Dodaj do ulubionych

Jestem dumny ze jestem z ZABRZA

IP: 193.243.189.* 13.11.01, 14:04
Ludzie, uwazam ze zabrze jest najpiekniejszym, chociaz niestety zaniedbanym
miastem na slasku. O polsce nie chce wspominac bo Zabrze dla mnie nigdy nie
bedzie nalezalo do Polski! Ja kocham i szanuej moje Zabrze i zapraszam do
dyskusji wszystkich ktorzy tak uwazaja!
Obserwuj wątek
    • Gość: Hanysek Re: Jestem dumny ze jestem z ZABRZA IP: *.lit.hamburg.de 13.11.01, 15:55
      Szanowny Andre!
      Byc moze tego jeszcze nie zauwazyles, ale Zabrze nalezy od ponad 50 lat do
      Polski, jego mieszkancy w wiekszosci nie maja rdzennie slaskich korzeni, a ci
      ktorzy je maja w duzej czesci opuscili to miasto i udali sie na Zachod. Gwara
      slaska staje sie powoli folklorem, ktory jest radosnie odkrywany przez nowych
      mieszkancow Slaska i jakkolwiek to smutne, najpozniej w ciagu dwu nastepnych
      generacji odejdzie do muzeum jezykow, ktorymi na co dzien prawie nikt nie mowi.
      Niezaleznie od wyznawanej opcji narodowosciowej sadze, iz wszyscy rozsadni
      ludzie stwierdza, iz obecne status quo nie powinno zostac zmieniane, bo dosc to
      juz nieszczesc przynioslo... Zastanow sie moze nad tym, ze wielu mieszkancow
      Zabrza, ludzi, ktorzy sie w tym miescie urodzili to Polacy z dziada pradziada i
      dla nich jest Zabrze ich miastem rodzinnym - p o l s k i m miastem rodzinnym.
      Wiec jakkolwiek bys nie odczuwal - faktu, ze Zabrze od ponad pol wieku nalezy
      do Polski nie zmienisz - i czy aby naprawde bys tego chcial? I jesli tak, to za
      jaka cene? Pozdrawiam
      • slezan Re: Jestem dumny ze jestem z ZABRZA 14.11.01, 10:31
        Przynależność państwowa jest rzeczą zmienną, czego dowodzi historia Górnego
        Śląska. To truizm, ale niektórzy zdają się o tym zapominać. Tak jak Zabrze
        przestało być niemieckie, tak może przestać być polskie. Stać sie to może
        szybciej niż myślisz. Nacjonalizm, a wraz z nim państwa narodowe, przechodzi do
        przeszłości. Przyszłość to regiony autonomiczne w ramach większej
        (prawdopodobnie ogólnoeuropejskiej) federacji. Także polscy mieszkańcy Zabrza i
        całego G. Śląska dojdą wreszcie do wniosku, że autonomia jest dla nich
        korzystna. Wtedy Warszawa przestanie być im potrzebna. Przypomnij sobie
        anglojęzycznych kolonistów w Ameryce, którzy pewnego pięknego dnia, przebrani w
        indiańskie stroje, weszli na pokład cumującego w Bostonie angielskiego statku i
        wyrzucili do morza transport herbaty. Przecież nie byli prawdziwymi Indianami.
        • Gość: Hanysek Re: Jestem dumny ze jestem z ZABRZA IP: *.lit.hamburg.de 14.11.01, 11:24
          Szanowny slezanie!
          Wzruszyla mnie gleboko lekcja historii, ktora to laskaw byles mi udzielic...
          Hanysek (uwierz mi prosze na slowo...) ma dobra pamiec i dzieki tej wlasnie Twoj
          przyklad zza oceanu i sprzed ponad 200 lat wydaje mu sie bardziej niz naciagany...
          Jesli jak piszesz nacjonalizm odchodzi do lamusa historii, to dlaczego trudno
          jest sie oprzec wrazeniu, iz niektorzy z moich slaskich ziomkow
          (polscy "patrioci" tez nie sa inni) w nim od ponad 50 lat tkwia, wyglaszajac
          idee, ktorych cena bylo "zpolowizowanie" (wybacz ten neologizm,
          ale "zdziesiatkowanie" nie oddawaloby wymiarow tego co sie stalo...) meskich
          czlonkow mojej rodziny, ktorzy we Francji, Jugoslawii, Itali i w "Russlandzie" za
          nie walczyli a w chwilach refleksji pytali sami siebie: "Co my tutaj robimy?"
          Wczesniej czesc z nich byla w "Selbstschutzu" i dekorowano ich za to, ze walczyli
          z wlasnymi sasiadami, ktorzy to z kolei byli tak glupi, ze wierzyli zapewnieniom
          Korfantego o Polsce jako "krainie mlekiem i miodem plynacej" i sadzili, ze
          strzelanie do ludzi, z ktorymi sie razem wychowali jest usprawiedliwione walka
          o "polskosc" Slaska. A ci wszyscy ideowi podpalacze, ktorzy z jednej i drugiej
          strony podjudzali, siedzieli w tym czasie w restauracjach i sarkastycznie
          powtarzali motto Fryderyka Wielkiego: "Kiedy wladcy graja o prowincje, ludzie sa
          pionkami, ktorymi sie placi".
          Ludzie, wsrod ktorych sie wychowalem byli nie tylko Slazakami z dziada pradziada.
          Mysle, iz w przypadku naszych nowowskrzeszonych nacjonalistow obu stron bylo
          podobnie. I jesli sie zastanowic nad faktem, ze byc moze nie wszyscy oni byliby
          zachwyceni idea "autonomicznego" Slaska, to trzeba sie tez zastanowic, jak
          zareagowaloby sie na taki "upor"? Jak nasi dziadkowie i ojcowie? Sadze, iz
          najbardziej trafna odpowiedzia jest pewne przyslowie, ktore mowi: "Medrzec
          popelnia coraz to nowe bledy, glupiec zawsze te same..." Pozdrawiam

slezan napisał(a):

> Przynależność państwowa jest rzeczą zmienną, czego dowodzi historia Górnego
          > Śląska. To truizm, ale niektórzy zdają się o tym zapominać. Tak jak Zabrze
          > przestało być niemieckie, tak może przestać być polskie. Stać sie to może
          > szybciej niż myślisz. Nacjonalizm, a wraz z nim państwa narodowe, przechodzi do
          >
          > przeszłości. Przyszłość to regiony autonomiczne w ramach większej
          > (prawdopodobnie ogólnoeuropejskiej) federacji. Także polscy mieszkańcy Zabrza i
          >
          > całego G. Śląska dojdą wreszcie do wniosku, że autonomia jest dla nich
          > korzystna. Wtedy Warszawa przestanie być im potrzebna. Przypomnij sobie
          > anglojęzycznych kolonistów w Ameryce, którzy pewnego pięknego dnia, przebrani w
          >
          > indiańskie stroje, weszli na pokład cumującego w Bostonie angielskiego statku i
          >
          > wyrzucili do morza transport herbaty. Przecież nie byli prawdziwymi Indianami.

• slezan Re: Jestem dumny ze jestem z ZABRZA 14.11.01, 11:59
            Dorgi Hanysku!
            Nie zamierzałem udzielać Ci lekcji historii,choć być może mój ton był zbyt
            mentorski. Skoro jednak poczułeś się wzruszony, to mogę dodac tylko - nie ma
            tego złego ... Przykład sprzed ponad 200 lat naciagany nie jest - ilustruje
            bowiem pewne, jak sądzę niezmienne, skłonności ludzkiego umysłu. Wyzwolenie
            spod ucisku ekonomicznego i fiskalnego tak wtedy jak i teraz jest jednym z
            dążeń człowieka naszego kręgu kulturowego. Pytanie - po co płacić na Warszawę?
            - zadaje sobie coraz więcej mieszkańców Śląska, a nabierze ono nowego wymiaru
            po przystąpieniu Polski do UE (kiedy będzie też trzeba płacić na Brukselę - co
            jest chyba bardziej korzystnym wariantem, ale to już inny temat). Trwanie przy
            nacjonalizmie części Ślązaków czy Polaków niczego nie dowodzi - wynika bowiem z
            indoktrynacji w państwowej szkole, która uczy myślenia ciasnym kategoriami
            rodem z XIX wieku (w przypadku Ślązaków jest to reakcja obronna - ale, co
            znamienne, wpisująca się często w ten sam schemat myślenia). Odebranie państwu
            narodowemu faktycznego monopolu w dziedzinie edukacji zapewne spowodowałoby
            stosunkowo szybką zmianę tego stanu rzeczy.
            Twoje pytanie o metody urzeczywistnienia autonomii regionalnej jest w zasadzie
            pytaniem o funkcjonowanie demokracji. Odpowiedź jest prosta - trzeba przekonać
            większość! Jest to realne, bowiem do napływowych mieszkańców Śląska przemówią
            argumenty ekonomiczne. Zwróć uwagę, że w Kraju Basków (gdzie większość uważa
            się w jakimś stopniu za Hiszpanów!) buntują się nie przeciwnicy szerokiej
            autonomii, lecz ci, którzy uważają, że autonomia to za mało. Gdyby nie ta
            autonomia, ETA byłaby ugrupowaniem zdecydowanie silniejszym. W innych regionach
            autonomicznych zgodnie współistnieją rozmaite grupy etniczne.Zwracam uwagę, że
            zwolennicy autonomii Śląska działają metodami pokojowymi.
            Twoje pytanie można by też odwrócić - co zrobić z uporem tych, którzy nie
            akceptują status quo? Ich już przekonać się chyba nie da - usiłowano to
            przecież zrobić przez ostatnie 50 lat.
            Jestem przekonany, że autonomia Śląska stanie się faktem, choć nie wiem czy za
            5, 10, czy za 25 lat.
            Pozdrawiam i liczę na dalszą, ożywczą wymianę myśli.
      • Gość: mesco Hans Hanys jest Polskiem IP: *.ub.uni-leipzig.de 14.11.01, 18:09
        adres lit.hamburg cie zdradzil,
        a text jest ciekawy:
        z dziada pradziada......

Gość portalu: Hanysek napisał(a):

> Zastanow sie moze nad tym, ze wielu mieszkancow
        > Zabrza, ludzi, ktorzy sie w tym miescie urodzili to Polacy z dziada pradziada i
        > dla nich jest Zabrze ich miastem rodzinnym - p o l s k i m miastem rodzinnym.
        > Wiec jakkolwiek bys nie odczuwal - faktu, ze Zabrze od ponad pol wieku nalezy
        > do Polski nie zmienisz - i czy aby naprawde bys tego chcial? I jesli tak, to za
        >
        > jaka cene? Pozdrawiam

• Gość: Hanysek Mesca zdolnosc czytania... IP: 10.72.44.* 15.11.01, 09:30
          Drogi mescunio!
          Posiadasz rzadka zdolnosc czytania, co jednak nie znaczy w zadnym wypadku, ze
          rozumiesz co czytasz... Mysle, ze hans_hanys moglby sie poczuc obrazony... ja
          nie jestem, bo ta bzdura pochodzi z twoich ust... Mit Königshüttergruß
      • Gość: Andre Re: Jestem dumny ze jestem z ZABRZA IP: 193.243.189.* 15.11.01, 11:42

> Szanowny Andre!
        > Byc moze tego jeszcze nie zauwazyles, ale Zabrze nalezy od ponad 50 lat do
        > Polski, jego mieszkancy w wiekszosci nie maja rdzennie slaskich korzeni, a ci
        > ktorzy je maja w duzej czesci opuscili to miasto i udali sie na Zachod. Gwara
        > slaska staje sie powoli folklorem, ktory jest radosnie odkrywany przez nowych
        > mieszkancow Slaska i jakkolwiek to smutne, najpozniej w ciagu dwu nastepnych
        > generacji odejdzie do muzeum jezykow, ktorymi na co dzien prawie nikt nie mowi.
        > Niezaleznie od wyznawanej opcji narodowosciowej sadze, iz wszyscy rozsadni
        > ludzie stwierdza, iz obecne status quo nie powinno zostac zmieniane, bo dosc to
        >
        > juz nieszczesc przynioslo... Zastanow sie moze nad tym, ze wielu mieszkancow
        > Zabrza, ludzi, ktorzy sie w tym miescie urodzili to Polacy z dziada pradziada i
        >
        > dla nich jest Zabrze ich miastem rodzinnym - p o l s k i m miastem rodzinnym.
        > Wiec jakkolwiek bys nie odczuwal - faktu, ze Zabrze od ponad pol wieku nalezy
        > do Polski nie zmienisz - i czy aby naprawde bys tego chcial? I jesli tak, to za
        >
        > jaka cene? Pozdrawiam

hanysku! nie wiem co mam na ta twoja glupia i prymitywna argumentacje
        odpowiedziec, ale jedno wbij sobie do glowy. zabrze nigdy nie bedzie polskim
        miastem. do tego nikt nie dopuscie, a jezeli sie to jakims gorolom ktorzy teraz w
        tym pieknym miescie mieszkaja nie podobo, to niech sie spakuja swoje walizki i z
        tad wyjezdzaja. zabrze nalezy TYLKO slazakom a nie jakims przyjezdnym ktorzy
        tylko z naszej dobrej woli tutaj moga mieszkac no i niestety tez pracowac!

• Gość: Hanysek Re: Jestem dumny ze jestem z ZABRZA IP: *.lit.hamburg.de 15.11.01, 12:49
          Andre!(z rozmyslem bez epitetu "szanowny", ktorym zazwyczaj rozpoczynam swoje
          posty...)
          Nie wiem, w ktorym to miejscu moja argumentacja jest glupia i prymitywna - ot,
          takie ograniczenie horyzontow myslowych - dlatego tez bylbym tobie niezmiernie
          zobowiazany, gdybys byl tak laskaw i mnie w tejze kwestii oswiecil...
          Poza tym nie chce mi sie twego elaboraciku komentowac, a to ze wzgledu na zawarte
          w nim sprzezenie zwrotne - on sam jest komentarzem...

Gość portalu: Andre napisał(a):

> Gość portalu: Hanysek napisał(a):
          >
          > > Szanowny Andre!
          > > Byc moze tego jeszcze nie zauwazyles, ale Zabrze nalezy od ponad 50 lat do
          >
          > > Polski, jego mieszkancy w wiekszosci nie maja rdzennie slaskich korzeni, a
          > ci
          > > ktorzy je maja w duzej czesci opuscili to miasto i udali sie na Zachod. Gw
          > ara
          > > slaska staje sie powoli folklorem, ktory jest radosnie odkrywany przez now
          > ych
          > > mieszkancow Slaska i jakkolwiek to smutne, najpozniej w ciagu dwu nastepny
          > ch
          > > generacji odejdzie do muzeum jezykow, ktorymi na co dzien prawie nikt nie
          > mowi.
          > > Niezaleznie od wyznawanej opcji narodowosciowej sadze, iz wszyscy rozsadni
          >
          > > ludzie stwierdza, iz obecne status quo nie powinno zostac zmieniane, bo do
          > sc to
          > >
          > > juz nieszczesc przynioslo... Zastanow sie moze nad tym, ze wielu mieszkanc
          > ow
          > > Zabrza, ludzi, ktorzy sie w tym miescie urodzili to Polacy z dziada pradzi
          > ada i
          > >
          > > dla nich jest Zabrze ich miastem rodzinnym - p o l s k i m miastem rodzin
          > nym.
          > > Wiec jakkolwiek bys nie odczuwal - faktu, ze Zabrze od ponad pol wieku nal
          > ezy
          > > do Polski nie zmienisz - i czy aby naprawde bys tego chcial? I jesli tak,
          > to za
          > >
          > > jaka cene? Pozdrawiam
          >
          > hanysku! nie wiem co mam na ta twoja glupia i prymitywna argumentacje
          > odpowiedziec, ale jedno wbij sobie do glowy. zabrze nigdy nie bedzie polskim
          > miastem. do tego nikt nie dopuscie, a jezeli sie to jakims gorolom ktorzy teraz
          > w
          > tym pieknym miescie mieszkaja nie podobo, to niech sie spakuja swoje walizki i
          > z
          > tad wyjezdzaja. zabrze nalezy TYLKO slazakom a nie jakims przyjezdnym ktorzy
          > tylko z naszej dobrej woli tutaj moga mieszkac no i niestety tez pracowac!
          >

• slezan Re: Jestem dumny ze jestem z ZABRZA 15.11.01, 13:04
          Andre!
          Polacy mieszkają i pracują w Zabrzu nie dzięki naszej dobrej woli. Jest
          dokładnie odwrotnie. To polskie państwo dysponuje środkami, by wywalić stąd
          ślązaków, co już zresztą w znacznym stopni zrobiło. Więc choć rozumiem Twoje
          rozgoryczenie, nie zgadzam się z Twoją tezą. A właściwa ocena sytuacji jest
          wstępnym warunkiem wszelkich zmian. Zamiast zrażać sobie napływowych, lepiej
          ich pomału asymilować. Weź pod uwagę, że w dłuższej perepektywie niemal wszyscy
          jesteśmy napływowi. Jeszcze 200 lat temu nasza część Górnego Śląska była
          zaludniona bardzo słabo i dopiero rozwój przemysłu spowodował napływ ludzi z
          innych stron Śląska, ale także z Polski i Moraw. Wszyscy żyli w podobnych
          warunkach i musieli przestrzegać tego samego prawa, dzięki czemu stopili się w
          jedną wspólnotę. Ten proces można powtórzyć, trzeba jednak spełnić kilka
          warunków, takich jak m.in uzyskanie autonomii prawnej (możliwość stanowienia
          własnego prawa w ogólnych ramach państwowej konstytucji - oczywiście nie
          takiego gniota jak konstytucja RP) i uniezależnienie systemu oświaty na Śląsku
          od ministerstwa w Warszawie - a więc autonomia w dziedzinie edukacji i kultury.
          Pozdrawiam.
          • Gość: Andre Re: Jestem dumny ze jestem z ZABRZA IP: 193.243.189.* 15.11.01, 14:31
            slezan napisał(a):

> Andre!
            > Polacy mieszkają i pracują w Zabrzu nie dzięki naszej dobrej woli. Jest
            > dokładnie odwrotnie. To polskie państwo dysponuje środkami, by wywalić stąd
            > ślązaków, co już zresztą w znacznym stopni zrobiło. Więc choć rozumiem Twoje
            > rozgoryczenie, nie zgadzam się z Twoją tezą. A właściwa ocena sytuacji jest
            > wstępnym warunkiem wszelkich zmian. Zamiast zrażać sobie napływowych, lepiej
            > ich pomału asymilować. Weź pod uwagę, że w dłuższej perepektywie niemal wszyscy
            >
            > jesteśmy napływowi. Jeszcze 200 lat temu nasza część Górnego Śląska była
            > zaludniona bardzo słabo i dopiero rozwój przemysłu spowodował napływ ludzi z
            > innych stron Śląska, ale także z Polski i Moraw. Wszyscy żyli w podobnych
            > warunkach i musieli przestrzegać tego samego prawa, dzięki czemu stopili się w
            > jedną wspólnotę. Ten proces można powtórzyć, trzeba jednak spełnić kilka
            > warunków, takich jak m.in uzyskanie autonomii prawnej (możliwość stanowienia
            > własnego prawa w ogólnych ramach państwowej konstytucji - oczywiście nie
            > takiego gniota jak konstytucja RP) i uniezależnienie systemu oświaty na Śląsku
            > od ministerstwa w Warszawie - a więc autonomia w dziedzinie edukacji i kultury.
            >
            > Pozdrawiam.

wiesz co. jezeli by bylo wiecej takich myslacych ludzi jak ty, to w zabrzu zyli
            by tylko gorole. ale na szczescie mieszka tam wiekszosci ludzi ktorzy mysla tak
            jak i ja. z tego powodu wiem a nawet jestem pewien ze zabrze nigdy nie bedzie
            nalezalo do polski. ty sie juz o to nie martw. znam tyle osob i do tego bardzo
            wplywowych ze wiem ze nigdy do tego nie dopuszcza zeby te zesrane gorole nami
            rzadzili.
            twoja wiedz i twoje zdanie to niestety tylko teoria wyczytana z ksiazek lub
            gazet, ktora z rzeczywistoscia nie maja nic do czynienia. wiec prosze cie,
            postaraj sie myslec jak czlowiek inteligentny a nie jak czlowiek obczytany ktory
            popiera tylko zdania ludzi innych ktore jakies bzdury gdzies napisali!
            zastanow sie nad tym!!!!
    • Gość: pips Re: Jestem dumny ze jestem z ZABRZA IP: 217.8.188.* 15.11.01, 18:39
      Witom. Zaczna tak: jestżech dumny, że zech jest ze Zobrzo. Moja rodzina sam
      mjeszko łod 1796, kedyś sie sam tysh łosiedlyli jako kolonisci njemjeccy.
      Andre, zaczon żeś dobry wontek, ale wyczuwom sam troszkado prowadzenia tyj
      dyskusji w w duchu nacjonalizmu. A to jest to, co mesco lubi najbardziej.
      Prawda mescuniu? ;-p
      Jestżech pod wrażeniym poziomu wypowiedzi Hanyska i slezana. Hanysek, richtig
      jest we Zobrziu masa Polokow, i som dzielnice co miyndzy wojnami przinalezaly
      do Polski. Z tobom niy zgodza sie w przipadku twierdzynia, ze gwara zaniko. Nie
      zniknie, bo jak byda mioł dziecka swoje, to tyz byda ś niymi godoł. A jak
      corołz myni ludzi godo na ulicy, to to jest yno wina państwa polskigo. Toż
      siedź sie spokojnie w Njemcach i ciesz sie, co poradzisz tam mjeszkać.

mesco, ukozoł sie słownik gwary ślonskij, może sie kupisz? Mono trocha wiyncyj
      spokopisz ze tego co piszymy po slonsku.

Andre, niystety niy mosz racji, we Zobrzu mjyszko zdecydowana wiynkszość
      Gorolow. Ślonzoki ostały możno jeszcze we dzielnicach na obrzeżach mjasta, alew
      tyż niedużo. Jak żech łazioł do ogólniaka we 1992 to żech boł we moji klasie
      jedynom osobom, co sie do Ślonska prziznowała.

Slezan, to o czym szkryflosz... to jest piynkno utopia..... Po czamu utopia? Bo
      polsko mentalnosc niy dopuszczo pojyncia malyj ojczyzny: Heimat. Do Poloków som
      ważne powstania, zrywy niepodległościowe, bohatyry. Chocby njy wjym co, łoni
      sie sam niy bydom chcieli czuć we swoji małyj ojczyźnie.

Pyrsk, pozdrowjom wszyjstkich (oprócz mesca)
      • Gość: Andre Re: Jestem dumny ze jestem z ZABRZA IP: 193.243.189.* 16.11.01, 08:48
        czesc pips! musza powiedziec ze jestes moim przyjacielem! na szczescie jest
        wiecej takich ludzi jak my. bardzo mi sie tyz ta twoja pisownia podobo, ale tak
        sam nie mogymy pisac bo te wszystkie gorole nos nie zrozumia! wiem ale jedno,
        tak dlugo jak ty , jo i duzo innych ludzi bydzie mialo takie podejscie do tej
        sprawy, to slask i nasza piekno gwara nigdy nie zginie, a zabrze nigdy nie
        bydzie tak naprowde polskie. my slazoki z krwi i kosci akceptujemy ino ta
        sytuacja,, ale wiem ze jak ino bydzie okazja sie od tych gorolow uwolnic to to
        zrobiemy. tak szczerze mowiac czy my sie dobrze czujemy, wiedzac ze jakies
        gorole z warszawy probuja nami dyrygowac???? napewno nie! i jedno jeszcze wiem,
        nie mogemy tyz do tego dopuscic i nie dopuszczymy, bo to bylby nas koniec, a
        dobrze wiemy ze stoimy u progu duzych zmian. wiec uwazom ze powinni mi jeszcze
        troche ta sytuacja akceptowac, bo zapewne juz za jakis czas sie duzo zmieni.
        kto by np. pomyslol ze DDR sie polaczy z niemcami??? nikt, a obejrzcie sie jak
        szybko to poszlo... jo zyja ta nadzieja ze i nas piekny slask, a szczgolnie
        nasze cudowne i ukochane miasto zabrze, predzej czy poziej odlaczy sie od
        polski i pokorze jej dupa! te gorole przez tyle lot przeciez wykorzystywali nos
        i nasze gornictwo. teroz jak kopalnie sa zawierane to ani jeden z tych
        przyjezdnych goroli nie chce nom pomoc! najlepiej bych ich kajs wywioz na rusko
        granica zeby tam na polach robili za marne grosze a nie zasmierdzali naszego
        powietrza!

wiec pips, ty moj PRZYJACIELU, musimy czekac (ale nie zadlugo) i poddawac sie
        tez nie mozemy. musimy wierzyc w to co tutaj napisalismy i wtedy napewno slask
        wraz z zabrzem nigdy nie bedzie tak calkowicie nalezol do polski!
        • Gość: Ja Re: Jestem dumny ze jestem z ZABRZA IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 06.04.02, 10:05

> czesc pips! musza powiedziec ze jestes moim przyjacielem! na szczescie jest
          > wiecej takich ludzi jak my. bardzo mi sie tyz ta twoja pisownia podobo, ale tak
          >
          > sam nie mogymy pisac bo te wszystkie gorole nos nie zrozumia! wiem ale jedno,
          > tak dlugo jak ty , jo i duzo innych ludzi bydzie mialo takie podejscie do tej
          > sprawy, to slask i nasza piekno gwara nigdy nie zginie, a zabrze nigdy nie
          > bydzie tak naprowde polskie. my slazoki z krwi i kosci akceptujemy ino ta
          > sytuacja,, ale wiem ze jak ino bydzie okazja sie od tych gorolow uwolnic to to
          > zrobiemy. tak szczerze mowiac czy my sie dobrze czujemy, wiedzac ze jakies
          > gorole z warszawy probuja nami dyrygowac???? napewno nie! i jedno jeszcze wiem,
          >
          > nie mogemy tyz do tego dopuscic i nie dopuszczymy, bo to bylby nas koniec, a
          > dobrze wiemy ze stoimy u progu duzych zmian. wiec uwazom ze powinni mi jeszcze
          > troche ta sytuacja akceptowac, bo zapewne juz za jakis czas sie duzo zmieni.
          > kto by np. pomyslol ze DDR sie polaczy z niemcami??? nikt, a obejrzcie sie jak
          > szybko to poszlo... jo zyja ta nadzieja ze i nas piekny slask, a szczgolnie
          > nasze cudowne i ukochane miasto zabrze, predzej czy poziej odlaczy sie od
          > polski i pokorze jej dupa! te gorole przez tyle lot przeciez wykorzystywali nos
          >
          > i nasze gornictwo. teroz jak kopalnie sa zawierane to ani jeden z tych
          > przyjezdnych goroli nie chce nom pomoc! najlepiej bych ich kajs wywioz na rusko
          >
          > granica zeby tam na polach robili za marne grosze a nie zasmierdzali naszego
          > powietrza!
          >
          > wiec pips, ty moj PRZYJACIELU, musimy czekac (ale nie zadlugo) i poddawac sie
          > tez nie mozemy. musimy wierzyc w to co tutaj napisalismy i wtedy napewno slask
          > wraz z zabrzem nigdy nie bedzie tak calkowicie nalezol do polski!
          prosze prosze...
    • Gość: fabrizio Re: Jestem dumny ze jestem z ZABRZA IP: *.uni.opole.pl 16.11.01, 12:26
      Jest mi trochę smutno, że dyskusja zeszła na nacjonalizm. Ja jestem Ślązakiem,
      jak kto woli Ślonzokiem. Moja rodzina pochodzi ze Śląska. Ale nasz region był
      zawsze wypełniony mieszanką ludzi z całej Polski i innych krajów. Przed czasami
      komnistycznymi nie było sporów między miejscowymi a przyjezdnymi. Po prostu
      wszyscy żyli zgodnie, a że miejscowych było więcej, to przyjezdni się
      dostosowywali.
      Za czasów komunistycznych, różni komuniści chcieli poróżnić Hanysów z Gorolami.
      Chodziło im o to by Śląsk był skłócony i słaby. Wypowiedzi takie jak Andre,
      moją taki sam skutek.

Kocham moje miasto, zwłaszcza teraz kiedy przebywam poza nim, na studiach.
      Czuje się Polakiem i Ślązakiem. Uważam, że Zabrze jest najpiękniejszym miastem
      na świecie i myślę, że nie jest tak zaniedbane jak kiedyś.

Pozdrawiam wszystkich myślących podobnie

Fabrizio
      • Gość: Andre Re: Jestem dumny ze jestem z ZABRZA IP: 193.243.189.* 16.11.01, 13:05
        Gość portalu: fabrizio napisał(a):

> Jest mi trochę smutno, że dyskusja zeszła na nacjonalizm. Ja jestem Ślązakiem,
        > jak kto woli Ślonzokiem. Moja rodzina pochodzi ze Śląska. Ale nasz region był
        > zawsze wypełniony mieszanką ludzi z całej Polski i innych krajów. Przed czasami
        >
        > komnistycznymi nie było sporów między miejscowymi a przyjezdnymi. Po prostu
        > wszyscy żyli zgodnie, a że miejscowych było więcej, to przyjezdni się
        > dostosowywali.
        > Za czasów komunistycznych, różni komuniści chcieli poróżnić Hanysów z Gorolami.
        >
        > Chodziło im o to by Śląsk był skłócony i słaby. Wypowiedzi takie jak Andre,
        > moją taki sam skutek.
        >
        > Kocham moje miasto, zwłaszcza teraz kiedy przebywam poza nim, na studiach.
        > Czuje się Polakiem i Ślązakiem. Uważam, że Zabrze jest najpiękniejszym miastem
        > na świecie i myślę, że nie jest tak zaniedbane jak kiedyś.
        >
        > Pozdrawiam wszystkich myślących podobnie
        >
        > Fabrizio

czesc fabrizio!
        zastanowiles sie dlaczego tak bylo ze na slasku mieszkalo tyle goroli! bo tacy
        ludzie jak ty do tego dopuszczali! prawdziwy slaszok (taki jak jo) nigdy do tego
        by nie doposciol! wiesz kolo mnie mieszkalo duzo goroli, ale jo sie z takimi
        debilami nigdy nie zadowol. czamu nie wolno bolo naszym przodkom godac po
        niemiecku na slasku, wlasnie dlatego, bo takie ludzie jak ty dawali sie ponizac!
        jo do tego nigdy nie doposzcza zeby na naszej ukochanej slaskiej ziemi nom czegos
        zabraniano!
        mom do ciebie prosba. nie pisz juz lepi nic na ten temat bo pokazujesz tym twoja
        zdradziecko twarz. slonzokiem to ty zes napewno nie jest bo bys calkiem inaczej
        myslol. ty bys swoich ludzi sprzedol zeby kariera zrobic albo zeby na kosciach
        slonzokow dojsc do pieniedzy! takich pseudo-slonzokow to my nie tolerujemy i nie
        potrzebujemy! przyznej sie ze w tobie plynie polsko a nie slonsko krew!
        mom nadzieje ze trocha zes zrozumiol o co tutej chodzi!
        • slezan Re: Jestem dumny ze jestem z ZABRZA 16.11.01, 13:20
          Andre! Niestety mijasz się z prawdą. W Zabrzu większość stanowią gorole, a ci
          Ślązacy, którzy są u władzy (spod znaku Sekuły czy Urbańczyka) starają się być
          bardziej polscy od Polaków. Twoje oskarżenia pod adresem ludzi o odmiennych
          poglądach są niesprawiedliwe i szkodzą sprawie, którą chcesz propagować. Ja też
          nie pałam sympatią do Polski, co nie przeszkadza mi w utzrymywaniu często
          przyjacielskich kontaktów z wieloma Polakami. Znają oni mój pogląd na relacje
          polsko-śląskie i wielu z nich go podziela.W przeciweństwie do Fabrizia nie
          uważam się za Polaka, bo trudno byłoby mi podgodzić polskość z śląskością.
          Ale nie należy mylić niechęci do państwa czy pewnych tradycji politycznych ze
          stosunkiem do konkretnych ludzi.
          Wiedza książkowa - którą deprecjonujesz - często się przydaje, zwłaszcza gdy
          jest poparta doświadczeniem. Dlatego nie uważam swojego scenariusza za
          utopijny. Polska całe szczęscie nie jest państwem suwerennym i musi słuchac
          dyrektyw z Brukseli. To nasza szansa. Ale by ją wykorzystać musimy przekonać
          większość! Przecież nie będziemy wyżynać Polaków, żeby zmienić stosunki
          etniczne. Watpię czy można stać się lepszym Ślązakiem stając się gorszym
          człowiekiem.
        • Gość: maszo Re: Jestem dumny ze jestem z ZABRZA IP: 192.168.0.* 19.11.01, 16:56

> ...prawdziwy slaszok (taki jak jo)
          > ...czamu nie wolno bolo naszym przodkom godac po niemiecku

> mom nadzieje ze trocha zes zrozumiol o co tutej chodzi!

No właśnie - o co tutaj tak naprawdę chodzi ?
          o to żeby Śląsk był śląski ? - czy niemiecki ?

• tree Re: Jestem dumny ze jestem z ZABRZA 19.11.01, 22:08
            Od początku XIX wieku do początków XX wieku ludność Zabrza wzrosła
            kilkudziesięciokrotnie. Nie stało się to wcale głównie wskutek rewolucji
            naukowo-technicznej, która przypadła na przełom XIX i XX wieków, powodując
            poprzez wzrost higieny i opieki medycznej zwiększony przyrost naturalny.
            Zadecydowała o tym migracja na Śląsk, w tym do naszego miasta, rzeszy
            przybyszów z całych Niemiec, z krain monarchii habsburskiej, a także z
            Królestwa Polskiego. Olbrzymia większość z was, którzy wyzywacie innych od
            goroli, jest wobec dziejów Górnego Śląska bardzo świeżymi tu gośćmi. I ze
            zdumieniem obserwuję waszą czelność do wyzywania tych, którzy najczęściej nie z
            własnej woli, ale pchnięci historią osiedlali się tu w ostatnich 60 latach. Mój
            dziadek przybył tu np. uciekając z Krakowa, wraz z dużą grupą PPS-owców,
            przed "nowymi porządkami". Nie uratowało go to zresztą przed więzieniem. Czy i
            mnie wyzwiecie niektórzy z was od goroli? Już moja mama godała po śląsku i ja
            potrefia. I co - jestem jakiś gorszy?. Na odwrót moi drodzy "prawdziwi"
            ślązacy - ponieważ rozumiem, że do pojęcia śląskości należy nierozerwalnie
            cecha gościnności tej ziemi, czuję się bardziej od was upoważniony do miana
            Ślązaka.
            I to by było na tyle, pyrsk ludkowie.
            Tree
            • slezan Re: Jestem dumny ze jestem z ZABRZA 20.11.01, 10:39
              Drobna uwaga - określenie "gorol" wcale nie musi byc obraźliwe, podobnie jak
              określenie "hanys". Wszystko zależy od kontekstu. Wśród ludności napływowej
              można zaobserwować rózne postawy. Część (myślę że większa) przyjechała tu
              uczciwie pracować i zaakceptowała Śląsk takim jakim go zastała. Inni przybyli
              tu, aby rządzić i naginać miejscowych do swoich wyobrażeń. Ich zachowanie jest
              przyczyną takich reakcji, jak wypowiedzi Andre. Zgadzam się, że gościnność jest
              contą, którą należy pielęgnować. Także ona ma jednak swoje granice. Kiedy gość
              zaczyna przestawiać meble, albo dobierać się do twojej żony z reguły mówisz mu
              won.
    • Gość: fabrizio Drogi Tree IP: *.uni.opole.pl 20.11.01, 08:31
      I w ten sposób trafiłeś w sedno. Pozdrawiam serecznie! Jak ktoś nie jest
      gościnny i tolerancyjny to ino udaje prawdziwego Ślązaka. Składam wniosek aby
      ignorować wszystkie szowinistyczne teksty ludzi takich jak Andree.

Pozdrawiam wszystkich Ślązaków, niezależnie od tego jak długo mieszkają na tej
      ziemi.

Pyrsk ludkowie

Fabrizio
      • Gość: Andre Re: Drogi Tree IP: 193.243.189.* 20.11.01, 11:29

> I w ten sposób trafiłeś w sedno. Pozdrawiam serecznie! Jak ktoś nie jest
        > gościnny i tolerancyjny to ino udaje prawdziwego Ślązaka. Składam wniosek aby
        > ignorować wszystkie szowinistyczne teksty ludzi takich jak Andree.
        >
        > Pozdrawiam wszystkich Ślązaków, niezależnie od tego jak długo mieszkają na tej
        > ziemi.
        >
        > Pyrsk ludkowie
        >
        > Fabrizio

czesc! teraz jestem pewny ze ty jestes gorolem, bo gdy w tobie choc kropla
        slaskiej krwi plynela, to bys nigdy takich glupot nie pisal! prosze cie nie pisz
        lepiej nic wiecej tutaj!

• Gość: Fabrizio Re: Drogi Tree IP: *.uni.opole.pl 20.11.01, 16:53
          Witaj Andree!
          Od teraz już zawsze będę odpowiadał na Twoje wulgarne teksty. Za każdym razem
          kiedy napiszesz jakieś bzdury, z radością je skoryguję. Nawet nie wiesz jaki
          jestem wytrwały. Twoja egzystencja na tym czacie stanie się koszmarem, chyba,
          że przestaniesz już udawać Ślonzoka. Ja jestem większym Ślązokiem niż Ty. Vater
          mojego Starzika nie poradził po polsku, a jo godom płynnie po polsku i
          niemiecku. Zrozum, że nie moga pozwolić żeby ktoś taki jak Ty kalał dobre imię
          Ślonzoków.

Prawdziwy Ślonzok by tak nie obrażał innych ludzi. Pomyśl nad tym.

Szczęść Boże!

Fabrizio
          • Gość: Andre Re: Drogi Tree IP: 193.243.189.* 21.11.01, 08:42
            Gość portalu: Fabrizio napisał(a):

> Witaj Andree!
            > Od teraz już zawsze będę odpowiadał na Twoje wulgarne teksty. Za każdym razem
            > kiedy napiszesz jakieś bzdury, z radością je skoryguję. Nawet nie wiesz jaki
            > jestem wytrwały. Twoja egzystencja na tym czacie stanie się koszmarem, chyba,
            > że przestaniesz już udawać Ślonzoka. Ja jestem większym Ślązokiem niż Ty. Vater
            >
            > mojego Starzika nie poradził po polsku, a jo godom płynnie po polsku i
            > niemiecku. Zrozum, że nie moga pozwolić żeby ktoś taki jak Ty kalał dobre imię
            > Ślonzoków.
            >
            > Prawdziwy Ślonzok by tak nie obrażał innych ludzi. Pomyśl nad tym.
            >
            > Szczęść Boże!
            >
            > Fabrizio

ok du judenficker! wenn du so schlau bist, bitte schön, aber bei mir hast du
            keine chance! ich mache dich platt, dass du das gar nicht merkst! außerdem,
            schlesier bist du mit sicherheit nicht! bist zu primitiv und ungebildet für einen
            in dem schlesiesches blut fliessen sollte. also, lass deine unkompetente
            komentare und verpißt dich. merkst du gar nich dass du hier nur geduldet wirst!
            ein tipp von mir. geh mal bei warszawa chaten, da passt du wunderbar hin, aber
            hier bist du "fehl am platze"! schöne grüsse an deine gorolska familia! am besten
            ihr packt eure koffer und verschwindet aus schlesien. in gorolenland passt ihr
            doch besser hin!
            ich hoffe, dich nie wieder hier sehen zu müssen und wünsche dir und deiner
            gorolenfamilia alles gute!
            gruß und kuß
            gorolenhasser
            andre
            • Gość: Fabrizio Witaj Andrzejku R. IP: *.uni.opole.pl 21.11.01, 09:52
              Twój prymitywizm Cię zdemaskował. Podejrzewałem, że wiem kim jesteś, a teraz
              jestem pewny. Podtrzymuję moją wcześniejszą obietnicę. Będę już zawsze
              korygował publicznie Twoje teksty, nawet jeśli będą pisane po niemiecku i z
              błędami.

Fabrizio
              • Gość: Hanysek Re: Witaj Andrzejku R. IP: *.lit.hamburg.de 21.11.01, 10:42
                Szanowny Fabrizio!
                Mysle, iz Twoja obietnica korygowania wypocin Andre (notabene - pelnych bledow
                ortograficznych zawartych w jego pidgin Deutsch...) jest niejako nobilitowaniem
                jego smiesznych elaboracikow... Ale czegoz spodziewac sie po indywiduum, ktore
                wyglasza na tym forum podobnie wysoce intelektualne tezy i widzi swiat wokol
                siebie takim, jakim chcialby go widziec jego lagodnie to ujmujac dosc
                ograniczony horyzont umyslowy? Pozdrowienia
                • Gość: Andre Czesc ciemniaku Pseudo-Hanysku IP: 193.243.189.* 21.11.01, 14:59

> Szanowny Fabrizio!
                  > Mysle, iz Twoja obietnica korygowania wypocin Andre (notabene - pelnych bledow
                  > ortograficznych zawartych w jego pidgin Deutsch...) jest niejako nobilitowaniem
                  >
                  > jego smiesznych elaboracikow... Ale czegoz spodziewac sie po indywiduum, ktore
                  > wyglasza na tym forum podobnie wysoce intelektualne tezy i widzi swiat wokol
                  > siebie takim, jakim chcialby go widziec jego lagodnie to ujmujac dosc
                  > ograniczony horyzont umyslowy? Pozdrowienia

twoja wypowiedzia pokazales wyraznie jaki IQ ty masz, przepraszam ty go nie masz!
                  jestem ciekaw skad sie tyle debili na slasku zagniezdzilo. chyba dalismy wam
                  kiedys za duzo wolnosci i dlatego myslicie ze jestescie kims, a w sumie jestescie
                  nikim tzn. niczym. SPIERDALAJCIE ZE SLASKA!!!!
              • Gość: Andre Czesc Fabrizio ty zakazany ryju IP: 193.243.189.* 21.11.01, 14:54
                Gość portalu: Fabrizio napisał(a):

> Twój prymitywizm Cię zdemaskował. Podejrzewałem, że wiem kim jesteś, a teraz
                > jestem pewny. Podtrzymuję moją wcześniejszą obietnicę. Będę już zawsze
                > korygował publicznie Twoje teksty, nawet jeśli będą pisane po niemiecku i z
                > błędami.
                >
                > Fabrizio

szkoda ze taki cep jak ty sie tutaj dostal i probuje ludzia swoja ciemnote
                wcisnac. no coz wszedzie sie takie debile wepchaja i porzadni slazacy niestety
                jeszcze nie maja na to wplywu! juz sie ciesze na twoje glupie komentarze.
                prawdopodobnie nawet nie zrozumiales co do ciebie pisalem i chcesz mi twoja
                ciemnote gdzies wcisnac! niestety tak bylo i tak bedzie ze slazoki gorolow takich
                jak ty nigdy nie beda akceptowac! sa wyjatki, ale to nie sa prawdziewe slanzoki
                co sie z takimi debilami jak ty zadawaja! jo jez ino ciekaw skad ty zes jest bo
                ze slaska to ty cepie napewno nie pochodzisz!
                • slezan Re: Czesc Fabrizio ty zakazany ryju 21.11.01, 15:08
                  Widzę, że już nie trzeba nawet goroli na tym czacie, żeby ludzie skakali sobie
                  do gardeł. Wyobrażam sobie ubaw jaki mają antyśląsko nastawieni Polacy czytając
                  ten potok wyzwisk. Szlachetni naprawiacze Śląska - zamiast gadać o bzdurach
                  weźcie się do roboty. Parę tygodni temu "Nowiny Zabrzańskie" publikowały wywiad
                  z człowiekiem z Ruchu Autonomii Śląska, przewodniczącym koła w Zabrzu. Podali
                  jego namiary. Spisałęm komórkę - 502260511. Proponuję zgłosić się do niego i
                  enrergię tu marnowaną na kłótnie spożytkować na konkretną działalność. Ale
                  pewnie lepiej siedzieć w domu i marudzić.
            • Gość: ewew Re: Drogi Tree IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 07.04.02, 00:15

> Gość portalu: Fabrizio napisał(a):
              >
              > > Witaj Andree!
              > > Od teraz już zawsze będę odpowiadał na Twoje wulgarne teksty. Za każdym ra
              > zem
              > > kiedy napiszesz jakieś bzdury, z radością je skoryguję. Nawet nie wiesz ja
              > ki
              > > jestem wytrwały. Twoja egzystencja na tym czacie stanie się koszmarem, chy
              > ba,
              > > że przestaniesz już udawać Ślonzoka. Ja jestem większym Ślązokiem niż Ty.
              > Vater
              > >
              > > mojego Starzika nie poradził po polsku, a jo godom płynnie po polsku i
              > > niemiecku. Zrozum, że nie moga pozwolić żeby ktoś taki jak Ty kalał dobre
              > imię
              > > Ślonzoków.
              > >
              > > Prawdziwy Ślonzok by tak nie obrażał innych ludzi. Pomyśl nad tym.
              > >
              > > Szczęść Boże!
              > >
              > > Fabrizio
              >
              > ok du judenficker! wenn du so schlau bist, bitte schön, aber bei mir hast du
              > keine chance! ich mache dich platt, dass du das gar nicht merkst! außerdem,
              > schlesier bist du mit sicherheit nicht! bist zu primitiv und ungebildet für ein
              > en
              > in dem schlesiesches blut fliessen sollte. also, lass deine unkompetente
              > komentare und verpißt dich. merkst du gar nich dass du hier nur geduldet wirst!
              >
              > ein tipp von mir. geh mal bei warszawa chaten, da passt du wunderbar hin, aber
              > hier bist du "fehl am platze"! schöne grüsse an deine gorolska familia! am best
              > en
              > ihr packt eure koffer und verschwindet aus schlesien. in gorolenland passt ihr
              > doch besser hin!
              > ich hoffe, dich nie wieder hier sehen zu müssen und wünsche dir und deiner
              > gorolenfamilia alles gute!
              > gruß und kuß
              > gorolenhasser
              > andre

-OK
    • Gość: pips Re: Jestem dumny ze jestem z ZABRZA IP: 217.8.188.* 21.11.01, 21:53
      Witom,

trocha mie sam niy boło, przesledzioł żech sam cało dyskusja. Powiym tak:
      Andree, dej sie na wstrzimanie. Racja majom Ci co piszom, co take haje yno nos
      Ślonzokow osmieszajom. Eli polski, lebo njemjecki Ślonzok, nojważniyjsze:
      ŚLONZOK!
      I bez to zgodzom sie ze hanyskem, Slezanym, Fabrizio.

Do Tree napisza tak: Nojawazniyjsze jest, co by kochać ta ziymja i sie
      zintegrować ze ludźmi co sam mjyszkajom. Gorol, to niy jest obraźliwe, oznaczo
      czowieka spoza Ślonska. Som przuznosz, że wiela z nich wcale niy chce sie
      zintegrowac, i sie sami prziklodajom do nadowania pojynckiu Gorol pejoratywnego
      znaczynia.

Ruch Autonomii Ślonska... obserwuja ich od dugszego czasu. Po prowdzie som zech
      jest orientacji njemjeckyj, godom fluessend po polsku (bez slonskego akcyntu,
      ślonsku i po njemiecku, ale w imie walki o nasz slonsk jest żech gotowy
      sprzymierzyć sie ze wszystkymi.

Andre, niy podjudzej innych, bo to jest cecha Polokow. Obejrz sie, co sie teraz
      dzieje na stolkach na gorze. Natomiast co do wypowiedzi slezana o Unii
      europejskiyj.... to ciynzko to widza, jak sie posuchom co Liga Polskich Rodzin
      prawi i na prziklod niyjaki p. Wrzodak.... A ktos ich tam wybrol, czyli łoni
      reprezyntujom społeczyństwo.

Co by w kazdym razie niy boło, zodyn Polok niy bydzie dboł o ślonsk! Potymu
      tajk jest, że Polokom obce jest pojyncie Ojczyzny Regjonów.
      Pocieszajonce jest do mje to, że idzie we mojym rodzinnym Zobrzu znojść pora
      ludzi, co myslom podobnie jak jo. Mom nadzieja, że sie kejś wszyjscy w RAS
      spotkomy. Mysla, że Tree tysz bydzie z nami, jak zrozumjy, że nom o dobro
      naszyj małyj ojczyzny idzie. Możno jak się nad Andre trocha popracuje, i on sie
      z nami złonczy. Musi jedna rzacz spokopić: Son jedyn nic niy zwojuje. Don
      Kichotowi tysz sie niy udało.

W jedności sioła! Vivat Silesia! Vivat Hindenburg O/S! Vivat Zobrze!
      PS. niy je to 700 post? ;-))
      • Gość: Andre Wy jestescie POJEBANI IP: 193.243.189.* 22.11.01, 08:34
        czesc wy wszystkie "slonzoki". wy kurwa nie mocie nawet pojecia o czym wy tutej
        piszecie i jak wazny temat poruszocie! jedyne co wos laczy to jest wasza bardzo
        nisko inteligencja i nic wiecej. wy nawet nie zauwazyliscie jak wazny jest ten
        temat dla wszystkich prawdziwych slonzokow z krwi i kosci, ale jak widze wy nie
        jestescie slonzokami ino jakimis przyjezdnymi gorolami! kiedys byziecie
        spierdalac ze slonska bo wos sam bydom prawdziwe slonzoki -takie jak jo- z
        naszej ukochanej slonskiej ziemi tepic. nie bydziecie mieli wyboru tak jak
        teroz talibany nie maja mozliwosci pozostac w afganistanie. radza wom, ubirzcie
        sie cieplo bo wasze wygnanie juz tuz tuz. juz sie ciesza jak byda wos widziol
        jak bydziecie spierdalac i waszych zesranych ryjow nie bydziecie mieli odwagi
        otworzyc, a nie liczcie na to ze wos te gorole z otwartymi rekami bydom
        przyjmowac. wy jestescie teroz tepienia na slasku a potem bydziecie tepieni w
        gorolowicach. dla takich cepow jak wy nie ma juz spokojnego miejsca na swiecie!
        SPEIRDALACIE WY POJEBY!!!!
        • Gość: michi Re: Wy jestescie POJEBANI IP: *.bud.polsl.gliwice.pl 23.11.01, 14:20
          Oj Andre jak jestes taki "milosnik Slaska" to powinienes znac dwie instytucje.
          Jedna znajduje sie w Rybniku a druga w Toszku. Cos mi sie zdaje ze powinienes
          sie tam wybrac. Na dluzej!
          A do innych ludzi na forum: nie odpowiadajmy na belkot Andre. Czlowiek nie moze
          znizyc sie do takiego poziomu!
      • meg_s Re: Jestem dumny ze jestem z ZABRZA 22.11.01, 09:50
        Gość portalu: pips napisał(a):

> Racja majom Ci co piszom, co take haje yno nos Ślonzokow osmieszajom.

tak się składa, że moimi najlepszymi przyjaciółmi, sprawdzonymi w różnych
        biedach, są Ślązacy z dziada pradziada oraz krwi i kości - i ze
        swojej "Śląskości" dumni, więc jeden choćby najgłupszy mojego pojęcia o Ślązakach
        nie zmieni, ale faktem jest, że sposób w jaki prezentuje swoje idee -
        kompromituje idee
        >
        > Do Tree napisza tak: Nojawazniyjsze jest, co by kochać ta ziymja i sie
        > zintegrować ze ludźmi co sam mjyszkajom. Gorol, to niy jest obraźliwe, oznaczo
        > czowieka spoza Ślonska.

to wprawdzie nie do mnie kierowane, ale pozwolę sobie zabrać głos
        ja się tu urodziłam, tu mieszkam "od zawsze" - to z jakim innym miejscem mam się
        czuć związana? Oba komplety dziadków straciła II wojna, więc nie było miejsc do
        odwiedzania poza cmentarzami - to dokąd mam się niby teraz wynosić?

> Som przuznosz, że wiela z nich wcale niy chce sie
        > zintegrowac,

co rozumiesz poprzez integrację? jeżeli działanie dla dobra miejsca w którym się
        żyje - to zgadzam się z Tobą całkowicie, ale już w sprawie dań na Wigilię- tu bym
        dyskutowała :-)))

Pozdrawiam prawie wszystkich
        • Gość: Emma Re: Jestem dumny ze jestem z ZABRZA IP: *.pppool.de 22.11.01, 20:30
          meg_s napisał(a):

ale już w sprawie dań na Wigilię- tu bym dyskutowała :-)))

Ja tez! Niby oboje jestesmy "Slazakami", moj maz wychowal sie tylko 14 km ode
          mnie, a i tak na Wigilie mojej zupy z rybich glow nie chce jesc, tylko wymysla -
          barszcz, na dodatek z uszkami!!!

• Gość: Rem Re: Jestem dumny ze jestem z ZABRZA IP: 62.67.92.* 22.11.01, 23:06
            Gość portalu: Emma napisał(a):

> meg_s napisał(a):
            >
            > ale już w sprawie dań na Wigilię- tu bym dyskutowała :-)))
            >
            >
            > Ja tez! Niby oboje jestesmy "Slazakami", moj maz wychowal sie tylko 14 km ode
            > mnie, a i tak na Wigilie mojej zupy z rybich glow nie chce jesc, tylko wymysla
            > -
            > barszcz, na dodatek z uszkami!!!
            >

Zupa z rybich glow a kto ja warzy , corka?
            • Gość: mesco Jestem dumny z polskiego ZABRZA IP: 62.16.189.* 22.11.01, 23:30
              Zabrze od zarania dziejów bylo praslowianskim, piastowskim osiedlem.
              W okresie niemieckiego "Drang nach Osten" zaczeli sie zjawiac kolonisci,
              przedstawiciele drapieznej rasy germanskiej. Wtedy tez pojawily sie pierwsze
              konflikty narodowe, umiejetnie podsycane przez nacjonalistyczna propagande
              niemiecka.
              Bezwzgledna polityka dyskryminacji rasowej oraz wynaradawiania Polaków zostala
              masywnie zintensyfikowana w XIX wieku, a swój zenit osiagnela w fali
              hitlerowskiego terroru lat 1933-1945. Zwyciestwo Armii Czerwonej wyzwolilo
              Piastowski Slask spod okupacji niemieckiej.
              Slask jako godny syn matki Polonii powrócil na zawsze do Macierzy.
              • Gość: fabrizio Re: Jestem dumny z polskiego ZABRZA IP: *.uni.opole.pl 23.11.01, 08:25
                Gość portalu: mesco napisał(a):

> Zabrze od zarania dziejów bylo praslowianskim, piastowskim osiedlem.
                > W okresie niemieckiego "Drang nach Osten" zaczeli sie zjawiac kolonisci,
                > przedstawiciele drapieznej rasy germanskiej.

Oczywiście, że przyjechali koloniści, ale dlatego, że nikt inny tu nie chciał
                mieszkać. Przyjechali by tu pracować i żyć w spokoju.

Wtedy tez pojawily sie pierwsze
                > konflikty narodowe, umiejetnie podsycane przez nacjonalistyczna propagande
                > niemiecka.

Chyba się za dużo naoglądałeś amerykańskich filmów o II wojnie światowej i
                przenosisz te obrazy na średniowiecze.

> Bezwzgledna polityka dyskryminacji rasowej oraz wynaradawiania Polaków zostala
                > masywnie zintensyfikowana w XIX wieku, a swój zenit osiagnela w fali
                > hitlerowskiego terroru lat 1933-1945.

Nie trzeba było nikogo dyskryminować rasowo. Najmocniejsza linia podziału
                przebiegała nie przez narody lecz pomiędzy religiami. Po prostu spierali się ze
                sobą protestanci z katolikami. (W tym miejscu Twoja wypowiedź przypomina
                komunistyczne podręczniki do historii)

Zwyciestwo Armii Czerwonej wyzwolilo
                > Piastowski Slask spod okupacji niemieckiej.

Aż przykro słuchać takich bzdur. Na Śląsku po wkroczeniu armii sowieckiej
                rozpoczęło się prześladowanie miejscowej ludności. Kilakdziesiąt tysięcy ludzi
                (nikt dokładnie nie potrafi policzyć) zostało zesłanych na Syberię. Powróciło w
                latach 50-tych 5-6 tysięcy. Oni mogą odpowiedzieć jak im było "dobrze" w
                ramionach armii sowieckiej. Nie wspomnę o powojenych zniszczeniach na Śląsku
                dokonanych przez sowietów. Niszczyli domy, pałace i kościoły. Gwałcili kobiety i
                okradali gospodarzy na wsiach. O tym wszystkim możesz poczytać w podręcznikach do
                historii. Ja wiem to także od mojego dziadka, który to przeżył.
                Proszę Cię nie pisz więcej takich bzdur, bo ranisz uczucia ludzi, którzy wiele
                wycierpieli ze strony okupanta sowieckiego.

> Slask jako godny syn matki Polonii powrócil na zawsze do Macierzy.

Sląsk był własnością różnych mocarstw. Co 200 lat zmieniał przynależność
                państwową. Jako pierwszy pozbył się Śląska król Kazimierz Wielki. Podobnie jak
                przed wiekami, tak przed II wojną światową, Józef Piłsudski powiedział w Sejmie,
                ze "ma Śląsk w dupie". Jest to fakt historyczny.

Nigdy za Śląskiem w Polsce nie tęskniono. Jeśli jest synem Polski, to
                zapomnianym i zaniedbanym. Przykro mi, że tak jest, ale nie zmienimy historii.
                Możemy ją tylko coraz lepiej poznawać.

Pozdrawiam serdecznie

Fabrizio

• Gość: Andre Re: Jestem dumny z polskiego ZABRZA IP: 193.243.189.* 23.11.01, 09:05
                Gość portalu: mesco napisał(a):

> Zabrze od zarania dziejów bylo praslowianskim, piastowskim osiedlem.
                > W okresie niemieckiego "Drang nach Osten" zaczeli sie zjawiac kolonisci,
                > przedstawiciele drapieznej rasy germanskiej. Wtedy tez pojawily sie pierwsze
                > konflikty narodowe, umiejetnie podsycane przez nacjonalistyczna propagande
                > niemiecka.
                > Bezwzgledna polityka dyskryminacji rasowej oraz wynaradawiania Polaków zostala
                > masywnie zintensyfikowana w XIX wieku, a swój zenit osiagnela w fali
                > hitlerowskiego terroru lat 1933-1945. Zwyciestwo Armii Czerwonej wyzwolilo
                > Piastowski Slask spod okupacji niemieckiej.
                > Slask jako godny syn matki Polonii powrócil na zawsze do Macierzy.

Mesco ty ciulu! ty kurwa nie cytuj nam tu jakis ksiazek ktore jakis debilowaty
                polok napisol! my przeca wiemy co te ciule o naszej pieknej ziemi mysla, a ze
                tyzes tez gorolem jestes to my wszyscy wiemy i dlatego zabraniomy ci wlazic na te
                forum. idz sie ty gorolu jebany lepiej na warszawa!
          • meg_s Re: Jestem dumny ze jestem z ZABRZA 23.11.01, 02:20

> a i tak na Wigilie mojej zupy z rybich glow nie chce jesc, tylko wymysla
            > - barszcz, na dodatek z uszkami!!!

to tak jak mój tata, ale mama przeforsowała zupę grzybową z łazankami

• Gość: andre Re: Jestem dumny ze jestem z ZABRZA IP: 193.243.189.* 23.11.01, 09:07
              meg_s napisał(a):

> Gość portalu: Emma napisał(a):
              >
              > > a i tak na Wigilie mojej zupy z rybich glow nie chce jesc, tylko wymysla
              > > - barszcz, na dodatek z uszkami!!!
              >
              > to tak jak mój tata, ale mama przeforsowała zupę grzybową z łazankami
              >
              czesc. co ty szukasz na tym forum jak nie jestes slonzaczkom! przeciez lazanki to
              typowo gorolskie jedzenie co znaczy ze pochodzisz z gorolowic a napewno plynie w
              tobie gorolsko krew.
              • Gość: meg Re: Jestem dumny ze jestem z ZABRZA IP: 192.168.0.* 23.11.01, 09:51
                to forum nosi nazwę "Zabrze" - a ja mieszkam od urodzenia w Zabrzu - stąd moja
                tu obecność
                • Gość: Andre Re: Jestem dumny ze jestem z ZABRZA IP: 193.243.189.* 23.11.01, 12:31
                  Gość portalu: meg napisał(a):

> to forum nosi nazwę "Zabrze" - a ja mieszkam od urodzenia w Zabrzu - stąd moja
                  > tu obecność

ze mieszkasz od urodzenia w zabrzu to nie znaczy ze jestes z krwi i kosci
                  slonzakiem. masz co prawda czym sie chwalic, bo malo ktory gorol moze to
                  powiedziec. najwazniejsze w tym jest jaka krew w twoich zylach plynie, slaska czy
                  gorolska, ale z twoich wypowiedzie jestem pewien ze gorolska! zrozumiano??????
                  • Gość: michi Re: Jestem dumny ze jestem z ZABRZA IP: *.bud.polsl.gliwice.pl 23.11.01, 14:10
                    Sluchaj Andre, wyluzuj troche bo chyba za bardzo sie angazujesz i temat cie
                    przerosl. Jestem Gornoslazakiem i kocham Slask ale ty chyba nie pojmujesz
                    pewnych rzeczy! Przeciez nie jestesmy zamknieta enklawa oddzielona od swiata.
                    Slask zawsze przyjmowal przybyszow jako teren przygraniczny.
                    Jasne ja tez nie jestem zadowolony z cyrku jaki sprawili nam po 1945 roku
                    ruscy, angole i amerykancy ale takie sa fakty. Nie bedziemy sie chyba zabijac
                    jak Baskowie za to ze ktos je szarlotke a inny "apfelkuche".
                    Przy twojej postawie nie dziw sie ze niektorzy nie robia nic dla Slaska bo
                    czuja sie wyobcowani.
                    A tak na marginesie to sprawdziles ze jestes richtig stad?
                    Do ktorego pokolenia? Moze do epoki kamienia lupanego?
                    Chlopie swiat sie zmienia czy tego chcemy czy nie. Ale nienawisc to najwieksza
                    glupota!
                  • slezan Re: Jestem dumny ze jestem z ZABRZA 23.11.01, 14:41
                    Andre! Biegnę szybko zbadać sobie krew. Badania na HIV-a i syfa już zrobiłem,
                    teraz muszę sprawdzić czy nie mam jakiś gorolskich ciałek. Choc może lepiej nie
                    wiedzieć?
                  • Gość: Emma Re: slaska krew IP: *.pppool.de 23.11.01, 15:32

najwazniejsze w tym jest jaka krew w twoich zylach plynie, slaska czy gorolska,

0 RH +
                    • Gość: fabrizio Re: slaska krew IP: *.uni.opole.pl 24.11.01, 09:25
                      Droga Meg

Nie przejmuj się, że Cię jeden gamoń obraża. Wszyscy na tym forum wiedzą, kto
                      się tu szarogęsi. Ponawiam mój wniosek, żeby ignorować wszystkie teksty andre.
                      Może mu się znudzi.

Niech tu się wreszcie zrobi normalnie, bez wyzwisk i chamstwa.

Pozdrawiam wszystkich gości

Fabrizio

• ballest Re: slaska krew 24.11.01, 23:09
                        Slowianskim osiedlem bylo Zabrze napewno, ale jak piastowskim , to juz
                        niemieckim, bo Piastowie Slascy to byli najwieksi Niemcy w historii Slaska ,
                        ale cieszy mnie , ze o tym tez niektorzy uczestnicy FORUM wspomnieli
                        • Gość: mesco Re: slaska krew IP: 62.16.189.* 25.11.01, 22:54
                          ty tepa durna slonzacka mózgownico.
                          Jezeli widziales w muzeum obrazy na których Bolko swidnicki jest blondynem to
                          nie znaczy ze oni sa Niemcami. Brigitte Bardot tez jest blondynka.
                          A tak to która rasa ma brunetów reklamowac dla siebie? Jezeli pIastowie byli
                          wedlug ciebie Niemcami (Henryk Pobozny zostal w 1290 roku otruty, po to by Waclaw
                          czeski zdobyl Wroclaw), to co powiesz o walkach pomiedzy kajzerem i Henrykiem
                          Lwem, ksieciem saksonskim?
                          Czemu ci dwaj Niemcy sie zwalczali? Wedlug twojej przyglupawej slazackiej logiki
                          powinni oni obydwaj sie zajac germanizacja terenów slowianskich.

Czytales tez juz o Niemcach w Haliczu i Wlodzimierzu Wolynskim? Mam na mysli
                          ksiazat stamtad którzy jeszcze w 13 wieku zaczeli scigac ochotników z Niemiec.

Porzadnym Niemcem byl tez sultan turecki bo zezwalal osadnikom z Niemiec na
                          osiedlanie sie w Banacie i tureckim Siedmiogrodzie.

ballest napisał(a):

> Slowianskim osiedlem bylo Zabrze napewno, ale jak piastowskim , to juz
                          > niemieckim, bo Piastowie Slascy to byli najwieksi Niemcy w historii Slaska ,
                          > ale cieszy mnie , ze o tym tez niektorzy uczestnicy FORUM wspomnieli

• Gość: andre Re: slaska krew IP: 193.243.189.* 26.11.01, 08:51

> Droga Meg
                        >
                        > Nie przejmuj się, że Cię jeden gamoń obraża. Wszyscy na tym forum wiedzą, kto
                        > się tu szarogęsi. Ponawiam mój wniosek, żeby ignorować wszystkie teksty andre.
                        > Może mu się znudzi.
                        >
                        > Niech tu się wreszcie zrobi normalnie, bez wyzwisk i chamstwa.
                        >
                        > Pozdrawiam wszystkich gości
                        >
                        > Fabrizio
                        >

akurat ty cepie musisz to godac! to ty gorolu nie mosz tutej nic do szukanio!
                        spadej i bier wszystkich goroli ze soba!
                        • Gość: Ballest Re: slaska krew IP: 62.67.73.* 27.11.01, 21:36
                          Maly wyjatek z polskiej mini encyklopedii sredniowiecza:
                          Piastowie śląscy w połowie XIV w. popadli w zależność od Czech. Jako poddam
                          obcej korony przestali być uważani za książąt polskich, co już w XIV dobitnie
                          wyraził w swej kronice Janek z Czarnkowa. Sami Piastowie śląscy jednak, choć
                          dogłębnie zniemczeni, bardzo długo określali się “książętami polskimi” i
                          podtrzymywali tradycję pochodzenia “z rodu królów Polski". W tym też środowisku
                          narodziło się pewniej gdzieś w drugiej połowie XVI w., samo
                          określenie “Piastowie". Wcześniej pisano, nie tylko zresztą na Śląsku, ale i w
                          całej Polsce, jedynie o “rodzie potomków Piasta" bądź o “rodzie Piastowym".
                          Upowszechnienie nowego, zbiorowego miana “Piastowie" dokonywało się jednak
                          bardzo wolno, a decydujące znaczenie miało dopiero przyjęcie tej właśnie formy
                          przez wybitnego historyka schyłku XVIII w. Adama Naruszewicza.
                          W czasach nowożytnych, choć ostatni żyjący jeszcze na Śląsku Piastowie stracili
                          już polityczne znaczenie i ulegli zupełnej germanizacji, w Polsce żywa była
                          wciąż pamięć o dawnych “przyrodzonych panach". Stali się oni teraz uosobieniem
                          swojskości i narodowej tradycji, a ich czasy pod piórem pisarzy ulegały
                          idealizacji

W II Rzeczpospolitej do piastowskich korzeni odwoływali się przedstawiciele
                          różnych kierunków politycznych, zarówno piłsudczycy (widzący w Piastach wzór
                          nieskrępowanych w swych możliwościach silnych indywidualności przywódczych),
                          ludowcy (PSL), jak i narodowi demokraci (upatrujący w nich wzoru konsekwentnych
                          obrońców Polski przed Niemcami). Wówczas też narodził się uproszczony schemat,
                          przeciwstawiający “piastowską ideę" jednolitej etnicznie Polski, broniącej
                          swych pozycji na Zachodzie, “jagiellońskiej idei" wielonarodowej
                          Rzeczpospolitej, ciążącej ku Wschodowi. Te sztuczne konstrukcje eksploatowano w
                          historiografii i propagandzie szczególnie po II wojnie światowej. Ówczesne
                          przemiany terytorialne — przyłączenie Śląska i Pomorza, przy jednoczesnej
                          utracie ziem wschodnich — łatwo dały się przedstawić jako historyczny powrót do
                          piastowskich korzeni. Pilnie pielęgnowane, a niekiedy nawet sztucznie animowane
                          tradycje piastowskie odegrały zasadniczą rolę w procesie integracji ludności
                          polskiej osadzonej na Ziemiach Odzyskanych. Tradycje te, mimo niewątpliwych
                          manipulacji politycznych, jakim często ulegały, stanowią i dzisiaj bardzo
                          istotny składnik świadomości historycznej współczesnych Polaków.
                          • Gość: Andre Re: slaska krew IP: 193.243.189.* 28.11.01, 08:33
                            Gość portalu: Ballest napisał(a):

> Maly wyjatek z polskiej mini encyklopedii sredniowiecza:
                            > Piastowie śląscy w połowie XIV w. popadli w zależność od Czech. Jako poddam
                            > obcej korony przestali być uważani za książąt polskich, co już w XIV dobitnie
                            > wyraził w swej kronice Janek z Czarnkowa. Sami Piastowie śląscy jednak, choć
                            > dogłębnie zniemczeni, bardzo długo określali się “książętami polskimiR
                            > 21; i
                            > podtrzymywali tradycję pochodzenia “z rodu królów Polski". W tym też środ
                            > owisku
                            > narodziło się pewniej gdzieś w drugiej połowie XVI w., samo
                            > określenie “Piastowie". Wcześniej pisano, nie tylko zresztą na Śląsku, al
                            > e i w
                            > całej Polsce, jedynie o “rodzie potomków Piasta" bądź o “rodzie Pia
                            > stowym".
                            > Upowszechnienie nowego, zbiorowego miana “Piastowie" dokonywało się jedna
                            > k
                            > bardzo wolno, a decydujące znaczenie miało dopiero przyjęcie tej właśnie formy
                            > przez wybitnego historyka schyłku XVIII w. Adama Naruszewicza.
                            > W czasach nowożytnych, choć ostatni żyjący jeszcze na Śląsku Piastowie stracili
                            >
                            > już polityczne znaczenie i ulegli zupełnej germanizacji, w Polsce żywa była
                            > wciąż pamięć o dawnych “przyrodzonych panach". Stali się oni teraz uosobi
                            > eniem
                            > swojskości i narodowej tradycji, a ich czasy pod piórem pisarzy ulegały
                            > idealizacji
                            >
                            > W II Rzeczpospolitej do piastowskich korzeni odwoływali się przedstawiciele
                            > różnych kierunków politycznych, zarówno piłsudczycy (widzący w Piastach wzór
                            > nieskrępowanych w swych możliwościach silnych indywidualności przywódczych),
                            > ludowcy (PSL), jak i narodowi demokraci (upatrujący w nich wzoru konsekwentnych
                            >
                            > obrońców Polski przed Niemcami). Wówczas też narodził się uproszczony schemat,
                            > przeciwstawiający “piastowską ideę" jednolitej etnicznie Polski, broniące
                            > j
                            > swych pozycji na Zachodzie, “jagiellońskiej idei" wielonarodowej
                            > Rzeczpospolitej, ciążącej ku Wschodowi. Te sztuczne konstrukcje eksploatowano w
                            >
                            > historiografii i propagandzie szczególnie po II wojnie światowej. Ówczesne
                            > przemiany terytorialne — przyłączenie Śląska i Pomorza, przy jednoczesnej
                            >
                            > utracie ziem wschodnich — łatwo dały się przedstawić jako historyczny pow
                            > rót do
                            > piastowskich korzeni. Pilnie pielęgnowane, a niekiedy nawet sztucznie animowane
                            >
                            > tradycje piastowskie odegrały zasadniczą rolę w procesie integracji ludności
                            > polskiej osadzonej na Ziemiach Odzyskanych. Tradycje te, mimo niewątpliwych
                            > manipulacji politycznych, jakim często ulegały, stanowią i dzisiaj bardzo
                            > istotny składnik świadomości historycznej współczesnych Polaków.

TE CEPIE GUPI, SKAD CIEBIE KURW WYPUSCILI???????? WEZ I PIERDOLNI SIE W TA TWOJA
                            GUPIO LEB!!!!!!
                            • ballest Re: slaska krew 28.11.01, 22:30
                              Andre chyba nie dorosles, zeby moje posty czytac.
                              Taka jest prawda.
                              Od Wygnanca a ten byl synem Agnes von Babelsberg ani jeden Piat nie ozenil sie
                              z POLKA a to ze Piastowie to Polacy to tak jak napisalem bajka aby ludnosc ze
                              wschodu sprowadzic na tkwz. Ziemie Odzyskane"
                              To jest rodowod Piastow:Patrz tylko na Slaskich.
                              homepages.rootsweb.com/~cousin/html/d0005/g0000590.html
                              • Gość: Andre Re: slaska krew IP: 193.243.189.* 29.11.01, 08:37
                                ballest napisał(a):

> Andre chyba nie dorosles, zeby moje posty czytac.
                                > Taka jest prawda.
                                > Od Wygnanca a ten byl synem Agnes von Babelsberg ani jeden Piat nie ozenil sie
                                > z POLKA a to ze Piastowie to Polacy to tak jak napisalem bajka aby ludnosc ze
                                > wschodu sprowadzic na tkwz. Ziemie Odzyskane"
                                > To jest rodowod Piastow:Patrz tylko na Slaskich.
                                > <a href="http://homepages.rootsweb.com/~cousin/html/d0005/g0000590.html">homepa
                                > ges.rootsweb.com/~cousin/html/d0005/g0000590.html</a>

te, dej sie na wstrzymanie! kto ci takie bajki na dobrano czyto! czy ty cepie
                                gorolski mosz swoje zdanie, albo godosz zawsze ino to co inne gorole i cepy
                                napisali! lepi sie juz nie odzywej, bo mi sie zygac chce jak te twoje historyjki
                                czytom!!!!
                                • Gość: Ballest Re: slaska krew IP: 10.145.112.* 29.11.01, 13:04
                                  Haben wir hier mit einem schlesischem Mephisto zu tun, der überhaupt keine
                                  Ahnung hat und will was schreiben oder behaupten????
                                  • Gość: Andre Re: slaska krew IP: 193.243.189.* 30.11.01, 08:42

> Haben wir hier mit einem schlesischem Mephisto zu tun, der überhaupt keine
                                    > Ahnung hat und will was schreiben oder behaupten????

kann schon sein, aber wer hier ahnung hat, das wissen schon alle! du bist mir zu
                                    primitiv und aus deiner aussage kann ich nur schließen dass du ein gorol bist!
                                    also, verpißt dich!!!!!
                    • Gość: pips Re: slaska krew IP: 217.8.188.* 29.11.01, 18:14

> 0 RH +

Moja krew.....
                      Pozdrawjom Emma.
    • Gość: pips Re: Jestem dumny ze jestem z ZABRZA IP: 217.8.188.* 29.11.01, 18:21
      Witom Wos,

niy zważejcie na to co pisze Andree, on jest mody i gupi cheba. Najprzod pisze,
      ze sie zy mnom zgodza, a potym na mje pluje wiela wlejzie. Zgodzom sie z tym,
      co trza niy łodpowijadać na jego prymitywne posty.

Bellest, ignoriere es einfach.....

Podobnie mo sie sprawa z mesco. Czy on wiy w ogole edy powstało Zobrze? I czym
      się Zobrze od Zaborza różni? mesco to jest stary prowokator, do tego Schwul, do
      czego sie som prziznowo.

meg_s, skoro jest tak jak jest, musisz sama swoje korzynie kajś zapuścic. Byda
      sie cieszoł jak to we Zobrzu zrobisz, ale musisz jedna rzecz zaakceptować,
      Ślonzok niy bydzie do końca nigdy Polokym. A u mje w doma sie na Wilijo jy zupa
      grzibowa, chcociaż moja mutra jakoś śmiysznie borszcz lubi. Do tego niy łomiymy
      sie nigdy opłatkym. Tego zwyczaju niy ma u mje w doma.

Pyrsk do wszyjstkich, Vivaat Silesia!
      • ballest Re: Jestem dumny ze jestem z ZABRZA 29.11.01, 22:21
        Hi pips,
        Ich glaube, Andre hat es überhaupt nicht verstanden was ich sagen wollte !!!!!
        Na, ja junge Leute lesen nicht immer zu ende.
        • Gość: piekny Re: Jestem dumny ze jestem z ZABRZA IP: 193.243.189.* 30.11.01, 12:29
          ballest napisał(a):

> Hi pips,
          > Ich glaube, Andre hat es überhaupt nicht verstanden was ich sagen wollte !!!!!
          > Na, ja junge Leute lesen nicht immer zu ende.

dann erkläre es mir doch du verdammtes arschloch!!! bist so primitiv, dass du
          beim scheißen stinkst!!!!
    • Gość: pips Re: Jestem dumny ze jestem z ZABRZA IP: 217.8.188.* 30.11.01, 16:10
      Es ist nicht ein genauer Zitataa, aber: Sie haben Augen und sehen nicht, Sie
      haben Ohren und hoeren nicht.....

Mit Bedauern muss ich den piekny auch ze denen zaehlen. Und ihre Energie....sie
      koennte so effaktiv in andere Weise eingesetzt werden...
      • Gość: Ballest Re: do pieknego wrednego IP: 62.67.72.* 01.12.01, 01:00
        Ich glaube der "wredny" ist der einziger der nicht beim Scheißen stinkt , weil
        er doch mit Parfüm scheißt.
        • Gość: piekny Re: do pieknego wrednego IP: 193.243.189.* 03.12.01, 08:26

> Ich glaube der "wredny" ist der einziger der nicht beim Scheißen stinkt , weil
          > er doch mit Parfüm scheißt.

kein kommentar!!!!!!
    • Gość: Kanibal Re: Jestem dumny ze jestem z ZABRZA IP: *.zabrze.sdi.tpnet.pl 24.02.02, 20:03
      Mieszkam w zabrzu od 5 lat i z przykroścą stwierdzam, że cały czas pozostaje
      ono generalne rzecz biorąc dużą wiochą bez jakichkolwiek oznak tzw. charakteru
      • mario2 Re: Jestem dumny ze jestem z ZABRZA 25.02.02, 14:45
        mieszkalem 25 lat i pozwole sobie z Toba sie niezgodzic!
      • Gość: lloyd Re: Czy jestem dumny ze jestem z ZABRZA? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 04.03.02, 15:28
        Gość portalu: Kanibal napisał(a):

> Mieszkam w zabrzu od 5 lat i z przykroścą stwierdzam, że cały czas pozostaje
        > ono generalne rzecz biorąc dużą wiochą bez jakichkolwiek oznak tzw. charakteru

A ja dużo dłużej i zgadzam sie, że to duża wiocha, brak tu gospodarza, miasto
        marnieje i niszczeje. Wystarczy sie przejechać np. do Gliwic i zobaczyć, że mozna
        inaczej.Pzdr
        • Gość: Gospodor Re: Czy jestem dumny ze jestem z ZABRZA? IP: *.swietochlowice.sdi.tpnet.pl 06.03.02, 14:43
          Łostatnie prawdziwe Gospodorze już downo siedzom w Rajchu i spominajom
          swoj Hindynburg przi piwie.

Pijom, bo som markotne jak widzom co sie wyprawio ze ślonskym dziedzictwym na
          cołkym Ślonsku niy ino w Zabrzu!
        • meg_s Re: Czy jestem dumny ze jestem z ZABRZA? 07.04.02, 11:16
          Gość portalu: lloyd napisał(a):

> A ja dużo dłużej i zgadzam sie, że to duża wiocha, brak tu gospodarza, miasto
          > marnieje i niszczeje. Wystarczy sie przejechać np. do Gliwic i zobaczyć, że moz
          > na inaczej.Pzdr

a cóż w tych Gliwicach tak dobrze świadczy o gospodarzach?
          tiry w centrum? zaułki starego miasta? zniszczony zabytkowy cmentarz hutniczy?
          ...?

• Gość: prezes Re: Jestem dumny ze jestem z ZABRZA IP: *.bnet.pl 26.02.02, 00:02
      Dziura zabita dechami - nic dodać, nic ująć :-((((((((((
    • Gość: 97,5 UKF Re: Jestem dumny ze jestem z ZABRZA IP: *.swietochlowice.sdi.tpnet.pl 01.03.02, 12:45
      Dzisioj bydziesz to mog gośno i dosadnie pedzieć w audycji Radia TOK FM
      na fali 97,5 UKF.

Rychtuj sie drabko i sztaluj swoj radyjok na tyn zynder.

Audycjo bydzie miyndzy trzeciom a szostom po połedniu (15.00 - 18.00).
      • Gość: Lidia Re: Jestem dumny ze jestem z ZABRZA IP: 203.131.22.* 07.03.02, 06:11
        Zabrze to miasto mojej mlodosci, tutaj skonczylam w roku 1961 Szkole Podstawowa nr 17 na Porembie, a potem
        w 1966 Liceum Pedagogiczne na Placu Warszawskim. Mieszkam bardzo daleko, widzialam wiele miast na swiecie
        piekniejszych niz Zabrze ale zadne nie jest mi tak bliskie. Tesknie za Zabrzem.
        Pozdrowienia z Australii
        Lidia Songin-Marciniak
        lidia@cleelandsc.vic.edu.au
        • Gość: Karlik Re: Jestem dumny ze jestem z ZABRZA IP: *.cpool2.quickclic.net 27.04.02, 01:12
          Jak siega pamiecia,to od szkoly podstawowej mialem do czynienia z tymi
          przyjezdnymi,i nie pamietam zeby byly miedzy nami jakies
          nieporozumienia,gralismy razem w fuzbal,chodzili na raub itp,i takie jest moje
          Zabrze goscinne,tak samo potem tzn w pracy,byli tacy i tacy,swinie tez sie
          znalazly,ale nie tylko po gorolskiej stronie.W ZAbrzu zawsze mieszkali Polacy i
          to fakt,a ich dzieci to mozna powiedziec sa Slazakami bo sie z
          asymilowali,pozenili z miejscowymi itd.Tutejsze wpisy po raz kolejny
          udowadniaja ze najwiekszy problem stwarzaja volksdojcze,siejac nienawisc,judzac
          Slazakow na Polakow,ale to wszystko co moga zrobic.Niech sie siedza w tym
          Reichu i gnija znienawisci.Slask i Slazacy to goscinni ludzie,na tej ziemi
          ludzie zyja z roznych stron Europy w pokoju, i tak samo w moim Zabrzu,i
          naprawde mozemy byc z tego dumni.NO to pyrsk.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka