silencjariusz 08.05.17, 23:51 Ktoś używa? Pomaga taki wałek na bolący kręgosłup? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marisella Re: Roller 08.05.17, 23:59 Czy na kręgosłup to nie wiem, ale używamy na stretchingu na ostatni kwadrans i po nogach jedzie nieźle (czworogłowe - ałaaaa). Ponoć pożyteczne, choć dla mnie trochę taka forma przyjemne łamane przez okropieństwo, coś jak jedzenie surowych drożdży Natomiast jeśli idzie o plecy to zawsze rozmasowujemy tylko odcinek piersiowy kręgosłupa i uwaga, jaką zwraca instruktorka na to, żeby nie najechać na szyjny albo lędźwiowy każe przypuszczać, że to by było raczej ze szkodą. Więc nie wiem czy pomoże, pewnie zależy, gdzie boli i z jakiej przyczyny. Ja mam problemy właśnie z lędźwiowym i zdecydowanie dobrze mi robi rozciąganie i ćwiczenia plecowe Odpowiedz Link
silencjariusz Re: Roller 09.05.17, 00:04 O lędźwiowy właśnie chodzi. Myślałem, że potaczam się na wałku i będzie lepiej. Odpowiedz Link
marisella Re: Roller 09.05.17, 12:02 silencjariusz napisał: > O lędźwiowy właśnie chodzi. Myślałem, że potaczam się na wałku i będzie lepiej. > Ha! To wychodzi na to, że nie będzie tak łatwo, roller chyba ryzykowny Nie wiem czy u Ciebie to zadziała, ale ja czułam bardzo dużą poprawę już po jakimś miesiącu regularnych ćwiczeń co drugi dzień, i to nie jakichś długich i zaawansowanych - typowe podnoszenia w leżeniu na brzuchu, deska, takie tam (i ćwiczenia na brzuch, ale z naciskiem na skośne), a potem porządne rozciąganie. To jest raptem parę-paręnaście minut po zwykłym treningu, a różnica mega. Podejrzewam, że po jakimś solidnym pilatesie czy innym takim byłoby jeszcze lepiej, ale jakoś nie mogę się zmusić Ale jeśli to Twój typ "energii" to polecam Odpowiedz Link
maruda2 Re: Roller 09.05.17, 15:31 Maurycy, a co Ci poradzi lekarz na bolący kręgosłup ? Odpowiedz Link
maruda2 Re: Roller 09.05.17, 16:34 Pewnie powinien tak uczynić. Niestety należę do tych wątpiących w naszą służbę zdrowia Odpowiedz Link
pzkpfw-vi-b-konigstiger Re: Roller 09.05.17, 19:40 Silu drogi! a może joga? zwłaszcza taka na kręgosłup? mojej siostrze bardzo pomaga a to w służbę zdrowia śmiem wątpić, rok temu zgłosiłam się z bolącym szyjnym kręgosłupem, mam dyskopatię jak chorera, bóle, zawroty głowy itp. dostałam zlecenie na zabiegi rozmaite, a jakże kolejka taka, że termin mam na 30 stycznia... 2018 roku... Odpowiedz Link
silencjariusz Re: Roller 09.05.17, 20:09 Ale ja się nie znam na jodze. Mnie potrzebne jest jakieś proste rozwiązanie typu ten wałek. A co do rehabilitacji zleconej przez lekarzy to mam podobne doświadczenia. Rehabilitacja ręki po złamaniu najwcześniej możliwa była po 4 miesiącach od zdjęcia gipsu. Odpowiedz Link
pzkpfw-vi-b-konigstiger Re: Roller 09.05.17, 22:08 u mnie jeszcze lepiej: skierowanie wystawiono 3 października, na pierwszej wizycie kontrolnej u ortopedy, 2 tygodnie po złamaniu, na moją prośbę w dniu 7 listopada zmieniono je na "pilne", do lekarza z poradni rehabilitacyjnej dostałam się 1 lutego, a rękę mogę rehabilitować już od 18 maja... co daje razem równo 8 miesięcy od dnia złamania Odpowiedz Link
szarlotka_ja Re: Roller 09.05.17, 22:25 Tak to wygląda w naszej kochanej służbie zdrowia, gdzie rehabilitacja jest na szarym końcu tego łańcucha finansowego... . I nie zapowiada się, że będzie lepiej. Może być jeszcze gorzej gdyż obecny miłościwie nam panujący Konstanty, nie pała miłością do rehabilitantów. Co jest smutne niestety. Odpowiedz Link
silencjariusz Re: Roller 09.05.17, 22:26 No i taka to właśnie rehabilitacja... Ciekawe co Maurycy na to powie. Odpowiedz Link
maurycy76 Re: Roller 10.05.17, 09:27 No co mam powiedzieć. Wszędzie trzeba czekać. Taki kraj. Odpowiedz Link
maruda2 Re: Roller 10.05.17, 10:56 Silu, ale Ty to mógłbyś się chyba lepiej ustawić Tylko trzeba by się z chutoru ruszyć Odpowiedz Link
szarlotka_ja Re: Roller 09.05.17, 20:16 Sil pokaże paluszkiem jaki wałek go interesuje . Odpowiedz Link
szarlotka_ja Re: Roller 09.05.17, 20:49 To nie. Jeżeli boli to raczej taki: + delikatne ćwiczenia rozciągające + ciepełko + voltaren. Generalnie jak boli to się powinno delikatnie ruszać. Dopiero jak ból ustępuje to można coś więcej pokombinować. Tutaj dla Sila podpowiedź jak wykonać automasaż okolicy lędźwiowej . O, i tu jeszcze jeden. W tajemnicy podpowiem, że podobny efekt można uzyskać rolując koc . Odpowiedz Link
silencjariusz Re: Roller 09.05.17, 20:55 Dzięki. Pewnie Pancernej o taką jogę chodziło. A pod tyłek to zwykłą poduchę sobie wsadzę. Odpowiedz Link
szarlotka_ja Re: Roller 09.05.17, 20:57 Otóż to (choć poduszka może być za miękka), a jeszcze wcześniej Sil weźmie gorącą kąpiel rozluźniającą . A po wszystkim voltarenem lędźwie natrze i jutro jak młody Bóg . Odpowiedz Link
happy36 Re: Roller 10.05.17, 10:30 ja to myślałam że jakaś zabawka dla psa.... o rany po co to komu??? a ja tak z ciekawości do sil ile masz lat?? Odpowiedz Link
maruda2 Re: Roller 10.05.17, 10:56 Jak boli, to chyba wiek nie ma znaczenia. Młodych też boleć może Odpowiedz Link