31.10.13, 18:09
Dziś najważniejsze celtyckie święto, którego nazwa oznacza koniec lata (sam e fuin).
Według wierzeń w noc wigilii Samhain duchy osób, które zmarły w trakcie minionego roku, oraz tych, które się jeszcze nie narodziły, zstępują na ziemię w poszukiwaniu żywych, by w nich zamieszkać przez okres następnego roku. Celtowie gasili wszelkie ogniska, kaganki i pochodnie, żeby ich domy wyglądały na zimne i niegościnne, a poza domem wystawiali żywność dla duchów. Sami ubierali się w stare, podarte ubrania i chodzili po wsiach udając brudnych włóczęgów, dzięki czemu miał ich nie zechcieć żaden duch.

Mało kto wie, że chrześcijaństwo tak naprawdę "zaanektowało" to celtyckie święto...
Zresztą podobnie jak Boże Narodzenie (Saturnalia)
Obserwuj wątek
    • tygrysgreen Re: Samhain 31.10.13, 18:17
      zaanektowało, tyle że diametralnie inaczej obchodzi
      wszyscy się stroją i pala ognie
    • 520marzena Re: Samhain 31.10.13, 18:17
      jestem rasowym agnostykiem, i sporo wiem o zapozyczeniach w chrzescijanstwie.smile Do mnie w obecnym stanie zaden duch sie nie przyczepi- szlafrok i recznik na glowiesmile A teraz znikam, bo niektore osoby nie wejda w twoj watek, gdy zostane.smile
      • organza7 Re: Samhain 31.10.13, 18:40
        Weszłamsuspiciousbig_grin
    • mayenna Re: Samhain 31.10.13, 18:37
      Zaanektowało termin i pewne potrzeby ludzkie.
      A u nas były Dziady.
    • szarlotka_ja Re: Samhain 31.10.13, 19:05
      A to się tego nazbierało na koniec października suspicious
      Dziś też Święto Reformacji oraz Światowy Dzień Oszczędzania tongue_out
      • facet699 Re: Samhain 31.10.13, 19:11
        oszczędzania? chyba nie w Polsce.
        • szarlotka_ja Re: Samhain 31.10.13, 19:13
          Jak Światowy to i w Polsce przecie suspicious

Z tymże ja dzisiaj wydałam wszystko co mi na koncie zostało tongue_out
          • organza7 Re: Samhain 31.10.13, 19:15
            O, przewrotna Tybig_grin
            • szarlotka_ja Re: Samhain 31.10.13, 19:17
              No co? big_grin Nasza księgowa nie zrobiła dzisiaj przelewów, wypłaty nie będzie, a koty muszą coś jeść tongue_out.
              • organza7 Re: Samhain 31.10.13, 19:31
                Jasne, kotysuspicious A te buciki to jakiego koloru?tongue_out
                • szarlotka_ja Re: Samhain 31.10.13, 19:36
                  Boshe, ja nie pamiętam kiedy ja sobie ostatni raz buty kupiłam sad
                  • organza7 Re: Samhain 31.10.13, 19:39
                    Na boso w taką pogodę?suspicious Jesteś morsem?
                    • szarlotka_ja Re: Samhain 31.10.13, 19:43
                      A wiesz, bo u nas na wsi, to w gumofilcach cały rok się chodzi suspicious
                      • organza7 Re: Samhain 31.10.13, 19:44
                        E tam, latem to chyba jakieś drewniaki ubierasz?tongue_out
                        • szarlotka_ja Re: Samhain 31.10.13, 20:01
                          Kiyrpce suspicious
                          • organza7 Re: Samhain 31.10.13, 20:05
                            Aaaa, to przepraszamwink
                            • szarlotka_ja Re: Samhain 31.10.13, 20:06
                              Proszę suspicious
                              • organza7 Re: Samhain 31.10.13, 20:25
                                Lotko, a czemu się złościsz?smile
                                • szarlotka_ja Re: Samhain 31.10.13, 20:51
                                  A dlaczego albo na co mam się złościć? suspicious
                                  • organza7 Re: Samhain 31.10.13, 20:59
                                    No nie wiem, bo to Ty czółko marszczyszsmile
                                    • szarlotka_ja Re: Samhain 31.10.13, 21:08
                                      Aaaaaaa, chodzi Ci o to ---> suspicious ?
                                      Toż to moja ulubiona emotka jest big_grin
                                      • organza7 Re: Samhain 31.10.13, 21:09
                                        Aaaaa...big_grin No ładna ładnawink
                                        • szarlotka_ja Re: Samhain 31.10.13, 21:11
                                          W sumie wyboru za dużego nie ma suspicious
                                          • organza7 Re: Samhain 31.10.13, 21:15
                                            Jakbyś o facetach mówiłabig_grin
                                            • szarlotka_ja Re: Samhain 31.10.13, 21:20
                                              Ale o facetach tutejszych? suspicious
                                              • organza7 Re: Samhain 31.10.13, 21:22
                                                Nie jestem kamikadzebig_grin
                                                • szarlotka_ja Re: Samhain 31.10.13, 21:24
                                                  Ja też nie big_grin
                                                  • flirting.shadow Re: Samhain 31.10.13, 21:26
                                                    Ale z nimi (nami?) nie tak? tongue_out
                                                  • szarlotka_ja Re: Samhain 31.10.13, 21:27
                                                    No patrz! Uderz w stół suspicious

O emotkach rozmawiamy, nie facetach tongue_out
                                                  • organza7 Re: Samhain 31.10.13, 21:28
                                                    Myśmy nawet tego stołu nie musnęły, że o uderzaniu nie wspomnęsuspiciousbig_grin
                                                  • szarlotka_ja Re: Samhain 31.10.13, 21:29
                                                    Ale czujność jest suspiciousbig_grin
                                                  • facet699 Re: Samhain 31.10.13, 21:30
                                                    ale o facetach gadacie wink
                                                  • szarlotka_ja Re: Samhain 31.10.13, 21:31
                                                    W którym miejscu? suspicious
                                                  • facet699 Re: Samhain 31.10.13, 21:33
                                                    parę szczebelków wyżej smile
                                                  • torado Re: Samhain 31.10.13, 21:38
                                                    facet699 napisał:

> parę szczebelków wyżej smile

a co o tych facetach było, bo mię się nie chce czytać.....wink
                                                  • szarlotka_ja Re: Samhain 31.10.13, 21:41
                                                    O emotkach było a oni się zlecieli, że niby o nich piszemy tongue_out
                                                  • torado Re: Samhain 31.10.13, 21:43
                                                    szarlotka_ja napisała:

> O emotkach było a oni się zlecieli, że niby o nich piszemy tongue_out

no tacy już są ci faceci, myślą, że cały świat się kręci wokól nich big_grin wink
                                                  • flirting.shadow Re: Samhain 31.10.13, 21:44
                                                    Tylko połowa. Ta nieracjonalna tongue_out
                                                  • torado Re: Samhain 31.10.13, 21:50
                                                    flirting.shadow napisał:

> Tylko połowa. Ta nieracjonalna tongue_out

no pacz....a ja myślałam (zgodnie ze stereotypem), że Wy wszyscy tacy racjonalni,a tylko kobiety takie uczuciowe tongue_out big_grin big_grin
                                                  • facet699 Re: Samhain 31.10.13, 21:54
                                                    a ja myślałem, że wokół Was
                                                  • szarlotka_ja Re: Samhain 31.10.13, 21:56
                                                    Mylisz się, dyskusja cały czas (co prawda okrężną drogą ale jednak) toczy się wokół oszczędzania tongue_out
                                                  • 520marzena Re: Samhain 05.11.13, 18:49
                                                    wiesz, jak sie moja matka na mnie obrazila, kiedy chcialam jej wytlumaczyc ze Matka Boska nie byla Polka? big_grin
                                                  • facet699 Re: Samhain 31.10.13, 21:53
                                                    bo wywołałyście wink
                                                  • szarlotka_ja Re: Samhain 31.10.13, 21:55
                                                    Wilka z lasu? tongue_out
                                                  • facet699 Re: Samhain 31.10.13, 22:04
                                                    głodnego
                                                  • flirting.shadow Re: Samhain 31.10.13, 21:32
                                                    Ale jak je złapać za rękę, to powiedzą, że to nie ich ręka. Kobiety wink
                                          • facet699 Re: Samhain 31.10.13, 21:29
                                            tak z byka patrzeć na wszystkich? to już lepszy zwykły uśmiech
                                            • szarlotka_ja Re: Samhain 31.10.13, 21:30
                                              E tam marudzisz, od razu z byka suspicious
                                              • facet699 Re: Samhain 31.10.13, 21:31
                                                jak chcesz wszystkich wystraszyć to patrz tak dalej wink
                                                • szarlotka_ja Re: Samhain 31.10.13, 21:41
                                                  Ale nadal tu piszesz to znaczy, że aż tak bardzo Cię nie odstraszyłam suspicious
                                                  • facet699 Re: Samhain 31.10.13, 21:55
                                                    ja twarda sztuka jestem i mnie trudno spławić ale wrażliwego odstraszysz jak nic wink
                                                  • szarlotka_ja Re: Samhain 31.10.13, 21:58
                                                    Ja jestem wrażliwa i to powinno wystarczyć suspicious
                                                  • torado Re: Samhain 31.10.13, 22:02
                                                    szarlotka_ja napisała:

> Ja jestem wrażliwa i to powinno wystarczyć suspicious

ładnie napisane smile
                                                  • facet699 Re: Samhain 31.10.13, 22:04
                                                    no toteż mówie, nie dość że wrażliwa to jeszcze straszysz wink
                                                  • szarlotka_ja Re: Samhain 31.10.13, 22:09
                                                    Bo generalnie jestem nudna suspicious
                                                  • facet699 Re: Samhain 31.10.13, 22:13
                                                    a w to nie uwierzę
          • facet699 Re: Samhain 31.10.13, 19:19
            smile i miliony idą właśnie z dymem albo obmarzają na mrozie
        • flirting.shadow Re: Samhain 31.10.13, 19:21
          W Polsce co rok jest Rok Oszczędzania. Raz na jakiś czas ludzie sobie zaszaleją tylko.
    • s-t-x Re: Samhain 31.10.13, 21:22
      tzw chrześcijaństwo po mistrzowsku adaptuje się do epoki a katolicyzm jest zabawniejszy niż niejedna mitologia. ,,religia to uznanie naszych obowiązków za boskie nakazy"
      proszę admina o pozostawienie textu w cudzysłowach.
    • mayenna Re: Samhain 01.11.13, 07:06
      Wczoraj był także Światowy Dzień Czarnego Kota. To święto najbardziej mi pasuje.
      Panzerna,. pozdrowienia dla Gackasmile
      • hashimotka88 Re: Samhain 01.11.13, 09:00
        ooo i ja mam czarnucha - Fightera, przybłęda. Przyszedł do nas a na ogrodzie spuszczone dwa psy. Suczki nigdy nie przepadały za kotami, mam na myśli obce. Nie dopuszczały ich. Ten z początku po drzewach chodził, po dachu. Pierwszy raz jak go u siebie zobaczyłam to leżał na schodach gdy z góry schodziłam. Bardzo mnie nie zdziwił bo myślałam, że to nasz stary ale.... ten był mały smile potem dostrzegłam, że to nowość. No i Figter wywalczył swoje miejsce w zagrodzie.
        Hmmm czarne koty mają mniej kocie oczy, tzn. mają je żółte (na moim przykładzie kota) heheh to ja już mam bardziej kocie big_grin Jednak żółte dobrze się z czarnym futrzakiem komponują.
    • slayer-ka Re: Samhain 05.11.13, 18:40
      Najciekawsze jest to, że Boże Narodzenie to wcale nie dzien narodzin.....ale zapytaj dziś katolika kiedy się narodził to się zdziwi big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka