Dodaj do ulubionych

Polska Piastów

21.07.03, 05:00
piastowie.kei.pl/piast2/wstep.htm
Obserwuj wątek
    • lablafox Re: Polska Piastów 14.10.03, 14:27
      14.10.1257r.urodził się Przemysł II , książę Wielkopolski i król Polski, syn
      Przemysła I , najpotężniejszy z ówczesnych Piastów.
      26.04.1295r.jego koronacja w Gnieźnie stworzyła podstawę prawno- ustrojową i
      ideologiczną dla przyszłego zjednoczenia wszystkich dzielnic w obrębie
      uniwersalnego Królestwa Polski.
      • bolko_von_karierowitz Re: Polska Piastów 14.10.03, 14:44
        lablafox napisał:

> 26.04.1295r.jego koronacja w Gnieźnie stworzyła podstawę prawno- ustrojową i
        > ideologiczną dla przyszłego zjednoczenia wszystkich dzielnic w obrębie
        > uniwersalnego Królestwa Polski.

Z jakiego powodu, nie zjednoczyli sie Piastowie ze Slowianami zza Odry? Z
        jakiego powodu, nie rozszerzyli swoj obszar az do Laby?
        • lablafox Re: Polska Piastów 14.10.03, 14:50
          Z tego co pamiętam ten problem był już wałkowany niejednokrotnie na tym forum .
          Najkrócej można powiedzieć tak , iż były wówczas sprzyjające warunki ku temu
          aby stworzyć obszarowo takie a nie inne państwo.
          Pozdrawiam , żałująca ,iz nie żyłam w tamtych czasach , lablafox
          PS miałbyś wówczas odpowiedź z pierwszej ręki.
          • borebitsy dziwne podobieństwa 14.10.03, 20:16
            www.delange.org/PalenquePalace/PalenquePalace.htm
            intellact.com/priv/cashe/matylda.jpg

lablafox napisała:

> Z tego co pamiętam ten problem był już wałkowany niejednokrotnie na tym
            forum .
            > Najkrócej można powiedzieć tak , iż były wówczas sprzyjające warunki ku temu
            > aby stworzyć obszarowo takie a nie inne państwo.
            > Pozdrawiam , żałująca ,iz nie żyłam w tamtych czasach , lablafox
            > PS miałbyś wówczas odpowiedź z pierwszej ręki.
            • borebitsy Re: dziwne podobieństwa Palenque 14.10.03, 22:14
              Miejsce to nazywało sie Palenque przed odkryciem zarosniętych dzunglą piramid.
              Centralne symbole to pojedynczy pal. Grupy pionowo stojących pali.*2

inne nazwy polsko brzmiące
              Pacal *1
              Pazlu <>Pażlun<>Peżun<>Perzun<>Perun
              Peż też peż.

During the mid-1780's, rumors of a large, ruined city near Palenque began to
              surface and attract attention from around the world.

Palenque was under the Guatamalan rule of Josef Estacheria, who ordered
              investigations of Palenque by several local officials. The thick trees and
              brush of this area made it very difficult to travel and many of the "lost"
              cities have remained hidden for several years. Investigators did have some
              success in obtaining a few artifacts, and drew pictures of the inscriptions
              found on monuments

He also studied similarities and differences between Palenque inscriptions and
              other Mexican inscriptions. He determined that Palenque inscriptions were very
              similar to the inscriptions of the Dresden Codex.

Następny codex!?ciekaweczy równie fascynujący jak Codex Rohonczy! Będę szukać.
              A Majowie mają też nasze ulubione numerki. 52 stopnie w górę 48 w dól zostają 4
              Widzicie wpowyższym Mieszkaw 4 rożnej rogatywce. A 4 twarze swiatowida.

They also backed Rafinesque's theory that the Dresden Codex was written by the
              Mayans. Stephens' and Catherwoods' major contribution was the discovery of the
              Mayan calendar system (Coe, 90-91).

*1
              By studying the different glyphs that seem to be Pacal's name, they discovered
              that the gylphs really represented Pacal's ancestors who shared his name: his
              grandfather, Hanab Pacal, and Pacal I. They also deceiphered the verbs
              contained in the texts such as "accession" and "birth of" (Coe, 193- 217).

*2(zbadać liczby)

Topniejące lodowce stawiają dla ludzi północnego szelfu pytanie. Czy morza
              zaleją cały świat? klucz do odpowiedzi to obliczennie. Stąd podróże.
            • borebitsy Re: dziwne podobieństwa /korekta 15.10.03, 00:22
              borebitsy napisał:

troche niedokładny link, miłobyć tyko to
              www.delange.org/PalenquePalace/P43.jpg
              intellact.com/priv/cashe/matylda.jpg
        • eliot Re: Polska Piastów 15.10.03, 12:21
          bolko_von_karierowitz napisał:

> lablafox napisał:
          >
          > > 26.04.1295r.jego koronacja w Gnieźnie stworzyła podstawę prawno- ustrojową
          > i
          > > ideologiczną dla przyszłego zjednoczenia wszystkich dzielnic w obrębie
          > > uniwersalnego Królestwa Polski.
          >
          > Z jakiego powodu, nie zjednoczyli sie Piastowie ze Slowianami zza Odry? Z
          > jakiego powodu, nie rozszerzyli swoj obszar az do Laby?

Wbrew pozorom nie bylo poczucia wspólnego zagrożenia. Teoretycznie zjednoczenie
          było mozliwe za czasów Mieszka I i Bolesława Chrobrego. Jednak brak było ideii
          i ideologii takiego zjednoczenia. Wieleci (Związek Wielecki) byli poganami i
          spajała ich religia słowiańska, my byliśmy już chrześcijanami. Państwo
          Obotrytów było oddzielone Związkiem Wieleckim. Niemcy wchodzili w sojusze
          przemiennie, zgodnie z aktualnymi interesami, albo z nami przeciw Wieletom,
          albo z Wieletami przeciw nam lub Danii. Zjednoczenie, na zasadzie obrony
          przeciw Cesarstwu nie było więc możliwe. Po rozpadzie Związku Wieleckiego (w
          1057 r.) byliśmy już zbyt słabi by dokonać zjednoczenia. Obotryci zaś, po
          przyjęciu chrześcijaństwa, przestali być zagrożeni i tamtejsza słowiańska
          dynastia (Meklemburgia) panowała aż do 1918 roku (oczywiście dawno
          zgermanizowana...). Najbliższy zjednoczenia był może Chrobry, który zjednoczył
          Polskę, Słowację, Czechy (z Morawami) i Łużyce (z Milskiem oczywiście).
          Niestety Chrobry i jego drużyna choć witani w Pradze jak prawowita władza,
          zachowywali sie jak dzika horda w podbitej wiosce, gwałty, mordy i rabunki
          spowodwały, że już po roku musieli z Pragi uciekać. W czasie ucieczki zginął
          brat św. Wojciecha.
          I tak skończyły się marzenia o zjednoczeniu Słowiańszczyzny zachodniej...
          Pozdr.
          • borebitsy Re: Polska Piastów 15.10.03, 12:27
            eliot napisał:

> bolko_von_karierowitz napisał:
            >
            > > lablafox napisał:
            > >
            > > > 26.04.1295r.jego koronacja w Gnieźnie stworzyła podstawę prawno- ustr
            > ojową
            > > i
            > > > ideologiczną dla przyszłego zjednoczenia wszystkich dzielnic w obrębi
            > e
            > > > uniwersalnego Królestwa Polski.
            > >
            > > Z jakiego powodu, nie zjednoczyli sie Piastowie ze Slowianami zza Odry? Z
            > > jakiego powodu, nie rozszerzyli swoj obszar az do Laby?
            >
            >
            > Wbrew pozorom nie bylo poczucia wspólnego zagrożenia. Teoretycznie
            zjednoczenie
            >
            > było mozliwe za czasów Mieszka I i Bolesława Chrobrego. Jednak brak było
            ideii
            > i ideologii takiego zjednoczenia. Wieleci (Związek Wielecki) byli poganami i
            > spajała ich religia słowiańska, my byliśmy już chrześcijanami. Państwo
            > Obotrytów było oddzielone Związkiem Wieleckim. Niemcy wchodzili w sojusze
            > przemiennie, zgodnie z aktualnymi interesami, albo z nami przeciw Wieletom,
            > albo z Wieletami przeciw nam lub Danii. Zjednoczenie, na zasadzie obrony
            > przeciw Cesarstwu nie było więc możliwe. Po rozpadzie Związku Wieleckiego (w
            > 1057 r.) byliśmy już zbyt słabi by dokonać zjednoczenia. Obotryci zaś, po
            > przyjęciu chrześcijaństwa, przestali być zagrożeni i tamtejsza słowiańska
            > dynastia (Meklemburgia) panowała aż do 1918 roku (oczywiście dawno
            > zgermanizowana...). Najbliższy zjednoczenia był może Chrobry, który
            zjednoczył
            > Polskę, Słowację, Czechy (z Morawami) i Łużyce (z Milskiem oczywiście).
            > Niestety Chrobry i jego drużyna choć witani w Pradze jak prawowita władza,
            > zachowywali sie jak dzika horda w podbitej wiosce, gwałty, mordy i rabunki

a skąd to wiesz? "jak dzika horda w podbitej wiosce, gwałty, mordy i rabunki "

> spowodwały, że już po roku musieli z Pragi uciekać. W czasie ucieczki zginął
            > brat św. Wojciecha.
            > I tak skończyły się marzenia o zjednoczeniu Słowiańszczyzny zachodniej...
            > Pozdr.
            • eliot Re: Polska Piastów 15.10.03, 13:39
              borebitsy napisał:

> a skąd to wiesz?

Mówiłem tu już parę razy, że mam swoje lata...
              Spieprzałem razem z resztą wojów Chrobrego... wink))
              Pozdr.
              • borebitsy Re: Polska Piastów 15.10.03, 18:33
                eliot napisał:

> borebitsy napisał:
                >
                > > a skąd to wiesz?
                >
                > Mówiłem tu już parę razy, że mam swoje lata...
                > Spieprzałem razem z resztą wojów Chrobrego... wink))
                > Pozdr.

to mów od razu że jesteś starym niewolnikiem ELI.
                TA, chyba dobrze zwąchałem, co?
                • eliot Re: Polska Piastów 16.10.03, 10:58
                  borebitsy napisał:

> eliot napisał:
                  >
                  > > borebitsy napisał:
                  > >
                  > > > a skąd to wiesz?
                  > >
                  > > Mówiłem tu już parę razy, że mam swoje lata...
                  > > Spieprzałem razem z resztą wojów Chrobrego... wink))
                  > > Pozdr.
                  >
                  > to mów od razu że jesteś starym niewolnikiem ELI.
                  > TA, chyba dobrze zwąchałem, co?

Nie wiem co Ty wąchałeś, ale radzę Ci jednak trochę uważać...
                  To wciąga...
                  wink
                  • oleg3 eliot nie uciekaj :-)) 16.10.03, 13:04
                    Problem nieudanej aneksji Czech przez Bolka Ch. potraktowałeś żartobliwie. Moim
                    zdaniem to tylko błąd polityczny, a nie jakies tam "niesamowite ekscesy".
                    Okrucieństwo, wtedy (?), pomagało w utrwalaniu władzy i niczego nie wyjaśnia.

Błąd Bolesława to zwykła głupota wynikająca z niezrozumienia źródeł sukcesów
                    Wielkiego Ojca (Mieszko czy Dagome). Paryż wart jest mszy, czy Czechy nie były
                    warte hołdu?

Z uszanowaniem
                    • eliot Re: eliot nie uciekaj :-)) 16.10.03, 14:37
                      oleg3 napisał:

> Problem nieudanej aneksji Czech przez Bolka Ch. potraktowałeś żartobliwie.
                      Moim
                      >
                      > zdaniem to tylko błąd polityczny, a nie jakies tam "niesamowite ekscesy".
                      > Okrucieństwo, wtedy (?), pomagało w utrwalaniu władzy i niczego nie wyjaśnia.
                      >
                      > Błąd Bolesława to zwykła głupota wynikająca z niezrozumienia źródeł sukcesów
                      > Wielkiego Ojca (Mieszko czy Dagome). Paryż wart jest mszy, czy Czechy nie
                      były
                      > warte hołdu?
                      >
                      >
                      > Z uszanowaniem

Oczywiście, że Praha była warta mszy!!! Bolka (ponoć) witano radośnie i jak
                      godnego dziedzica Przemyślidów (był nim w połowie). Przypuszczam jednak, że
                      razem z Chrobrym i jego drużyną przybyli wygnani Sławnikowicze, żądni zemsty za
                      rzeź jaką im Vrszovcy z poduszczenia Przemyslidów urządzili (którzy chcieli
                      likwidacji wpółniezależnego i szukającego opieki Piastów Libickiego państewka
                      Sławnika). Jak może wiesz św. Wojciecha (też Słavnikovic) dwókrotnie z
                      biskupstwa praskiego wyganiano. Po rzezi Sławnikowiczów, ci co ocaleli ( jak
                      Radzim-Gaudenty)i ich stronnicy szukali schronienia w Polsce (i znaleźli), jak
                      wiesz przybył tu też św.Wojciech. Jako ciekawostkę można tu podać, że ich
                      oprawcy (Wrszowcy)kiedy stali sie zbyt potężni (kilkadziesiąt lat później)sami
                      musieli uciekać, też zreszta do Polski, dostali dobra na Mazowszu i od ich
                      nazwiska pochodzą nazwy typu Warszewice a i sama Warszawa też...
                      Wracając do Chrobrego to przypuszczam, że korzystając z osłony Bolka
                      Sławnikowicze i ich stronnicy brali odwet na ówczesnej elicie czeskiej. Bo
                      przeciez nie wyganiano Chrobrego z Pragi dlatego, że jakiś jeden czy drugi woj
                      jedną czy drugą dziewkę sponiewierał, chyba, że była wysokiego rodu...
                      Ogólnie mówiąc Bolka zawiódł wówczas instynkt polityczny i doraźną bezsensowną
                      polityką zniszczył to co mogło być dalekosiężnym celem...
                      Pozdr.
                      • oleg3 Tego nie wiedziałem 16.10.03, 15:54
                        eliot napisał:
                        > Jako ciekawostkę można tu podać, że ich
                        > oprawcy (Wrszowcy)kiedy stali sie zbyt potężni (kilkadziesiąt lat później)
                        sami
                        > musieli uciekać, też zreszta do Polski, dostali dobra na Mazowszu i od ich
                        > nazwiska pochodzą nazwy typu Warszewice a i sama Warszawa też...

Jest jeszcze problem uznania przez Chrobrego (z Czech) zwierzchnictwa cesarza
                        Henryka.

Miło się z Tobą gawędzi. Jak napisałeś o sachalińskiej rodzinie B.
                        Piłsudskiego, to przypomniałem sobie, że oglądałem wiele lat temu film w TV na
                        ten temat. A polska gałąź Piłsudskich trwa tylko po kądzieli (?).
                        • eliot Re: Tego nie wiedziałem 17.10.03, 08:43
                          oleg3 napisał:

>
                          > Miło się z Tobą gawędzi. Jak napisałeś o sachalińskiej rodzinie B.
                          > Piłsudskiego, to przypomniałem sobie, że oglądałem wiele lat temu film w TV
                          na
                          > ten temat. A polska gałąź Piłsudskich trwa tylko po kądzieli (?).

Co do japońskiej nie pamietam, a źródeł pod ręka niestety nie mam. Pamietam
                          tylko, że chyba ze 2-3 lata temu Onyszkiewiczów odwiedził ich japoński kuzyn,
                          który objezdżał świat odwiedzając potomków rodziny. Jeśli dobrze pamietam to
                          jest inżynierem, chyba w Tokio, ale za to ostatnie głowy bym nie dał
                          Polska gałąż, jeśli chodzi o potomków Marszałka trwa po kądzieli (wspomniani
                          Onyszkiewicze, Jego żona jest wnuczką Marszałka). Ilu "nieprawych" potomków
                          zostawił na swej rewolucjnej drodze Ziuk, Bóg jeden raczy wiedzieć, bo
                          szczęśliwe mamusie raczej się nie chwaliły...
                          wink
                          Pozdr.
                      • wyrdarz Re: eliot nie uciekaj :-)) 16.10.03, 17:45
                        eliot napisał:

> oleg3 napisał:
                        >
                        > > Problem nieudanej aneksji Czech przez Bolka Ch. potraktowałeś żartobliwie.
                        >
                        Ja nie rozumiem jego dowcipu. Co w tym żartobliwego? Ciekaw jestem jaki ty
                        jesteś że też uważasz to za żarty. A jeszcze powiedz czy to na dole to dalej
                        żarty czy wyjaśnienie z czego się tu smiać.

