kathy83 06.04.05, 08:01 Najważniejsze postacie: 1. Jan Paweł 2 2. Maryja 3. Jezus Chrystus i na końcu skromnie 4. Bóg Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bloodysunday99 Re: katolicyzm w Polsce 06.04.05, 08:39 To znalazlem na innym forum: "W czwartek 07.04 ustawiamy znicze na dlugosci wszystkich ulic Jana Pawla II w Polsce. Zaczynamy o 21.00 i trwamy razem do 21:37. Przekaz te wiadomosc dalej, do jak najwiekszej ilosci dobrych osob" Hehe, prosze zwrocic uwage na ostatnie zdanie: "dobrych osob" Zadzwonilem do Polski aby posluchac jak idzie, ale wszyscy byli smutni, zaplakani i przygnebieni - nikt nie chcial z Antychrystem pogadac. (Znaja moje poglady...) To jest na prawde histeria masowa... Odpowiedz Link
chadzia-badzia Re: katolicyzm w Polsce 06.04.05, 10:42 Nie zapaliłeś znicza to znaczy, że bydle z Ciebie Odpowiedz Link
niedzwiedziczka Mylisz się 06.04.05, 11:21 Ze smutkiem stwierdzam, że dla niektóych na pierwszym miejscu jest o. Rydzyk... Odpowiedz Link
kochanica-francuza Nic nowego.Polska odmiana katolicyzmu to stare 06.04.05, 13:39 zjawisko. Ktoś proponował nazwać je "polskizmem". Odpowiedz Link
0golone_jajka Re: Nic nowego.Polska odmiana katolicyzmu to star 06.04.05, 14:40 Myślę, że to zjawisko stopniowo zaniknie po śmierci papy. Odpowiedz Link
yast Re: Nic nowego.Polska odmiana katolicyzmu to star 06.04.05, 14:46 Obawiam się, że na 1 miejsce wskoczy o. Rydzyk a reszta klasyfikacji pozostanie bez zmian. Niestety wierni w Polsce pozostali bez pasterza - episkopat niewyraźny i skłócony (na czele z Glempem), a nowemu papieżowi trudno będzie zyskać akceptację polskich katolików. Odpowiedz Link
user0001 Re: Nic nowego.Polska odmiana katolicyzmu to star 06.04.05, 15:33 o.Rydzyk nie ma pola manewru do poprawienia notowań. Wypełnił już swoją niszę ekologiczną, "moherowych beretów" nie będzie przybywać, wręcz przeciwnie czas jest nieubłagany, obecne emerytki wymrą. Propaganda siana przez radio Ojca Dyrektora, jest tak ewidentna, że aż odpychająca dla osób spoza kręgu "moheru". Młodzież która jeszcze jest "w Kościele" (Ruch Światło-Życie, Odnowa) woli czytać Pismo Święte niż klepać różaniec "na antenie". Nienawiść i ksenofobia płynące z Radia Maryja są w ewidentnej sprzeczności z Ewangelią, To dyskwalifikuje o.Rydzyka w oczach ludzi młodych. Duchowieństwu diecezjalnemu, też o.Rydzyk jest "nie na rękę". Wystarczy zauważyć, że datki które mogły by wylądować na tacy są przesyłane do Radia MaRyja. Po zmianie papieża, co za tym idzie zmianie ekipy w Watykanie, kilku duchownych z pierwszych stron gazet straci "wysokie plecy". Nakaz "wyciszenia" sprawy Rydzyka czy Jankowskiego może przyjść z samej góry. KK ma wprawę w przesuwaniu osób niewygodnych na mnie eksponowane pozycje. Na koniec anegdota (zasłyszana od "oazówki") Napoleon stanął z wojskiem u bram Rzymu, nie chciał jednak burzyć pięknego miasta więc udał się porozmawić z kardynałami. Odpowiedz Link
murowany Re: Nic nowego.Polska odmiana katolicyzmu to star 06.04.05, 15:38 Ciekawie napisales - KK to organizacja jak kazda inna, wlasciwie to najstarsza ze wszystkich istniejacych w takiej sformalizowanej postaci, zatem i tu mamy walke o wplywy, wladze, rzad dusz, zreszta sami wiecie w czym rzecz. Odpowiedz Link
visitor5 Re: Nic nowego.Polska odmiana katolicyzmu to star 07.04.05, 22:11 Rydzyk zawsze był na pierwszym miejscu. JPII wyprzedził go na finiszu, ale zaraz wystartuje drugi bieg. Odpowiedz Link
kochanica-francuza Re: Nic nowego.Polska odmiana katolicyzmu to star 06.04.05, 19:56 0golone_jajka napisał: > Myślę, że to zjawisko stopniowo zaniknie po śmierci papy. > Mylisz się jajko.Jest ono starsze niż pontyfikat Jana Pawła II. Odpowiedz Link
watanabe.miharu Re: katolicyzm w Polsce 06.04.05, 17:14 kathy83 napisała: > Najważniejsze postacie: > 1. Jan Paweł 2 > 2. Maryja > 3. Jezus Chrystus > i na końcu skromnie > 4. Bóg ))) wyjątkowo trafne spostrzeżenie. Jednak teraz, po śmierci nr 1 ranking może się zmienić. Nr 2 wyniesiony do rangi bogini przez nr 1 trochę może stracić na znaczeniu. Kto zajmie ich miejsca? Trudno powiedzieć. Odpowiedz Link
murowany Re: katolicyzm w Polsce 06.04.05, 17:30 > > Najważniejsze postacie: > > 1. Jan Paweł 2 > > 2. Maryja > > 3. Jezus Chrystus > > i na końcu skromnie > > 4. Bóg Szukalem i w koncu znalazlem: Jan Paweł II napisał na karteczce, którą podał swoim współpracownikom: "Jestem zadowolony, wy teź bądźcie. Módlmy się razem z radością. Dziewicy Maryi powierzam wszystko radośnie" - podają włoskie media. Wytlumaczcie mi, dlaczego JP2 powierza wszystko Dziewicy Maryi a nie Bogu? Odpowiedz Link
chadzia-badzia Re: katolicyzm w Polsce 06.04.05, 17:35 Bo napisał to na karteczce. Jak by napisał na karteczce, że powierza wszystko bogu, to bóg by się obraził, że nie napisał tego na papierze firmowym. Odpowiedz Link
murowany Re: katolicyzm w Polsce 06.04.05, 17:40 > że nie napisał tego na papierze firmowym. A jaki jest w Watykanie papier firmowy? Odpowiedz Link
chadzia-badzia Re: katolicyzm w Polsce 06.04.05, 17:56 W każdej firmie jest, a przynajmniej w każdej dużej. Odpowiedz Link
murowany Re: katolicyzm w Polsce 06.04.05, 18:45 No wiem, ze jest Ale chodzi mi o to jaki jest w Watykanie - hmm, toz to tez firma Taki ladny, luksusowy czerpany? Czy moze taka pospola o gramaturze 80? A jaki nadruk? Czy na marginesie jest wizerunek Chrystusa na krzyzu czy moze jakies radosne przeslanie? Odpowiedz Link
kochanica-francuza Re: katolicyzm w Polsce 06.04.05, 22:16 murowany napisał: > No wiem, ze jest > Ale chodzi mi o to jaki jest w Watykanie - hmm, toz to tez firma Taki ladny, > luksusowy czerpany? Czy moze taka pospola o gramaturze 80? A jaki nadruk? Czy n > a marginesie jest wizerunek Chrystusa na krzyzu czy moze jakies radosne przesla > nie? Napisz do Watykanu,a odpiszą ci na takim i będziesz wiedział... Odpowiedz Link
murowany Re: katolicyzm w Polsce 06.04.05, 22:25 Napisze, ze jestem starym bezdzietnym dziadyga, juz na wykonczeniu, ktory ma w posiadaniu troche nieruchomosci w polskich miastach oraz ciutke gotowki, a chcialbym to przekazac na prowadzenie dzialalnosci ewangelizacyjnej kk. Myslisz, ze mi odpisza? Odpowiedz Link
mohernacymbale Re: katolicyzm w Polsce 06.04.05, 22:50 Co Ty !! Przyjadą do Ciebie, bo jak odpiszą, to jest ryzyko, ze list będzie za długo szedł i jeszcze zanim liścik dojdzie to TY wysprzęglisz. Przyjadą z gotowymi papierami i przywiozą jeszcze własnego notariusza (jak w filmie Wesele). Także nie dowiesz się jak wygląda papier firmowy. Odpowiedz Link
watanabe.miharu Re: katolicyzm w Polsce 07.04.05, 01:15 murowany napisał: > Wytlumaczcie mi, dlaczego JP2 powierza wszystko Dziewicy Maryi a nie Bogu? To JP2 zrobił z niej boginię niemalże. Cóż więc dziwnego, że w takiej chwili się jej powierza... Odpowiedz Link
murowany Re: katolicyzm w Polsce 07.04.05, 22:36 Hmm, spodziewalem sie wlasnie jakiegos merytorycznego uzasadnienia dlaczego tak jest no ale przeciez takowego moze nie byc A juz slyszalem taka opinie, ze to wlasnie za pontyfikatu JP2 w Polsce nastapila erupcja kultu maryjnego - za krotko zyje aby porownac z tym jak bylo wczesniej, wiec moze ktos przypomni? Odpowiedz Link