Dodaj do ulubionych

Jak pozbyć się zsypów na śmieci?

12.05.08, 15:17
Witam!!
Czy ktoś walczył już kiedyś z ZSM w związku z likwidacją
śmierdzących brudnych zsypów na śmieci w wieżowcach.
Ja już opadam z sił na malutkiej klatce schodowej zapachy z zsypu
rozchodzą sie szybciutko, szczególnie, że co głupsi lokatorowie
zamiast wyrzucać śmieci do zsypu zostawiają je za drzwiami do szypu.
Masakra wywalczyłam klucz do drzwi ale i to nie pomogło śmieci nadal
się walają po korytarzu. Pomocy jakich argumentów użyć w ZSM, aby
całkowicie zlikwidowała zsypy czy ktoś ma podobny problem
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: hert Re: Jak pozbyć się zsypów na śmieci? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 15:39
      Ja mam problem z taką jak ty,która zamyka mi zsyp.
      • izabela74 Re: Jak pozbyć się zsypów na śmieci? 13.05.08, 09:38
        hihihi śmieszne /: lubisz smrodzik, bo ja nie /:
        • Gość: Lokatorka Re: Jak pozbyć się zsypów na śmieci? IP: *.gprs.plus.pl 13.05.08, 11:37
          Co do ludzi rozsypujących śmieci przed zsypem, to raczej ZSM nie
          pomoże. Samemu niestety trzeba ich wychować.
      • Gość: * Re: Jak pozbyć się zsypów na śmieci? IP: *.scom.za.digi.pl 22.05.08, 12:00
        ;-}
    • mat.cz Re: Jak pozbyć się zsypów na śmieci? 14.05.08, 22:46
      powiem tak! smierdzi dlatego iż drzwi na zewnątrz budynku (głowne
      gdzie stoją smietniki) wiecznie są otwarte a jak wiemy siłą
      grawitacji smród ciągnie do góry przez przeciąg i jest jakby
      kominem ,więc gdyby drzwi metalowe na zewnątrz budynków od
      smietników były zamknięte problem byłby z głowy a tak śmierdzi !

więc nie likwidoac zsypów tylko postarac się o zamykanie drzwi
      dolnych na kłódki
      • izabela74 Re: Jak pozbyć się zsypów na śmieci? 15.05.08, 10:29
        Drzwi na do zsypu są zamkane na klucz przez dozorczynię, więc stale są
        zamknięte, a więc problem nie tkwi w wentylacji.
        • Gość: Lokatorka Re: Jak pozbyć się zsypów na śmieci? IP: *.gprs.plus.pl 15.05.08, 20:54
          No właśnie. To kwestia ludzi, którzy syfią na potęgę. Niestety
        • mat.cz Re: Jak pozbyć się zsypów na śmieci? 16.05.08, 00:14
          ale ja mowie o drzwiach metalowych na dworze (sąsiadują z drzwiami
          wejsciowymi do klatki) które są wiecznie otwarte a drzwi na piętrze
          są faktycznie zamykane na klucz lecz nieszczelne
          • izabela74 Re: Jak pozbyć się zsypów na śmieci? 17.05.08, 10:41
            U nas drzwi do zsypu są z tyłu bloku i są stale zamknięte na klucz
            otwiera je dozorczyni tylko dla "śmieciarki".
            • mat.cz Re: Jak pozbyć się zsypów na śmieci? 17.05.08, 12:35
              więc powodem jest mycie luków zsypowych specjalnym płynem ,powinni
              to przeprowadzac raz na kilka miesięcy ,u mojej kolezanki na porębie
              drzwi dla smieciarki są wiecznie otwarte i tu jest
              problem ,kazdy "żul"wchodzi załatwia swoje potrzeby fizjologiczne,
              tzw "nurki" grzebiąc wywalają wszystkie smieci na ziemię do tego
              jeszcze ten przeciąg i smród niesie się po wszystkich piętrach w
              górę , i tu lokatorzy mają problem i dziwię się że ZSM tych drzwi
              nie zamknie na kłódkę
    • Gość: Adam Re: Jak pozbyć się zsypów na śmieci? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.08, 18:32
      Ja nie walczyłem o likwidację zsypu tylko nikomu nic nie mówiąc
      zapaliłem zsyp i zlikwidowano zsyp. Jedna butelka z benzyną
      rozwiązała nam problem.
      • izabela74 Re: Jak pozbyć się zsypów na śmieci? 20.05.08, 11:11
        Nie ma to jak męska decyzja :)
        • ogromnypenis Re: Jak pozbyć się zsypów na śmieci? 24.05.08, 22:51
          szowinistyczna baba
        • Gość: Fustek Re: Jak pozbyć się zsypów na śmieci? IP: 195.94.210.* 27.05.08, 23:00
          Uważaj, bo krok dalej to już strzelanie do presesa :-)
          • izabela74 Re: Jak pozbyć się zsypów na śmieci? 29.05.08, 19:42
            Hmm też jakaś metoda, ale smrodu na klatce chyba nie rozwiąże, ale
            to już na kilka lat nie byłaby moja klatka więc muszę to rozważyć ;)
            • zaborzanin1 Re: Jak pozbyć się zsypów na śmieci? 01.06.08, 19:21
              Czasem zamiast racjonalnego komentarza czy mądrej porady mamy na tym
              formu do czynienia z popisami kabaretowymi
              • Gość: Na-ka Re: Jak pozbyć się zsypów na śmieci? IP: *.gprs.plus.pl 02.06.08, 20:44
                Masz rację!
    • Gość: --- Re: Jak pozbyć się zsypów na śmieci? IP: *.scom.za.digi.pl 21.05.08, 16:02
      tak to straszne
      • ferdek37 Re: Jak pozbyć się zsypów na śmieci? 08.06.08, 12:07
        wysłac jedną pięknisię z zsm i moze cos poczuje
        • ferdek37 Re: Jak pozbyć się zsypów na śmieci? 12.06.08, 23:31
          one mają chyba klapy na oczach i klamerki na nosach
        • marekpiec.zabrze Re: Jak pozbyć się zsypów na śmieci? 13.06.08, 19:24
          A co chciałbyś, żeby panienka wówczas poczuła?
    • Gość: Zbx Re: Jak pozbyć się zsypów na śmieci? IP: *.wroclaw.mm.pl 30.06.08, 11:33
      A czemu wam te wsypy zamykają? Komu one przeszkadzają? Nabudują
      jakichś budek ze śmieciami wokół bloków gdzie tylko szczury będą
      miec raj i to jest ok perfumeria?" Nie nazywajmy nigdy szmba
      perfumeria" JUŻ TE ZSYPY SĄ ZDECYDOWANIE LEPSZE I NIE NA WIERZCHU !!
      • Gość: Lokatorka Re: Jak pozbyć się zsypów na śmieci? IP: *.gprs.plus.pl 01.07.08, 19:28
        Może masz rację? Chociaż we Wrocławiu macie więcej kamienic niż
        bloków
        • ferdek37 Re: Jak pozbyć się zsypów na śmieci? 24.07.08, 22:46
          tak długo jak zsypy będą miały przeciągi powietrza to będzie czuc
          smród na klatkach ,drzwi na zewnątrz budynku do zsypu powinny być
          zamknięte!
          • mat.cz Re: Jak pozbyć się zsypów na śmieci? 29.07.08, 20:35
            zgadzam się
            • ferdek37 Re: Jak pozbyć się zsypów na śmieci? 04.08.08, 18:03
              szkoda ze administratorzy o tym nie wiedzą
              • hard.candy Re: Jak pozbyć się zsypów na śmieci? 05.08.08, 09:21
                do Adama - kolega z Broniewskiego? Bo tam właśnie podpalono zsyp -
                nie widze w tym niczego zabawnego, pozar był groźny!

