08.05.17, 23:51
Ktoś używa? Pomaga taki wałek na bolący kręgosłup?
Obserwuj wątek
    • marisella Re: Roller 08.05.17, 23:59
      Czy na kręgosłup to nie wiem, ale używamy na stretchingu na ostatni kwadrans i po nogach jedzie nieźle (czworogłowe - ałaaaa). Ponoć pożyteczne, choć dla mnie trochę taka forma przyjemne łamane przez okropieństwo, coś jak jedzenie surowych drożdży wink

Natomiast jeśli idzie o plecy to zawsze rozmasowujemy tylko odcinek piersiowy kręgosłupa i uwaga, jaką zwraca instruktorka na to, żeby nie najechać na szyjny albo lędźwiowy każe przypuszczać, że to by było raczej ze szkodą. Więc nie wiem czy pomoże, pewnie zależy, gdzie boli i z jakiej przyczyny. Ja mam problemy właśnie z lędźwiowym i zdecydowanie dobrze mi robi rozciąganie i ćwiczenia plecowe smile
      • silencjariusz Re: Roller 09.05.17, 00:04
        O lędźwiowy właśnie chodzi. Myślałem, że potaczam się na wałku i będzie lepiej.wink
        • marisella Re: Roller 09.05.17, 12:02
          silencjariusz napisał:

> O lędźwiowy właśnie chodzi. Myślałem, że potaczam się na wałku i będzie lepiej.
          > wink

Ha! To wychodzi na to, że nie będzie tak łatwo, roller chyba ryzykowny smile

Nie wiem czy u Ciebie to zadziała, ale ja czułam bardzo dużą poprawę już po jakimś miesiącu regularnych ćwiczeń co drugi dzień, i to nie jakichś długich i zaawansowanych - typowe podnoszenia w leżeniu na brzuchu, deska, takie tam (i ćwiczenia na brzuch, ale z naciskiem na skośne), a potem porządne rozciąganie. To jest raptem parę-paręnaście minut po zwykłym treningu, a różnica mega.
          Podejrzewam, że po jakimś solidnym pilatesie czy innym takim byłoby jeszcze lepiej, ale jakoś nie mogę się zmusić wink Ale jeśli to Twój typ "energii" to polecam smile
    • maurycy76 Re: Roller 09.05.17, 15:23
      A nie lepiej pójść do lekarza?
      • maruda2 Re: Roller 09.05.17, 15:31
        Maurycy, a co Ci poradzi lekarz na bolący kręgosłup ? suspicious
        • maurycy76 Re: Roller 09.05.17, 15:42
          Skierowane na rehabilitacje wypisze.
          • maruda2 Re: Roller 09.05.17, 16:34
            Pewnie powinien tak uczynić. Niestety należę do tych wątpiących w naszą służbę zdrowia uncertain
            • silencjariusz Re: Roller 09.05.17, 19:14
              O to to.
              • pzkpfw-vi-b-konigstiger Re: Roller 09.05.17, 19:40
                Silu drogi! a może joga? zwłaszcza taka na kręgosłup? mojej siostrze bardzo pomaga
                a to w służbę zdrowia śmiem wątpić, rok temu zgłosiłam się z bolącym szyjnym kręgosłupem, mam dyskopatię jak chorera, bóle, zawroty głowy itp.
                dostałam zlecenie na zabiegi rozmaite, a jakże
                kolejka taka, że termin mam na 30 stycznia...
                2018 roku...
                • silencjariusz Re: Roller 09.05.17, 20:09
                  Ale ja się nie znam na jodze. Mnie potrzebne jest jakieś proste rozwiązanie typu ten wałek.wink
                  A co do rehabilitacji zleconej przez lekarzy to mam podobne doświadczenia. Rehabilitacja ręki po złamaniu najwcześniej możliwa była po 4 miesiącach od zdjęcia gipsu.
                  • pzkpfw-vi-b-konigstiger Re: Roller 09.05.17, 22:08
                    u mnie jeszcze lepiej: skierowanie wystawiono 3 października, na pierwszej wizycie kontrolnej u ortopedy, 2 tygodnie po złamaniu, na moją prośbę w dniu 7 listopada zmieniono je na "pilne", do lekarza z poradni rehabilitacyjnej dostałam się 1 lutego, a rękę mogę rehabilitować już od 18 maja... co daje razem równo 8 miesięcy od dnia złamania
                    • szarlotka_ja Re: Roller 09.05.17, 22:25
                      Tak to wygląda w naszej kochanej służbie zdrowia, gdzie rehabilitacja jest na szarym końcu tego łańcucha finansowego... sad.
                      I nie zapowiada się, że będzie lepiej. Może być jeszcze gorzej gdyż obecny miłościwie nam panujący Konstanty, nie pała miłością do rehabilitantów. Co jest smutne niestety.
                    • silencjariusz Re: Roller 09.05.17, 22:26
                      No i taka to właśnie rehabilitacja...
                      Ciekawe co Maurycy na to powie.wink
                      • maurycy76 Re: Roller 10.05.17, 09:27
                        No co mam powiedzieć. Wszędzie trzeba czekać. Taki kraj.
                      • maruda2 Re: Roller 10.05.17, 10:56
                        Silu, ale Ty to mógłbyś się chyba lepiej ustawić wink Tylko trzeba by się z chutoru ruszyć tongue_out
                        • silencjariusz Re: Roller 10.05.17, 16:46
                          Szewczyku miły, gdzie Twe butki?tongue_out
                          • maruda2 Re: Roller 10.05.17, 17:03
                            Powiadam Ci, o mnie się nie martw suspicious
                            • silencjariusz Re: Roller 10.05.17, 20:19
                              Ktoś musi, Dratewko.;P
    • szarlotka_ja Re: Roller 09.05.17, 20:16
      Sil pokaże paluszkiem jaki wałek go interesuje smile.
      • silencjariusz Re: Roller 09.05.17, 20:21
        https://9.allegroimg.com/original/0127fb/5bbfeafb4591a68e8273ad36a729
        • szarlotka_ja Re: Roller 09.05.17, 20:49
          To nie. Jeżeli boli to raczej taki:
          https://tyh.com.au/wp-content/uploads/2012/10/bolster.jpg

