smutniak 05.07.04, 00:57 1.w CR 70% ateistow,w PL 98% katolikow 2.w CR 9,6% bezrobotnych,w PL 19,8% Prosze o dodawanie nastepnych. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
elve Re: Co odroznia Polakow od Czechow? 05.07.04, 10:56 a mi się Twoje zestawienie bardzo podoba trudno o trafniejsze Odpowiedz Link
stary.prochazka Re: Co odroznia Polakow od Czechow? 05.07.04, 13:23 to nic nowego ale wiem to z wielu rozmów z Czechami że Polacy są uważani za romantyków, trochę "narwańców" i przez to nie zawsze są dobrze przez Czechów widziani. Z drugiej strony dyrektor Czeskiego Centrum w Warszawie, pan Zbysek Ondrejka powiedzial mi kiedyś że Czesi po cichu tego Polakom zazdroszczą Czesi, jako trochę mniejszy naród, musieli częściej ulegać różnym najeźdźcom nie mając szans na skuteczny opór i chyba stąd pochodzi ich "flegmatyczność" (albo raczej pragmatyzm i realizm) o który posądzają ich z kolei Polacy. Odpowiedz Link
butah Re: Co odroznia Polakow od Czechow? 05.07.04, 22:26 Może trochę nie na temat, ale o Czeskim Centrum.Akurat Czeskie Centrum niewiele ma wspólnego z tak często podkreślaną czeską solidnością, pragmatyzmem i dokładnoscią. Może miałam pecha, ale nikdy nie udało mi się wypożyczyć ksiązki czy filmu. Raz, że kosmiczne godziny działania wypożyczalni - dokładnie już nie pamiętam, ale wypożyczlnia zazwyczaj działała przez 2, 3 godziny w środku dnia - kto w tym czasie jest wolny?!? Po czym gdy już udało mi się dotrzeć w tych godzinach to tzrykrotnie! zostałam odprawiona z kwitkiem, bo pani opiekująca się biblioteką "wyszła i nie wiadomo kiedy wróci"-wiele godzin to ona się nie napracowała..A gdy już udało mi się zastać tę panią okazało się, że CC się przenosi i nic nie wypożyczają. Zaróano swoją ofertą kulturalną jak i obsługą CC zdecydowanie odstręcza, (a powinno przecież zachęcać) do bywania w nim tudzież do interesowania się Czeską Republiką Odpowiedz Link
tomek9991 Hmm... 05.07.04, 16:25 smutniak napisała: > 1.w CR 70% ateistow,w PL 98% katolikow > 2.w CR 9,6% bezrobotnych,w PL 19,8% > Prosze o dodawanie nastepnych. W Albanii jest 90% ateistów i 60% bezrobocia. W Austrii jest 5% ateistów i 5% bezrobocia. Odpowiedz Link
gajasirocco Re: Hmm... 05.07.04, 16:36 wątek trochę inny, nie o Austrii, czy Albanii, lecz o naszych sąsiadach- uczmy się od nich tolerancji i optymizmu! Odpowiedz Link
tomek9991 Hmm........ 05.07.04, 18:48 Pokazałem na przykładach Albanii i Austrii rażącą manipulację w stawianiu obok siebie poziomu bezrobocia i ilości wierzących w Boga. Nie ma bowiem między tymi wskaźnikami żadnego związku. Od Czechów Polacy powinni się uczyć wiary we własne siły. Powinniśmy im zazdrościć mądrego prezydenta. Odpowiedz Link
rycho7 to jest rzeczywiscie roznica miedzy Czechami a Pol 06.07.04, 10:28 Polakami tomek9991 napisał: > W Albanii jest 90% ateistów i 60% bezrobocia. > W Austrii jest 5% ateistów i 5% bezrobocia. Tomek9991 pokazal tu niewatpliwie roznice miedzy soba jako Polakiem a Czechami. Ta cecha umyslowosci Tomka9991 jest dosc czesta u Polakow. Moze ktos bedzie odwazny i nazwie ta ceche po imieniu. Ja zamilcze bo poluje tu na mnie czterech co najmniej cenzorow. Odpowiedz Link
tomek9991 Na czym polega Rycho twój problem życiowy ? 06.07.04, 12:59 Doprawdy nie wiem. Ja jedynie udowodniłem brak związku między procentem ateistów i procentem bezrobotnych. Odpowiedz Link
rycho7 Re: Na czym polega Rycho twój problem życiowy ? 06.07.04, 13:09 tomek9991 napisał: > Ja jedynie udowodniłem brak związku między procentem ateistów i procentem > bezrobotnych. A jaki byl temat zadania? Sugerujesz, ze Twoim zadaniem jest pomoc w rozwiazywaniu moich problemow zyciowych? Dla ulatwienia przypomne Ci temat watku: Roznice miedzy Polakami a Czechami. Odpowiedz Link
hafro Re: Hmm... 06.07.04, 15:50 tomek9991 napisał: > smutniak napisała: > > > 1.w CR 70% ateistow,w PL 98% katolikow > > 2.w CR 9,6% bezrobotnych,w PL 19,8% > > Prosze o dodawanie nastepnych. > > W Albanii jest 90% ateistów i 60% bezrobocia. > W Austrii jest 5% ateistów i 5% bezrobocia. Przyklad Albanii i Austrii bardzo chybiony. Po pierwsze, z informacji, które znalazlem w sieci, wynika ze te procenty wygladaja troche inaczej: Albania - Muslim 70%, Albanian Orthodox 20%, Roman Catholic 10%. Austria - Roman Catholic 78%, Protestant 5%, Muslim and other 17%. Po drugie, trudno jest porównywac kraje, które maja tak rózna historie, jezyk, tradycje. Porównywanie Polski i Czech o tyle ma sens, ze sa to sasiedzi i dwa kraje slowianskie. Taki, a nie inny wynik zestawienia: % katolików, % bezrobocia, mnie osobiscie nie wydaje sie kwestia przypadku. Odpowiedz Link
wislok1 Śląsk Cieszyński i nie tylko 06.07.04, 16:09 W polskiej części bezrobocie wynosi 14%, a w czeskiej 20%. W całych Czechach jest bezrobotnych już 11%. W Polsce nie ma 98% katolików, tylko 90%. W Czechach wierzącyh jest nie 30, a 40%. 5% mieszkańców Czech to protestanci. Płace realne są wyższe w Polsce Odpowiedz Link
tomek9991 Hmm... 06.07.04, 17:39 hafro napisał: > Przyklad Albanii i Austrii bardzo chybiony. > > Po pierwsze, z informacji, które znalazlem w sieci, wynika ze te procenty > wygladaja troche inaczej: > Albania - Muslim 70%, Albanian Orthodox 20%, Roman Catholic 10%. Albania została pierwszym krajem ateistycznym w czasach komunistycznych. Te procenty powyżej to ludzie z danej tradycji religijnej. Praktykujących jest 10%. W Czechach katolicyzm był utożsamiany z obcym, austriackim panowaniem i stąd bierze się taka liczba bezwyznaniowców. W Polsce było inaczej. Nie można obu krajów stawiać na równi i wiązać to z rozwojem gospodarczym. Najbogatsze w Europie są małe państewka katolickie : Liechtenstein, Monaco, Luksemburg. Czechy w XIX wieku wcześniej od większości ziem polskich wkroczyły w fazę rewolucji przemysłowej. Polska dużo nadrobia do Zachodu i nadal nadrabia. Odpowiedz Link
wislok1 Religia oficjalnie 07.07.04, 08:04 Jeszcze na początku XX w. 97% Czechów i Morawian było katolikami, a niecałe 3% należało do Kościoła ewangelickiego. W 1918 r. znaczna ich część, w reakcji na powiązania Kościoła katolickiego z byłym cesarstwem austro-węgierskim, znalazła się pod wpływem ruchu „Precz od Rzymu”. Z wiary katolickiej zrezygnowało wtedy około 20% Czechów i Morawian, z których jedna połowa pozostała bez wyznania, natomiast druga założyła Kościół Czechosłowacki (dziś Husycki Kościół Czechosłowacki). W czasach reżimu komunistycznego trend ten pogłębiał się, ale wynikało to raczej ze zmiany stylu życia i tradycji historycznych niż panującego ustroju. W 1998 r. w Czechach i na Morawach zarejestrowanych było 21 wyznań i stowarzyszeń religijnych, zrzeszających 45% ogółu obywateli. Najwięcej jest katolików – 39%, na drugim miejscu są ewangelicy – 2,0%, a trzecie miejsce zajmują członkowie Kościoła husyckiego – 1,8% (2,2% inne). Bardzo dużo jest osób bezwyznaniowych (40%) oraz takich, które nie są w stanie określić swego stosunku do religii (15%). przewodnik.onet.pl/1231,1628,284908,notka.html Charakterystyczne jest również nierównomierne rozmieszczenie wyznawców, np. najwięcej katolików mieszka na Morawach, w Czechach zaś zdarzają się powiaty, w których osoby deklarujący przynależność do jakiegokolwiek kościoła stanowią mniej niż 10% ludności. Kościół katolicki ma dwa arcybiskupstwa (w Pradze i Ołomuńcu) oraz sześć diecezji (w Litomierzycach, Hradcu Králové, Czeskich Budziejowicach, Pilźnie, Brnie i Ostrawie). Odpowiedz Link
butah Re: Co odroznia Polakow od Czechow? 05.07.04, 22:38 A teraz już na temat zdecydowanie większy luz w sferze tzw. intymnej. np Czeszki na basenie, w saunie, itp. nie wstydzą się chodzić nago, gdyż w tych miejscach nagoścć jest całkiem naturalna i nie ma się czym oprzejmować. Polki się krygują, wykonują skomplikowane ekwilibrystyki z ręcznikiem, bielizną i kostiumem. Poza tym niby Polska taki katolicki kraj a średnia wieku w którym dochodzi do pierwszego stosunku podobna. Z tym że seks w Czechach nie stanowi aż takiego tabu, wychowanie seksualne obowiązkowe i bez takich kretyńskich tekstów jak u nas( nota bene moja katechetka w polskiej szkole średniej opowiadając o jedynej słusznej i godnej polecenia antykoncepcji-kalendarzyku małżeńskim była w ciąży z czwartym dzieckiem, więc jej wiarygodność była zerowa) co, wydaje mi się sprawia, że seks nie jest tak ciężkim problemem światopoglądowym i nie prowadzi rzszy ludzi do spowiednika. Nie sądzę, żeby u nas np mógł powstać taki film jak "Nuda v Brne" Odpowiedz Link
wislok1 Pochodzenie 05.07.04, 22:58 Czeska inteligencja w XIX wieku była pochodzenia chłopskiego. Chłop był istotą zaradną, cwaną, ale ostrożną. Nie lubił obcych miastowych, ale też z powodu polityki nie chciał rewolucji, bo szkoda chałupy. To w Czechach jest do dzisiaj widoczne. W Polsce dominuje do dziś romantyczna powstańcza tradycja szlachecka. Dominuje tylko teoretycznie, bo w praktyce jest podobnie jak w Czechach. Polska szlachta u cesarza Franciszka Józefa była pragmatyczna jak Czesi i jej lojalizm wobec Austrii był wzorowy. Polacy w zaborze pruskim byli bardzo w swej pracy organicznej do Czechów podobni. W zaborze rosyjskim te wszystkie powstania bardziej funkcjonowały jako mit. Powstania były co kilkadziesiąt lat. W przerwach Polacy żyli w miarę spokojnie. Odpowiedz Link
mgrimbaum Re: Co odroznia Polakow od Czechow? 06.07.04, 17:08 Eeeee tak jakas Was mlodziencza porywczosc zawiodla na kompletnie bezludzie intelektualne. Ja osobiscie nie widze wielkich roznic (moze dlatego, ze krotko mieszkam w RC) i bardziej bym koncentrowal na podobienstwach w anagonizmie do 'innych braci slaowian' bo na pewno jest to duzo ciekawsze studium. Ja osobiscie jako Warszawiak uwazam ze duzo lepiej pracuje mi sie z kolega z Pragi niz z kolega z Krakowa, ktory o jednym jak i o drugim miescie ma podobna opinie (i malo pragmatyczne podejscie do biznesu). Co sie zas tyczy roznic to obu kolegow szokuje liczba wypowiadanaych przeze mnie przeklenstw/godzine co czyni mnie czlowiekiem z 'ruskiego zaboru' (mimo przywoitego inteligenckiego wychowania). Jeszcze cos? Aha ja mimo, ze jestem Polakiem jestem ateista w przeciwienstwie do kolegow z P-gi i K-wa, ktos z Was jeszcze szuka pozywek do budowania stereotypow? (nikomu to jeszcze na dobre nie wyszlo). pozdr Odpowiedz Link
starymason Re: Co odroznia Polakow od Czechow? 09.07.04, 15:18 polacy sa wiekszymi romantykami i idealistami niz czesi uwazam to za zalete niz wade bo jest ciekawiej. Po drugie chcialbym obalic mit o jakiejs wiekszej pracowitosci czechow itp. czy wyzszosci jej gospodarki. Fakt sa od nas troche bogatsi maja wyzszy pkb ale wzielo to sie z roznicy zagospodarowania gospodarczego ziem. Mysmy byli praktycznie caly czas zajaeci wschodem i ciagle byly u nas wojny u nich odwrotnie a franciszek jozef specjalnie ladowal do czech przemysl zeby ci sie nie buntowali, taka byla jego taktyka. Po 1989 polska ma srednio powtarzam srednio o 1,5% wyzszy wzrost gospodarczy od czech a w ostatnim roku nawet o 2,5% , nie bede juz wspominal o swietnych posuniecicach gospodarczych czechow typu kuponowka. Caly ciezki przemysl zostal na slowacji no moze oprocz regionu ostrawy i opavy wiec nie maja problemu z ich restrukturyzacja i zwoazanym z tym bezrobociem.A wiekszosc bezrobotnych byla u nas wlasnie z takich fabryk molochow.W ciagu roku bezrobocie w czechch wzroslo o 1% wynosi obecnie 10,7% wiec te dane twoje sa nieaktualne w polsce wynosi 18,9% dane z wczoraj. Fakt czesi sa od ans bogatsi ale watpie by bylo to zwiazane z ich jakas wyjatkowa przedsiebirczoscia i pragmatyzmem . leza w innym rejonie europy bardziej rozwinietym gospodarczo skad latwiej czerpac kapital i na tym korzystaja bo leppiej graniczyc z austria bawaria czy nawet ze slowacja nizz calym szacunkiem ukraina czy bialorusia . To na tyle Odpowiedz Link
rycho7 Czesi plebejscy, Polacy szlacheccy 10.07.04, 18:11 Podaje link do artykulu o Czechach forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12217&w=13958794&v=2&s=0 W artykule tym chyba dosc dobrze opisana jest plebejskosc Czechow. W Polsce pojecie plebejski ma raczej pejoratywny wydzwiek. Nie wiem czy w Czechach latwo byloby o takie zrozumienie i odbieranie plebejskosci. Pytanie do znawcow jezyka jak to jest po czesku? W artykule zreszta wyraznie jest napisane, ze majster byl takze na premierze w teatrze. To drobny komentarz do tego, czy slusznie Czesi ponoc uwazaja sie za lepiej wyksztalconych i kulturalniejszych od Polakow. Polacy sa przesyceni szlacheckoscia. Nie wiem jaka jest prawda, bo rozne zrodla podaja, ze w Polsce bylo od 10 do 40 procent szlachty wsrod ogolu ludnosci. Oczywiscie chodzi tu takze o szlachte zagrodowa i calkowicie pozbawiona ziemi. Szlachcianki ponoc odroznialy sie od chlopek tym, ze przy zbieraniu ziemniakow w polu zakladaly rekawiczki. Nie mowie o tych, na ktore pracowaly chlopki panszczyzniane. W wielu krajach zachodnich szlachty nie bylo wiecej niz 2 procent ludnosci. Bylo natomiast znacznie wiecej niz w Polsce rodzimej (niezydowskiej) ludnosci miejskiej. W Czechach ludnosc miejska byla w wiekszosci niemieckojezyczna. Nie wiem natomiast czy mozna przyjac, ze byla to ludnosc niemiecka (austriacka). Odpowiedz Link