Dodaj do ulubionych

Podaj pomysł na rozwój Zabrza

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.06, 22:11
Proszę piszcie jak widzićie rozwój naszego miasta. Mile widziane przemyślane
pomysły. Wątki polityczne umieszczajcie w innych tematach. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: artur Re: Podaj pomysł na rozwój Zabrza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.06, 22:14
      dokończyć to, co zaczęto, rozwijać, to co dobre, zachować to co cenne.
    • Gość: Liber Re: Podaj pomysł na rozwój Zabrza IP: *.zabrze.net.pl 03.09.06, 23:15
      Przeznaczenie większej (sporej) części środków (pieniężnych) budżetowych na inwestycje. Przykładowo:
      Rewitalizacja i przebudowa całego śródmieścia,
      koncepcja trzech rynków,
      nowe budownictwo (zarówno socjalne jak i te dla bardziej zamożnych)
      inwestycje w infrastrukturę drogową i nie tylko,
      po ciężkiej pracy musi być również czas na relaks i rozrywkę np. budowa nowych kompleksów rekreacyjno-sportowych oraz stworzenie miejsc gdzie będzie można się wybawić (dyskoteki, puby itd).
      To tak na szybko a teraz idę spać...i będę śnił o rozwijającym się Zabrzu.
      Pozdrawiam
      • Gość: A-6 Re: Podaj pomysł na rozwój Zabrza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.06, 23:50
        A jak Ty sobie to Liber wyobrażasz ?
        Przebudowa całego śródmieścia ?
        przeciez w sródmieściu sa grunty budynki które są własnościa osób fizycznych
        wspólnot mieszkaniowych itd
        i co miasto ma je przejąc na własność żeby przebudowac śródmieście ?
        Możesz to orle mnie zwykłemu prostaczkowi z ludu wyjasnić ?
        • Gość: di Re: Podaj pomysł na rozwój Zabrza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.06, 00:47
          > przeciez w sródmieściu sa grunty budynki które są własnościa osób fizycznych
          > wspólnot mieszkaniowych itd

No są i co z tego?

> i co miasto ma je przejąc na własność żeby przebudowac śródmieście ?

A niby po co?
          A Ty by pomalować Swój pokój, to przejąłeś całą kamienicę?
          • Gość: korek Re: Podaj pomysł na rozwój Zabrza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.06, 23:08
            Wizja wspaniała, tylko skąd pieniądze na o wszystko?
            • Gość: Liber Re: Podaj pomysł na rozwój Zabrza IP: *.zabrze.net.pl 04.09.06, 23:49
              Drogi korku wierz mi ja wiem jak w naszej gminie są wydawane pieniądze i na co są wydawane, no cóż...
              Takie małe pytanko. Ile kosztuje puszka farby no może dwie aby odnowić (pomalować) ścianę? Przykładowa ściana do odnowienia: ściana z wizerunkiem górnika, patrząc od strony dworca.
              Jaki jest koszt usunięcia torów przy nie istniejącym już kinie Marzenie?
              Jaki jest koszt zerwania asfaltu na ul.Dworcowej aby wyeksponować kostkę brukową znajdującą się pod nim? itd itp
              Pozdrawiam
              • Gość: di Re: Podaj pomysł na rozwój Zabrza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.06, 00:08
                > Jaki jest koszt usunięcia torów przy nie istniejącym już kinie Marzenie?

Pewnie tory niebawem znikną, a szkoda, bo są swoistą pamiątką, symbolem.
              • Gość: ekomleko Re: Podaj pomysł na rozwój Zabrza IP: *.jota.digi.pl 05.09.06, 02:12
                no właśnie, może Liber powiesz ile co kosztuje.
                zwłaszcza ile trzeba zapłacić w urzędzie za zgodę na pomalowanie elewcji, jesli
                trzyma na niej łapę konserwator zabytków.
                Dziwna to dbałość po fakcie, jak wszystko poszło w ruinę.
                Dla mnie to kuriozum, że niszczeją zabytki, ale jak ktoś chce coś na to poradzić
                to nagle wychodzi, że nie może bo go chca zrujnować.
                Lepiej więc zabić wszysko dechami i modlić się by komu co na głowę nie spadło
                niż inwestować w spuściznę kulturalną.
                • Gość: di Re: Podaj pomysł na rozwój Zabrza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.06, 13:32
                  > Dla mnie to kuriozum, że niszczeją zabytki, ale jak ktoś chce coś na to
                  >poradzi
                  > ć
                  > to nagle wychodzi, że nie może bo go chca zrujnować.