+ delikatne ćwiczenia rozciągające + ciepełko + voltaren.
          Generalnie jak boli to się powinno delikatnie ruszać. Dopiero jak ból ustępuje to można coś więcej pokombinować.

Tutaj dla Sila podpowiedź jak wykonać automasaż okolicy lędźwiowej wink.
          O, i tu jeszcze jeden.
          W tajemnicy podpowiem, że podobny efekt można uzyskać rolując koc wink.
          • silencjariusz Re: Roller 09.05.17, 20:55
            Dzięki. Pewnie Pancernej o taką jogę chodziło. A pod tyłek to zwykłą poduchę sobie wsadzę.wink
            • szarlotka_ja Re: Roller 09.05.17, 20:57
              Otóż to (choć poduszka może być za miękka), a jeszcze wcześniej Sil weźmie gorącą kąpiel rozluźniającą wink.
              A po wszystkim voltarenem lędźwie natrze i jutro jak młody Bóg smile.
              • silencjariusz Re: Roller 09.05.17, 21:02
                Z tym młodym to już bez przesady...wink
                • szarlotka_ja Re: Roller 09.05.17, 21:34
                  A co? Stary? tongue_out
                  • silencjariusz Re: Roller 09.05.17, 21:48
                    Chyba tak.
                    • szarlotka_ja Re: Roller 09.05.17, 22:03
                      Starego człowieka chyba Sil nie widział tongue_out.
                      • silencjariusz Re: Roller 09.05.17, 22:27
                        Widziałem.tongue_out
                        • szarlotka_ja Re: Roller 09.05.17, 22:37
                          Naprawdę? A gdzie? tongue_out
        • happy36 Re: Roller 10.05.17, 10:30
          ja to myślałam że jakaś zabawka dla psa.... o rany po co to komu??? a ja tak z ciekawości do sil ile masz lat??
          • maruda2 Re: Roller 10.05.17, 10:56
            Jak boli, to chyba wiek nie ma znaczenia. Młodych też boleć może tongue_out
          • silencjariusz Re: Roller 10.05.17, 16:43
            Za dużo.tongue_out
    • silencjariusz Re: Roller 10.05.17, 21:34
      Jasne.tongue_out

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka