81belona30 25.09.13, 17:15 -pięknie lśnią zebrane dziś w parku-lubicie kasztany ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wyszeptany-o-zmroku Re: Owoce jesieni 25.09.13, 17:21 Słów kilka jak prać kasztanami. Owoce należy wydłubać ze skorupek (tych brązowych) i pokroić na drobne kawałki lub, w miarę możliwości, rozetrzeć bokiem noża na papkę. Pamiętaj, że jedzenie roślin zawierających saponiny nie jest wskazane i dlatego nie krój ich na desce, na której robisz kanapki i inne jedzenie. Na jedno pranie powinno wystarczyć około szklanki owoców. Roztarte kasztany przekładamy do garnka nie używanego do gotowania jedzenia i zalewamy szklanką wody. Całość stawiamy na gaz, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 10 minut. Następnie przelewamy miksturę (można odcedzić kawałki owoców) do miski, w której dokonamy prania. Do pralki lepiej jest użyć niegotowanych kasztanów pokrojonych na cztery części i włożonych np. do zawiązanej skarpetki. Najlepsze jest to, że w ten sposób możemy za jednym razem wyprać ubrania kolorowe i białe, gdyż saponiny nie uwalniają kolorów z tkanin i dzięki temu nic nie zafarbuje. Do prania białych rzeczy warto dodać łyżkę sody oczyszczonej, aby biel była wyraźniejsza. Odpowiedz Link
81belona30 Re: Owoce jesieni 25.09.13, 17:33 -dziękuję!!!!!!! jutro z rana pójdę na zbiór i w kuchni otworzę fabrykę- do przyszłej emerytury ,jak znalazł . Odpowiedz Link
slayer-ka Re: Owoce jesieni 25.09.13, 17:26 oj zebrałam ich ponad 10kg z małym, nas zasypało. poszły do przedszkola Odpowiedz Link
organza7 Re: Owoce jesieni 25.09.13, 17:30 Och, a gdybyś umiała kopiować teksty jak Kolega powyżej, to mogłabyś niezłe pranie uczynić Och, jakaś Ty niegospodarna Kochanie Odpowiedz Link
wyszeptany-o-zmroku Re: Owoce jesieni 25.09.13, 17:34 Ty,Ty...wódki razem nie pilismy więc my Orgia nie koledzy...co nie? Odpowiedz Link
organza7 Re: Owoce jesieni 25.09.13, 17:43 Zaiste, wódkę pijam w zgoła innym towarzystwie Orgiastycznym a nie megalomańskim. Odpowiedz Link
81belona30 Re: Owoce jesieni 25.09.13, 17:46 -polać wódki mi pod te kasztany,bo przy obieraniu utrudziłam się wielce !!!! Odpowiedz Link
organza7 Re: Owoce jesieni 25.09.13, 17:49 No w Twoim towarzystwie to ja zawsze Pijemy? Odpowiedz Link
slayer-ka Re: Owoce jesieni 25.09.13, 18:02 organza7 napisała: > No w Twoim towarzystwie to ja zawsze Pijemy? To ja przepitkę i zakąskę stawiam Odpowiedz Link
organza7 Re: Owoce jesieni 25.09.13, 18:25 Bardzo lubię konkretne Kobiety A co masz dobrego? Bo ja bym najchętniej schrupała jakiegoś niedobrego pana Odpowiedz Link
slayer-ka Re: Owoce jesieni 25.09.13, 18:47 organza7 napisała: > Bardzo lubię konkretne Kobiety A co masz dobrego? Bo ja bym najchętniej schru > pała jakiegoś niedobrego pana Akurat mam W słoikach, w zalewie Odpowiedz Link
organza7 Re: Owoce jesieni 25.09.13, 18:51 Ale to musiałaś pociąć chyba Bardzo praktyczna jesteś Chcesz mnie za męża? Odpowiedz Link
slayer-ka Re: Owoce jesieni 25.09.13, 19:06 organza7 napisała: > Ale to musiałaś pociąć chyba Bardzo praktyczna jesteś Chcesz mnie za mę > ża? A chcesz do słoika? Ale fakt, nic nie może się zmarnować Ja nie cięłam - sami się przy mnie "pochlastali" Odpowiedz Link
organza7 Re: Owoce jesieni 25.09.13, 19:19 Mnie perspektywa słoika nie przeraża, bo ja tam nie trafię Jak mnie poznasz, to już nie oddasz Nie mówiąc o pakowaniu w słoik Odpowiedz Link
slayer-ka Re: Owoce jesieni 25.09.13, 21:26 organza7 napisała: > Mnie perspektywa słoika nie przeraża, bo ja tam nie trafię Jak mnie poznasz, > to już nie oddasz Nie mówiąc o pakowaniu w słoik Ależ ja ich z miłości tam pakowałam. Sama rozumiesz.. własnie tak się zaczęło Odpowiedz Link
organza7 Re: Owoce jesieni 25.09.13, 21:37 No i teraz już wiem, że jesteś moim ideałem Weź mnie!! Odpowiedz Link
slayer-ka Re: Owoce jesieni 25.09.13, 21:46 organza7 napisała: > No i teraz już wiem, że jesteś moim ideałem Weź mnie!! Ira - bierz mnie Odpowiedz Link
organza7 Re: Owoce jesieni 25.09.13, 21:54 Buuuuuuu Zostań sobie ze swoimi preparatami w słojach Odpowiedz Link
slayer-ka Re: Owoce jesieni 25.09.13, 22:51 organza7 napisała: > Buuuuuuu Zostań sobie ze swoimi preparatami w słojach A skąd ta zmiana No cooooo Odpowiedz Link
wyszeptany-o-zmroku Re: Owoce jesieni 25.09.13, 17:32 z kasztanami to mi się kojarzy.....W Paryżu najlepsze kasztany są na placu Pigalle. Z nieznanych powodów Zuzanna lubi je tylko jesienią...hehe Odpowiedz Link
slayer-ka Re: Owoce jesieni 25.09.13, 17:38 oj kasztanami to ja raz prałam ale tymi do prania - nie takimi. I lipa. Czytałam o nich sporo Pranie wyglądało jak wyprane w wodzie. Już dziś po wielkim bum na nie sami dystrybutorzy polecają prac 2-3 razy zatem..mało to oszczedne. Do tego zapach jakis taki Odpowiedz Link
81belona30 Re: Owoce jesieni 25.09.13, 17:36 -to ucieszyłaś panie przedszkolanki ,zwłaszcza,że w tym roku niewiele kasztanów. Odpowiedz Link
slayer-ka Re: Owoce jesieni 25.09.13, 18:01 81belona30 napisała: > -to ucieszyłaś panie przedszkolanki ,zwłaszcza,że w tym roku niewiele kaszta > nów. A u mnie właśnie wysyp jak nigdy Bosko to wygląda Odpowiedz Link
wyszeptany-o-zmroku Re: Owoce jesieni 25.09.13, 17:36 Eeee tam do samej śmierci nic mi nie będzie więc luzik Odpowiedz Link
organza7 Belonka, dla Ciebie:) 25.09.13, 18:39 Bo mnie natchnęłaś do ładnych nutek... www.youtube.com/watch?v=o4S75gID6uM Odpowiedz Link
mery1mery1 Re: Belonka, dla Ciebie:) 25.09.13, 21:40 U mnie też jakoś kasztanów niewiele w tym roku. Zebrałam mały koszyk, ale do prania to szkoda te kasztany bo takie ładne Odpowiedz Link
81belona30 Re: Belonka, dla Ciebie:) 26.09.13, 09:33 -wielkie dzięki-za pieśni,za wódeczkę! ta ostatnia bardzo dzisiaj byłaby na miejscu,gdy człowieka nosi. Odpowiedz Link
hashimotka88 Re: Owoce jesieni 25.09.13, 20:47 > -pięknie lśnią zebrane dziś w parku-lubicie kasztany ? Lubi się... a szczególnie lubiło się nimi zabawiać i figlarne figurki z nich stawiać Na podobieństwo tego: Ciekawe są takie kasztany w białe ciapki, nie do końca jeszcze dojrzałe. Tak się składa, że żadnego w tym roku, w dłoni jeszcze nie miałam Jedynie kuzynów kasztanów się nazbierało, spoooro. Mam na myśli orzechy włoskie, też w zielonej łupie a żółto - białe w środku Odpowiedz Link
81belona30 Re: Owoce jesieni 26.09.13, 09:30 -cudowny piesek-filutek i ogonkiem macha! dziękuję Motylkowa,bardzo mnie ucieszyłaś Odpowiedz Link
hashimotka88 Re: Owoce jesieni 26.09.13, 22:40 > -cudowny piesek-filutek i ogonkiem macha! hahha też dostrzegłaś ten ogonek, lekko zakrzywiony, merdający ... hmmm czyżby ten ogonek był z ogonka żołędzia zrobiony? Być może. Mi też Ciapek - Filutek się od razu spodobał Odpowiedz Link
wyszeptany-o-zmroku Re: Owoce jesieni 26.09.13, 09:37 Za mnie takie ludki siora robila,bo mnie się nie chcialo Odpowiedz Link
szarlotka_ja Re: Owoce jesieni 26.09.13, 17:13 Łee, u mnie jakoś w tym roku nie obrodziły. Ja osobiście nie znalazłam ani jednego Właśnie wczoraj przechodziłam z pracy do pracy przez park kasztanowy i dzieciaki się tłukły o każdego jednego kasztana. Ja też się rozglądałam ale ani jednego malutkiego nie znalazłam. Szkoda bo uwielbiam kolor kasztanów Żołędzi też jakoś nie ma. Sąsiadka ma takiego dorodnego dęba w ogródku i jeszcze nie natrafiłam na żołędzia Odpowiedz Link