Dodaj do ulubionych

"Świat z papieru i stali-okruchy Japonii"

15.02.06, 11:33
zakładam wątek dla tej pracy zbiorowej.
Niedawno zaczęłam. To zbiór różnorakich felietonów.
Jak na razie podoba mi się. Jednak moje zastrzeżenie budzi wydanie książki.
Jak na książkę w cenie prawie 30 złotych wydanie jest więcej, niż średnie.
Innymi słowy, książka już zdążyła mi się częściowo rozsypać, chociaż nie
jestem nawet w połowie.
Może warto na przyszłość zwrócić na to uwagę.
Zachęcam do wpisywania się do wątku tych, którzy już to czytali.
Obserwuj wątek
    • purple_haze widzę, że nie doczekałaś się na 15.02.06, 11:45
      spełnienie mojej obietnicy o wątku wink ale sama wiesz, że głowy nie mam...

przyłączam się:
      - wydanie szmaciarskie
      - skład taki sobie (oszczędzali na marginesach i świetle)
      - mnie rażą błędy w transkrypcji/stosowanie kilku różnych metod...

same teksty czyta się miło, choć dlugo (powody powyżej). ciekawe spojrzenie na
      japonię i rzeczy, których raczej nie znajdzie się w książkach 'ogólnych'
      • chiara76 Re: widzę, że nie doczekałaś się na 15.02.06, 11:49
        Purple, czekam cały czas na TWoją opinię po lekturze, bo wiadomo, że ja inaczej
        na to patrzę. A załozyłam, bo jakoś tak ostatnio mało się na własnym forum
        udzielam i w ogóle...wink
        Tak więc, jak skończysz, to Pisz , Pisz!
    • aeidenn Re: "Świat z papieru i stali-okruchy Japonii" 21.02.06, 21:33
      Pomysł na książkę bardzo ciekawy- zwłaszcza, że felietony pokazują to co tygrysy
      lubią najbardziej, czyli Japonię codzienną. Z drugiej strony widać, ze książkę
      wydało Waneko, bo wielki nacisk położony jest na mangę i jej rolę.Ja bym
      zdecydowanie chętniej przeczytała jeszcze wiecej lokalnych smaczków.
      Chciałabym,aby ktoś napisał współczesne komppendium takie jak keidyś Jadwiga
      Kurczewska.
      • torsten1 Re: "Świat z papieru i stali-okruchy Japonii" 21.02.06, 22:05
        laal! to cos nowego, jutro kupuje i czytam! Hurrrraaa! smile
        • torsten1 Re: "Świat z papieru i stali-okruchy Japonii" 22.02.06, 22:14
          jezu, ta ksiazka kosztuje 59 zeta. ktos moze chce odsprzedac za 30? za tyle
          kupie.
          • chiara76 Re: "Świat z papieru i stali-okruchy Japonii" 22.02.06, 22:49
            skąd? Ja ją w Empiku w Galerii Mokotów znalazłam za mniej , niż 30 zeta.
            sprawdziłam, 29.50 .
            • torsten1 Re: "Świat z papieru i stali-okruchy Japonii" 22.02.06, 22:54
              chiara, dzis bylem w empiku. pani nie mogla tej ksiazki odnalezc, powiedziala,
              natomiast ze sa tylko dwa egzemplarze. cene widzialem katem oka, wiec mam
              nadzieje, ze sie pomylilem. gdzie ta ksiazka lezy? pomoz pliz, bo nie mam czego
              czytac...
              • chiara76 Re: "Świat z papieru i stali-okruchy Japonii" 22.02.06, 23:14
                słuchaj, nie wiem, czy nagle znikło? bo jak byłam tydzień temu, nawet mniej, to
                zalegało. W Empiku w GAlerii Mokotów znajduje się ta książka wyobraź sobie
                chyba dla żartuwink w dziale Przewodniki , Wiesz, tym turystycznym z mapami,
                przewodnikami i książkami właśnie.
                Jest też na Merlinie, jeśli tam nie Znajdziesz.
                • aeidenn Re: "Świat z papieru i stali-okruchy Japonii" 23.02.06, 09:34
                  Na stronie wydawnictwa Waneko kosztuje to 25 zł.Nie wiem, jakie są koszty wysyłki.
                  sklep.waneko.pl/product_info.php?cPath=21_78&products_id=302.
                  Ja miałam szczęście- dostałam ksiażkę w prezencie od osoby, która ją wygrała w
                  konkursie magazynu Esensja (wygrała dwie książki- ona i jej chłopak! to się
                  nazywa FUKS)
    • aree Re: "Świat z papieru i stali-okruchy Japonii" 23.02.06, 17:27
      to ja będę komentatorem okładek smile Fatalna... okładka sad
      • aeidenn Re: "Świat z papieru i stali-okruchy Japonii" 23.02.06, 21:37
        Moim zdaniem widac, że książka jest zbieraniną felietonów znajomych i przyjaciół
        i nie było jakiejś jej ogólnej koncepcji. Ale niektóre smaczki czyta się fajnie.
        Okładka cienka-popieram.
        • torsten1 Re: "Świat z papieru i stali-okruchy Japonii" 01.03.06, 10:34
          okladka rzeczywiscie okropna.
          ksiazka bardzo zle wydana, tez mi sie juz sypie, choc mam ja zaledwie od paru
          dni. no coz, nie mam naboznego stosunku do ksiazek, ale nie lubie jak sie sypie
          juz podczas czytania. po przeczytaniu moze sie sypac, bo juz i tak nie czytam
          drugi raz...

na razie przeczytalem wspomnienia tej polki, ktora spedzila tam 8 lat i bardzo
          mi sie podobaly. poczatek ksiazki natomiast nie podobal mi sie wcale.
          niespecjalnie mnie obchodza dane historyczne z XVI wieku szczerze mowiac. ale
          jesli komus sie te informacje historyczne podobaja, to ok.
          • chiara76 jak rozkręcisz forum o komiksie, to zaproś 02.03.06, 21:48
            na niewink)
            manga się zalicza, czyż nie?
            • torsten1 Re: jak rozkręcisz forum o komiksie, to zaproś 03.03.06, 20:52
              ok, jesli forum nie upadnie oczywscie zaprosze wszystkich smile
    • yayoi Barachło:-( 02.03.06, 20:48
      Pomijam wydanie...
      Miało być o Japonii... A jest o Polakach, autorach tej książki. Ni epo to, aby
      się z kimś czyms podzielić, ale by opublikowac własne wspomnienia. Teksty pisane
      "po łebkach", byle jak, często o niczym, a zdarza się, że i nie na temat. Może i
      autorom przyświecały dobre intencje, ale najwyraźniej zabrakło talentu i
      zwyczajnie pomysłu ma książkę o Japonii. Denerwują mnie zdjęcia z autorami w
      roli głównej, jakby shinkansenu nie można było sfotografować bez siebie na
      pierwszym tle albo zastąpić siebie... Japończykiem?
      Sama nie wiem, jak to się stało, że kupiłam tę książkę. Spojrzałam na spis
      treści, a ten wydał mi się interesujący. Szkoda, że nie przeczytałam choć jedngo
      artykułu... 29zł to zdecydowanie za dużo! Za 50 można mieć jeden z tomów
      "Estetyki"... Owszem, inny styl, inny cel, ale "coś" chyba zobowiązuje
      wszystkich, którzy wydają książki... A tego "czegoś" w "Okruchach" zabrakło.
      • aree Re: Barachło:-( 03.03.06, 00:45
        yayoi napisała:
        >Denerwują mnie zdjęcia z autorami w
        >roli głównej, jakby shinkansenu nie można było sfotografować bez siebie na
        >pierwszym tle albo zastąpić siebie... Japończykiem?

ooo, to trafna opinia! W sumie jaka okładka taki środek, często się to
        sprawdza. To zdanie dyskryminuje tę książkę w moich oczach więc dzięki za
        zaoszczędzenie moich pieniędzy wink Jeden musi stracić, żeby mógł zyskać drugi,
        hehe!
      • yuugen Re: Barachło:-( 05.03.06, 10:48
        zgadzam się z negatywną opinią o tej książce - jest kiepska, bardzo kiepska...
        nie mówiąc już nawet o wydaniu...
        mnóstwo w niej błędów, niedopowiedzeń wynikajacych z niewiedzy??... coż, chyba
        się nie doczytałam, żeby któryś z Polaków to robiąych miał jakieś japonistyczno-
        kierunkowe wykształcenie - a do wydawania książki o Japonii (pod taką reklamą
        jak autorzy tej książki robią) nie wystarczy pobyt tam i kilka oględnych notek
        na temat wrażeń... chyba że miała to by być taka wrażeniowa książka, o co chyba
        jednak autorom w zamierzeniach nie chodziło...
        byłam w Empiku na promocji tej książki - miło się słucha tych 'opowiastek'jako
        wspomnień czy wrażeń, ale nie jako wiedzy o Japonii - strzeliło i przegięło,
        jak któraś z autorek nazwała 'hakama' spodniami studenckimi czy coś w tym
        stylu... artykuł o Japonek dbanie o urodę to chyba z kosmosu się wziął, bo nie
        z codziennej Japonii... itd itd

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka