Dodaj do ulubionych

SM Wyżyny

IP: *.chello.pl 25.04.05, 22:28
czy wy też macie problem z tą spółdzielnią ?
1.kupiłam tu mieszkanie i wpłaciłam nie małą kwotę żeby zostać członkiem
spółdzielni - po miesiącu dostałam upomnienie, że jak nie wpłacę to mnie
skreślą - zwolniłam się z pracy żeby pokazać im dowód wpłaty na ich własnym
formularzu.
2. co jakiś czas dostaje upomnienie, że nie płacę, chociaż płace- przestałam
zwracać na ich pisma uwagę, szkoda tylko dozorcy, który z tymi pismami musi
latać po pietrach.
3. poprosiłam o zaświadczenie o wysokości wpłat na fundusz remontowy - dali
mi zaświadczenie na kwotę o połowę niższą niż wynika z dowodów wpłaty (to co
rzeczywiście wpłaciłam)
4. dzisiaj dostałam upomnienie - nie zapłacone za 5 miesięcy - co nie jest
prawdą i trafił mnie szlag
Czy ktoś miał takie problemy, jak sobie z nimi poradzić bo nie mam ochoty
denerwować się tymi kretynami więcej ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Jek Re: SM Wyżyny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.05, 00:04
      To zacznij chodzic na zebrania czlonkow spoldzielni i pomoz wybrac nowego
      prezesa.
      • Gość: mieszkaniec Re: SM Wyżyny IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.04.05, 17:05
        Dokładnie! Czas już usunąć prezesa Graczyka ze stanowiska. Jest to chyba
        najbardziej "zabetonowana" spółdzielnia na USN a panie administratorki
        zachowują się tak jakby żyły jeszcze w czasach PRL. Niestety mieszkańcy leją na
        wszystko ciepłym moczem :/
        • Gość: mimoza Re: SM Wyżyny- usunąć Graczyka??? IP: *.acn.waw.pl 26.04.05, 17:22
          Jak to???
          Przecież został niedawno zwycięzcą plebiscytu Pasma na
          najpopularniejszego ursynowianina!!!
          To Pasmister 2004 i podobno szczęśliwi z jego rządów
          mieszkańcy Wyżyn na niego głosowali!
          Czegoś nie rozumiem...sam na siebie wysyłał te głosy,
          czy jest kumplem naczelnego Pasma?...
          • Gość: Znawca SM Wyżyny- usunąć Graczyka! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.05, 17:26
            Ale wy spółdzielcy jesteście tępi - taki tytuł się po prostu kupuyje za
            pieniadze spółdzielców!
          • Gość: waga Re: SM Wyżyny- usunąć Graczyka??? IP: *.habeo.pl 26.04.05, 17:26
            Nie mam z nimi problemow a naleze do spoldzielni od 2 lat. Niestety trzeba miec
            tez troche pecha ze omylki administracji trafiaja wlasnie na ciebie
            • marijka Re: SM Wyżyny- usunąć Graczyka??? 27.04.05, 23:19
              rzeczywiście do tej pory nie miałam czasu wybrać sie na zebranie, ale na
              najbliższym zjawie się ja lub mój mąż.
              Możliwe ze mam pecha, ale cos za dużo tego, poza tym jeśli dostaję co chwila
              upomnienia, ze nie płacę (a płacę) to naprawdę można się wkurzyć. Zamierzam
              wystosować pismo do nich, i nie zapłacę więcej złamanego grosza dopóki nie
              dostnę uczciwego rozliczenia za ubiegły i bieżący rok
              pozdrawiam wszystkich członków :)
              • Gość: Sąsiad Re: SM Wyżyny- usunąć Graczyka??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.05, 07:32
                Przypominam, że na zebraniu grupy członkowskiej prawo głosowania ma tylko
                członek spółdzielni, więc na tym zebranie głosować i w jakimś stopniu decydować
                będzie mogło każde z was jeśli oboje jesteście członkami spółdzielni - jest to
                dopuszczalne.
                • Gość: marijka Re: SM Wyżyny- usunąć Graczyka??? IP: *.chello.pl 29.04.05, 09:55
                  to znaczy, że ja muszę pójść, ale tak mnie już wkurzyli, że będę
                  • gazetnik3 Re: SM Wyżyny- usunąć Graczyka??? 04.05.05, 18:01
                    I to ostatnie grzanie - zarzad spoldzielni poszedl na urlop a grzejniki grzaly
                    mimo 25 C w dzien na zewnatrz (co prawda w dzien grzaly mniej).

Dopiero dzis (4 maja) oficjalnie podjeli decyzje o wylaczeniu ogrzewania.
                    Skandal! Czy liczyliscie ile kasy w ramach calej spoldzielni poszlo z tym
                    cieplem wylatujacym za otwarte okno...?
                    • Gość: Sąsiad Wypuszczanie ciepła przez okno! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 08:16
                      A co to ma obchodzić zarząd?
                      Przecież za to ciepło, które wylatywało otwartymi oknami, bo nie można było
                      wytrzymać w mieszkaniach, zapłacimy przede wszystkim my.
                      • totempotem Re: Wypuszczanie ciepła przez okno! 05.05.05, 11:51
                        To Wy nie macie regulacji ciepła na kaloryferach ?
                        • Gość: Sąsiad Re: Wypuszczanie ciepła przez okno! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 12:05
                          Przytomna uwaga totempotem!
                        • kimowiec Re: Wypuszczanie ciepła przez okno! 11.05.05, 02:57
                          Mamy i nawet sobie regulujemy :> Mnie jednak wkurzył ostro fakt, że w nocy z niedzieli na poniedziałek, kiedy były tylko 2 stopnie, kaloryfery pozostały zimne. Natomiast w ciągu dnia już grzały... To jest jakieś chore :/
                        • agra1 Re: Wypuszczanie ciepła przez okno! 16.05.05, 12:25
                          regulację mamy, ale szanowna spółdzielnia kontraktuje w SPECu ilość pary
                          technologicznej za duża na potrzeby i i tak musimy za nią zapłacić, zużyjemy
                          czy nie. A można by zakontraktowac minimalną ilość i płacić za zużytą
                          rzeczywiście nadwyżkę wg liczników... Ale to się prezesrom nie opłaci.
                          • Gość: X Czy jestescie za zmiana zarzadu w SM Wyzyny? IP: *.u.mcnet.pl 16.05.05, 12:51
                            Jest w tej spoldzielni sporo pytan bez odpowiedzi.
                            Jest sporo problemow np. czlonek spoldzielni nie moze dostac kopii sprawozdania
                            finansowego spoldzielni!!!

Moze trzeba przewietrzyc ten zarzad - w wielu przypadkach taka operacja bardzo
                            pomogla spoldzielniom i pomogla znalezc do zarzadzania prawdziwych managerow a
                            nie przyjaciol krolika...
                            • Gość: magda Re: Czy jestescie za zmiana zarzadu w SM Wyzyny? IP: *.aster.pl 16.05.05, 12:55
                              Przecież możesz pójść do spółdzielni i przeczytać sobie to sprawozdanie na
                              miejscu. Po co produkować kserokopie (które później wyrzucisz) i wydawać
                              pieniądze na ksero??? Wszystko można, tylko trzeba chcieć. Trzeba było przyjść
                              na zebranie członków spółdzielni i posłuchać.
                              • Gość: X Re: Czy jestescie za zmiana zarzadu w SM Wyzyny? IP: *.u.mcnet.pl 16.05.05, 13:04
                                Widzilas kiedys sprawozdanie finansowe?
                                To kilka stron cyferek - czy czlonek spoldzielni (de facto jej wlasciciel) nie
                                ma prawa dostac kopii, aby sobie spokojnie popatrzec w domu albo zaniesc do
                                zaprzyjaznionego finansisty celem werefikacji?

Chyba nie bronisz prawa zarzadu do ukrywania prawdy?

P.S.
                                W SM Wyzyny nie mozna nawet odplatnie (!) zrobic kopii takiego sprawozdania.
                                Co prawda mozna je skopiowac w bibliotece z Monitora Spoldzielczego, ale
                                dlaczego zarzad robie takie problemy? Czy ma cos do ukrycia?

Przeciez majatek spoldzielni to majatek czlonkow a zarzad jest TYLKO wybrany do
                                czasowego zarzadzania!

Nie rozumiesz tego, ze to czlonkowie (w razie problemow) odpowiadaja np. za
                                dlugi spoldzielni? Wiec chyba powinni miec prawo do kontroli?!
                                • Gość: Członek Czy jestescie za zmiana zarzadu w SM Wyzyny?-tak! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 13:21
                                  X ma w pełni rację - odmowę sporządzenia kopii sprawozdania finansowego nawet
                                  za odpłatnością trudno nazwać inaczej jak zwykłym chamstwem i złośliwością! Na
                                  zebraniu trudno zapoznać się na spokojnie z trescią sprawozdania i dlatego
                                  niektórzy domagaja się jego kopii.

Jak pisze słusznie X, kopię sprawozdania można uzyskać z Monitora
                                  Spółdzielczego lub w Krajowym Rejestrze Sądowym, itp., czyli nie jest to
                                  dokument tajny. Będzie to wymagało jednak od spółdzielcy trochę zachodu. I
                                  dlatego nie do zaakceptowania jest tolerowanie tego stanu rzeczy i zarząd,
                                  który stwarza nam trudności, powinien być zmieniony!
                                  • Gość: X Re: Czy jestescie za zmiana zarzadu w SM Wyzyny?- IP: *.u.mcnet.pl 16.05.05, 13:55
                                    Proponuje wszystkim spoldzielcom SM Wyzyny przesledzic wzrost kosztow zarzadu w
                                    sprawozdaniu finasowym - za ostatni rok nie przegladalem, ale wczesniej rosly o
                                    500 tysiecy zlotych rocznie!!!

P.S. A pani Magda to nie jest ktoras z licznych sekretarek SM Wyzyny...? :-)
                                    • Gość: magda Re: Czy jestescie za zmiana zarzadu w SM Wyzyny?- IP: *.aster.pl 16.05.05, 15:06
                                      Nie nie jestem. A sekretarki i prezesi tej spółdzielni nawet nie wiedzą o takim
                                      forum (dziwne, nie?).
                                      • Gość: X Re: Czy jestescie za zmiana zarzadu w SM Wyzyny?- IP: *.u.mcnet.pl 16.05.05, 17:27
                                        No to czemu , Magdo, bronisz polityki zarzadu SM Wyzyny maksymalnego
                                        ograniczania dostepu czlonkow do sprawozdan finansowych?

Czy jako wspolwlasciciel spoldzielczego majatku nie chcialabys znac sytuacji
                                        finansowej spoldzielni, wartosci duzych umow, wynagrodzenia zarzadu...? Nie
                                        sadzisz, ze ograniczanie dostepu do takich informacji jest korupcjogenne?

P.S. A skad wiesz, ze sekretarki SM Wyzyny nie wiedza o tym forum?
                            • agra1 Re: Czy jestescie za zmiana zarzadu w SM Wyzyny? 13.06.05, 10:42
                              Złożyłam ostatnio pismo z żądaniem dokładnego rozliczenia mieszkania - za
                              ostsatnie 5 lat. Łąćznie z rozliczeniem funduszu remontowego na budynek - co
                              robili, ile kosztowało, co planują. Ciekawe, czy dostanę odpowiedź. Jakoś w to
                              wątpię... Ale są sposoby, żeby ich zmusić, a ja jestem już bardzo zła.
                          • gazetnik3 Re: Wypuszczanie ciepła przez okno! 13.06.05, 13:58
                            I żadne próby tłumaczenia, że to nasze pieniądze są marnowane nie skutkują!

Ja jestem za zmianą prezesa - nawet jak jest niewinny, to i tak przewietrzenie
                            tego układu będzie dobre!
                            • Gość: Sasiad Do Agry1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.05, 14:33
                              Dobrze, że od czasu do czasu znajduja sie takie osoby jak Ty, bo wielu osobom
                              jest obojętne za co i ile płacą.

O ile się orientuję, to spółdzielni nie obejmują żadne regulacje zewnętrzne, po
                              jakim czasie mają udzielać odpowiedzi. Niektórzy twierdzą, przez analogię do
                              kodeksu postepowania administracyjnego, że nasze kochane spółdzielnie mają na
                              to miesiąc czasu, ale formalnie tak nie jest. Może w statucie twojej
                              spółdzielni jest to ujete - znam statuty spółdzielni, w których czas odpowiedzi
                              okreslono własnie na jeden miesiąc, ale spółdzielnie tego nie przestrzegaja,
                              nawet w ogóle nie odpowiadają. Czy straszenie sadem coś pomoże - wątpię.
                              Spółdzielnie to państwo w państwie. Są przekonane o swojej bezkarności i małej
                              aktywności swoich niewolników(spóldzielców) i dlatego tak się dzieje.

Bardzo cenna podpowiedź gazetnika3 z Vademecum o spóldzielniach mieszkaniowych
                              w dzisiejszej Rzeczpospolitej.

Pozdrawiam, żeczę wytrwałości i chętnie służę radą. Zmobilizuj sąsiadów!
                              • gazetnik3 Re: Do Agry1 13.06.05, 15:54
                                A tak naprawde wystarczy zmobilizowac jakies 10% ludzi przeciwnych ukladom i
                                isc na zebranie czlonkow - przy minimalnej aktywnosci czlonkow spoldzielni
                                mozna dokonac wielu zmian!
                                • agra1 Re: Do Agry1 13.06.05, 16:06
                                  niestety nie ja jestem członkiem, tylko mój ojciec, a on naprawdę nie ma jak
                                  wetknąć w swój rozkład dnia takiej nasiadówy. Poszłam kiedyś na zebranie
                                  członków, ale mnie wyprosili, twierdząc, ze "w ostateczności mogę zostać i
                                  przysłuchiwać się, ale nie mogę nic powiedzieć". Jakaś taka niesympatyczna
                                  dama, która trzymała tzam listę o0becności - relikt PRLu w całej okazałości. A
                                  akcję podburzania sąsiadów prowadzę, mam nadzieję, ze się w końcu wkurzą. Tylko
                                  u mnie w okolicy mieszka spora część wierchuszki spółdzielnianej i część jest
                                  z nimi w dobrych układach, co utrudnia sytuację. Była jedna taka, która
                                  początkowo była bardzo bojowa, to dostała podobno bardzo dobre warunki najmu
                                  powierzchni usługowej i już chodzi im na pasku...
                                  • gazetnik3 Re: Do Agry1 13.06.05, 16:27
                                    Na jakiej ul mieszkasz?
                                    • agra1 Re: Do Agry1 13.06.05, 17:05
                                      małej Łąki, a ty?
                                      • gazetnik3 Re: Do Agry1 13.06.05, 18:11
                                        agra1 napisała:

> małej Łąki, a ty?
                                        >
                                        Na przeciwko - Zabinskiego...
                                        • agra1 Re: Do Agry1 13.06.05, 20:48
                                          cześć sąsiedzie :)
                                          • gazetnik3 Re: Do Agry1 13.06.05, 21:56
                                            Cześć!

Uprzedzam, że ja próbowałem zawalczyć z SM Wyżyny, ale nie dali mi nawet
                                            sprawozdań finansowych za 2003, 2004 lata...

Musiałem szukać w bibliotece - na szczęście takie dane są w monitorze
                                            spółdzielczym. I co się okazało?
                                            Otóż w tamtych latach koszty zarządu wzrosły rok do roku o PLN 500.000 !!!!
                                            Aż się za głowę złapałem!

Ostatnio, kiedy zadzwoniłem do spółdzielni z prośbą o wyłączenie grzejników
                                            (było 25 C na zewnątrz) to odebrała jakaś idiotka i z prześmiewczą nutą
                                            stwierdziła, że prezesa nie ma. Oni ciągle uważają, że to członkowie
                                            spółdzielni są dla nich a nie odwrotnie.

Znam sprawę ze spółdzielni Imielin - tam po wybraniu nowego prezesa natychmiast
                                            zaczęły sie inwestycje. Znalazły się pieniądze i na nowe windy i na place zabaw
                                            i na parkingi... Ciekawe, czy tu będzie tak samo?

Ten zarząd już mnie od dawna denerwuje - może zaczniemy budować jakąś koalicję
                                            na nowe wybory? Choć wiem, że trudno ludzi zachęcić do pójścia na zebranie... Z
                                            drugiej strony wystarczyłoby jakieś 10-15%!
                                            • agra1 kwi8atki SM Wyzyny 13.06.05, 22:17
                                              MNie sie zdarzało niejednokrotnie dzwonić do nich tak koło np 14, żeby łaskawie
                                              przypomnieli sobie o możliwości wyłąćzenia latarni na Małej Łąki - jasny dzień,
                                              a tu oświetlenie w pełnej krasie... Ale co im tam, nie oni płacą, tylko my,
                                              więc może świecić...
                                              • gazetnik3 Re: kwi8atki SM Wyzyny 14.06.05, 12:52
                                                Napisz do nich, beda dowody.
                                  • rubeus Re: Do Agry1 04.07.05, 15:09

Jeśli miałabyś jeszcze kiedyś ochotę na uczestnictow w takiej nasiadówie,
                                    postaraj się o NOTARIALNE pełnomocnictwo od swojego ojca -podobno
                                    ten patent działa w niektórych spółdzielniach...
    • Gość: magda Re: SM Wyżyny IP: *.aster.pl 16.05.05, 18:34
      Wiem, a skąd to już moja sprawa.
      A na marginesie dodam, że szkoda, że władze naszej spółdzielni nie wiedzą o
      takim forum. Wiele o sobie mogłyby się dowiedzieć.
      • Gość: X Re: SM Wyżyny IP: *.u.mcnet.pl 17.05.05, 12:18
        A konkretnie, Magdo, jestes za dostepem do wiedzy o finansach spoldzielni i
        szerszym dystrubuowaniu takich sprawozdan dla czlonkow spoldzielni, czy przeciw?
        • pontius Re: SM Wyżyny 13.06.05, 10:58
          No tak i dzięki temu jesteśmy też oczywiście jedną z najdroższych
          spółdzielni ... jedyne papierki które do nas docierają to zawiadomienia o
          podwyżkach ...
          • Gość: Sasiad Re: SM Wyżyny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.05, 11:27
            Agra1, jestem ciekaw, co Ci odpowie zarząd.
            Jednak niezaleznie od tego przytaczam Ci podstawe prawna Twojego wniosku, gdyby
            zarząd odmawial spelnienia twojego żądania:
            "Spółdzielnia jest obowiązana na żądanie członka lub niebędącego członkiem
            właściciela lokalu przedstawić kalkulację wysokości opłat" - art. 4 ust. 6(2)
            ustawy z 15.12.2000 - Dz. U. 2001 nr 4 poz. 27.

Otwartym jest pytanie, co zarząd bedzie rozumiał pod ustawowym pojęciem "
            kalkulacja wysokości opłat" i na ile ona ma byc szczegółowa.
            Jak zarząd będzie się opierał, to pozostaje Ci tylko droga sądowa - nie musisz
            załatwiać tego w tzw. postępowaniu wewnątrzspółdzielczym.

Złościć się nie warto, trzeba być zdeterminowanym i twardo żądać swoich prawa,
            czego niestety większość spółdzielców nie czyni. Dlaczego, do tej pory przez
            tyle lat nie udało mi się tego dociec.

Good luck!
            • agra1 Re: SM Wyżyny 13.06.05, 11:48
              Dzięki za podpowiedź!! U mnie złość przekłada się na działanie - stąd poszło
              pismo zawierające dość szczegółowy opis tego, co ma być w tym rozliczeniu - i
              jeszcze parę niewygodnych pytań. Czy wiesz, ile mają czasu zgodnie z ustawą na
              udzielenie odpowiedzi? bo pismo złożyłam u nich w połowie maja i nie wiem, czy
              już ich straszyć sądem za nieudzielenie odpowiedzi, czy jesszcze mają prawo. Bo
              że nie dostanę odpowiedzi ani dnia wcześniej, niż absolutnie muszą, to nie mam
              złudzeń. A bardzo mnie interesuje, czemu na przykład odczyty z liczników CO po
              wymianie mają dziwnie niespójne daty - wymienili w połowie listopada (nawiasem
              mówiąc, bez żadnego informowania, czy protokołu ze stanem poprzedniego
              licznika), ale końcowy odczyt z poprzedniego licznika jest z 31.11.2004...
              Chyba majją wróżkę na etacie... I jeszcze parę takich kwiatków. W ogóle, to co
              przysłali jako rozliczenie wiosną było maksymalnie nieczytelne - rozmawiałam z
              wieloma osobami i większość z nich nie miała czasu/chęci/energii na wgryzanie
              się w ten bełkot. Zdaje się, ze o to spółdzielni chodziło...

Dam znać, co odpowiedzieli (o ile odpowiedzą:)
              • gazetnik3 Re: SM Wyżyny 13.06.05, 13:28
                Dzisiaj w Rzeczpospolitej jest dodatek o spoldzielniach mieszkaniowych. Rowniez
                jednolity tekst Ustawy.
    • gazetnik3 Re: SM Wyżyny 15.06.05, 21:25
      SM Wyżyny zajęła się sprawą właścicieli psów - rozwieszone ogłoszenia
      przypominają o konieczności wyprowadzania psów na smyczy i sprzątania psich
      odchodów.

Dobrze, że na terenie spółdzielni zajęto się tą sprawą.
      • Gość: ciekawy Re: SM Wyżyny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.05, 22:43
        Jakieś postępy w walce z betonem spółdzielnianym...?
        • agra1 Re: SM Wyżyny 23.06.05, 23:11
          Na razie nic, czekam na odpowiedź. Dzwoniłam w zeszłym tygodniu i usłysząłam,
          że przygoitowyją, bo było bużo pytań szczegółowych (między innymi o komplet
          rozliczeń mieszkania za ostatnie 5 lat) i wyślą. Ale to była odp. panienki z
          finansowego, a mam podejrzenia, że prezesi albo sekretariat mogą nie chcieć
          tego wysłać... zobaczymy, jak przyślą, to z całą [pewnością podzielę się
          informacjami
          • Gość: Sąsiad Pewnie wyjdą z tego nici! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 10:38
            Jak znam spółdzielniane praktyki w Wyżynach, to zapewne otrzymasz dokument, z
            którego nic nie będzie wynikać.
            Będzie ciężko do czegokolwiek dojść, bo przychody z jednego budynku finansują
            prace w innych budynkach lub ich otoczeniu i bez skontrolowania całości obraz
            będzie niepełny. Na wiele rzeczy jest tzw. wspólny kocioł, co też bardzo
            zaciemnia sytuacje.
            Takie kontrole powinna czynić rada nadzorcza, ale w praktyce tym się nie
            zajmuje.
            • agra1 Re: Pewnie wyjdą z tego nici! 24.06.05, 11:06
              Dlatego właśnie dokładnie precyzowałam, co chcę dostać. Między innymi dokładne
              rozliczenie funduszu rem. mojego budynku z kwotami uzyskanymi, wydanymi (ile i
              na co w MOIM bud, a nie ogólnie) za ostatnie 5 lat (tyle mają obowiązek
              przechowywać) i planowane remonty. Jak będzie odp ze wspólnego kotła, to chyba
              zwalę im na głowę prokuratora, bo akurat co do fund.rem. jestem pewna, że musi
              być oddzielnie na każdy bbudynek liczony i wydawany. Wkurzyli mnie, więc z
              przyjemnością pozatruwam im życie
              • Gość: przeciw Re: Pewnie wyjdą z tego nici! IP: *.u.mcnet.pl 24.06.05, 18:10
                Popieram Cię! Jeśli zorganizujesz jakąś akcję przeciw tego zgrai z SM to
                chętnie pomogę...
                • Gość: Sąsiad Re: Pewnie wyjdą z tego nici! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 18:28
                  Widzę, że jesteś prawdziwa baba, co potrafi walczyć o swoje. Piszę to, chociaż
                  sam jestem płci przeciwnej i z przykrością stwierdzam, że chłopy sa bez j..!
                  Ja Ci też chętnie pomogę jak będą jakies konkrety, bo wiem bardzo dużo, co się
                  dzieje w spółdzielni.
                  • agra1 Re: Pewnie wyjdą z tego nici! 24.06.05, 19:23
                    Chętnie, chodzi mi po głowiue pomysł spotkania, ale raczej jak będzie już ta
                    mityczna odpowiedź - bedzie co omawiać. Może uda mi się przed tym jeszcze
                    dorwać te mMonitory Spółdzielcze i pozbierać info o wydatkach SM na prezesów i
                    ich zachcianki. Będzie wtedy dodatkowa pasza do p-rzetrawienia. I obiecuję, że
                    jak będę miała te monitory, to wrzucę interesujące nas kawałki na sieć - to są
                    jawne dane, oni nie mają prawa odmawiać ich udostęponienia, ale skoro to robią,
                    to wyręczę prezesostwo.
                    • Gość: Sąsiad Re: Pewnie wyjdą z tego nici! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.05, 08:20
                      Oczywiście Agra1 sprawozdanie finansowe spółdzielni możesz znaleźć w Monitorze
                      Spółdzielczym bądź sądzie rejestrowym ale czy to nie ironia losu, że ten sam
                      dokument jest w spółdzielni, ktorej jestes członkiem i nie mozesz go w niej
                      uzyskać. Dla mnie jest to wyjatkowe chamstwo i arogancja zarzadu, że nie chce
                      udostepniać członkom tego dokumentu, bo taki mozna wyciagnąć wniosek z Twojego
                      postu skoro musisz uciekać się do wspomnianego monitora. I jeszcze
                      prawdopodobnie będziesz musiała zapłacić. Tak to wlaściciele spółdzielni stali
                      się niewolnikami zarządu.
                      Z twoich postów wynika, do czego prowadzi razygnacja rady z funkcji kontrolnych
                      i nadzorczych w stosunku do zarządu. Organ, który powinien działac w naszym
                      imieniu i na naszą rzecz staje się organem kryjacym podejrzane dzialania
                      zarzadu a tym samym działającym przeciw nam. I dlatego uważam, że szalenie
                      waznym jest wybór właściwych członków rady.
                      • Gość: Lupus Re: Pewnie wyjdą z tego nici! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.05, 18:35
                        Nie da się wybrac własciwych -wszyscy są grzeszni jak to ludzie.
                        Tylko zmiana systemu zmusi ich do dostosowania się razem z prezesami.
                        Ta zmiana to likwodacja spółdzielni mieszkaniowych bo ludzie nie
                        chcą "zaspokajać potrzeb mieszkaniowych " po spółdzielczemu.Chca płacić i
                        wymagać,a nadzór ma być państwowy.
                        • Gość: Sąsiad Re: Pewnie wyjdą z tego nici! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.05, 20:47
                          Jeśli nad spółdzielczościa ma być nadzór państwowy, to skończy się tak, jak
                          jest obecnie tj. gdy jest nadzór prezesów i skorumpowanych w ten czy inny
                          sposób rad nadzorczych.

Może Lupusie zechcesz mi wskazać jedną dziedzinę z nadzorem państwowym, która
                          funkcjonuje właściwie!
                          • Gość: Sąsiadka z M.Łąki Re: Pewnie wyjdą z tego nici! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.05, 11:18
                            Przeczytałam większość postów, mieszkam w tej cześci Ursynowa od bardzo dawna i
                            szczerze mówiąc jestem zdania, że w SM Wyżyny nie dzieje się najlepiej, a to z
                            uwagi na:
                            1. brak rzetelnej informacji dla spółdzielców,
                            2. brak mozliwosci uczestniczenia w posiedzeniach rady nadzorczej
                            3. zbyt wysokie koszty utrzymania budynków i to zarówno w cześci dotyczącej
                            mediów, jak i w tej części, ktora jest związana z tzw. eksploatacją.

Mam porównanie, ponieważ niedawno nabyłam nowe mieszkanie, w którym mam miejsce
                            parkingowe, ochronę, ponadto większa stawkę za fundusz remontowy i płacę tam
                            ogolną kwotę miesieczną porównywalną z kwotą płacona w SM Wyzyny. zaznaczam, że
                            mieszkanie jest też spółdzielcze i też znajduje się na Ursynowie, a jego
                            powierzchnia jest porównywalna z moim mieszkaniem na Małej Łąki.
                            Wszystkie nieomal elementy są tu wyższe. NP. śmieci od osoby - 3 razy drozsze.
                            Inne elementy zreszta tez.
                            Budzi także moje zdziwienie sposób rozliczania ciepłej wody. przyjmowana cena
                            GJ jest mam wrażenie jakaś bardzo wysoka. Co do zimnej wody, to tu mamy w całej
                            Warszawie cenę brutto za 1 m3 wody i ścieków w wysokosci 4,81 zł, ale co do
                            centralnego i ciepłej wody, to sprawa rozliczenia jest bardziej skomplikowana i
                            mam wrażenie, że w Spółdzielni przyjmują niekorzystne dla nas zasady, dodając
                            do tego jeszcze jakieś inne koszty. Nie miałam okazji zapoznać się ze
                            sprawozdaniami finansowym, ale zwracam uwagę, że koszty zarządu, to nie znaczy
                            pensje dla Zarządu, ale także konserwacje, często oswietlenie, dozorcy,
                            czystosc itp. Natomiast fakt zwiększenia tych kosztów o tak powazną kwotę jak
                            500 tys zł. w krótkim okresie musi budzić zdziwienie.
                            Sądzę, że podstawowy problem kryje się w złej Radzie Nadzorczej. Ja nie wiem
                            jak pracują członkowie zarządu, bo nie mam mozliwości skontrolowac ich pracy,
                            ale sam fakt, że Rada Nadzorcza przyjęła zasadę, że nikt z członków spółdzielni
                            nie może przyjść na jej posiedzenia jest karygodny.
                            Wybór Rady zależy od przedstawicieli i sądzę, że od tego poiwinna się zacząć
                            zmiana w naszej Spółdzielni.
                            Kto wie kiedy wybory?
                            SzMŁ
                            • Gość: Sąsiad Właśnie o to chodzi! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.05, 13:13
                              Wpis Sąsiadki z M.Łąki jest ewidentnym potwierdzeniem tego, że spółdzielcy z
                              róznych spółdzielni mieszkaniowych bezwzględnie powinni wymieniać informacje
                              między soba, bo tylko wtedy jest możliwe porownanie wysokości płaconych
                              czynszów.
                              Prosiłbym Sasiadkę z M. Łąki o podanie więcej szczegółów, bo wtedy będę mogł
                              porównać moje własne opłaty.

Przyznaję rację Sąsiadce, że zabranianie członkom spółdzielni uczestniczenia w
                              posiedzeniach rady nadzorczej jest naganny, ale nawet nie uczestnicząc w tych
                              posiedzeniach jest faktem, że za wysokie opłaty odpowiada rada nadzorcza, bo to
                              ona zatwierdza to, co zaproponuje jej zarząd.

Sprawa właściwego dzialania rady nadzorczej jako organu kontrolnego to
                              oddzielny temat, bo prawie we wszystkich spółdzielniach ten organ nie
                              kontroluje zarządu, a członkowie rady sa kupowani przez zarząd w taki czy inny
                              sposób.

I dlatego wskazane jest jak najszersza wymiana informacji między spółdzielcami,
                              zwłaszcza po ostatniej nowelizacji ustawy o spółdzielniach mieszkaniowych,
                              dającej nam teoretycznie znacznie więcej praw i możliwość posadzenia zarządu za
                              niegospodarność. Zacznijmy korzystać ze swego prawa i doświadczenia innych
                              sąsiadów .
                              • Gość: nikt Re: Właśnie o to chodzi! IP: *.u.mcnet.pl 29.06.05, 13:25
                                Tylko dlaczego na zebrania członków przychodzi TYLKO jakieś 5% ludzi!?
                                • Gość: Sąsiad Re: Właśnie o to chodzi! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.05, 14:46
                                  Dzieje się tak dlatego, że mądry zarząd skutecznie zniechęca spółdzielców do
                                  chodzenia na zebrania a głupi spółdzielcy obrażają się na zarząd pod byle jakim
                                  pozorem i rzeczywiście nie chodzą na zebrania. Oczywiście, ponieważ nieobecni
                                  nie mają racji, ostatecznym zwycięzcą tej zabawy jest właśnie zarząd - robi
                                  później co chce, rada go nie kontroluje a spółdzielcy psiocza nadal na władze.
                                  Koło się zamyka.
                                  Spółdzielcy naiwnie od lat oczekują, że rządzący nimi zarząd okaże się uczciwy,
                                  ale tak przeważnie nie jest. Niczego jakoś nie chcą się nauczyć.
                                  • Gość: nikt Re: Właśnie o to chodzi! IP: *.u.mcnet.pl 29.06.05, 18:04
                                    A zebrania odbywają się w dni powszednie ok. 18:00 kiedy nie wszyscy wrócą z
                                    pracy (bo pracują dłużej niż spółdzielnia)...
                                    • Gość: Sąsiad Obojętność i niezrozumienie - właśnie o to chodzi! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.05, 20:49
                                      Nikt, przestań chrzanić! Nie wszyscy pracują do 18-tej albo i dłużej i nie
                                      uwierzę, że tylko dlatego olewacie zebrania.
                                      Gdyby zebrania odbywały się później, to byłaby pretensja, że spółdzielcy już
                                      śpią, że następnego dnia muszą iść wcześniej do pracy itp.
                                      • Gość: ciekawy Re: Obojętność i niezrozumienie - właśnie o to ch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.05, 21:52
                                        A ty, sąsiad, chodzisz na zebrania? Na kogo konkretnie głosowałeś na ostatnim?
                              • agra1 wysokość czynszu 29.06.05, 22:58
                                właśnie dostałam "obniżkę" jak powiedzieli w SM dozorcy, który roznosił
                                wyliczenia. Obniżka w wydaniu naszej najukochańszej wynosi +40 zł - teraz za
                                mieszkanie 73 m (około) płacę 605 zł.... zgrozą wieje, ich trzeba naprawdę
                                przewietrzyć.

Wyczekiwanej odpowiedzi nadal nie ma, jutro będę poganiać. nie sądzę, żeby
                                chcieli jej udzielić....
                                • gazetnik3 Re: wysokość czynszu 04.07.05, 14:07
                                  I jak?
                                  • agra1 ciąg dalszy żądania rozliczeń 04.07.05, 17:18
                                    No więc zadzwoniłam dowiedzieć się, jak z tą mityczną odpowiedzią. Najpierw
                                    pani długo konsultowała się z innymi osobami, a potrem poinformowała, ze pani
                                    zajmująca sie tą sprawą jest nieobecna i będzie dopiero w poniedziałek, ale
                                    mogę zadzwonić,jutro, to mi pobieżnie przedstawią odpowiedzi. Pobieżnie to ja
                                    nie chcę, ma być na piśmie i szczegółowo. A jak jadowicie stwierdziłam, ze
                                    piusmo było złożone 16.05 i wszelkie terminy na udzielenie odpowiedzi przez
                                    nich już minęły, to osoba po drugiej stronie słuchawki nagle zesztywniała i
                                    stwierdziła, że pismo składał mój ojciec (faktycznie, on je podpisa ł i
                                    zaniósł, jako że on jest członkiem tej spółdzielkni) i w związku z tym to on ma
                                    prawo skłądać rekalmacje i wygłaszać komentarze. Nie ma sprawy, będzie, nie mam
                                    co do tego wątpliwości.:) CDN, jak coś się będzie działo
                                    • Gość: Sąsiad Re: ciąg dalszy żądania rozliczeń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 19:37
                                      Agra1, idę o zakład, że jeszcze długo nie otrzymasz odpowiedzi(twój ojciec też).
                                      • agra1 dostałam odpowiedź!!!! 13.07.05, 14:26
                                        Nadal jestem w szoku, bo się nie spodziewałam, ale po dwóch miesiącach raczyli
                                        odpowiedzieć. Nawet dość sensownie, w części dotyczącej rozliczenia mieszkania
                                        okazało się, że po prostu palanty głupie nie informowały mnie od dawna, że
                                        kiedyś tam miąłam jakąś zaległość, którą spłaciłam, ale zostały odsetki, które
                                        sobie były... A ja wróżka jestem i miałam o tym sama wiedzieć.

Natomiast dyskretnie pominęli milczeniem punkt bardzo dla mnie interesujący ( i
                                        nie tylko dla mnie, jak sądzę), a dotyczący rozliczenia funduszu remontowego
                                        dla mojego budynku. Nietaktownie pytałam o pełne rozliczenie z ostatnich 5 lat -
                                        ile wpłynęło, ile i na co (konkretnie)wydali, jakie remonty planują na ten
                                        rok. NIc, pójdzie pisemko z podziękowaniem za dotychczasowe odpowiedzi
                                        udzielone z poślizgiem i prośba o uzupełnienie punktów zlekceważonych. Jak coś
                                        przyślą, to będę informować:)
                                        • gazetnik3 Re: dostałam odpowiedź!!!! 13.07.05, 23:27
                                          No to powodzenia - paniusie sekretarusie myślały już o wakacjach a tu petentka
                                          się czepia... ;-)
                                • Gość: b. Re: wysokość czynszu IP: *.aster.pl 04.07.05, 22:59
                                  Witam,
                                  To ja moze sie pochwale pisemkiem z "Naszej spoldzielni".
                                  Wlasnie sie dowiedzialem ze zwiekszyla sie powierzchnia mojego miejsca
                                  parkingowego - prawie TRZY krotnie. A to dlatego ze od czerwca utrzymuje procz
                                  miejsca - ciagi jezdne. Winda zaczela kosztowac podwojnie - osobno od parteru w
                                  gore i osobno w doł - nie musze dodawac ze sumarycznie spora podwyzka.
                                  Pojawila sie pozycja wywoz smieci z garazu, ktorej cena wieksza od smieci w
                                  budynku...
                                  Podgrzanie wody z 3.71 na 6.42...
                                  Zmniejszyly sie o symboliczne grosze - podatek od nieruchomosci, gruntowy,
                                  eksploatacja, fundusz.
                                  Zastanawiam kiedy bede placil za klatki schodowe, chodniki, podworko...
                                  • gazetnik3 Re: wysokość czynszu 04.07.05, 23:49
                                    Takie podwyżki w SM Wyżyny?
                                    • Gość: Sąsiad Charakterystyczna reakcja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.05, 08:39
                                      b,autor postu podał nowe opłaty czynszowe. I znowu zastanawia się, jak to
                                      będzie dalej. A będzie tak, ze znowu bedzie drożej. Nic z jego strony, co
                                      zrobić, aby sprawdzić dokladnie, z sąsiadami, skąd nowe opłaty.
                                      I tym sposobem zarządy spółdzielni robią z nami co chca. Troche popsioczymy w
                                      kącie i dalej grzecznie płacimy!
                                      • gazetnik3 Re: Charakterystyczna reakcja 06.07.05, 08:58
                                        A co ty robisz, sąsiad?
                                      • Gość: b. Re: Charakterystyczna reakcja IP: *.aster.pl 06.07.05, 10:04
                                        Zgadzam sie z Toba ze popsiocze - placic bede bo musze, chcialem przedstawic
                                        wyczyny spoldzielni.
                                        Teraz pytanie - czy spoldzielnia moze od tak sobie regulowac (w gore i w dol)
                                        wysokosc: funduszu remontowego, podatku od nieruchomosci, eksploatacji
                                        podstawowej, energi elektrycznej. Przeciez podadki sa ustalane odgornie, energia
                                        tez - czyzby nie bylo refakturowania.
                                        Moze zrobimy mala sonde co ile u kogo kosztuje?
                                        Moze wtedy kilka osob otworzy oczy i... troche wiecej osob powie DOSYC!!!
                                        • Gość: Sąsiad Wreszcie dobry pomysł! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.05, 14:04
                                          Kiedyś takie coś rozpocząłem na forum Dom, ale zmarło to śmiercią naturalną.
                                          Pomimo niezbyt udanych doświadczeń z przeszłości, gorąco zachęcam do utworzenia
                                          wątku dotyczącego spółdzieni ursynowskiech.
                                          Chyba we wszystkich z nich jest ten sam problem - panoszenie się zarządów,
                                          lekceważenie mieszkańców. Wiele problemów np sprawa gruntów, jest współnych dla
                                          całego Ursynowa. A porównanie czynszów po odpowiednim sprowadzeniu ich
                                          do "wspólnego mianownika" (dla takiej samej powierzchni mieszkania i ilosci
                                          osób) pozwoli na stwierdzenie, w jakiej spółdzielni jest najdrożej. Analizując
                                          poszczególne pozycje opłat w różnych spółdzielniach będzie można mieć argumenty
                                          w stosunku do swoich zarządów. Warto tez porownać systemy rozliczeń mediów, bo
                                          są one fatalne. Podobnie z zatrudnieniem, kosztami itp.
                                          Ja swoje opłaty czynszowe przekazałem już agrze1, nie wiem, jaki zrobi z tego
                                          użytek.
                                          Czekam na inne spółdzielnie.
                                          • bo8 Re: Wreszcie dobry pomysł! 06.07.05, 20:45
                                            Jezeli jest to dobry pomysl to - milo mi. chetnie popatrze ile inni placa.
                                            W jaki sposob podajemy dane, ustalamy jakis klucz czy kazdy przepisuje swoj czynsz?
                                            Proponuje pominac kwestje powierzchni miszkania tylko cene jednostkowa np.
                                            eksploatacja 0.84zl, podgrzanie wody 6.42zl itd.
                                            Jak wyeliminowac dowcipnisiow, ktorzy beda pisali ceny z kosmosu?
                                            To tyle.
                                            b.

PS: zmienilem nick na staly b.=bo8
                                          • bo8 Re: Wreszcie dobry pomysł! 15.07.05, 23:33
                                            I jak widac na pomysle sie skonczylo :(
                                            ech - moze to tylko wakacje.
                                            • Gość: Sąsiadka z M. Łąki Re: Wreszcie dobry pomysł! IP: *.acn.waw.pl 16.07.05, 19:45
                                              Długi czas nie byłam obecna, więc nie podałam różnic w moich wyliczeniach
                                              czynszu. Porównałam te pozycje bardzo dokładnie i "diabli mnie wzięli". W
                                              spółdzielni, też na Ursynowie, gdzie mam drugie mieszkanie, składniki czynszu
                                              są następujące:
                                              eksploatacja - 1,16 za 1m2 - Wyżyny - 1,45 za 1m2
                                              energia cieplna dla cw 6,69 za 1 m3 - Wyżyny - 9,83 za 1 m3, do tego dochodzi
                                              opłata stała cw za 1 m2 - 0,19 zł, a tego składnika nie mam w drugiej
                                              Spółdzielni, chyba, że w pozycji opłaty stałe za energię cieplną, też się ta
                                              kwota mieści. Podaję tę wielkość poniżej przy c.o. jako opłatę stałą.

c.o. zmienna opłata 1,60 za 1 m2 - Wyżyny - 1,88 za 1m2
                                              c.o. stała opłata 0,81 za 1 m2 - Wyżyny 0,78 za 1m2
                                              wywóz smieci 3,90 od osoby- Wyżyny - 5,43 od osoby
                                              Porównując wielkości dotyczące zaliczek na c.o. i c.w., dochodzę do wniosku, że
                                              są jakieś poważne błędy w węźle c.o. w moim budynku, ponieważ taka wielkość z
                                              tytułu opłaty za podgrzanie ciepłej wody (prawie 10 zł. za 1 m3) są nieznane
                                              chyba w całej Warszawie. Kiedy rozmawiałam na ten temat w biurze Spóldzielni,
                                              zbyto mnie, że tak im wychodzi w moim budynku. Koniec. Kropka. Czy Państwo też
                                              macie tak wysokie opłaty za c.o. i c.w.?
                                              Opłata z tytułu podatku od nieruchomości, energia elektryczna, jak i woda na
                                              cele ogólne są liczone inaczej (np woda na cele ogolne od osoby, a Wyżyny liczą
                                              ją od lokalu), ale porównując kwoty, też płacę na Wyżynach więcej. Jedynie
                                              stawka na fundusz remontowy jest wyższa, ale wobec tego,że jest ulga remontowa,
                                              nie jest to aż tak dotkliwe, ponieważ odliczając 19% od stawki wychodzę na
                                              kwotę podobną.
                                              Naprawdę coraz mniej podoba mi się zarządzanie tą spółdzielnią. Jednakże
                                              zarządzanie można zmienić tylko starając się o odpowiedni wybór
                                              przedstawicieli, a później Rady Nadzorczej. Obecna, z tego co porównuję nie
                                              zmnienia się od lat, tylko losują mniędzy siebie coraz inne funkcje.
                                              Może warto zainteresować tymi sprawami więcej mieszkańców.
                                              Pozdrawam
                                              Sąsiadka z M.Ł.

• bo8 Re: Wreszcie dobry pomysł! 19.07.05, 21:13
                                              No to teraz ja: braci wagow 11
                                              mieszkanie
                                              podgrzanie wody: 6.42 x m3
                                              woda i kanalizacja: 4.81 x m3
                                              CO zaliczka: 26.51 x GJ
                                              CO stala: 0.42 x m2
                                              CW stala: 0.21 x m2
                                              domofon 2.50 x lok.
                                              eksplo. dzwig: 0.23 x m2
                                              energia elekt. 0.39 x m2
                                              eksplo. podstawowa 0.84 x m2
                                              fund.remontowy 1.07 x m2
                                              ochrona 21.00 x lok
                                              podatek od nieruch. 0.12 x m2
                                              woda techniczna 3.52 x lok
                                              uzytk. gruntu 0.41 x m2
                                              wywoz nieczystosci 0.18 x m2

miejsce postojowe:
                                              eksplo. dzwig: 0.14 x m2
                                              energia elekt. 0.44 x m2
                                              eksplo. podstawowa 0.94 x m2
                                              fund.remontowy 1.21 x m2
                                              ochrona 21.00 x lok
                                              podatek od nieruch. 0.08 x m2
                                              uzytk. gruntu 0.46 x m2
                                              wywoz nieczystosci 0.20 x m2

przy czym w garazu teraz doszla oplata za "ciagi jezdne" - wzrost powiezchni
                                              miejsca postojowego z 11 do ponad 25m2.

kto nastepny?

PS: czy moze ktos ma pomysl dlaczego place rozne stawki za to samo w garazu i w
                                              mieszkaniu?
                                    • Gość: b. Re: wysokość czynszu IP: *.aster.pl 06.07.05, 09:35
                                      Tak
                                  • caps6 Re: wysokość czynszu - miejsce postojowe 05.07.05, 16:26
                                    > To ja moze sie pochwale pisemkiem z "Naszej spoldzielni".
                                    > Wlasnie sie dowiedzialem ze zwiekszyla sie powierzchnia mojego miejsca
                                    > parkingowego - prawie TRZY krotnie. A to dlatego ze od czerwca utrzymuje procz
                                    > miejsca - ciagi jezdne.

Oj - ale też zwiększyła Ci się STAWKA za miejsce? Bo (tak było chyba u nas) to
                                    dodanie do rozliczenia ciągów jezdnych było CHYBA tylko formalnością prawną -
                                    zwiększając ilość metrów, stawkę za metr zmniejszono w takim stopniu, że płaci
                                    się dokładnie tyle samo, co wcześniej....
                                    • Gość: b. Re: wysokość czynszu - miejsce postojowe IP: *.aster.pl 06.07.05, 09:38
                                      Formalnosc prawna wyglada w ten sposob - bylo 63zl jest 124zl.
    • gazetnik3 Kto z Was myśli o odwołaniu zarządu SM Wyżyny? 13.07.05, 23:28
      • agra1 Re: Kto z Was myśli o odwołaniu zarządu SM Wyżyny 14.07.05, 14:13
        jestem za!!!!! Byle szybciej, tylko przed tym trzeba dokładnie rozliczyć tę
        bandę z ich decyzji finansowych!!!
        • gazetnik3 Re: Kto z Was myśli o odwołaniu zarządu SM Wyżyny 14.07.05, 23:58
          No to chyba poczekamy na nową ustawę o spółdzielniach - w obecnych realiach
          jest mało realne, że prezes dobrowolnie przyzna się do zaniechań i
          lenistwa... :-(

Masz jakiś pomysł jak zachęcić ludzi do zagłosowania przeciw obecnemu zarządowi?
          • bo8 Re: Kto z Was myśli o odwołaniu zarządu SM Wyżyny 15.07.05, 23:32
            Pomyslow mozna wymyslec kilka - tylko co dalej...
            Trzeba by znalezc kandatow na prezesa.

Swojego czasu byla kapitalny monolog Gajosa pt. Historia strazy pozarnej jak to
            wymieniali Cara na Cesarza i odwrotnie.
            • gazetnik3 Re: Kto z Was myśli o odwołaniu zarządu SM Wyżyny 17.07.05, 23:44
              Trzeba po prostu przeprowadzić bezstronny konkurs! I TYLKO TYLE!

Znajdzie się osoba, która będzie (za pieniądze) zarządzała tą spółdzielnią... a
              nie bawiła się w kumoterskie gierki.
              • bo8 Re: Kto z Was myśli o odwołaniu zarządu SM Wyżyny 19.07.05, 20:49
                w dzisiejszych czasach to kazdy ma dobry "marketing" na poczatku - pozniej
                wychodzi prawda na jaw. pozniej trzeba sie zebrac, odwolac, wyplacic odprawy...
                b.

ps: to byla wersja pesymistyczna...
                • gazetnik3 Re: Kto z Was myśli o odwołaniu zarządu SM Wyżyny 20.07.05, 00:29
                  To co, lepiej tolerować stary zarząd niż ruszyć 4litery i znaleźć nowy...?
                  • bo8 Re: Kto z Was myśli o odwołaniu zarządu SM Wyżyny 21.07.05, 21:34
                    nie nie - ja tylko zasugerowalem co moze moze sie zdarzyc.

ale z innej beczki - ktos akceptuje posuniecia zarzadu. moze najpierw pogonic
                    osoby ktore niewidza nic zlego w postepowaniu zarzadu. przeciez komisja
                    rewizyjna moze (powinna) zakwestionowac np. wzrost wydatkow o slynne 500tys.
                    moze od nich zaczac. to chyba oni udzielaja blogoslawienstow na takie wydatki.
                    innymi slowy dopoki ktos bedzie pozwalal - wydatki beda rosly.

jakis czas temu byl prowadzony watek - odwolac graczyka - i co?
                    b.
                    • gazetnik3 Re: Kto z Was myśli o odwołaniu zarządu SM Wyżyny 22.07.05, 09:12
                      By the way - of 22 lipca wchodzi w życie nowelizacja Ustawy o spółdzielniach
                      mieszkaniowych...

Zgodnie z nową ustawą członek spółdzielni może żądać od władz spółdzielni
                      protokołów zebrań zarządu, RN, wglądu do umów z wykonawcami robót i dostawcami
                      mediów!

Może zróbmy akcję pism z prośbami o np. wgląd do umów w wykonawcami
                      ociepleń, "spowalniaczy", wymiany drzwi itd.?
                      • bo8 Re: Kto z Was myśli o odwołaniu zarządu SM Wyżyny 28.07.05, 22:45
                        Jak widzisz - zainteresowanie chyba jest nikle. Jeszcze wszystkim w portfelu
                        sporo pieniedzy zostaje i stac jest na coraz to wyzsze czynsze. (patrz watek o
                        czynszach)
                        A tak z ciekawosci - jezeli znajdziesz jakas umowe powiedzmy: zamontowanie
                        kosza na smieci za 1tys. zl to co dalej? do kogo sie odwolac, u kogo
                        kwestionowac takowy kwiatek? czy to nie bedzie krzyk ciszy?
                        • tygru_mrau SM Wyżyny 03.08.05, 00:58
                          Kochani!
                          a moze spotkalibysmy sie (np. w ktorejs z pobliskich milych knajpek) i w realu
                          wymienili doswiadczenia i uwagi?

Mieszkam od prawie (bez 7 dni) 3 lat na Meander. Wiele dzialan naszej
                          spoldzielni jest dla mnie nadal zagadka, mimo ze od momentu zostania czlonkiem
                          spoldzielni opuscilam tylko jedno spotkanie jej czlonkow (bylo w dniu urodzin
                          mojej mamy...)

Co myslicie o takim spotkaniu? Moze po wakacjach, bo wielu z nas zazywa obecnie
                          urlopowania...

O odpowiedzi prosze na maila, poniewaz mam wrazenie, ze Nasza Wielce Szanowna
                          Spoldzielnia jednak to forum czyta...

Pozdrawiam sierpniowo
                          • Gość: Sąsiadka z M. Łąki Re: SM Wyżyny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.05, 10:15
                            A jaki jest twój mail?
                            • agra1 Re: SM Wyżyny 03.08.05, 11:41
                              mail gazetowy, jak rozumiem. A jeśli chodzi o spotkanie, to pomysł świetny,
                              tylko proponuję, Aby termin ustaliś w miarę odgórnie, bo jak zaczniemy
                              synchronizować się w kilkanaście (albo więcej)osób, to nie spotkamy się do
                              końca świata.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka