28.07.03, 19:40
Jakie postępy przy budowie?
Obserwuj wątek
    • konrad_wp Re: Kaufland 05.08.03, 22:35
      Stoi już stalowy szkielet. Budowa postępuje szybko , zresztą przy takich
      blaszakach zawsze tak jest :-).
      • stuntman Re: Kaufland 05.08.03, 23:22
        Z tego co widziałem we Włocławku to jest to nieco "ładniejszy model" niż ten
        jaki widziałem w Niemczech. Ciekawe czy będzie to coś podobnego, a może coś
        ładniejszego? Ja obstawiam, że będzie to architektura zbliżona do Echo
        czyli "możnaby się bardziej postarać".
        A tak przy okazji: nie wiem czy ktoś zauważył, że pierwsze plany CH Echo
        zakładały nieco bardziej śmiałą architekturę niż obecna?
        • konrad_wp Re: Kaufland 05.08.03, 23:31
          no ja nie wiem jak wyglądały te plany , ale musze przyznać że to centrum nie
          za bardzo mi się podoba wizualnie (i praktycznie). Parking mikroskopijny ,
          galeria handlowa uboga. Do tego widok centrum z Tysiąclecia od strony
          Rembielińskiego nie jest najpiękniejszy - widzimy tyły Nomi. W Kielcach także
          powstaje Echo , ale jakże inne od naszego - z porządnym hipermarketem (jak na
          ironię Tesco) i multikinem.
          • stuntman Re: Kaufland 06.08.03, 14:29
            W Kielcach Echo jest na wysoki połysk być może dla tego iż inwestor pochodzi
            właśnie z tego miasta (o ile dobrze kojarze). A wygląd płockich centrów
            handlowych wskazuje na to iż nikogo one zasadniczo nie obchodzą, lub osoby za
            to odpowidzialne nie widziały jak to się robi w większych miastach. Czy trzeba
            to zawsze robić na odwał?
            • santia Re: Kaufland 10.08.03, 11:42
              kaufland w płocku będzie identyczny jak we włocławku;-))
              • stuntman Re: Kaufland 18.08.03, 15:06
                To że Kaufland będzie identyczny jak we Włocławku jest chyba dobrą informacją.
                Z tego co zdąrzyłem zerknąć to nie wygląda on najgorzej, a już na pewno lepiej
                niż nasz Champion. Jedyny Kaufland jaki widziałem i to na zachodzie, był
                typowym blaszakiem ale widzę, że w Polsce w innej architekturze już budują.
                BTW: Skąd, Santia masz takie ciekawe newsy o Tesco i Kauflandzie? Może jeszcze
                jakieś inne przecieki są ci znane, niekoniecznie na te same tematy? A może
                ktoś się wypowie co sądzi o pogłoskach o MediaMarkcie przy Kauflandzie, to
                mógłby być niezły pomysł!
                • konrad_wp Re: Kaufland 18.08.03, 15:08
                  Ja jedynego Kauflanda jakiego widziałem , widziałem w Suwałkach i to całkiem
                  niedawno bo podczas powrotu z meczu Wisły w Ventspils. Był co prawda środek
                  nocy ale zdążyłem zauważyć że sklep to blaszana pucha z jakimiś ozdobnikami.
                  Wczoraj byłem na budowie Kauflanda i stwierdziłem że ten nasz będzie wyglądać
                  dokładnie jak inne.
                  • pawi81 Re: Kaufland 19.08.03, 09:48
                    A ja przed wczoraj widzialem Kaufland w Slupsku, znaczy sie robilem tam
                    zakupy ;-) Na szczescie bylo wszystko tam, czego nie moglem znalezc gdzie
                    indziej :) Niestety nie przyjrzalem sie z zewnatrz bo nie bylo czasu :p
                • santia Re: Kaufland 20.08.03, 00:11
                  stuntman napisał:

Skąd, Santia masz takie ciekawe newsy o Tesco i Kauflandzie?

nie pracuję w żadnym urzędzie i nie mam z tego typu ludźmi żadnych kontaktów
                  jeśli oto chodzi;-))
                  • stuntman Re: Kaufland 20.08.03, 13:24
                    Zupełnie nie to miałem na myśli :) Po prostu uważam że to fajnie, iż są ludzie
                    którzy coś wiedzą więcej w danym temacie i gotowi są tą wiedzą się podzielić z
                    innymi. Skoro gazety nie rozpieszczają nas niestety takimi informacjami, stara
                    poczciwa poczta pantoflowa znowu dostarcza wielu ciekawostek :) Trzymaj rękę
                    na pulsie i informuj na bieżąco...
    • stuntman Re: Kaufland 27.08.03, 12:37
      Czy to prawda że budowa Kauflandu została zdelegalizowana (unieważniono
      zezwolenie)? Jeśli tak to czy ta inwestycja stanie, będzie dokończona czy też
      może nawet zniknie co do tej pory powstało? Jak to się ma do rzekomo
      zaklepanego Tesco?
      • mision Re: Kaufland 27.08.03, 15:29
        To wydanie pozwolenia na budowę zostało uznane za niezgodne z prawem i cofnięte w ostatnich dniach? To by było dopiero ciekawe. Jeszcze o tym nie pisano w lokalnej prasie.
        • pawi81 Re: Kaufland 27.08.03, 17:08
          Owszem pisano, że coś takiego może się zdarzyć...
          Ale ja nic nie słyszałem na ten temat.
          • stuntman Re: Kaufland 28.08.03, 12:18
            O ile mnie pamięć nie myli, newsy takie przynosi ostatni numer "Sygnałów
            Płockich". Stuprocentowej pewności jednak nie mam czy to na pewno było to
            źródło.
            • konrad_wp Re: Kaufland 28.08.03, 15:42
              Jeśli pozwolenie na budowę zostanie cofnięte to na 100% to co zostało już
              zbudowane zostanie rozebrane. Sam nie wiem czy mam się cieszyć czy nie.
              Szczerze mówiąc liczyłem w tamtym rejonie na coś "konkretniejszego" - może
              teraz będzie na to szansa ??
              • stuntman Re: Kaufland 28.08.03, 16:18
                Zależy co rozumiesz pod pojęciem czegoś konkretniejszego, ale jak sam widzisz
                na "coś konkretnego" w Płocku władza nie wyda pozwolenia (sprawa Tesco jak na
                razie jest palcem na wodzie pisana, nie lepiej jest w kwestii multikina).
                Według mnie jeśli Kaufland tam nie powstanie to teren ten będzie leżał
                odłogiem latami jak na Otolińskiej/Piłsudskiego i po byłej Mleczarni. A w
                końcu okaże się że postawią tam Plusa czy innego LiderPrajsa, gdyż ktoś sądził
                że jest to obiekt mniej szkodliwy dla miejscowego rynku pracy niż duże i
                nowoczesne centrum handlowe. Automatycznie odpada też kwestia KFC czy PizzyHut
                (nigdy nie wiem które miało tam być) gdyż pewnie to Kaufland chciał mieć ich
                przy sobie, a nie oni chcieli pojawić się w Płocku.
                • mision Re: Kaufland 28.08.03, 22:01
                  No ciekawe jak będzie z tym Kauflandem - nic mi nie wiadomo o cofnięciu pozwolenia na budowę. Jak do tego dojdzie - to będą rozbierać ? Nie wyobrażam sobie. Chociaż tem Kaufland to nic nadzwyczajnego - widziałem na zdjęciu jak wygląda ten nowootwarty we Włocławku - kilka kas,3000 m2 powierzchni sprzedaży.
                  A z tym centrum rozrywki też sprawa jakaś dziwna - prezydent miasta był za,kończy się sierpień - został jeszcze tylko wrzesień - aby budowa mogła się zacząć zgodnie z zapowiedziami. A z tym Tesco to ciekawa sprawa - ciekawe czy już to radni głosowali. Niby zaklepane,jak to pisała Santia,ale oczekuję jakiejś notki w prasie lokalnej. Tak samo na temat Kauflanda i multikina.
                  • santia Re: Kaufland 29.08.03, 19:07
                    z przykrością odpowiadam, że to to co piszemy na tym forum to jest tylko
                    wielkie domniemanie, gdyż skoro panuje ogromna dezinformacja ze strony władz
                    samorządowych, które nie chcą podejmować żadnych decyzji; wszystkie te
                    inwestycje są cały czas w jakiś sposób wstrzymywane i jakby uzależnione
                    od "widzimisię" prezydenta i rady miasta, która bardziej jest skupiona na
                    kłótniach między sobą niż podjęciem rzeczowych decyzji, ale to taka fanaberia
                    polska;
                    gdy gospodarze miasta będą wiedziały czego chcą, to my się kiedyś o tym
                    dowiemy; sorry za to co pisałam wcześniej ale takie wieści niósł świat i za
                    chwilę ten sam świat je dementował tłumacząc brakiem otwartości prezydenta;
                    mi osobiście się wydaje, że to mocno nierzeczowy gość i bardzo kapryśny;
                    postaram się już nie plotkować na tym forum na temat zbliżających się
                    inwestycji, bo to, co my tu piszemy, to dramatyczne plotkowanie;
                    a nawet jak rozpocznie się budowa tesco lub kogokolwiek tu dopuszczą do
                    budowania, to i tak jakaś tam sieć sklepów rodzimych stwierdzi nielegalność
                    decyzji i budowa będzie się przedłużała, jak zwykle;-))
                    • mision Re: Kaufland 30.08.03, 13:31
                      santia napisała:

> z przykrością odpowiadam, że to to co piszemy na tym forum to jest tylko
                      > wielkie domniemanie, gdyż skoro panuje ogromna dezinformacja ze strony władz
                      > samorządowych, które nie chcą podejmować żadnych decyzji; wszystkie te
                      > inwestycje są cały czas w jakiś sposób wstrzymywane i jakby uzależnione
                      > od "widzimisię" prezydenta i rady miasta, która bardziej jest skupiona na
                      > kłótniach między sobą niż podjęciem rzeczowych decyzji

Tak,ale prezydent był za centrum rozrywki na Podolszycach,nawet kilka miesięcy temu sam zapowiadał w gazecie że budowa ruszy na przełomie maja i czerwca. Potem na stronie Pulsu Biznesu był artykuł że budowa centrum ma ruszyć 3-m kwartale tego roku i wszystko ma być gotowe w czerwcu 2004. Koszt ok 60 mln zl. A może prezydent jest za a nawet przeciw ?
                      A Kaufland powstaje w najlepsze i nie przejmuje się plotkami o cofnięciu pozwolenia na budowę - buda w stanie surowym już stoi i ocieplają dach.
                      • glaciercompl Re: Kaufland 01.09.03, 00:23
                        Hmmmm, to że cofnięto zgodę na budowę marketu Kaufland wyczytałem w jakiejś
                        gazecie lokalnej, nie chce kłamać ale chyba w nawet w wyborczej. Chodzilo o to,
                        że ktoś dopatrzył się tego iż teren na którym powstaje Kaufland miał byś
                        przeznaczony pod budowę jakiś obiektów naukowych Politechniki Warszawskiej typu
                        bibliotek, laboratoriów, itp. Nie chce też kłamać ale donosik taki wystosowała
                        chyba sieć sklepów PSS ZGODA PŁOCK (oczywiście zmusił ich do tego strach przed
                        konkurencja).

A co na budowie???

Budowa idzie szybciutko. Troche się interesuje tą inwestycją bo licze na prace
                        w tym markecie, nawet dostałem pozytywną odpowiedź. Jeżdze koło tej budowy
                        prawie codziennie i prawie codziennie widze jak roboty szybko postepują. Ściany
                        już stoją, kilka dni temu widziałem że ludzie robili już dach. Po prostu praca
                        wre i toczy sie na wysokich obrotach. Więc jak można wytłumaczyć to że zgoda
                        cofnięta, a market się buduje??? Ktoś dostał odpowiednia sumkę w swoją łapkę i
                        zgoda przywrocona.

Pozdrawiam!
                        • santia Re: Kaufland 01.09.03, 16:41
                          pod koniec października już jest zatowarowanie sklepu;-))
                        • stuntman Re: Kaufland 01.09.03, 22:58
                          Z tego co ludzie piszą na forum Płock wynika, że Kaufland jest jednak legalny,
                          a inwestorzy z Tesco ufundowali "nagrodę" dla radnych jeśli przepchną
                          zezwolenie na budowę tego hipermarketu. Ciekawie, ciekawie...
                          • kaldko Re: Kaufland 04.09.03, 21:39
                            A galeria jakaś tam będzie? Wiecie coś na ten temat?
                            • konrad_wp Re: Kaufland 13.09.03, 14:44
                              Kaufland JEST legalny , inaczej gazety nie pisałyby o budowe ronda na
                              Gałczyńskiego. Wydaje mi się , że to dobre rozwiązanie - po wybudowaniu
                              marketu ruch w tej okolicy na pewno wzrośnie. Dodatkowym plusem jest to , że
                              Kaufland wyremontuje fragment ulicy.
    • stuntman Re: Kaufland 02.10.03, 23:34
      Skoro Kaufland został już wybudowany, chciałbym się zapytać jak to w końcu
      będzie z tą Pizzą Hut? Miała podobno powstać razem z Kauflandem, a tymczasem
      nic się na ten temat nie mówi. Ciekaw jestem czy to kolejny falstart, czy
      jeszcze są szanse, że taka pizzeria pojawi się w Płocku. Wiem, że wiele osób
      oczekuje jej bardzo, podobnie jak KFC.
      Pytanie drugie: jak widzicie szanse na zagospodarowanie terenu który pozostał
      obok Kauflandu? Czy ma szanse stanąć tam jakiś obiekt wielkopowierzchniowy lub
      jakaś inna komercyjna inwestycja, która zgrabnie wypełniłaby tamtejsze
      nieużytki?
      • santia Re: Kaufland 03.10.03, 21:00
        mogłaby powstać jakaś wielopiętrowa galeria z pasażami handlowymi, w
        podziemiach z parkingami oraz do znudzenia będę pisać, że chciałabym halę z
        krytym lodowiskiem;-))
        • stuntman Re: Kaufland 03.10.03, 22:46
          Zapewniam Cię, że nie tylko ty masz chrapkę na taką inwestycję. Oczywiście, że
          Płock potrzebuje nowoczesnego i ekskluzywnego obiektu tego typu, ponieważ
          obecny poziom handlu i usług w naszym mieście mówiąc delikatnie nie stoi na
          najwyższym poziomie. Tyle tylko iż praktycznie nikt kto ma coś do powiedzenia
          nie dostrzega tego problemu (ważniejsze są babcie sprzedające rzodkiewkę), a
          bez odowiednich zabiegów taki obiekt sam raczej nie powstanie, gdyż nie słyszy
          się aby jakiś inwestor był zainteresowany. Przydałoby się zorganizować jakąś
          publiczną dyskusję, debatę na temat nowoczesnej galerii handlowej w celu
          wyczucia nastrojów odnośnie takiej inwestycji. Być może właśnie miejsce obok
          Kauflandu można by przeznaczyć na taką inwestycję, chociaż ja osobiście
          widziałbym taki pasaż bliżej centrum i w bardziej reprezentacyjnym miejscu.
          • intruder Re: Kaufland 04.10.03, 13:53
            Postaram sie zabrac glos w watku, ktory na ten temat zalozyles. Zas co do
            miejsca kolo Kauflandu to glos decydujacy ma Politechnika. Sa plany rozbudowy
            jej budynkow, tylko nie wiem w ktora strone. W zwiazku z tym uczelnia moze nie
            byc zainteresowana sprzedaza (dzierzawa?) czesci swoich gruntow.
    • pawi81 Re: Kaufland 07.10.03, 09:18
      Czy to prawda, że otwarcie jest już 15.10.2003?
      • santia Re: Kaufland 07.10.03, 17:49
        12.11.03
        • konrad_wp Re: Kaufland 07.10.03, 18:23
          Santia - dzięki za info. To jeszcze trochę ponad miesiąc został. Czy w związku
          z tym widać już zarysy tego małego ronda które Kaufland miał wybudować na
          Gałczyńskiego ??
    • stuntman Re: Kaufland 04.11.03, 12:09
      Kto idzie na otwarcie?

Ja pójdę, ale chyba dopiero po kilku dniach, bo już widzę oczami wyobraźni
      dantejskie sceny przy wejściu i przy kasach :)
      • konrad_wp Re: Kaufland 04.11.03, 16:15
        Na pewno będzie ciekawie :-) Zresztą takie szturmy to nie tylko płocka
        specyfika tak jest wszędzie. Nie zmienia to jednak faktu , że Kauflanda wraz
        za galeryjką obejrzę sobie w późniejszym terminie.
        • stuntman Re: Kaufland 12.11.03, 11:35
          Byłem w Kauflandzie (przepisane z forum Płock):

Hala według mnie większa i luźniejsza niż w Championie, ceny jak na razie
          spoko. Coca-Cola 2.5L - 4 zł z groszami (czyli taniej niż w Auchanie) ale za
          to nie ma Pepsi. Poza tym są też normalne produkty obok budżetowych. Tłumów
          bym się raczej w przyszłości nie spodziewał, konkurencja bardziej dla
          Championa niż dla Lidla (Lidl dla Biedronki), porównania do Auchana nie ma
          praktycznie żadnego i pewnie niestety jeszcze długo nie doczeka się on
          konkurencji.
          Jak ktoś lubi ciasnotę PSSów, to żaden super- i hipermarket go nie skłoni do
          zmiany miejsca zakupów. Wolny wybór...
          • konrad_wp Re: Kaufland 12.11.03, 15:32
            Ja też już byłem w tym sklepie. Sklep jak sklep - dosyć dobrze zaopatrzony ,
            jednak zdecydowanie w nim za ciasno :-) Powinien być conajmniej dwa razy
            większy. Lepszy rydz niż nic ...
    • stuntman Re: Kaufland 11.05.04, 18:38
      Tak się akurat złożyło, że ostatnio kilka razy przechodziłem obok naszego
      Kauflandu i tak spojrzałem na całość trochę z innej perspektywy. Do samego
      Kauflandu nic w zasadzie nie mam, ale martwi mnie to że obiecywano wiele, a
      wyszło jak zwykle. W założeniach powstać tu miało małe centrum "na zakupy i na
      popas" (do obsługi m.in. studentów z pobliskich uczelni), a tymczasem market
      jest tu jedyną "atrakcją". Ile się mówiło o Pizzie Hut i innych sposobach na
      zagospodarowanie tego terenu, a tymczasem sprawa tradycyjnie przycichła. W
      skutek tego mamy z jednej strony obiekt komercyjny a z drugiej normalny ugór, z
      jednej chodnik a z drugiej szczere pole. I ze świecą szukać kogoś kto miałby w
      tej sprawie coś do powiedzenia.
      Szkoda, że Gazeta przestała drążyć stare tematy i dane kiedyś obietnice bez
      pokrycia.
      • konrad_wp Re: Kaufland 11.05.04, 18:52
        Na Podolszycach też były wielkie plany i nie mówię tu bynajmniej o tym nieszczęsnym kinie tylko o kręgielni , stosunkowo wysokim (40m) budynku , hotelu , jakimś przeszklonym łączniku z restauracją.
        • stuntman Re: Kaufland 11.05.04, 19:49
          Zgadza się, ale na Podolszycach przedstawiono już jakieś konkrety i znamy z
          grubsza sytuację. Tymczasem w przypadku Kauflandu oprócz mglistej wizji nie
          widzieliśmy niczego, nawet wizualizacji całości, czy bardziej szczegółowego i
          obrazowego opisu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka