jaga_22 14.06.12, 21:33 Kliknąć na kwadracik w dole filmu,będzie na cały ekran pontu.eenet.ee/player/kalakotkas.html pontu.eenet.ee/player/konnakotkas.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lusia_janusia Re: Rybołów i orły 14.06.12, 22:27 JAGO teraz dopiero prawie co zasiadlam do kompa i juz ciemno, tylko slychac odzew ptakow, ale jutro rano napewno zagladne. Czy to jest ten co mamy na Vistuli do podgladania??.. -Lusia- Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Rybołów i orły 14.06.12, 22:59 JAGO dzieki, mielismy tutaj tez czaple ale zawsze staly tylem do nas, tak byla ustawiona kamera. Wiem ze ludzie, ktorzy ogladaja sokoly w Glogowie maja podglad na Kanade i USA na ptaszydla i inne zwierzeta, tak sie doczytalam z ich wspisow. -Lusia- Odpowiedz Link
tetika Re: Rybołów i orły 15.06.12, 07:01 biedulka , jaka zmeczona dziobem sie podpiera i zasypia na siedzaco. Odpowiedz Link
tetika Re: Rybołów i orły 15.06.12, 07:08 wlasnie sie pierwsze piskle na moich oczach wyklulo Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Rybołów i orły 15.06.12, 09:11 JAGO Dzisiaj poogladalam dw dniazda, ale sie boje czy nie bede ogladala takich dramatow jak w gniezdie bocianow. Okropnosci???.... W tym pierwszym ma juz jedno piskle, ale cos mi sie wydaje ze gniazdo jest slabe, bo gdy chodzila po nim w kolo, to z podzpodu spadaly patyki , Teraz pytanie czy nie wyleci jakas dziura od spodu i piskleta przez nie wypadna na dol. TETIKO to dzisiaj bylas polozna, jak to rannym ptaszkom sie szczesci. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Rybołów i orły 15.06.12, 09:16 Troche narobilo mi sie bledow przy pisaniu poprzednim, ale to wyniklo z pospiech, dzisiaj mam troche czas napietyy przepraszam. Odpowiedz Link
kendo Re: Rybołów i orły 15.06.12, 09:58 fajnie ustawione kamerki widac dokladnie a nie tak jak u bielika bialego,glowy na poczatku tylko bylo widac ptasztdlom, to fajnie ogladac jak sie nowe zycie rodzi, widzialm jak pierwszy jezyk wykluwal sie i jak delikatnie mama sie w gniazdu ruszala by skorupke wyjac i zjesc. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Rybołów i orły 15.06.12, 10:15 Lusia,gniazda wyglądają na solidne,same przecież budowały. Człowiek by takiego nie zrobił na czubku drzewa ,dobrzy budowlańcy. Odpowiedz Link
kendo Re: Rybołów i orły 16.06.12, 13:20 pontu.eenet.ee/player/konnakotkas.html obserwowalam karmienie jednego maluszka(bo tylko chyba jest jedno piskle tu) jak delikanie mialo podawane do dziobka w odpowiednio duzych keskach, bardzo opiekunczy rodzic. jak malenstwo mialo keskow dosyc, odwrocilo sie co nieco od rodzca, glowke polozylo do spania... cudny widok jednym slowem. Odpowiedz Link
kendo Re: Rybołów 16.06.12, 13:29 pontu.eenet.ee/player/kalakotkas.html bo ryba karmi swe dziecie, i to chyba byl losos bo mieso w takim kolorze, zdrowa ma ditke maluszek strasznie niepradne malenstwo i ruchliwe przy karmieniu.... 2st jajek do wylegniecia,sa takie w cetki, ze niemal cieko zauwazyc-zlaly sie ze sciolka gniazda. ciekawe czy sie wylegna maluszki. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Rybołów 16.06.12, 15:03 pontu.eenet.ee/player/kalakotkas.html przytrzymuje pazurem,odrywa i karmi malucha Odpowiedz Link
irene.jg Re: Rybołów 16.06.12, 15:12 Fajnie mamusia karmi swe dziecię. Chyba wiatr jest duży. Odpowiedz Link
tetika Re: Rybołów 16.06.12, 15:44 zanim wylaczylam komputer to chciala mu dac , ale jeszcze nie chcial slodki jest maluch , ale wiatr faktycznie jest potezny. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Rybołów 16.06.12, 20:46 Faktycznie nowe zycie, milo patrzec jak nie dzieja sie tragedje, miejmy nadzieje, ze tutaj bedzie jedzenia pod dostatkiem. Ladne zdjecie. -Lusia- Odpowiedz Link
tetika Re: Rybołów 17.06.12, 12:56 dzis zajrzalam , patrze a tam juz dwa puchate klebuszki tylko wichura okropna gniazdem miota. Odpowiedz Link
kendo Re: Rybołów 17.06.12, 15:14 nie widzialam maluszka drugiego,zadnego, wieje tam okropnie, a to drugie szponowate karmilo swego maluszka zaba... Odpowiedz Link
tetika Re: Rybołów 17.06.12, 18:42 widac mam szczescie, ale wiatr co zajrze to wiekszy. oby im sie nic nie stalo. gdzie takie wiatrzyska sa??? skad to zdjecia? Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Rybołów 17.06.12, 19:28 Z Estoni Tetiko , ja patrze krotko, bo mi sie w glowie kreci, musialabym chyba zazyc Aviomarin, te drzewa sa tak rozkolysane przez wiatr, ze faktycznie jest obawa ze moze nawet tego maluszka wydmuchac z gniazda? -Lusia- Odpowiedz Link
tetika Re: Rybołów 17.06.12, 19:40 patrze to samica ciagle siedzi, chyba tez ma obawy. ja tez zerkam tylko bo jak tak wieje to sie nic nie dzieje w gniezdzie. mam nadzieje ze jutro juz bedzie lepiej. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Rybołów 18.06.12, 12:46 Brawo Tetika,upolowałaś a drzewa dalej się kołyszą. Odpowiedz Link
kendo Re: Rybołów 19.06.12, 09:30 ale masz szczescie "podpatrywane" Teti mam nadzieje,ze pisklaczki nie pozadziobywuja sie na smierc,jak to gdzies w jakims gniezdzie sie stalo, i zostal tylko jeden maluszek. tak ja podgladam i bardzo opiekuncza jest dla maluszkow. Odpowiedz Link
tetika Re: Rybołów 19.06.12, 10:06 to co mi sie u nich podoba to karmienie. Maluchy siedza spokojnie i co jakis czas matka im wtyka do dziobka kesek mieska. Nie ma zadnego otwartego dzioba, zadnego darcia. spokojna rodzinna gniazdowa atmosfera Mo i jak sie maluch wykluwa to samica sie mu bardzo uwaznie przyglada Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Rybołów 19.06.12, 12:21 Czyli Tetiko mozna powiedziec, rodzina modelowa na pokaz, zobaczymy jak piskleta podrosna, beda potrzebowaly wiecej jedzenia, to bedzie konkurencja i przepychanki, podejrzewam?... -Lusia- Odpowiedz Link
jagodajna Re: Rybołów 19.06.12, 22:54 Hmmmmm.....tak się zastanawiałam dlaczego na "Jesieni..." nie ma dyskusji pod moimi bądź co bądź obrazowymi postami z podanymi linkami...teraz już wiem bo tutaj tak pięknie rozmawiacie. IMHO.... są pewne zasady Jago, może nie pisane.... dla mnie oczywiste. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Rybołów 19.06.12, 22:59 Mi cos przeszkada w naladowaniu, caly czas kreci na obydu linkach i wchodza czarne plansze bez obrazu. A szkoda.... -Lusia- Odpowiedz Link
kendo Re: Rybołów 20.06.12, 08:42 hej Jagodajno, no ja sie przeciez wpisuje i dyskutuje z Twoimi watkami i z Toba, pozdrawiam cieplutko w moich progach... tez nie laduje mi od wczoraj stronet szponowatych.. Odpowiedz Link
kendo Re: Rybołów 20.06.12, 08:46 kendo napisała: > hej Jagodajno, > no ja sie przeciez wpisuje i dyskutuje z Twoimi watkami i z Toba, > pozdrawiam cieplutko w moich progach... > > tez nie laduje mi od wczoraj stronet szponowatych.. *Jagodajno a przyjzyj sie na ten watek, tez "cienko" my z Lusia najwiecej wklepalysmy wpisow(bo blizej serca z tego miasta gdzie mieszkamy kamerka pokazuje sokoly) forum.gazeta.pl/forum/w,11086,134679095,134679095,wedrujacy_sokol.html ale kazdy chyba wybiera to co lubi czy akurat ma na dzisiaj ochote.... pozdrawiam Odpowiedz Link
kendo Re: Rybołów niedaleko miasta na wielkim jeziorze 22.06.12, 08:35 www.webbkameror.se/djurkameror/kristianstad/fiskgjuse_live.php ornitolodzy naukowcy z Lund sledza dwie pary rybolowow,przypieli im GPS i wiedza,ze fruna do zachodniej Afryki i ponownie wracaja nad wody "miastowe" nawet nie wiedzialam,ze tak blisko mnie nastepne "widowisko", mam nadzieje,ze tragicznie sie nie skonczy. kamerka troche inaczej umocowana, ale pewnie nie bylo innej mozliwosci. Odpowiedz Link
kendo Re: Rybołów niedaleko miasta na wielkim jeziorze 22.06.12, 09:03 uchwycilam pare w gniezdzie na pierwszym zalaczonym zdjeciu widac jednego maluszka moze jest wiecej glebiej w gniezdzie. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Rybołów niedaleko miasta na wielkim jeziorze 22.06.12, 10:00 No faktycznie,to rob zdjecia, jak przyjade to bede ogladala. -Lusia- Odpowiedz Link
kendo Re: Rybołów niedaleko miasta na wielkim jeziorze 24.06.12, 09:10 *Lusia, kamerka za daleko ustawiona, widocznosc nieciekawa, ale podgladac bede i sledzic w Kurierze.... a pozatem te wyklute w linkach z czlowki, sliczny aprtyt maja i ladnie rosna, rodzice dzielnie sie nimi opiekuja, i orla pada deszcze od wczoraj, u rybolowa wieje okropnie... Odpowiedz Link
tetika Re: Rybołów niedaleko miasta na wielkim jeziorze 24.06.12, 09:34 hihihi biedny orzel wyglada jak ...zmokla kura a nie orzel a ja rybolowy tak dzielnie obserwuje???? no prosze jak to sie czlowiek nie zna Odpowiedz Link
kendo Re: Rybołów i orly 24.06.12, 09:47 ciekawie je gogladac przy karmieniu i jak juz piora dostaja, sa takie niopradne w czyszczeniu sie,przewracaja sie...... pozniej juz tylko "machniecie skrzydlami" i z gniazda wywfruwaja Odpowiedz Link
kendo Re: Rybołów i orly 26.06.12, 10:12 pontu.eenet.ee/player/kalakotkas.html duza roznica rozwoju miedzy piskletami, ale rodzice zdobywaja pokarm i karmia to najwieksze,pierwsze sie rospycha do jedzenia i juz piorka dostaje, pontu.eenet.ee/player/konnakotkas.html maluszek pieknie rosnie, kuleczka puchu jeszcze, ale dzielnie sobie puszek dziobkiem "spulchnia" widzialam, jak mam skarmila cala mysze ..a wcinal ,jakby z rok niejadl.. "moje sokoly" nie wracaja na noc do gniazda,choc noc deszczowa i chlodna. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Rybołów i orly 26.06.12, 10:53 Orlica lubi się przyglądać swojemu maluchowi. Odpowiedz Link
kendo Re:Bieliki 26.06.12, 13:10 www.lasy.gov.pl/bielik no sa juz duze i opierzone w piora, mama jeszcze karmi a te jeden przez drugiego wydzieraja sobie keski... w pewnym momecie myslalam ze sie pobija o spadniety duzy kes... wieje strasznie u nich, ciekawe kiedy wyfruna z gniazda? Odpowiedz Link
kendo Re:rybolow 27.06.12, 14:41 strasznie tam wieje ,tak groznie slyszy sie to wiatrzysko mama zostawila maluszki same... juz im piorka wychodza i zlewaja sie z podszyciem gniazda.... leza cicho przytulone do siebie... Odpowiedz Link
kendo Re:orzel 28.06.12, 10:34 pontu.eenet.ee/player/konnakotkas.html alez "przemeblowanie w gniezdzie robi... maluszek rosnie i powieksza salon, a on cierpliwie znosi wszelakakie "poszturchiwania...cudnie tak ogladac ich. Odpowiedz Link
kendo Re:rybolow 29.06.12, 18:42 pontu.eenet.ee/player/kalakotkas.html leza nakarmione i ciezko je zauwazyc, tak" zlaly sie z wysciolka gniazda" mama co rusz te wielgasne klody przeklada czasami sie balam ,ze na ktoregos maluszka rzuci... poprawia obramowanie gniazda bo ten najwiekszy juz skrzydelkami sie podpierajac po claym gniezdzie chodzi, ryzyko,ze wypas moze. fajnie rosna maluchy Odpowiedz Link
kendo Re:rybolow 30.06.12, 09:40 gniazdo obramowane duzymi ciezkim klodami, akurat maluszki sie o nie glowkami opieraja. sa bardzo ruchliwe... ciekawe czy przezyja wszystkie trzy, maluszek nakarmiony jako ostani i spokojnie dzemie widac,ze jaet bardzo goraco... polowanie tez jakies slychac, a moze tylko strzelnica w poblizu...bo na polowanie jeszcze za wczesnie, a moze to wyrab lasu jest?? Odpowiedz Link
kendo Re:czym orlica karmi maluszka? 30.06.12, 20:12 widac,ze jakies jagnie przytargala do gniazda, bo miesko maly je a na welne odwraca glowke.. pontu.eenet.ee/player/konnakotkas.html sam tez sie podsuwa i dziobnie pare razy..fajnie to wyglada Odpowiedz Link
tetika Re:czym orlica karmi maluszka? 01.07.12, 13:05 Orlica sprytniej wybrala miejsce na gniazdo, maluszkowi widac ze goraco , ale nie cierpi, natomiast u rybolowow niestety maluch musza sie chronic tylko w cieniu rodzica. widac pootwierane dzioby.... Odpowiedz Link
jaga_22 Re:czym orlica karmi maluszka? 01.07.12, 15:48 Orlątko się wygrzewa,a u rybołowa same zostały 3 pisklaki.Tak szybko dyszą Odpowiedz Link
kendo Re:czym orlica karmi maluszka? 01.07.12, 16:02 lubie je podgladac, rybolow ma faktycznie gniazdo jak na "patelni.." szkoda maluszkowa w upal i w ulewe, orlatko jes slodziaste.. fajnie skrzydelka wyciaga i nuzke jednoczesnie a mam dumna sie przyglada. Odpowiedz Link
kendo Re:rybolow/orlatkoa 02.07.12, 09:02 u orlatka leje strasznie, biedaczysko za wielkie by pod mame sie schowac... rybowowica mama nakarmila dzieciaczki i i leza "pokotem" bo widac,ze goraco juz tam maja. Odpowiedz Link
kendo Re:rybolow/orlatkoa + bielineki 02.07.12, 10:00 pada u nich strasznie www.lasy.gov.pl/bielik a bielinki ucza sie same juz zajadac na razie w gniezdzie... Odpowiedz Link
jaga_22 Re:rybolow/orlatkoa + bielineki 02.07.12, 16:22 Wkurzona jestem na rybołowa Odrywała kęsy i tylko dwom dawała,a ten trzeci biedak ani razu nie dostał,za to próbował sam kilka razy dziobnąć mięcho. Odpowiedz Link
kendo Re:rybolow/orlatkoa + bielineki 02.07.12, 17:23 tez sie wnerwilam Jagus, tak bylo u sokolow,ze ten najmniejszy resztki zjadal.... ale przed lunchem widzialam, jak te dwa wielkoludy lezeli a karmila maluszka, az sie sam wycofal od jedzenia,mial dosyc. Odpowiedz Link
jaga_22 Re:rybolow/orlatkoa + bielineki 02.07.12, 21:00 Po jakimś czasie jeszcze zajrzałam i ten trzeci był karmiony. Widocznie rybołów umie zliczyć tylko do dwóch i boi się pomyłki. Odpowiedz Link
tetika Re:rybolow/orlatkoa + bielineki 03.07.12, 09:35 eee no dba o nie wszystkie tak samo. musza miec teraz goraco bo maluchy schowane w cieniu rodzica.... Odpowiedz Link
kendo Re:rybolow/orlatkoa + bielineki 03.07.12, 15:58 a ja mysle, ze dal dwoch wiekszych ,wieksze kawalki ryby rwie a dla maluszka musi mniejsze i chyba z praktycznego punktu rwie najpierw duze a na koncu juz tylko male keski.... tez wydaje mi sie ze dbaja rodzce o nie.... ten najwiekszy juz po "niewidocznych piorkach dzibkiem przeciaga".... Odpowiedz Link
jaga_22 Re:rybolow/orlatkoa + bielineki 03.07.12, 19:16 ale to mały żarłok pontu.eenet.ee/player/konnakotkas.html Odpowiedz Link
kendo Re:rybolow/orlatkoa + bielineki 03.07.12, 21:33 tak,maluszek zarloczek orlatko, a pozniej skrzydelka rozlozy i spi podgladajac czasami jednym spepkiem.... a rosnie ladnie grubasinski.... pontu.eenet.ee/player/kalakotkas.html te tez sa zarloki,maluszek podjada i chowa sie pozniej pod skrzydlo tego najwiekszego, fajnie to wyglada, bo podpycha sie jak czolg... dziergalam i obserwowalam jak sobie maja.... maluchy nakarmiona mam usypia na stojaco....co rusz jednak sprawdza co sie wokol dzieje Odpowiedz Link
kendo Re:rybolow/orlatkoa + bielineki 07.07.12, 12:01 pontu.eenet.ee/player/kalakotkas.html widac maja bardzo duszno, maluchy pootwierane dzioby, usiluja sie pod skrzydlami mamy schowac.... pontu.eenet.ee/player/konnakotkas.htmlorlatko juz w piorka zaczyna obrastac, przyjmuje rozne pozycje lezenia,tak musi byc chyba goraco... Bielinka kamerke juz chyba zamkli bo mi nie wchodzila, wiec zdjelam z czolowki. Odpowiedz Link
tetika Re:rybolow/orlatkoa + bielineki 07.07.12, 12:45 biedny rybolow dzoib otwarty, widac ze jej sie pic chce bardzo a maluchy pod skrzydlami , cierpi cala czworka. Odpowiedz Link
jaga_22 Re:rybolow/orlatkoa + bielineki 08.07.12, 13:20 Rybołowy i orlątko akurat są karmione. Odpowiedz Link
kendo Re:rybolow/orlatkoa + bielineki 12.07.12, 09:01 pontu.eenet.ee/player/kalakotkas.html jakos zaparowala sie kamerka u rybolowa, maluszki rosna ladnie i apetyt tez maja... mamma dzielna znosi wielkie dluie galezie do obramowania gniazda... maluchy pilnie obserwuja co sie dzieje w pokoju.. wyobrazam sobie ile wazy to gniazdo?? pontu.eenet.ee/player/konnakotkas.html orzelek juz piorka dostaje i jaki duzy, jak ogladam je tylko teraz raz dziennie widac roznce,jak szybko rosna i w piorka przybieraja... wczoraj skubal maluch mamme za piorka u lap mamma zdziwiona patrzala na niego z "gory" to przestawal... moze chcial sie bawic ale prosil o jedzenie w ten sposob. Odpowiedz Link
tetika Re:rybolow/orlatkoa + bielineki 12.07.12, 17:19 popsuli moje rybolowy ((((((((((((((((((((((((((((9 a maluchy juz pomalu by sie do latania szykowaly buuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu i jak ja je bede teraz obserwowac. takie sliczne maluszki juz sa (((((( Odpowiedz Link
kendo Re:rybolow/orlatkoa 12.07.12, 17:30 *Teti, moze to chwilowe zamkniecie kamerki, cos byla pare dni jakas zadymiona.... szkoda,bo rano jeszcze bylo OK.... Odpowiedz Link
tetika Re:rybolow/orlatkoa 12.07.12, 17:47 nie zadymiona tylko pewnie jakies mlode w nia "trafilo" zaraz sprawdze jeszcze raz Odpowiedz Link
kendo Re:rybolow/orlatka 12.07.12, 18:18 kamerka jeszcze nie dziala.... pozostal orzel, teraz leje tam, mam zaslonila malucha,chociaz chyba tylko glowke schowal pod piers, bp przeciez urosl. ide sobie na spacer,bo nie pada.... Odpowiedz Link
tetika Re:rybolow/orlatka 12.07.12, 18:39 ciezki zywot maja ci ptasi rodzice dopiero jak sie patrzy dzien po dniu to widac ile pracy musza wlozyc i cierpliwosci i poswiecenia dla tych maluchow. Odpowiedz Link
jagodajna Re: Rybołów i orły 12.07.12, 21:00 Dzień dobry wszystkim. Kendo nie martw się, rybołowy są, kamerka czynna. W godzinach popołudniowych nad ich gniazdem rozpętała się wichura straszna /oni to nazwali sztormem/. Małe leżały w gnieździe ale mama ledwie się utrzymywała...zobaczcie filmik z tego wydarzenia ESTLAT Osprey Nest - The storm 12.07.2012. Teraz kamerka działa ale pada deszcz. małe schowane pod skrzydłami pontu.eenet.ee/player/kalakotkas.html Podaję link do innego gniazda rybołowów na Litwie - sceneria podobna tylko małe już prawie duże pontu.eenet.ee/player/zivju-erglis.html Odpowiedz Link
jagodajna Re: Rybołów i orły 12.07.12, 21:03 PS. Zajrzałam do Was bo chciałam poczytać Kendo o Twoich sokołach, przykre bardzo wiadomości, echhhhhhhhh ci ludzie...... Odpowiedz Link
kendo Re: Rybołów i orły 13.07.12, 09:12 *Jagodajno, dzieki za odwiedziny i nowego linka pontu.eenet.ee/player/zivju-erglis.html tylko jednego rybolowa widzialam, jak slrzydla trenowal, majestatyczny widok.... tak zobaczymy,kiedy ruszy piapierowa przesylka z biura do biura by wyslac do ameryki na badanie prob... *Teti juz masz kamerke OK...ciesz sie.. pontu.eenet.ee/player/kalakotkas.html zwija sie mama rybowa i karmi w akordowym tepie malucha a ten miedzy keskami "drze dzioba...ot,niedozarty maluch... pontu.eenet.ee/player/konnakotkas.html ta niepogoda byla chyba jednoczesnie i u orla wczoraj, opadalo strasznie,miedzy galeziami nie odczuli tak strasznie jak rybolowy...okropnosci jednym slowem... Odpowiedz Link
kendo Re: Rybołów i orły 15.07.12, 10:10 pontu.eenet.ee/player/kalakotkas.html dzieciaczki sa karmione, braklo jedzenia i "popiskuja" ze zjadliby wiecej znowu wieje strasznie u nich pontu.eenet.ee/player/konnakotkas.html dzieciaczek juz silnie na nogach stoi i macha skrzydelkami... Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Rybołów i orły 15.07.12, 11:14 Rybołowy straszne wiercipięty,a orlątko jest śliczne. Odpowiedz Link
tetika Re: Rybołów i orły 16.07.12, 12:28 jak sie wystraszylam, to najmlodsze najpierw nie bylo widoczne spod rodzenstwa a potem sie nie ruszalo.....a wieje dzis im tak ze myslalam ze wypadlo na szczescie jest i wszystko jest w porzadku. ale widac roznice tygodnia miedzy datami urodzin... to starsze ajk rozprostowalo skrzydla pod wiatr to juz gotowe prawie do latania Odpowiedz Link
kendo Re: Rybołów i orły 16.07.12, 12:32 wczoraj mieli straszna ulewe z burza, maluszki rozpychaly sie ktory najlepiej ma sie schowac chocby pod jedno piorko mamy... alez im wlalo strasznie, pozniej slonko wyszlo i czas karmienia, maluszek sie nie zalapal, bo koniec rybki bylo....dzis niemam czasu sledzic... Odpowiedz Link
tetika Re: Rybołów i orły 16.07.12, 15:57 nooo maluszek taki troszke zaniedbywany jest, wczoraj wieczorem widzialam jak sie dopominal a samica go zlekcewazyla mam nadzieje ze nic mu sie nie stanie i jeszcze im pokaze.... wogole w zlym miejscu maja to gniazdo. orlica lepiej "pomyslala" Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Rybołów i orły 16.07.12, 17:52 Ale orlątko żarte,kiedy nie zajrzę,to matka go karmi. Odpowiedz Link
kendo Re: Rybołów i orły 17.07.12, 09:40 orlatko teraz tez karmione, stalo juz stabilnie i pare kesow na stojaco zjadlo, probujac rowniez sam dziobnac w miesko... a trio?-rybolowie dziec.... fajnie w rzadku leza i obserwuja rodzicow siedzacych na galezi opodal, tera widac czekaja na dostawe rybki, bo mama siedzi w gniezdzie i co rusz dziobe wskazuje na srodek ganiazd maluchy wodza glowami do rory czyli tam rybka "lata" *Teti, no moze nie zanalezli innego lepszego miejsca na gniazdo... sa juz duze i nie mieszcza sie pod skrzydla mamy Odpowiedz Link
kendo Re: Rybołów i orły -OSTRZEZENIE 20.07.12, 11:40 taka plansze pokazuje moj kompik strony na rybolowa i orla sa zarazone wirusem i nie otwieraja Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Rybołów i orły -OSTRZEZENIE 20.07.12, 11:51 U mnie normalnie się otwierają i nic mi się nie pokazuje,że jest jakieś zagrożenie. Odpowiedz Link
tetika Re: Rybołów i orły -OSTRZEZENIE 20.07.12, 13:19 normalnie sie otwieraja. i widze ze mlode rybolowy juz zaobraczkowane Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Rybołów i orły -OSTRZEZENIE 20.07.12, 13:29 Faktycznie zaobrączkowane,a może Kendo natrafiła jak je obrączkowano i dlatego nie było obrazu. Odpowiedz Link
kendo Re: Rybołów i orły -OSTRZEZENIE 20.07.12, 15:27 ze ma taka sile w gore uniesc... przeciez to ciekie musi byc, wiedzialam jak ukladala poprzedni wielgasny/gruby, brala w dziob u meblowala, czasami upadl na maluszka...balam sie,ze im krzywde zrobi... a wszystko mozliwe, ze moglam trafic na obraczkowanie i strona byla zamknieta.... narobilam paniki z samego ranca.............. ale ostroznosci nigdy za wiele... Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Rybołów i orły -OSTRZEZENIE 21.07.12, 20:21 W gniazdach wszystko w porządku,byłam przed chwilą. Odpowiedz Link
kendo Re: Rybołów i orły -OSTRZEZENIE 21.07.12, 20:34 to niewiem czemu moj kompik tak mnie ostrzega.... moze bede "na zimne dmuchac".... i podczytywac Jagus Twe relacje rybolowe i orle.. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Rybołów i orły -OSTRZEZENIE 23.07.12, 14:24 I co dalej masz ostrzeżenie? Maluchy obiadują. U orlątka okropny wiatr. Odpowiedz Link
kendo Re: Rybołów i orły -OSTRZEZENIE 24.07.12, 09:51 *Jagus nie zagladam w te linki teraz.... przedtem je obserwujac widzialam, jak juz probowaly same rwac sobie rybie keski ale widac bylo,ze sa za slabe w dziobach... Odpowiedz Link
tetika Re: Rybołów i orły -OSTRZEZENIE 25.07.12, 07:26 Piekne sa te ptaki, czuje sie troche jak matka chrzestna tych rybolowow a orzelek codziennie nabiera grozniejszego wyglada jeszcze tydzien temu to byla biala kepka puchu ciekawa jestem czy uda mi sie zaobserwowac pierwszy wylot z gniazda Odpowiedz Link
kendo Re: Rybołów i orły -OSTRZEZENIE 25.07.12, 09:27 dzieki Wam za zdjecia, te moge ogladac bez ryzyka... co dzien na nie patrzalam po kilka razy, Teti fajnie okreslilas orla, ..ze co dzien robi sie "grozniejszy" a jaki bedzie piekny w pelni doroslosci?????? wczoraj zajzalam jednak i plansza"jak byk ostrzegawcza"..... wiec jestem zdana na Wasza laske , za ktora z gory dziekuje.... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Rybołów i orły -OSTRZEZENIE 25.07.12, 10:13 Widac masz jakis mocny kod co nie dopuszcza wirusa, bo u mnie czasami pokaze sie kolo z jakims czerwonym znakiem, to ze strachu zaraz wylaczam. Ale dzisiaj weszlam na rybolowy i byla pora karmienia, a tata siedzial na galezi, bo bylo widac cien w gniezdzie, Pozniej weszlam na samotnego orla mial juz jedna mysze i zastanawial sie czy ja konsumowac, i za chwile dostal nastepna, zwiesil glowe nad nia i myslal,???... -Lusia- Odpowiedz Link
kendo Re: Rybołów i orły -OSTRZEZENIE 25.07.12, 10:18 no wlasnie, mam cos innego zainstalowane co nie dopuszcza do ogladania.... ale moze i dobrze,przezyje" niedosyc radosci ptasiej" przez Wasze komentarze i zdjecia bede sie cieszyc ich rozwojem *Lusia, tez mialam tak ostanio, ze raz ogladama i bylo OK, az nagle wskaiwala plansza z "hukiem" na czerwono...tez wylanczalm.... i teraz za kazdym razem mam plansze....wiec nie wchodze, dziecie z urlopu wroci to sie dopytam co??? to?? Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Rybołów i orły -OSTRZEZENIE 25.07.12, 11:38 Rybołowy i orlatko mają dzioby otwarte ,musi im być bardzo gorąco. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Rybołów i orły -OSTRZEZENIE 27.07.12, 11:00 Jagodajna ma zdolności,muszę Wam pokazać,jakie już duże orlątko. > > ...a jeszcze jak się w górę wyciągnę..... > > > Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Rybołów i orły -OSTRZEZENIE 27.07.12, 14:22 Ja szansam i ogladam b.krotko, bo sie boje wirusa. Rosna i w piorka obrastaja. -Lusia- Odpowiedz Link
kendo Re: Rybołów i orły -OSTRZEZENIE 27.07.12, 16:24 himhi... *Lusia nie pomoze obejzenie na krotko, jak juz otworzylas linka i jest "on zarazony" to masz go w swoim kompie... po ostanim otwarciu dalej tylko plansze ostrzegawcza milam... a Jagodajnie i Tobie Jagus sliczne dzieki za zdjecia, faktycznie orlatko duze juz i fajnie "piers prezyl do przodu" rybolowy tez duze ale one jakos pozno sie rozwijaj chyba, bo widac sa karmione, a orzellek ,widzialam przed "ta plansza" ze juz sam probowal dziubac/skubac miesko.. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Rybołów i orły -OSTRZEZENIE 27.07.12, 18:49 Lusiaaaa! najlepszy humor dnia Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Rybołów i orły -OSTRZEZENIE 28.07.12, 10:34 Gimnastyka,drugi mu się przygląda. Odpowiedz Link
kendo Re: Rybołów i orły 28.07.12, 10:44 *Jagus-dzieki no slicznie rosna i juz w calosci pieknymi piorami pokryte, no,niech cwicza skrzydla.bo sa olbrzymie i musza je umiec zlozyc i otworzyc sprawnie... Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Rybołów i orły 29.07.12, 17:45 Na orlatko napadł jastrząb,nie wiem czy żyje,bo nie ma go w gnieździe,matka przyniosła pokarm i bardzo piokała.Orlątko na filmiku nie dało się,ale nie widzę go w gnieździe. Odpowiedz Link
kendo Re: Rybołów i orły 29.07.12, 21:15 o jejku, znowu by byla nastepna tragedia?????????? Jagus sprawdzaj czy jest w gniezdzie.... Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Rybołów i orły 29.07.12, 21:44 Jest Kendo,to jest małe orlątko,a nie matka,ale się zmienił,sam już je. U mnie jest filmik,nie umiem go przenieść jak jastrząb go napada i ciągnie, ale dzielnie się wybronił. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Rybołów i orły 29.07.12, 22:07 Ja juz sie naogladalam tragedi z bocianami, z mala sowka, jak kot wybral male szpaki z gniazda, z sokolami, natura jest jednak okrutna. I to prawda szansze przezycia tylko maja ci najmocniejsi. Podobnie jest i u ludzi,???? -Lusia- Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Rybołów i orły 30.07.12, 10:07 W gniazdach wszystko w porządku,tylko dlaczego orlątko ciągle jest samo? Odpowiedz Link
kendo Re: Rybołów i orły 30.07.12, 10:30 ogladalam filmik z atakiem jastrzebia, po odparciu, orlatko dlugo wolalo na pomoc a rodzic zaden sie nie zjawil?? gdziez one przybywaja? powinno chociazby jedno byc gdzies w poblizu "na wrcie" dostaje chyba jedzenie.... a na noc moze rodzice sie zjawiaja?? Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Rybołów i orły 30.07.12, 11:13 Jednak nie zostało samo,matki nie widziałam,ale dostał zwierzątko podobne do kreta,wczoraj też takiego dostał z poczatku nie chciał jeść,ale wieczorem zjadł jak zgłodniał. Maluch ma większe zapotrzebowanie na pożywienie.Ćwiczy też skrzydła. Odpowiedz Link
kendo Re: Rybołów i orły 30.07.12, 12:06 jakiez to zycie ptactwa... nawet czlek sobie sprawy nie zdaje, jak one sobie wychowuja dzieci.... dobrze,ze ma sile juz keski obrywac, ten czas kiedy podgladalam to dziobek jeszcze slaby byl i mocowal sie bardzo. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Rybołów i orły 31.07.12, 23:31 Mama kontroluje piorka czy sobie dobrze ulozyl??? -Lusia- Odpowiedz Link
kendo Re: Rybołów i orły 01.08.12, 09:05 dzieki Jaga za zdjecie.... rosnie orlatko pewnie teraz w sile, bo widac ,ze wzrostem jest jak rodzic.... Odpowiedz Link
kendo Re: Rybołów i orły 02.08.12, 16:59 ooo bidulek, ja mysle,ze mama siedziu troche u gory na galezi, lub przelatuje gora.... duzy juz urosl.. dzieki Jagus za zdjecie... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Rybołów i orły 02.08.12, 18:34 Tak samemu to mu sie chyba bardzo nudzi, ja podejrzewam ze on tylko sie rusza i piorka czysci jak rodzie widzi w poblizu lub na galezi, od chwili tej napasci,-okropnos,tragiczne zywoty tych jedynakow-. -Lusia- Odpowiedz Link
kendo Re: Rybołów i orły 02.08.12, 19:12 a myslisz Lusia, ze jak by ich dwa bylo, nie zostali by napadnieci? moze nawet jeden by i wypadl z gniazda w ciaganiu sie.... widzialas jak jastrzab przeliczyl sily i niepodolal sciagnac orla.... slicznie wielkie ma skrzydla jak otworzy do cwiczenia. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Rybołów i orły 02.08.12, 20:32 Moze jakby obydwa stawili mu opor A jastrzab by sie zdezorientowal i by odlecial??? -Lusia- Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Rybołów i orły 03.08.12, 14:42 Coś mi się wydaje,że były 2,tylko matka go zadziobała. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Rybołów i orły 03.08.12, 14:53 Nie gadaj Jago, zreszta zwierzeta same reguluja i wiedza czy beda w stanie wykarmic mlode, To samo jest w stadzie wilkow, tylko jedna Alfa samica moze miec szczeniaki, i inne samice pomagaja w ich wychowaniu. -Lusia- Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Rybołów i orły 03.08.12, 18:48 Ale trafiłam jak orlica przyniosła jakieś zwierzatko,a ten maluch w całości połknął. Miał problem,ale w końcu mu się udało. Odpowiedz Link
kendo Re: Rybołów i orły 03.08.12, 18:57 o swiecie, ale zarloczek mlody... co to dla niego taki malutki kesek.... skrzydla ma olbrzymie... a to nie to gniazdo, o ktorym pisano wczesniej j Jagodajna wspominala rowniez, ze maluch zadziobal malucha, podczas gdy mam piorka sobie ukladala.... Odpowiedz Link
kendo Re: Rybołów i orły 05.08.12, 12:01 pontu.eenet.ee/player/konnakotkas.html wposcilo mnie dzis do orla i rybolowa akurat na drugie sniadanie,jak tak od niechcenia sobie skubal keski... pontu.eenet.ee/player/kalakotkas.html czyzby jeden rybolow juz latal?,czy wypadl z gniazda? widze tylko dwie sztuki... Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Rybołów i orły 05.08.12, 16:56 To fajnie,że już Cię wpuszcza. Posiłek u rybołowów,co on takiego trzyma w pazurach? Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Rybołów i orły 05.08.12, 17:46 Ja nie wiem , ale cos mi sie wydaje ze ten jeden z rybolowow juz lata, i przylecial do gniazda z ryba. drugi od niego tigal -zebral- i udalo mu sie odebrac kawalek, a ten najmniejszy z jolei zabral ja temu drugiemu , to bylo juz tylko kawalek ogona , i zjadl, a teraz w trojke domagaja sie o wiecej jedzenia. -Lusia- Odpowiedz Link
tetika Re: Rybołów i orły 06.08.12, 08:32 a ja wlasnie zobaczylam pierwszy lot tego drugiego a co sie naprzymierzal polecial zrobil kolko i do gniazda potem odpoczal i znow dawaj cwiczyc nowa umiejetnosc przyjemnie bylo patrzec tego najstarszego wogole nie widze dzis. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Rybołów i orły 06.08.12, 08:42 Ja natomiast podejrzalam jak matka przyniosla rybke, Pozostawila ja i odfrunela sama. Jeden zlapal ja w dziob i probowal jesc, byli tylko 2 w gniezdzie, na galezie niewidocznie siedzial ten trzeci. Narobilo sie wrzasku i trzeci zfrunal do gniazda. Ten biedak co zlapal rybe polozyl sie na niej, schowal, dopiero po chwili jak towarzystwo ucichlo, podniosl sie i zaczal ja jesc, i jeden z nich podszedl do niego i wyrwal mu ja i sam zjadl b.szybko, podejrzewam, ze to byl wlasnie ten co juz fruwa. -Lusia- Odpowiedz Link
kendo Re: Rybołów i orły 06.08.12, 09:12 czyli dorastaja juz maluchy dobrze ze sa na razie jeszcze wszystkie ciekawe co im zycie"zgotowalo" czy przezyja wszystkie.... fajnie tak obserwowac nature Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Rybołów i orły 06.08.12, 11:07 Ciekawie to opisałaś Lusiu.Jeden rybołów jest cwany.Wczoraj też widziałam jak się rozpłaszczył na gnieździe,a potem coś podskubywał spod siebie. Odpowiedz Link
tetika Re: Rybołów i orły 06.08.12, 14:28 ten najmlodszy rybolow to lada moment tez poleci bo juz podskakuje w gniezdzie i macha skrzydlami jak szalony ten co rano zaczal latac jeszcze wraca do gniazda, ale rodzicow to juz wcale nie widze. maluchy skazane chyba same na siebie. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Rybołów i orły 06.08.12, 16:15 Oh jak bardzo mi szkoda orlątka, Jagodajna u mnie napisała, Przykra wiadomość odnośnie orlątka z tego gniazda. Gniazdo jest puste i ....będzie puste. Wcześniej pisałam o ataku jastrzębia na to pisklę orła. Tak też się stało i wczoraj, nie wiadomo czy ten sam czy inny jastrząb ponowił swój atak i niestety pisklę nie żyje....Wydarzenie samej napaści zobaczyli widzowie z kamerki i natychmiast powiadomili telef. odpowiednie osoby. Ktoś pojechał zobaczyć co się dzieje i znalazł pod drzewem już nieżywe/zadziobane orlątko...został zabrany do badań/sekcji w klinice dr.Madisona /wszystkie ptaki /zwierzęta tam są leczone/. Stwierdzono tam, że za góra 2 tygodnie by już sobie fruwał. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Rybołów i orły 06.08.12, 16:24 to chyba nie to gniazdo,w naszym dalej widzę orlątko,a to puste gniazdo. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Rybołów i orły 06.08.12, 16:27 JAGO ale to chyba nie ten co i ja na niego podgladam????, bo przeciez rano go obserwowalam, te linki na VIstuli obok siebie na nie podgladam- i pozniej nastepny link te trzy rybolowy, To przykre , bo sie przyzwyczajamy ich obserwujac, i tu nagle spotyka ich tragedia, - smutne- -Lusia- Odpowiedz Link
kendo Re: Rybołów i orły 06.08.12, 17:15 pontu.eenet.ee/player/konnakotkas.html orzel jest i wcina miesko-to chyba ten co sale sie podglafalo pontu.eenet.ee/player/tooni.html a to drugie to juz musi byc innego orla, gdzie dziecie wyfrunelo ale powraca pewnie na noc... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Rybołów i orły 06.08.12, 17:19 W to drugie puste gniazdo nigdy nie zagladala, to jest chyba ,to co Jaga o nim pisze, ze jastrzab zaatakowal orlotko, i znaleziony zostal pod drzewem martwy???? -Lusia- Odpowiedz Link
tetika Re: Rybołów i orły 06.08.12, 20:56 rybolowy musialy miec chyba dzis bardzo goraco bo dopiero teraz najmlodszy ktory jeszcze nie lata odzyl i sie zwawiej rusza. A orlatko ciagle same az mi go szkoda Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Rybołów i orły 06.08.12, 23:23 No chyba bardzo mu sie nudzi, obserwowalam jak jadl kreta, nie mog sobie poradzic, -Lusia- Odpowiedz Link
tetika Re: Rybołów i orły 07.08.12, 08:46 dzis orlatka nie ma w gniezdzie, chyba juz sobie lata samo. A nie wiecie czemu nie widac ciagle trzeciego rybolowa? bo ten srodkowy ciagle wraca do gniazda i na noc jeszcze tez. podekrzewam ze temu jednemu cos zlego sie moglo stac. szukalam na wiki to napisali ze mlode jeszcze ze dwa tygodnie po rozpoczeciu latania wracaja do gniazda a jego ciagle nie ma Odpowiedz Link
tetika Re: Rybołów i orły 07.08.12, 08:47 a orlatko siedzi sprytnie schowane poza zasiegiem kamerki widac ma dosc podgladactwa. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Rybołów i orły 07.08.12, 08:51 Mi sie wydaje, ze jest glodne, bo kwili, wczorajsze kreciki pozjadal, nic w gniezdzie sie lezy, na pozniej. Moze niedlugo przyleci "garkuchnia" -Lusia- Odpowiedz Link
tetika Re: Rybołów i orły 07.08.12, 09:04 no do rybolowow trzecie z rodzenstwa zawitalo az mi lzej sie zrobilo Odpowiedz Link
tetika Re: Rybołów i orły 07.08.12, 09:04 a to najmlodsze to dzis najpozniej jutro poleci , juz strasznie trzepocze skrzydlami Odpowiedz Link
kendo Re: Rybołów i orły 07.08.12, 09:42 pontu.eenet.ee/player/konnakotkas.html orlatko dostalo jakiegos malego ptaszka, polknelo w calosci, wskoczylo na niewidoczna galas , zeskakujac cwiczy wielkie skrzydla Odpowiedz Link
kendo Re: Rybołów i orły 07.08.12, 10:04 pontu.eenet.ee/player/kalakotkas.html jak slicznie startuja juz do fruwania, zrobi okrag w gorze, sledzony z gniazda przez pozostale 2st rybolowy.... laduje na galezi obok by rodzenstwo mialo wiecej miejsca na trenowanie skrzydel niepokoi mnie ten wystajacy tak szpiczasto patyk w gniezdzie, przy ladowaniu niefortunnym moze byc tragedia... Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Rybołów i orły 07.08.12, 10:08 Najpierw leżał jak długi ,a po chwili już ćwiczy Odpowiedz Link
kendo Re: Rybołów i orły 07.08.12, 11:19 o jejaaaaaaaaaaaaaaaaaaa ?????????? czyby naprawde dostal wiatr w skrzydla, czy tylko skuli sie na odpoczynek za swierkiem?? ale moze faktycznie byl juz czas by tes sprawnych skrzydel zrobic... trzymajmy kciuki za szczesliwe ladowanie w gniezdzie., Odpowiedz Link