Po pożarze decyzją wiekszości lokatorów zsypy w bloku zamknięto
                (blok 10p.). Wybudowano jeden smietnik tuz obok bloku. Z
                niewyjasnionych przyczyn rozebrano go i przeniesiono w centralne
                miejsce na osiedlu. Lokatorzy czterech bloków (trzech najbardziej)
                będą teraz mieli wspaniały widok z balkonów! Nie wiem kto o tym
                decuduje, bardzo chciałabym wiedzieć kto za to budowanie i
                rozbieranie zapłaci (wiem, wiem...), ale pinie lokatorów sa bardzo
                różne. Jedni chca smietnikow w bloku, inni na zewnątrz (ale nie w
                centrum osiedla), dużo krzyku i...

Nie wiem jakie rozwiązanie jest dobre. Smietniki na pewno powinny
                być zamykane. Chociażby dlatego, że nawet jeśli lokatorzy wyrzucają
                śmieci w zamkniętych workach, to i tak sa tacy (...), którzy potem
                te worki rozwalają i rozrzucają smieci po całym smietniku. Ponadto
                uważam, że odpowiednie służby powinny wywozic śmieci częściej...
                Przeciez to MY za to płacimy, nie ma gratisów w ZSM!!!

Miłego dnia!
                • boczek39 Re: Jak pozbyć się zsypów na śmieci? 16.10.08, 19:33
                  no tak
                • mat.cz Re: Jak pozbyć się zsypów na śmieci? 16.12.08, 06:42
                  i tak jest
      • mat.cz Re: Jak pozbyć się zsypów na śmieci? 22.12.08, 14:11
        tak są lepsze ,tylko trzeba zamykac drzwi na parterze od tego
        zsypu ,wtedy nie będzie przeciągu i smrodu
        • zza_lady Re: Jak pozbyć się zsypów na śmieci? 30.12.08, 20:29
          Zssypy są uciążliwe. Bo czasem cię zacinają i nie sposób ich
          otworzyć. A potem to tygodniami śmierdzi
          • Gość: Fustek Re: Jak pozbyć się zsypów na śmieci? IP: 195.94.210.* 01.01.09, 14:17
            Jak ludzie nie wrzucają odpadów, które zastykaja zsypy, to same się
            raczej nie zacinają
            • gotti7 Re: Jak pozbyć się zsypów na śmieci? 07.01.09, 15:45
              lepiej jak są zapchane wtedy zimno do klatki nie wlatuje
              • Gość: Fustek Re: Jak pozbyć się zsypów na śmieci? IP: 195.94.210.* 09.01.09, 23:59
                Niezbyt mądrze piszesz. I niezbyt dowcipnie.
                • mat.cz Re: Jak pozbyć się zsypów na śmieci? 10.01.09, 12:28
                  dziwi mnie fakt ,gdyby były zamknięte drzwi gdzie stoją pojemniki na
                  smieci z sypów to po pierwsze

-nie byłoby smieci porozrzucanych po ziemi przez nurków ktorzy coś
                  tam szukają
                  -faktycznie zimno wlatuje przez komin zsypowy do budynku na klatki
                  schodowe
                  -nie byłoby przeciągu w lecie i smród nie unosiłby się do góry czyli
                  na klatkę schodową po piętrach

a wnioski wyciągnijcie sami
                  pozdrawiam
                  • Gość: erzaz Re: Jak pozbyć się zsypów na śmieci? IP: *.gprs.plus.pl 12.01.09, 22:41
                    Ale nie przesadzajcie. Ludzie nie muszą wiedzieć jak się zachować.
                    To urządzenia powinny być sprawne!
      • Gość: heniu Re: Jak pozbyć się zsypów na śmieci? IP: *.bmj.net.pl 10.01.09, 18:09
        tak ale niech to jest zamkniete a nie drzwi na full otwarte
        • mat.cz Re: Jak pozbyć się zsypów na śmieci? 11.01.09, 14:10
          dodając jest to raj zgadza się dla nurków którzy rozrzucają smiecie
          wkoł pojemników
          • Gość: heniu Re: Jak pozbyć się zsypów na śmieci? IP: *.bmj.net.pl 17.01.09, 17:41
            no własnie dziwi mnie fakt ze to nie przeszkadza dozorczyni ktora
            ten burdel musi posprzatac
            • marekpiec.zabrze Re: Jak pozbyć się zsypów na śmieci? 18.01.09, 20:40
              U nas w bloku, to dozorczynie się przejmują robotą. A jest to ZSM!
              • gotti7 Re: Jak pozbyć się zsypów na śmieci? 19.01.09, 16:16
                ale tylko się przejmują ! a nic nie zgłaszają swoim przełozonym !
                aby zamykac na kłódki takie zsypy
                • Gość: hacer007 Re: Jak pozbyć się zsypów na śmieci? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.09, 03:56
                  PRZECZYTAJCIE, sŁowa "eksperta". Jestem gospodarzem w dwóch 10-cio pietrowych budynkach w Warszawie. U mnie w jednym budynku zsyp został wyremontowany (wymiana rur kamionkowych, nowe szuflady), a w drugim, został stary trup bez remontu od 1964 r.
                  1. Średnica rur nie jest przystosowana do obecnych gabarytów i ilości śmieci.
                  2. Lokatorom nie chce się znosić do komory zsypowej dużych śmieci to wpychają na siłę wszystko (kartony, choinki, meble w częściach, resztki po remontach i.t.p.).
                  3. Starsze osoby nie wyrzucają śmieci w workach tylko leją "zupę" z kubła (ciągle namawiam, że jak ich nie stać na zakup toreb na śmieci to to pozostają torebki po zakupach).
                  Nowy zsyp jest zapchany raz w m-cu, a stary co kilka dni.Ludzie, którzy go przepychają wraz ze mną, a trwa to nieraz po kilka godzin, najchętniej wrzucili by do niego granat. Nie raz próbowałem przekonać mieszkańców, żeby wybudować estetyczną altanę śmietnikową( jest gdzie), a komorę zsypową przeznaczyć na pomieszczenie do przechowywania rowerów, wózków dziecięcych bo nie maja gdzie ich trzymać. Niestety jest paru starych " veciarzy" co z zasady wszystko na nie. Ja sobie nie mam nic do zarzucenia jeśli chodzi o moją pracę, jest czysto w budynkach na terenie zewnętrznym. Niestety nasza spółdzielnia to stary pokomunistyczny system zarządzania.
                  Podobno miasto ma wdrażać program likwidacji zsypów, a może ktos zna jakieś odnośne przepisy do tego tematu.
                  Jest godz.4.00 więc idę spać, żeby jutro mieć siłę do walki z WIATRAKAMI.
                  • mat.cz Re: Jak pozbyć się zsypów na śmieci? 22.01.09, 09:18
                    witaj hacer 007 !

ty masz problem ludzi którzy wrzucają zbyt duże smieci a efektem
                    tego jest zablokowanie się zsypu

my mamy inny problem :drzwi które znajdują się na parterzei służące
                    do wyjazdu pojemników jak przyjedzie smieciarka są wiecznie otwarte

problemy z tego powodu mają

lokatorzy tzn

gdyby drzwi były zamknięte nie byłoby przeciągu i smród nie szedłby
                    do góry na klatkę schodową

po drugie przy otwartych drzwiach wiecznie ciągnie zimno które tez
                    dostaje się na klatkę

po trzecie drzwi zawsze są otwarte bo tzw "nurki" które grzebią w
                    pojemnikach rozrzucają wszystko po ziemi i dozorczyni musi to
                    wrzucac do kubła

jeszcze ani razu nie widziałem aby te drzwi były zamknięte wiecznie
                    ktoś się kręci po smietniku (tzw nurek) i nie zamyka za sobą drzwi
                    pozostawiając burdel

mamy tylko ładną wizytówkę
                    dodam ze drzwi są przystosowane na kłódkę czy administracja tego nie
                    widzi?!
                  • Gość: Anian2 Re: Jak pozbyć się zsypów na śmieci? IP: *.68.95.56.mielec95.tnp.pl 22.01.09, 12:16
                    U nas w wieżowcu w którym mieszkam 6 lat wywalczyłam to że zsyp jest zamykany.
                    Wcześniej okoliczne pijaczki załatwiały swoje potrzeby fizjologiczne. Jedyny
                    rodzaj sprzątania przez naszą sprzątaczkę to sypanie białego proszku (chyba
                    chlor). Jedna osoba pisała że podpaliła zsyp , w roku 2008 w zsypie paliło się 5
                    może 6 razy i nikomu to nie przeszkadza ( dodam że woda ciepla jet na gaz),
                    przyjeżdza straż gasi. Czasami zastanawiamy się kiedy w powietrze wylecimy? Jest
                    nowy rok i dwa dni temu znowu się paliło, jakieś chłopki z ulicy zauważyli
                    zadzwonili po straż. Strażacy przecięli kłódkę cęgami, panowie ze spółdzielni
                    pospawali i jest ok:)haha . A w mieszkaniu cały dzień spalenizną dawało że
                    zaczadzić się można . Może coś poradzisz. Była lista żeby zrobić smietnik na
                    około 60 mieszkań 10 się nie zgodziła a pan ze spółdzielni stwierdził że
                    większość nie wystarczy muszą wszyscy się zgodzić I tak sprawa umarła śmiercią
                    naturalną.
                    • mat.cz Re: Jak pozbyć się zsypów na śmieci? 22.01.09, 20:05
                      Anian2 dobrze cię rozumię u nas też jest taki problem dwa kroki od
                      naszej klatki jest sklep i wszystkie "menele" chodzą załatwiac tam
                      swoje potrzeby nie mówiąc o "nurkach" i podpalaniach administracja
                      zsm nie chce się zgodzic na zamknięcie zsypu na kłódkę
                      niby wspolnota a i tak rządzą i czują się panami
                      co tu zrobic
                      dodam ze większosc sąsiadów ma to głęboko gdzies
                      • Gość: hacer007 Re: Jak pozbyć się zsypów na śmieci? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.09, 08:03

U nas problem niezamkniętych drzwi nie istnieje. Kilka lat wstecz
                        wymyśliłem, żeby jednym kluczem można było otworzyć drzwi wejściowe
                        do budynku, piwnic oraz komory zsypowej(ślusarz będzie wiedział jak
                        dorobić taką wkładkę). Chyba każdy lokator ma klucz do drzwi wejści
                        owych. Lokatorów trzeba przekonać, żeby zamykali za sobą bo to dla ich dobra(to wymaga czasu).
                        A jeśli chodzi o zlikwidowanie zsypów to w Google wpisz "zsypy na
                        śmieci przepisy", jest tochę na ten temat. o ile wiem to przepisy
                        ppoż. mówią o likwidacji zsypów, ponieważ nie spełniają warunków
                        bezpieczeństwa.
                        Co do "meneli" to problem odwieczny, ale ja różną formą perswazji
                        ograniczyłem ich niestosowne zachowanie.
                        Większa część wspólnot nie dojrzała jeszcze do tej formy zarządzania
                        Coraz częściej żałują, że odeszły od spółdzielni.
                        • mat.cz Re: Jak pozbyć się zsypów na śmieci? 23.01.09, 10:57
                          witam
                          co do klucza do wszystkiego to dobry pomysł ,ale ktos musi taki
                          pomysł podsunąc administracji bo oni sami na to nie wpadną

co do tego ze większa częsc wspólnot żałuje odejscia od spółdzielni
                          to z tym się nie zgodzę

przez te wszystkie lata nic spółdzielnia nie zrobiła za nasze
                          pieniądze !
                          -gdzie są budynki ocieplone
                          -gdzie są parkingi powiększone przed budynkami

jest tak jak było a po zmianie zarządcy mamy jakąs szansę na zmiany
                          w tym kierunku

a tak biorą dalej kasę nie pytając o nic lokatorów i jest jak jest
                          czyli bez zmian
                          • Gość: Anian2 Re: Jak pozbyć się zsypów na śmieci? IP: *.mielec254.tnp.pl 23.01.09, 14:27
                            Z kluczem to było tak, jak sie wprowadziłam to go nie było i
                            zaczęłam o niego walczyć, pisałam pismo, że sie załatwiają że bród
                            smród, zrobiłam to w sposób kulturalny ale dosadny, opierali sie z
                            poczatku może trochę pomogła też sprzątaczka która poiedziała że ma
                            dość sprzątania cyt. gówien okolicznych pijaków (koło mojego bloku
                            jest biedronka poprostu raj dla żuli). Dospawali krate ale klucze
                            dali czterem rodzinom parter i pierwsze piętro, a reszta kto chciał
                            to sobie dorobił na sw.oj koszt, także i tak jest oniebo lepiej niz
                            było, ale pozbyć się zsypu na dobre to nie jest taka prosta sprawa.
                            Ja próbowałam jwszcze w sanepidzie ale musiałabym sama zapłacić za
                            to, bo spółdzielnia nigdy takie ekspertyzy nie wykona. Może jakieś
                            przepisy unijne by pomogłu? Mój brat mieszka w hiszpani na 7-mym
                            piętrze ale mają normalne pojemniki, tylko u nas prblem z daszku i
                            paru cegieł robią. No nic poczekamy zobaczymy.
                            • mat.cz Re: Jak pozbyć się zsypów na śmieci? 23.01.09, 17:12
                              no własnie tak się zastanawiam czy kierownicy ads -ów pytają
                              sprzątaczki gdzie jest największy syf i jak temu zapobiec

no to jezeli nie mamy takich kierowników ads którzy nie robią tego
                              do czego zostali powołani aby był porządek to może sprzątaczki ich
                              zaprowadzą za rączkę i oczy się w koncu otworzą !

ktos tu zadał kiedys pytanie

pytam gdzie ,gdzie są kierownicy administracji czy oni cos
                              kontrolują ,sprawdzają itp
                              • Gość: hacer007 Re: Jak pozbyć się zsypów na śmieci? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.09, 10:00

W Warszawie cwane wspólnoty wymusiły na spółdzielniach najważniejsze
                                remonty(ocieplenie, wymiana rur kanalizacyjnych, wodociągowych,
                                papy na dachu) i czmychneły na swoje. Lecz są tacy, którzy załozyli
                                wspólnoty iteraz dopiero zobaczyli jakie są koszty utrzymania.
                                W sprawi zsypów próbujcie ze straża poż.- pisałem już o tym.
                                Ja po setnym zapchaniu zsypu byłem tak zdeterminowany, że sam
                                chciałem go zapchać na "amen", to żaden problem. Niestety,
                                poczucie winy i względy społeczne nie pozwoliły.
                                • Gość: heniu Re: Jak pozbyć się zsypów na śmieci? IP: *.bmj.net.pl 25.01.09, 18:41
                                  i to sa modrzy ludzie
                                  • Gość: wic Re: Jak pozbyć się zsypów na śmieci? IP: *.gprs.plus.pl 26.01.09, 21:35
                                    No, czy ja wiem?
                                • gotti7 Re: Jak pozbyć się zsypów na śmieci? 27.01.09, 20:57
                                  to nie cwane wspolnoty tylko ludzie z głowami na karku
                                  • mat.cz Re: Jak pozbyć się zsypów na śmieci? 29.01.09, 20:34
                                    bo ta cała ciemnota (lokatorzy z zsm) dopiero się dowiedzą ile co
                                    kosztuje i ze będą musieli brac kredyt na ocieplenie budynku i
                                    większe remonty

a zsm tylko się cieszy mając takich u siebie
                                    • Gość: heniu Re: Jak pozbyć się zsypów na śmieci? IP: *.bmj.net.pl 07.02.09, 20:33
                                      ciemna masa
                                      • gotti7 Re: Jak pozbyć się zsypów na śmieci? 08.02.09, 20:45
                                        bo jest jeszcze w tym narodzie takie motto "jest to wszystkich
                                        czyli niczyje"
                            • Gość: m Re: Jak pozbyć się zsypów na śmieci? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.09, 01:02
                              jesteś z Zabrza ?
              • boczek39 Re: Jak pozbyć się zsypów na śmieci? 21.02.09, 14:49
                tak przejmują a nic nie zgłaszają ! lub zgłaszają a paniusie zza
                biurka nie informują sm o zniszczeniach
    • makbet1 --------------------------------- -- 09.02.09, 10:32
      Droga Izabelo 74. Pomyśl przez chwilkę. Czy jak zdarzają się
      dziennie wypadki drogowe z ofiarami śmiertelnymi to ktoś (rozsądny)
      żąda likwidacji dróg i przemysłu motoryzacyjnego?
      Jeżeli zarząd wspólnoty lub spółdzielni nie wykonuje swoich
      obowiązków to ich wywal. Od tego oni są i za to biorą pieniadze,
      żeby zsypy były drożne i pachnące. Jeżeli tego nie potrafią lub im
      się nie chce, to won z nimi. Przyjdą inni, którzy potrafią i którym
      będzie się chciało.
      • mat.cz Re: --------------------------------- -- 09.02.09, 21:02
        ok, tylko jak zmienic zarządce skoro dana wspólnota nie ma
        większosci ?
        • makbet1 Re: --------------------------------- -- 11.02.09, 12:03
          Co to znaczy "nie ma większości"?
          • mat.cz Re: --------------------------------- -- 11.02.09, 13:51
            chodzi o ilość głosów (zebranie)(musi być ponad 50% wykupionych
            mieszkan aby wspólnota mogła podejmowac decyzje o wszystkim)
            • makbet1 Re: --------------------------------- -- 12.02.09, 08:53
              Zaczynam podejrzewać, że nigdy nie czytałe/aś ustawy o własności
              lokali. Przytaczam jej fragment:

Art. 23. 1. Uchwały właścicieli lokali są podejmowane bądź na
              zebraniu, bądź w drodze indywidualnego zbierania głosów przez
              zarząd; uchwała może być wynikiem głosów oddanych częściowo na
              zebraniu, częściowo w drodze indywidualnego ich zbierania.
              2. Uchwały zapadają większością głosów właścicieli lokali, liczoną
              według wielkości udziałów, chyba że w umowie lub w uchwale podjętej
              w tym trybie postanowiono, że w określonej sprawie na każdego
              właściciela przypada jeden głos.
              2a. Jeżeli suma udziałów w nieruchomości wspólnej nie jest równa 1
              albo większość udziałów należy do jednego właściciela bądź gdy
              obydwa te warunki spełnione są łącznie, głosowanie według zasady, że
              na każdego właściciela przypada jeden głos, wprowadza się na każde
              żądanie właścicieli lokali posiadających łącznie co najmniej 1/5
              udziałów w nieruchomości wspólnej.
              3. O treści uchwały, która została podjęta z udziałem głosów
              zebranych indywidualnie, każdy właściciel lokalu powinien zostać
              powiadomiony na piśmie.

Zwróć uwagę na ustęp "2a". Wystarczy 20 procent udziałów, żeby
              przegłosować jednego właściciela dysponującego pozostałymi 80
              procentami.
              • mat.cz Re: --------------------------------- -- 12.02.09, 09:19
                super ,dziękuję

mam jeszcze jedno pytanie

wykup mieszkań w zsm był około 8 mies temu i nikt z ads nie kwapi
                się aby zrobic zebranie
                co zrobic z tym fantem ,czy zarządca ma obowiązek zrobic zebranie a
                jak go nie robi to co?
                więc jak mamy cos zrobic skoro nie ma zebrań
                • makbet1 Re: --------------------------------- -- 12.02.09, 10:17
                  Art. 30. 1. Zarząd lub zarządca, któremu zarząd nieruchomością
                  wspólną powierzono w sposób określony w art. 18 ust. 1, jest
                  obowiązany:
                  1) dokonywać rozliczeń przez rachunek bankowy,
                  2) składać właścicielom lokali roczne sprawozdanie ze swojej
                  działalności,
                  3) zwoływać zebranie ogółu właścicieli co najmniej raz w roku,
                  nie później niż w pierwszym kwartale każdego roku.
                  1a. W wypadku gdy zarząd lub zarządca, któremu zarząd nieruchomością
                  wspólną powierzono w sposób określony w art. 18 ust. 1, nie zwoła
                  zebrania ogółu właścicieli lokali w terminie, o którym mowa w ust. 1
                  pkt 3, zebranie coroczne może zwołać każdy z właścicieli.
                  2. Przedmiotem zebrania, o którym mowa w ust. 1, powinny być w
                  szczególności:
                  1) uchwalenie rocznego planu gospodarczego zarządu
                  nieruchomością wspólną i opłat na pokrycie kosztów zarządu,
                  2) ocena pracy zarządu lub zarządcy, któremu zarząd
                  nieruchomością wspólną powierzono w sposób określony w art. 18 ust.1,
                  3) sprawozdanie zarządu i podjęcie uchwały w przedmiocie
                  udzielenia mu absolutorium.

Art. 31. Zebrania właścicieli:
                  a) mogą być także, w razie potrzeby, zwoływane przez zarząd lub
                  zarządcę, któremu zarząd nieruchomością wspólną powierzono w sposób
                  określony w art. 18 ust. 1,
                  b) zwoływane są na wniosek właścicieli lokali dysponujących co
                  najmniej 1/10 udziałów w nieruchomości wspólnej przez zarząd lub
                  zarządcę, któremu zarząd nieruchomością wspólną powierzono w sposób
                  określony w art. 18 ust. 1.

Art. 32. 1. O zebraniu właścicieli zarząd lub zarządca, któremu
                  zarząd nieruchomością wspólną powierzono w sposób określony w art.
                  18 ust. 1, zawiadamia każdego właściciela lokalu na piśmie
                  przynajmniej na tydzień przed terminem zebrania.
                  2. W zawiadomieniu należy podać dzień, godzinę, miejsce i porządek
                  obrad. W wypadku zamierzonej zmiany we wzajemnych prawach i
                  obowiązkach właścicieli lokali należy wskazać treść tej zmiany.
                  ----
                  Jeżeli do 31 marca zebranie -organizowane przez zarząd lub zarządcę-
                  się nie odbędzie, to sam, jednoosobowo, zwołasz prawomocne zebranie.
                  • Gość: Kuba Brakuje argumentów IP: *.gprs.plus.pl 19.02.09, 20:17
                    To przecież jest bełkot!
                    • makbet1 -------------------------------- 20.02.09, 09:23
                      To tylko ustawa.
                      Napisz, czego nie rozumiesz?
                      • zza_lady Re: -------------------------------- 22.02.09, 21:15
                        szczerze mówiąc, to jesteście śmieszni trochę.
                        • mat.cz Re: -------------------------------- 25.02.09, 17:41
                          uzasadnij to ? dlaczego
                          • gotti7 Re: -------------------------------- 14.05.09, 21:24
                            cos nie odpowiada dlaczego ?
                            • mat.cz Re: -------------------------------- 09.07.09, 15:00
                              i jak z tymi zsypami ?
    • z_rokitnicy Re: Jak pozbyć się zsypów na śmieci? 12.07.09, 19:44
      Dzisiaj rozmawialiśmy o zsypach. I wielu lokatorów bloków w ZSM...
      chwali sobie zsypy!
      • mat.cz Re: Jak pozbyć się zsypów na śmieci? 28.11.09, 13:20
        moze i chwali tylko trzeba zamykac drzwi ,bo zsyp działa jak komin z
        zimnym i smierdzącym powietrzem roznosząc to po klatce schodowej
        • Gość: Fest Re: Jak pozbyć się zsypów na śmieci? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 29.11.09, 23:23
          U mnie w bloku mieszkają porządni ludzie. I nie ma kłopotów ze
          zsypami. Chociaż trochę czuć smrodek na klatce
          • Gość: zocha Re: Jak pozbyć się zsypów na śmieci? IP: *.stk.vectranet.pl 30.11.09, 15:12
            jak się dba to się ma

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka