zonatyfacet 25.02.06, 11:13 Co myśli nasz kochany Papież Ratzinger o Harrym Potterze.? serwisy.gazeta.pl/kultura/1,69370,3134872.html wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53621,2822202.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maly_jelen Re: Harry Potter i Papież? 25.02.06, 14:27 Jeszcze mówili, że Voldi do symbolika szatana:/ Niech ten Ratzinger zajmie się swoją robotą, bo na razie jeszcze nic poza gadaniemm nie zrobił!!! Odpowiedz Link
fajnamonika1 Re: Harry Potter i Papież? 25.02.06, 17:24 banda oszołomów - pewnie nawet nie przeczytali, a juz oskarżają Rowling o to wszystko! jakby popełniła zbrodnie pisząc tą książkę i ze ona jest o magicznym swiecie. przeciez czytając ksiazke o magii nie trzeba zaraz w nią wierzyc!! takie ksiazki czyta sie dla przyjemnosci i kto zechce to i tak ją przeczyta. Odpowiedz Link
haklina Re: Harry Potter i Papież? 25.02.06, 17:41 To już nawet czytać dla przyjemności nie można. Ok, to już przesada! Chyba zostanę ateistką!!! Odpowiedz Link
absurdello Dla przyjemności ? 25.02.06, 23:31 Już samym tym ta książka jest groźna, przecież należy się cały czas umartwiać (nawet podczas czytania). Tak więc tylko opowiadania obozowe Borowskiego albo historie o sybirakach, wszystko inne co może dać przyjemność w czytaniu JEST ZAKAZANE ! Odpowiedz Link
kochanica-francuza Re: Dla przyjemności ? 25.02.06, 23:47 absurdello napisał: > Już samym tym ta książka jest groźna, przecież należy się cały czas umartwiać > (nawet podczas czytania). Tak więc tylko opowiadania obozowe Borowskiego albo > historie o sybirakach, wszystko inne co może dać przyjemność w czytaniu JEST > ZAKAZANE ! > Ha, ha, ha, mainstreamowe nabijanie się z kościoła nie jest śmieszne już choćby dlatego, że jest tak popularne i banalne. Odpowiedz Link
pavvka Re: Dla przyjemności ? 28.02.06, 14:40 kochanica-francuza napisała: > mainstreamowe nabijanie się z kościoła nie jest śmieszne już choćby > > dlatego, że jest tak popularne i banalne. Jakoś dziwnie definiujesz mainstream w naszym rzekomo w 95% katolickim społeczeństwie. Odpowiedz Link
pavvka Re: Harry Potter i Papież? 28.02.06, 08:40 maly_jelen napisała: > Jeszcze mówili, że Voldi do symbolika szatana:/ Czyli książka o walce z szatanem jest zła? Odpowiedz Link
kochanica-francuza Kochany Papież 25.02.06, 20:13 uważa, że harry jest zły dla osób młodych, o nieukształtowanej psychice. Co do Kuby, sama byłam ciekawa jej analizy, ale nie do dostania w stołecznych bibliotekach. Narodowej też. Odpowiedz Link
kochanica-francuza skrót z Kuby - główne myśli 25.02.06, 21:02 więcej w necie znaleźć nie można (chyba że ktoś chce samą książkę): www.iap.pl/?id=wiadomosci&nrwiad=45717 Odpowiedz Link
absurdello Jeżeli to są myśli tej Pani to ona chyba ... 25.02.06, 23:51 nie czytała tej powieści albo oparła się na jakichś strzeszczeniach streszczeń jakiejś innej powieści do tego czytanych po łebkach . Zauważyłem ciekawą zależność: - kilka osób dziwiło mi się, że w ogóle czytam HP (mam ponad 40 lat), - oni nie czytają, bo nie warto tracić czasu, bo mają ważniejsze sprawy za to bardzo dobrze wiedzą jaka ta książka jest (infantylna, nudna, dla dzieci, pełna czarnej magii itd) i jaki jest jej główny bohater (oczywiście jest zły, ma odchyły, itd). Próba jakiegokolwiek sprostowania prowadzi do stwierdzenia, że ani chybi ktoś mi płaci za reklamowanie tej książki (autentyczne !). Odpowiedz Link
znowuniedziela Re: Jeżeli to są myśli tej Pani to ona chyba ... 27.02.06, 21:26 zgadzam się z poprzednikiem... ale ja ,chodząca do kościoła jednostka,wierząca w Bga i znająca Biblie uwazam,i mam w nosie co na ten temat sądza dogmatycy,religioznawcy,klerykałowie i inni,że cofnięcie czasu w dobie dzisiejszej jest niemozliwe,i kazdy myślący idzie WŁASNA DROGA a nie wyznaczona przez "mentorów"...moim zdaniem spis ksiąg zakazanych nie ma sensu-bo wszyscy i tak swoje wiedza,ale spotkałam się w mnóstwem radykalnych poglądów nt czytania lektur typu wróżki,wiedźmy,czary-że to kusi zło,zły,diabeł...ale zapominamy nadr często,że kościół jako instytucja ewoluuje bardzo wolno-wszak Biblia napisana ponad 2000 lat temu zobowiązuje wierzących do absurdu,a nie stosujemy się do niej dlatego,iz ludzkość i nasze obyczaje po prostu ewoluuja szybciej wielkorotnie...ja sie nie przejmuję i czytam,a wierze bo wierze i koniec,niech myśli kto co chce,mnie to nie oteresuje Odpowiedz Link
maly_jelen Re: Harry Potter i Papież? 28.02.06, 11:51 Zignoruyj to. To troll. To adres to pewnej gry. Kiedy ty w to kliknies,z on zarabia. Lepiej kliknij w adres w temacie "Fajna gra". Nie podoba mi sie podejscie papieza do Harry'ego Pottera. Przeciez wierzymy w cuda i Boga. Mozna to nazwac absurdem! Wierzymy, ze moze sie rozstapilo, ze Bog zeslal nam syna jednorodzonego...przeciez to prawie jak magia:) Odpowiedz Link
kochanica-francuza Re: Harry Potter i Papież? 28.02.06, 20:46 > > zeslal nam syna jednorodzonego...przeciez to prawie jak magia:) Oj. Nie chodzi o sam cud, ale o organizację i hierarchię świata, w którym ten cud zachodzi. Odpowiedz Link
eeela Re: Harry Potter i Papież? 28.02.06, 21:00 > Nie podoba mi sie podejscie papieza do Harry'ego Pottera. Przeciez wierzymy w > cuda i Boga. Mozna to nazwac absurdem! Wierzymy, ze moze sie rozstapilo, ze Bog > > zeslal nam syna jednorodzonego...przeciez to prawie jak magia:) Heretyk ;-))) Chyba zdajesz sobie sprawe z tego, jak silne jest rozgraniczenie w ideologii Kosciola miedzy jego wlasna "magia" (jak to nazwales), a magia majaca zrodlo w czymkolwiek innym? Odpowiedz Link
eeela Re: Harry Potter i Papież? 28.02.06, 18:20 > a cóż to takiego?? To gra online. Jestes wampirem i wilkolakiem i chodzisz polowac. Albo pracowac na cmentarzu. A ten link sluzy do "polowania" w necie - jak w niego klikniesz, jestes wirtualnie ugryziony/a, a wampir/wilkolak dostaje za to bonusy. Gierka w miare znosna i nie zajmuje duzo czasu (jak ogame, na ktorego strawilam kiedys kilka miesiecy :-D ). Ten osobnik nieladnie postepuje, bo spamuje tym linkiem wszedzie. Eeela jest grzeczniejsza i wsadzila sobie link do sygnaturki :-) (gdzie niniejszym serdecznie zapraszam ;-D ) Odpowiedz Link
mobill Re: Harry Potter i Papież? 28.02.06, 20:04 :( Wszyscy widzą, że robisz sobie samo reklamę!!! Odpowiedz Link
eeela Re: Harry Potter i Papież? 28.02.06, 20:28 Nie rozumiem. Czy piszac powyzszy post zachowalam sie niestosownie? Odpowiedz Link
maly_jelen Re: Harry Potter i Papież? 28.02.06, 22:05 Nie, jest Ok. Tyko robisz sobie malutką auto-reklamę;) Odpowiedz Link
eeela Re: Harry Potter i Papież? 28.02.06, 22:06 Robie, skorzystalam z okazji. Ale nie placze sie po forach bez celu i nie spamuje, wiec nie pojmuje zarzutow. Odpowiedz Link
a_weasley Co Papież mówi, a co mu nieuczciwie przypisują 27.11.06, 19:56 zonatyfacet napisał: > Co myśli nasz kochany Papież Ratzinger o Harrym Potterze.? > serwisy.gazeta.pl/kultura/1,69370,3134872.html > wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53621,2822202.html Drugi adres jest nieczynny, pod pierwszym zaś jest jak wół napisane, że: > Książkę "Harry Potter - dobry czy zły" wydawcy reklamują > "rekomendacją Benedykta XVI" (w rzeczywistości autorka wysłała > ją kardynałowi Ratzingerowi, który wówczas jeszcze nie był papieżem, > i dostała z jego kancelarii ciepły list z podziękowaniami). Co jednak nie przeszkadza moim przedmówcom wygłaszać ostre komentarze na temat B XVI. A w wywiadzie dla "Tygodnika Powszechnego" autorka przyznała, że: 1) nie książkę Ratzingerowi wysłała, jeno opis, o czym ona ma być 2) jak potem z tymże rozmawiała, to o książce nawet nie wspomniał. Więcej na ten temat tutaj: HP a Benedykt XVI - twoj.net/index.php?showtopic=8411&st=40 HP a inne osoby duchowne - twoj.net/index.php?showtopic=13687 Czarodzieje i wiara - twoj.net/index.php?showtopic=12384 Odpowiedz Link