Dodaj do ulubionych

Auto i rower

06.10.25, 09:51
Jak mijacie jadący rower na jezdni gdzie jest wymalowana linia ciągłą?
Obserwuj wątek
    • obrotowy Auto i rower - zgodnie ze zdrowym rozsadkiem, Stac 06.10.25, 16:04
      stasi1 napisał:
      > Jak mijacie jadący rower na jezdni gdzie jest wymalowana linia ciągłą?

Zgodnie ze zdrowym rozsadkiem, Stachu,

- jezeli jest prosta i pusta droga (w przeciwnym kierunku) - to te ciagla linie nieco przekraczamy.

A jezeli przeciwlegly pas jest zajety, lub jestesmy na zakrecie - to wtedy jakis czas (niestety)

musimy tluc sie za tym rowerem...
      • stasi1 Re: Auto i rower - zgodnie ze zdrowym rozsadkiem, 08.10.25, 17:34
        Mnie denerwują tacy co widząc tą ciągłą starają się jej nie przekraczać, jak najbliżej tego roweru. I wolą być mniej niż ten jeden metr odległości od roweru, niż przekroczyć tą ciągłą. Oczywiście w przypadku jak nic nie jedzie z przeciwka
        • obrotowy Re: Auto i rower - zgodnie ze zdrowym rozsadkiem, 08.10.25, 19:00
          stasi1 napisał:
          > Mnie denerwują tacy co widząc tą ciągłą starają się jej nie przekraczać, jak na
          > jbliżej tego roweru. I wolą być mniej niż ten jeden metr odległości od roweru,
          > niż przekroczyć tą ciągłą. Oczywiście w przypadku jak nic nie jedzie z przeciwk a

- nic dziwnego, ze Cie denerwuja... przekroczenie bialej linii - to mandat kilkaset zl...

a wypadek z udzialem rowerzysty - to bedzie zawsze wina kierowcy (nawet gdy naprawde zawinil rowerzysta) .... i kosztuje w konsekwencji o wiele drozej...

wiec wybiera sie mniejsze zlo...
          • stasi1 Re: Auto i rower - zgodnie ze zdrowym rozsadkiem, 09.10.25, 17:26
            Mniejsze zło że ryzykuje się więcej?
            U mnie kiedyś na drodze do Warszawy wprowadzili ścieżkę rowerową, ale tylko po jednej stronie, więc faktycznie w drugą stroną jechało się pod prąd. Więc czasami nie którzy robili tak że jechali rowerem po pasie wolnego ruchu, ale bezprawnie. Bo po przeciwnej stronie była ta ścieżka rowerowa. I mój sąsiad najechał na jakąś dziewczynę co tak jechała. Jego wina ale że jej nie powinno tam być więc nic nie dostał
            • obrotowy ??? 09.10.25, 17:59
              stasi1 napisał:
              > Mniejsze zło że ryzykuje się więcej?

cos sie nie rozumiemy....

- jak przekraczasz ciagla linie, a pas przeciwlegly jest pusty, to ryzykujesz tylko mandat
              (jezeli zauwazy to patrol w nieoznakowanym wozie - mala szansa)

- jezeli wyprzedzasz rowerzystke zbyt blisko, to tez ryzykujesz mandat + ryzyko wypadku, gdy rowerzysta sie przestraszy i np. wpadnie do rowu...
              • stasi1 Re: ??? 10.10.25, 18:46
                Tak tylko że jak przekraczasz ciągłą to widac że ją przekraczasz, jak przejeżdżasz bliżej niż metr od tego rowerzysto to tego nie widać, więc niektórzy wolą przytulić się do rowerzysty, niż przejechać przez tą ciągłą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka