lena63 01.08.05, 14:44 czy ktoś wie, czy na stary dowód wpuszczają do Czech, skończył mi się paszport i raczej w te wakacje nie wyrobię nowego.... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
josteine Re: na dowód do Czech?? 01.08.05, 23:26 Od roku jezdze tylko na dowod. Stary na dodatek. Bez problemow. Odpowiedz Link
lena63 Re: na dowód do Czech?? 02.08.05, 10:36 Dzięki- ulżyło mi, ta wiadomosc otwiera mi horyzonty wakacyjne... Odpowiedz Link
alex.stela Dowód powinien być w dobrym stanie 03.08.05, 15:58 Na pogniecioną i nieczytelną książeczkę, w dodatku ze zdjęciem sprzed 20 lat, mogą nie wpuścić Jeżeli masz dowód w dobrym stanie, to dojedziesz na nim nawet do Portugalii Odpowiedz Link
zwierz.alpuhary Re: na dowód do Czech?? 02.08.05, 18:34 będac w ub r. w Cieszynie byłem z tego powodu bardzo niezadowolony bo pan wopista nie chciał mi wbić stempelka do paszportu, który specjalnie zabrałem ze sobą na tą okoliczność, tłumacząc to jednym słówkiem "Unia". Z goryczą w głosie odpowiedziałem mu: "I na co nam to było, że nawet stempelka do paszportu nie można dostać" a on popatrzył na mnie znacząco Odpowiedz Link
alex.stela Re: na dowód do Czech?? 03.08.05, 15:56 Eee... Ja od 15 lat chodzę z Cieszyna do Czeskiego Cieszyna na paszport, a mam może ze 3 pieczątki z tych wszystkich lat. Już od dawna nie wbijali, chyba, że się im nudziło Odpowiedz Link
romy_sznajder Re: na dowód do Czech?? 08.08.05, 21:59 widziałam nawet w samolocie kogoś ze starym dowodem nie zwróciłam uwagi, w która stronę, ale czy to ma znaczenie? Odpowiedz Link
alex.stela Pieczątki w paszporcie 09.08.05, 13:46 Rozmawiałem ze znajomą porucznik ze Straży Granicznej - strażnik ma obowiązek wbić pieczątkę do paszportu na życzenie przekraczającego granicę! Bez dyskusji! Odpowiedz Link
grruby Re: Pieczątki w paszporcie 20.08.05, 10:46 pamiętam jak nam w 1996 roku pani strażniczka nie chciała wbić pieczątki w paszporty przy przekraczaniu granicy pociagiem w Międzylesiu - pomimo próśb nie dała sie przekonać, używając m.in. argumentu, że ma w numerze liczbę 13. Do niczego ta pieczątka nie była nam tak na dobrą sprawę potrzebna, ale chcieliśmy mieć pamiątkę z podróży. czasami jednak brak pieczątki kończy sie tak, jak w przypadku mojej bratowej - w zeszłym roku wjeżdżając do Niemiec wbito jej pieczątkę, natomiast przy powrocie do kraju tydzień później już nie. Kiedy kilka miesięcy później pojechała do Włoch, w dłuższe odwiedziny do swojego męża (a mojego brata) musiała wrócić po kilku dniach, bo włoscy karabinierzy widząc ostatnią pieczątkę wjazdową na teren unii (choć my też już w niej byliśmy) stwierdzili że musi wracać do Polski, bo przebywa na terenie unii powyzej 90 dni, a to jest niedozwolone. Nic nie pomogły interwencje w ambasadzie, w msz-cie - musiała wrócić do Polski. Jeśli wybieracie się więc za granicę i wbiją Wam pieczątkę Czesi, Słowacy lub Niemcy, to przy powrocie domagajcie się potwierdzenia, że wróciliście do kraju - nawet u naszych pograniczników. Unikniecie w ten sposób niepotrzebnych problemów. Odpowiedz Link