A konkretnie?
                  • Gość: ekomleko Re: Podaj pomysł na rozwój Zabrza IP: *.jota.digi.pl 06.09.06, 00:28
                    Wiadomo ( patrz przykład młyna) że zabytek to lepiej spalić niż remontować.
                    Przykre ale prawdziwe i to z glupoty naszych przepisów to wynika.
                    Albo ze słynnej nadinterpretacji przepisów z czego zna nas cala europa i śmieje
                    się z nas od ucha do ucha.
                    • Gość: di Re: Podaj pomysł na rozwój Zabrza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.06, 00:29
                      To wynikło z głupoty pana J.
              • Gość: Ulv Re: Podaj pomysł na rozwój Zabrza IP: *.server.ntli.net 05.09.06, 13:38
                Co do zerwania asfaltu by odsłonić kostke brukową, to jako kierowca jestem temu
                stanowczo preciwny!!! Na Dworcowej jest już wystarczająco ciasno, ślisko być nie
                musi.
                • aka-jo Re: Podaj pomysł na rozwój Zabrza 05.09.06, 18:25
                  Powinni zamkanc te uliczke dla ruchu.
                  Ja mysle ze powinno sie zaprosic jakis teatr zagraniczny zeby Teatr Nowy troche
                  odzyl...
                  Przydalby sie remont dworca i DOMiT...
                  No i organizowac duzo przegladow filmowych w Romie.
                  Kultury wiecej mniej chamstwa.
                  • Gość: doktór Re: rozwój Zabrza ? IP: *.jota.digi.pl 06.09.06, 00:22
                    to w Romie jest chamstwo ???
                    chyba nie masz racji, to w końcu miejski ośrodek kultury.
                    czym ty się łudzisz, że nasz społeczeństwo biedne bedzie latać na filmy, na
                    które ty akurat ty masz ochotę ? Jak ma pieniądze to chodzi do Multikina a nie
                    do jakiejś zapyziałej dziury.
                    Jak znam życie, to pewnie nawet biletów nie kupujesz tylko bierzesz darmowe
                    wejściówki z urzedu miasta.
                    A w sprawie teatru nowego - to ten teatr należy dobić a nie ożywiać trupa.
                    Tam jest z 50 gęb do wykarmienia a pożytek z tego żaden.
                    • aka-jo Re: rozwój Zabrza ? 06.09.06, 00:30
                      Widze ze kompletnie nie zrozumiales....
                      Ale szczegol.
                      Za bilety place sam;)

Ja sie niczym nie łudze.
                      Fajnie jakby tak moglo byc.
                      Temat to tylko propozycja nikt nie ma zamiaru nikogo do niczego zmuszac i
                      porzadkowac ludzkich priorytetow.

"Nie znasz czlowieka a juz go oceniasz.."

Ty ma pewno wnosisz wiele dobrego dla naszego miasta.

Teatr to sztuka,kultura jak zabijesz wszystkie instytucje kulturalne to miasto
                      umrze wraz z nimi.

Bez odbioru!
                      • Gość: doktór Re: rozwój Zabrza ? IP: *.jota.digi.pl 06.09.06, 22:38
                        straszne bzdury opowiadasz - miasto umiera bo ludzie nie maja pracy.
                        teatr, kultura, sztuka jest potrzebą nieco wyższego gatunku i jak historia
                        ludzkości uczy, objawia się ona dopiero po zaspokojeniu tej podstawowej -
                        mianowicie, by było co do garnka włożyć.
                        dlatego jeśli mowa o rozwoju miasta (bo taki był główny wątek), to powinno się
                        chyba porozmawiać o rozwoju ekonomicznym miasta a nie bredzić o kulturze.
                        Zamiast planować, gdzie tu wywalić kolejną kasę ( notabene , której nie ma)
                        na zrywanie kostki, 3 czy 5 rynków itp. co trzeba zrobić by ludzie mieli
                        łatwiejsze życie i stać ich było choćby na życie od 1 do 1.
                        Ekonomistą nie jestem, więc mnie o to nie pytaj jak to zrobić.
                        Ale ślepy też nie jestem i potrafię ocenić to jest niezbędne, a co luksusem, na
                        który mam wrażenie nas nie stać. A nie stać nas na stada niekompetentnych
                        urzędników i nie stać nas też na wariatów z wizjami " niech kosztuje ile chce -
                        i tak nas na to nie stać"
                        Ostatnio wyczytałem, że nasz szanowny urząd widzi szansę w turystyce
                        przemysłowej...Jak tak żle widzi to są przecież okuliści.
                        Co więcej, stwierdzono, że jak już wydamy na tą turystykę masę pieniedzy,
                        to..... skansen z tego tytułu odwiedzać bedzie...(uwaga) 120 tysiecy turystów
                        rocznie, to jest 12 tysiecy miesięcznie, to jest 400 dziennie ;)
                        Autor tegoz projektu za dużo fantastyki naukowej się chyba naczytał, albo mu się
                        skansen z disnylandem pomylił.
                        Powstanie zatem kolejny moloch pracowniczo- urzędniczy to wyssysania z miasta
                        pięniedzy, bo sam nie ma żadnych szans się utrzymać.

• Gość: korek Re: rozwój Zabrza ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.06, 23:46
                          Popieram przedmówce w 100% i akurat jestem ekonomistą z zakresu gospodarki
                          miasta. Głównym motorem rozwoju miasta są inwestycje i nikt tutaj nie oszuka tej
                          lokalnej ekonomii. Proszę popatrzeć na miasta w których miasto inwestuje w
                          projekty infrastrukturalne - Rybnik, Katowice, Gliwice. Tam inwestorzy sami się
                          pchają, bo inwestycja przyciąga kolejną inwestycję. Ale trzeba inwestować
                          mądrze, w to, co przyniesie kolejne inwestycje (np. drogi, uzbrojenie działek,
                          uporządkowanie zabudowy centrum itp.). Turystyka poprzemysłowa może być motorem
                          rozwoju małej gminy a nie 200tys. miasta. Tutaj motorem rozwoju musi być
                          inwestor i przemysł a nie zabytki tego przemysłu.
                          • Gość: di Re: rozwój Zabrza ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.06, 00:02
                            > Proszę popatrzeć na miasta w których miasto inwestuje w
                            > projekty infrastrukturalne - Rybnik, Katowice, Gliwice.

Patrzę na te miasta i widzę, że one są zupełnie inne od Zabrza i porównywanie
                            ich do naszego miasta jest niezwykle chybione, zwłaszcza, gdy czyni
                            to "ekonomista z zakresu gospodarki miasta". Wystarczy popatrzeć pod kątem
                            historycznym, geograficznym, demograficznym, aby się o tym przekonać.

> Turystyka poprzemysłowa może być motorem
                            > rozwoju małej gminy a nie 200tys. miasta.

Nikt jednak tu nie powiedział, że ma być jedynym motorem.
                            • Gość: doktór Re: rozwój Zabrza ? IP: *.jota.digi.pl 07.09.06, 01:06
                              Do di:
                              nam jest potrzebny motor a nie motorek, bo między jednym a drugim mimo podobnej
                              nazwy jest wielka różnica.
                              Ponadto na tego typu wydatki jak skansen stać jest miasta, które JUż Są BOGATE
                              i tu ekonomi też nie oszukasz.
                              Jesli otwierasz jakąkolwiek firmę, to skarzesz ja na bankructwo jeśli zamiast
                              inwestować, zaczniesz przejadać zyski.
                              Powiedz, kiedy remontujesz dom, zmieniasz meble itp ? Kiedy masz długi i nie
                              masz pracy czy wtedy kiedy jesteś na plusie i możesz sobie na to pozwolić ?
                              I nie pytam tu o chorą rzeczywistość tylko o zdrowy rozsądek.
                              • Gość: di Re: rozwój Zabrza ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.06, 18:12
                                > nam jest potrzebny motor a nie motorek, bo między jednym a drugim mimo
                                podobnej
                                > nazwy jest wielka różnica.

Nam jest potrzebne wiele motorów lub motorków.

> Ponadto na tego typu wydatki jak skansen stać jest miasta, które JUż Są
                                BOGATE
                                > i tu ekonomi też nie oszukasz.

Popełniasz ten sam błąd w rozumowaniu, co inny tu rozmówca, szukając porównań
                                do innych miast (bogatych). Zaś w przypadku omawianego skansenu, to proponuję
                                zapoznać się z projektem też w jego szczegółach, zwłaszcza finansowych.

> Jesli otwierasz jakąkolwiek firmę, to skarzesz ja na bankructwo jeśli zamiast
                                > inwestować, zaczniesz przejadać zyski.

To jednak jesteś za inwestowaniem? Zawsze trzeba coś włożyć, by wjęcej
                                wyciągnąć, niezależnie od skali.

> Powiedz, kiedy remontujesz dom, zmieniasz meble itp ? Kiedy masz długi i nie
                                > masz pracy czy wtedy kiedy jesteś na plusie i możesz sobie na to pozwolić ?

Gdy na plusie, a co to ma do rozwoju miasta?
                                • Gość: doktór Re: rozwój Zabrza do DI: IP: *.jota.digi.pl 08.09.06, 03:15
                                  no gadał dziad do obrazu, a obraz do niego ni razu...
                                  jesli uważasz, że to biedne miasta stać na wyrzucanie pieniedzy to albo ten
                                  pomysł jest twój i dlatego go bronisz, albo w życiu nie zainwestowałeś własnych
                                  pieniedzy.
                                  Dla mnie opowieści, że skansen może " kiedyś" wygenerować" dochód są czystą
                                  mrzonką.Byłby to cud na skalę światową.
                                  Tego typu przedsięwzięcia zwykle zle kończą.
                                  Powiedz di, czy w tym pięknym planie, z którym się wyobraź sobie zapoznałem,
                                  jest mowa coś na temat konsekwencji dla Zabrza, jeśli pomysł okaże się
                                  niewypałem ?. Ani słowa. Ani mru mru ;>
                                  Bo to przeciez jasne, jak się nasze urzedniki za coś wezmą to zawsze z tego ino
                                  kokosy i kraj miodem płynący.
                                  Pieniądze trzeba inwestować w to co może pomóc gospodarce.
                                  Skansen stanie się nie motorem, ani motorkiem tylko kolejną kulą u nogi, którą
                                  tzreba będzie utrzymywać z budżetu Zabrza.

• Gość: di Re: rozwój Zabrza do DI: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.06, 13:24
                                    > no gadał dziad do obrazu, a obraz do niego ni razu...
                                    > jesli uważasz, że to biedne miasta stać na wyrzucanie pieniedzy to albo ten
                                    > pomysł jest twój i dlatego go bronisz, albo w życiu nie zainwestowałeś
                                    własnych
                                    > pieniedzy.

Słuszne powiedzenie przytoczyłeś, bo ani trochę nie rozumiesz w czym jest rzecz
                                    z tym skansenem.
                                    Mogę Cię też zapewnić, że zainwestowałem już więcej pieniędzy, niźli Ty
                                    zarobiłeś pewnie przez całe życie.

> Powiedz di, czy w tym pięknym planie, z którym się wyobraź sobie zapoznałem,
                                    > jest mowa coś na temat konsekwencji dla Zabrza, jeśli pomysł okaże się
                                    > niewypałem ?. Ani słowa. Ani mru mru ;>

Skoro zadajesz te pytanie to widać, że owego projektu nie zgłębiłeś, a pewnie
                                    jedynie prasowe artykuły z nagłówkami niebezzasadnie pytającymi "Co dalej z
                                    Guido?", "Skansen - czy to ma sens?" albo "Kolejne miliony zakopane", "Guido
                                    dostępny dopiero od 2010 r.".

> Skansen stanie się nie motorem, ani motorkiem tylko kolejną kulą u nogi, którą
                                    > tzreba będzie utrzymywać z budżetu Zabrza.

Motorkiem już jest, jednak z pewnością trudno to dostrzec argumentując wszelkie
                                    wydatki wyrzucaniem pieniędzy w błoto. Kulą u nogi jest też dla Ciebie Teatr
                                    Nowy, a i z pewnością Filharmonia, DMiT, MBP, itd. Wszystko co nie "pomaga"
                                    gospodarce.
                                    • Gość: korek Re: rozwój Zabrza do DI: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.06, 14:30
                                      O co tyle szumu z tym skansenem. Turystyka nigdy nie była i nigdy nie będzie
                                      głównym "motorem" napędowym rozwoju tego miasta. Co my możemy w tym mieście
                                      pokazać oprócz tych obiektów poprzemysłowych? Przecież turystyka poprzemysłowa
                                      to rozrywka dla bardzo wąskiej grupki turystów. Na zachodzie istnieje bardzo
                                      wiele takich skansenów, jak np. w Bochum, Bielefeld czy Liege. Ale który
                                      turysta jedzie do Niemiec, do Belgii czy do Francji, żeby zwiedzać zabytki
                                      turystyki poprzemysłowej? Ile osób na tym forum w ogóle słyszało, ze coś takiego
                                      istnieje? Skansen nie był, nie jest i nigdy nie będzie wielką atrakcją
                                      turystyczną. Tym bardziej, ze na Śląsku powstaje wiele takich obiektów (np. w
                                      Rybniku i Katowicach). A skansen, DMiT, ogród botaniczny czy Filharmonia trzeba
                                      powiedzieć, że obecnie jest kulą u nogi, ale tylko dlatego, że nie ma pomysłu na
                                      rozwój Zabrza. Przy odpowiednim planie rozwoju takie obiekty stanowią świetną
                                      promocję miasta, ale jako dodatkowy element tej promocji a nie główny. Trzeba
                                      ściągnąć przyjezdnych i inwestorów na inne sposoby, przyjazną atmosferą,
                                      niższymi podatkami, kompetentnymi urzędnikami, świetną komunikacją, dużą ilością
                                      terenów zielonch czy znakomicie utrzymanymi drogami, a nie trwonić pieniądze na
                                      utrzymywanie tego co mamy. Nie było pomysłu na rozwój tego masta To obecne
                                      władze wymyśliły sobie turystykę poprzemysłową, bo coś trzeba było sobie
                                      wymyślć, żeby wyborcy nie myśleli, że oni nic nie robią.
                                      Ja nie jestem przeciwnikiem wydawania pieniędzy na skanseny,DMiT i turystykę
                                      poprzemysłową itd., ale jestem przeciwnikiem robienia tego bez żadnego pomysłu,
                                      planu, mówienia i uświadamiania na siłę, że turystyka poprzemysłowa jest jedyną
                                      szansą na rozwój i lekarstwem na wszystkie problemy Zabrza.
                                      • Gość: di Re: rozwój Zabrza do DI: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.06, 15:23
                                        > O co tyle szumu z tym skansenem. Turystyka nigdy nie była i nigdy nie będzie
                                        > głównym "motorem" napędowym rozwoju tego miasta.

Głównym nie, co już tu i powiedziano.

> Co my możemy w tym mieście
                                        > pokazać oprócz tych obiektów poprzemysłowych?

A co pokażemy gdy nie będzie Guido, Luizy, Ludwika, MGW, itd? Teraz mamy
                                        miejsca i obiekty, których nawet nie odnajdziesz w wymienionych miastach.

> Przecież turystyka poprzemysłowa
                                        > to rozrywka dla bardzo wąskiej grupki turystów.

Turystyka przemysłowa to nie tylko rozrywka.

> Nie było pomysłu na rozwój tego masta To obecne
                                        > władze wymyśliły sobie turystykę poprzemysłową, bo coś trzeba było sobie
                                        > wymyślć, żeby wyborcy nie myśleli, że oni nic nie robią.

Pomysł turystyki nie jest dziełem władz obecnych, bo został zawarty już dawno w
                                        Strategi miasta i Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania
                                        przetrzennego. Tak na prawdę wszystko już wymyślono i zapisano.
                                    • Gość: dokrór Re: rozwój Zabrza do DI: IP: *.jota.digi.pl 11.09.06, 00:30
                                      wiesz co di ?
                                      szkoda z tobą gadać bo:
                                      a)nic o mnie nie wiesz, lecz stwierdzasz, że coś robisz lepiej ode mnie np.
                                      inwestujesz lub zarabiasz pieniądze.

b)przypisujesz mi sformułowania i opinie, których nie wypowiedziałem.

c)nie wyrabiam sobie opini na podstawie artykółów prasowych, tylko na podstawie
                                      faktów zawartych w dokumentacji tego chorego projektu. Tak się składa że posiadm
                                      zdolność samodzielnego myślenie i nie muszę przyjmować jako swoje cudzych opinii.

Gwoli wyjaśnienia nie ma nic do instytucji kultury które wymieniłeś.
                                      Niektóre, np filharmonia, to jedna z rzeczy, którą możemy się już teraz
                                      pochwalić,ale zamiast to docenić i doinwestować, olewamy na korzyść jakiś
                                      niedorobinych wizji a taką jest dla mnie wizja skansenu

• Gość: di Re: rozwój Zabrza do DI: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.06, 12:58
                                        > wiesz co di ?
                                        > szkoda z tobą gadać bo:
                                        > a)nic o mnie nie wiesz, lecz stwierdzasz, że coś robisz lepiej ode mnie np.
                                        > inwestujesz lub zarabiasz pieniądze.

To stwierdzenie mógłbym obrócić przeciw Tobie, bo pierwszy wywnioskowałeś o
                                        mnie:
                                        > ten
                                        > pomysł jest twój i dlatego go bronisz, albo w życiu nie zainwestowałeś
                                        >własnych pieniędzy

> b)przypisujesz mi sformułowania i opinie, których nie wypowiedziałem.

Które?

> c)nie wyrabiam sobie opini na podstawie artykółów prasowych, tylko na
                                        podstawie
                                        > faktów zawartych w dokumentacji tego chorego projektu.

Tak więc masz prawo do Swej opinii, skoro czytałeś nie tylko "artykóły"...

> Gwoli wyjaśnienia nie ma nic do instytucji kultury które wymieniłeś.
                                        > Niektóre, np filharmonia, to jedna z rzeczy, którą możemy się już teraz
                                        > pochwalić,ale zamiast to docenić i doinwestować,

Skoro nic nie masz, to dlaczego nazywasz ekipę TN "gębami do wykarmienia"?
                                        Dobrze, że dostrzegasz rolę Filharmonii, jednak miasto też ją dostrzega, bowiem
                                        aktualnie trwają wstępne prace nad projektem adaptacji biblioteki
                                        Donnersmarcków przy ul. Park Hutniczy na potrzeby orkiestry.
                                        • Gość: doktór Re: rozwój Zabrza do DI: IP: *.jota.digi.pl 11.09.06, 16:07
                                          przepraszam za mój bład ortograficzny, spowodowany pośpiechem i drugi błąd, że
                                          podjąłem z tobą rozmowę na ten temat.
                                          Poważnym problemem miasta są chyba podobne ci osoby: które czepiają się tzw
                                          dupereli, bo na obronę swoich racji brak im innych argumentów.
                                          I takie osoby są hamulcem
                                          • Gość: di Re: rozwój Zabrza do DI: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.06, 19:06
                                            > przepraszam za mój bład ortograficzny, spowodowany pośpiechem i drugi błąd, że
                                            > podjąłem z tobą rozmowę na ten temat.

Te błędy są jednak do wybaczenia, co innego błąd w przedstawionym przez Ciebie
                                            rozumowaniu.

> Poważnym problemem miasta są chyba podobne ci osoby: które czepiają się tzw
                                            > dupereli, bo na obronę swoich racji brak im innych argumentów.

Argumentów tu dużo podałem, też przykładów i pomysłów. Hamulcem zaś są chyba
                                            takie postawy jak Twoja; że wszystko źle, a po co, lepiej co innego byle nie
                                            to, etc.
                            • Gość: korek Re: rozwój Zabrza ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.06, 12:11
                              Nikt nigdy nie znajdzie dwóch takich samych miast, dlatego używam słowa podobne.
                              Oczywiście wiem, że Katowice to inna liga, ale chodziło mi przede wszystkim o
                              pokazanie na czym polega rozwój i w jaki sposób można wpływać na rozwój miasta.
                              Porównywanie naszego miasta do Rybnika i Gliwic jest jak najbardziej
                              uzasadnione.Zaproponuj miasta, które lepiej pasują do porównania z Zabrzem.
                              Wszystkie te miasta mają a przynajmniej miały jakieś 15 lat temu takie same
                              potencjały i możliwości rozwojowe. Tylko Rybnik i Gliwice odpowiednio
                              wykorzystały swoje szans, Zabrze nie zupełnie. A co do turytyki przemysłowej, to
                              zgadzam się z doktórem, że to nie jest inwestycja dochodowa. Taka czynność moze
                              tylko pomóc w promocji miasta,ale nie może i nigdy nie będzie to wielka atrakcja
                              turystyczna, tak jak np. Kopalnia Soli w Wieliczce. Tak przy okazji to Kopalnia
                              w Wieliczce pomimo ok. 4mln zwiedzających rocznie i cenach biletów w granicach
                              30-40zł przynosi straty z działalności turystycznej i gdyby nie dotacje i dalsza
                              eksploatacja złóż tego zabytku dawno by nie było. Więc przełóżmy te pomysły ze
                              skansenem gónczym do drugiego rzędu potrzebnych inwestycji a podyskutujmy o
                              poważniejszych przedsięwzięciach.
                              • Gość: di Re: rozwój Zabrza ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.06, 13:03
                                > Porównywanie naszego miasta do Rybnika i Gliwic jest jak najbardziej
                                > uzasadnione.Zaproponuj miasta, które lepiej pasują do porównania z Zabrzem.

Pomysł jakiegokolwiek porównywania miast jest całkowicie pozbawiony sensu i nie
                                wiem dlaczego tak uparcie podajesz tu przykłady Gliwic i Rybnika, jak byś
                                przeczytał w encyklopedi jedynie pierwsze zdanie o nich w stylu: miasta w woj.
                                śląskim, znaczące ośrodki przemysłu i nauki GOP.
                                Podany zaś przykład Wieliczki chyba również odnalazłeź za pomocą podobnego
                                schematu podobieństw, w końcu Wieliczka to też kopalnia. Idea, tzw. turystyki
                                przemysłowej jest zupełnie inna. I aby Cię przekonać - metodą porównania i
                                podobieństw - zachęcam do zgłębienia tego typu działań na terenie Niemiec.

> Więc przełóżmy te pomysły ze
                                > skansenem gónczym do drugiego rzędu potrzebnych inwestycji a podyskutujmy o
                                > poważniejszych przedsięwzięciach.

Skansen ten czy inny nigdy nie będzie rozwiązaniem naszych problemów i nie jest
                                to cel dla jego utworzenia.
                          • Gość: Novy Re: rozwój Zabrza ? IP: 83.18.7.* 07.09.06, 22:25
                            Szanowni Państwo!
                            Zgadzam się z Panem korkiem w 100%. Należy inwestować w infrastrukturę. Ale nie
                            w drogi, ja proponuję wybuować lotnisko dla samolotów transportowych - do
                            przewozu towarów. Mam nawet upatrzoną lokalizację na północy Zabrza. Niedługo
                            powstanie koło Makro wielki terminal pocztowy do którego będą przychodziły
                            kontenery z pocztą. Nie wszyskie muszą być przewożone drogą kołową, wybudowanie
                            lotniska znacznie by skróciło czas dostarczania przesyłek i innych towarów.
                            Panie przyszły Prezydencie-proszę o tym powaźnie pomyśleć. Koszt inwestycji nie
                            będzie, aż nie wiadomo jak wielki, a korzyści ogromne !!!
                            • Gość: korek Re: rozwój Zabrza ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.06, 12:23
                              Bardzo ciekawy pomysł. Pytanie jest tylko jedno, czy nasze miasto posiada
                              odpowiednie warunki (geograficzne, atmosferyczne itp.) aby możliwe było
                              uruchomienie lotniska. Musiałby się wypowiedzieć jakiś spec od lotniska. Z tego
                              co wiem, to najczęściej unika się budowania takich lotnisk w srodku dużych
                              aglomeracji miejskich, ze względu na możliwe wypadki lotnicze.
                              Ale na pewno taki pomysł pozwoliłby rozwijać się naszemu miastu, nawet jeżeli
                              nie teraz to na pewno za jakieś 20-30 lat.
    • emenefix Jestem studentem geografii UŚ. Kilka przemyśleń 09.09.06, 16:25
      Studiuję geografię na UŚ, będe specjalizował się w zagospodarowaniu
      turystycznym obszarów poprzemysłowych. Choć nie urodziłem się tutaj, myśląc o
      Zabrzu czuję pewną nadzieję. Jest naprawdę wiele elementów, atutów, które mogą
      ułatwić nasz rozwój, niestety dotychczas szanowni rządzący w zbyt małym stopniu
      działają. Albo są ignorantami.
      1. Zabrze jest miastem o wybitnie atrakcyjnym położeniu komunikacyjnym. Na
      razie jeszcze większość w założeniu. Mamy A4 (Berlin, Wrocław/Kraków). Na
      granicy z Gliwicami powstanie węzeł z A1 (Wiedeń, Brno, Ostrawa/Łódź
      Trójmiasto). Następnie już widać powoli wpełzającą do miasta DTŚ. Nie
      zapominajmy o ważnej roli DK44. Analizując to - Zabrze obok Gliwic, Łodzi,
      Legnicy i Świebodzina, będzie skrzyżowaniem najważniejszych europejskich tras!!
      Takie rzeczy trzeba umieć wykorzystać. Gliwice nie zaspały i juz przygotowują
      Europejskie centrum logistyczne.
      2. Budownictwo mieszkaniowe. Skoro reklamujemy się przy wjeździe do miasta że
      to meijsce rozwoju, to niech będzie widać więcej budów. I nie mówię tu o
      Słonecznych dolinach itd lecz o budownictwie komunalnym. Podoba mi się że sporo
      spółdzielni remontuje, ociepla upielksza bloki na osiedlach. niech za 10 lat
      nie spotka sie w zabrzu już betonowego brzydala.
      3. Odwiedzałęm często Niemcy. W zagłębiu Ruhry każdy możliwy hektar ziemi jest
      w jakiś sposób zagospodarowywany. W tym widze najwieksza szanse miasta.
      - Mamy sporo terenów zielonych. brawo. Twórzmy wiecej sciezek rowerowych,
      biegowych, trasy do narciarstwa biegowego, lodowiska, tory crossowe. Hałdy są
      idealnym miejscem to takich miejsc.
      - Stare poprzemysłowe hale, kominy, szyby łatwo przerobić na galerie, puby
      nawet mieszkania loftowe. To nic nowego. Jednak mozna niekóre kominy czy ściany
      zaadaptować na świanki wspinaczkowe, tory przeszkód, poligony painballowe.
      Przykład - Essen, Dortmund. Ten specyficzny industrial klimat - przyciaga. nie
      wolno go zniszczyć
      - Pielegnujmy tez to co mamy najlepsze. Czyli skansen Guido i Królowa Luiza.
      Warto znaleźć pieniadze na rewitalizacje podziemi miasta. Rozwiazac zagadke
      studni przy MCDonaldzie, podziemnego kanału pod Ulica Wolnosci
      - Jazz w Zabrzu w industiralnych halach. Zaszalejmy, spróbójmy propagowac
      festowale jazzowe w zabrzu. niech wypłyna na głebsze wody.
      4. No i centrum. Nie jest źle. Mimo ze jednak wyremontowane, swieci pustaki.
      czemu? Bo nie ma koncentracji. Jak np w Gliwicach. Nalezy wybrac jeden plac i
      kombinowac wokół niego. Na razie wydawało mi sie ze najłatwiej zrobic to wokół
      placu Wolnosci. Banki wyrzucamy, wprowadzamy knajpy , restauracje. No i
      perełka. Aranżujemy podwórka w kwartale Dworcowej, Wolnosci, i placu dworcowego
      w kameralne, klimatyczne miejsce spotkan i koncertów. Wystarczy zaczac od
      pozbycia się smrodu. Ale nie. Klub marzenie wysiudani. Będzie Rossman... Ręce
      opadają
      5. I na koniec dworzec kolejowy. Wiadomo o co chodzi.

Generalnie. jeśli zabrze wzorem swoich starszych braci Essen, Dortmundu, Bochum
      bedzie sie choć w połowie przekształcało tak jak oni, dojrzewało, dorastało, to
      poradzi sobie w zyciu. Ale boje sie ze banda partaczy z UM zmarnuja tą szanse.
      Tak jak to robi dotychczas. Młodych ludzi sie nie dopuszcza mimo ze maja 10x
      wiecej talentu i kreatywnosci niz starzy dyletanci. Coś z tym trzeba zrobic.
      chetnie bym trafił do władz miasta, zajał sie tymi sprawami ambicjonalnie ale
      wiem ze nie mam szans. nie mam zadnej firmy która sfinansuje mi kampanie
      wyborczą. Ale miejmy nadzieje. ok?
      • Gość: Liber Re: Jestem studentem geografii UŚ. Kilka przemyśl IP: *.zabrze.net.pl 11.09.06, 20:57
        A ja dodam jeszcze, że tak zabrudzonego i zaśmieconego centrum ( i nie tylko ) Zabrza to jeszcze chyba nie było... To już jest skandal!!! Qrwa przecież tego miasta nikt nie sprząta!!!
        Pierwszą zmianą, która miałaby poprawić wizerunek i zmianę naszego miasta to właśnie zadbanie o poprawę czystości w Zabrzu!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka