Dodaj do ulubionych

Zakaz wstepu :)

28.01.14, 10:42
Poproszę zakaz wstepu do wszelkich księgarni, stacjonarnych, internetowych bo kurcz e zbankrutuję big_grin

Znowu nie oparłam sie pokusie i nakupowałam ksiązek, wytachałam wielką torbę, ehhh gdzie ja to pomieszczę ? uncertain do pdfów przekonac się nie umiem, bo nie pachną drukiem, kartek przewracac sie nie da. Tradycjonaliści maja przegwizdane na całej linii wink
Obserwuj wątek
    • puch_atek Re: Zakaz wstepu :) 28.01.14, 10:55
      Eee tam, na pewno mozna kupic jakis perfum o zapachu papieru, rozpylac przy oswajaniu sie z ebookami wink , w tle mp3 z odglosem szelescacego papieru, a na tv kominek, 21 wiek big_grin
      • ame_belge34 Re: Zakaz wstepu :) 28.01.14, 11:10
        hahahaha no jest to jakiś pomysł big_grin

Gwen, ja nigdy ksiązek nie sprzedaję tongue_out bo lubie do nich wracać
    • mayenna Re: Zakaz wstepu :) 28.01.14, 12:00
      Jakbyś chciała coś oddać to ja chętnie przyjmęsmile
      • ame_belge34 Re: Zakaz wstepu :) 28.01.14, 12:14
        bede pamiętać, choc tematyka chyba specjalnie Cię nie zainteresuje bo w większości to historia smile
        • mayenna Re: Zakaz wstepu :) 28.01.14, 12:54
          Zainteresuje. Bardzo lubię historię. Ale niekoniecznie z myślą o mnie te książki. Przekazuję jak mam coś polskiego dla szkoły w Solecznikach.
          • tapatik Re: Zakaz wstepu :) 28.01.14, 13:33
            Co to są Soleczniki?
            • mayenna Re: Zakaz wstepu :) 28.01.14, 14:33
              tapatik napisał:

> Co to są Soleczniki?
              To taki okręg na Litwie, gdzie jest spora Polonia i szkoła, która uczy polskiego.
              • tapatik Re: Zakaz wstepu :) 29.01.14, 07:42
                Jakie książki są im potrzebne?
    • green.amber Re: Zakaz wstepu :) 28.01.14, 12:38
      zrobiłaś spis, żeby nie kupić tej samej po raz kolejny?? wink
      zapach i szelest swoją drogą, czytnik ma tę zaletę, że zawsze masz prawą kartkę, bo wiadomo, że lewą czyta się mniej wygodnie wink ale nie wszystko wychodzi w wersji elektronicznej...
      • ame_belge34 Re: Zakaz wstepu :) 28.01.14, 12:44
        spisów nie robię bo zazwyczaj wiem co mam, powieści dość często wychodzą w wersjach jednotomowych, więc kłopot powtarzalności odpada. Jedynie przy duzych seriach, albo kupuje systematycznie kolejny numer, albo wykreslam kupione z listy zakupowej wink jeszcze nie zdarzyło mi sie powtórzyć tytułu.
    • tapatik Re: Zakaz wstepu :) 28.01.14, 12:59
      Kumpel kupił kiedyś kundla. Małe toto, ponoć czyta się lepiej niż zwykłą książkę, ale jakoś nie mogę się przekonać.
      • ame_belge34 Re: Zakaz wstepu :) 28.01.14, 13:03
        no własnie ja też nie, choc to świetne rozwiązanie do tramwaju wink

boszzz ja się chyba starzeję big_grin
        • puch_atek Re: Zakaz wstepu :) 28.01.14, 14:26
          boszzz ja się chyba starzeję big_grin
          przekonasz sie dopiero o tym kiedy przyjdzie ci kiedys przeprowadzic biblioteke smile
          • ame_belge34 Re: Zakaz wstepu :) 28.01.14, 14:30
            już raz tego dokonywałam, tylko księgozbiór był połowe mniejszy smile

kolejnych przeprowadzek w najblizszym czasie nie przewiduję smile
            • tapatik Re: Zakaz wstepu :) 29.01.14, 07:39
              Nigdy nie mów nigdy.

Co Twoja dziecina czyta?
      • tfu.tfu Re: Zakaz wstepu :) 28.01.14, 14:42
        marzę o kundlu, a właściwie dwóch, jeden do czytania, drugi do spacerów wink
        • ame_belge34 Re: Zakaz wstepu :) 28.01.14, 14:46
          takiego do spacerów miec nie moge, moze wiec zastanowię się nad tym doczytania
          • tfu.tfu Re: Zakaz wstepu :) 28.01.14, 20:06
            ja na razie też nie, ale kundel do czytania chwilowo nie jest moim najpilniejszym wydatkiem, bu!
            ale ponoć są inne czytniki, tańsze a wcale nie gorsze wink
      • bez.pokory Re: Zakaz wstepu :) 28.01.14, 15:08
        Książki papierowe są poza konkurencją, ale Kindle
        to jest TO, co jest w moich planach zakupowych. Na tablecie średnio lubię, bo bateria momentalnie pada. Odkładam na Kundelka już od jakiegoś czasu, ale zawsze w międzyczasie jakiś niespodziewany wydatek się trafi.
        Czekam więc... na bogatsze czasy...
        Kiedyś będzie mój
        • ame_belge34 Kundelek :) 28.01.14, 15:20
          a nie ma jakiegoś tańszego odpowierdnika innej firmy ?
          • puch_atek Re: Kundelek :) 28.01.14, 15:47
            Sa, zobacz sobie oferte np w empiku. Tylko warto poczytac jakies recenzje. Tanio czasem znaczy drogo. Kumpel pare lat kupil wlasnie empikowy I narzekal ze jakis tam formatow mu nie czyta itd ale od tego czasu sporo moglo sie zmienic I moze inne firmy dogonily amazona czy sony jesli chodzi o jakosc.
          • bez.pokory Re: Kundelek :) 28.01.14, 16:00
            pewnie jest, ale się już tak tego Kundla u koleżanki namacałam, ze mnie jeszcze większa ochota na niego naszła smile
            • green.amber Re: Kundelek :) 28.01.14, 16:06
              dorwij kogoś z Onyxem, nie wiem czy nie lepszy... winktongue_out
              • czarny.onyks Re: Kundelek :) 28.01.14, 19:28
                ??
                ale ze o co chodzi???
                • bez.pokory Re: Kundelek :) 28.01.14, 19:40
                  Onyksowa, chodzi o to:
                  https://gadzetomania.pl/images/2009/03/onyx-boox-ebook-reader.jpg
                  • czarny.onyks Re: Kundelek :) 28.01.14, 20:02
                    aaa....no proszę....

to jak już przetestujecie to powiedzcie, co lepsze...
                    ja też się noszę z kupnem, bo dżwiganie ksiązek bywa męczące...
                • silencjariusz Re: Kundelek :) 28.01.14, 19:42
                  O czytniki?
        • zajonc.o.poranku Re: Zakaz wstepu :) 28.01.14, 23:14
          Nawet bym się w pewnych okolicznościach dał namówić na Kindle albo coś podobnego. Bym. Ale w aktualnych nie dam. Ileż się kiedyś naczytałem dlaczegóż to papierowe książki są takie drogie. Bo autor (góra 20% z tego co gdzieś widziałem), bo papier, bo druk, bo magazyn, bo sklep, bo prowizje. I mamy książki elektroniczne. Odpada wszystko poza wydawcą i autorem. No to pewnie mamy elektroniczne książki po 5 zł? A guzki. Kosztują z dokładnością do złotówki tyle co papierowe. Pazerność, drodzy państwo, nic innego tylko pazerność. A pazerności mówimy stanowcze NIE. Jak mam wydać 40 zł na książkę to chcę ją mieć. Książkę, a nie prawo do jej czytania na 3 urządzeniach. Chcę móc ją pożyczyć moim przyjaciołom. Chcę żeby każdy zostawił tam zaznaczone własne ulubione kawałki. A na koniec chcę żeby stała na półce i żeby po prostu dobrze wyglądała. I nikt mi jej nie skasuje aktualizacją oprogramowania.
          Nie, przerzucę się na elektroniczne (doceniam wszak rozliczne ich zalety) wtedy gdy do każdej kupionej papierowej dorzucą mi elektroniczną gratis, albo będę mógł ją kupić oddzielnie za nie więcej niż 5 zł. Tyle za książkę jest w stanie dać każdy. I sprzeda się nie w 5000 egzemplarzy, tylko w 75000. Po 5 zł kupię każdą ilość.
          • puch_atek Re: Zakaz wstepu :) 28.01.14, 23:55
            5 pln? no dajze cos biednym autorom zarobic smile
            ceny ebookow sa ciut nizsze, choc fakt, nie zawsze, szczegolnie amazon przegina i zdarzaja sie ceny nawet wyzsze niz wydan papierowych (wtf?), ale takie publio to zawsze oferuje ebooki po nizszych cenach - non stop prowadza rozne promo, to wydawnictw, to autorow i knizki ida za kilkanascie zlotych, co juz jest rozsadniejsze.
            No i nie zapominajmy o ogromnych zasobach darmowych.
            A wracajac do cen, kiedys sluchalem audycji radiowej, jakas komisja badala w US doniesienia o zmowie cenowej. Ale jak sie domyslam malo z tego wyniklo, bo jak kiedys szukalem pewnej pozycji to w kilku roznych sklepach online znalazlem po dokladnie tej samej cenie, rownej wydaniu papierowemu... maksymalnie bezczelne. Ale luzik, mam swojego Chinczyka, ktory oferuje knizki po 2 usd i jak mnie pazernosc systemu wkurzy to kupuje u niego wink
          • puch_atek Re: Zakaz wstepu :) 29.01.14, 00:04
            ps. a, i pozyczamy sobie z przyjaciolmi nasze ebooki, hihi, dosc pokazna siec, jak cos nowego dobrego do niej wpada to idzie w obieg smile
            • zajonc.o.poranku Re: Zakaz wstepu :) 29.01.14, 07:42
              puch_atek napisał:

> ps. a, i pozyczamy sobie z przyjaciolmi nasze ebooki, hihi, dosc pokazna siec,
              > jak cos nowego dobrego do niej wpada to idzie w obieg smile

Ale to zapewne nie do końca legalne, a papierową książką możesz rozporządzać jak chcesz. Wiem, że na urlop łatwiej zabrać jeden czytnik i 20 książek niż 20 książek, ale w metrze lepiej mi się czyta książkę.
              • ame_belge34 Re: Zakaz wstepu :) 29.01.14, 08:57
                Ja raczej myślałam o czytniku, bo cegiełki, które czyatm w domu są mało poręczne do wozenia ze sobą. Czy ściaganie z sieci jest legalne na własny uzytek ? Jeśli mam książkę w formie papierowej, chyba nie mam ochoty płacic za nia podwójnie.
                • puch_atek Re: Zakaz wstepu :) 29.01.14, 10:01
                  znalazlem cos takiego, z grudnia 2012, nie mam pojecia czy to jest aktualny stan prawny.

"Samo ściąganie filmów z internetu nie jest nielegalne i nie grozi za to odpowiedzialność karna. Zgodnie z prawem takie działanie można bowiem uznać za dozwolony użytek osobisty. Art. 23 ustawy o prawie autorskim mówi, że wolno nieodpłatnie korzystać z już rozpowszechnionego utworu. Użytkownik nie ma obowiązku nakazanego prawem sprawdzenia legalności, a więc wolno pobierać pliki z sieci bez konieczności uzyskania odrębnej zgody uprawnionego lub zapłaty wynagrodzenia.
                  (…wink
                  Niezależnie od tego, czy dysponujemy filmem na legalnym nośniku, pobranie tego samego filmu z sieci w celu osobistego użytku jest dozwolone.
                  (…wink
                  Policja nie kontroluje osób, które mają na komputerze filmy i muzykę, którą ściągnęły z sieci. Ściąganie plików muzycznych z internetu na własny użytek nie łamie prawa, bo mieści się w granicach dozwolonego użytku.
                  (…wink
                  Zgranie kilku utworów z sieci i nagranie ich na płytę stanowi użytek rozrywkowy. Płytę taką możemy nawet podarować, na co z kolei pozwala nam art. 23 ust.2 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Zakres własnego użytku osobistego obejmuje korzystanie z pojedynczych egzemplarzy utworów przez krąg osób pozostających w związku osobistym, w szczególności pokrewieństwa, powinowactwa lub stosunku towarzyskiego.
                  (…wink
                  Ściąganie z internetu książek w formie elektronicznej, czyli e-booków – dozwolone. "

zrodlo
                  • ame_belge34 Re: Zakaz wstepu :) 29.01.14, 10:21
                    no to już jak sumienie będe miała czyste, to zapytam czy w pdf mogę ściagać, czytniki widzą taki format ?
                    • bez.pokory Re: Zakaz wstepu :) 29.01.14, 16:35
                      nie wiem czy wszystkie, ale znam czytniki, które "widzą" pdfy, ale pdfy średnio się czyta
                      z tego co się orientuję najpopularniejszy format czytnikowy to epub i mobi
                      pdfy możesz przerabiać na ten format (co prawda nieco tracą na jakości, ale czytać się da)
                      polecam calibre
          • puch_atek Re: Zakaz wstepu :) 01.02.14, 11:16
            a propos cen mam fajny przyklad, oczywiscie szczegolny przypadek wink
            wczoraj przeczytalem sobie artykul na temat ' Zniewolonego' , glosno o nim przy okazji filmu, ktory zainteresowal mnie ksiazka.
            Cena empik 32 pln, ebook 21 pln, na amazonie lyknalem ebook za 99centow smile
    • zielonooka38 Re: Zakaz wstepu :) 28.01.14, 13:20
      nie wszystkie książki są w pdf wink

mam ten problem z dziecięciem - nie do wyleczeniawink
      • ame_belge34 Re: Zakaz wstepu :) 28.01.14, 13:26
        ja się właśnie tego obawiam, bo moje mimo ze 5 latnie już ma cały regalik swoich ulubionych pozycji i wymysla nowe wink
        • zielonooka38 Re: Zakaz wstepu :) 28.01.14, 13:33
          spoko - biblioteka śląska jest miejscem dla nas przyjaznym wink
    • zajonc.o.poranku Re: Zakaz wstepu :) 28.01.14, 19:56
      gwen75 napisał:

> A tam! Przeczytasz książkę i wystawiasz na Allegro! Po co Ci w domu przeczytana
      > książka? wink

Jak po co? Nie rozumiem pytania.
      • ame_belge34 Re: Zakaz wstepu :) 28.01.14, 20:12
        chociaż ty mnie zrozumiesz smile
        • pzkpfw-vi-b-konigstiger Re: Zakaz wstepu :) 28.01.14, 20:37
          ja też! ja też Koleżankę rozumiem smile
          chociaż ja to powinnam mieć zakaz wstępu w inne miejsce - do pasmanterii...
          to jest mój nałóg, pasja i namiętność big_grin
          • ame_belge34 Re: Zakaz wstepu :) 28.01.14, 20:44
            To ja jeszcze embargo na sklepy plastyczne poprosze big_grin farby, lakiery, papier ryzowy ze wzorami .....
        • czarny.onyks Re: Zakaz wstepu :) 28.01.14, 20:51
          tak mi się skojarzyło....

https://scontent-b-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-ash3/t1/1606895_636001746459307_1079808705_n.jpg
          • ame_belge34 Re: Zakaz wstepu :) 28.01.14, 22:29
            to ja wole kogoś, tylko gatunki (literackie suspicious) się nie zgadzają, ale co mi tam big_grin
            • czarny.onyks Re: Zakaz wstepu :) 29.01.14, 10:36
              zdziwiłabym się, gdybyś odpowiedziała inaczej tongue_out

no cóż zaplecze bywa różne...ale przez to i ...ciekawiej wink
    • szarlotka_ja Re: Zakaz wstepu :) 28.01.14, 21:16
      Z tym wystawianiem na allegro to różnie bywa tongue_out
      Ostatnio, po świątecznych porządkach, postanowiłam się pozbyć kilku książek. Fakt, nie była to najwyższej klasy literatura ale postanowiłam wystawić na licytację. Z 30 tytułów nie sprzedałam ani jednej książki suspicious uncertain
    • zajonc.o.poranku Re: Zakaz wstepu :) 29.01.14, 07:39
      gwen75 napisał:

> Dla "prestiżu"? By się pochwalić przed znajomymi i zrobić wrażenie jakie to się
      > książki przeczytało i jakim to się jest oczytanym człowiekiem? ;P
      >
      > (tylko pytam - żeby nie było, że atakuję wink)

Posiadanie książek na półce świadczy tylko o posiadaniu książek na półce a nie o ich przeczytaniu. Ale tak, dla prestiżu też trochę tak. Książki na mojej półce są przeczytane, ale to trudno udowodnić. Ja lubię książki po prostu mieć.
    • ame_belge34 Re: Zakaz wstepu :) 29.01.14, 10:44
      ciekawsze jest czytanie sobie nawzajem wink
      • czarny.onyks Re: Zakaz wstepu :) 29.01.14, 10:46
        lub...wink

ame_belge34 napisała:

> ciekawsze jest czytanie siebie nawzajem wink
    • ame_belge34 Re: Zakaz wstepu :) 29.01.14, 10:51
      jakby Ci tu ....
      w łóżku mozna robić mnóstwo rzeczy wink tongue_out
    • raziel24 Re: Zakaz wstepu :) 29.01.14, 11:32
      Wiesz przeczytane książki bez problemu można oddać chociażby do bibliotekismile
    • szarlotka_ja Re: Zakaz wstepu :) 29.01.14, 21:30
      Licytację oczywiście wybrałam. Od złotówki i nawet za złotówkę ani jednej książki nie sprzedałam suspicious.
    • szarlotka_ja Re: Zakaz wstepu :) 29.01.14, 21:31
      Czemu sprzedałeś kolekcję Fromma? ;>
      Ja bym kolekcji nie sprzedawała big_grin
    • szarlotka_ja Re: Zakaz wstepu :) 30.01.14, 18:33
      A, że sprzątać Ci się nie chciało tongue_out
    • zielonooka38 Re: Zakaz wstepu :) 02.02.14, 12:19
      w piątek wybrałam się z młodzieżą do Silesii
      oczywiście dziecię wyszło z zakupów z nową sukienką i kolejna książką
      na chwile jej z oka spuścić nie można

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka