ale100 31.01.09, 22:08 Zdaniem niektórych specjalistów umiejętność kierowania emocjami jest ważniejsza niż wysoki poziom inteligencji. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hesse.1 Re: Emocje 31.01.09, 22:43 chyba już tu coś o tym było.ale coraz częściej pojęcie inteligencja emocjonalna wychodzi na światło dzienne.Przydaje się... w firmach, człowiek intelektualnie rozwinięty, jeśli okaże inteligencje emocjonalną, skierowana wręcz "empatycznie" na potrzeby danej korporacji, jest niesamowicie kreatywnym pożądanym i cenionym towarem.Stary filmik, ale jary... pl.youtube.com/watch?v=8To-6VIJZRE Odpowiedz Link
ale100 Re: Emocje 31.01.09, 22:45 Zastanawiam się... Może i nie jest ważniejsza. Cóż jednak znaczy wysoki iloraz inteligencji akademickiej jeśli brak umiejętności panowania nad emocjami... Odpowiedz Link
timiy2 Re: Emocje 31.01.09, 22:39 coś mi się wydaje że mogą mieć racje, bo co przeważnie kieruje naszym życiem.... emocje czy logika? Odpowiedz Link
mandalek Re: Emocje 31.01.09, 22:43 Myślę, że w pierwszym momencie, niestety, górę biorą emocję. Odpowiedz Link
timiy2 Re: Emocje 31.01.09, 22:58 mandalek napisała: > Myślę, że w pierwszym momencie, niestety, górę biorą emocję. ale z drugiej strony "...za głosem serca, prostą drogą sobie idź..." jak to śpiewają w pewnej piosence i nie wiem czy nie maja racji... Odpowiedz Link
mandalek Re: Emocje 31.01.09, 23:02 Timiy2, W piosence wszystko się może zdarzyć, a w życiu - c z rozumiem? Usnął? Odpowiedz Link
timiy2 Re: Emocje 31.01.09, 23:04 a ja myślę że w życiu może się znacznie więcej wydarzyć niż w piosence, bo inaczej byłoby ono strasznie nudne, a czy takie jest? Odpowiedz Link
mandalek Re: Emocje 31.01.09, 23:08 Timiy2, życie jest fascynujące i na pewno nie jest nudne ps. przepraszam za literówki Odpowiedz Link
timiy2 Re: Emocje 31.01.09, 23:10 mandalek napisała: > Timiy2, życie jest fascynujące i na pewno nie jest nudne > to chyba zależy kogo, ale tak czy inaczej trzymam za słowo Odpowiedz Link
timiy2 Re: Emocje 31.01.09, 23:17 mandalek napisała: > Timiy2, więcej optymizmu > > optymizm od początku tego roku, to moje drugie imię ale niestety czasami są drobne odchyły... Odpowiedz Link
timiy2 Re: Emocje 31.01.09, 23:22 ale fajnie by było nie spadać poniżej pewnego poziomu, ale jak to zrobić... Odpowiedz Link
hesse.1 Re: Emocje 31.01.09, 23:39 sluchajcie...czasem można.. a nawet trzeba spaść... dupa nie szklanka... sie nie pobije...(kumpel gadał:"morda nie szklanka.."hehe serd...pzdr ) godność zaczyna sie tam, gdzie zaczyna się Racjonalność, Rozumienie, ee..wymyślcie cóś jeszcze, bom już pijany.. hehe.. Trudne to..ale wykonalne... Naprawdę... Otwartość..czasem pokaże głupotę. Cóż z Tego!! Ważne jest, ze jeśli jest chęć, można wtedy Żyć. ŻYĆ. "i tego trzymać się trzeba..." Odpowiedz Link
hesse.1 Re: Emocje 31.01.09, 23:21 a znacie takie cóś: OPANOWANIE? Nie wynikające bynajmniej z zaistnienia jakiejś sytuacji.. wynikające bardziej ze zrozumienia sytuacji? a znacie takie pojęcie kontrolowana reakcja termojądrowa?Wiedza przyswajana w odpowiedni sposób, nie prowadzi do zguby. Mądrość istnieje, naprawdę.... hehe. Odpowiedz Link
wers-alik Re: Emocje 01.02.09, 17:32 Hesse! Idziesz spokojnie chodnikiem. Jakiś niedomyty palant podstawia Ci nogę. Co robisz? Wykazujesz OPANOWANIE i idziesz sobie dalej? A może nadstawiasz policzek? JA NIE! Ja wykazując nieopanowanie walę w ryja. Dotkliwie. Żeby mu się odechciało podstawiać mnie i innym. Reakcja termojądrowa? Podczas studiów chodziłem na tzw. STUDIUM WOJSKOWE. Natknąłem sie tam na niegłupiego wykładowcę - kapitana. Na wstępie powiedział: wiem, że wy jako studiujący fizykę wiecie pewnie więcej niż ja o reakcji jądrowej, ale wybaczcie zgodnie z rozkazem będę mówić na ten temat. Wy mozecie robić, co chcecie. Więc albo spaliśmy, albo grali w karty. Czego i Tobie życzę. Oczywiście przepłukiwania gardła - też. Odpowiedz Link
hesse.1 Re: Emocje 01.02.09, 18:43 widzisz...wykazując nieopanowanie, nie trafiasz w ryja, trafiasz w siebie.A podczas kontrolowanej reakcji można dużo zyskać.Zresztą, wedle gustu i rozdanych kart.Opisałem pojęcie OPANOWANIA jakiejś sytuacji... Przykład? Trzy razy celowano do mnie z broni palnej, w jakim celu? Nie było to istotne. Istotne jest teraz to, że tu piszę.Opanowanie, to nie jest poddanie się, czynnikom itp.A jeśli chodzi o reakcje na podstawianie nogi, to zapewne, gdy nie ma w pobliżu kogoś kompetentnego i gdy delikwent jest słabszy, wielu postąpiłoby podobnie. Odpowiedz Link
wers-alik Re: Emocje 01.02.09, 19:07 Zgadzam się z jednym: nie należy bić słabszych! Sprzeniewierzyłem się tej zasadzie i na tym polega mój błąd. Dzięki za wypowiedź. Odpowiedz Link