Dodaj do ulubionych

Informatyczna prośba:)

14.11.12, 16:16
Wiem, że jest tu paru specjalistów zatem poproszę o radę. Chciałabym kupić nowego laptopa stary zasłużył na emeryturęsmile, ale kompletnie się pogubiłam w gąszczu ofert. Podpowiedzcie proszę, na co zwracać uwagę, o co pytać albo bardziej konkretnie, który model kupićsmile Laptop ma być głównie do pracy, do przeglądania internetu, itp. Powinien być szybki i lekki.
Poradźcie coś... proszęsmile
Obserwuj wątek
    • nom73 Re: Informatyczna prośba:) 14.11.12, 16:28
      sammik napisała:

> Poradźcie coś... proszęsmile

A ile planujesz wydać?
      • sammik Re: Informatyczna prośba:) 14.11.12, 20:53
        Oczywiście, im mniej tym lepiej. Myślę, że maksymalnie 3 tys. Chciałabym, by służył kilka lat.
    • lesher Re: Informatyczna prośba:) 14.11.12, 17:38
      Przeglądnij tego wątasa najpierw:
      forum.gazeta.pl/forum/w,12359,137210843,,help.html?v=2
      • sammik Re: Informatyczna prośba:) 14.11.12, 20:54
        Przeczytałam, dzięki, bo coś niecoś więcej już wiem, ale to nadal wiedza mglista niezwyklesmile
    • robert.83 Re: Informatyczna prośba:) 14.11.12, 18:35

Zadaj sobie kilka pytań:

1. Ile chcesz wydać?
      1000 czy 6000?
      2. Do czego ma służyć ?
      Do pracy i netu... ale to za mało, Skarbietongue_out... jakiej pracy? Będziesz siedzieć z nim na kolanach czy będzie miał swoje biurko? Będziesz ślęczeć godzinami nad pisanym przez siebie tekstem czy czasem coś w pracy podglądasz?
      3. Jakie znaczenie ma dla Ciebie namacalna estetyka?
      Gąszcz oferty, wspomniany przez Ciebie, powoduje, że jak już zawęzisz wybór to zostanie Ci jakiś... milion możliwości. Wtedy możesz "wymacać" kilka z nich i kupić tę, która Ci pasuje. Lub... a contrario... możesz niczego nie macać i kupić to co kosztujące o 2 złote mniej niż drugie w kolejce.
      • sammik Re: Informatyczna prośba:) 14.11.12, 21:00
        Robert, szczerze powiedziawszy to w sprawie laptopów za bardzo nie wiem nawet, o co pytać.

> Zadaj sobie kilka pytań:
        >
        > 1. Ile chcesz wydać?
        Tak do 3000 max.
        > 2. Do czego ma służyć ?

> Do pracy i netu... ale to za mało, Skarbietongue_out... jakiej pracy? Będziesz siedzieć
        > z nim na kolanach czy będzie miał swoje biurko? Będziesz ślęczeć godzinami nad
        > pisanym przez siebie tekstem czy czasem coś w pracy podglądasz?

Skarbie, hm jak do blondynkismile Pracuję kilkanaście godzin na lapku, który chodzi niemal non stop. Tak, lubię go na kolanach, bardzo często pracuję jednocześnie na kilku programach (ciężkich ponoć, ale co to znaczy to już nie wiem).

> 3. Jakie znaczenie ma dla Ciebie namacalna estetyka?

Musi być ładny i czarny i lekki - to istotne, bo nie rozstaję się z nimsmile
        I chyba chciałabym HP albo Lenovo. Ale jaki procesor, jaka matryca, jaka karta?
        • robert.83 Re: Informatyczna prośba:) 14.11.12, 21:21
          Jeśli kilka ciężkich programów to procesor i5. Kwota trochę za mała na i7, który jest powiedzmy 40% droższy a komp chodzi 5-10% szybciej.

Wziąłbym komputer z pamięcią (RAM) od 6 GB w górę. Gigabajtysmile.

Matryca... Jak długo pracujesz to polecam 17 a jak ciągle nosisz to maks. 15tongue_out. Rozumiesz co mam na myśli... Sama zdecyduj.
          Jesli chodzi o obraz i szczegóły matrycy - popatrz i sama oceń. Moim zdaniem większość jest identyczna. Jeśli robisz graficzne rzeczy to weź coś z wyższą rozdzielczością (po prostu porównuj wartości wyrażone jako liczby naturalne w okolicach 1000-2000smile).

Firmą bym się za bardzo nie sugerował, bo każda ma swoje lepsze i gorsze modele. Naprawdę polecam dotyk i własne oczka.
          • sammik Re: Informatyczna prośba:) 14.11.12, 21:59
            Robert, dzięki, co nieco się przejaśniasmile
            Zastanowię się nad tym i7, przynajmniej już wiem, że warto. Wg jednak ma większe znaczeniesmile A rozdzielczość to najlepiej jaka? Rozumiem, że im więcej, tym lepiej.
            Zamierzam pójść i podotykać, ale dobrze jest przynajmniej mniej więcej wiedzieć, czego się chce dotknąćsmile
        • puch_atek Re: Informatyczna prośba:) 14.11.12, 21:42
          > Musi być ładny i czarny i lekki - to istotne, bo nie rozstaję się z nimsmile
          brzmi znajomo, tylko ja to slyszalem w wersji niebieskiej smile
          uznalbym to jako punkt wyjscia koledzy doradcy,
          wg mojego nieinformatycznego podejscia smile hihi wink
          • sammik Re: Informatyczna prośba:) 14.11.12, 21:59
            Puchatek złośliwcze!
            • puch_atek Re: Informatyczna prośba:) 14.11.12, 22:04
              oj wcale, znajomosc kobiecej psychiki, tylko staram sie pomoc smile hihi
              • sammik Re: Informatyczna prośba:) 14.11.12, 22:08
                A chcesz porozmawiać o męskiej psychice?smile Ostatnio miałam okazję oglądać, co zaprzyjaźniony pan wyprawiał w salonie samochodowymbig_grin
                • puch_atek Re: Informatyczna prośba:) 15.11.12, 01:52
                  co wyprawial?smile
    • gyubal_wahazar Re: Informatyczna prośba:) 14.11.12, 19:44
      Mam dobrą wiadomość. Twoje wymagania spełnia 100% laptopów. A uwagę warto zwrócić na to, czy po nagnieceniu guzika, działa wink
      • sammik Re: Informatyczna prośba:) 14.11.12, 21:02
        Gubiś to Ty taktongue_out zamiast pomóc koleżance forumowejsad
        • gyubal_wahazar Re: Informatyczna prośba:) 14.11.12, 21:22
          A Samisia odrobiła lekcję czytając wątek zalinkowany przez Lesia ? smile Jeśli tak, to co chce jeszcze wiedzieć, albo gdzie się zgubiła ? Ile lat ma twój obecny laptop i ile orientacyjnie kosztował ?
          • sammik Re: Informatyczna prośba:) 14.11.12, 22:06
            Odrobiła, ale zawsze wolała wagary smile
            Co nieco już wiem, ale poogląda, sprawdzi i będzie dalej prosić o radę.

Mam HP Compaq nx7400, ale to jest staruszek, lata świetlne temu był dobry, na pewno był drogismile
            A właśnie, ile powinien mieć pamięci, najlepiej dużo, bo zużywam sporo.

I bardzo przepraszam, że tak laicko, ale dzięki Waszym podpowiedziom będę wiedziała o co pytać w sklepie.
            • gyubal_wahazar Re: Informatyczna prośba:) 14.11.12, 23:03
              Nawet jak weźmiesz (niemal) najtańszy (ale z laptopów, a nie 10" netbooków), będzie od twojego obecnego lekko licząc 2 razy szybszy.

Na twoim miejscu, wziąłbym tanie Lenovo G580 (i3-3110) i do tego za 200 złych 60GB dysk SSD OCZ. Razem, za 1,800 będziesz miała laptopa który przewyższy twoje potrzeby.

Milcząco założyłem, że nie tłuczesz cadów ani nie obrabiasz filmów, bo byś o tym wspomniała, zamiast ogólnikowego 'do pracy i internetu'

Najlepsze polskie miejsce do oglądania i porównywania : komputronik.pl
              • fuks0 Re: Informatyczna prośba:) 15.11.12, 11:28
                60 GB to jednak strasznie mało, nawet jeżeli nie zamierza magazynować na dysku filmów w FHD (jeden waży 10-20 GB).
                Po pewnym czasie sam system + pliki systemowe będą ważyć 30-40 GB (zakładam, że będzie używała albo win 7 albo win 8). IMO dysk 120 GB to minimum.
                • gyubal_wahazar Re: Informatyczna prośba:) 15.11.12, 12:33
                  Na dysk systemowy, spokojnie wystarczy : 20G na win7 + 40G na programy. Na dane już ma 500G w kupowanym laptopie
                  • fuks0 Re: Informatyczna prośba:) 15.11.12, 13:25
                    Mieć będzie miała 2 dyski, ale chyba ich 2 nie włoży do laptopa na raz, 2 sloty na dysk twardy to rzadkość w laptopach. Oczywiście można ten hdd podłączyć jako zewnętrzny, ale... to mało komfortowe, jeżeli chcemy mieć zawsze oba przy sobie i chcemy używać laptopa także poza swoim własnym mieszkaniem (co innego gdy tylko w domu, albo jeżeli RZECZYWIŚCIE komuś te 20-30 GB wystarczy by mieć zainstalowane wszystkie potrzebne aplikacje oraz móc przechowywać na nim najważniejsze dane).

>20G na win7

U mnie obecnie win 7 sam zajmuje 17,5 gb, do tego hiberfil.sys i pagefile i już jest prawie 23 gb, do tego dochodzą przyszłe aktualizacje, które swoje też zajmują a do tego należy doliczyć jeszcze to co jest standardowo choćby w program files, temp itd.
                    • gyubal_wahazar Re: Informatyczna prośba:) 15.11.12, 15:39
                      Fakt, że niewiele laptopów ma miejsce na 2 hdd, ale za to można wyjąć do niczego już prawie niepotrzebny dvd i przez specjalną kieszeń podłączyć SSD, choć fakt, że nie do wszystkich szerokości dvd są kieszenie.

> U mnie obecnie win 7 sam zajmuje 17,5 gb, do tego hiberfil.sys i pagefile i już
                      > jest prawie 23 gb

Ok. Nawet jeśli po formacie zostaje tylko 55G, to nadal jest ponad 30G na programy. 'Do pracy i neta' aż za dużo
                      • lesher Re: Informatyczna prośba:) 15.11.12, 17:48
                        Przy SSD można a nawet należy wywalić hibernację (a więc i hiberfil) oraz dokupić pamięci do 4 GB (dla systemu 32-bitowego), albo 8 GB (dla 64-bitowego) i wywalić również plik wymiany (pagefile).
                        Przede wszystkim przedłuży to żywotność ssd-ka, ale również przyspieszy system, no i wreszcie nie potrzeba płacić za dodatkową pojemność dysku.
                    • gyubal_wahazar Re: Informatyczna prośba:) 15.11.12, 15:44
                      'Do pracy i neta' nie potrzeba mieć 500GB dysku zawsze przy sobie. Nawet jeśli zabraknie miejsca na SSD, to mieszczący się na luzie w najmniejszej damskiej torebce 32G pendraki zaczynają się poniżej 60 zł
                      • lesher Re: Informatyczna prośba:) 15.11.12, 17:49
                        Poza tym chyba wszystkie nowe lapki mają łącze e-sata przez które można łatwo podpiąć zewnętrzny dysk.
                        • gyubal_wahazar Re: Informatyczna prośba:) 15.11.12, 18:05
                          Nawet jeśli nie ma sata, to nawet ten tani Lenon ma usb 3, szybsze od sata2
            • gyubal_wahazar Re: Informatyczna prośba:) 14.11.12, 23:07
              Jeśli nie dokładałaś pamięci, to zużywasz jej co kot napłakał, bo masz jej raptem 1GB.
              Standard to teraz 4GB i bardzo mało komu potrzeba więcej, a 'do pracy i neta' to aż nadto
            • gyubal_wahazar Re: Informatyczna prośba:) 14.11.12, 23:13
              Zresztą bierz 8G, bo to mniej niż stówa różnicy, a za parę lat łatwiej ci będzie go opchnąć
            • lesher Re: Informatyczna prośba:) 15.11.12, 00:06
              Ja ostatnio kupowałem takie cuś:
              pl.asus.com/Commercial_Notebooks/B53_Series/B53E/
              Całkiem ładnie chodzi, jedynie do dysku twardego (wolny!) mam zastrzeżenia, ale i tak docelowo planuję zmianę na SSD.

Reklamować jednak strasznie mocno nie będę, bo musiałem z serwisu korzystać (z pierdołą, ale jednak).

Napisz do czego dokładniej używasz kompa (jakie programy) - będzie łatwiej coś Ci doradzić.
      • robert.83 Re: Informatyczna prośba:) 14.11.12, 21:22

Mi przyszło z kolei do głowy, żeby spytać gremium o buty mówiąc, że mają być do pracy i mają być wygodne wink.
        • gyubal_wahazar Re: Informatyczna prośba:) 14.11.12, 21:45
          Albo o samochód : ma jeździć, nie psuć się, być ładny, dobry i niedrogi wink
        • puch_atek Re: Informatyczna prośba:) 14.11.12, 21:53
          a prosze Robi, wielosezonowe, z obserwacji, musza byc super wygodne, bo panny czy to -10 czy +30 - nosza smile
          http://img405.imageshack.us/img405/2734/butkidopracy.jpg
          • wmiesciejakrybytramwaje Re: Informatyczna prośba:) 14.11.12, 21:58
            szalenie twarzowe kamasze. Wyglądałabym w nich jak hobbit. Wersja zimowa hobbita.
            • lesher Re: Informatyczna prośba:) 15.11.12, 00:02
              Hobbity na bosaka popierniczają, no!
              • puch_atek Re: Informatyczna prośba:) 15.11.12, 00:08
                maja wlochate stoperki
    • tygrysgreen Re: Informatyczna prośba:) 15.11.12, 08:47
      ja korzystając z wątasa Sammika, żeby już nie podbijać swojego, chciałam niniejszym kolegom podziękować za pomoc
      netbooka jeszcze nie kupiłam, sprawa się odwlekła, ale dzięki wam przynajmniej już wiem czego chcę i jak będzie trzeba wiem czego szukać.
      • robert.83 Re: Informatyczna prośba:) 15.11.12, 11:00

Nie korzytając tylko szoruj do sklepu!!;P

My się naprawcowaliśmy, nagdybaliśmy... risercz zrobiliśmy... a Ty co?!

Zaprawdę, powiadam Ci, od dziś doradzam kobietom po przesłaniu notarialnie poświadczonego zobowiązania do skutecznego wykonania zamiaru.
        • tygrysgreen Re: Informatyczna prośba:) 15.11.12, 11:17
          uuuuu nie bij, wytłumacz
          jak będzie kasa to poszoruję
      • gyubal_wahazar Re: Informatyczna prośba:) 15.11.12, 12:39
        Drobiazg. Jeśli chcesz to wyniuchaj, gdzie masz nabliższy zasięg aero i jeśli to nie więcej niż kilka km, to warto zastanowić się nad anteną, bo właśnie odtrąbili przedłużenie aero do 2016. A są szanse, że i dłużej, bo Solorz ma opóźnienia w budowie
    • czarny.onyks Re: Informatyczna prośba:) 16.11.12, 10:28
      a ja tak trochę z innej półkiwink

używa ktoś z Was ghosta?lub innego programu?
      warto?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka