Pisalam na innym forum o tym, ale postanowialam napisac tez tutaj.
Przejrzalam watki odnosnie pociagow i strony internetowe i chcialabym sie zapytac czy wszystko dobrze rozumiem, moze ktos tez tak podrozuje. Z gory dziekuje za pomoc i postaram sie wytlumaczyc w miare jasno, o co mi chodzi.
Do Pragi chce jechac expresem, ktory jedzie do Wiednia (z Wwy o 6 rano)w Petrovicach jestem o 9:50. I wtedy sobie spokojnie wychodze na stacji i ide do kasy w Petrovicach kupic bilet na pociag EC, ktory jest o 11:26.
Czytalam wasze watki i wspominacie o jakis przejsciowkach, kupowanie biletu u konduktora, wiec troche sie juz w tym zgubilam, czy jadac w ten sposob wystarczy, ze kupie bilet do Petrovic, potem wyjde z pociagu, kupie bilet na stacji i sobie bede czekac na ekspers, ktory jest o 11? Bez kupowania przejsciowek, etc?
_____
Druga sprawa to powrot, chcialabym jechac rychlikiem z Pragi bezposrednio do Katowic, ale jak przejrzalam rozklad, to pociag jadacy z Wiednia ma dokladnie ta sama godzine odjazdu z Petrovic. Po przejrzeniu strony po prostu pociag z Pragi zmienia oznaczenie z rychlika na TLK 202, natomiast pociag jadacy bezposrednio z Wiednia to TLK 202. Wynika z tego, ze doczepiane sa
wagony, ale zastanawiam sie jak to praktycznie wyglada? Czy nie zabraknie miejsc (tzn siedzacych, bo stojace to pewnie zawsze sie znajda

w pociagu i czy nie bedzie problemow z rezerwacja, jak rozwiazac sprawe z miejscowka w TLK?
Mam nadzieje, ze nie jest to zbyt chaotycznie napisane i bylabym wdzieczna za pomoc.