005.06.04, godz. 00:16
                              Prezydent Carlos Mesa zapowiedział na 16 października wybory do Konstytuanty
                              i referendum w sprawie autonomii regionów. Nie miał innego wyjścia, gdyż
                              z powodu blokad na drogach stolica została w czwartek odcięta od reszty kraju,
                              a Boliwia od reszty Ameryki Południowej. Przed pałacem prezydenckim i siedzibą
                              Kongresu w La Paz zebrały się tłumy. Demonstranci żądali nacjonalizacji sektora
                              paliw, autonomii dla regionów i powołania Zgromadzenia Konstytucyjnego.
                              Przedsiębiorcy domagali się odejścia prezydenta.
                              www.rzeczpospolita.pl/News/och/20,7128.html#7128"
                              • ramen5 Re: Czy Slazakom potrzebna jest autonomia 09.06.05, 23:50
                                Gość portalu: Ciyrpliwy i twardy napisał(a):

> Śni Wóm sie bolivijski Muster?
                                >
                                > "
                                > Wybuchowa sytuacja w Boliwii 2005.06.04, godz. 00:16
                                > Prezydent Carlos Mesa zapowiedział na 16 października wybory do Konstytuanty
                                > i referendum w sprawie autonomii regionów. Nie miał innego wyjścia, gdyż
                                > z powodu blokad na drogach stolica została w czwartek odcięta od reszty
                                kraju,
                                > a Boliwia od reszty Ameryki Południowej. Przed pałacem prezydenckim i
                                siedzibą
                                > Kongresu w La Paz zebrały się tłumy. Demonstranci żądali nacjonalizacji
                                sektora
                                >
                                > paliw, autonomii dla regionów i powołania Zgromadzenia Konstytucyjnego.
                                > Przedsiębiorcy domagali się odejścia prezydenta.
                                > <a href="www.rzeczpospolita.pl/News/och/20,7128.html#7128""
                                target="_blank">www.rzeczpospolita.pl/News/och/20,7128.html#7128"</a>

Obcych podgladac nie potrzebujemy
                                Swoje racje dobrze wiemy
      • broneknotgeld Re: Co sie stalo z Markiem derSchlesier 18.03.05, 14:02
        "Wiara czyni cuda"
        Czy mynczy Cie nuda?
        • ramen5 Re: Co sie stalo z Markiem derSchlesier 18.03.05, 18:01
          broneknotgeld napisał:

> "Wiara czyni cuda"
          > Czy mynczy Cie nuda?
          "Wiara czyni cuda"jo mysle,ze kazdy jesli w cos mocno wierzy to mu sie uda
    • broneknotgeld Re: Jak się bawicie? 14.03.05, 17:42
      Na "sto jedyn" czy "sto dwa"?
      Richtig łostro leci - pra?
      • ramen5 Re: Jak się bawicie? 14.03.05, 19:18
        broneknotgeld napisał:

> Na "sto jedyn" czy "sto dwa"?
        > Richtig łostro leci - pra?
        Ramen5:Lostro leci -kazdy wie, no narazie
        piknie je
        • broneknotgeld Re: Jak się bawicie? 14.03.05, 21:48
          "Na razie" - toż czamu tako?
          A! -Żileta niy jednako!
          • ramen5 Re: Jak się bawicie? 14.03.05, 22:30
            broneknotgeld napisał:

> "Na razie" - toż czamu tako?
            > A! -Żileta niy jednako!

Ramen5:Tako jako-jako tako
            wszystko jedno no nie jednako
            • broneknotgeld Re: Jak się bawicie? 15.03.05, 07:51
              Dewej pozor przi golyniu
              Byś sia niy mioł na sumiyniu.
              • ramen5 Re: Jak się bawicie? 15.03.05, 19:57
                broneknotgeld napisał:

> Dewej pozor przi golyniu
                > Byś sia niy mioł na sumiyniu.
                Na sumieniu jo nic nie mom i dlatego se na forum pospiewom
                • broneknotgeld Re: Jak się bawicie? 15.03.05, 22:31
                  Na sumiyniu richtig nic?
                  Możno te sumiynie - wic.
                  • ramen5 Re: Jak się bawicie? 16.03.05, 19:15
                    broneknotgeld napisał:

> Na sumiyniu richtig nic?
                    > Możno te sumiynie - wic.

Wic nie wic- ale na sumieniu nie mam nic
                    • broneknotgeld Re: Jak się bawicie? 22.03.05, 16:37
                      Niyjedyn dzisioj sumiynio szuko
                      Chocioż za wiela ło niym durś bluko.
                      • ramen5 Re: Jak się bawicie? 23.03.05, 19:46
                        Sumienie jest to wzgledna rzecz
                        ty tez to wiesz i nie przecz
    • ramen5 Henryk Sienkiewicz 15.03.05, 21:26
      Henryk Sienkiewicz jest mocno ktytykowany-ale uwazam
      nieslusznie.Skad np.bierze sie taka opinia u Boleslawa Prusa-moze chodzilo o
      zwykla zazdrosc jak bylo to w przypadku Mickiewicza i Slowackiego.Maly procent
      osob wyksztalconych orientuje sie w meandrach literatury polskiej i swiatowej,
      poza ludzmi ktorzy profesjonalnie zajmuja sie tymi sprawami.Nie przecze-
      czytalem opracowania,fakty historyczne przedstawione przez Sienkiewicz nie
      odpowiadaja do konca prawdzie,ale chyba nie o to chodzilo w zamysle autora.
      Chodzilo mu o przedstawienie fabularne naszych wspanialych dziejow i to udalo
      mu sie wspaniale.Ksiazka i film jest wtedy wspaniala-kiedy wzbudza uznanie
      publicznosci i widzow a nie krytykow.
      Obowiazkowe podreczniki do historii sa dla mlodziezy bardzo czesto nudne i
      wiadomosci wyuczane sa dla oceny szkolnej.
      Mlodziez czyta Sienkiewicza -oglada ekranizacje jego powiesci ,mimo konkurencji
      filmow amerykanskich i bardzo czesto z nimi nimi wygrywa.Skrotowo mozna
      powiedziec:Sienkiewicz bawi ,uczy dostarcza silnych wrazen i nowych
      wiadomosci.Osobiscie pisalem mature z Sienkiewicza-przeczytalem po kilkanascie
      razy Krzyzakow i Trylogie.Nie przecze negatywne wyobrazenie o Niemcach
      wyrobilem sobie podczas czytania Krzyzakow.Powiesc po raz pierwszy czytalem z
      porozrywanej ksiazki na poszczegolne strony i dla tego moze jest ona dla mnie
      taka wazna.To samo jesli chodzi o Trylogie-jako mlody chlopak wyobrazalem sobie
      wspaniale dzikie pola i przygody jakie przezywali bohaterzy.Nawet najlepsza
      ekranizacja nie jest w stanie dorowac wspanialej powiesci Sienkiewicza.Mimo,ze
      kilkakrotnie czytalem Quo vadis to nie wzbudzila we mnie ta powiesc juz takiego
      zachwytu-moze dlatego,ze dotyczyla innego narodu.
      Nie mam nic przeciwko Kochanowskiemu,Reymontowi,Mickiewiczowi,Slowackiemu:
      uwazam,ze sa oni bardzo wazni dla nas Polakow ale nie potrafia Ci autorzy
      wzbudzic takiego zachwytu jak Sienkiewicz-najlepszy polski pisarz.Chcialbym
      zaznaczyc,ze moje slowa sa tyko subiektywne i nie musza kazdemu odpowiadac i
      kazdy z nimi musi sie zgodzic

• Gość: miamore Re: Henryk Sienkiewicz IP: *.arcor-ip.net 16.03.05, 12:54
        Oprocz Quo vadis (za nia dostal Nobla) zadna inna powiesc Sinkiewicza nie jest
        znana szerszej rzeszy czytelnikow (mam na mysli miedzynarodowej),Tobie Ramen
        akurat bardziej podobaly sie inne, te tzw.lektury obowiazkowe, Quo vadis byla
        komunistom niezreczna.
        Papiez niemieckiej krytyki Reich - Ranicki zapytany kiedys o znaczace dziela
        polskiej literatury nie wymianil zadnej pozycji, okreslajac ja - Polska
        Literature jako nie znaczaca , czy nie wywierajaca zadnego wplywu na rozwoj
        literatury europejskiej.Ja z kolei w liceum odnioslem wrazenie ze nowe prady w
        literaturze braly swoj poczatek gdzies daleko od Polski potem dopiero po latach
        wedrowaly do Polski.
        Prekursorami romantyzmu w twoich nielubianych Niemczech Goethe , Schiller,
        Herder i wielu innych (uczyla mnie nauczycielka ktorej o sympatie do Niemcow bym
        nie posadzal),byl to tzw, okres drang und sturm - okres burzy i naporu, podczas
        gdy w Polsce panowala jeszcze bardzo ladna "pogoda".
        • broneknotgeld Re: Henryk Sienkiewicz 16.03.05, 17:30
          Jakub Boehme

Na misa cynowo z szewca ławy blikoł
          Po cichu do Boga możno przi tym rzykoł
          Miska z jedny strony nojpiyrw mu blyszczała
          A potym ze inkszy światło łodbijała

Już wiy! - Już łobudzioł sie we niym Bog-czowiek
          W kerym zło i dobro jakby po połowie
          Może w tym przebiyrać - zoglondać we siebie
          Łod niego zależy - w piekle jest czy w niebie

Wyloz ze swyj izby - stanoł se na progu
          I poczuł że jakby sie topioł we Bogu
          Łogyń w niym buzuje a woda go gasi
          Dusza sie do świata tym sposobym łasi

Świat Bogym jest przeca - a łon z tego świata
          Łod sia trza Mu za to dać dobro zapłata
          Być durś blisko Niego pociongnońć tyż inkszych
          By Duch Świynty w ludziach stoł sie jeszcze wiynkszy

Dyć łostawioł szydło - piora prziszła pora
          Natchniony napisoł ta bosko "Aurora"
          Kero luterany pryndko potympiyli
          Choć inksi do serca naprowdy sie wziyli

Już prawie przeklynty - z wyroku niymowa
          We niebie swyj duszy wypszone kłod słowa
          Na wieki nastympne sie łone wyryły
          Wszachwieczny mu we tym dodowoł tyż siyły

Choć szewc pomarł w końcu - prochym jego ciało
          Żyło i żyć bydzie co po niym łostało
          Przez wieki już siedzi to we naszych duszach
          Te słowo czowieka zowdy bydzie wzruszać

Za Jakubym Boehme ku światłu idymy
          Choć ło niym niy wszyscy możno cosik wiymy
          Bestoż joch sie szkryflać te rymy łodważoł
          Ło ślonskim mistyku trocha tyż pomarzoł.
          • ramen5 Bronek bez pieniedzy 16.03.05, 19:28
            Zawsze twoj longin wydawal mi sie trudny-a Ty jestes po prostu,Bronek no Geld
            czy tlumaczyc z zagraniczego na nasze Bronek bez pieniedzy.Tez fajne
            • broneknotgeld Re: Bronek bez pieniedzy 16.03.05, 22:21
              Edukacyjo przido sie zowdy
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=94&w=19753171&v=2&s=0
              Niy śmisz zapomnieć ty wielki prowdy.
              • ramen5 Re: Bronek bez pieniedzy 16.03.05, 22:34
                broneknotgeld napisał:

> Edukacyjo przido sie zowdy
                > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=94&w=19753171&v=2&s=0
                > Niy śmisz zapomnieć ty wielki prowdy.

Ramen5:Kto za mlodu nie dzwigal teczki ten na starosc bedzie dzwigal woreczki.
                Ja do szkoly czadzalem,ale woreczkow tez sie nadzwigalem