Może i jestem tylko silny ale swoje wiem.

> Moim
                        > >
                        > > zdaniem to tylko błąd polityczny, a nie jakies tam "niesamowite ekscesy".
                        > > Okrucieństwo, wtedy (?), pomagało w utrwalaniu władzy i niczego nie wyjaśn
                        > ia.
                        > >
                        > > Błąd Bolesława to zwykła głupota wynikająca z niezrozumienia źródeł sukces
                        > ów
                        > > Wielkiego Ojca (Mieszko czy Dagome). Paryż wart jest mszy, czy Czechy nie
                        > były
                        > > warte hołdu?
                        > >
                        > >
                        > > Z uszanowaniem
                        ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
                        poważnie czy na żarty?
                        >
                        >
                        > Oczywiście, że Praha była warta mszy!!! Bolka (ponoć) witano radośnie i jak
                        > godnego dziedzica Przemyślidów (był nim w połowie). Przypuszczam jednak, że
                        > razem z Chrobrym i jego drużyną przybyli wygnani Sławnikowicze, żądni zemsty
                        za
                        >
                        > rzeź jaką im Vrszovcy z poduszczenia Przemyslidów urządzili (którzy chcieli
                        > likwidacji wpółniezależnego i szukającego opieki Piastów Libickiego państewka
                        > Sławnika). Jak może wiesz św. Wojciecha (też Słavnikovic) dwókrotnie z
                        > biskupstwa praskiego wyganiano. Po rzezi Sławnikowiczów, ci co ocaleli ( jak
                        > Radzim-Gaudenty)i ich stronnicy szukali schronienia w Polsce (i znaleźli),
                        jak
                        > wiesz przybył tu też św.Wojciech. Jako ciekawostkę można tu podać, że ich
                        > oprawcy (Wrszowcy)kiedy stali sie zbyt potężni (kilkadziesiąt lat później)
                        sami
                        > musieli uciekać, też zreszta do Polski, dostali dobra na Mazowszu i od ich
                        > nazwiska pochodzą nazwy typu Warszewice a i sama Warszawa też...
                        > Wracając do Chrobrego to przypuszczam, że korzystając z osłony Bolka
                        > Sławnikowicze i ich stronnicy brali odwet na ówczesnej elicie czeskiej. Bo
                        > przeciez nie wyganiano Chrobrego z Pragi dlatego, że jakiś jeden czy drugi
                        woj
                        > jedną czy drugą dziewkę sponiewierał, chyba, że była wysokiego rodu...
                        > Ogólnie mówiąc Bolka zawiódł wówczas instynkt polityczny i doraźną
                        bezsensowną
                        > polityką zniszczył to co mogło być dalekosiężnym celem...
                        > Pozdr.
                        • oleg3 Re: eliot nie uciekaj :-)) 16.10.03, 18:19
                          wyrdarz napisał:

> Może i jestem tylko silny ale swoje wiem.

Przed wywoływaniem awantury warto czasem przeczytać kilka poprzednich postów.

> eliot napisał:
                          >
                          > > borebitsy napisał:
                          > >
                          > > > a skąd to wiesz?
                          > >
                          > > Mówiłem tu już parę razy, że mam swoje lata...
                          > > Spieprzałem razem z resztą wojów Chrobrego... wink))
                          • wyrdarz kastrowanie historyczne 16.10.03, 18:35
                            w Afryce są mużyni i obcinaja jaja obcym co przyjdą na ich teren.
                            Włosnie teraz kastrowalismy barana, zeby nie smirdzial. Wlasnie gadalismy co
                            by bylo lepiej majac stado niewolnikow, wytrzebic ich czy nie?

Bo bez jajec to siędzie na dupe. Lepszy do roboty narowisty wcale nie.
                            Ja powiedziałem że ja bymich tam nie kastrował, bych im rozkazał żeby
                            wykastrowali się sami albo todesztrafe.

Tylko jeden problem bo się potem okaże że nie będą się rozmnażać. A w kazdej
                            zagrodzie musi być knur żeby warchlaki były na wiosne.
                            Tak że nie wiemy czy obciąć jedno jaje żeby był robotny czy łeb odciąć tylko
                            zeby sił nie tracil na ciulanie. U niewolnikow liczy sie ile zrobia za dana
                            ilosc żyrcia. A wszyskie zbedne ruchy to strata paszy i dobry chodowca otym
                            wie.

• wyrdarz Re: eliot nie uciekaj :-)) 16.10.03, 18:38
                            oleg3 napisał:

> wyrdarz napisał:
                            >
                            > > Może i jestem tylko silny ale swoje wiem.
                            >
                            > Przed wywoływaniem awantury warto czasem przeczytać kilka poprzednich postów.
                            A kto ci broni czytać?

>
                            > > eliot napisał:
                            > >
                            > > > borebitsy napisał:
                            > > >
                            > > > > a skąd to wiesz?
                            > > >
                            > > > Mówiłem tu już parę razy, że mam swoje lata...
                            > > > Spieprzałem razem z resztą wojów Chrobrego... wink))
                            >
                            >
    • oleg3 Re: Polska Piastów szkoda, że nie 14.10.03, 16:42
      Przemyślidów. Inny wariat to Czechy Piastów.

Podejmowane kilkakrotnie próby zjednoczenia Polski i Czech zakończyły się
      fiaskiem i wzajemną nienawiścią. Po Wacławie Czeskim pozostał tylko starosta.

Dlaczego Łokietek wygrał? Wszak w miejsce Przemyślidów weszli Luksemburgowie.
      • lablafox Re: Polska Piastów szkoda, że nie 14.10.03, 20:10
        oleg3 napisał:

> Przemyślidów. Inny wariat to Czechy Piastów.
        >
        > Podejmowane kilkakrotnie próby zjednoczenia Polski i Czech zakończyły się
        > fiaskiem i wzajemną nienawiścią. Po Wacławie Czeskim pozostał tylko starosta.
        >
        > Dlaczego Łokietek wygrał? Wszak w miejsce Przemyślidów weszli Luksemburgowie.
        >
        Ta wzajemna nienawiść wynikała chyba z tego ,że Piastowie wyeliminowali na
        terenie Wielkopolski krewnych Przemyślidów zwanych Popielidami ( znów wracam
        do podobieństwa czaszek)i stąd nienawiść do Piastów - tak mniemam .
        Wydaje mi się ,iż łatwiej było działać w kierunku wschodnim gdyż wówczas
        Piastowie stawali się dominantami . W odwrotnym kierunku idąc mogli stać się
        jedynie podległymi już mocnej strukturalnie i organizacyjnie organizacji
        państwowej.
        Pozdrwaiam lablafox
        • borebitsy Re: Polska Piastów szkoda, że nie 14.10.03, 22:17
          lablafox napisała:

> oleg3 napisał:
          >
          > > Przemyślidów. Inny wariat to Czechy Piastów.
          > >
          > > Podejmowane kilkakrotnie próby zjednoczenia Polski i Czech zakończyły się
          > > fiaskiem i wzajemną nienawiścią. Po Wacławie Czeskim pozostał tylko staros
          > ta.
          > >
          > > Dlaczego Łokietek wygrał? Wszak w miejsce Przemyślidów weszli Luksemburgow
          > ie.
          > >
          > Ta wzajemna nienawiść wynikała chyba z tego ,że Piastowie wyeliminowali na
          > terenie Wielkopolski krewnych Przemyślidów zwanych Popielidami ( znów wracam
          > do podobieństwa czaszek)
          jak to? Poproszę więcej.

i stąd nienawiść do Piastów - tak mniemam .
          > Wydaje mi się ,iż łatwiej było działać w kierunku wschodnim gdyż wówczas
          > Piastowie stawali się dominantami . W odwrotnym kierunku idąc mogli stać się
          > jedynie podległymi już mocnej strukturalnie i organizacyjnie organizacji
          > państwowej.
          > Pozdrwaiam lablafox
          • lablafox Re: Polska Piastów szkoda, że nie 14.10.03, 23:02
            borebitsy napisał:

> lablafox napisała:
            >
            > > oleg3 napisał:
            > >
            > > > Przemyślidów. Inny wariat to Czechy Piastów.
            > > >
            > > > Podejmowane kilkakrotnie próby zjednoczenia Polski i Czech zakończyły
            > się
            > > > fiaskiem i wzajemną nienawiścią. Po Wacławie Czeskim pozostał tylko s
            > taros
            > > ta.
            > > >
            > > > Dlaczego Łokietek wygrał? Wszak w miejsce Przemyślidów weszli Luksemb
            > urgow
            > > ie.
            > > >
            > > Ta wzajemna nienawiść wynikała chyba z tego ,że Piastowie wyeliminowali na
            >
            > > terenie Wielkopolski krewnych Przemyślidów zwanych Popielidami ( znów wrac
            > am
            > > do podobieństwa czaszek)
            > jak to? Poproszę więcej.
            >
            > i stąd nienawiść do Piastów - tak mniemam .
            > > Wydaje mi się ,iż łatwiej było działać w kierunku wschodnim gdyż wówczas
            > > Piastowie stawali się dominantami . W odwrotnym kierunku idąc mogli stać s
            > ię
            > > jedynie podległymi już mocnej strukturalnie i organizacyjnie organizacji
            > > państwowej.
            > > Pozdrwaiam lablafox
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12217&w=7746231
    • msciwoj24 Ale ubaw 14.10.03, 17:27
      Wpisalem w wyszukiwarce slowo Piastowie zeby zobaczcy jakie byly dyskusje na
      ten temat na forum i zobaczcie co mi sie pokazalo.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=423&w=7051954&a=7051954
    • msciwoj24 Re: Polska Piastów 14.10.03, 17:40
      www1.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=423&w=7051689&a=7052831
      • lablafox Re: Polska Piastów 14.10.03, 20:04
        Na tym forum jest wszystko dokładnie wymieszane . Należałoby wczytać się we
        wszystkie wątki i wynajdywać w nich poszczególne fragmenty dot. danego tematu.
        Na którymś wspominałam o podobieństwie antropologicznym czaszek wskazującym na
        pokrewieństwo ich właścicieli.
        Pozdrawiam lablafox
        • lablafox Re: Polska Piastów 14.10.03, 20:17
          W tym roku archeolodzy na Ostrowie Tumskim w Poznaniu na głębokości 4 m, czyli
          30 cm poniżej fundamentów pałacu Mieszka I znaleźli ślady drewnianych słupów
          będących prawdopodobnie elementami konstrukcji dawnych wałów obronnych.
          Znaleziono tam tez min.ceramikę grafitowa sprowadzaną z Czech ( z 1 połowy X
          wieku)- co dowodzi żywych kontaktów mieszkańców tego grodu a Czechami .
          Pozdrawiam lablafox
          • archeo_gda Re: Polska Piastów 15.10.03, 09:02
            lablafox napisała:

> co dowodzi żywych kontaktów mieszkańców tego grodu a Czechami.

Jakby te kontakty były "nieżywe" to chyba Mieszko nie dostałby Dąbrówki na
            żonę? wink)))
            • lablafox Re: Polska Piastów 15.10.03, 12:39
              Hahaha , czyżbyś był Łapaczem Słów? Może wówczas dostałby Mieszko Dąbrówkę
              jako nieżywą żonę . Same plusy - cicha , spokojna , nie wadzi nikomu .
              Pozdrawiam lablafox
              • lablafox Re: Książęca bulla 24.10.03, 20:30
                Znalezienie książecej bulli na Szlaku Piastowskim stało się rewelacją
                ostatniego sezonu archeologicznego (2003)w Polsce. Mirosław Andralojcia
                uważa ,że bulla powstała około 1140 r i mogła należeć do księcia Władysława
                Wygnańca.
                Przedstawia z jednej strony św. Wojciecha a z drugiej któregoś z polskich
                książat.
                Bulle wydawane były bardzo rzadko i w ważnych okolicznościach np. z okazji
                Zjazdu Gnieźnieńskiego
                Pozdrawiam lablafox
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka