15.08.20, 09:17
Wyjechalibyscie w tej dziwacznej sytuacji za granicę? Tak się zastanawiam bo korci mnie bardzo. Blisko za zachodnią i nie na długo. Przymusu żadnego nie mam, ale ja odpoczywam tylko setki kilometrów od domu. Z drugiej strony kwarantanna po powrocie mi się nie uśmiecha. Sama już nie wiem. Chciałabym i boję się
Obserwuj wątek
    • szarlotka_ja Re: Wyjazd 15.08.20, 10:18
      Jest ryzyko, jest zabawa wink.
      Moja koleżanka pojechała do Grecji i następnego dnia ją uwięzili w hotelu bo się okazało, że mają covid więc sobie posiedziała tydzień uwięziona w greckim hotelu big_grin.

• szarlotka_ja Re: Wyjazd 15.08.20, 10:19
        No i po powrocie do domu siedziała następne 14 dni na kwarantannie wink
        • margott_2 Re: Wyjazd 15.08.20, 11:53
          To jest właśnie to czego się obawiam. Nawet nie samego wirusa z tym stykam się na codzień.
          • witrood Re: Wyjazd 15.08.20, 18:10
            Tego chyba akurat nie musisz się obawiać. W Niemczech na wjeździe nie ma testu na koronawirusa. I po powrocie z Niemiec też nie ma. Ja się muszę obawiać, bo lecę na Islandię i tam test jest. No ale, zapłacone już w lutym, więc ryzyk fizyk.
            • margott_2 Re: Wyjazd 15.08.20, 18:16
              Jak miło czytać... 😁
          • szarlotka_ja Re: Wyjazd 15.08.20, 21:52
            Zawsze będziesz mogła się pochwalić, że byłaś na niemieckiej kwarantannie wink.
    • kevinjohnmalcolm Re: Wyjazd 15.08.20, 11:07
      Zależy za którą granicę. Dla mnie na przykład w UK jest bezpieczniej niż w Polsce (mimo katastrofalnych brytyjskich wyników jeszcze niedawno), bo w ogromnej większości miejsc ludzie sami z siebie zachowują dystans. Kumpel był niedawno w Polsce i pokazywał zdjęcia gęstych tłumów w miejscach turystycznych, ścisk jak w autobusie miejskim w godzinach szczytu, mówił że nie było mowy o uniknięciu bliskiego kontaktu z setkami obcych ludźmi. Poza stosowaniem się do wymogu noszenia maseczek w sklepach i środkach komunikacji, nikt się w Polsce wirusem nie przejmuje.

Zasady kwarantanny wprowadzane przez różne kraje są co najmniej dziwne. Przykładowo w UK obowiązuje kwarantanna dla wracających ze Słowacji, mimo że od początku roku na COVID-19 zmarło tam jedynie 31 osób, podczas gdy nie ma kwarantanny dla powracających z Czech, gdzie zmarły 394 osoby, a dopiero od dziś jest kwarantanna dla powracających z Francji, gdzi zmarło 30406 osób.
      • margott_2 Re: Wyjazd 15.08.20, 11:54
        Bliziutko Niemcy.
        • obrotowy ale po cco ? w tych niepewnych czasach ? 15.08.20, 15:32
          margott_2 napisała:
          > Bliziutko Niemcy.

ale po cco ? w tych niepewnych czasach ? zeby tylko d....ruszyc ?

a co tam jest takiego, czego nie ma w Polsce ?

ja akurat wkrotce jade w przeciwnym kierunku - ale tylko dlatego, ze musze,
          by gdyby nie to, to ten wyjazd do PL w tym roku bym sobie po prostu odpuscil.

no, ale przecie zgodnie z nasza "odwieczna" tradycja kogos stojacego nad grobem trzeba pozegnac.

mus - to mus, a sluzba to nie druzba...

ale Ty ?
          • margott_2 Re: ale po cco ? w tych niepewnych czasach ? 15.08.20, 15:51
            Mam swoje powody. To byłaby jedynie rozrywka. Dlatego się waham.
            • obrotowy jasne,... 15.08.20, 17:24
              margott_2 napisała:
              > Mam swoje powody. To byłaby jedynie rozrywka. Dlatego się waham.

domyslam sie.

ale skoro to tylko rozrywka - to nie pytaj innych

sama podejmij decyzje - na dobre i zle.
              • margott_2 Re: jasne,... 15.08.20, 17:46
                Podejmę. Decyzyjna to akurat jestem. wink
    • silencjariusz Re: Wyjazd 15.08.20, 12:08
      Nie.
      • szarlotka_ja Re: Wyjazd 15.08.20, 21:52
        Sil to akurat i bez koronawirusa się nigdzie nie wybiera tongue_out
    • green.amber Re: Wyjazd 15.08.20, 15:09
      niewyjechanie też nie daje gwarancji niewpadnięcia w kwarantannowe okoliczności i kto wie czy niebawem granice powiatów nie będą straszniejsze niż granice kraju
      • obrotowy pamietam... 15.08.20, 15:35
        green.amber napisała:

> niewyjechanie też nie daje gwarancji niewpadnięcia w kwarantannowe okoliczności
        > i kto wie czy niebawem granice powiatów nie będą straszniejsze niż granice kraju

tia...

stan wojenny 1982...

trzeba bylo zalatwic w urzedzie "Passierschein" - zezwolenie na przekraczanie granic wojewodztwa...
      • margott_2 Re: Wyjazd 15.08.20, 15:52
        Już byłam o krok od kwarantanny. Czysty przypadek sprawił, że tym razem się upiekło
      • szarlotka_ja Re: Wyjazd 15.08.20, 21:54
        O, to, to. Ja se w żółtym powiecie siedzę, ale nie wiem czy mi nie zmienią na czerwony. Głupio się przyznać, ale ja lubię czerwony kolor wink.
    • witrood Re: Wyjazd 15.08.20, 16:21
      Tak, za tydzień.
    • marcepanka313 Re: Wyjazd 15.08.20, 18:49
      Rok i tak wystarczająco pokręcony, więc ja bym sobie dała spokój.
      Chociaż sama mam niedosyt, że niektóre plany pozostały planami....ale jednocześnie pewnych rzeczy nie planowałam, a się stały.... wink
      • margott_2 Re: Wyjazd 15.08.20, 19:05
        Mam to samo, z tą różnicą, że nie wiem czy zrezygnuję wink
        • marcepanka313 Re: Wyjazd 15.08.20, 19:13
          Myślę, że nie zrezygnujesz, bo Cię nosi, masz plan i widać że chcesz.... winki życie jakby bardziej cieszy.... z powodów wiadomych.... wink
          Z drugiej strony, jeśli coś można złapać to można złapać i na miejscu.... wink
    • searam Re: Wyjazd 15.08.20, 22:32
      Nie.
      Ale skoro "chcialabys i boisz sie" to wpadnij do mnie...wink
      Lekarstwo sie znajdzie...wink
    • witrood Re: Wyjazd 18.08.20, 13:09
      No i nie pojadę tam, gdzie miałem (bo nowe przepisy), ale pojadę gdzie indziej. wink
    • samysliciel Re: Wyjazd 18.08.20, 15:41
      Wyjechałbym.
      Kwarantanna jest do zniesienia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka