Dodaj do ulubionych

Pociag Praga-Katowice

27.11.06, 10:59
Pisalam na innym forum o tym, ale postanowialam napisac tez tutaj.

Przejrzalam watki odnosnie pociagow i strony internetowe i chcialabym sie zapytac czy wszystko dobrze rozumiem, moze ktos tez tak podrozuje. Z gory dziekuje za pomoc i postaram sie wytlumaczyc w miare jasno, o co mi chodzi.

Do Pragi chce jechac expresem, ktory jedzie do Wiednia (z Wwy o 6 rano)w Petrovicach jestem o 9:50. I wtedy sobie spokojnie wychodze na stacji i ide do kasy w Petrovicach kupic bilet na pociag EC, ktory jest o 11:26.

Czytalam wasze watki i wspominacie o jakis przejsciowkach, kupowanie biletu u konduktora, wiec troche sie juz w tym zgubilam, czy jadac w ten sposob wystarczy, ze kupie bilet do Petrovic, potem wyjde z pociagu, kupie bilet na stacji i sobie bede czekac na ekspers, ktory jest o 11? Bez kupowania przejsciowek, etc?

_____

Druga sprawa to powrot, chcialabym jechac rychlikiem z Pragi bezposrednio do Katowic, ale jak przejrzalam rozklad, to pociag jadacy z Wiednia ma dokladnie ta sama godzine odjazdu z Petrovic. Po przejrzeniu strony po prostu pociag z Pragi zmienia oznaczenie z rychlika na TLK 202, natomiast pociag jadacy bezposrednio z Wiednia to TLK 202. Wynika z tego, ze doczepiane sa
wagony, ale zastanawiam sie jak to praktycznie wyglada? Czy nie zabraknie miejsc (tzn siedzacych, bo stojace to pewnie zawsze sie znajda wink w pociagu i czy nie bedzie problemow z rezerwacja, jak rozwiazac sprawe z miejscowka w TLK?

Mam nadzieje, ze nie jest to zbyt chaotycznie napisane i bylabym wdzieczna za pomoc.
Obserwuj wątek
    • sieczu5 Re: Pociag Praga-Katowice 27.11.06, 11:50
      > Do Pragi chce jechac expresem, ktory jedzie do Wiednia (z Wwy o 6 rano)w
      Petrov
      > icach jestem o 9:50.

To nie jest pociąg EX tylko EC czyli EuroCity (pociąg jeździ do 9 grudnia).
      Wychodzi dość drogo. Miejscówkę warto kupić do Petrovic, wtedy płaci się 12 zł
      a nie 18, jak w taryfie krajowej. Bilet kupujesz do Zebrzydowic. Teoretycznie
      są przejściówki, ale na granicy nie sprawdzają biletów.

I wtedy sobie spokojnie wychodze na stacji i ide do kasy w
      > Petrovicach kupic bilet na pociag EC, ktory jest o 11:26.

Ja mam napisane, że jest o 11:58 do 9 grudnia. Można zrobić inaczej. W
      Petrovicach pociąg chwilę stoi, więc idziesz do kasy i kupujesz bilet od
      Zebrzydowic hr. do Pragi tam i z powrotem . Bilet jest ważny dwa miesiące,
      liczony według taryfy krajowej, nie płacisz też dopłaty na pociąg IC. EC
      odjeżdża o 10:00, w Ostravie-Svinov przesiadasz się na pociąg jadący o 10:49 do
      Pragi gdzie jesteś o 14:46, czyli dwie godziny szybciej niż w opisanym przez
      Ciebie wariancie.

Jeśli chodzi o powrót, to nie widzę na rozkładzie na stronach niemieckich
      żadnego pociągu TLK. Dwa jadące z Petrovic do Katowic to EuroCity. Jest
      przepis, że jeśli jedziesz z Czech na bilecie międzynarodowym , to na EC nie
      potrzebujesz miejscówki, ale wychodzi to i tak drożej. Pozostaje kupno
      miejscówki międzynarodowej za 3 Euro w Czechach i biletu na EC przez Internet.

Podaj godzinę tego pociągu TLK, bo nie wiem o który chodzi i napisz czy szukasz
      według aktualnego, czy nowego rozkładu jazdy.
      • marta19799 Re: Pociag Praga-Katowice 27.11.06, 16:13
        Serdecznie dziekuje za odpowiedz.

Faktycznie, to EC, nie wiem czemu pisalam o ekspresie.

I oczywiscie zapomnialam dodac, ze chodzi mi o rozklad po zmianach PKP 10 grudnia i godziny, ktore podalam to godziny po zmianach.

Z racji, ze to EC dlatego tez nie chce jechac nim bezposrednio do Pragi, a chcialam po prostu kupic bilet juz w Czechach. Z racji tego, ze ten pociag w Petrovicach stoi tylko 10 minut, to nie wiem, czy zdarze kupic bilet.

Ten kolejny EC jadacy przez Petrovice jest o 11:26 (po zmianach 9 grudnia)
        jizdnirady.atlas.cz/Route.asp?cl=C&tt=5&i=3484&s1=18812&s2=19576
        Twoj wariat z przesiadka w Ostrovie jest okay, tylko, ze po zmianach rozkladu zostaje mi tylko kilka minut na przesiadke, wiec tez nie wiem czy zdarze.

Zostane jednak przy tej wersji, ze pojade sobie EC do Petrovic i tam poczekam na pociag o 11:26, chyba, ze zdaze kupic bilet bedac w Petrovicach przed 10. I pojade tym samym pociagiem.

To jednak nie jest wielkim problemem, bo to kwestia tego czy bede czekac godzine w Petrovicach czy nie, bo zastanawiam sie wlasnie nad powrotem. Chodzilo mi tylko o to, czy jakies przejsciowki etc trzeba kupowac, ale skoro kupie bilet to Petrovic to rozumiem, ze juz nic nie potrzebuje procz biletu i miejscowki.

Podaje strony tego TLK
        Co prawda na stronie Intercity nie ma tego oznaczenia TLK, jest tylko numer 202
        future.intercity.pl/scripts/train/index.php?action=show_all&id=89&trasa_id=179&typ=all
        Ale na stronie PKP jeszcze ze starym rozkladem, to pociag jadacy o 21:18 z Pragi (po zmianach jedzie o 20:55) to pociag jadacy do Petrovic ma oznaczenie P 102, a nastepnie TLK 202
        rozklad.pkp.pl/bin/traininfo.exe/pn/549846/405855/568830/101133/4095/ld=pkp&seqnr=2&ident=35.01583329.1164640055&
        Zgadza sie to z rozkladem czeskim (tutaj juz pociag po zmianie w grudniu), ale tutaj juz tej informacji o TLK 202 nie ma.
        jizdnirady.atlas.cz/Route.asp?cl=C&tt=5&i=5693&s1=19576&s2=11749
        Wiec jak pisalam wczesniej, cos sie w tych Petrovicach musi dziac wink Zostanie mi pewnie wypytywanie pan na stacji w Pradze, bo w nocy nie chcialabym nagle zostac bez pociagu smile

Mam nadzieje, ze wszystkie linki bez problemu beda wchodzic.

I jeszcze raz dziekuje bardzo za pomoc
        • sieczu5 Re: Pociag Praga-Katowice 27.11.06, 20:53
          W Petrovicach spokojnie kupić bilet, w 10 minut nie zdążą zmienić lokomotywy.
          Pociągi stoją tam zwykle około 15 minut, kupno biletu to góra 7 minut. Tylko
          trzeba wcześniej podejść do wagonu, w którym będą zaczynać kontrolę
          funkcjonariusze straży granicznej i poprosić o skontrolowanie dokumentów
          (zwykle wsiadają do pierwszego i ostatniego). W Czechach na EC obowiązuje
          dopłata 60 KC, taryfa jest jak na pozostałe - nie ma więc mowy o tak wysokich
          cenach jak w Polsce. Warto dopłacić, bowiem komfort jazdy jest dużo wyższy. I
          tak jak pisałem bilet Zebrzydowice hr.-Praha hl.n. jest liczony według taryfy
          krajowej i nie trzeba uiszczać dopłaty na EC, więc w dwie strony oszczędność
          wynosi już 120 KC .

Sprawdziłem jednak nowy rozkład jazdy i sytuacja wygląda niezbyt dobrze.
          Prawdopodobnie faktycznie będziesz musiała jechać tym drugim polskim EuroCity,
          ponieważ pociąg, który odjeżdża ze stacji Ostrava-Svinov jako przesiadka
          prowadzi inny przewoźnik i nie wiem jaka jest na niego taryfa a nic innego w
          międzyczasie nie jedzie. Nie ma więc różnicy czy się poczeka w Petrovicach czy
          w Ostrawie.

Co do nocnego TLK - miejscówkę i bilet najlepiej kupić w Polsce jeszcze przed
          wyjazdem. Teoretycznie można to zrobić u konduktora, lecz podejrzewam, iż nie
          będzie wolnych miejsc, chociaż nie jestem pewien, bo nim nie jechałem. Ale nie
          polecam jazdy nocą na stojąco. Strasznie chce się spać a nie ma gdzie się
          położyć.
          • marta19799 Re: Pociag Praga-Katowice 28.11.06, 00:20
            Dziekuje Ci serdecznie za pomoc smile

Mam nadzieje, ze wszystko pojdzie po mojej mysli smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka