Gość: mama IP: *.crowley.pl 24.08.06, 10:06 Czy ktoś może mi powiedzieć, co oznacza taki wynik WBC 0,2 x10^ 3/ uL Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
de-bill Re: badanie krwi 24.08.06, 11:32 WBC to wskaźnik poziomu zawartości krwinek białych (leukocytów). Wynik prawidłowy powinien mieścić się w granicach 4,0 - 10,8. Zaniżenie liczby leukocytów (leukopenia) może być spowodowane m.in. przez niektóre choroby zakaźne, zwłaszcza wirusowe - WZW, grypa, zakażenie HIV, odra, różyczka, ospa wietrzna, uszkodzenie szpiku kostnego przez środki chemiczne, promienie jonizujące, aplazja (zatrzymanie w rozwoju, zanik) i hipoplazja szpiku, wyniszczenie, kolagenozy, przerzuty nowotworowe do szpiku kostnego, niektóre białaczki, ciężkie zakażenia bakteryjne - posocznice, dury i paradury, wstrząs anafilaktyczny. Tyle podaje oficjalna literatura medyczna. Bezwzględnie należy udać się do lekarza. Powód może być też całkiem banalny ale tego wyniku lekceważyć nie wolno! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama Re: badanie krwi IP: *.crowley.pl 24.08.06, 12:23 dzięki ,powód rzeczywiscie okazał sie banalny- słaby tusz! i nie odbiła się prawidłowo 8! zamiast WBC 0,2 x10^ 3/ uL, miało być WBC 8,2 x10^ 3/ uL, ale co sie najadłam strachu o dziecko to moje.Zadzwoniłam do laboratorium i Pani odczytała z komputera jaszcze raz wynik ,no i powiedziała mi o tym tuszu!JESTEM SZCZĘŚLIWA. I jeszcze raz dziekuję za chęć pomocy Odpowiedz Link Zgłoś
de-bill Re: badanie krwi 24.08.06, 20:20 Kamień z serca! Cieszę się bardzo. Swoją drogą, takie pomyłki powinny być karalne. Taki stres z powodu niechlujstwa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pediatra Re: badanie krwi IP: *.orange.pl 24.08.06, 21:13 najlepiej udać sie do lekarza specjalisty Odpowiedz Link Zgłoś