Dodaj do ulubionych

na dowód do Czech??

01.08.05, 14:44
czy ktoś wie, czy na stary dowód wpuszczają do Czech, skończył mi się
paszport i raczej w te wakacje nie wyrobię nowego....
Obserwuj wątek
    • vasermon Wpuszczają 01.08.05, 16:58
    • josteine Re: na dowód do Czech?? 01.08.05, 23:26
      Od roku jezdze tylko na dowod. Stary na dodatek. Bez problemow.
      • lena63 Re: na dowód do Czech?? 02.08.05, 10:36
        Dzięki- ulżyło mi, ta wiadomosc otwiera mi horyzonty wakacyjne...
        • alex.stela Dowód powinien być w dobrym stanie 03.08.05, 15:58
          Na pogniecioną i nieczytelną książeczkę, w dodatku ze zdjęciem sprzed 20 lat, mogą nie wpuścić smile Jeżeli masz dowód w dobrym stanie, to dojedziesz na nim nawet do Portugalii smile
    • zwierz.alpuhary Re: na dowód do Czech?? 02.08.05, 18:34
      będac w ub r. w Cieszynie byłem z tego powodu bardzo niezadowolony bo pan
      wopista nie chciał mi wbić stempelka do paszportu, który specjalnie zabrałem ze
      sobą na tą okoliczność, tłumacząc to jednym słówkiem "Unia". Z goryczą w głosie
      odpowiedziałem mu: "I na co nam to było, że nawet stempelka do paszportu nie
      można dostać" a on popatrzył na mnie znaczącosmile
      • alex.stela Re: na dowód do Czech?? 03.08.05, 15:56
        Eee... Ja od 15 lat chodzę z Cieszyna do Czeskiego Cieszyna na paszport, a mam może ze 3 pieczątki z tych wszystkich lat. Już od dawna nie wbijali, chyba, że się im nudziło wink
        • romy_sznajder Re: na dowód do Czech?? 08.08.05, 21:59
          widziałam nawet w samolocie kogoś ze starym dowodemsmile
          nie zwróciłam uwagi, w która stronę, ale czy to ma znaczenie?
          • polonezka Re: na dowód do Czech?? 08.08.05, 23:40
            Ahoj Romy,od kiedy tu jesteś?
      • alex.stela Pieczątki w paszporcie 09.08.05, 13:46
        Rozmawiałem ze znajomą porucznik ze Straży Granicznej - strażnik ma obowiązek wbić pieczątkę do paszportu na życzenie przekraczającego granicę! Bez dyskusji!
        • grruby Re: Pieczątki w paszporcie 20.08.05, 10:46
          pamiętam jak nam w 1996 roku pani strażniczka smile nie chciała wbić pieczątki w
          paszporty przy przekraczaniu granicy pociagiem w Międzylesiu - pomimo próśb nie
          dała sie przekonać, używając m.in. argumentu, że ma w numerze liczbę 13. smile Do
          niczego ta pieczątka nie była nam tak na dobrą sprawę potrzebna, ale chcieliśmy
          mieć pamiątkę z podróży.
          czasami jednak brak pieczątki kończy sie tak, jak w przypadku mojej bratowej -
          w zeszłym roku wjeżdżając do Niemiec wbito jej pieczątkę, natomiast przy
          powrocie do kraju tydzień później już nie. Kiedy kilka miesięcy później
          pojechała do Włoch, w dłuższe odwiedziny do swojego męża (a mojego brata)
          musiała wrócić po kilku dniach, bo włoscy karabinierzy widząc ostatnią
          pieczątkę wjazdową na teren unii (choć my też już w niej byliśmy) stwierdzili
          że musi wracać do Polski, bo przebywa na terenie unii powyzej 90 dni, a to jest
          niedozwolone. Nic nie pomogły interwencje w ambasadzie, w msz-cie - musiała
          wrócić do Polski. Jeśli wybieracie się więc za granicę i wbiją Wam pieczątkę
          Czesi, Słowacy lub Niemcy, to przy powrocie domagajcie się potwierdzenia, że
          wróciliście do kraju - nawet u naszych pograniczników. Unikniecie w ten sposób
          niepotrzebnych problemów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka