Dodaj do ulubionych

cykliczne wymioty i bóle brzucha

04.11.12, 22:12
Moja córka ma 16 lat. W lutym tego roku, w nocy, zaczęła wymiotować. Myśleliśmy, że to nic takiego, że zjadła coś co jej zaszkodziło. Jednak po około dwóch miesiącach znowu się to przydarzyło i miało dokładnie taki sam przebieg, silne bóle brzucha, wymioty. Nadal nic z tym nie robiliśmy. Gdy po kolejnych dwóch miesiącach była na wycieczce szkolnej i tam ją złapało, nauczyciele zabrali ją do szpitala, gdzie stwierdzono u niej podejrzenie zapalenia wyrostka robaczkowego, ale za poradą innego lekarza uznaliśmy, że gdyby to było to, miałoby poważniejszy przebieg. Następny raz powtórzyło się to w sierpniu, nie wymiotowała już, ale męczyły ją nudności i tym razem trwało to dwa dni. Udałyśmy się do sprawdzonego chirurga, który stwierdził, że może mieć to związek z cyklem miesiączkowym ( córka ma okres od 13 roku życia ). Powiedział, że płyn pęcherzykowy podczas owulacji może wylewać się do otrzewnej i podrażniać żołądek. Zaczęłyśmy zapisywać miesiączkowania i dni bóli i udałyśmy się do ginekologa, który wykonał USG macicy i jajników. Wszystko było w porządku, mimo to przypisał córce progesteron, który miała brać przez 10 dni cyklu, w okresie owulacji. Jednak nie podziałało i we wrześniu znowu miała "atak" z wymiotami. Poszłyśmy do lekarza rodzinnego, który poinformował nas o możliwości wystąpienia u córki migreny brzusznej, jednak ona od paru lat cierpi na migrenowe bóle głowy. Wykonałyśmy zatem według zaleceń USG jamy brzusznej, również okazało się prawidłowe, tak samo jak morfologia. Poszłyśmy więc do neurologa, żeby obadać sprawę migren. Neurolog stwierdził, że jest to ekwiwalent migreny, co może być objawem padaczki i skierował nas na EEG. Teraz czekamy na jego wyniki, jednak nie sądzę, żeby były one złe, więc co dalej? Dodam, że wymiotom rzadko towarzyszy biegunka, a neurologa bardzo zainteresowało to, że migrenowe bóle głowy córka ma często od światła ( gdy jest ono na przykład zbyt intensywne ). Nie wiemy gdzie udać się dalej, a córka od ostatniego dnia okresu chodzi podenerwowana ( odkąd zapisujemy okazało się, że bóle występują od ok. 10-14 dnia cyklu ). Prosimy o pomoc i rady.
Obserwuj wątek
    • venus22 Re: cykliczne wymioty i bóle brzucha 05.11.12, 10:09
      To moze byc po prostu migrena.

Homrony moga byc wywolywaczem. dobrze ze robia badania pod katem padaczki. dobrze byloby ja w jedna lbo druga strone - potwierdzic lub wykluczyc. bedzie przynajmniej sjany obraz.

Migreny bez bolu glowy sa rzadkie ale sa. traktuje sie je tak samo jak typowe migreny z bollami glowy - podaje sie te same leki p/bolowe.
      W przypadku gdy wystepuje takze silny bol brzucha (bo sa takie ze brzuch nie boli) to w zaleznosci jak silny jest ten bol - byc moze bedzie potrzebny lek p/bolowy na recepte.

W przypadku migren brzusznych podaje sie tryptany - leki typowe dla migren.
      Corka ma 16 lat, wiec jest w wieku ze moze je juz brac.

Minnie
      • infallable Re: cykliczne wymioty i bóle brzucha 07.11.12, 23:37
        Bardzo dziękuję za odpowiedź.
        Podczas bóli brzucha córka próbowała już wielu leków. Od różnych przeciwbólowych po nospy i nigdy nic nie pomagało.
        Leki przeciwbólowe bez problemu pomagają jej jednak podczas migrenowych bóli głowy.
        Dzisiaj odebrałyśmy wyniki z EEG. Padaczka została wykluczona, jednak neurologa zaniepokoił fakt występowania fal theta ( 5-6 Hz ) i zalecił tomografię głowy.
        O czym może świadczyć ich występowanie?
        Czy jest się czym martwić?
        • venus22 Re: cykliczne wymioty i bóle brzucha 09.11.12, 00:51
          Niestety nie umiem odczytywac wynikow testow.
          Sama jestem ciekawa co to znaczy. nie musi nic zlego..

Minnie
          • Gość: meg22 Re: cykliczne wymioty i bóle brzucha IP: *.smrw.lodz.pl 23.11.12, 13:55
            www.wple.net/plek/numery_2009/numer-11-2009/952-957.pdf
            • infallable Re: cykliczne wymioty i bóle brzucha 18.12.12, 22:01
              Jesteśmy po rezonansie magnetycznym głowy. Wyniki są prawidłowe, także nie mamy pomysłu co dalej robić. Z resztą Pani neurolog nie była skora do pomocy, powiedziała tylko, że neurologicznie wszystko jest okej i należy iść do psychologa szukać problemów psychologicznych. Nie sądzimy jednak, żeby to było przyczyną, gdyż ostatnio córka nie ma większej ilości stresów, a ataki są częściej. Jednak warto przy okazji wspomnieć, że w tym miesiącu nic się nie działo.
              Jeżeli chodzi o leki to kiedy ostatni raz ją złapało, wylądowała w przychodni gdzie dano jej zastrzyk z lekiem rozkurczowym (podczas ataków występują u niej skurcze objawiające się silnym pulsowaniem brzucha), jednak nie pomogło.
              Nie wiemy co robić. Prosimy o rady.
              • ach_dama_byc_z_kanady Re: cykliczne wymioty i bóle brzucha 19.12.12, 01:48
                A pod katem zaburzen hormonalnych badaliscie ja? hormony plciowe, kortyzol itp??

Czy corka probowala w czasie takiego napadu wziac typowy lek na migrene - np ibuprofen razem z tym rozkurczowym?

Minnie
              • annthonka Re: cykliczne wymioty i bóle brzucha 19.12.12, 10:28
                Endokrynolog, ale porządny, nie jakiś konował.
                Piszesz, że bóle występują zazwyczaj w 10 - 14 dniu, czyli w okresie owulacji. U wielu kobiet migrena jest związana z wahaniami poziomu hormonów w organizmie.
                • infallable Re: cykliczne wymioty i bóle brzucha 20.12.12, 04:37
                  Nie badaliśmy jej pod kontem hormonów, ale to rzeczywiscie może być dobry pomysł, więc jak najszybciej to zrobimy.
                  Niepokojące jest jednak to, że przez cały czas córka miała te ataki cyklicznie (od 10 do 14 dnia cyklu), a od października wszystko się rozregulowało.
                  22.10 - 27.10 miała okres.
                  11.11 dopiero atak, duźo później niż zwykle
                  17.11 - 21.11 JUŻ dostała kolejny okres
                  10.12 - 14.12 miła coś w rodzaju brązowych plamień. Trwały one tyle co okres i pierwszego dnia mówi, że tak samo bolały.
                  19.12 Dzisiaj w nocy znowu miała atak. Dałam jej lek na migrene, przeciwbólowy, nospe i ziołowy naraz i nic nie pomogło. Z reszta jak miało pomóc jak ona przez kilka godzin mniej więcej co pół godzony wymiotuje? Katastrofa...

Dziękujemy dziewczyny za pomoc, na prawdę bardzo nam to pomaga.
                  • azkk Re: cykliczne wymioty i bóle brzucha 20.12.12, 08:58
                    Dziewczyny mają rację, zbadaj córce hormony płciowe, oraz hormony tarczycy (TSH, FT3, FT4). Pozdrawiam
                    • Gość: elek1 Re: cykliczne wymioty i bóle brzucha IP: *.city-connect.pl 20.12.12, 11:16
                      infallable
                      Zbadanie poziomu hormonów, to dobry pomysł. Ja bym jeszcze tak na wszelki wypadek skonsultowała przypadek córki z gastrologiem. Może warto zrobić gastroskopię (polecam w narkozie), żeby przekonać się, czy nie ma jakiegoś stanu zapalnego. Ja choruję na migrenę, często zdarzały mi się wymioty i bóle żołądka. Zlecono mi gastroskopię, okazało się, że mam stan zapalny błony śluzowej żołądka i okresowe zarzucanie zółci. Niestety w takim przypadku leki przeciwbólowe i rozkurczowe nie pomagają.
                      • azkk Re: elekt1 20.12.12, 11:31
                        Witaj, a możesz mi napisac jakie miałaś dokładne objawy tego zapalenia? Wczoraj dopadła mnie mega migrena, obudziłam sie z mdłościami, bólami żołądka i podbrzusza, myślałam że to jakaś "jelitówka", potem silny ból głowy, wymioty, bóle podbrzusza. Po wymiotach mdłości ustąpiły, tylko podbrzusze trochę bolało, ale głowa chciała mi prawie pęknąć, niestety tryptany nie pomogły...dziś mnie jeszcze ćmi...Nigdy wcześniej nie wymiotowałam, zawsze były mdłości...:( Migrena u mnie ciągle się zmienia...na gorsze niestety...I jak tu funkcjonować z czymś takim...
                        • ach_dama_byc_z_kanady Re: elekt1 21.12.12, 00:14
                          Ja bym sie zbadala takze na chorobe Cushinga, policystycznych jajnikow i endometrioze.
                          Dla pewnosci.

Minnie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka