mision 28.07.03, 19:40 Jakie postępy przy budowie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
konrad_wp Re: Kaufland 05.08.03, 22:35 Stoi już stalowy szkielet. Budowa postępuje szybko , zresztą przy takich blaszakach zawsze tak jest :-). Odpowiedz Link Zgłoś
stuntman Re: Kaufland 05.08.03, 23:22 Z tego co widziałem we Włocławku to jest to nieco "ładniejszy model" niż ten jaki widziałem w Niemczech. Ciekawe czy będzie to coś podobnego, a może coś ładniejszego? Ja obstawiam, że będzie to architektura zbliżona do Echo czyli "możnaby się bardziej postarać". A tak przy okazji: nie wiem czy ktoś zauważył, że pierwsze plany CH Echo zakładały nieco bardziej śmiałą architekturę niż obecna? Odpowiedz Link Zgłoś
konrad_wp Re: Kaufland 05.08.03, 23:31 no ja nie wiem jak wyglądały te plany , ale musze przyznać że to centrum nie za bardzo mi się podoba wizualnie (i praktycznie). Parking mikroskopijny , galeria handlowa uboga. Do tego widok centrum z Tysiąclecia od strony Rembielińskiego nie jest najpiękniejszy - widzimy tyły Nomi. W Kielcach także powstaje Echo , ale jakże inne od naszego - z porządnym hipermarketem (jak na ironię Tesco) i multikinem. Odpowiedz Link Zgłoś
stuntman Re: Kaufland 06.08.03, 14:29 W Kielcach Echo jest na wysoki połysk być może dla tego iż inwestor pochodzi właśnie z tego miasta (o ile dobrze kojarze). A wygląd płockich centrów handlowych wskazuje na to iż nikogo one zasadniczo nie obchodzą, lub osoby za to odpowidzialne nie widziały jak to się robi w większych miastach. Czy trzeba to zawsze robić na odwał? Odpowiedz Link Zgłoś
santia Re: Kaufland 10.08.03, 11:42 kaufland w płocku będzie identyczny jak we włocławku;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
stuntman Re: Kaufland 18.08.03, 15:06 To że Kaufland będzie identyczny jak we Włocławku jest chyba dobrą informacją. Z tego co zdąrzyłem zerknąć to nie wygląda on najgorzej, a już na pewno lepiej niż nasz Champion. Jedyny Kaufland jaki widziałem i to na zachodzie, był typowym blaszakiem ale widzę, że w Polsce w innej architekturze już budują. BTW: Skąd, Santia masz takie ciekawe newsy o Tesco i Kauflandzie? Może jeszcze jakieś inne przecieki są ci znane, niekoniecznie na te same tematy? A może ktoś się wypowie co sądzi o pogłoskach o MediaMarkcie przy Kauflandzie, to mógłby być niezły pomysł! Odpowiedz Link Zgłoś
konrad_wp Re: Kaufland 18.08.03, 15:08 Ja jedynego Kauflanda jakiego widziałem , widziałem w Suwałkach i to całkiem niedawno bo podczas powrotu z meczu Wisły w Ventspils. Był co prawda środek nocy ale zdążyłem zauważyć że sklep to blaszana pucha z jakimiś ozdobnikami. Wczoraj byłem na budowie Kauflanda i stwierdziłem że ten nasz będzie wyglądać dokładnie jak inne. Odpowiedz Link Zgłoś
pawi81 Re: Kaufland 19.08.03, 09:48 A ja przed wczoraj widzialem Kaufland w Slupsku, znaczy sie robilem tam zakupy ;-) Na szczescie bylo wszystko tam, czego nie moglem znalezc gdzie indziej :) Niestety nie przyjrzalem sie z zewnatrz bo nie bylo czasu :p Odpowiedz Link Zgłoś
santia Re: Kaufland 20.08.03, 00:11 stuntman napisał: Skąd, Santia masz takie ciekawe newsy o Tesco i Kauflandzie? nie pracuję w żadnym urzędzie i nie mam z tego typu ludźmi żadnych kontaktów jeśli oto chodzi;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
stuntman Re: Kaufland 20.08.03, 13:24 Zupełnie nie to miałem na myśli :) Po prostu uważam że to fajnie, iż są ludzie którzy coś wiedzą więcej w danym temacie i gotowi są tą wiedzą się podzielić z innymi. Skoro gazety nie rozpieszczają nas niestety takimi informacjami, stara poczciwa poczta pantoflowa znowu dostarcza wielu ciekawostek :) Trzymaj rękę na pulsie i informuj na bieżąco... Odpowiedz Link Zgłoś
stuntman Re: Kaufland 27.08.03, 12:37 Czy to prawda że budowa Kauflandu została zdelegalizowana (unieważniono zezwolenie)? Jeśli tak to czy ta inwestycja stanie, będzie dokończona czy też może nawet zniknie co do tej pory powstało? Jak to się ma do rzekomo zaklepanego Tesco? Odpowiedz Link Zgłoś
mision Re: Kaufland 27.08.03, 15:29 To wydanie pozwolenia na budowę zostało uznane za niezgodne z prawem i cofnięte w ostatnich dniach? To by było dopiero ciekawe. Jeszcze o tym nie pisano w lokalnej prasie. Odpowiedz Link Zgłoś
pawi81 Re: Kaufland 27.08.03, 17:08 Owszem pisano, że coś takiego może się zdarzyć... Ale ja nic nie słyszałem na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
stuntman Re: Kaufland 28.08.03, 12:18 O ile mnie pamięć nie myli, newsy takie przynosi ostatni numer "Sygnałów Płockich". Stuprocentowej pewności jednak nie mam czy to na pewno było to źródło. Odpowiedz Link Zgłoś
konrad_wp Re: Kaufland 28.08.03, 15:42 Jeśli pozwolenie na budowę zostanie cofnięte to na 100% to co zostało już zbudowane zostanie rozebrane. Sam nie wiem czy mam się cieszyć czy nie. Szczerze mówiąc liczyłem w tamtym rejonie na coś "konkretniejszego" - może teraz będzie na to szansa ?? Odpowiedz Link Zgłoś
stuntman Re: Kaufland 28.08.03, 16:18 Zależy co rozumiesz pod pojęciem czegoś konkretniejszego, ale jak sam widzisz na "coś konkretnego" w Płocku władza nie wyda pozwolenia (sprawa Tesco jak na razie jest palcem na wodzie pisana, nie lepiej jest w kwestii multikina). Według mnie jeśli Kaufland tam nie powstanie to teren ten będzie leżał odłogiem latami jak na Otolińskiej/Piłsudskiego i po byłej Mleczarni. A w końcu okaże się że postawią tam Plusa czy innego LiderPrajsa, gdyż ktoś sądził że jest to obiekt mniej szkodliwy dla miejscowego rynku pracy niż duże i nowoczesne centrum handlowe. Automatycznie odpada też kwestia KFC czy PizzyHut (nigdy nie wiem które miało tam być) gdyż pewnie to Kaufland chciał mieć ich przy sobie, a nie oni chcieli pojawić się w Płocku. Odpowiedz Link Zgłoś
mision Re: Kaufland 28.08.03, 22:01 No ciekawe jak będzie z tym Kauflandem - nic mi nie wiadomo o cofnięciu pozwolenia na budowę. Jak do tego dojdzie - to będą rozbierać ? Nie wyobrażam sobie. Chociaż tem Kaufland to nic nadzwyczajnego - widziałem na zdjęciu jak wygląda ten nowootwarty we Włocławku - kilka kas,3000 m2 powierzchni sprzedaży. A z tym centrum rozrywki też sprawa jakaś dziwna - prezydent miasta był za,kończy się sierpień - został jeszcze tylko wrzesień - aby budowa mogła się zacząć zgodnie z zapowiedziami. A z tym Tesco to ciekawa sprawa - ciekawe czy już to radni głosowali. Niby zaklepane,jak to pisała Santia,ale oczekuję jakiejś notki w prasie lokalnej. Tak samo na temat Kauflanda i multikina. Odpowiedz Link Zgłoś
santia Re: Kaufland 29.08.03, 19:07 z przykrością odpowiadam, że to to co piszemy na tym forum to jest tylko wielkie domniemanie, gdyż skoro panuje ogromna dezinformacja ze strony władz samorządowych, które nie chcą podejmować żadnych decyzji; wszystkie te inwestycje są cały czas w jakiś sposób wstrzymywane i jakby uzależnione od "widzimisię" prezydenta i rady miasta, która bardziej jest skupiona na kłótniach między sobą niż podjęciem rzeczowych decyzji, ale to taka fanaberia polska; gdy gospodarze miasta będą wiedziały czego chcą, to my się kiedyś o tym dowiemy; sorry za to co pisałam wcześniej ale takie wieści niósł świat i za chwilę ten sam świat je dementował tłumacząc brakiem otwartości prezydenta; mi osobiście się wydaje, że to mocno nierzeczowy gość i bardzo kapryśny; postaram się już nie plotkować na tym forum na temat zbliżających się inwestycji, bo to, co my tu piszemy, to dramatyczne plotkowanie; a nawet jak rozpocznie się budowa tesco lub kogokolwiek tu dopuszczą do budowania, to i tak jakaś tam sieć sklepów rodzimych stwierdzi nielegalność decyzji i budowa będzie się przedłużała, jak zwykle;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
mision Re: Kaufland 30.08.03, 13:31 santia napisała: > z przykrością odpowiadam, że to to co piszemy na tym forum to jest tylko > wielkie domniemanie, gdyż skoro panuje ogromna dezinformacja ze strony władz > samorządowych, które nie chcą podejmować żadnych decyzji; wszystkie te > inwestycje są cały czas w jakiś sposób wstrzymywane i jakby uzależnione > od "widzimisię" prezydenta i rady miasta, która bardziej jest skupiona na > kłótniach między sobą niż podjęciem rzeczowych decyzji Tak,ale prezydent był za centrum rozrywki na Podolszycach,nawet kilka miesięcy temu sam zapowiadał w gazecie że budowa ruszy na przełomie maja i czerwca. Potem na stronie Pulsu Biznesu był artykuł że budowa centrum ma ruszyć 3-m kwartale tego roku i wszystko ma być gotowe w czerwcu 2004. Koszt ok 60 mln zl. A może prezydent jest za a nawet przeciw ? A Kaufland powstaje w najlepsze i nie przejmuje się plotkami o cofnięciu pozwolenia na budowę - buda w stanie surowym już stoi i ocieplają dach. Odpowiedz Link Zgłoś
glaciercompl Re: Kaufland 01.09.03, 00:23 Hmmmm, to że cofnięto zgodę na budowę marketu Kaufland wyczytałem w jakiejś gazecie lokalnej, nie chce kłamać ale chyba w nawet w wyborczej. Chodzilo o to, że ktoś dopatrzył się tego iż teren na którym powstaje Kaufland miał byś przeznaczony pod budowę jakiś obiektów naukowych Politechniki Warszawskiej typu bibliotek, laboratoriów, itp. Nie chce też kłamać ale donosik taki wystosowała chyba sieć sklepów PSS ZGODA PŁOCK (oczywiście zmusił ich do tego strach przed konkurencja). A co na budowie??? Budowa idzie szybciutko. Troche się interesuje tą inwestycją bo licze na prace w tym markecie, nawet dostałem pozytywną odpowiedź. Jeżdze koło tej budowy prawie codziennie i prawie codziennie widze jak roboty szybko postepują. Ściany już stoją, kilka dni temu widziałem że ludzie robili już dach. Po prostu praca wre i toczy sie na wysokich obrotach. Więc jak można wytłumaczyć to że zgoda cofnięta, a market się buduje??? Ktoś dostał odpowiednia sumkę w swoją łapkę i zgoda przywrocona. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
santia Re: Kaufland 01.09.03, 16:41 pod koniec października już jest zatowarowanie sklepu;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
stuntman Re: Kaufland 01.09.03, 22:58 Z tego co ludzie piszą na forum Płock wynika, że Kaufland jest jednak legalny, a inwestorzy z Tesco ufundowali "nagrodę" dla radnych jeśli przepchną zezwolenie na budowę tego hipermarketu. Ciekawie, ciekawie... Odpowiedz Link Zgłoś
kaldko Re: Kaufland 04.09.03, 21:39 A galeria jakaś tam będzie? Wiecie coś na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś
konrad_wp Re: Kaufland 13.09.03, 14:44 Kaufland JEST legalny , inaczej gazety nie pisałyby o budowe ronda na Gałczyńskiego. Wydaje mi się , że to dobre rozwiązanie - po wybudowaniu marketu ruch w tej okolicy na pewno wzrośnie. Dodatkowym plusem jest to , że Kaufland wyremontuje fragment ulicy. Odpowiedz Link Zgłoś
stuntman Re: Kaufland 02.10.03, 23:34 Skoro Kaufland został już wybudowany, chciałbym się zapytać jak to w końcu będzie z tą Pizzą Hut? Miała podobno powstać razem z Kauflandem, a tymczasem nic się na ten temat nie mówi. Ciekaw jestem czy to kolejny falstart, czy jeszcze są szanse, że taka pizzeria pojawi się w Płocku. Wiem, że wiele osób oczekuje jej bardzo, podobnie jak KFC. Pytanie drugie: jak widzicie szanse na zagospodarowanie terenu który pozostał obok Kauflandu? Czy ma szanse stanąć tam jakiś obiekt wielkopowierzchniowy lub jakaś inna komercyjna inwestycja, która zgrabnie wypełniłaby tamtejsze nieużytki? Odpowiedz Link Zgłoś
santia Re: Kaufland 03.10.03, 21:00 mogłaby powstać jakaś wielopiętrowa galeria z pasażami handlowymi, w podziemiach z parkingami oraz do znudzenia będę pisać, że chciałabym halę z krytym lodowiskiem;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
stuntman Re: Kaufland 03.10.03, 22:46 Zapewniam Cię, że nie tylko ty masz chrapkę na taką inwestycję. Oczywiście, że Płock potrzebuje nowoczesnego i ekskluzywnego obiektu tego typu, ponieważ obecny poziom handlu i usług w naszym mieście mówiąc delikatnie nie stoi na najwyższym poziomie. Tyle tylko iż praktycznie nikt kto ma coś do powiedzenia nie dostrzega tego problemu (ważniejsze są babcie sprzedające rzodkiewkę), a bez odowiednich zabiegów taki obiekt sam raczej nie powstanie, gdyż nie słyszy się aby jakiś inwestor był zainteresowany. Przydałoby się zorganizować jakąś publiczną dyskusję, debatę na temat nowoczesnej galerii handlowej w celu wyczucia nastrojów odnośnie takiej inwestycji. Być może właśnie miejsce obok Kauflandu można by przeznaczyć na taką inwestycję, chociaż ja osobiście widziałbym taki pasaż bliżej centrum i w bardziej reprezentacyjnym miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
intruder Re: Kaufland 04.10.03, 13:53 Postaram sie zabrac glos w watku, ktory na ten temat zalozyles. Zas co do miejsca kolo Kauflandu to glos decydujacy ma Politechnika. Sa plany rozbudowy jej budynkow, tylko nie wiem w ktora strone. W zwiazku z tym uczelnia moze nie byc zainteresowana sprzedaza (dzierzawa?) czesci swoich gruntow. Odpowiedz Link Zgłoś
pawi81 Re: Kaufland 07.10.03, 09:18 Czy to prawda, że otwarcie jest już 15.10.2003? Odpowiedz Link Zgłoś
konrad_wp Re: Kaufland 07.10.03, 18:23 Santia - dzięki za info. To jeszcze trochę ponad miesiąc został. Czy w związku z tym widać już zarysy tego małego ronda które Kaufland miał wybudować na Gałczyńskiego ?? Odpowiedz Link Zgłoś
stuntman Re: Kaufland 04.11.03, 12:09 Kto idzie na otwarcie? Ja pójdę, ale chyba dopiero po kilku dniach, bo już widzę oczami wyobraźni dantejskie sceny przy wejściu i przy kasach :) Odpowiedz Link Zgłoś
konrad_wp Re: Kaufland 04.11.03, 16:15 Na pewno będzie ciekawie :-) Zresztą takie szturmy to nie tylko płocka specyfika tak jest wszędzie. Nie zmienia to jednak faktu , że Kauflanda wraz za galeryjką obejrzę sobie w późniejszym terminie. Odpowiedz Link Zgłoś
stuntman Re: Kaufland 12.11.03, 11:35 Byłem w Kauflandzie (przepisane z forum Płock): Hala według mnie większa i luźniejsza niż w Championie, ceny jak na razie spoko. Coca-Cola 2.5L - 4 zł z groszami (czyli taniej niż w Auchanie) ale za to nie ma Pepsi. Poza tym są też normalne produkty obok budżetowych. Tłumów bym się raczej w przyszłości nie spodziewał, konkurencja bardziej dla Championa niż dla Lidla (Lidl dla Biedronki), porównania do Auchana nie ma praktycznie żadnego i pewnie niestety jeszcze długo nie doczeka się on konkurencji. Jak ktoś lubi ciasnotę PSSów, to żaden super- i hipermarket go nie skłoni do zmiany miejsca zakupów. Wolny wybór... Odpowiedz Link Zgłoś
konrad_wp Re: Kaufland 12.11.03, 15:32 Ja też już byłem w tym sklepie. Sklep jak sklep - dosyć dobrze zaopatrzony , jednak zdecydowanie w nim za ciasno :-) Powinien być conajmniej dwa razy większy. Lepszy rydz niż nic ... Odpowiedz Link Zgłoś
stuntman Re: Kaufland 11.05.04, 18:38 Tak się akurat złożyło, że ostatnio kilka razy przechodziłem obok naszego Kauflandu i tak spojrzałem na całość trochę z innej perspektywy. Do samego Kauflandu nic w zasadzie nie mam, ale martwi mnie to że obiecywano wiele, a wyszło jak zwykle. W założeniach powstać tu miało małe centrum "na zakupy i na popas" (do obsługi m.in. studentów z pobliskich uczelni), a tymczasem market jest tu jedyną "atrakcją". Ile się mówiło o Pizzie Hut i innych sposobach na zagospodarowanie tego terenu, a tymczasem sprawa tradycyjnie przycichła. W skutek tego mamy z jednej strony obiekt komercyjny a z drugiej normalny ugór, z jednej chodnik a z drugiej szczere pole. I ze świecą szukać kogoś kto miałby w tej sprawie coś do powiedzenia. Szkoda, że Gazeta przestała drążyć stare tematy i dane kiedyś obietnice bez pokrycia. Odpowiedz Link Zgłoś
konrad_wp Re: Kaufland 11.05.04, 18:52 Na Podolszycach też były wielkie plany i nie mówię tu bynajmniej o tym nieszczęsnym kinie tylko o kręgielni , stosunkowo wysokim (40m) budynku , hotelu , jakimś przeszklonym łączniku z restauracją. Odpowiedz Link Zgłoś
stuntman Re: Kaufland 11.05.04, 19:49 Zgadza się, ale na Podolszycach przedstawiono już jakieś konkrety i znamy z grubsza sytuację. Tymczasem w przypadku Kauflandu oprócz mglistej wizji nie widzieliśmy niczego, nawet wizualizacji całości, czy bardziej szczegółowego i obrazowego opisu. Odpowiedz Link Zgłoś