maria421 18.12.03, 13:54 polonia.pap.com.pl/2003/12/20031214111137.html Milej lektury! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
l4l0 Re: Ignorancie, ten link dedykuje Tobie 18.12.03, 19:14 ufff co za osioł to napisał Odpowiedz Link
maria421 Re: Artykuł napisał głupiec lub sprzedawczyk 19.12.03, 09:03 Gratuluje doskonalego pojecia pluralizmu. Kto ma inna opinie niz Ty to jest "glupiec lub sprzedawczyk"? Zauwazyles, ze facet pisze z USA? Nie nazywasz go germanofilem? A co by bylo, gdyby to pisal jeden z Polonusow w Niemczech, Francji lub innym kraju EU? I jakos nie zauwazylam, kiedy to Polska powiedziala EU "NIE". Nie masz na mysli chyba referendum? Odpowiedz Link
tygrys01 Re: Artykuł napisał głupiec lub sprzedawczyk 19.12.03, 09:40 maria421 napisała: I jakos nie zauwazylam, kiedy to Polska powiedziala EU "NIE". Nie masz na mysli chyba referendum? ========= Trudno się dziwić , ze pokolenie zrodzone w niewoli (sowieckiej) nie widzi nic złego w nowej państwowości UE z hegemonią dawnego rozbiorcy POlski. Większość statystyczna chyba nie może być kryterium prawdziwości. Przypomnę jeszcze raz znaną ze szkolnej lektury bajkę: "Czemu płaczesz? staremu mówił czyżyk młody, masz w klatce lepsze niż w polu wygody. Tyś młody, przeto ci wybaczę. Jam był wolny, dziś w klatce i dlatego płaczę." Odpowiedz Link
tygrys01 Kto jest Tarkowski 19.12.03, 09:56 Kto jest prof. dr A.Tarkowski? Jakie są jego korzenie i jakie są jego dokonania? Jaką opcję światopoglądową głosił w ciągu swojego życia? Odpowiedz Link
sztylet69 Re: Ignorancie, ten link dedykuje Tobie 19.12.03, 10:34 Zawsze po takiej lekturze mam ochote rzygnac... Moze polonusi nie powinni sie wypowiadac w sprawie kraju? Odnosze wrazenie,ze ludzie poza Polska nic n ie rozumieja, maja spaczony obraz itd. Facet zatrzymal sie mentalnie w XIX w., po co nam takie artykuly? Czemu one sluza? Gosc myslal,ze moze perspektywa z zewnatrz jest cenna,ale w tym wypadku akurat to nietrafione sady. Glupi,szkodliwy artykul. A co najgorsze,kalka Suddeutsche Zeitung czy pokrewnych. Odpowiedz Link
maria421 Re: Ignorancie, ten link dedykuje Tobie 19.12.03, 11:38 Moze zamiast "rzygac" po lekturze, nazywac autora tekstu sprzedawczykiem (komu mialby sie sprzedac w USA?), pokusicie sie Panowie o pare argumantow, ktore by obalily tezy Tarkowskiego? Odpowiedz Link
tygrys01 Re: Ignorancie, ten link dedykuje Tobie 19.12.03, 15:54 maria421 napisała: > Moze zamiast "rzygac" po lekturze, nazywac autora tekstu sprzedawczykiem (komu > mialby sie sprzedac w USA?), pokusicie sie Panowie o pare argumantow, ktore by > obalily tezy Tarkowskiego? ================================ Młoda (przynajmniej sposobem rozumowania) osobko. To tezę trzeba udowodnić a nie udawadniać braku prawdziwości twierdzenia. Tak chyba uczą poczynając od 4- tej klasy szkoły elementarnej (czy powszechnej albo podstawowej jak sie to teraz nazywa). Wszystko co w tej sprawie było do powiedzenia jest już powszechnie znane i nie uda ci się sprowokować jałowej dyskusji. Istnieją w logice zasady rozumowania i trzeba je stosować podejmując temat. Czasami można stosować skróty myślowe i w tak przeoranym temacie oczywiście można, ale żądanie obalania fałszywych twierdzeń to pomieszaniem. Rownie dobrze możesz udawadniać żeś nie wielbłądzica, jak mowi rosyjskie powiedzenie. KIedyś w publicznej dyskusji (przed referendalnej) zadałem jednemu z senatorow pytanie aby wskazał jeden choćby rzeczowy argument przemawiający za wstąpieniem Polski do UE. Niestety pan senator takiego argumentu nie potrafił znaleźć. Na marginesie okazało się , ze pan senator pracował w strukturach UE na rzecz aneksji do UE. A może ty znasz jeden argument niepodważalny przemawiający za wstąpieniem Polski do UE? Odpowiedz Link
maria421 Re: Ignorancie, ten link dedykuje Tobie 19.12.03, 18:56 Tygrysie, dyskusje mozna podjac z osoba, ktora jest gotowa wymienic poglady, a nie z kims, kto a priori przekresla dyskutanta- jak Ty mnie, lub kto jest w stanie tylko "rzygac" po tekscie, ktory nie jest po jego mysli. Chcesz arumenty ZA przystapieniem Polski do EU? Oto kilka z nich: 1. Fundusze unijne. W latach 2004-2006 Polska ma dostac tzw funduszy strukturalnych ok. 11,4 miliarda Euro. Plan wyrownawczy EU przewiduje finansowanie rejonow, w ktorych sredni dochod pro capita jest ponizej 75% sredniej unijnej. Polska , jako najbiedniejszy kraj w EU, ze srednia 45%, bedzie dostawala srodki z tzw. puli planu wyrownawczego. 2. Podniesienie standardu polskich wyrobow przemyslowych i rolniczych do standardu UE 3. Bezclowy obrot towarowy z innymi krajami czlonkowskimi 4. Mozliwosc latwej ekspansji polskiego przemyslu na tereny innych krajow czlonkowskich. 5. Mozliwosc lepszej wymiany kulturalno- naukowej (stypendia z programu Erasmus itp) 6. Juz w tej chwili lepsza mozliwosc znalezienia legalnej pracy za granica Polski (zielone karty dla pewnych grup zawodowych) 7. Po okresie przejsciowym pelna mozliwosc pracy na terenie calej EU 8. Za kilka lat przynaleznosc Polski do grupy Schengen itp. itd. A teraz czekam na argumenty przeciw wstapieniu Polski do EU oraz na pomysly alternatywne. Odpowiedz Link
ignorant11 Re: Ignorancie, ten link dedykuje Tobie 19.12.03, 22:03 maria421 napisała: > Tygrysie, dyskusje mozna podjac z osoba, ktora jest gotowa wymienic poglady, a > nie z kims, kto a priori przekresla dyskutanta- jak Ty mnie, lub kto jest w > stanie tylko "rzygac" po tekscie, ktory nie jest po jego mysli. > > Chcesz arumenty ZA przystapieniem Polski do EU? Oto kilka z nich: > > 1. Fundusze unijne. W latach 2004-2006 Polska ma dostac tzw funduszy > strukturalnych ok. 11,4 miliarda Euro. > Plan wyrownawczy EU przewiduje finansowanie rejonow, w ktorych sredni dochod > pro capita jest ponizej 75% sredniej unijnej. Polska , jako najbiedniejszy kraj > > w EU, ze srednia 45%, bedzie dostawala srodki z tzw. puli planu wyrownawczego. +++Hahaha! Fundusze wyrównawcze, itp... Okazuje się, że najprawdopodobniej Polska będzie płatnikiem netto, zaś "inwestycje" ŁE będą dla Polski nawet niekorzystne, podobnie jak niekorzystne były inwestycje gierkowskie... Przykładem tego podejścia jest poparcie dla autostrad W-E zamiast zancznie potrzebniejszych Polsce N-S... > 2. Podniesienie standardu polskich wyrobow przemyslowych i rolniczych do > standardu UE +++Bzdura!!! Chińczycy zalewają europke swoimi towarami i ani myślą wstąpić do ŁE... > 3. Bezclowy obrot towarowy z innymi krajami czlonkowskimi +++Bzdura do kwadratu!!! Bo bezcłowy obrótdaje uczestnictwo w Europejskim Obszarze Gospodarczym. > 4. Mozliwosc latwej ekspansji polskiego przemyslu na tereny innych krajow > czlonkowskich. ++++ BZDURA do sześcianu!!!!!!!!!!!!! Polskirzemysł jest blokowany przez nie tylko euronormy, ale rownież przez bzdurne ekoeuronormy oraz kwoty produkcyjne...' > 5. Mozliwosc lepszej wymiany kulturalno- naukowej (stypendia z programu Erasmus > > itp) +++Może nie jest szkodliwe, ale ja nie mam zamiaru umierać za to, bo wolałbym szerszą wymianę z USA... > 6. Juz w tej chwili lepsza mozliwosc znalezienia legalnej pracy za granica > Polski (zielone karty dla pewnych grup zawodowych) ++++Nie bardzo, bo wiele krajów zamyka swoje rynki pracy przed Polakami... > 7. Po okresie przejsciowym pelna mozliwosc pracy na terenie calej EU +++O ile "okres przejsciowy" nie wydłuży się w nieskończoność..., pozatem jesli wuidzisz przyszłość Polski jako dostawcy gastarbejterów, to ja dziekuję. > 8. Za kilka lat przynaleznosc Polski do grupy Schengen +++Bzdura do 4- tej juz potęgi!!!!!!!!!!! Do porozuminia z Szengen przystepują kraje również spoza ŁE jak Norwegia... Wejście do ŁE powoduje zamykanie sie Polski na wschód > > itp. itd. > > A teraz czekam na argumenty przeciw wstapieniu Polski do EU oraz na pomysly > alternatywne. +++ Pierwszą zawsze rozsądną alternatywą jest nie wtępować, a gdy wpadliśmy w to bagno to grać na przekształcenie ŁE w twór NAFTApodobny... > > > Odpowiedz Link
maria421 Re: Ignorancie, 20.12.03, 14:32 Ignorancie, wysil sie raz na KONKRETY, na konkretne argumenty. Fundusze na lata 2004-2006 sa juz zatwierdzone. Twoje twierdzenie "okazuje sie ze najprawdopodobniej" jest tylko kolejna proba manipulacji. Na jakich konkretnych danych opierasz swoje "okazuje sie , ze najprawdopodobniej"? Na jakich konkretnych danych opierasz Twoje twierdzenie, za autostrada Polnoc- Poludnie jest wazniejsza niz Zachod - Wschod? Jezeli chcesz ze mna dyskutowac na temat ZA i PRZECIW Polski w EU, to przygotuj najpierw ARGUMENTY, a nie frazesy. Czyli: powiedz mi KONKRETNIE, co Polska traci na wejsciu do EU. Odpowiedz Link
juliusz_cezar1 Re: Ignorancie, 20.12.03, 15:09 Mario, to są już beznadziejne przypadki... Z nimi się już nie da nic zrobić. Myślą, że Polska jest samowystarczalna, tak jak np. Norwegia, która dysponuje ogromnymi złożami ropy. Albo jak Szwajcaria, której komentować już nie trzeba. Z LPR-owcami, co tylko siedzą i szczekają, nie mówiąc o żadnych argumentach, po prostu nie da się rozmawiać, mimo naszych dobrych chęci. Powołują się zapewne na Dmowskiego, wybitnego polityka. Tylko czy on kiedykolwiek wypinał się na cały Zachód? Nie! Wręcz przeciwnie! On zawsze był otwarty na współpracę z krajami zachodnioeuropejskimi, mimo że był narodowcem. Dziś taka Młodzież Wszechpolska czy LPR śmie powoływać się na idee Narodowej Demokracji... W rzeczywistości to tylko marna kalka tego, że przed wojną zwano endecją... Dodam, że jestem zwolennikiem wejścia Polski do UE, ale na dobrych warunkach. Z pewnością nie chcę hegemonii Francji i Niemiec, bo unia powinna być oparta na równouprawnieniu między krajami, a nie podziale na małych i dużych. A tego wiecznego zaściankowego krytykanctwa po prostu nie mogę słuchać. Minęło 58 lat od zakończenia wojny, a oni nadal o zagrożeniu płynącym z Niemiec... Odpowiedz Link
ignorant11 Re: Ignorancie, 20.12.03, 20:54 juliusz_cezar1 napisał: > Mario, to są już beznadziejne przypadki... Z nimi się już nie da nic zrobić. > Myślą, że Polska jest samowystarczalna, tak jak np. Norwegia, która dysponuje > ogromnymi złożami ropy. Albo jak Szwajcaria, której komentować już nie trzeba. > Z LPR-owcami, co tylko siedzą i szczekają, nie mówiąc o żadnych argumentach, > po prostu nie da się rozmawiać, mimo naszych dobrych chęci. Powołują się > zapewne na Dmowskiego, wybitnego polityka. Tylko czy on kiedykolwiek wypinał > się na cały Zachód? Nie! Wręcz przeciwnie! On zawsze był otwarty na współpracę > z krajami zachodnioeuropejskimi, mimo że był narodowcem. Dziś taka Młodzież > Wszechpolska czy LPR śmie powoływać się na idee Narodowej Demokracji... W > rzeczywistości to tylko marna kalka tego, że przed wojną zwano endecją... +++Słusznie o Dmowskim, niesłusznie o współczesnych. Bo Dmowski był zwolennikiem wspólpracy z zachodem, ale nie z Niemcami, warto na marginesie zwrócić uwagę, że do zachodu zaliczał sie wtedy Rosja i USA( ten kierunek wspólpracy jest dobry), ale Dmowski nigdy nmie był zwolennikiem podporządkowywania Polski interesom kogokolwiek, a juz szeczególnie nie Niemcom... Zatem grubo nadużyłes mysli i przesłania Wielkiego Roamana.., czy Ty Jego w ogóle czytałeś? > Dodam, że jestem zwolennikiem wejścia Polski do UE, ale na dobrych warunkach. +++Zgdoa! Ale jeszcze wart zapytac do jakiej unii, w jakim kształcie? > Z pewnością nie chcę hegemonii Francji i Niemiec, bo unia powinna być oparta > na równouprawnieniu między krajami, a nie podziale na małych i dużych. > A tego wiecznego zaściankowego krytykanctwa po prostu nie mogę słuchać. Minęło > 58 lat od zakończenia wojny, a oni nadal o zagrożeniu płynącym z Niemiec... +++Skoro nie widzisz w tych dwóch ostatnich zadaniach sprzeczności, to trudno mi bedzie Ciebie przekonać do czegokolwiek... Bo ja wycjhowałem się na logice kartezjańskiej i na nie modnej dzisiaj średniowiecznej scholastycznej np "asadzie wyłączonego środka" Odpowiedz Link
tygrys01 Re: Ignorancie, 21.12.03, 11:21 juliusz_cezar1 napisał: > Myślą, że Polska jest samowystarczalna, tak jak np. Norwegia, która dysponuje > ogromnymi złożami ropy. Albo jak Szwajcaria, której komentować już nie trzeba. ========= Nie myślą , ale tak jest w istocie. Polska ma dostateczne zasoby surowcowe, energetyczne, grunty orne gwarantujące jej możliwość samodzielnej przyzwoitej egzystencji w przypadku blokady gospodarczej, w odróżnieniu od państw skandynawskich pozbawionych ziemi uprawnej co było przyczyną dotkliwej biedy az do 1-szej światówki. ===================== Powołują się > zapewne na Dmowskiego, wybitnego polityka. Tylko czy on kiedykolwiek wypinał > się na cały Zachód? Nie! Wręcz przeciwnie! On zawsze był otwarty na współpracę > z krajami zachodnioeuropejskimi, mimo że był narodowcem. Dziś taka Młodzież > Wszechpolska czy LPR śmie powoływać się na idee Narodowej Demokracji... W > rzeczywistości to tylko marna kalka tego, że przed wojną zwano endecją... =============== To już stek bzdur z którym nie warto nawet dyskutować. Ja osobiście jestem daleki od idei R.Dmowskiego ale nie znaczy to, ze Ojczyzna znaczy dla mnie mniej niż dla Narodowcow. ======================== > Dodam, że jestem zwolennikiem wejścia Polski do UE, ale na dobrych warunkach. > Z pewnością nie chcę hegemonii Francji i Niemiec, bo unia powinna być oparta > na równouprawnieniu między krajami, a nie podziale na małych i dużych. ================= No właśnie; czy nie zapomniano o tej zasadzie której ponoć jesteś zwolennikiem? ============= > A tego wiecznego zaściankowego krytykanctwa po prostu nie mogę słuchać. Minęło 58 lat od zakończenia wojny, a oni nadal o zagrożeniu płynącym z Niemiec... ================== Pomimo 58 lat co się w tym zakresie zmieniło w porównaniu z majem 1945 roku? chyba tylko to, że Germanie o wiele bardziej butnie podnoszą swój łeb i szczeżą swoje wilcze hunoskie kły. Niestety pruski niedźwiedź został jeszcze raz spuszczony z łańcucha i niczego go przegrana wojna nie nauczyła. O oile ktokolwiek chce bez zabezpieczenia spotkać się z germańskim niedźwiedziem to jego sprawa, ale Narodu niech w pułapkę nie wpycha. ========================++++++++++++======++++++++=====+++++++ I na marginesie sprawy z żalem należy stwierdzić, ze nikt z liczących się politykow nie przedstawił do tej pory koncepcji głębokich przemian ustrojowych dla Polski dla rozwiązania problemów ktore wpędziły kraj w stan ostatecznego zagrożenia egzystencji. Sanacja jest możliwa ale trzeba chcieć zamiast myśleć o stołkach dla wąskiej grupy polskich obywateli (nie mam na myśli nawet grupy Polaków)w strukturach UE kosztem bytu Narodu. Wszysto o czym móweią tzw elity władzy (te z lewa i te z prawa)to łatanie dziur budżetowych nie prowadzące do jakiegokolwiek pozytywnego rezultatu. Zgłaszane koncepcje radykalnych przemian nie są nawet publikowane, a wręcz przeciwnie nawet w internecie są skrzętnie tępione często kosztem zamykania adresów internetowych w przypadku gdy otwarta dyskusja nabiera rumieńcow. Mój czas już minął ale jest nadzieja w radykalnych ugrupowaniach mlodzieżówek, które po okrzesaniu i odrzuceniu skrajnych poglądów mogą stać się awangardą przemian.====== Jeszcze Polska nie zginęła... == Odpowiedz Link
maria421 Tygrysie, 21.12.03, 15:40 Zamiast metafor typu "niemiecki niedziwdz" itp. moze Ty mi konkretnie odpowiesz na nastepujace pytania: 1. Co Polska traci wstepujac do EU? 2. Jaka jest inna alternatywa dla Polski na uzyskanie natychmiastowych funduszy z innych zrodel ( i jakich) w wysokosci 11,4 miliarda Euro w ciagu 2-3 lat? 3. Jakie Polska ma inne REALNE szanse na wyrownianie poziomu gospodarczego w ciagu najblizszych 10 lat, tak, aby mogla osiagnac sredni poziom EU? 4. Czy zalezy Ci na DOBROBYCIE Polakow? Bardzo prosze o konkretne odpowiedzi, ktore moze i mnie przekonaja. Odpowiedz Link
tygrys01 Do Marii 21.12.03, 23:47 Do Marii a. Nie jakieś anegdotki o niedźwiedziu a znaną historię dot. hołdu pruskiego To czy Ciebie potrafią przekonać jakiekolwiek argumenty to Twój problem. Nie żądaj ode mnie rzeczy niemożliwych. Kto ma uszy niech słucha, kto ma oczy niech patrzy. =========== 1. Co Polska traci wstepujac do EU? ====== Traci suwerenność państwową i prawo decydowania o własnym rozwoju, własnej produkcji tak co do wielkości jak i asortymencie, prawo do obrony swoich ziem przed obcą ekspansją, prawo do określania tożsamości narodowej bez narażania się o pomowienia o ksenofobię i nacjonalizm, prawo do ochrony wolności religijnych (vide Francja gdzie w szkolach wprowadza się zakaz podkreślania odrębności wyznaniowych poprzez zakaz noszenia chustek na glolwach muzułmańskich dziewcząt, prawa noszenia jarmułek na glowach przez żydowskich chłopcow, prawo noszenia krzyży na piersiach poprzez dzieci chrześcijańskie. Takiej „tolerancji” nie chcę To chyba dosyć . ====== 2. Jaka jest inna alternatywa dla Polski na uzyskanie natychmiastowych funduszy z innych zrodel ( i jakich) w wysokosci 11,4 miliarda Euro w ciagu 2-3 lat? ======= Łudzisz się chyba , ze obywatele UE pozwolą na filantropijne rozdawnictwo swoich wypracowanych dochodów za darmo dla nowoprzyjmowanych członów. Powód do przystopowania dotacji zawsze się znajdzie, albo nie spelnienie jakichś dyrektyw unijnuch, albo odmienne zdanie i głosowanie niż sobie hegemoni życzą. Z drugiej strony nie jałmużna jest nam poptrzebna ale partnerstwo na równych prawach ======== 3. Jakie Polska ma inne REALNE szanse na wyrownianie poziomu gospodarczego w ciagu najblizszych 10 lat, tak, aby mogła osiagnac sredni poziom EU? ======== Nie wyrównanie poziomu UE ale znaczne przekroczenie . Poska to kraj perspektyw rozwojowych, a UE do struktura jeszcze nie rozwinięta a już chyląca się do recesji i upadku zarówno gospodarczego, duchowego. Polsce jak wspomniałem nie jest potrzebna jałmużna ale głębokie przemiany strukturalne w dziedzinie wytwórczości i demografii związane z wielką remigracją wewnętrzną ludności (odrobienie szkód wyrządzonych przez lata komuny) ========= 4. Czy zalezy Ci na DOBROBYCIE Polakow? ========== Kpisz czy o drogę pytasz? Przede wszystkim zależy mi na przetrwaniu Narodu i życiu w godnych warunkach. Znana jest historia pewnego narodu, który zarzucał swemu przywódcy, że wywiódł go z niewoli na 40 letnią tułaczkę po pustyni. Twoje pytanie świadczy o tym, że niewiele odbiegłaś w sposobie postrzegania rzeczywistości od czasów patriarchalnych. Bardzo proszę o konkretne odpowiedzi, ktore moze i mnie przekonaja. ==== Powiem jeszcze raz . To jest Twój problem z którym musisz sama się uporać, Nie żądaj rzeczy niemożliwych. Sprawy były tak długo wałkowane, ze tylko ślepiec nie mógł poznać argumentów za i przeciw. Nie spodziewaj się na forum internetowym powtarzania tego wszystkiego co jest dobrze znane i ogólnie dostępne. Gdybyś miała jakieś wątpliwości to radzę połazić po necie i doczytać samodzielnie. Nie spodziewająć się efektów wartych mojego trudu nie mam zamiaru marnotrawić czasu i energii psychicznej na doświadomianie kogoś kto nie jest gotowy widzieć więcej niż obiecanki eurocwaniakow. Odpowiedz Link
ignorant11 Tygrysie zdrówko jeszcze raz! 22.12.03, 00:29 tygrys01 napisał: > Do Marii > a. Nie jakieś anegdotki o niedźwiedziu a znaną historię dot. hołdu pruskiego > To czy Ciebie potrafią przekonać jakiekolwiek argumenty to Twój problem. Nie > żądaj ode mnie rzeczy niemożliwych. Kto ma uszy niech słucha, kto ma oczy > niech patrzy. > =========== > 1. Co Polska traci wstepujac do EU? ====== > Traci suwerenność państwową i prawo decydowania o własnym rozwoju, własnej > produkcji tak co do wielkości jak i asortymencie, prawo do obrony swoich ziem > przed obcą ekspansją, prawo do określania tożsamości narodowej bez narażania > się o pomowienia o ksenofobię i nacjonalizm, prawo do ochrony wolności > religijnych (vide Francja gdzie w szkolach wprowadza się zakaz podkreślania > odrębności wyznaniowych poprzez zakaz noszenia chustek na glolwach > muzułmańskich dziewcząt, prawa noszenia jarmułek na glowach przez żydowskich > chłopcow, prawo noszenia krzyży na piersiach poprzez dzieci chrześcijańskie. > Takiej „tolerancji” nie chcę To chyba dosyć . ====== > 2. Jaka jest inna alternatywa dla Polski na uzyskanie natychmiastowych funduszy > > z innych zrodel ( i jakich) w wysokosci 11,4 miliarda Euro w ciagu 2-3 lat? > ======= > Łudzisz się chyba , ze obywatele UE pozwolą na filantropijne rozdawnictwo > swoich wypracowanych dochodów za darmo dla nowoprzyjmowanych członów. Powód do > > przystopowania dotacji zawsze się znajdzie, albo nie spelnienie jakichś > dyrektyw unijnuch, albo odmienne zdanie i głosowanie niż sobie hegemoni > życzą. Z drugiej strony nie jałmużna jest nam poptrzebna ale partnerstwo na > równych prawach ======== > 3. Jakie Polska ma inne REALNE szanse na wyrownianie poziomu gospodarczego w > ciagu najblizszych 10 lat, tak, aby mogła osiagnac sredni poziom EU? ======== > > Nie wyrównanie poziomu UE ale znaczne przekroczenie . Poska to kraj > perspektyw rozwojowych, a UE do struktura jeszcze nie rozwinięta a już chyląca > > się do recesji i upadku zarówno gospodarczego, duchowego. Polsce jak > wspomniałem nie jest potrzebna jałmużna ale głębokie przemiany strukturalne w > dziedzinie wytwórczości i demografii związane z wielką remigracją wewnętrzną > > ludności (odrobienie szkód wyrządzonych przez lata komuny) ========= > 4. Czy zalezy Ci na DOBROBYCIE Polakow? ========== > Kpisz czy o drogę pytasz? Przede wszystkim zależy mi na przetrwaniu Narodu > i życiu w godnych warunkach. Znana jest historia pewnego narodu, który > zarzucał swemu przywódcy, że wywiódł go z niewoli na 40 letnią tułaczkę po > pustyni. Twoje pytanie świadczy o tym, że niewiele odbiegłaś w sposobie > postrzegania rzeczywistości od czasów patriarchalnych. > Bardzo proszę o konkretne odpowiedzi, ktore moze i mnie przekonaja. ==== > Powiem jeszcze raz . To jest Twój problem z którym musisz sama się uporać, > Nie żądaj rzeczy niemożliwych. > Sprawy były tak długo wałkowane, ze tylko ślepiec nie mógł poznać argumentów > za i przeciw. > Nie spodziewaj się na forum internetowym powtarzania tego wszystkiego co jest > > dobrze znane i ogólnie dostępne. Gdybyś miała jakieś wątpliwości to radzę > połazić po necie i doczytać samodzielnie. Nie spodziewająć się efektów > wartych mojego trudu nie mam zamiaru marnotrawić czasu i energii psychicznej > na doświadomianie kogoś kto nie jest gotowy widzieć więcej niż obiecanki > eurocwaniakow. Odpowiedz Link
tygrys01 Dzieki, na wzajem, zdrowie 22.12.03, 00:44 Dziekuję, nawzajem, na zdrowie - niech dźwięcza szklanice. Odpowiedz Link
maria421 Re: Do Marii 22.12.03, 08:31 tygrys01 napisał: > 1. Co Polska traci wstepujac do EU? ====== > Traci suwerenność państwową i prawo decydowania o własnym rozwoju, własnej > produkcji tak co do wielkości jak i asortymencie, prawo do obrony swoich ziem > przed obcą ekspansją, prawo do określania tożsamości narodowej bez narażania > się o pomowienia o ksenofobię i nacjonalizm, prawo do ochrony wolności > religijnych (vide Francja gdzie w szkolach wprowadza się zakaz podkreślania > odrębności wyznaniowych poprzez zakaz noszenia chustek na glolwach > muzułmańskich dziewcząt, prawa noszenia jarmułek na glowach przez żydowskich > chłopcow, prawo noszenia krzyży na piersiach poprzez dzieci chrześcijańskie. > Takiej „tolerancji” nie chcę To chyba dosyć . ====== Pomieszanie z poplataniem, Tygrysie. Jak zwykle duzo demagogii a malo faktow. ZADNE panstwo EU nie stracilo swojej suwerennosci! W panstwach unijnych takich jak Wlochy, Austria, Francja istnieja partie nacjonalistyczne, dziala Heider, Le Pen, Bossi (ten nawet jest czlonkiem wloskiego rzadu, ktory wlasnie przewodniczy w tym semestrze EU). Przyklad wziety z Francji dotyczacy zakazu uzywania symboli religijnych w instytucjach publicznych tez jez chybiony, gdyz decyzja Chiraca wywodzi sie z francuskiego tradycyjnego laicyzmu panstwowego, zapoczatkowanego w czasie Rewolucji. EU nie ma z tym NIC a NIC do czynienia. Ten przyklad swiadczy wlasnie o SWOBODZIE panstw EU!!! >Łudzisz się chyba , ze obywatele UE pozwolą na filantropijne rozdawnictwo > swoich wypracowanych dochodów za darmo dla nowoprzyjmowanych członów. To nie zmienia faktu, ze 11,4 miliardy Euro skapna nam jak manna z nieba. Znasz jakies inne zrodlo, z ktorego mogla by ta manna kapac? > Powód do > przystopowania dotacji zawsze się znajdzie, albo nie spelnienie jakichś > dyrektyw unijnuch, albo odmienne zdanie i głosowanie niż sobie hegemoni > życzą. Tygrysie, ja prosilam o konkrety, nie o wrozenie z fusow! > Z drugiej strony nie jałmużna jest nam poptrzebna ale partnerstwo na > równych prawach Co rozumiesz przez "rowne prawa"? 27 komisarzy, czyli tyle co Hiszpania, o 2 mniej niz dwa razy wieksze Niemcy, o wiele wiecej niz Czechy itp. to juz sa rowne prawa czy jeszcze nie? Nie wyrównanie poziomu UE ale znaczne przekroczenie . Poska to kraj > perspektyw rozwojowych, a UE do struktura jeszcze nie rozwinięta a już chyląca > się do recesji i upadku zarówno gospodarczego, duchowego. Polsce jak > wspomniałem nie jest potrzebna jałmużna ale głębokie przemiany strukturalne w > dziedzinie wytwórczości i demografii związane z wielką remigracją wewnętrzną > ludności (odrobienie szkód wyrządzonych przez lata komuny) Jezeli wiec uwazasz, ze Polska sama, w ciagu nastepnych 10 lat przekroczy poziom Unii bez przyjmowania zadnej jalmuzny, to powiedz mi: -dlaczego po 14 latach od upadku komunizmu Polska jest ciagle najbiedniejszym krajem wsrod krajow z bylych Demoludow przystepujacych do Unii?? -KTO mialby dokonac tego cudu, zeby w ciagu najblizszych 10 lat Polska , bez zadnej jalmuzny, z najbiedniejszego kraju europejskiej 25-tki stala sie najbogatszym. To, co piszesz, Tygrysie, to jest to samo, czym nas karmiono w roku 80-tym. Polska miala sie stac w pare lat druga Japonia... > 4. Czy zalezy Ci na DOBROBYCIE Polakow? ========== > Kpisz czy o drogę pytasz? Przede wszystkim zależy mi na przetrwaniu Narodu > i życiu w godnych warunkach. Znana jest historia pewnego narodu, który > zarzucał swemu przywódcy, że wywiódł go z niewoli na 40 letnią tułaczkę po > pustyni. Twoje pytanie świadczy o tym, że niewiele odbiegłaś w sposobie > postrzegania rzeczywistości od czasów patriarchalnych. KTORY z innych narodow (portugalski, grecki, irlandzki, hiszpanski itp) nie przetrwal po wstapieniu do UE? Tygrysie, przejechales sie Ty kiedys po krajach UE? > Powiem jeszcze raz . To jest Twój problem z którym musisz sama się uporać, > Nie żądaj rzeczy niemożliwych. > Sprawy były tak długo wałkowane, ze tylko ślepiec nie mógł poznać argumentów > za i przeciw. > Nie spodziewaj się na forum internetowym powtarzania tego wszystkiego co jest > > dobrze znane i ogólnie dostępne. Gdybyś miała jakieś wątpliwości to radzę > połazić po necie i doczytać samodzielnie. Nie spodziewająć się efektów > wartych mojego trudu nie mam zamiaru marnotrawić czasu i energii psychicznej > na doświadomianie kogoś kto nie jest gotowy widzieć więcej niż obiecanki > eurocwaniakow. Widzisz, Tygrysie, ja mieszkam w EU.... I to od wielu dlugich lat. Ja to znam od srodka! A poniewaz bardzo interesuje sie tez tym, co sie w Polsce dzieje, to znam tez na wskros polskie strachy i polskie fobie. Dlatego tez nie moge zniesc tego wymachiwania haslami suwerennosci, ktorej NIKT Polsce nie odbiera! Nie moge zniesz tych wiecznych ostrog na bosych nogach! Odpowiedz Link
tygrys01 Re: Do Marii 22.12.03, 11:11 maria421 napisała: > Widzisz, Tygrysie, ja mieszkam w EU.... I to od wielu dlugich lat. Ja to znam > od srodka! > A poniewaz bardzo interesuje sie tez tym, co sie w Polsce dzieje, to znam tez > na wskros polskie strachy i polskie fobie. > Dlatego tez nie moge zniesc tego wymachiwania haslami suwerennosci, ktorej NIKT Polsce nie odbiera! Nie moge zniesz tych wiecznych ostrog na bosych nogach! =================== To co tutaj napisałaś to w znacznym stopniu tłumaczy Twoje poglądy i wyjaśnia również brak znajomości polskich realiów. Dziwnie tylko nie możesz zauważyć tego, ze Polska chce być postrzegana przez "starych" unitów jako parias Europy któremu chce się narzucić realizację poseudopotrzeb cholernie kosztownych a realnie nie wnąszącycgch do życia czegokolwiek. I na te bezużyteczne programy Starzy unici są sklonni wyegzekwować od swoich obywateli w ciągu kilku lat 11 mld euro co w skali 40 milionowej Polski nie ma żadnego pozytywnego znaczenia, a wręcz przeciwnie jest to próba zmuszenia zubożałego społeczeństwa do poniesiania uzupełniających nakladów finansowych na te bezwartościowe projekty. Nie tego nam trzeba. Czy się coś zmieniło od upadku komunizmu? O ile nie widzisz zmian to chyba jesteś ślepa, albo bardzo młoda, albo masz zaniki pamięci. Ile razy mam powtarzać zanim zauważysz, że Polsce jest potrzebny program głębokich przemian strukturalnych demograficznych i produkcyjnych a nie realizacja pozoranckich programów unijnych w stylu kolczykowania bydła i to kmosztem dodatkowych ciężarów nakladanych na zubożałe za sprawą ustroju totalitarnego, społeczeństwo. Nie chcę osobiście z pod deszczu totalitaryzmu sowieckiego dostać się pod rynnę totalitaryzmu paneuropejskiego. UE w proponowanym kształcie paneuropejskiego państwa przez hegemonów nie ma nic wspólnego z ideą federacji niezależnych państw którą zaproponoiwali dwaj wielcy europejczycy (pewien francuski generał i pewien kanclerz narodów niemieckich) ale bez szowinistycznej chęci panowania nad światem która co pewien czas odżywa jak feniks z popiołów reprezentowaną najdobitniej przez francuskiego masona. Odpowiedz Link
maria421 Do Tygrysa 03.01.04, 12:42 Tygrysie, a czy nie mozna rownolegle przeprowadzic zmian o ktorych Ty piszesz i zmian strukturalnych finansowanych przez EU? Czy jedno przeszkadza drugiemu? Co do frazesow typu "szowinistyczna chec panowania nad swiatem" itp, to nie bede tego komentowac. To sa wlasnie te polskie, dobrze mi znane fobie. Co do francuskiego masona, nie zapominaj, ze we Francji odbywaja sie co pare lat wybory... Odpowiedz Link
ignorant11 Re: Ignorancie, 20.12.03, 20:38 maria421 napisała: > Ignorancie, wysil sie raz na KONKRETY, na konkretne argumenty. > Fundusze na lata 2004-2006 sa juz zatwierdzone. Twoje twierdzenie "okazuje sie > > ze najprawdopodobniej" jest tylko kolejna proba manipulacji. +++Czy TY rozumiesz po polsku? Napisałem konkretnie! Prostym językiem takim jak każdy powinien zrozumieć... > Na jakich konkretnych danych opierasz swoje "okazuje sie , ze > najprawdopodobniej"? +++Wystarczy czytać gazety i znać wypiedzi ludzi miarodajntych, z których cytatów pełno równiez na tym Forum, które jak inteligentny Uczestnik przyswoił sobie już... Ktoś na innym wątku napisał, że nie ma sensu udowadniać faktów ogólnie znanych. Nie udowadnia się każdemu, że 2x2=4 > > Na jakich konkretnych danych opierasz Twoje twierdzenie, za autostrada Polnoc- > Poludnie jest wazniejsza niz Zachod - Wschod? +++Oczywiście! N-S jest kierunkiem ważnym dla naszych portów, zaś kierunek W-E jest tylko dla nadziei Niemiec na export do Rosji... > Jezeli chcesz ze mna dyskutowac na temat ZA i PRZECIW Polski w EU, to przygotuj > > najpierw ARGUMENTY, a nie frazesy. > Czyli: powiedz mi KONKRETNIE, co Polska traci na wejsciu do EU. +++Chociażby SUWERENNOŚĆ i zyskuje w zamian impertynecje Francy i Niemiec. Pozatem temat naświetlałem w wielu wątkach, zreasumowałem w odpowiedzi dla Ciebie, a skoro nie zrozumiałś to Twoja strata, ale wybacz, że dla Ciebie nie będę zaniżał poziomu Forum Słowiańskiego... Pozatem dyskusja z Tobą jest zupełnie jałowa, wiec nie bądź zarozumiała, i nie sądź, że odpowiadam Tobie, bo Twoje pytania traktuje raczej jako FAQ i uważam, że poświęcam Tobie zbyt wiele czasu... Wiesz ja Marysiu pracuję z ludźmi, których uczę zrobić karierę, więc każdemu zadaję pytania: po co to robisz? Co chcesz uzyskać? Jaką korzyść chcesz mieć z tego co robisz? A tym, którym żadne argumetnta nie przemawiają, wobec których mój czas poswięcony im nie przynosi żadnych efektów mówię, aby znaleźli sobie inne zajęcie niż wspólpraca ze mną... Bo ja szukam ludzi, którzy ida ze mną, natomiast odganiam takich, którzy odciągają mnie w swoją strone manowców... Bo ja płynę w swoją stronę ku swojemu przeznaczeniu i tylko z ludźmi, z którymi jest mi po drodze... Gdy płynę przez Atlatyk na żaglach, to nie interesują mnie ludzie, którym się wydaje, że lepiej im jest na atomowym, podwodnym, supersonicznym transatlatyku... Zaś gdy jestem w kraju muzułmańskim, to nie żądam na dworze królewskim wieprzowiny... Pozatem to Forum założyłem dla ludzi, którzy uważają że bycie Słowianinem jest wartością, których cokolwiek wiąże ze Słowiańszczyzną i którym na sercu leży słowiańska pomyslność, a którzy nie działaja jak agenci wpływu obcych poteg, zresztą malowanych... cenie sobie literaturę germańską, bo wśród ich twórców był Andersen, który napisął bajkę o szatach dla cesarza... A dzisiaj nawet dworzanie mówią już głośno iz cesarz franco-niemiecki jest nagi... I naga jest unia europejska, a tylko swoje mało wyprasowane ciało przykrywa pomadą, która, a gdy ktoś zauważy że to tylko blichtr i jej własne wyobrażenie o urodzie, to ta robi awanturę jak podstarzała prostytutka, która ma za złe Polsce jej odwagę... I jej niezależność... Cenie bardziej od unii europejskiej prostytutki, bo taka pani, gdy jej się zapłaci, to ona przynajmniej wykona swoją usługę w umówiony sposób... Ale unia europejska zwodzi pod tym względem, bo nie dotrzymuje swoich umów, zatem nie traktuję jej nawet na poziomie etycznej i ceniącej swoją pozycje w zawodzie kurewki... Unia eropejska to dla mnie raczej zapijaczony tanim francuskim winem, czy niemickim sznapsem wyrzutek, który nie potrafi nawet pogodzić się z faktem, że jej uroda dawno już zgasła... Dlatego europke nalezy odesłać na emeryturkę, albo dla przytułku dla starych prostytutek... Odpowiedz Link
maria421 Re: Ignorancie, 21.12.03, 15:28 Nie ze mna te numery, Ignorancie! Zachowaj swoja taktyke dla innych, ja takiej demagogi nie przelykam i nie trawie! Nie potrafisz podac zadnych KONKRETNYH faktow, liczb, danych, nie potrafisz zwiezle i rzeczowo odpowiedziec na konkretne pytania, wiec starasz sie Twoja "odpowiedz" rozmyc w oceanie frazesow. Co innego masz do zaoferowania tym, ktorzy czekaja na te fundusze unijne jak na manne z nieba? Masz dla nich jakas KONKRETNA, natychnmiastowa alternatywe, czy tez bedziesz ich karmil nienawiscia i frazesami? Nadal czekam na KONKRETNA odpowiedz na pytanie co Polska traci przystepujac do EU. Stac Cie na bilans plusow i minusow tego przystapienia, czy tylko na jalowe frazesy? Jezeli Cie stac, to wreszcie ten bilans przedstaw, operujac KONKRETAMI, a nie frazesami o hegemonii Franko -Niemiec, tudziesz robiac wycieczki pod moim adresem. Postaraj sie TY sam utrzymac poziom tego forum. Samym przegladem prasy, frazesami i chowaniem glowy w piasek przed niewygodnymi pytaniami TY sam zanizasz poziom. Chcesz mnie za te odpowiedz poslac na Syberie, czyli skasowac ten watek? No to smialo! Pogratuluje Ci wtedy jeszcze raz ODWAGI w podejmowaniu niewygodnych dla Ciebie dyskusji. Odpowiedz Link
ignorant11 Re: Ignorancie, 21.12.03, 21:50 maria421 napisała: > Nie ze mna te numery, Ignorancie! > > Zachowaj swoja taktyke dla innych, ja takiej demagogi nie przelykam i nie > trawie! > > Nie potrafisz podac zadnych KONKRETNYH faktow, liczb, danych, nie potrafisz > zwiezle i rzeczowo odpowiedziec na konkretne pytania, wiec starasz sie > Twoja "odpowiedz" rozmyc w oceanie frazesow. > > Co innego masz do zaoferowania tym, ktorzy czekaja na te fundusze unijne jak na > > manne z nieba? Masz dla nich jakas KONKRETNA, natychnmiastowa alternatywe, czy > tez bedziesz ich karmil nienawiscia i frazesami? > > Nadal czekam na KONKRETNA odpowiedz na pytanie co Polska traci przystepujac do > EU. > Stac Cie na bilans plusow i minusow tego przystapienia, czy tylko na jalowe > frazesy? > > Jezeli Cie stac, to wreszcie ten bilans przedstaw, operujac KONKRETAMI, a nie > frazesami o hegemonii Franko -Niemiec, tudziesz robiac wycieczki pod moim > adresem. > > Postaraj sie TY sam utrzymac poziom tego forum. Samym przegladem prasy, > frazesami i chowaniem glowy w piasek przed niewygodnymi pytaniami TY sam > zanizasz poziom. > > Chcesz mnie za te odpowiedz poslac na Syberie, czyli skasowac ten watek? No to > smialo! Pogratuluje Ci wtedy jeszcze raz ODWAGI w podejmowaniu niewygodnych dla > > Ciebie dyskusji. Odpowiedz Link
juliusz_cezar1 Re: Ignorancie, 21.12.03, 23:58 Twoje idiotyczne wywody przekraczają granice dopuszczalnej głupoty! Czy ty myślisz, że swoją pseudo-demokratyczną demagogią zapewnisz Polsce byt?? DLACZEGO NIE ODPOWIADASZ RZECZOWO NA ARGUMENTY??? Polska i Hiszpania zapewni sobie pozycję i nie musimy się niczego w Unii obawiać. A poza tym nie porównuj UNIA=EUROPA, bo Polska w Europie była od zawsze! CZY NP. GRECJA, AUSTRIA, WLK BRYTANIA straciły swoją suwerenność??? Uważam, że Unia rozwija autonomię krajów i narodów, bowiem muszą się one promować i chwalić się swoją kulturą. Twierdząc, że Polska i Polacy stracą suwerenność przystępując do Unii, obrażasz samych Polaków, bo znaczyłoby to, że są albo sprzedawczykami, albo idiotami! Nie oczerniaj swoim postępowaniem Słowian, jeśli chcesz uprawiać swoją zaściankową demagogię, to zapisz się do MW czy LPR, gdzie znajdziesz wielu podobnych do ciebie wariatów i wyznawców teorii spiskowych!!!! Odpowiedz Link
tygrys01 Cezarze 22.12.03, 00:15 juliusz_cezar1 napisał: Polska i Hiszpania zapewni sobie pozycję i nie musimy się niczego w Unii obawiać. > Twierdząc, że Polska i Polacy stracą suwerenność przystępując do Unii, > obrażasz samych Polaków, bo znaczyłoby to, że są albo sprzedawczykami, albo > idiotami! ============== Nie są idiotami i dlatego Polacy nie chcą przystępować do Unii jako wasale ale jako rownoprawni partnerzy. ============== Resztę twoich wypowiedzi nie przystoi stanowisku pierwszego konsula a cóż dopiero temu kto ubiega się o zaliczenie do panteonu. Ave Roma Odpowiedz Link
juliusz_cezar1 Re: Cezarze 22.12.03, 02:17 Ave, tygrysie! Ale czy Brytyjczycy, Hiszpanie, Włosi, Austriacy, Grecy itp. to WASALE??? Odpowiedz Link
maria421 Re: Ignorancie, 22.12.03, 07:54 Ja czekam na konkretne argumenty, a nie na frazesy. Ale juz wiem , ze ich sie nie doczekam, bo Ty zadnych kontrargumentow nie potrafisz mi przedstawic. Odpowiedz Link
sztylet69 Re: Ignorancie, ten link dedykuje Tobie 19.12.03, 21:26 A czy mam ci przytaczas cala prasowke z kilku lat? Ty tez sie tak nie rzucaj, naprawde mam obalac androny typu "Dlaczego inne kraje a jest ich już 25, a kilka się jeszcze do niej garnie – idą na kompromisy i nie chcą wychodzić przed tzw. szereg?". Tarkowski (a kto to jest, ten Tarkowski?) sam sobie tworzy fakty, tak jakby kazdy kraj UE lagodnie sie na wszystko godzil a my nie. To dlaczego wiekszosc krajow sobie wynegocjowala rozne czasy i poziom doplat do rolnictwa, rozne okresy przejsciowe dla otwarcia rynkow pracy, itp. Tak jakby glosowania odbywaly sie przez aklamacje. Otoz nie, to normalna organizacja, gdzie walczy sie rozniez o interesy i pewne sprawy sa negocjowalne. "W 2001 r. w Nicei powiedzmy sobie otwarcie popełniono błąd," No,panie Tarkowski, odkiedy jest pan rzecznikiem i wyrocznia UE?? Komentarz, i to durny. "Powiedzmy sobie z ręką na sercu, czy kraje takie jak Hiszpania i Polska z tą samą liczbą mieszkańców co Niemcy powinny mieć DWA RAZY więcej głosów niż Niemcy?" No ale to nie przeszkadza Niemcom i Francji zmienac sobie warunkow konwergencji w trakcie gry (bo kto im skoczy). Te ostatnie majstrowanie przy deficycie budzetowym pokazalo tylko, do czego sa zdolne Niemcy do spoly z Franca gdy nie beda mec przeciwwagi w glosach. "Jednakże państwa założycielskie UE mają inną wizję Unii i już kilkudziesięcioletnią praktykę w jej rozwijaniu i nie chcą akceptować rad państwa, które nawet formalnie nie jest jeszcze członkiem Unii," jasne,a co z zasada ze nie bedzie drugiej kategorii czlonkostwa? Przeciez przyjmujac nowe panstwa zaklada sie ze spelnily pewne warunki (stad zamykanie kolejnych obszarow roboczych) i nie beda zagrozeniem dla wewn, stabilnosci UE. To po ce androny Tarkowskiego? Dlatego twierdze,ze facet zatrzymal sie w swoim rozumowaniu na etapie XIX geopolityki, mieszanina historii (bo bylismu w Ukl Warszawskim) rzutujacej na dzisiaj; panstwa o gorszej tradycji demokracji i panstwowosci itd; no i na kolana przed franca i Niemcami. Smieszne. Odpowiedz Link
witomir Czy Andrzej Targowski ma coś wspólnego z Polską? 20.12.03, 16:53 Zastanawiam się co ten gość ma wspólnego z Polską chyba tylko nazwisko. Tak idiotycznego wręcz antypolskiego artykułu dawno nie czytałem. Facet nie wie ile dobrego wewnątrz Polski zrobił bunt polityków na szczycie w Brukseli. Widzę to gołym okiem nawet w swojej małej społeczności lokalnej. Zaczynają ukazywać się cechy wspólnotowe. Ludzie choć trochę zintegrowali się wokół słowa Polska. Nic tak nie integruje nie wprowadza elementu odpowiedzialności za drugiego jako członka wspólnoty jak podział na swoich i obcych. Odpowiedz Link