magda_bemowwo_park 07.09.06, 09:22 Bardzo jestem ciekawa opinii po wczorajszym zebraniu... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monika_i_jarek Re: Po zebraniu... 07.09.06, 10:32 szkoda tylko, że tak nie wiele udało się ustalić... 4 godziny i tylko 3 uchwały :( Odpowiedz Link Zgłoś
ggarbar Re: Po zebraniu... 07.09.06, 10:33 A ja mam niedparte wrażenie, że na zebraniu było bardzo dużo gadania i bardzo mało konkretów - jednym słowem, cztery godziny w plecy. A co do meritum, to podczas spotkania odniosłem wrażenie, że (a) Bemowo Sp. z o.o. nie było w żaden sposób przygotowane do tego, że tak szybko będziemy chcieli ich odwołać i w pewnym momencie zaczęli grać na czas, (b) że pan zarządca z Lidara jak na licencjonowanego zarządcę nieruchomości słabo zna się na prawie (vide konieczność dokumentowania każdej zmiany zarządu aktami notarialnymi) oraz (c) że ten właśnie pan za wszelką cenę starał się nas zniechęcić do zmiany zarządu (na co dowodem jest okoliczność wspomniana w punkcie (b) oraz przeciąganie spotkania za wszelką cenę - pewnie liczył na brak kworum). Poniekąd zresztą tego pana rozumiem - to Bemowo Sp. z o.o. wybrało go na zarządcę i nie jest w jego interesie zmiana zarządu wspólnoty - jego przyszłość nie byłaby wtedy taka pewna... Swoją drogą wydaje mi się, że rozważenie zmiany zarządcy powinno być jedną z kilku pierwszych rzeczy, którymi powinien zająć się nowy zarząd. Na razie tyle mi przychodzi do głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
michalfront Re: Po zebraniu... 07.09.06, 12:49 żenada - jedyne słowo jakim mozna określić to, co wyprawiali Panowie z BP i Pan z Lidara... moim zdaniem jedynym rozsądnym rozwiązaniem jest "opcaj zerowa" tzn. rezygnujemy ze wszystkich do tychczasowych usługodawców wybranych przez BP (ochrona, zieleń, śmieci, Lidar itd.), oczywiście z wyjątkiem tych "obligatoryjnych" (STOEN itd.) i sami wybieramy usługodawców konstruując umowy tak aby zabezpieczały NASZE interesy. Inaczej zawsze będziemy się babrać w jakichs zaszłościach i nigdy nie wyjdziemy na prostą... ponawiam także swoją propozycję odnośnie 8-osobowego zarządu (po jednej osobie na blok). rozumiem że pan z Lidara uważa że to za dużo ale przy zarządzie 3, 4 osobowym to spraw będzie za dużo żeby zarząd mógł się tym wszystkim spokojnie zająć i siłą rzeczy stanie się maszynka do podpisywania pomysłów Lidara... Poza tym trudno będzie co parę miesięcy zbierać po 150 osób - nie prościej żeby każdy dostawał do skrzynki projekty uchwał, propozycje i inne sprawy a potem w ciągu tygodnia członek zarządu z danego bloku obszedl mieszkania, zebrał głosy i na 8-osobowym zebraniu policzono by tylko głosy i tyle? pozdrawiam i cierpliwości życzę Odpowiedz Link Zgłoś
rogowski25 Re: Po zebraniu... 07.09.06, 15:04 Bemowo Sp. z o.o. uzyskała to co chciała: przeszły 3 uchwały oraz nie został ‘przejęty’ przez mieszkańców Zarząd. Oni nie byli w żaden sposób przygotowani tak jak zapewniali przez tel.: pierwsze co mi się rzuciło w oczy to brak drukarki :-) więc nawet jak zgodzą się na zmiany w uchwałach to jak wydrukują poprawione uchwały b) Pani notariusz, jakby wyrwana ze snu, bez wiedzy o co chodzi i jaki jest stan faktyczny w danej chwili – stąd brak wcześniej przygotowanej uchwały Najpierw Pan z Lidar starał się nas zniechęcić do zmiany zarządu (brak kandydatów z naszej strony), następne zniechęcenie to niby konieczność dokumentowania każdej zmiany zarządu aktami notarialnymi no i ta ‘gra na czas’ Moim zdaniem należy jak najszybciej ‘przejąć’ zarząd i im szybciej to zrobimy tym lepiej dla nas w przeciwnym wypadku nadal będą zaszłościach i nigdy nie wyjdziemy na prostą Obawiam się, iż teraz BP pewnie liczą, że juz tak licznie sie nie zbierzemy i nie bedzie większości do głosowania – mam nadzieję że sie mylę Sprawy m.in. z parkowaniem, domofonami, placem zabaw, bramami wiadomo było, że nic od BP nie uzyskamy. Tym powinien zająć się nowy zarząd Odpowiedz Link Zgłoś
michalfront Re: Po zebraniu... 07.09.06, 15:10 dokładnie - ciekawe dlaczego dopiero na zebraniu okazało się, że nie ma potwierdzeń że wszyscy otrzymali wezwania na zebranie i dopiero trzeba wysłać jeszcze raz żeby pani notariusz była pewna... dopiero teraz będą wysyłać za potwierdzeniem odbioru to nie mogli od razu - Pan z Lidara nie wiedział o tym wcześniej, pierwszy raz prowadził zebranie wspólnoty???? jak się sami za to nie weźmiemy i JAK NAJSZYBCIEJ nie przejmiemy zarządu, na osiedlu będzie bezład jak obecnie... Odpowiedz Link Zgłoś
izabell83 Re: Po zebraniu... 08.09.06, 10:47 ja nie uważam żeby 8 osobowy zarząd był najlepszym rozwiązaniem, w zarządzie raczej pwoinna być nieparzysta liczba osób Odpowiedz Link Zgłoś
michalfront Re: Po zebraniu... 08.09.06, 12:55 chodzi o ewentualne głosowania, tak? wszystkie ważne decyzje i tak będzie podejmować wspólnota, a tam głosujemy wg. udziałów więc problem odpada... natomiast w przypadku decyzji "na zarządzie" wwydaje mi się ze powinny być podejmowane maksymalnie jednomyslnie - jeśli byłaby sprawa tak konrowersyjna że podzieliłaby zarząd stosunkiem głosów 4 do 4 to należałoby uznać że temat jest zbyt kontrowersyjny i odpuscić. to nie sejm żeby coś przechodziło albo nie jednym głosem - z mieszkania na nasyzm osiedlu powinni być w miare mozliwości zadowoleni wszyscy a nie większość (np. 53% "zadowolonych" i 47% "niezadowolonych" to wynik który pozowoliłby wygrać głosowanie w sejmie ale tak zarzadzanym osiedlu nie dałoby się żyć) Odpowiedz Link Zgłoś
asia1710 Re: Po zebraniu... 07.09.06, 16:32 Najbardziej martwi mnie fakt, że tak mało osób płaci czynsz ( tylko 47%). Odpowiedz Link Zgłoś
verop Re: Po zebraniu... 07.09.06, 17:16 Podejrzewam, że większość robi tak z powodu braku przedstawienie przez Bemowo rocznego rozliczenia. Po przejęciu finansów przez Wspólnotę jeżeli taka sytuacja będzie się miała miejsce - powinni zostać skierowani do firmy windykacyjnej ( oczywiście wybranej przez Zarząd :) ). Odpowiedz Link Zgłoś
ggarbar Re: Po zebraniu... 07.09.06, 17:23 Tak jak mówiłem wczoraj na zebraniu, mi Świder obiecał rozliczenie do kosztów rzeczywistych na koniec kwietnia / początek maja. I do tej pory się nie doczekałem. Ciekawe swoją drogą, czy dostaniemy rozliczenia, tak jak to zapowiadał pan z Lidara, jeszcze w tym tygodniu albo na początku kolejnego. Mój wrodzony sceptycyzm i dotychczasowa praktyka postępowania Bemowo Sp. z o.o. mówi mi, że chyba raczej nie... Odpowiedz Link Zgłoś
michalfront Re: Po zebraniu... 07.09.06, 18:37 ja na przykład od czasu wejścia Lidara płacę terminowo 100% faktur - mam jedynie zaległości wobec Bemowa, ale to już wynika z zaległości Bemowa wobec mnie (w ten sposób się zabezpieczam na wypadek niewykowania ich zobowiązań) Odpowiedz Link Zgłoś
michal_wawa Re: Po zebraniu... 07.09.06, 18:50 Przedstawiciele BP albo zupelnie sobie odpuscili osiedle albo maja jakies niecne plany. Tak generalnie to zarzadanie naszym osiedlem stanowi dla nich balast. Czyli powinni trzymac za pazucha uchwale i od razu wyjac ja na stol a przede wszystkim od razu ja wpisac w porzadek obrad. Ale tak nie zrobili. Nie wierze, ze to przez braki w inteligencji. Czyli nalezy otworzyc pole do spekulacji bo od BP nic sie nie dowiemy. Spolka ma tylko dwie rzeczy z nami wspolne. Wlasnosc czesci garazy i zarzad. O garaze nie chodzi czyli zostaje zarzad osiedlem. Nie robia tego dla zysku bo 60 gr z metra to dla nich zaden zysk. Czyli chca utrzymac zarzad osiedlem z innych powodow. Zostaje tylko kwestia wzajemnych rozliczen pomiedzy wspolnota a BP odnosnie podpisanych przez nich umow i pobranych lub zaplaconych przez BP pieniedzy. Pewnie chwilowo nie maja plynnosci i chca odsunac w czasie przelewy albo nie maja ochoty placic. Tak czy siak jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniadze. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
izabell83 Re: Po zebraniu... 08.09.06, 10:51 NIC NIE USPRAWIEDLIWIA NIEPŁACĄCYCH! BEZCZELNOŚC LUDZKA NIE ZNA GRANIC. AKTY NOTARIALNE KAŻDEGO ZOBOWIĄZAŁY DO PŁACENIA POZA TYM OBOWIĄZEK TEN WYNIKA Z USTAWY, WIĘC JAK WIDAĆ NASZYMI SĄSIADAMI SĄ OSOBY ŁAMIĄCE PRAWO A PO DRUGIE TO BEZCZELNOŚĆ I CHAMSTWO WOBEC INNYCH. NIEKTÓRYCM SIĘ CHYBA ZDAJE ŻE W POLSCE JEST WSZYSTKO ZA DARMO...WSTYD SĄSIEDZI DŁUŻNICY!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kaaro1 Re: Po zebraniu... 08.09.06, 12:03 izabell83 napisała: > NIC NIE USPRAWIEDLIWIA NIEPŁACĄCYCH! BEZCZELNOŚC LUDZKA NIE ZNA GRANIC. AKTY > NOTARIALNE KAŻDEGO ZOBOWIĄZAŁY DO PŁACENIA POZA TYM OBOWIĄZEK TEN WYNIKA Z > USTAWY, WIĘC JAK WIDAĆ NASZYMI SĄSIADAMI SĄ OSOBY ŁAMIĄCE PRAWO A PO DRUGIE TO > BEZCZELNOŚĆ I CHAMSTWO WOBEC INNYCH. NIEKTÓRYCM SIĘ CHYBA ZDAJE ŻE W POLSCE > JEST WSZYSTKO ZA DARMO...WSTYD SĄSIEDZI DŁUŻNICY!!! Droga Jzabell83,nie dość że na naszym osiedlu mamy totalny burdel,to jeszcze tobie z nerw puszczą zwieracze i zaleje nas gówniany deszcz,a fe.{ja płacę rachunki}. Odpowiedz Link Zgłoś
ggarbar Re: Po zebraniu... 08.09.06, 12:26 Ja na Pani miejscu bym trochę przyhamował, bo nazywanie ludzi przestępcami bez posiadania dowodów to poważne oskarżenie. Poza tym, proszę się tak nie denerwować - te wielkie litery i wykrzykniki. Po co? Dodam, że ja wszystkie faktury płaciłem i uważam, że każdy powinien swoje zobowiązania spłacać. Jest natomiast jeszcze jedna kwestia - skoro Bemowo nie wywiązuje się ze swoich obowiązków w stosunku do lokatorów i traktuje ich jak ciemną masę, która wszystko zaakceptuje, to nie ma prawa oczekiwać od lokatorów 100% wypełniania swoich obowiązków wobec Bemowo Sp. z o.o. I tyle w tym temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
michalfront Re: Po zebraniu... 08.09.06, 13:05 Należy odróznić zalegości wobec BP i wobec nas samych, czyli Wspólnoty. Zaległości wobec BP są sprawą indywidualną każdego mieszkańca, sprawą tylko miedzy nim, a BP bo nie dotykają w żaden sposób innych mieszkańców i nie wpływaja na stan osiedla... Skoro Reiffeisen pokrył koszty funkcjonowania osiedla w 100% (tak twierdzi i co najwyzej możemy znowu wierzyć na słowo) to znaczy to tylko tyle że ma regres wobec dłuznikow BP, a pozostali mogą spać spokojnie... Co innego w przypadku zaległości wobec Wspólnoty - w tym przypadku niepłacący działają bezposrednio na szkodę innych lokatorów którzy, aby nie mieć odciętych mediów, w ostateczności staną przed koniecznościa pokrycia w ten czy inny sposób długów wobec dostawców mediów... Ja np. posiadam zaległości wobec BP, natomiast na rzecz naszej Wspólnoty placę od lipca 100% zaliczek. Rolą zarządu będzie min. dyscyplinowanie iepłacacych i w ostateczności wynajęcie firmy windykacyjnej (rozwiązanie ostateczne i kosztowne tak dla Wspólnoty jak i dla dłużników) i sugeruję naprawić Caps Lock`a :) Odpowiedz Link Zgłoś
sn5 Re: Po zebraniu... 07.09.06, 18:00 Witam wszystkich! Jestem po raz pierwszy na forum, dowiedziałam sie o nim wczoraj na zebraniu. Nie wiem, jak mogło ono umknąć mojej uwadze:) Dziś od ochrony dowiedziałam się, że nie wiadomo kiedy brama wjazdowa zostanie naprawiona, ponieważ firma serwisowa od paru miesięcy nie otrzymuje zapłaty za swoje usługi, więc przestała przyjeżdżać. Odpowiedz Link Zgłoś
michalfront Re: Po zebraniu... 07.09.06, 18:37 a podobno Bemowo pokryło wszystko z własnej kieszeni i mymy zaległości wobec nich Odpowiedz Link Zgłoś
verop Re: Po zebraniu... 08.09.06, 14:10 Trochę to dziwne, ponieważ brama musi być na gwarancji producenta i to on powinien przez min. 2 lata dokonywać bezpłatnych napraw. Odpowiedz Link Zgłoś
aneke77 Re: Po zebraniu... 08.09.06, 20:46 Do Izabell Droga Pani. Nie zna Pani powodow dla ktorych niektorzy nie placa za czynsz i nie wie Pani jakie kruczki Bemowo zastosowalo. Niektorzy doszukali sie tych kruczkow i walcza z Bemowem. Nie sa wcale bezczelni i chamscy!! Prosze poczytac swoja umowe dokladnie, a mysle, ze i Pani moglaby uzyskac od Bemowa pare tysiecy zlotych i wtedy Pani moze wykazala sie wiekszym zrozumieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_bemowo Re: Po zebraniu... 08.09.06, 22:03 Widzę, że niektórzy nie rozróżniają dwóch różnych bytów prawnych (tzn. "nas" od "onych"). Pierwszym jest developer czyli Bemowo Sp. z o.o. i nikt tutaj do nikogo nie ma pretensji o niepłacenie developerowi. Drugim zaś jest wspólnota mieszkaniowa osiedla czyli my wszyscy - i krytyka osób niepłacących dotyczy tylko tych, którzy nie płacą opłat za okres od 1 lipca 2006 na rzecz wspólnoty mieszkaniowej mieszkańców naszego osiedla. Czy to jest zrozumiale napisane? Nie płacąc developerowi współmieszkańcy nie ponoszą straty, natomiast niepłacenie na rzecz wspólnoty mieszkaniowej jest okradaniem współmieszkańców osiedla Wrocławska 10-10H i to juz tak łatwo niepłacącym nie przejdzie bo nikt nie chce być okradany przez współmieszkańców. Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_bemowo Re: Po zebraniu... (doprecyzowanie) 08.09.06, 22:06 Tzn. "oni" to jest developer Bemowo Sp. z o.o. (ten którego nie lubimy) a "my" to jest Wspólnota Mieszkaniowa Osiedla Bemowo-Park ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
sn5 Re: Po zebraniu... 07.09.06, 18:42 No to chyba jeszcze jeden powód, dla którego jak najszybciej należy powołać "swój" zarząd i sprawdzić wszystkie zaległości, których rzekomo nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
aneke77 Re: Po zebraniu... 07.09.06, 20:57 do: michalfront Mam pytanie, czy wysylal juz Pan jakies pisma do Bemowa w sprawie tych zobowiazan w stosunku do Pana? I czy chociaz byla pozytywna odpowiedz? Bo wobec mnie tez maja zobowiazania i na razie walcze z nimi. Odpowiedz Link Zgłoś
magda_bemowwo_park Re: Po zebraniu... 08.09.06, 08:37 a zatem kiedy NAJSZYBCIEJ możemy się spotkać żeby uchwalić nowy zarząd? Pytanie całkiem poważne bo przecież chodzi o NASZE dobro rozumiane bardzo ogólnie. Odpowiedz Link Zgłoś
monika_i_jarek Re: Po zebraniu... 08.09.06, 08:44 Z tego co mówił pzn R. z Lidara, to trzeba liczyć jakieś 6 tygodni: - 2 na znalezienie i zgłoszenie kandydatów do zarządu - jeden na przygotowanie uchwały i rozesłanie jej+zaproszenia do mieszkańców - 3 na oczekiwanie potwierdzeń odbioru tych "papierków" A znając życia to pewnie i tak wyjdzie później. Jak idą poszukiwania kandytatów? pozdrawiam, Monika Odpowiedz Link Zgłoś
michalfront Re: Po zebraniu... 08.09.06, 09:14 witam w okresie od maja do początku lipca wysłałem trzy wielostronnicowe pisma szczegółowo opisujące zaistniałą sytuację, zawierające propozycje jej rozwiązania w taki sposób aby maksymalnie zabezpieczyć interesy obu stron, itd. wszystko wysyłane poleconymi za potwierdzeniem odbioru oraz mailami i od początku lipca cisza.............. Odpowiedz Link Zgłoś