Dodaj do ulubionych

katolicyzm w Polsce

06.04.05, 08:01
Najważniejsze postacie:
1. Jan Paweł 2
2. Maryja
3. Jezus Chrystus
i na końcu skromnie
4. Bóg
Obserwuj wątek
    • bloodysunday99 Re: katolicyzm w Polsce 06.04.05, 08:39
      To znalazlem na innym forum:

"W czwartek 07.04 ustawiamy znicze na dlugosci wszystkich ulic Jana
      Pawla II w Polsce. Zaczynamy o 21.00 i trwamy razem do 21:37.
      Przekaz te wiadomosc dalej, do jak najwiekszej ilosci dobrych osob"

Hehe, prosze zwrocic uwage na ostatnie zdanie: "dobrych osob"

Zadzwonilem do Polski aby posluchac jak idzie, ale wszyscy byli smutni,
      zaplakani i przygnebieni - nikt nie chcial z Antychrystem pogadac. (Znaja moje
      poglady...)

To jest na prawde histeria masowa...
      • chadzia-badzia Re: katolicyzm w Polsce 06.04.05, 10:42
        Nie zapaliłeś znicza to znaczy, że bydle z Ciebie
    • niedzwiedziczka Mylisz się 06.04.05, 11:21
      Ze smutkiem stwierdzam, że dla niektóych na pierwszym miejscu jest o. Rydzyk...
    • kochanica-francuza Nic nowego.Polska odmiana katolicyzmu to stare 06.04.05, 13:39
      zjawisko.
      Ktoś proponował nazwać je "polskizmem".
      • 0golone_jajka Re: Nic nowego.Polska odmiana katolicyzmu to star 06.04.05, 14:40
        Myślę, że to zjawisko stopniowo zaniknie po śmierci papy.
        • yast Re: Nic nowego.Polska odmiana katolicyzmu to star 06.04.05, 14:46
          Obawiam się, że na 1 miejsce wskoczy o. Rydzyk a reszta klasyfikacji pozostanie
          bez zmian. Niestety wierni w Polsce pozostali bez pasterza - episkopat
          niewyraźny i skłócony (na czele z Glempem), a nowemu papieżowi trudno będzie
          zyskać akceptację polskich katolików.
          • user0001 Re: Nic nowego.Polska odmiana katolicyzmu to star 06.04.05, 15:33
            o.Rydzyk nie ma pola manewru do poprawienia notowań. Wypełnił już swoją niszę
            ekologiczną, "moherowych beretów" nie będzie przybywać, wręcz przeciwnie czas
            jest nieubłagany, obecne emerytki wymrą.

Propaganda siana przez radio Ojca Dyrektora, jest tak ewidentna, że aż
            odpychająca dla osób spoza kręgu "moheru".

Młodzież która jeszcze jest "w Kościele" (Ruch Światło-Życie, Odnowa) woli
            czytać Pismo Święte niż klepać różaniec "na antenie". Nienawiść i ksenofobia
            płynące z Radia Maryja są w ewidentnej sprzeczności z Ewangelią, To
            dyskwalifikuje o.Rydzyka w oczach ludzi młodych.

Duchowieństwu diecezjalnemu, też o.Rydzyk jest "nie na rękę". Wystarczy
            zauważyć, że datki które mogły by wylądować na tacy są przesyłane do Radia MaRyja.

Po zmianie papieża, co za tym idzie zmianie ekipy w Watykanie, kilku duchownych
            z pierwszych stron gazet straci "wysokie plecy". Nakaz "wyciszenia" sprawy
            Rydzyka czy Jankowskiego może przyjść z samej góry. KK ma wprawę w przesuwaniu
            osób niewygodnych na mnie eksponowane pozycje.

Na koniec anegdota (zasłyszana od "oazówki")
            Napoleon stanął z wojskiem u bram Rzymu, nie chciał jednak burzyć pięknego
            miasta więc udał się porozmawić z kardynałami.
            • murowany Re: Nic nowego.Polska odmiana katolicyzmu to star 06.04.05, 15:38
              Ciekawie napisales - KK to organizacja jak kazda inna, wlasciwie to najstarsza ze wszystkich istniejacych w takiej sformalizowanej postaci, zatem i tu mamy walke o wplywy, wladze, rzad dusz, zreszta sami wiecie w czym rzecz.
          • visitor5 Re: Nic nowego.Polska odmiana katolicyzmu to star 07.04.05, 22:11
            Rydzyk zawsze był na pierwszym miejscu. JPII wyprzedził go na finiszu, ale
            zaraz wystartuje drugi bieg.
        • kochanica-francuza Re: Nic nowego.Polska odmiana katolicyzmu to star 06.04.05, 19:56
          0golone_jajka napisał:

> Myślę, że to zjawisko stopniowo zaniknie po śmierci papy.
          >
          Mylisz się jajko.Jest ono starsze niż pontyfikat Jana Pawła II.
    • watanabe.miharu Re: katolicyzm w Polsce 06.04.05, 17:14
      kathy83 napisała:

> Najważniejsze postacie:
      > 1. Jan Paweł 2
      > 2. Maryja
      > 3. Jezus Chrystus
      > i na końcu skromnie
      > 4. Bóg

smile))) wyjątkowo trafne spostrzeżenie.
      Jednak teraz, po śmierci nr 1 ranking może się zmienić. Nr 2 wyniesiony do rangi
      bogini przez nr 1 trochę może stracić na znaczeniu. Kto zajmie ich miejsca?
      Trudno powiedzieć.
      • murowany Re: katolicyzm w Polsce 06.04.05, 17:30
        > > Najważniejsze postacie:
        > > 1. Jan Paweł 2
        > > 2. Maryja
        > > 3. Jezus Chrystus
        > > i na końcu skromnie
        > > 4. Bóg

Szukalem i w koncu znalazlem:

Jan Paweł II napisał na karteczce, którą podał swoim współpracownikom: "Jestem zadowolony, wy teź bądźcie. Módlmy się razem z radością. Dziewicy Maryi powierzam wszystko radośnie" - podają włoskie media.

Wytlumaczcie mi, dlaczego JP2 powierza wszystko Dziewicy Maryi a nie Bogu?
        • chadzia-badzia Re: katolicyzm w Polsce 06.04.05, 17:35
          Bo napisał to na karteczce.
          Jak by napisał na karteczce, że powierza wszystko bogu, to bóg by się obraził,
          że nie napisał tego na papierze firmowym.
          • murowany Re: katolicyzm w Polsce 06.04.05, 17:40
            > że nie napisał tego na papierze firmowym.

A jaki jest w Watykanie papier firmowy?
            • chadzia-badzia Re: katolicyzm w Polsce 06.04.05, 17:56
              W każdej firmie jest, a przynajmniej w każdej dużej.
              • murowany Re: katolicyzm w Polsce 06.04.05, 18:45
                No wiem, ze jestsmile
                Ale chodzi mi o to jaki jest w Watykanie - hmm, toz to tez firmasmile Taki ladny, luksusowy czerpany? Czy moze taka pospola o gramaturze 80? A jaki nadruk? Czy na marginesie jest wizerunek Chrystusa na krzyzu czy moze jakies radosne przeslanie?
                • kochanica-francuza Re: katolicyzm w Polsce 06.04.05, 22:16
                  murowany napisał:

> No wiem, ze jestsmile
                  > Ale chodzi mi o to jaki jest w Watykanie - hmm, toz to tez firmasmile Taki ladny,
                  > luksusowy czerpany? Czy moze taka pospola o gramaturze 80? A jaki nadruk? Czy n
                  > a marginesie jest wizerunek Chrystusa na krzyzu czy moze jakies radosne przesla
                  > nie?

Napisz do Watykanu,a odpiszą ci na takim i będziesz wiedział...
                  • murowany Re: katolicyzm w Polsce 06.04.05, 22:25
                    Napisze, ze jestem starym bezdzietnym dziadyga, juz na wykonczeniu, ktory ma w posiadaniu troche nieruchomosci w polskich miastach oraz ciutke gotowki, a chcialbym to przekazac na prowadzenie dzialalnosci ewangelizacyjnej kk. Myslisz, ze mi odpisza?
                    • mohernacymbale Re: katolicyzm w Polsce 06.04.05, 22:50
                      Co Ty !! Przyjadą do Ciebie, bo jak odpiszą, to jest ryzyko, ze list będzie za
                      długo szedł i jeszcze zanim liścik dojdzie to TY wysprzęglisz. Przyjadą z
                      gotowymi papierami i przywiozą jeszcze własnego notariusza (jak w filmie Wesele).
                      Także nie dowiesz się jak wygląda papier firmowy.
        • kalokagathia Re: katolicyzm w Polsce 06.04.05, 21:42
          Bo ona jest pośredniczką
        • watanabe.miharu Re: katolicyzm w Polsce 07.04.05, 01:15
          murowany napisał:

> Wytlumaczcie mi, dlaczego JP2 powierza wszystko Dziewicy Maryi a nie Bogu?

To JP2 zrobił z niej boginię niemalże. Cóż więc dziwnego, że w takiej chwili się
          jej powierza...
          • murowany Re: katolicyzm w Polsce 07.04.05, 22:36
            Hmm, spodziewalem sie wlasnie jakiegos merytorycznego uzasadnienia dlaczego tak jest no ale przeciez takowego moze nie bycsmile
            A juz slyszalem taka opinie, ze to wlasnie za pontyfikatu JP2 w Polsce nastapila erupcja kultu maryjnego - za krotko zyje aby porownac z tym jak bylo wczesniej, wiec moze ktos przypomni?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka