Dodaj do ulubionych

pytanie techniczne... (foto)

01.10.09, 13:28
Chcę kupić aparat, ale... nie znam się na aparatach i na robieniu zdjęć też
jeszcze nie bardzo, ale czuję, że będę w tym dobra.. ba, będę mistrzemsmile
Od czego mogę zacząć (znaczy od jakiego aparatu) bez konieczności szybkiej
zmiany sprzętu na lepszy jeśli faktycznie okaże się, że jestem niezwykłym
talentem w pstrykOWaniu(?)
aaa... no i może coś nie mega skomplikowanego na poczatek, jestem zdolna,
ale... nie wiem czy aż takwink

Wiecie.. coś dla amatora, który ma ambicje w niedalekiej przyszłości robić
zdjęcia dla National Geographic...
Skromna jestem, wiem... ale nikt we mnie nie wierzy, więc sama muszę sie
podbudowywaćwink
Obserwuj wątek
    • rumunska_ksiezniczka Re: pytanie techniczne... (foto) 01.10.09, 13:40
      agła, jestem taka samą fotomaniaczka jak ty, tzn. lubie fotografować, interesuje mnie efekt i radość z pstrykania natomiast sama technika nie wchodzi gładko do mojej główki ;-D

miałam zwykłý aparacik cyfrowy za ok 600 zł ale szybko przestał mi wystarczać.
      zainteresuj się jakimś dobrym kompaktem w granicach 1000-1200, z opcja makro. wybieraj marki canon, fuji, kodak.
      powinno wystarczyć.
      lustrzanaka jest zbędna, dokupowanie obiektywów to tez dodatkowe koszta i własciwie uzywa się ich rzadko - głównie dla profesjonalistów.
      w dobrych kompaktach i tak masz opcje manual, więc ustawiania przesłony i migawki mozna się nauczyć.
      mam nadzieję, że pomogłam.
      oto fotki, które robiłam swoim aparatem, myslę, ze nie sa takie tragiczne, jak na amatorkę:
      necessaryloss.myphotoalbum.com/albums.php
      • robert.83 Re: pytanie techniczne... (foto) 01.10.09, 14:31
        RK: Co to za litera: ý i skąd się wzięła na Twojej klawiaturze?

Agla,
        Zgadzam się z Rumuńską. Lustrzanka w dobie fajnych i zaawansowanych kompaktów jest niekonieczna. Jeśli najpierw chcesz dowiedzieć się jak się robi udane zdjęcia nie tylko przypadkowo, ale i "z premedytacją" to rozejrzałbym się za kompaktem Canona, Olympusa lub tak naprawdę jakiejkolwiek marki z 4-5 największych.

Wymyśl sobie jakie zdjęcia są dla Ciebie najciekawsze. Jakie cechy musi posiadać aparat. Czy konieczna jest duża matryca? Czy musi być szybki? Czy zoom optyczny jest ważny? Bardziej zależy Ci na odwzorowaniu barw, jakości optyki i wygodzie czy na suchych parametrach wypisanych w "dane techniczne"smile?

Ja na przykład szukałem kompaktu z dobrym zoomem z myślą o zdjęciach w plenerze z bardzo daleka. To czy aparat jest głośny, ciężki i czy żre baterię nie było dla mnie specjalnie ważne.

Na tym forum pojawiają się (ostatnio jakieś zajęte są) osoby dużo lepiej obeznane w temacie foto niż ja... Na pewno sama z problemem nie zostanieszsmile.

1. Zakres cenowy
        2. Określenie sytuacji zdjęciowych na jakich Ci najbardziej zależy
        3. poukładanie cech w kolejności od najważniejszych do najmniej istotnych
        4. rozmowa ze sprzedawcą w sklepie (ale nie zakup!)
        5. wybranie 2-4 kandydatów
        6. dyskusja z forumkamismile
        7. zakup
    • dwagrosze Re: pytanie techniczne... (foto) 01.10.09, 15:13
      Ej, ej, to wreszcie fotografowanie, czy pstrykanie. Bo jeśli to drugie
      to coś mogę podpowiedziec, ale jeśli chodzi o to pierwsze, to sam
      poslucham kogoś madrego...
      • aglajaaa Re: pytanie techniczne... (foto) 01.10.09, 15:24
        Ej, noooo... Przeciez wiecie, że z tymi ambitnymi planami to ja zawsze nieco na
        wyrost...wink
        Dwagrosze, jasne, że pstrykanie, póki co nawet pstrykOWanie (pstrykanie dla
        początkujących)

Robert pyta jakie cechy miałby posiadać aparat... No i ja się nie znam... wiem
        tylko, że chciałabym robić zdjęcia ze znacznej odległości, a także uzyskać dobre
        ujęcia np detali architektonicznych... a żeby miec jedno i drugie to już
        zupełnie nie wiem czego szukać i by nie był to zbyt skomplikowany sprzęt...
        Rumuńska pisze, że zbędna jest lustrzanka... nooo dla mnie na początek
        rzeczywiście jest zbędna...
        Ale na co mam jeszcze zwaracać uwagę(?) nie wiem... wiem tylko jakie efekty chcę
        osiągnąć.
        • rumunska_ksiezniczka Re: pytanie techniczne... (foto) 01.10.09, 15:47
          agła, więcej decyzyjności i samodzielnosci.
          zrób risercz w góglu. poczytaj trochę.
          przeciez my za ciebie nie zdecydujemy.
          skoro wiesz juz, czego chcesz, to po prostu wybierz aparat - zwracaj uwage na to, co cie interesuje.
          w necie sa strony w języku polskim - zapewniam ;-D i sa nawet zrozumiałe strony o aparatach.
          sama tak wybrałam i jestem zadowolona. polecam ci którys z tych - mam taki własnie, tylko nie pamietam dokładnie modelu: www.fujifilm.pl/aparaty_cyfrowe,s,67.html
        • dwagrosze Re: pytanie techniczne... (foto) 01.10.09, 16:56
          Przegladaj fora tematyczne bo nie wiem co tam teraz jest na topie.
          Zwróć uwagę na ISO w granicach 100-400, bo większego nie będziesz
          uzywac, obiektyw jakiś taki 17-85, cyfrowki maja jasne obiektywy, wiec
          będziesz zadowolona, wygodniej jest mieć zooma w obiektywie niż w
          guziku, bo się latwieJ, szybciej i dokładnej reguluje. Resztę istotnych
          funkcji ma chyba każda cyfrowka. Fajnie żeby czas naswietlania zaczynał
          się od może 5 sekund, to się fajnie zdjęcia robi gdy jest ciemno. Jeśli
          chodzi o firmy to fuji (6500-już chyba nie do kupienia, bo aparat
          super) canon, jak chcesz mieć dobra optyke. No i pare lat Nauki przed
          Toba, ja się chyba ze 3-4 lata tym zajmuje i mało robię zdjęć z ktorych
          jestem zadowolony...
          • aglajaaa Re: pytanie techniczne... (foto) 01.10.09, 17:13
            Dzięki za infosmile
            W moim przypadku najgorsze będzie podjęcie decyzji... i wybór albo A albo B...
            Jak sie zdecyduję na konkretny model (modele) które dla mnie wydają sie najatrakcyjniejsze zrobię rozpoznanie co inni o nich sądzą... Zrobię bilans plusów i minusów i dopiero sie zdecyduję.

/W zakupach sprzętu wszelakiego mistrzem jestem... drukarka trafiła do serwisu po trzech tygodniach użytkowania, laptok po miesiącu, sokowirówka po dwóch dniach, żelazko dnia następnego... Pechowa jestem czy jakwink/
            • robert.83 Re: pytanie techniczne... (foto) 01.10.09, 17:16

To może po zakupie aparatu nie używaj go i nie dotykaj przez miesiąc. Naciesz się nim big_grin.... że jest, że pewnie działabig_grin.
    • evikon Re: pytanie techniczne... (foto) 01.10.09, 15:48
      Półtora roku temu byłam w tej samej sytuacji. Pojechałam na tygodniowy kurs
      fotografii (polecam) a tam rozmawiałam z uczestnikami, z fotografką prowadzącą
      kurs. Polecili mi aparat który kupiłam i jestem bardzo zadowolona - Canon EOS
      450D - lustrzanka cyfrowa (przez internet zawsze taniej) , ale to było półtora
      roku temu. Uważam że większość sprzedawców to osoby niekompetentne (na początku
      coś mi się przestawiło w aparacie - byłam na urlopie i nie miałam instrukcji -
      poszłam do sklepu fotograficznego w Białymstoku w centrum handlowym, a oni że
      upuściłam aparat???? i dlatego nie działa automatyka - kompletna bzdura,
      wczytałam się po powrocie w instrukcję i wszystko było o.k.
      Dlatego jeśli kogoś się radzić to doświadczonych amatorów lub zawodowców.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka