witrood 03.08.17, 18:45 był kto? Oglądalne czy nudne? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
psycho_but_cute Re: Na "Dunkierce" 03.08.17, 19:05 powiem jak obejrze. generalnie sie wybieram, choc opinie na filmwebie nie powalaja entuzjazmem, zacytuje: "Oprawa audio-wizualna wysokiej klasy, ale reszta absolutnie nie." coz, teraz w kinie sezon ogorkowy wiec dużego wyboru nie ma😝 na Mroczna wieze ide ale to inna bajka Odpowiedz Link
szarlotka_ja Re: Na "Dunkierce" 03.08.17, 21:02 W sumie lubię filmy wojenne, ale jak ostatnio jak patrzyłam to repertuar był tylko do 20 lipca. Zaś dzisiaj jak spojrzałam to się okazało, że właśnie kończy się ostatni seans. Także jak widać na razie nie mam szans obejrzeć w kinie, a do BB mi się samej nie chce jechać . Odpowiedz Link
maruda2 Re: Na "Dunkierce" 03.08.17, 21:45 Oglądalne. Choć nie jest to typowy film wojenny. Trupów,krwi, walk i Niemców za wielu tu nie uświadczysz. Wszystko opowiedziane jest z chłodnym dystansem. Wrażenie robią efekty specjalne dzięki którym napięcie momentami sięga zenitu. W każdym razie ja zaczęłam się zastanawiać jak w ogóle ktoś dał radę przeżyć tę wojnę. Odpowiedz Link
mergentheim9 Re: Na "Dunkierce" 05.08.17, 19:39 Właśnie wróciłem z kina i moje wrażenia na gorąco po projekcji Dunkierki są następujące: Moim zdaniem to dobry film ale bardzo specyficzny. Nie jest to kolejny Hollywoodzki hit w stylu np. Pearl Harbour. To nie jest film rozrywkowy do oglądania przy popcornie. Jest zrobiony tak na poważnie. Nie na smutno ale na poważnie. W tym sensie, że różne sceny w których giną ludzie (a jest tego całkiem sporo) robią przygnębiające wrażenie. Film stara się oddać realia, że wojna to nic przyjemnego. Wielkim plusem jest wspaniała muzyka, która jest dobrze dobrana i buduje napięcie. W filmie nie ma wielu dialogów i jakichś zaskakujących zwrotów akcji ale ogląda się dobrze. Tylko film jest jakiś taki bardziej "Europejski" niż "Amerykański". Odpowiedz Link
timbwolf3 Re: Na "Dunkierce" 05.08.17, 23:10 Tylko film jest jakiś taki bardziej "Europejski" niż "Amerykański". czy to znaczy ze operacja Dynamo jest przedstawiona jako ucieczka czy jako akt bohaterstwa ? Odpowiedz Link
psycho_but_cute Re: Na "Dunkierce" 06.08.17, 00:01 Mergentheim - jakie inne filmy wojenne podobaly Ci się?: dla mnie - jak na razie jeszcze przed Dunkierka jestem - fenomenalna jest scena koczujących wojsk aliancki na plazach Dunkierki w Pokucie. a z filmow stricte wojennych cenie sobie Czas Apokalipsy i Cienka czerwona linie - btw: obaj reżyserzy tych filmow sa z USA Odpowiedz Link
silencjariusz Re: Na "Dunkierce" 06.08.17, 10:11 Wątek Witolda na główną stronę gazety trafił. Odpowiedz Link
silencjariusz Re: Na "Dunkierce" 06.08.17, 10:41 A jak sławny to i przez kobiety oblegany. Odpowiedz Link
rikol Re: Na "Dunkierce" 06.08.17, 13:27 Głosna muzyka, efekty specjalne, dialogów jak na lekarstwo. Na pewno nie jest to film dla intelektualistów. Reżyser chciał stworzyć przebój kinowy i udało mu się. Przystojni aktorzy w rolach głównych przyciągną kobiety, efekty specjalne młodych mężczyzn, a sam temat weteranów i starszych. Odpowiedz Link
wyjadacz_parkietuf Re: Na "Dunkierce" 06.08.17, 19:06 Mam zupełnie odwrotne spostrzeżenia. frank_drebin najłagodniej jak się dało podsumował twoją wypowiedź. Odpowiedz Link
truten.zenobi Re: Na "Dunkierce" 06.08.17, 14:29 przy tych cenach biletów i "jakości" obrazu 3d... chyba odpadam... Odpowiedz Link
frank_drebin Re: Na "Dunkierce" 06.08.17, 15:33 Idź chłopie, idź. To świetny film. Mnie wgniótł w fotel. Od razu uprzedzam nie spodziewaj się drugiego "Szeregowca Ryana". To zupełnie inna kategoria. Odpowiedz Link
kapitan23j Re: Na "Dunkierce" 06.08.17, 15:47 Znakomity film historyczny. Nie na randkę. Najlepszy w formacie 70 milimetrów. Niestety, w Polsce niedostępny. Odpowiedz Link
markot5 Re: Na "Dunkierce" 06.08.17, 17:04 Widziałem, byłem z synem i jego dwoma kolegami (chłopaki po 12 lat). Chciałem by dzieciak dowiedział się że wojna to nie męska super przygoda jak próbują imputować im to w szkole. Znając Nolana wiedziałem, że będzie to właśnie taki film - nie przerysowany, skromny w efekty specjalne bez patosu i hura patriotyzmu. I nie zawiodłem się. Jedyna rzecz do której się można przyczepić to skąd w jednym spitfajerze tyle amunicji. Jak dobrze policzyłem to w jednym locie Anglik zestrzelił 4 niemieckie samoloty. Tutaj autorzy chyba rozminęli się z realiami. Ale iść warto. Odpowiedz Link
frank_drebin Re: Na "Dunkierce" 07.08.17, 04:18 Proszę Pana właśnie nie rozminęli się. Krótkie, mierzone serie. Tak to wyglądało. Przeczytałem tony książek, wspomnień pilotów z II WŚ. Najlepiej zrealizowane sceny walk powietrznych jakie widziałem. Same realia. Czy widział Pan w jakimś innym filmie żeby pilot przejmował się poziomem paliwa? Odpowiedz Link