Dodaj do ulubionych

Kuchenne wariactwa..

28.07.14, 16:02
Wiem, że są specjalistyczne fora, ale.. niech sobie będą wink Wzięło mnie dziś na zrobienie gruszek zapiekanych z serem. Zrobiłam, zjadłam ze smakiem i cieszę się, że przypomniał mi się ten przepis. Ano więc właśnie zmierzam do tego, żebyśmy może podzielili się takimi swoimi ulubionymi, letnimi i nie tylko, potrawami. Czasem człek chciałby sobie coś odmienić albo popisać się przed znajomymi, albo po prostu znaleźć inspirację do własnych kuchennych wariactw.. To na dobry początek ja poniżej podzielę się swoimi gruchami smile

Gruszki z serem gorgonzola

6 gruszek (twardych)
25 dag. gorgonzoli (może być inny pleśniowy)
kilka plastrów bekonu
2-3 łyżki śmietany
ok. 5 dag. orzechów włoskich (opcjonalnie)

Gruszki myjemy i każdą kroimy wzdłuż na połowę (nie obieramy ze skórki). Wydrążamy gniazda nasienne. Lekko podpiekamy w piekarniku. W tym czasie rozrabiamy pokruszony ser, śmietanę i posiekane orzeszki. Farsz nakładamy na gruszki, a następnie posypujemy drobno pokrojonym bekonem. Pieczemy ok. 10 min. w 180 st. Smacznego!

To jest duża porcja np. na wieczorną posiadówkę ze znajomymi. Gruchy bardzo dobrze smakują ze schłodzonym białym winem smile
Obserwuj wątek
    • pandorka85 Re: Kuchenne wariactwa.. 28.07.14, 16:26
      A weź mnie nie denerwuj, mi dziś nawet żurek z torebki nie wyszedł.
      • ice_flower Re: Kuchenne wariactwa.. 28.07.14, 16:42
        Żurek z torebki to trudno żeby wyszedł..
        • face-predator Re: Kuchenne wariactwa.. 28.07.14, 20:06
          Hahaha...
          Swoją drogą nie ma pewności, może żurek był na żeberkach, żeberka miały tułów, a ten nogi... otwierasz torebkę a ten daje dyla przez okno big_grin. Czego to ludzka wyobraźnia nie wymyśli tongue_out.
    • 81belona03 Re: Kuchenne wariactwa.. 28.07.14, 18:37
      -dobrrrre może być smile,ale same gruchy także są pyszne,nie lubię w occie uncertain
      • ice_flower Re: Kuchenne wariactwa.. 28.07.14, 18:59
        Mnie smakuje i gościom chyba też smile Jest też łatwe i szybkie w przygotowaniu, co w momencie niespodziewanego najazdu nie jest bez znaczenia..
      • czarny.onyks Re: Kuchenne wariactwa.. 28.07.14, 21:54
        czytam dwa razy.....i dalej nie wiem....gdzie w tym przepisie jest ocet??????
    • szarlotka_ja Re: Kuchenne wariactwa.. 28.07.14, 20:38
      Łeee, to ja tak normalnie dzisiaj: jajko sadzone, ziemniaki z koperkiem i sałata zielona ze śmietaną. Dobra by była jeszcze maślanka do popicia ale zapomniałam kupić big_grin
      • witrood Re: Kuchenne wariactwa.. 28.07.14, 20:42
        Nie jest tak źle. Niby po prostocie poleciałaś, ale zawsze mogłaś mrożoną pizzę kupić i do piekarnika wsadzić. wink
        • szarlotka_ja Re: Kuchenne wariactwa.. 28.07.14, 21:05
          Hehe, właśnie, że nie umiem przyrządzać gotowej mrożonej pizzy big_grin.
          Zawsze ją tak spiekę, że trzeba ją tydzień w wodzie moczyć żeby kury mogły zjeść tongue_out. Dlatego już nie eksperymentuję z mrożoną pizzą wink
      • pzkpfw-vi-b-konigstiger Re: Kuchenne wariactwa.. 28.07.14, 20:47
        a ja kurze udko z wczoraj, pieczone z pieczarką i chłodnik maślankowo-rzodkiewkowo-koperkowy
        • green.amber Re: Kuchenne wariactwa.. 28.07.14, 20:51
          wink jarzynową z wczoraj, zmieniającą kolor wink a wcześniej jeżyn trochę wink mniaaaam chodziły za mną aż przyszły wink
        • szarlotka_ja Re: Kuchenne wariactwa.. 28.07.14, 21:06
          Chłodnik... dawno nie jadłam. Nie zostało Ci trochę? suspicious
          • pzkpfw-vi-b-konigstiger Re: Kuchenne wariactwa.. 28.07.14, 21:10
            ale to wiesz - taki na zasadzie pokroić i wymieszać
            zostało mi składników, to jak chcesz, mogę przyrządzić nową porcję
            • szarlotka_ja Re: Kuchenne wariactwa.. 28.07.14, 21:27
              Hehe, jutro może sobie zrobię bo mi smaka narobiłaś smile
              Ale jeszcze nie jestem pewna, bo Kota jest chora i nie wiem ile mi czasu zajmie wizyta u wet. suspicious
              • czarny.onyks Re: Kuchenne wariactwa.. 28.07.14, 21:58
                tak dzisiaj trzeba się spowiadać z tego co się jadło?suspicious

no to resztki zupy botwinki i pomidory ze śmietaną i cebulą....
                big_grin
                • maruda2 Re: Kuchenne wariactwa.. 28.07.14, 22:24
                  Z dziwnych rzeczy, to ostatnio kiszkę ziemniaczaną jadłam. Kto z Podlasia ten wie, o czym mówię smile
                  • czarny.onyks Re: Kuchenne wariactwa.. 28.07.14, 23:01
                    a kto nie z POdlasia ten nie ma pojęciabig_grin
                    • pzkpfw-vi-b-konigstiger Re: Kuchenne wariactwa.. 28.07.14, 23:07
                      to już tłumaczę: babka ziemniaczana to takie cóś z utartych surowych ziemniaków, z cebulką, boczusiem, dobrze doprawione i następnie upieczone
                      najpyszniejsze z zimnym mlekiem smile
                      • kama265 Re: Kuchenne wariactwa.. 28.07.14, 23:09
                        pyszne to, moja mam kiedyś piekła, mniam smile - chociaż nie jesteśmy z Podlasia wink
                      • pzkpfw-vi-b-konigstiger Re: Kuchenne wariactwa.. 28.07.14, 23:10
                        tfu, kiszka oczywiście: masę babkową pcha się w kawałek flaka, i też się piecze
                        nasza Królowa Margott robi b. znakomitą kiszkę, nawet ja ją lubię, choć normalnie to fanką kiszki nie jestem
                        • ice_flower Re: Kuchenne wariactwa.. 28.07.14, 23:14
                          To poproszę Królową o przepis smile Choć mogę mieć kłopot z tym kawałkiem flaka wink
      • czarny.onyks Re: Kuchenne wariactwa.. 28.07.14, 21:55
        o przypomniałaś mi jak byłam dzieckiem i babci takie pyszne obiadki jadałam..
        tego smaku ziemniaków, kwaśnego mleka już nie znajduje teraz....

• kama265 Re: Kuchenne wariactwa.. 28.07.14, 21:20
      kalafior z bułką tartą + kefir smile bo mega gorąco.
      wczoraj quiche z pomidorami i szpinakiem. pyyycha
    • czarny.onyks Re: Kuchenne wariactwa.. 28.07.14, 21:57
      o..fajny przepis!
      sprawdzę przy okazjismile

kiedyś robiłam również z pleśniowym serem i suszonymi pomidorami mufinki...też dobretongue_out
      • kama265 Re: Kuchenne wariactwa.. 28.07.14, 22:11
        no dobre wink robiłam też muffiny o smaku pizzy. polecam wink
        a w tym quichu fajnie jest część śmietany zastąpić ricottą
        • czarny.onyks Re: Kuchenne wariactwa.. 28.07.14, 22:14
          proszę mnie uświadmić, bo nie wiem co to quichu..

a nie chce mi się wujka guugla pytaćbig_grin
          • kama265 Re: Kuchenne wariactwa.. 28.07.14, 22:19
            to jest taka tarta, na cieście kruchym bądź francuskim, i od tarty różni się tym, że różne smakołyki zalewa się mieszaniną śmietany i jajek, można dodać starty ser. i jest wyższy od tarty. Najbardziej klasyczny przepis to Quiche lorraine. polecam, warto spróbować, bardzo proste i efektowne danie smile
            • czarny.onyks Re: Kuchenne wariactwa.. 28.07.14, 22:23
              o dzieki..fajnie wygląda....a jakiś sprawdzony przepis...najlepiej na francuskim...kupie gotowcatongue_out
              • ice_flower Re: Kuchenne wariactwa.. 28.07.14, 22:25
                Również prosiłabym o sprawdzony przepis smile
              • maruda2 Re: Kuchenne wariactwa.. 28.07.14, 22:27
                tak bliżej jesieni można upiec tartę dyniową pikantną. Ktoś z forum podrzucał mi nawet przepis smile
                • pzkpfw-vi-b-konigstiger Re: Kuchenne wariactwa.. 28.07.14, 22:29
                  a bliżej późnej wiosny/początku lata - kruchą tartę z botwinką i szpinakiem, z masą z sera feta, jajek i śmietany po wierzchu
                  tylko dla mnie ciasto tartowe jest za tłuste...
                  • maruda2 Re: Kuchenne wariactwa.. 28.07.14, 22:34
                    ciasto za tłuste, no wiesz... jak już wrzuci się ser, jaja i śmietanę, to chyba już wszystko jedno, czy ono tłuste, czy nie tongue_out
                    • kama265 Re: Kuchenne wariactwa.. 28.07.14, 22:37
                      no, to nie jest dietetyczne, ale pyszne smile
                      • czarny.onyks Re: Kuchenne wariactwa.. 28.07.14, 22:44
                        utuczę tym gościbig_grin big_grin
                        • ice_flower Re: Kuchenne wariactwa.. 28.07.14, 22:51
                          Moja kolezanka po ślubie zaczęła bardzo chętnie gotować i zdecydowanie bardziej tłusto niż przed.. wink
                          • czarny.onyks Re: Kuchenne wariactwa.. 28.07.14, 23:02
                            o nie...zwłaszcza po ślubie trzeba dbać o zdrowie swoje i facetatongue_out

...otyłość nie jest zdrowa....
                            • maruda2 Re: Kuchenne wariactwa.. 28.07.14, 23:04
                              niektórzy wychodzą z założenia, że po ślubie to już nie ma po co się starać, w końcu cel został osiągnięty tongue_out
                              • ice_flower Re: Kuchenne wariactwa.. 28.07.14, 23:07
                                Ona twierdzi, że jak sobie misia podtuczy to żadna inna nie będzie się za nim oglądać tongue_out
                                • czarny.onyks Re: Kuchenne wariactwa.. 28.07.14, 23:08
                                  gorzej, jak jednak misio znajdzie inną ...szczuplejszątongue_out
                                  • kama265 Re: Kuchenne wariactwa.. 28.07.14, 23:11
                                    może tylko misia tuczy a sama nie je?
                                  • ice_flower Re: Kuchenne wariactwa.. 28.07.14, 23:12
                                    Ona jest chuda jak szczapa a je jak koń. Wiem, jestem złośliwa, ale jakbyś ją widziała i jej porcje żarełka, też byś była..
                                    • kama265 Re: Kuchenne wariactwa.. 28.07.14, 23:16
                                      no, niektórzy mają takie szczęśliwe geny smile
                                      • ice_flower Re: Kuchenne wariactwa.. 28.07.14, 23:21
                                        Podejrzanie szczęśliwe.. Ale co mi tam, lubię jeść i też jem nie przejmując się "genami" smile
                        • kama265 Re: Kuchenne wariactwa.. 28.07.14, 23:07
                          oj tam, od czasu do czasu można zgrzeszyć wink
              • kama265 Re: Kuchenne wariactwa.. 28.07.14, 22:36
                no to quiche lorraine na cieście francuskim:
                kupić ciasto francuskie, wyłożyć na formę do pieczenia, obiążyć, piec 15 minut, zdjąć obciążenie piec ok 7 minut
                250 g boczku wędzone usmażyć na chrupiąco, odsączyć z tłuszczu, rozłożyć na upieczonym cieście
                zrobić masę jajeczno-śmietanową: 200 g śmietanki (18% lub iść na całość i 30%)
                100 g ricotty (jeśli nie macie to dolać śmietanki)
                50 ml mleka
                2 jajka, 3 żółtka
                150 g startego sera (ostrego, może być cheddar)
                sól, pieprz, gałka muszkatałowa
                wymieszać, lekko ubić, ale bez spinki
                piec w 180 st przez ok 30 min (sprawdzać, czy się zestaliło i czy przyrumieniło)
                voila! smacznego
                • ice_flower Re: Kuchenne wariactwa.. 28.07.14, 22:38
                  Dzięki smile Pójdę na całość.. wink
                  • kama265 Re: Kuchenne wariactwa.. 28.07.14, 22:41
                    super, też wolę iść na całość smile
                • kama265 Re: Kuchenne wariactwa.. 28.07.14, 22:38
                  oczywiście zalać tą masą boczek smile
                • czarny.onyks Re: Kuchenne wariactwa.. 28.07.14, 22:44
                  dzięki!big_grin

tylko ten boczek do mnie nie przemawia....suspicious
                  coś innego w zamian?
                  2 jajka plus jeszcze 3 żółtka?suspicious
                  • ice_flower Re: Kuchenne wariactwa.. 28.07.14, 22:49
                    Minimalistka? ale tylko w kuchni?
                  • maruda2 Re: Kuchenne wariactwa.. 28.07.14, 22:51
                    to można wrzucić warzywka : zielony groszek, brokuł, szpinak, może pieczarki smile
                  • kama265 Re: Kuchenne wariactwa.. 28.07.14, 22:53
                    to jest przepis na quiche lorraine, więc z boczkiem
                    ale zamiast może włożyć co tylko chcesz, np szpinak i pomidory
                    robiłam też z bobem i papryką, ze szparagami, z trzema serami, z pomidowami suszonymi
                    można dodać różne zioła
                    co tam chcesz smile
                    tak, 2 jajka + 3 żółtka
                    na formę ok 25 cm
                    • czarny.onyks Re: Kuchenne wariactwa.. 28.07.14, 22:56
                      no i takie konkrety to lubię....smile
                      dzięki!

cholera...tylko formy nie mamsuspicious
                      zrobie mini tartalinkitongue_out
                      • kama265 Re: Kuchenne wariactwa.. 28.07.14, 22:59
                        proszę smile
                        można zrobić w kwadratowej albo prostokątnej wink
                        • czarny.onyks Re: Kuchenne wariactwa.. 28.07.14, 23:00
                          ale to już nie to samo...tarta to tarta ...wink
                          • kama265 Re: Kuchenne wariactwa.. 28.07.14, 23:03
                            big_grin
                            • czarny.onyks Re: Kuchenne wariactwa.. 28.07.14, 23:39
                              bo jak słysze tarta to mi się kojarzy z okrągłą brytfanką z rowkamibig_grin
                              • czarny.onyks Re: Kuchenne wariactwa.. 07.08.14, 21:55
                                Marisa.....

...to quiche lorraine ...REWELACJA...a z winem boskie tongue_out
                                • kama265 Re: Kuchenne wariactwa.. 07.08.14, 21:58
                                  a nie mówiłam smile
                                  • czarny.onyks Re: Kuchenne wariactwa.. 07.08.14, 22:01
                                    ale ftopa...nie Marisa tylko Kama.....DZIĘKI big_grin
                                    • kama265 Re: Kuchenne wariactwa.. 07.08.14, 22:04
                                      nie ma sprawy, cieszę się, że Ci smakowało smile
    • czarny.onyks Re: Kuchenne wariactwa.. 28.07.14, 23:39
      oj, kobietki...prawie północ, a te siedzą na forum i o żarciu gadają...
      żeby to jeszcze rozmowy o facetach, seksie i orgazmach były...

echwink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka