zielonooka38 03.12.11, 13:26 jak ktoś ma chęć to zapraszam na kawę w stolicy koło 14 jestem wolna Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zed-is-dead Re: 9 grudzień 03.12.11, 13:52 Za daleko. Ja dodam, że Katowice domagają się dostępu do morza i przeniesienia stolicy właśnie tu. I tu kawę sobie piję Odpowiedz Link
zielonooka38 Re: 9 grudzień 03.12.11, 13:54 z Tobą mogę każdego dnia te kawę pić a w stolicy bywam raz na jakiś czas Odpowiedz Link
staruszek_0 Re: 9 grudzień 03.12.11, 15:07 A czemu trzeba czekać aż 9 lat? Mniej więcej wtedy będzie 9 grudzień. P.S. Miałaś pewnie na myśli: 9.(dziewiąty) grudnia... Odpowiedz Link
zielonooka38 Re: 9 grudzień 03.12.11, 15:10 na tak miałam ale dostałam ataku kaszlu i mi nie wyszło Odpowiedz Link
tdf-888 Re: 9 grudzień 03.12.11, 15:24 szczególnie jak poprawia nie wiedząc do końca co osoba miała na myśli, bo forma 9 grudzień też jest poprawna (jako zwykłe podanie daty) przecież koleżanka nie napisała, że będzie dziewiątego grudnia w warszawie, tylko zapodała temat i treść postu pod spodem. bedzie. Odpowiedz Link
staruszek_0 Re: 9 grudzień 03.12.11, 15:43 Uczył Marcin Marcina... Forma 9 grudzień jest niepoprawna. Zajrzyj (czasem) do słownika. Odpowiedz Link
staruszek_0 Re: 9 grudzień 03.12.11, 17:06 Ależ nie musimy!!! Możemy być analfabetami. Wyjściem byłby język migowy - niestety, mało przydatny na forum. P.S. Skąd ten opór. Miałem Cię za rozsądną dziewczynkę... Odpowiedz Link
czarny.onyks Re: 9 grudzień 03.12.11, 19:54 jak dla mnie takie ciągłe wytkanie innym popełnianych błędów...czy to żartobliwie czy nie jest trochę nie na miejscu... nie jest to forum prof. Miodka.... dajmy ludziom odetchnąć i pisać jak chcą i co im w duszy gra... ta różnorodność stylów to cały urok forum... ps. jestem rozsądna...ale też i ciągle popełniam gafy.... Odpowiedz Link
pzkpfw-vi-b-konigstiger Re: 9 grudzień 03.12.11, 17:35 A ja właściwie to chyba się ze Staruszkiem zgadzam... Ha! Nawet na pewno się zgadzam - nasz język to takie jedyne w swoim rodzaju dobro narodowe, trzeba o niego dbać, pilnować poprawności, walczyć z bykami. Taki mały manifest niezależności, niepoddawania się masowym trendom, świadomości... Odpowiedz Link
zielonooka38 Re: 9 grudzień 03.12.11, 17:45 Madzia ale ja to wzięłam na klatę staram się zawsze ale za szybko poszło i nie sprawdziłam Odpowiedz Link
pzkpfw-vi-b-konigstiger Re: 9 grudzień 03.12.11, 17:54 Ależ ja nie do Ciebie - ja odpowiadam na pytanie Onyksa, czy musimy być correct. Odpowiedz Link
tygrysgreen Re: 9 grudzień 03.12.11, 19:59 z jednej strony się zgadzam, powinniśmy dbać o nasz język ale z drugiej, czepialstwo to zwykła bufonada Odpowiedz Link
czarny.onyks Re: 9 grudzień 03.12.11, 20:16 o tym właśnie myślałam...ale ujęłaś to lepiej.... chyba, ze to takie skrzywienie zawodowe i się ów forumek skądinąd sympatyczny nie może powstrzymać Odpowiedz Link
silencjariusz Re: 9 grudzień 03.12.11, 20:47 Bufonadą jest obrażanie kogoś, kto słusznie zwrócił uwagę na popełniony błąd. Przyzwolenie na niechlujstwo językowe to prosta droga do wtórnego analfabetyzmu. Odpowiedz Link
czarny.onyks Re: 9 grudzień 03.12.11, 21:09 Błędy popełniają politycy, dziennikarze, ludzie kultury i nauki....oni szczególnie powinni zwracać uwagę na słowo mówione i pisane.... a my to tylko szare ludki forumowe... oczywiście powinniśmy uważać .... ale czy kolejne już publiczne wytykanie pomaga poprawnej polszczyźnie?? nie fajniej napisać prywatnie: słuchaj stara zrobiłaś byka a może nie mam racji....może przewrażliwiona jestem...może przeziębienie pozbawiło mnie poczucia humoru... może powinniśmy bardziej zwracać uwagę na to, co tu piszemy...... choć szczerze mówiąc......czasem trzeba wrzucić na luz......i dla mnie to jest właśnie to miejsce... ps. ale kropkę po cyferkach już stawiam więc może nauka nie idzie w las Odpowiedz Link
silencjariusz Re: 9 grudzień 03.12.11, 21:28 Robię byki i wstydzę się tego. Jestem szarym ludkiem. Nie zwalnia mnie to jednak z dbałości o język, którym się posługuję. To wszystko. Odpowiedz Link
tygrysgreen Re: 9 grudzień 03.12.11, 22:58 nikogo nic nie zwalnia z dbałości o język ale nic nikogo nie upoważnia do wytykania innym błędów publicznie może tylko ja tak mam ale mam nieodparte wrażenie że ci, którzy to robią, robią to tylko po to żeby się popisać jacy to oni mądrzy Odpowiedz Link
silencjariusz Re: 9 grudzień 03.12.11, 23:21 Nie obrażam się gdy ktoś wytyka mi błędy. Bo wiem, że je robię. I taki przytyk traktuję jako naukę zasad obowiązujących w języku polskim. I mam nieodparte wrażenie, że ci, którzy to robią, robią to nie po to żeby się popisać jacy oni są mądrzy, tylko po to bym uświadomił sobie, że powinienem zajrzeć do podręczników z języka polskiego. Odpowiedz Link
szarooka.temperufka Re: 9 grudzień 03.12.11, 23:25 jol! joł! hejoł!!!! to sie podoba!!!!!! gonic tych co pisac nie potrafią! po dupie ich, po dupie!! dobrze dziaduszek gada!!!! wytykać niepoprawność językową, jeżeli bowiem forum bawi sie w poprawność polityczną to i o językową zadbać powinno!! Odpowiedz Link
staruszek_0 Re: 9 grudzień 03.12.11, 18:17 Dzięki za wsparcie, Wielce Szanowna pzk. Troska o poprawność językową, to nie jest takie sobie fiu-bździu. Niestety, analfabetyzm wtórny zbiera żniwo. I często zwycięża... Pozdr. Odpowiedz Link
tdf-888 Re: 9 grudzień 03.12.11, 18:41 no ale miszczuniu analfabetyzm wtórny się nie za bardzo ma do poprawnego pisania dat czy ortografii ;] w czymś jeszcze jesteś taki dobry? bo rozumisz, grunt to zrównoważony rozwój i specjalizacja w pewnych dziedzinach Odpowiedz Link
zielonooka38 Re: 9 grudzień 03.12.11, 15:47 dziękuję za zwrócenie uwagi ale jeśli chcesz z Młodym podyskutować o poprawności języka to proszę założyć sobie osobny watek bo ten jest o spotkaniu dziękuję za uwagę Odpowiedz Link
staruszek_0 Re: 9 grudzień 03.12.11, 15:54 Nie mam o czym dyskutować. Żartobliwie zapytałem Cię, czemu każesz czekać latami. Nie raczyłas odpowiedzieć. Więc JA TOBIE nie mam za co dziękować. A młody niech się uczy. W tym przypadku - nie od Ciebie! Odpowiedz Link
zielonooka38 Re: 9 grudzień 03.12.11, 16:00 nie odczytałam widocznie intencji z literek samych nie widać masz rację lepiej żeby ode mnie się nie uczył Odpowiedz Link
tastefully7 Re: 9 grudzień 03.12.11, 17:27 Ja to mam zawsze problem, czy np. 9 grudzień, czy 9 grudnia. I za nic w świecie moja blond główka nie może tego zapamiętać Odpowiedz Link
pzkpfw-vi-b-konigstiger Re: 9 grudzień 03.12.11, 17:30 a jaki to problem? po prostu dziewiąty (dzień) grudnia Odpowiedz Link
tastefully7 Re: 9 grudzień 03.12.11, 17:34 Aaaaa... takie wytłumaczenie do mnie przemawia z tym "dniem" 10 marca 22 kwietnia 31 lipca 24 grudnia Dzięki, Tyguś! Odpowiedz Link
szarooka.temperufka Re: 9 grudzień 03.12.11, 23:28 o, i to przylecialo! boś głupia i dlatego nie mogłaś pojąć i zapamiętać. toć tego w podstawowce uczą!!!! Odpowiedz Link
zed-is-dead Re: 9 grudzień 03.12.11, 23:30 Tego, że po kropce stawiamy dużą literę - też. To już zupełny elementarz, ale do ludzi o umysłowości ameby nie dociera... Odpowiedz Link
szarooka.temperufka Re: 9 grudzień 03.12.11, 23:35 misiu, albo panie starszy (jak wolisz, bo nie mam ochoty sprawdzać twojego wieku) to nie ty robisz doktorat z filologii i nie ty wydajesz swoje kilkuletnie wypociny drukiem, wiec lepiej byloby gdybys milczal w temacie. Odpowiedz Link
zed-is-dead Re: 9 grudzień 03.12.11, 23:38 A Ty wydajesz? To wystarczający powód, by zakrzyknąć: O tempora! O mores! I faktycznie - zamilknę, bo jakikolwiek dialog z Tobą uwłacza ludzkiej godności i inteligencji Odpowiedz Link
szarooka.temperufka Re: 9 grudzień 03.12.11, 23:43 a widzisz, głupiutki bucu??? patrzysz i nie widzisz, bo ktos mendozie dal po mordzie, czy głupiutkiej panience powiedzial po imieniu, żałosne to jest. ale mam to gdzieś, jeżeli jestes kims pokroju mendozy, to niech cie bog ma w opiece. Odpowiedz Link
szarooka.temperufka Re: 9 grudzień 04.12.11, 00:08 gyubal wahazar to postac witkacego. jezeli "nie czaisz bazy' to podobnie jak 97% tego forum z kulturą jestes na bakier. wiec pasujesz tu, do tej calej reszty. jeszcze fotka kawusi na sniadanko i pierdolenie o słoneczku i czuj sie jak w domu!! Odpowiedz Link
tdf-888 Re: 9 grudzień 04.12.11, 00:13 jesteś okrutna! owszem, mogę być z kulturą na bakier, gdyż nie za często mam okazję z nią obcować, ale czasem zdarza mi się przełączyć kanał na tvp kultura i się zatrzymać na dlużej i oglądać z zainteresowaniem! Odpowiedz Link
blue_phoebee Re: 9 grudzień 04.12.11, 01:51 Po co dajesz się podpuszczać rospieszczonym dzieciom i później dajesz im satysfakcję pisząc, że są okrutne? Dziesięciokrotny doktorat z filologi języka Wysp Zielonego Przylądka nie usprawiedliwia chamstwa. Nie podoba się? Nie chce lekko gadać o kawuni i Słoneczku? TO WON! Nikt jej nie będzie prosił o łaskawe oświecenie kto tu jest idiotką, a kto nie ma kultury. Tak, tak... napisze mi jaka jestem przygłupia i po***rdolona... nawet mnie to nie swędzi w lewy półdupek. A do poziomu Gyubala ma milion lat świetlnych w górę. Odpowiedz Link
bez.pokory Re: 9 grudzień 03.12.11, 16:31 Zielona, wstępnie jestem za, chociaż jak zawsze może mi coś wyskoczyć... a do której można na audiencję się zapisać, bo o 14 to ja mogę jeszcze z pracy nie wyjść. Odpowiedz Link
zielonooka38 Re: 9 grudzień 03.12.11, 16:35 a której Ci pasuje ja się dostosuję do 14 mam spotkania bylebym na zarząd następnego dnia na 11 zdążyła Odpowiedz Link
zielonooka38 Re: 9 grudzień 03.12.11, 20:50 spoko do Krakowa przyjadę specjalnie dla Ciebie nie w interesach Odpowiedz Link
tastefully7 No właśnie 03.12.11, 21:49 A dlaczego tak jest, że zwrócenie komuś uwagi, że robi błędy jest postrzegane jako nietakt lub brak wychowania? Ja przywiązuję dużą wagę do tego jak się pisze i mówi, mając też świadomość własnych braków, ale nie uważam wcale, że zwrócenie komuś uwagi jest czymś nie na miejscu. Odpowiedz Link
czarny.onyks Re: No właśnie 03.12.11, 22:07 a ja lubię mieć własne zdanie i chyba lubię innym podpadać.... i dawno temu zostałam nauczona, ze zwraca się uwagę w 4 oczy, niekoniecznie przy szerszej publice... i jak dla mnie jest to wytkanie i czepianie się..... bo zaznaczam....trzeba mieć w życiu trochę luzu....tym bardziej, że karygodnych błędów nikt tu nie robi... ale chyba nie ma sensu ciągnąć tego tematu, bo schodzimy na poboczny wątek i zamazujemy obraz,a chodziło o spotkanie w Warszawie 9 grudnia...i tyle.... a im dłużnej to pociągniemy wyjdziemy na marudnych, czepliwych i złośliwych samotnych.... . Odpowiedz Link
tastefully7 Re: No właśnie 03.12.11, 22:14 Luz blues Nie ciągnę tematu, tylko tak jak Ty lubię mieć własne zdanie i wrzuciłam swoje 3 grosze z nudów Odpowiedz Link
czarny.onyks Re: No właśnie 03.12.11, 22:26 nieeee... Tyś milusia.... to inne te złe kobiety są, czepiają się panów jak rzep... a Tyś dla nich jak anioł Odpowiedz Link
tastefully7 Re: No właśnie 03.12.11, 22:31 Onyksia, a dlaczego Ty mi psujesz opinię, hę? Milusia=nudna, a taka, to na pewno nie jestem Odpowiedz Link
czarny.onyks Re: No właśnie 03.12.11, 22:36 niedokładnie o to mi chodziło Tobie psuć opinię? nie da się...zostałaś już sklasyfikowana Odpowiedz Link
zed-is-dead Miluś i Miłasia 03.12.11, 22:37 A obok nich Kajko i Kokosz: Tak mi się gópio skojarzyło Odpowiedz Link
zed-is-dead Re: Miluś i Miłasia 03.12.11, 22:45 No, ale nic na to nie poradzę, że byłem (i chyba jestem) wielkim fanem komiksów tworzonych przez Janusza Christę Odpowiedz Link
tastefully7 Re: Miluś i Miłasia 03.12.11, 22:47 Oj Zed, tak się tylko droczę A ja fanem nie jestem, a tym bardziej fanką! I to żadnych komiksów. Odpowiedz Link
zed-is-dead Re: Miluś i Miłasia 03.12.11, 22:49 Żartujesz??? Nigdy żadnych? No nie wierzę. Serio. Nie miałaś nigdy żadnego ulubionego komiksu? Odpowiedz Link
zed-is-dead Re: Miluś i Miłasia 03.12.11, 22:57 W wieku XXI. Co za problem. Można to zrobić w bibliotece Odpowiedz Link
tastefully7 Re: Miluś i Miłasia 03.12.11, 22:58 Zed, już łapiesz? A swoją drogą... w bibliotece jeszcze nie miałam przyjemności Hmm... Mam wyrzuty, że rozwalam wątek Odpowiedz Link
zed-is-dead Re: Miluś i Miłasia 03.12.11, 23:03 Nie miałaś przyjemności, ale próbowałaś? A widziałaś tu kiedyś nie rozwalony wątek? Odpowiedz Link
tastefully7 Re: Miluś i Miłasia 03.12.11, 23:07 Hahaha Nie miałam przyjemności, bo nie próbowałam Heh, ale dawniej zarzucano mi, że nie wypowiadam się na temat i ciagle się chichram Odpowiedz Link
zed-is-dead Re: Miluś i Miłasia 03.12.11, 23:10 Chichranie, to bardzo pozytywna cecha I kto był taki bezczelny, żeby wypominać? Odpowiedz Link
tastefully7 Re: Miluś i Miłasia 03.12.11, 23:15 Aaaa, nieważne kto Widziałeś moje muffinki? Też się pochichrasz Odpowiedz Link
zed-is-dead Re: Miluś i Miłasia 03.12.11, 23:18 Mogę być szczery? One mi bardziej okrągłe nagrobki przypominają, niż renifery Ale ja gópi z urodzenia jestem Odpowiedz Link
zed-is-dead Re: Miluś i Miłasia 03.12.11, 23:28 No bo te "rogi" przybrały formę łudząco podobną do krzyży Odpowiedz Link
tastefully7 Re: Miluś i Miłasia 03.12.11, 23:30 Mówiłam, że będziesz się z nich chichrać? Ciebie nawet mój zrolowany ser śmieszy Odpowiedz Link
zed-is-dead Re: Miluś i Miłasia 03.12.11, 23:35 Bo ja się generalnie śmieję do sera A muffinki pewnie pyszne... Odpowiedz Link
tastefully7 Re: Miluś i Miłasia 03.12.11, 23:38 Nie pewnie, a na pewno A tak, to już wiem, że do sera Odpowiedz Link
zed-is-dead Re: Miluś i Miłasia 03.12.11, 23:41 Cóż - musiałem użyć trybu przypuszczającego, bo nie było próby organoleptycznej, która mogłaby potwierdzić (co można uznać za pewnik), lub sfalsyfikować (nie widzę prawdę mówiąc takiej możliwości) tezę o pyszności Odpowiedz Link
tastefully7 Re: Miluś i Miłasia 03.12.11, 23:45 Pytanie tylko, czy wziąłbyś do ust takie nagrobki Odpowiedz Link
zed-is-dead Re: Miluś i Miłasia 03.12.11, 23:49 Pamiętasz, jakiej muzyki słucham? Teraz na ten przykład ze słuchawek sączą mi się ballady grupy danceowej Morgoth Odpowiedz Link
zed-is-dead Re: Miluś i Miłasia 04.12.11, 00:00 Ale Morgoth, czy przepis na wodzionkę? Odpowiedz Link
zed-is-dead Re: Miluś i Miłasia 04.12.11, 00:03 Przepis jest w tłumaczeniu ze śląskiego przy jarmarku Odpowiedz Link
tastefully7 Re: Miluś i Miłasia 04.12.11, 00:19 Tyż A teraz Miłasia żegna Milusia i idzie spać Odpowiedz Link
tdf-888 Re: No właśnie 03.12.11, 22:27 a jeszcze inni na przewrażliwionych na swoim punkcie Odpowiedz Link
tdf-888 Re: No właśnie 03.12.11, 22:36 chyba wolę taki obrót sprawy od słodkiego pierdzenia Odpowiedz Link
szarooka.temperufka Re: No właśnie 03.12.11, 23:30 ty nie powinnaś bo ty takie orty walisz, ze głowa mała!!! a jak to w piśmie napisane jest: drzazgę w oku brata widzi, ale belkę we własnym...... Odpowiedz Link
tygrysgreen Re: 9 grudzień 03.12.11, 22:47 to do Tapatika było, ale jak widać nie on jeden Odpowiedz Link
zed-is-dead Re: 9 grudzień 03.12.11, 23:00 Bo szachy ćwiczą umysł. A i napić się przy nich kulturalnie można... Odpowiedz Link
staruszek_0 do onyksiowej i innych 04.12.11, 17:37 W Warszawie powielane jest powiedzonko: w każdej sprawie są dwie szkoły - otwocka i falenicka. Może nie powinienem, jednak przez szacunek spróbuję się obronić. W moim środowisku zawodowym panowała taka zasada, że za zwrócenie uwagi na błąd językowy po prostu mówiło się dziękuję! A byli to ludzie o wysokiej kulturze, znający po kilka języków. Znałem też ludzi z innych warstw społecznych. Ci potrafili (powtórzę tu) mówić np. re-na-ult, twierdząc, że tak mówią WSZYSCY. P.S. Twierdzącym, że próbuję się wywyższać, zaręczam, że NIE. Bo niby NAD KIM??? Odpowiedz Link
czarny.onyks Re: do onyksiowej i innych 04.12.11, 17:53 przepraszam, bo zamiast zwykłej rozmowy wyszła przepychanka... czasem intencje są tu rozumiane na opak... ps. są tacy co mówią ...uspać dziecko.....jak mnie to denerwuje Odpowiedz Link
czarny.onyks Re: do onyksiowej i innych 04.12.11, 19:26 no jakby mniej...jeśli mnie pytasz Odpowiedz Link
waganiemama Re: do onyksiowej i innych 04.12.11, 18:40 >Bo niby NAD KIM?? no tak... dla Ciebie jesteśmy nikim Odpowiedz Link
staruszek_0 Re: do onyksiowej i innych 04.12.11, 19:22 Wielu z Was ma w zanadrzu masę talentów, kompetencji. Być może - wybitnych. Wywyższajcie się ile wlezie, opowiadajcie, dzielcie się tym, co potraficie - może ktoś skorzysta... Ja znam swoją wartość, wiem, co potrafię. Z racji uprawianego zawodu (nie, nie nauczycielskiego) doskonaliłem umiejętności z branży językowej przez kilkadziesiąt lat. Zbędne mi jest dowartościowanie z racji górowania nad kimkolwiek z Was. To by było na tyle!!! Odpowiedz Link
tadek.1965 Re: do onyksiowej i innych 04.12.11, 18:54 Zioma po fachu na kilometra wyczuję. Też się stróżowało i tu, i tam. Fantastyczni ludzie, wykształceni, oczytani, piękni. Jak patrzyło się od przodu. Już nie stróżujesz, czy parkingi raczej? Odpowiedz Link
staruszek_0 Re: do onyksiowej i innych 04.12.11, 19:24 Ale mi przygryzłeś!!! W myśl chrystusowej zasady nadstawiam Ci drugi... półdupek. Odpowiedz Link
czarny.onyks Re: do onyksiowej i innych 04.12.11, 19:27 ale tak publicznie...wgryzać się w pośladek koledze...o tej porze..... no nie wiem... Odpowiedz Link
staruszek_0 Re: do onyksiowej i innych 04.12.11, 19:48 Przecież w jeden już mi się wgryzł - nawet nieproszony. Więc miłosiernie - zakładając, że ma takie hobby - zaproponowałem mu drugi... P.S. Mniemam, że zdrowie Ci się poprawiło. Literki jakby z uśmiechem. Tak trzymaj. Odpowiedz Link
tadek.1965 Re: do onyksiowej i innych 04.12.11, 19:52 Nic osobistego. Grzecznie wybrnąłeś, Wadze się pewnie spodoba. I mi także. Odpowiedz Link
waganiemama Re: do onyksiowej i innych 04.12.11, 20:00 mnie?? nie sądzę, żeby ktoś tu się chciał akurat mnie przypodobać... a zresztą, gadajcie sobie Panowie, ja się w to nie mieszam Odpowiedz Link
tadek.1965 Re: do onyksiowej i innych 04.12.11, 20:05 Chodziło mi odpowiedź pod twoim postem. Odpowiedz Link
lesher Re: 9 grudzień 04.12.11, 18:35 Ja niestety o 14:30 mam rozprawę . Może następnym razem się uda. Odpowiedz Link