Dodaj do ulubionych

Czy potomkowie Germanów to Słowianie?

01.09.03, 18:10
Mam pytanie. Czy jako potomek spolonizowanych osadników niemieckich jestem
Słowianinem czy nie? No bo jeżeli nie to ładnych parę milionów Polaków
niemieckiego, litewskiego czy żydowskiego pokolenia nie jest Słowianami.
Polska musiała by sie wtedy chyba zrzec wielu swoich regionów choćby
Wielkopolski, Pomorza Gdańskiego, Suwalszczyzny. Chodzi mi o to czy pojęcie
słowiańskości odnosi sie do więzów krwi czy do kultury. Jeżeli do kultury to
jest OK natomiast jeżeli ktoś uważa, że do więzów krwi to jest chyba nieźle
szurnięty.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • ignorant11 Re: Czy potomkowie Germanów to Słowianie? 01.09.03, 18:42
      adam_reichel napisał:

> Mam pytanie. Czy jako potomek spolonizowanych osadników niemieckich jestem
      > Słowianinem czy nie? No bo jeżeli nie to ładnych parę milionów Polaków
      > niemieckiego, litewskiego czy żydowskiego pokolenia nie jest Słowianami.
      > Polska musiała by sie wtedy chyba zrzec wielu swoich regionów choćby
      > Wielkopolski, Pomorza Gdańskiego, Suwalszczyzny. Chodzi mi o to czy pojęcie
      > słowiańskości odnosi sie do więzów krwi czy do kultury. Jeżeli do kultury to
      > jest OK natomiast jeżeli ktoś uważa, że do więzów krwi to jest chyba nieźle
      > szurnięty.
      > Pozdrawiam

Sława!

Poruszając ciekawy problem, zalożyciel wątku popełnił mnóstwo głupstw pisząc
      min o pragermańskiej Wielkopolsce... hahhaha

Urdojcz stadt Krakau? hahahaha

Ale faktem jest, że kultura słowiańska jako wyższa i silniejsza od germańskiej
      dominuje nad nią...

Oczywistym jest, że Germanin, czy inny dzikus slawizując sie staje się
      Słowianem...

Tak może być w poszczególnych rodach, ale nie w całej populacji...

Bo jezyki słowiańskie z pewnością nie pochodzą od germańskich...

Natomiast możemy powiedzieć iż język niemiecki ma sporo zapożyczeń
      słowiańskich, pozatem o pochodzeniu odwrotnym słowiański->germańskie świadczy
      prymitywizacja języka germanów, zanik liczby przypadków, fleksyjności...

Pozatem w to germańskim znajduje się ślady zaginionych grup językowych
      niearyjskich, podczas, gdy słowiański jest czysto aryjski...

Zresztą sporo badaczy dawniej postulowało istnienie w przeszłości grupy bałto-
      slawo-germańskiej. od której wydzieliły się j. germańskie...

Zatem może słusznie kombinujesz, ale proces był raczej odwrotny, więc to
      Germanie mówią wolapukiem post-celtyckim(?), podczas gdy Słowianie językiem o
      wielomilenijnej tradycji...

A co więzów krwi, to przecież tradycja przekazywana jest z dziada na wnuka,
      więc bardzo nierozsądne byłoby jej zaprzeczać...

Tym bardziej, ze przed wiekami gdy nie było szkół, to proces ten był jeszcze
      silniejszy niż teraz...

Pozdrawiam!
      • adam_reichel Re: Czy potomkowie Germanów to Słowianie? 01.09.03, 19:06
        ignorant11 napisał:

> adam_reichel napisał:
        >
        > > Mam pytanie. Czy jako potomek spolonizowanych osadników niemieckich jestem
        >
        > > Słowianinem czy nie? No bo jeżeli nie to ładnych parę milionów Polaków
        > > niemieckiego, litewskiego czy żydowskiego pokolenia nie jest Słowianami.
        > > Polska musiała by sie wtedy chyba zrzec wielu swoich regionów choćby
        > > Wielkopolski, Pomorza Gdańskiego, Suwalszczyzny. Chodzi mi o to czy pojęci
        > e
        > > słowiańskości odnosi sie do więzów krwi czy do kultury. Jeżeli do kultury
        > to
        > > jest OK natomiast jeżeli ktoś uważa, że do więzów krwi to jest chyba nieźl
        > e
        > > szurnięty.
        > > Pozdrawiam
        >
        >
        > Sława!
        >
        > Poruszając ciekawy problem, zalożyciel wątku popełnił mnóstwo głupstw pisząc
        > min o pragermańskiej Wielkopolsce... hahhaha
        >
        > Urdojcz stadt Krakau? hahahaha
        > Żle mnie zrozumiałes ignorancie. Oczywiście, ze Wielkopolska to kolebka
        naszego państwa. Nikt rozsądny temu nie zaptrzeczy. Chodziło mi o to, ze w
        Wielkopolsce czy na Pomorzu Gdańskim choć nie tylko osiedlało sie w
        przeszłości wielu osadników niemieckich z których znaczna część sie
        spolonizowała i przemieszała zludnością rdzennie polską. Dlatego tez dzisiaj
        bardzo wielu Polaków ma oprócz słowiańskich germańskie korzenie. A pisanie o
        praniemieckiej Wielkopolsce czy urddeutsch Krakau zostawmy ziomkowstwom hehehe.
        > Ale faktem jest, że kultura słowiańska jako wyższa i silniejsza od
        germańskiej
        > dominuje nad nią...
        >
        > Oczywistym jest, że Germanin, czy inny dzikus slawizując sie staje się
        > Słowianem...
        > O to mi właśnie chodziło.
        > Tak może być w poszczególnych rodach, ale nie w całej populacji...
        >
        > Bo jezyki słowiańskie z pewnością nie pochodzą od germańskich...
        >
        > Natomiast możemy powiedzieć iż język niemiecki ma sporo zapożyczeń
        > słowiańskich, pozatem o pochodzeniu odwrotnym słowiański->germańskie świadcz
        > y
        > prymitywizacja języka germanów, zanik liczby przypadków, fleksyjności...
        >
        > Pozatem w to germańskim znajduje się ślady zaginionych grup językowych
        > niearyjskich, podczas, gdy słowiański jest czysto aryjski...
        >
        > Zresztą sporo badaczy dawniej postulowało istnienie w przeszłości grupy
        bałto-
        > slawo-germańskiej. od której wydzieliły się j. germańskie...
        >
        > Zatem może słusznie kombinujesz, ale proces był raczej odwrotny, więc to
        > Germanie mówią wolapukiem post-celtyckim(?), podczas gdy Słowianie językiem
        o
        > wielomilenijnej tradycji...
        >
        > A co więzów krwi, to przecież tradycja przekazywana jest z dziada na wnuka,
        > więc bardzo nierozsądne byłoby jej zaprzeczać...
        >
        > Tym bardziej, ze przed wiekami gdy nie było szkół, to proces ten był jeszcze
        > silniejszy niż teraz...
        >
        > Pozdrawiam!
        • ignorant11 Re: Czy potomkowie Germanów to Słowianie? 01.09.03, 19:18
          adam_reichel napisał:

> ignorant11 napisał:
          >
          > > adam_reichel napisał:
          > >
          > > > Mam pytanie. Czy jako potomek spolonizowanych osadników niemieckich j
          > estem
          > >
          > > > Słowianinem czy nie? No bo jeżeli nie to ładnych parę milionów Polakó
          > w
          > > > niemieckiego, litewskiego czy żydowskiego pokolenia nie jest Słowiana
          > mi.
          > > > Polska musiała by sie wtedy chyba zrzec wielu swoich regionów choćby
          > > > Wielkopolski, Pomorza Gdańskiego, Suwalszczyzny. Chodzi mi o to czy p
          > ojęci
          > > e
          > > > słowiańskości odnosi sie do więzów krwi czy do kultury. Jeżeli do kul
          > tury
          > > to
          > > > jest OK natomiast jeżeli ktoś uważa, że do więzów krwi to jest chyba
          > nieźl
          > > e
          > > > szurnięty.
          > > > Pozdrawiam
          > >
          > >
          > > Sława!
          > >
          > > Poruszając ciekawy problem, zalożyciel wątku popełnił mnóstwo głupstw pisz
          > ąc
          > > min o pragermańskiej Wielkopolsce... hahhaha
          > >
          > > Urdojcz stadt Krakau? hahahaha
          > > Żle mnie zrozumiałes ignorancie. Oczywiście, ze Wielkopolska to kolebka
          > naszego państwa. Nikt rozsądny temu nie zaptrzeczy. Chodziło mi o to, ze w
          > Wielkopolsce czy na Pomorzu Gdańskim choć nie tylko osiedlało sie w
          > przeszłości wielu osadników niemieckich z których znaczna część sie
          > spolonizowała i przemieszała zludnością rdzennie polską. Dlatego tez dzisiaj
          > bardzo wielu Polaków ma oprócz słowiańskich germańskie korzenie. A pisanie o
          > praniemieckiej Wielkopolsce czy urddeutsch Krakau zostawmy ziomkowstwom
          hehehe.

+++Ignorant: Zwróć uwagę na jeszcze jedno: Większość "Niemców" ze wschodnich
          landów ma korzenie słowiańskie, gdy są zgermanizowanymi Słowianami, co podobno
          widać nawet w ich języku, dialektach wschodnio-niemieckich...

Zatem może jako potomek niemieckich osadników jesteś zreslawizowanym np
          Wieletem?

Podobno słowiańskie pochodzenie Niemców widać w materiale genetycznym, ale
          chyba nie masz długiej czaszki jak wzorzec rozpłodowy z Lebensbornu?

Podobno to jest właśnie cechą afrykanśką i świadczy o semityzacji?

hehehe, ale przygłupy z tych Niemców: przecież dbając o czystośc rasy musieliby
          najpierw wyrżnąc owe wzorce...

Tyle o genetyce, wsystkie dane wskazują, że Słowianie z Baltami są głowną masa
          ludności aryjskiejw Europie, bo najczystsi jezyko i rasowo...

Zresztą oczywiście nalezy przyjmować kryterium kulturalne, bo przecież Francuzi
          to genetyczni Germanie, a Bułgarzy...

No i Niemcy, którzy podobno okazują równie słowiańscy jak Polacy...

> > Ale faktem jest, że kultura słowiańska jako wyższa i silniejsza od
          > germańskiej
          > > dominuje nad nią...
          > >
          > > Oczywistym jest, że Germanin, czy inny dzikus slawizując sie staje się
          > > Słowianem...
          > > O to mi właśnie chodziło.
          > > Tak może być w poszczególnych rodach, ale nie w całej populacji...
          > >
          > > Bo jezyki słowiańskie z pewnością nie pochodzą od germańskich...
          > >
          > > Natomiast możemy powiedzieć iż język niemiecki ma sporo zapożyczeń
          > > słowiańskich, pozatem o pochodzeniu odwrotnym słowiański->germańskie św
          > iadcz
          > > y
          > > prymitywizacja języka germanów, zanik liczby przypadków, fleksyjności...
          > >
          > > Pozatem w to germańskim znajduje się ślady zaginionych grup językowych
          > > niearyjskich, podczas, gdy słowiański jest czysto aryjski...
          > >
          > > Zresztą sporo badaczy dawniej postulowało istnienie w przeszłości grupy
          > bałto-
          > > slawo-germańskiej. od której wydzieliły się j. germańskie...
          > >
          > > Zatem może słusznie kombinujesz, ale proces był raczej odwrotny, więc to
          > > Germanie mówią wolapukiem post-celtyckim(?), podczas gdy Słowianie językie
          > m
          > o
          > > wielomilenijnej tradycji...
          > >
          > > A co więzów krwi, to przecież tradycja przekazywana jest z dziada na wnuka
          > ,
          > > więc bardzo nierozsądne byłoby jej zaprzeczać...
          > >
          > > Tym bardziej, ze przed wiekami gdy nie było szkół, to proces ten był jeszc
          > ze
          > > silniejszy niż teraz...
          > >
          > > Pozdrawiam!
          • lablafox Re: Czy potomkowie Germanów to Słowianie? 01.09.03, 19:52
            Berlin jako nazwa miasta, jest tez pochodzenia słowiańskiego .Pochodzi od brl-
            oznaczającego płytką , błotnistą wodę, bajoro .W ser.-chorw. - brlja,
            litewskie burlas(błoto), a w wielkopolskim wspólczesnym , nieliterackim- breja.
            Pozdrawiam lablafox
    • ignorant11 Niearyjskość germanskiego 01.09.03, 19:52
      www.taraka.most.org.pl/jagodzinski/germannieindo.html
      • alex.4 Re: Niearyjskość germanskiego 06.09.03, 19:42
        Po pierwsze najważniejsze jest poczucie narodowe. To ono określa to kim jesteś.
        Po drugie w czasach kolonizacji na prawie niemieckim napłyneło do polski sporo
        osób pochodzących z Niemiec. Ludzie ci jeszcze w okresie staropolskim
        spolonizowali się (np. okolice Krakowa). Czasami było to bardzo skomplikowane.
        Np. mieszczanie wrocławscy pochodzili od niemieckich kolonizatorów, któzy
        ulegli polonizacji w średniowieczu, a nastepnie germanizacji....
        Również w XIX w. napłynęło sporo Niemców na ziemie polskie (do kongresówki).
        Także i oni ulegli polonizacji. Jak moi przodkowie.
        Pozdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka