Dodaj do ulubionych

Nosicie odblaski?

23.11.16, 19:37
Bo jak nie to powinniście się wstydzić suspicious.
Obserwuj wątek
    • z-e-u-s Re: Nosicie odblaski? 23.11.16, 19:41
      W mieście nie trzebatongue_out A czemu pytasz, potrąciłaś kogoś?wink
      • szarlotka_ja Re: Nosicie odblaski? 23.11.16, 19:42
        Nie, ale miałam ochotę suspicious.
        • z-e-u-s Re: Nosicie odblaski? 23.11.16, 22:07
          Na wsiach wśród męskiej części populacji odblaski prawdopodobnie uchodzą za obciach i wiochębig_grin
          • szarlotka_ja Re: Nosicie odblaski? 23.11.16, 22:17
            Może i tak być suspicious.
    • szarlotka_ja Re: Nosicie odblaski? 23.11.16, 20:04
      A jak tam Gwenik Twoje prawko? Już zdałeś egzamin?
    • anus-hka Re: Nosicie odblaski? 23.11.16, 20:08
      Noszę odblask od zawsze ...gustowną opaseczkie zakutaną na torebeczkie...tongue_out...zanim stalo się to modne
      • marisella Re: Nosicie odblaski? 23.11.16, 23:54
        anus-hka napisała:

> Noszę odblask od zawsze ...gustowną opaseczkie zakutaną na torebeczkie...tongue_out...
        > zanim stalo się to modne

Zakutać to by ją było lepiej na nodze smile Maleństwo obwinięte wokół paska od torebki widać tylko z jednej strony, najczęściej nie bardzo w ruchu - dużo mniej da się to to zauważyć niż na częściach ciała, którymi się podczas chodzenia porusza (nogi, ramiona) smile
    • silencjariusz Re: Nosicie odblaski? 23.11.16, 22:35
      Ja nie noszę. Ale i po zmroku nie wyłażę za chutor.
      • anus-hka Re: Nosicie odblaski? 23.11.16, 23:17
        O tej porze roku ten zmrok to dosyć wcześniej się zapada...
        • silencjariusz Re: Nosicie odblaski? 24.11.16, 16:30
          Zapada się i owszem. Więc tym bardziej nie mam powodu by sterczeć w ciemnościach przy drodze.
    • marisella Re: Nosicie odblaski? 23.11.16, 23:52
      Zawsze! wink

https://www.blinkthething.pl/wp-content/uploads/2016/11/btt_tlo_easypie-1.jpg
      • fripooo Re: Nosicie odblaski? 24.11.16, 22:32
        to ty?
      • tdf-888 Re: Nosicie odblaski? 28.11.16, 14:14
        nie wygląda żeby padało... wink
    • maruda2 Re: Nosicie odblaski? 24.11.16, 10:26
      przyznajemy się bez bicia, że nie nosimy
      • ann.0 Re: Nosicie odblaski? 24.11.16, 22:06
        ...też bez bicia....- nie noszę....
    • m.a.l.a_syrenka Re: Nosicie odblaski? 24.11.16, 11:54
      Do kurtki przy kieszeniach przypięłam dwa kółeczka odblaskowe (jak w dawnych tornistrach smile ) i na terenie, gdzie coś jeździ i chodnika nie uświadczysz wyciągam ku uciesze zmotoryzowanych i dla spokojności mojego portfela, w razie gdyby jakaś wladza chciała mnie zahaczyć wink , bo kierowcy nawet w biały dzień potrafią przejechać prawie po piętach wink , więc odblaski średnio pomagają w poprawianiu bezpieczeństwa.
    • m.a.l.a_syrenka Re: Nosicie odblaski? 24.11.16, 15:31
      Też średnio pomagają, bo za kółkiem zaraz będzie siedział taki och i ach Gwenik tongue_out
      • silencjariusz Re: Nosicie odblaski? 24.11.16, 16:33
        Też mnie wciąż jeszcze zdumiewa tak radykalna przemiana Gwena w automobilowego zapaleńca.wink
    • m.a.l.a_syrenka Re: Nosicie odblaski? 24.11.16, 16:56
      Ja prędzej zaangażuję się w rozkręcanie i składanie niż w powożenie wink
      A zatem pilnowany przez instruktora jeździsz bezpiecznie i uważnie wink brawo, brawo!
    • apersona Re: Nosicie odblaski? 24.11.16, 19:53
      w płetwach
    • mavika_88 Re: Nosicie odblaski? 25.11.16, 17:23
      Jak biegam... zawsze. Jak biegam wieczorem wink
      Wtedy opaska do nogi zaczepiona. Najlepiej do tej nogi blizej jezdni wink lub na ramie. Czasem wtedy dwie zakladam. A teraz to sobie opaske na glowe do biegania zakupilam a z tylu paseczek odblasku. I czqpke do biegania.
      Do torebki odblask doczepiony. Choc.... mialam przerwe na pare miesiech (ze dwa) vdy z torebki raz zdjelam i pozniej zapomnialam dopiac.
      Jestem za odblaskiami. szczegolnosci jesli sie szwenda wieczorami wink robia dobra robote.
    • marisella Re: Nosicie odblaski? 25.11.16, 23:57
      A ci, którzy nie noszą, to czemu nie noszą? Znaczy: czemu nie nosicie?
      Bo obciachowe? Czy brzydkie? Psują stylizację?
      Bo za drogie?
      Bo się zapomina?
      Z braku wiary w skuteczność?

Czy z jakiegoś jeszcze innego powodu?
      (pomijam osoby, które nie wychodzą po zmroku, to jasny powód, powiedzmy smile)

• maruda2 Re: Nosicie odblaski? 27.11.16, 00:02
        Chyba z powodu wszystkiego po trochu. Trochę optymistycznie wychodzę z założenia, że nie muszę, bo ulice są dobrze oświetlone. Poza tym po zmroku w miejscach mało oświetlonych na własnych nogach raczej nieczęsto się poruszam. No i jak sama zauważyłaś, te dzyndzelki mocowane na torebkach, czy plecakach, to takie średnio widoczne są. A coś bardziej widocznego ? Nie wiem co by to mogło być. Twoja parasolka jest fajna. Ale nie zawsze przecież pada.
        • marisella Re: Nosicie odblaski? 27.11.16, 09:04
          maruda2 napisała:

> Chyba z powodu wszystkiego po trochu. Trochę optymistycznie wychodzę z założeni
          > a, że nie muszę, bo ulice są dobrze oświetlone. Poza tym po zmroku w miejscach
          > mało oświetlonych na własnych nogach raczej nieczęsto się poruszam. No i jak sa
          > ma zauważyłaś, te dzyndzelki mocowane na torebkach, czy plecakach, to takie śre
          > dnio widoczne są. A coś bardziej widocznego ? Nie wiem co by to mogło być. Twoj
          > a parasolka jest fajna. Ale nie zawsze przecież pada.

No tak tak, ja nie pytam z zamysłem konfrontacyjnym i zarzutem, z ciekawości jeno smile Zawodowej poniekąd wink

Ja jestem akurat w drugą stronę skrzywiona i mam odblaski normalnie na ciuchach (na focie widać na takiej szarej bluzce), a do sklepu, gdy mieszkałam na wsi, chodziłam po zmroku normalnie w kamizelce (nie takiej obleśnej za 6,50 złocisza ze stacji benzynowej, ale jednak standardowo świecąco żółtej z nawalonymi odblaskami nawet na kapturze big_grin)
          Teraz na rower też prędzej zapomnę rękawic czy czapki (to zwłaszcza big_grin) niż kamizelki smile

Wiem jednak, że przy zwykłych ciuchach temat odblaskiwania jest trudniejszy. Raz, że estetyka, dwa, że ilość - nie ma się co czarować, że jeden odblaszczek 2-centymetrowy przy torebce tak mocno naszą widoczność poprawi. Z jakiegoś powodu normy w odzieży są spełnione dopiero przy 5-centymetrowej taśmie dookoła ciucha i jeszcze dodatkowo w pionie/po skosie.
          Przy torebce to dodatkowo się często ręką zasłoni, więc już w ogóle... To chyba bardziej przeciwmandatowe, niż przeciwwypadkowe smile

A propos własnych nóg - to bywa mylące. Bo czasem widzę jak kierowcy na czarno ubrani wysiadają na ulicę i naprawdę - ich ledwie widać nawet z perspektywy roweru. A pewnie też myślą, że przecież nie poruszają się na nogach własnych wink Ale jak takie przypadki rozwiązać to nie wiem (znaczy sensownie, bo głupich pomysłów to mam aż nadto wink)
          • najdluzszapodroz Re: Nosicie odblaski? 29.11.16, 00:30
            "nie takiej obleśnej za 6,50 złocisza ze stacji benzynowej"

e, no rowerku takowej używam. działa. i nie obleśna a skutecznasmile
            • marisella Re: Nosicie odblaski? 29.11.16, 01:00
              najdluzszapodroz napisała:

> "nie takiej obleśnej za 6,50 złocisza ze stacji benzynowej"
              >
              > e, no rowerku takowej używam. działa. i nie obleśna a skutecznasmile

Jedno drugiego nie wyklucza smile
              Był czas, że też taką nosiłam, bo lepszy rydz niż nic, ale jak mogę wybierać - to wolę którąś z obecnych smile (są przy okazji bardziej praktyczne - parę kieszeni, w tym na plecach, więc jest gdzie wrzucić lampki, licznik, klucze, takie tam, jak na przykład pasuje do sklepu po drodze wmaszerować smile to grzebanie w kurtce pod kamizelką mnie zawsze doprowadzało do lekkiego wnerwa wink)
              • najdluzszapodroz Re: Nosicie odblaski? 29.11.16, 01:07
                Daj linka smile zerkne na to cudo😀
                • marisella Re: Nosicie odblaski? 29.11.16, 01:13
                  najdluzszapodroz napisała:

> Daj linka smile zerkne na to cudo😀

Ni ma smile Nie sklepowa, zleciłam szycie na miarę, można powiedzieć wink (jak nie zapomnę, to Ci kiedyś przy okazji fotę cyknę)
                  • najdluzszapodroz Re: Nosicie odblaski? 29.11.16, 01:15
                    Uu. Wyższa szkoła jazdy smile przy okazji cyknij. Dziękujęsmile good night
      • witamina_b12 Re: Nosicie odblaski? 29.11.16, 10:10
        >A ci, którzy nie noszą, to czemu nie noszą? Znaczy: czemu nie nosicie?

Poruszam się po mieście, które jest oświetlone, więc ani nie muszę, ani nie widzę takiej potrzeby.,
        sporadycznie gdy po zmroku poruszam się w terenie niezabudowanym to noszę.
    • jovian Re: Nosicie odblaski? 26.11.16, 00:26
      Ja noszę zawsze. Mam je na stałe wmontowane w tylne klosze Kryzysa. wink
    • mavika_88 Re: Nosicie odblaski? 27.11.16, 01:04
      skoro o odblaskach to....
      https://images.tinypic.pl/i/00845/jw6ruj4xiw5i.jpg
      Idac dzisiaj na busa, na przytystanek znalazlam ten oto usmiech smile
      Podnioslam... no ja dzieciak ^^ co znajduje ciekawa rzecz na ulicy. Podnioslam odblask co sie okazal nieuzywany. Nie odpial sie komus bo byl zapiety. Wzielam i czekaja na busa... zapielam do...buta .
      Pojechalam.do miesciny. Z tymze usmiechem na nodze. Spotkalam soe ze znajomym. Nie widzialam sie z.nim przeszlo pol.roku. winko wypislimy na zew. Potem jeszcze po desperadosie. A tak mi sie nie chcialo z chaty wychodzic. Milo bylo. Pobyc,. Povadac. Fajny blysk w jego slepiach. Juz kiedys dostrzeglam ze delikatnie nakrecony ku do mnie. Ale.z.mojej strony nic .... i dobrze o tym wie. Po kolezensku jednam mozemy sie spktkac. Faze zlapalam. Usmiech... odblask odnalalzam i pora spac. smile znowu w punckie wyjscia.... bez faceta..... i chetka... by go posmakowac.... trzeba bedzie jednak poczekac smile
      • mavika_88 Re: Nosicie odblaski? 27.11.16, 01:09
        Buty wyzsze na nogi nawdzialam. Jak i widac na zdjeciu wyzej. Na bucie. Mimo iz wiedzialam ze lazenia bedzie teoche. Po winko a potem znalezienie kdpowiedniego miejsca. A przy teczy sie znqlazlo dobre. Gwen wie wink spokoj cisza. Winko smakowowalo. No i... jeszcze nie jest takie zimno by na zew spedzic czas smile
    • mavika_88 Re: Nosicie odblaski? 28.11.16, 13:17
      Gdy czlowiek ma stycznosc z sytuacjami potencjalnie niebezpiecznymi to dopiero dociera jaka sile maja odblaski...
      Wczoraj jade samochodem. Stoje na krzyzowce. Ja skrecam w lewo. Na drodze w ktora chce wjechac stoi samochod, tez skrecajacy w lewo. Ja mam pierwszenstwo - zasada prawej reki.
      Stad tez skrecam a tuz przed samochodem jak juz skrecilam to mignela mi ciemna postac.... juz byla na drugim pasie za tym samochodem co rowniez skrecal. Nie mialam jej szans zobaczyc. Pare sekund wczesniej,szybciej bym jechala i ta osoba bylaby na masce.... postac oczywiscie bez odblasku i przecodzila przez drodze na miejscu ktore nie bylo do tego przeznaczone uncertain
      Ech.....
      • tdf-888 Re: Nosicie odblaski? 28.11.16, 14:17
        no widzisz. zawsze lepiej się upewnić. ruszając wcześniej oszczedzilabys kilka sekund czekania i narobila kłopotu. pośpiech jest wskazany tylko przy łapaniu pchel 😉
        • mavika_88 Re: Nosicie odblaski? 28.11.16, 14:46
          O to chodzi ze sprawdzilam. Mialam wolne. Nie mam tez noktowizjera bym mogla zobaczyc ta osobke. Z reszta.... zanim skrecilam to samochod ustepujacy mi pierwszenstwa zaslonil czarna postac, ktora zaczela przechodzic za samochodem. Tak podejrzewam ze mocno ja wtedy zaslonil. Wiec nawet gfybym wiedziala ze ktos tam jest nie wiem czy mialabym szanse ja wypatrzec. Warunki ktore wtedy zaistnialy b. Mi utrudnily wypatrzenie "przeszkody". Ciemnosc.... samochod zaslaniajacy postac... no i oczhwiscie brak odblasku.
          • tdf-888 Re: Nosicie odblaski? 28.11.16, 15:15
            a to jak był za samochodem to gwenik nie ma racji 😜
            pieszy mialby pierwszenstwo gdyby szedł poboczem równolegle do ciebie i przecinal ci te poprzeczna. a jak przelazil za samochodem to już nie był obręb ciągu komunikacyjnego pieszych 😆
            • mavika_88 Re: Nosicie odblaski? 28.11.16, 15:25
              Ty w koncu wybierz jedna wersje ;p szedl za samochodem ktory mi ustapil. Skrecilam... przejechalam z 5 -10 m i mignal mi przed maska.
              • tdf-888 Re: Nosicie odblaski? 28.11.16, 15:33
                ale co tu dywagowac kto miał pierwszenstwo. cmentarze są pełne tych co je mieli.
                • mavika_88 Re: Nosicie odblaski? 28.11.16, 15:36
                  Aha.
                  Troche wiecej trzezwego myslenia i przewidzenia roznych sytuacji a takze samemu sie zabezpieczenia (wiadomo ze to nie tylko od nas zalezy) i byloby mniej
                  • tdf-888 Re: Nosicie odblaski? 28.11.16, 15:45
                    zawsze z duszą na ramieniu 😅 przejeżdżam pasy w przypadku gdy droga jest dwukierunkowa i kierunek przeciwny stoi badz turla sie w korku (czyli zasłania widoczność pasów). i niech ktoś wyjdzie zza samochodów akurat na środek jezdni bezpośrednio przed ciebie. nikłe szanse zdążyć się zatrzymać nawet jadąc 15km/h
                    • mavika_88 Re: Nosicie odblaski? 28.11.16, 16:08
                      Nie wiem czy Cie dobrze rozumiem. Jesli z przeciwnej strony zatrzymuje sie samochd przed przejsciem to i Ty masz taki obowiazek. Duze prawdopodobienstwo ze zatrzymal sie dla pieszego..
                      Kiedys bylam swiadkiem innej sytuacji a nawet wypadku. Stoi piesza przed przejsciem. Samochod sie zatrzymuje. Ona nadal stoi. Drugi samochod jadacy nie wyhamowal i probjjac ominac samochod ktory zatrzymal.soe przed przejsciem zjechal na chodnik. Prosto w przechodnia. Widzoalam jak leciala. Zamiast zostac jako swiadek wsiadlam do busa ktory przyjechal..tak samo postapila inna ooba ktora ze mna stala na przysta.ku. a cala sytuacja rozgrywala sie obok. Przyznaje... ze wtedy troche sie wystraszylam. Jak odjezdzalam busem widzialam ze kobieta lezac na brzuchu na twarzy z wygietymi rekoma sie cos tam poruszala. W tym przypadku byla jasnosc jak doszlo do tego zdarzenia.
                      W tym przypadku zero winy pieszej...
                      Inna sytuacja gdy jednak pieszy odrobine zawinil. Zielone swiatlo na przejsciu. Oboje stoimy. Ja zawsze zanim wejde na pasy zerkam w lewo czy cos ni jedzie. I jechal... koles mial zielone warunkowe. Kierowca sie zagapil. Pieszy na przejsciu. Slalomem go ominal. Nie wiedzialam co wtedy zrobic. Czy wbiec na przejscie zlapac go. Przyciagnac do siebie? Wtedy chyba tylko krzyknelam. Patrzylam na pieszego i na kierowce ktory jedzie na pieszego i go nie widzi.. patrzylam na kierowce by wkoncu go zauwazyl.
                      Dziwne sa takie sytuacje. Bo wtedy czlowiekowi zdaje sie ze jest duzo czasu by zareagowac. Na pewno w tym przyoadku gdzie koles najechal na stojaca kobiete wydawalo mi sie ze wszystko dzieje sie tak powoli. Dziwlo mnie czwmu nie wyhamowal. Mial tyle czasu....
                      • tdf-888 Re: Nosicie odblaski? 28.11.16, 16:14
                        przecież pisałem o korku a nie ze jeden samochód się zatrzymał by przepuścić pieszego.
                        wyobraź sobie sznur samochodów z naprzeciwka jadących powoli w korku co chwile się zatrzymując także na pasach i przed i za a twój kierunek droga wolna. ci no i ktoś wychodzi zza samochodu który już przejechał pasy i idealnie zasłania połowę
                        • mavika_88 Re: Nosicie odblaski? 28.11.16, 16:20
                          Oki. Teraz wiem o jakiej mowisz sytuacji. No widzisz... skoro Ty masz tego swiadomosc to rowniez miejmy nadzieje ze inni kierowcy maja podobnie (mozliwe ze mniejszosc... nie wiem) Troche ostroznosci, przewidywania i patrxenia do przodu a mozna uniknac nieprzyjemnych sytuacji.
                          • tdf-888 Re: Nosicie odblaski? 28.11.16, 16:24
                            ja mam świadomość ale żeby mieć pewność że wyhamuje to musiałbym tam przejeżdżac 5km/h a jedzie się te 40 z nogą nad hamulcem i modli żeby nikt przed maskę nie wlazl.
                            • mavika_88 Re: Nosicie odblaski? 28.11.16, 17:00
                              smile
                      • mavika_88 Re: Nosicie odblaski? 28.11.16, 16:15
                        Sytuacja z zeszlego tyg. W oddali slychac ze jedzie karetka. Ludzie przechodza przez przejscie, przed krzyzowka. Wiekszosc przestala mimo zielonego. Ja obserwator za krzyzowka czekajacy na swiatlo na drugim przejsciu. My mimo ze mamy zielone yo nikt nie przechodzi. Widze jak karetka sie zbliza a na srodku drogi mlody chlopaka..karetka na niego jedzie. Ona musiala go ominac. Nie wiem czemu jej nie dostrzegl... sluchawki? Karetka nie przeciela nam.drogi. na krzyzowce skrecila.
                        Ludzie sami sobie stwarzaja niebezpieczne sytuacje, poprzez swoje gapiostwo, brawure, no i przyzwyczajenia.
    • mavika_88 Re: Nosicie odblaski? 28.11.16, 14:08
      Jestes pewien ze zawsze? Jesli nie ma przejscia w okolicy 100.m to moze miec pierwszenstwo ale w tym wypadku gdy niedaleko bylo przejscie... watpie by to on mial pierwszenstwo.
      • tdf-888 Re: Nosicie odblaski? 28.11.16, 14:20
        widzisz gwenik jak się kogoś poucza to trzeba mieć 100 proc pewności bo inaczej osmieszasz się podwójnie 😛
        • mavika_88 Re: Nosicie odblaski? 28.11.16, 14:46
          wink
          • tdf-888 Re: Nosicie odblaski? 28.11.16, 15:12
            ale to taka ogólna prawda bo tym razem gwenik miał rację 😂
            tak na kursie uczą
            • mavika_88 Re: Nosicie odblaski? 28.11.16, 15:21
              Jak mial racje? Pieszy gdy ma przejscie w poblizu 100 m to powinien z niego skorzystac, a ten akurat mial.
              • tdf-888 Re: Nosicie odblaski? 28.11.16, 15:26
                nie chce mi się wertowac żeby Ci tłumaczyć ale w poprzecznej drodze na przedluzeniu chodnika czy pobocza ma pierwszenstwo.
                a zebra w odległości 100m tyczy się innego.
                z resztą nie wiem jak traktować gdy zebra np. jest 30m od skrzyżowania.
    • mavika_88 Re: Nosicie odblaski? 29.11.16, 00:54
      Oki. Dobrze woedziec. Choc dla mnie to nie do konca powazne.... wynika ze piszy moze wszedzie i bedzi mial.pierwszenstwo. a przychodzi co do czego to trzeba piieszemu placic mandaty ze nie przeszedl na przejsciu.
    • apersona Skąd odblaski? 29.11.16, 10:54
      Gdzie kupujecie odblaski? w miejscowym sklepiku zawieszki i nalepki zniknęły z nadejściem jesieni sad
      • tdf-888 Re: Skąd odblaski? 29.11.16, 11:08
        takich rzeczy się nie kupuje. przecież za darmo to rozdają przy każdej okazji
        • maruda2 Re: Skąd odblaski? 29.11.16, 11:11
          taaa tylko potem masz odblaska z reklamą keczupu na przykład suspicious
          • marisella Re: Skąd odblaski? 29.11.16, 11:17
            Pół biedy jeśli tylko reklama keczupu jest tu problemem smile Bo często/czasem to są odblaski, które nie spełniają żadnych norm, to znaczy materiał retrorefleksyjny jest słabej jakości i nie odbija światła w należytym stopniu - człowiekowi się wydaje, że go widać, bo przecież idzie z odblaskiem, a tu buba, niewiele widać...
            Jakiś czas temu któraś firma ubezpieczeniowa rozdawała takie dzieciakom podczas jakiegoś pikniku czy innej akcji i chyba słabą reklamę sobie zrobili big_grin
          • tdf-888 Re: Skąd odblaski? 29.11.16, 11:18
            ja mam taki z napisem 'gminna komisja rozwiązywania problemów alkoholowych' big_grin
            znalazłem - taka opaska na nogę. ciekawa bo srebrna a nie żółta. w nocy to raczej nie jeżdżę rowerem ani tym bardziej nie wlicza się piechtą wiec nie używam ale jak się zdażyło do sklepu w dresiku to dobrze nogawke w ryzach trzymała.
            • witamina_b12 Re: Skąd odblaski? 29.11.16, 11:25
              są i srebrne, srebrne są też najczęściej wszywki w odzieży, plecakach i obuwiu (sportowym i dziecięcym)
              • apersona Re: Skąd odblaski? 29.11.16, 11:30
                wolałabym srebne, a na razie znalazłam tylko zielone z dużą, brzydką i bardzo zakrywającą reklamą księgarni

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka