22.03.11, 12:12
Czy ktoś bardziej "stażowy" mógłby mi poradzić w kwestii rozliczenia z naszym ukochanym polskim US? Pracowałam w PL do maja 2010 (umowa o pracę+dz.gosp.), w sierpniu zaczęłam pracę w Cz (umowa o pracę). Już wiem, że muszę złozyć PIT36 wraz z załącznikiem PIT-ZG. No i tu pojawia się problem. Jak mam wypełnić ten załącznik? Czy do rubryki 9 podać dochód brutto, czy netto, czy wypełnić jeszcze jakieś rubryki, czy muszę poprosić o stosowne zaświadczenie o dochodach, czy też wystarczą paski wypłat+wyciągi bankowe. Proszę poradźcie. Termin rozliczenia tuż tuż...
Obserwuj wątek
    • qelo Re: Pit - 36 26.03.11, 09:48
      cau
      Nie wiem jak wypelnic ten formularz o ktory pytasz, ale moze w twoim przypadku jest łatniwszy sposob rozliczenia podatkow? Jesli przeniesles swoje "centrum interesow osobistych" do Czech w srodku roku to mozesz sie powolać na "łamana rezydencje podatkową" i wtedy dochody polskie rozliczasz w Polsce a czeskie w Czechach.

Pozdr
      • winietou Re: Pit - 36 29.03.11, 15:27
        dokladnie. to co zarobione w polsce - wypelnij w PIT-cie w PL (reszta roku nieprzepracowana), w czechach - odwrotnie, tylko od momentu zaczecia pracy w czeskiej firmie.

Nie ma z tym zadnych problemow. W razie watpliwosci mozesz podpytac swoj HR/ksiegowosc w obecnej firmie.

pozdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka