Dodaj do ulubionych

Czołowi przedstawiciele czeskiej kultury XX wieku

18.03.10, 16:14
Cześć, potrzebuję informacji na temat czołowych przedstawicieli czeskiej kultury XX wieku, przede wszystkim o kim można by było w szczególności napisać, jeśli ktoś ma na ten temat jakieś ciekawe materiały proszę o przesłanie na mój mail iwetta_borecka@op.pl z góry bardzo dziękuję za pomocsmile

Pozdrawiamsmile
Obserwuj wątek
    • tlum.cz Re: Czołowi przedstawiciele czeskiej kultury XX w 18.03.10, 22:18
      To trochę zbyt szeroki temat, nieprawdaż? Z muzyki poważnej Leoš Janáček i
      Bohuslav Martinů, z jazzu Jaroslav Ježek. Z literatury Karel Čapek, Bohumil
      Hrabal, Milan Kundera. Z filmu Jiří Menzel, Miloš Forman. Nie wiem, gdzie dać
      dwójkę Jiří Suchý + Jiří Šlitr.
      • mariuszszcz Re: Czołowi przedstawiciele czeskiej kultury XX w 19.03.10, 00:56
        Jara Cimrman - i nikt więcej!
        • tlum.cz Re: Czołowi przedstawiciele czeskiej kultury XX w 19.03.10, 08:17
          Masz rację, zapomniałem o nim. Zapomniałem, bo po pierwsze Jára Cimrman działał
          na początku XX wieku i jakoś mam go skojarzonego z wiekiem poprzednim, z
          poprzednią epoką. Dla mnie XX wiek jakoś zaczyna się dopiero z końcem pierwszej
          wojny światowej. No i też uważam, że Jára Cimrman dużo więcej dokonał w
          dziedzinie nauki, niż na polu kultury.
      • bohemia1 Re: Czołowi przedstawiciele czeskiej kultury XX w 31.03.10, 07:59
        Ja bym jeszcze dodała Josefa Škvoreckého.
    • mmwesolowska Re: Czołowi przedstawiciele czeskiej kultury XX w 19.03.10, 08:44
      Moze by tak sie przejsc do biblioteki albo wygooglowacwink?
      • marguyu Re: Czołowi przedstawiciele czeskiej kultury XX w 19.03.10, 22:31
        No wlasnie! Moze by tak samemu troche popracowac a nie liczyc na
        innych. W koncu oceny otrzymujecie za samodzielna prace!
    • wislok1 Szwejk Józef 19.03.10, 23:53
      Postać autentyczna, autor autobiograficznej powieści, wydanej pod pseudonimem "Jaroslav Hašek ". W celu uzyskania dokładnych informacji zwiedzić gospodę "U Kalicha" koło stacji metra I.P.Pavlova. Gospodę prowadzi wnuk Józefa Szwejka hokeista o pseudonimie "Dominik Hašek".

Uwaga: powyższe informacje są supertajne
      • mariuszszcz Re: Szwejk Józef 20.03.10, 21:59
        Czy ktoś tutaj wisłoku proponował postacie nieautentyczne? smile, że proponujesz
        postać autentyczną. Ja tam uważam, że jak dziewczyna opisze Jarę Cimrmana, to
        wystarczy - w nim jest cały geniusz ludzkości zawarty, nie tylko czeskości!
        • wislok1 Re: Szwejk Józef 21.03.10, 00:25
          Wszystkie proponowane postacie są w 200% autentyczne.

A nawet w 300%

PS: Wiślok, nie Wisłok. Wiślok- bo mieszkam nad Wisłą, nie nad Wisłoką
          • sks_baltyk_1930 Re: Szwejk Józef 21.03.10, 22:52

wislok1 napisał:

> PS: Wiślok, nie Wisłok. Wiślok- bo mieszkam nad Wisłą, nie nad
            Wisłoką

hehe, pan Mariusz chyba tutaj poszedl za poprawna polszczyzna a wiec
            mieszkaniec znad Wisly to Wislak ale w gwarze cieszynskiej/slaskiej
            (poprawcie mnie-laika z trojmiasta) to wlasnie wislok, czyz nie?
            • wislok1 Re: Szwejk Józef 23.03.10, 22:47
              Dokładnie.
              Ale to nie tylko śląska gwara.
              No. Lech Poznań po poznańsku to kolejorz, nie kolejarz.
              A zmienia się w O
    • yvette_raga Re: Czołowi przedstawiciele czeskiej kultury XX w 30.03.10, 20:32
      Bardzo dziekuje tym ktorzy mieli ochote mi konkretnie odpisac... To jest dla
      mnie jedynie pomoc, nikt tego za mnie nie ogarnie. Temat jest faktycznie bardzo
      szeroki i ciezko sie do niego zabrac. Jeszcze raz wielkie dzieki.
    • czarek62 Jara Cimrman - nie zartuje! 01.04.10, 17:09
      Divadlo Jary Cimrmana na Žižkově....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka