Dodaj do ulubionych

dobra komputerowcy

01.12.11, 15:30
porady potrzebuję

muszę wymienić baterię w laptopie czy to mocno skomplikowane? dam sobie radę sama?
ni o zacięła mi się stacja dysków i już - nie umiem otworzyć - czy jak go rozkręcę to potem poskładam?
Obserwuj wątek
    • uny Re: dobra komputerowcy 01.12.11, 15:48
      co to za laptok?
      baterię to się raczej wymienia bez problemu. otwiera klapkę i wyciąga big_grin, albo wypina całą baterię.
      co do napędu. chodzi o stację dysków? czy o napęd cd-rom?
      jesli o cd-rom to czasem pomaga wetknięcie spinacza biurowego w taką małą dziurkę na froncie tegoż napędu.
      • zielonooka38 Re: dobra komputerowcy 01.12.11, 15:53
        dzieckawink
        wtykałam spinacz bo mi kiedyś Gubiś kazał to nic z tego
        acer się chyba nazywa
        • uny Re: dobra komputerowcy 01.12.11, 15:55
          bo to trzeba wtykać "na chama" -dosyć mocno wcisnąć. ale ta opcja pozwala tylko otworzyć szufladkę napędu.
          a ma to jakiś symbol- ten laptok
          • zielonooka38 Re: dobra komputerowcy 01.12.11, 15:55
            pewnie ma ale to wieczorem zdradzę jak dotrę do domu
            oj było i po dobroci i na chama - nic z tego zacięła się małpa na amen
            • uny Re: dobra komputerowcy 01.12.11, 15:59
              do tego potrzeba chłopa albo zdesperowanego dzieciaka.
              • oszukany.32 Re: dobra komputerowcy 01.12.11, 19:03
                wyjmujesz i wsadzasz
                a jak nie będzie coś grało to j.e.b.n.i.j. młotkiem jak Ziobro big_grin
              • zielonooka38 Re: dobra komputerowcy 01.12.11, 20:13
                to acer aspire 5315
                i dziecko mam więc poproszę chłopa wink
                • tapatik Re: dobra komputerowcy 01.12.11, 20:21
                  Ten model nie ma FDD tylko DVD. Spróbuj jeszcze z poziomu Windowsa wysunąć napęd.
                  Mój komputer --> kliknij prawym klawiszem myszki na napędzie DVD, potem wybierz "Wysuń".
                  • gyubal_wahazar Re: dobra komputerowcy 01.12.11, 22:10
                    FDD to stacja dyskietek, nie dysków. Zresztą to i tak bez znaczenia bo już co najmniej z 10 lat nie ma jej w laptopach
                    • zielonooka38 Re: dobra komputerowcy 01.12.11, 22:14
                      mój Ty bohaterzewink
                      wiem ale to paskudztwo się zacięło na amen
                • uny Re: dobra komputerowcy 01.12.11, 20:29
                  z baterią sobie poradzisz. to duży podłużny element pod spodem urządzenia (bateria stanowi fragment obudowy, po jej wypięciu zostanie ogromniasta, niczym nie zasłonięta dziura). wypina się ją przesuwając duży suwaczek, powinna sama odskoczyć. (ściąga z allegro ****o! tu****
                  cd-rom -trzeba na siłę. z tego co pamiętam trochę siły w to trzeba będzie włożyć. ale bez przesady. może przytrzymaj rzeczony spinacz kombinerkami.
                  • zielonooka38 Re: dobra komputerowcy 01.12.11, 20:35
                    bardzo dziękuję - jesteście cudowni - macie u mnie po buziaku i piwiewink
                    • gyubal_wahazar Re: dobra komputerowcy 01.12.11, 22:13
                      Ślipku, daj sobie spokój z napędem CD/DVD. Pendraki są lekko licząc 10 razy bardziej pojemne, a jak będzie trzeba bootować komputer, to też z USB (masz taką opcję w BIOSie)
                      • zielonooka38 Re: dobra komputerowcy 01.12.11, 22:17
                        Gubis ale ja jej potrzebuje office zainstalować i nie wiem jak bo nie umiem włozyc płytki bo nie mam gdzie
                        • gyubal_wahazar Re: dobra komputerowcy 01.12.11, 22:21
                          Zrób w robocie obraz dysku, nagraj go na pendraka, w domu ten obraz zainstaluj, odpal i po bólu. Kojarzysz czy mówić dalej ?
                          • zielonooka38 Re: dobra komputerowcy 01.12.11, 22:25
                            wiesz wink
                            Ty mi to lepiej pokaż kiedyś na jakimś przykładzie
                            jakoś szybciej łapię praktykującwink
                            • gyubal_wahazar Re: dobra komputerowcy 02.12.11, 12:20
                              Bardzo chętnie smile Ale jak sobie nie poradzisz z tym napędem, bo b możliwe że to już złom, to daj głos, napiszę Ci krok po kroku smile
                              • zielonooka38 Re: dobra komputerowcy 02.12.11, 12:29
                                jak trzeba będzie to ja przywiozę go a Ty mi pokażesz wink
                                • oszukany.32 Re: dobra komputerowcy 02.12.11, 14:09
                                  Często cdromy "zacinają się" od nie czyszczenia ich nigdy. Kiedyś gdy nie chciała mi "wyjść" płytka zeskrobałem po prostu kilkanaście dag syfu i nalotu nie był to kurz ani koty, lecz coś w rodzaju nazwijmy to kamienia nazębnego, żółto-brązowy nalot.

Ciekawe rzeczy można też odkryć pod nie czyszczoną lub nie mytą od np. 8 lat klawiaturą. A wychodzi szydło z worka przypadkiem, gdy nie działa spacja, lub Enter - tam często włosy, złuszczona skóra, okruchy z chleba, CHIPSÓW, kebabów big_grin big_grin, tłuszcz z łap, tworzą "piękne obwody zwarciowe".

Z ciekawostek - miałem przypadek gdy komputer nie chciał ruszyć. Dochodził do napisu Windows, potem klepsydra, dźwięk startowy i koniec.

Wystarczyło zacząć od przeglądu brudu w obudowie. Mały kotek robił zwarcie na płycie głównej. Po przedmuchnięciu problemy zniknęły.

Dłuższe zaleganie kurzu może prowadzić do pożaru (w CRT).

Ja mogę się pochwalić teraz czyściutkim komputerem i jeszcze czystszą klawiaturką. W końcu nowa bo starą zalałem przypadkowo popchniętym piwem, chyba siódmym albo szóstym. big_grin
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka