feelfine Re: Kaczynski prezydentem 23.10.05, 20:54 Moj luby po ogloszeniu pierwszych sondazy nalal mi czegos mocniejszego i przelaczyl telewizor na romantyczna komedie. Zebym sie nie meczyla ogladaniem tego na zywo ((( Feelfine Odpowiedz Link
samo Re: Kaczynski prezydentem 23.10.05, 20:56 Mój kolega z Warszawy stwierdził: "idę na stację benzynową po wódkę". Odpowiedz Link
mon101 Re: Kaczynski prezydentem 23.10.05, 21:02 W nawiazaniu do poprzednoego watku o tesknocie, doszlam do wniosku widzac wyniki wyborow i frekwencje, ze NIC A NIC NIE TESKNIE!!!!!! Odpowiedz Link
ulkaa Re: Kaczynski prezydentem 23.10.05, 21:20 Ja tez. Moj mały sie spłacze, bardzo przezywał te wybory. Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Kaczynski prezydentem 23.10.05, 21:24 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. ( Odpowiedz Link
jan.kran Re: Kaczynski prezydentem 23.10.05, 21:22 Ja też. Na sąsiednim forum została op... Bo nie jestem z Polski tylko z Polonii. Popłakałam się. I NIE tęsknię. Jestem obca nie w swoim kraju ale o wiele gorzej być obcym w swoim własnym (((( Kran Polonus. Odpowiedz Link
lola999 Re: Kaczynski prezydentem 23.10.05, 21:44 Nie martw sie. To nie jest wyjatkowe dla Polakow. Moja znajoma mowi, ze cale zycie w Rumunii jej mowili ze jest Zydowka. Pojechala do Izraela i jej powiedzieli ze jest Rumunka Odpowiedz Link
cuciolo Re: Kaczynski prezydentem 24.10.05, 15:27 Ujelas sie to wpraost genialnie. Brawo Jestesmy Polskami ale nie z Polski miodziooooooooooooooooooooooo ide sie dolowac kaczym dziobem na tronie prezydenckim Odpowiedz Link
abere8 Re: Kaczynski prezydentem 23.10.05, 21:27 No wiecie co??? Normalnie oczom nie wierze! Wstaje rano, a tu takie wiesci? Juz po parlamentarnych tak bylo, a teraz znow taie rozczarowanie. Ech, to faktycznie przez najblizsze pare lat to ani do Polski, ani do Stanow nie ma po co jechac Moze zaczne bardziej intensywnie poszukiwac plusow Nowej Zelandii? Odpowiedz Link
mulinka Re: Kaczynski prezydentem 23.10.05, 21:30 przeciez to bylo do przewidzenia na moj gust o wyborach zdecydowali wyborcy...Lepera Odpowiedz Link
zapomnialamnicka Re: Kaczynski prezydentem 23.10.05, 21:32 myslalam ze to sie nie wydarzy a jednak smutno mi XXI wiek srodek europy ech... coz wiadomo najbardziej zdyscyplinowany elektorat w polsce to pokoscielny spacer do urny i elektorat leppera i tak kaczor wygral tez sobie pozwole na cos mocniejszego pozdrawiam Odpowiedz Link
a.polonia Re: Kaczynski prezydentem 23.10.05, 21:40 Mulinko, chyba jest jak mowisz. Osoby, ktore nie maja dostepu do netu, bo na forum wszedzie takie same reakcje Odpowiedz Link
sylwek07 Re: Kaczynski prezydentem 23.10.05, 21:43 ma racje Mulinka poniewaz widzialem wywiad z Lepprem i On powiedzial wprost ze jego elektorat to stabilne 10% ze Ci ludzie zaglosuja jak On im powie... Odpowiedz Link
gherarddottir Re: Kaczynski prezydentem 23.10.05, 22:00 Pierwszy raz z reka na sercu CIESZE sie ze nie bede mieszkac w POlsce rzadzonej przez skrajnego narodowego nacjonaliste, czlowieka, ktory pluje na tolerancje, czlowieka uwiklanego w klamstwa itd. Jestem w szoku. Nie wracam do Polski.... Odpowiedz Link
a.polonia Re: Kaczynski prezydentem 23.10.05, 22:08 dorinko, o tym samym przed chwila pomyslalam.... Odpowiedz Link
ulinha Re: Kaczynski prezydentem 23.10.05, 22:04 Bedzie "prawie sprawiedliwie"... Ludzilam sie ze moze wreszcie byc "normalnie"... Nie wiem dlaczego, ale poczulam jakis taki wewnetrzny lek... A co najbardziej przeraza, ze znow doszedl argument potwierdzajacy ze jest zle i nie bedzie lepiej... Odpowiedz Link
bietka1 Re: Kaczynski prezydentem 23.10.05, 22:05 Nie liczylam sie z tym wynikiem... Chyba jednak jest mi lzej, ze nie mieszkam w PL... Co to bedzie?... Odpowiedz Link
triskell Re: Kaczynski prezydentem 23.10.05, 22:12 Właśnie wstałam, pierwsze kroki skierowałam na forum, bo wiedziałam, że tutaj dowiem się, jakie były wyniki. Też jestem załamana. I nawet nie mogę napisać "zostaję tutaj", bo przecież jestem w tej chwili w kraju, u którego steru znajduje się ultrareligijny, prowojenny idiota . Odpowiedz Link
marjanna1 Re: Kaczynski prezydentem 23.10.05, 22:36 No zalamalam sie. Dzisiaj stwierdzilam, ze naprwde sie ciesze, ze sie wyprowadzilam z Polski. (((( Szkoda mi tylko, ze moja rodzina tam mieszka.((( Odpowiedz Link
triskell Re: Kaczynski prezydentem 23.10.05, 22:41 No widzisz, Ty przynajmniej możesz czuć się dobrze tutaj... Ja w tej chwili stwierdziłam, że w takim razie ja nie należę chyba _nigdzie_. Bo przecież po wyborach w Stanach byłam podobnie załamana i rozczarowana, bo dużo serca, perswazji wśród znajomych i głos mojego męża włożyłam w kandydata przeciwnego . Odpowiedz Link
marjanna1 Re: Kaczynski prezydentem 23.10.05, 22:45 Wspolczuje Triskell. A tak wogole to wlasnie w radio powiedzieli, z epolonia amerykanska glosowala glownie na kaczora.((( A tak wogole to ja do Polski jade w piatek i bardzo jestem ciekawa nastrojow jakie beda panowaly. Odpowiedz Link
monika_a_b Re: Kaczynski prezydentem 23.10.05, 23:18 Popłakałam się po przeczytaniu o wynikach... (( Prawie byłam pewna, że to Tusk wygra... Chyba pójdę się przewietrzyc, dobrze że dzisiaj pada cały dzień, to nie będzie widać łez lecących ciurkiem po policzkach... W Niemczech króluje po ostatnich wyborach wariatka nie mająca zielonego pojęcia o rządzeniu krajem i jego obywatelami... W Polsce proreligijna kaczka... W Stanach równie skrajnie religijny i wojujący furiat... To dokąd mam uciekać, jak już naprawde będzie źle? (( Odpowiedz Link
triskell Re: Kaczynski prezydentem 23.10.05, 23:30 monika_a_b napisała: > Chyba pójdę się przewietrzyc, Moniczko, widzę, że bardzo podobnie reagujemy na stres. Ja już parę minut temu pomyślałam sobie "potrzebny mi długi spacer", co zaraz po śniadaniu mam zamiar uskutecznić. Choć tutajszy prezydent _dużo_ robi w dziedzinie decyzji jak najgorszych dla środowiska, lasów (traktowanych jako miejsce przyrodnicze, nie materiał przemysłowy), itp. - tu _jeszcze_ trochę pięknych miejsc zostało. A o kciukach jutro pamiętam. Odpowiedz Link
abere8 Re: Kaczynski prezydentem 24.10.05, 00:27 monika_a_b napisała: > To dokąd mam uciekać, > jak już naprawde będzie źle? (( No jak to dokad, do Nowej Zelandii! Wiecie, jeszcze sie nie zdarzylo, zebym czytajac wypowiedzi innych o krajach, w ktorych mieszkaja, nie pomyslala, ze ta NZ to fajny kraj. - Bezrobocie praktycznie nie istnieje, jest na poziomie jakichs 2-3% i gazety ciagle pisza o potrzebie pracownikow. Moze wielkiej miedzynarodowej kariery sie nie zrobi, ale na normalne zycie mozna bez problemu zarobic i znalezc prace jest latwo - Krajem rzadzi PANI premier - NZ szczyci sie, ze jest nuclear-free - Ameryce rzad NZ kazal sie wypchac, jesli za jakas tam umowe wolnego handlu ze Stanami mieliby pozwolic na stworzenie jednostek wojskowych na obszarze NZ - od niedawna partnerzy tej samej plci moga zawierac zwiazki wlasnie "partnerskie" i miec prawa takie, jak malzenstwa (nie jestem pewna, jak jest z dziecmi, ale to i tak niezle) - Jest bezpiecznie, mimo ze codziennie w gazetach czyta sie o jakichs pobiciach i morderstwach. Mam jednak wrazenie, ze tutaj slyszy sie o *wszystkich* zbrodniach, a nie tylko tych najbardziej brutalnych - co do globalnego bezpieczenstwa, to jakim terrorystom chcialoby sie jechac taki kawal do NZ, ktora i tak nie miesza sie do amerykanskiej polityki, i wysadzac w powietrze te garstke osob, ktora tu mieszka - Ludzie sa bardzo sympatyczni i pomocni, to bylo jedno z moich pierwszych wrazen tutaj Jeszcze sporo pomniejszych plusow mozna by tu znalezc, a *jedynym* minusem dla mnie jest odleglosc od Polski, ale to da sie przezyc. Wydaje mi sie, ze Triskell by sie tu podobalo, tak jak podoba sie parze naszych znajomych z Kalifornii - interesuja sie poganstwem, chlopak chcial nawet zalozyc wlasny kult, maluje sobie tez czasami paznokcie u stop na niebiesko i chadza do pracy w spodnicy albo w takim jakby habicie mnisim (jest komputerowcem). Dziewczyna studiowala filozofie na Berkeley. Bardzo interesujaca z nich para PS. Czy za bardzo zboczylam watek? Odpowiedz Link
triskell Re: Kaczynski prezydentem 24.10.05, 00:55 Abere, ja przynajmniej na razie nie dojrzałam chyba jeszcze do decyzji o kolejnym rozpoczynaniu życia na nowo, w zupełnie innym miejscu (tym bardziej mój mąż, który boi się zmian, nawet przeprowadzki do Seattle). Ale kto wie, czy kiedyś, w przyszłości... Odległość faktycznie potworna, ale z drugiej strony pewnie nawet przeciętnie zarabiająca osoba może tam sobie raz w roku na podróż do Europy pozwolić... a ja tutaj nie. W każdym razie gratuluję Ci tego, że tak Ci się życie ułożyło i cieszę się, że mieszkasz w miejscu, które możesz kochać i czuć sie w nim spełniona . Odpowiedz Link
ania_2000 Re: Kaczynski prezydentem 24.10.05, 02:05 ...wlasnie wrocilam z przeswietnego lesnego spaceru, z nareczem kurek!!! cala glodna i zesliniona na te kurki w smietanie...a tu taka wiadomosc...kaczynski prezydentem?? no oniemialam..hmm..a jednak... tak sobie mysle - ze jednak my/polonia/na obczyznie - jak najbardziej majaca prawo do glosowania ofkorz - mozemy sie burzyc, obruszac, wzruszac ramionami na moherowe berety (brrrr...) ale - w koncu ktos na niego glosowal, wybrany zostal WIEKSZOSCIA glosow - niestety lub stety - to jest demokracja. A w demokracji wiekszosc wygrywa. Odpowiedz Link
melba_piszczykowa Re: Kaczynski prezydentem 24.10.05, 10:41 to napisz jeszcze jak klimat odpowiada ci?... bo normalnie mieszkajac teraz w Polsce to sie zaczynam zastanawiac nad inna opcja Odpowiedz Link
abere8 Klimat w NZ 24.10.05, 21:06 melba_piszczykowa napisała: > to napisz jeszcze jak klimat odpowiada ci?... Hmm, jak by to powiedziec... Nie jest taki, jakiego sie spodziewalam To znaczy sniegu nie widzialam odkad tu jestem (chociaz na narty ludzie tu namietnie jezdza, tyle ze nie jestem fanka sportow zimowych, a sniegu, poza gorami, nie ma). Zima wyglada jak nasz listopad, wiec jest ponuro, szaro i deszczowo. Lato nie jest tak upalne jak nasze - jak jest 28-30 stopni, to jest ewenement i moze tylko przez pare dni, normalnie to tak na oko kolo 25 stopni. Tubylcy sa przyzwyczajeni do takich temperatur i nie raz zdarzalo mi sie byc w jesiennym plaszczu obok osoby w bluzce z krotkim rekawem No i im dalej na polnoc, w okolice Auckland, to podobno zawsze o pare stopni cieplej, ale nie wiem tego z wlasnego doswiadczenia, bo tam nie bylam. Odpowiedz Link
marjanna1 Re: Kaczynski prezydentem 23.10.05, 23:07 Nie wiem dokladnie. Wiem tylko o USA i ze w belgii i luksmeburgu na Tuska w wiekszosci. Odpowiedz Link
triskell Re: Kaczynski prezydentem 23.10.05, 23:07 sylwek07 napisał: > a wlasnie jak glosowala Polonia>? Nie wiem, jak głosowała, ale ja nie głosowałam wcale i teraz jestem na siebie wściekła, że nie poszłam _pieszo_ tych ponad 1000 mil do najbliższego konsulatu (na dotarcie tam w inny sposób nie miałam szans). Odpowiedz Link
sylwek07 Re: Kaczynski prezydentem 23.10.05, 23:11 triskell a glosowala bys w 1 turze wyborow? Odpowiedz Link
triskell Re: Kaczynski prezydentem 23.10.05, 23:14 sylwek07 napisał: > triskell a glosowala bys w 1 turze wyborow? Tak, głosowałabym w obu i w obu na Tuska, czy też raczej _przeciwko_ jego konkurencji. Odpowiedz Link
triskell Re: Kaczynski prezydentem 23.10.05, 23:16 W Polsce _zawsze_ brałam udział w wyborach. Jeśli nie byłam pewna, na kogo głosować, to na podstawie programów kandydatów robiłam sobie tabelki z plusami i minusami i wybierałam tego, którego "linia" najbardziej była zgodna z moimi poglądami. Odpowiedz Link
h2so43 Re: Kaczynski prezydentem 23.10.05, 23:39 Nie martwcie się, dziewczyny. Ja jeszcze przed pierwszą turą byłam przerażona, toteż teraz z rezerwą patrzę i oceniam. Ostatecznie przez te wszystkie lata po okrągłym stole politycy zupełnie nie zwracali uwagi na wyborców, wdawali się w afery, tasowali nieustannie. Nic dziwnego, że taka nastąpiła reakcja. Zawsze to lepiej, niż gdyby prezydentem był Lepper. Nie wiem, jak to wygląda z zagranicy, ale Tusk nie wzbudzał zaufania. Jego pierwszą po Bogu jest Hanna Gronkiewicz- Waltz, ta, której Duch święty podpowiada. Tusk miał w kampanii taki specyficzny socjotechniczny uśmieszek i uważam, że i tak wysoko z nim zaszedł. Nie sądzę, żeby w Polsce teraz nagle coś sią zmieniło. Znowu będą cyrki w sejmie, jak w poprzednich kadencjach. Rzeczywiste zmiany mogą zajść dopiero, gdy nastąpi wymiana pokoleniowa. Tego się po prostu nie da przeskoczyć, to musimy przetrwać. Ja akurat głosowałam na Tuska, ale tylko na zasadzie wyboru mniejszego zła. Rozumiem tych ludzi, którzy pragną władzy z poszanowaniem prawa, co obiecywał Kaczyński. Ci, którzy już wogóle niczego nie pragną i w nic nie wierzą jest ok. 50% narodu. To mnie przeraża i tylko to. Osoba prezydenta...no cóż, gdy wybrano Wałęsę wpadłam w czarną rozpacz, a w sumie nie było tak tragicznie, jak sobie wyobrażałam. Wniosek jest jeden: jeszcze długo Polska będzie dochodzić do siebie i oby nam starczyło cierpliwości. Odpowiedz Link
triskell Re: Kaczynski prezydentem 23.10.05, 23:42 h2so43 napisała: > Zawsze to > > lepiej, niż gdyby prezydentem był Lepper. No nie da Ci się odmówić tu racji . Odpowiedz Link
ponponka1 Kaczynski prezydentem - brawo :)))) 24.10.05, 20:53 Ja akurat głosowałam na Tuska, ale tylko na zasadzie wyboru > mniejszego zła. Rozumiem tych ludzi, którzy pragną władzy z poszanowaniem > prawa, co obiecywał Kaczyński. Ja wlasnie glosowalam na Kaczynskiego na zasadzie wyboru mniejszego zla. Widzac jakie ma zaplecze Tusk, ktore gwarantowalo, ze nic sie nie zmieni..... Nwet sobie nie zdajecie jaka radosc mi sprawia...nadzieja...nadzieja, ze beda zmiany, ze skonczy sie uklad okraglostolowy, ze w koncu beda mogli zwylki ludzie miec cos do powiedzenia.... To nadzieja....moze sie nie spelnic...wiem...ale dziewczyny, pomyslcie cieplo o nas tu w Polsce, ze chcemy normalnosci....i ja wybralismy...demokratycznie....Znosilam 15 lat nieudolnych rzadow ciagle tych samych twarzy....powiew sierzosci przyda sie wszytskim Nie bojcie sie lepperyzmu. Bardziej sie wystarszylam kiedy Tuska poparl Kwasniewski i Walesa..... Cmok (jaki smok?) Odpowiedz Link
samo Re: Kaczynski prezydentem - brawo :)))) 24.10.05, 21:01 Ja zdecydowanie wole kandydata popartego przez Kwasnego i Walese, niz Leppera i Rydzyka. I lepperyzmu sie boje.Bardziej niz kaczyzmu. A jak Kaczynski wywali Balcerowicza z NBP, to juz jak na dloni bedzie widac, ze Lepper poparl,ale "Balcerowicz musi odejsc". Odpowiedz Link
gherarddottir Re: Kaczynski prezydentem - brawo :)))) 24.10.05, 23:54 ja osobiscie Kwasniewskiego sie nie boje bo wiem na co go stac, Walesy tez nie bo tez znamy go wszyscy nie od dzis..natomiast ojca Rydzyka, kaczynskiego z jego chciwoscia i Lepera - chlopa, ktory robi zla robote chlopom bo jest po prostu zwyklym prymitywem i prostakiem - boje sie! Moze dlatego ze boje sie fanatyzmu a zarowno radio maryja jak i ta reszta z tym i tylko tym mi sie kojarza. Ale mamy demokracje i kazdy glosowal jak chce. Ja mam czyste sumienie- przed soba Odpowiedz Link
blaubeeree Re: Kaczynski prezydentem 23.10.05, 23:28 Toz to istna paranoja! Zastanawiam sie wlasnie,co z Polakami?!tymi prawdziwymi Polakami!?gdzie oni byli podczas glosowania?! dlaczego wygral kaczor?!ot,pytanie retoryczne(( i ..chyba nie mam po co wracac do Polski Odpowiedz Link
bartek1957 Toeria wzglednosci... 23.10.05, 23:29 Widzisz "samo"...Jakby wygral Tusk, to tez byloby to z woli 1/4 Polakow. Doprawdy wszystko jest wzgledne. Nie przypuszczalem, ze Kaczynski wygra. Media, sondaze ( ktore powinny byc zakazane , bo moga zniechecic do wyborow ). Nie wiem skad sie bierze tak odmienna ocena sytuacji w Polsce. Ja latami "gadalem" do telewizora, po 1989 gdy przefarbowana klika rozkradala i sprzedawala Polske za czapke gruszek...prawie wylem z bezsilnosci. Ludzie! jestesmy z tej samej Polski. W wiekszosci na obczyznie. Komum to zawdzieczamy. Czy potraficie odpowiedziec sobie na to proste pytanie? Naprawde mam nadzieje, ze Kaczynscy wyczyscza nieco ten Polski chlewik. Tusk i jego przefarbowancy przyklepali by wszystko. Wiem, trzeba isc do przodu i nie ma za bardzo czasu na lapanie zlodziei. Prokuratura i sadownictwo nadal pozostalo CZERWONE. Sam spalem z jedna Pania Prokurator, byly przyjaciel - prokurator, kolega z awki licealnej - z prawniczej rodziny- przepchniety przez zaoczne i wieczorowe wyladowal w kancelarii prezydenta Jaruzelskiego, przetrzymal Walese -wiadomo - no i Kwacha...Nie bylo lepszych? Dlaczego Kaczynski przegral w Warszawie? Bo komuchy....komuchy zamieszkuja Stolice... Mozna by pisac i pisac... Jedna Polska a dwie oceny. Piszcie, piszcie.....Chetnie zrobie sobie liste z forow, ktore czytam. Dla siebie, dla siebie....To jest bardzo, bardzo ciekawe. Odpowiedz Link
syswia Re: Toeria wzglednosci... 24.10.05, 02:35 Boszsz, jakie komuchy??? Sa tacy, co wszedzie komuchow widza.. ciagle dookola sie czaja komuchy... Najczesciej widza ich Polacy, ktorzy wyjechali z kraju przed 1980... Zadne komuchy nie byly powodem mojego wyjazdu z Polski! Powiem Ci dlaczego Kaczynski przegral w Warszawie... Bo on juz raz rzadzil w Warszawie i zaslynal bzdurnymi dekretami, uganianiem sie za dziewczynkami i gejami... Taaaa, wiekszosc z nich to pewno komuchy. Boszsz, jak mnie wkurza takie gadanie! Odpowiedz Link
sylwek07 Re: Kaczynski prezydentem 23.10.05, 23:29 bo chodzi o to ze jakbys nie wziela udzialu w 1 turze to nie moglabys zaglosowac w 2 turze wyborow,,takie porabane prawo Odpowiedz Link
asica74 Re: Kaczynski prezydentem 23.10.05, 23:45 zabierzcie mnie stad, prosze! a w ogole kto mnie tu wpuscil??? Odpowiedz Link
agmani Re: Kaczynski prezydentem :) 23.10.05, 23:52 A ja pewnie jako jedyna na forum sie ciesze, chociaz nie plakalabym gdyby wygral Tusk. Zupelnie nie rozumiem tego rozdzierania szat, skoro pierwszy raz w historii mielismy wybory, w ktorych nie trzeba bylo glosowac na mniejsze zlo - byle przeciwko komunie. 2 kandydatow, 2 sztaby, marketing polityczny zwany programem... i tyle. pozdrawiam! Odpowiedz Link
h2so43 Re: Kaczynski prezydentem :) 24.10.05, 00:01 Ja głosowałam zdecydowanie na mniejsze zło. Jestem przedsiębiorcą, i dla mnie Kaczyński ma tylko większe obciążenia fiskalne. Tusk mało przekonująco, ale jednak obiecywał, że zrobi coś dla przedsiębiorców. Kaczyński skierował swoją ofertę do ludzi potrzebujacych pomocy socjalnej. Udało mu się. Owszem, nie było tu przedstawiciela komuny, ale Kaczyński jest jednak takim prawicowym socjalistą. Pomieszanie religii i państwa opiekuńczego. Odpowiedz Link
marjanna1 Re: Kaczynski prezydentem :) 24.10.05, 00:05 J atylko chcialam zauwazyc, ze komuny to juz nie ma. Jest lewica. A to cos zupelnie innego. Polacy lubia zyc przeszloscia. I dopoki to sie nie zmieni to bedzie jak jest. ((( Odpowiedz Link
agmani Re: Kaczynski prezydentem :) 24.10.05, 00:10 Jest komuna w mentalnosci, pakudne brzemie. Niestety mam z nim czasem do czynienia bedac na biezaco z polska administracja (na szczeblu wojewodzkim szczegolnie radosna w poczynaniach). Sa takze uklady z czasow komuny, ciagle zywotne. Ponadto w poprzednich wyborach prezydenckich bylo zawsze wybieranie miedzy SLD, spadkobierca jedynej slusznej partii narodu, a mniejszym zlem. Te wybory po raz pierwszy w historii wyborow prezydenckich byly wolne od tego podzialu. Odpowiedz Link
ponponka1 nie jestes sama :) 24.10.05, 20:58 Ja tez glosowalam na Kaczynskiego .... wirze, ze bedzie ...inaczej. A komuna w Polsce jest - no bo Kaczynski to niby kto? Jego korzenie swidcza o nim.....i afery wokol Orlen i to kto sie krecil wokol fundacji jego zony.....Byli to glownie dawni koledzy z PZPR Cmok (jaki smok?) Odpowiedz Link
ponponka1 Re: nie jestes sama :) 24.10.05, 21:30 ponponka1 napisała: > Ja tez glosowalam na Kaczynskiego .... wirze, ze bedzie ...inaczej. A komuna w > Polsce jest - no bo Kaczynski to niby kto? Jego korzenie swidcza o nim.....i > afery wokol Orlen i to kto sie krecil wokol fundacji jego zony.....Byli to > glownie dawni koledzy z PZPR > > Cmok (jaki smok?) Ojej ...mialo byc Kwasniewski.... ;-P > Odpowiedz Link
jan.kran Re: Kaczynski prezydentem :) 24.10.05, 00:11 Ja mysle ze za naszego , przynajmniej mojego zycia Polska nie stanie do konca na nogi ani ekonomicznie ani politycznie ani moralnie. Ale uwazam ze idzie w dobrym kierunku choc raz sie potknie , czsem zatoczy albo pokreci w kolko. Rzucilo mna o glebe jak Kaczynski zostal wybrany ... ale na krotko. Poczytalam statystyki , zajrzalam na kilka forumow. W Polsce jest patowa sytuacja: - my i oni - lepsi i gorsi - miasto wies - ultrakatolicy i nienawidzacy KK Mozecie mnie zlinczowac za rasizm i nietolerancje ale na Kaczynskiego glosowali w wiekszosci ludzie biedni , prosci , bezrobotni , starsi zagubieni w nowej czasem brutalnej i bezwglednej rzeczywistosci. Z moich znajomych i Rodziny w PL a jest to kilkadziesiat osob NIKT nie glosowal na Kaczynskiego. Ale tez zadna z tych osob nie jest bezrobotna i powodzi im sie dobrze lub bdb na tle sredniej krajowej. Umieli stanac na nogi i zawalczyc o swoje w brutalnym i zarlocznym dotychczasowym kapitalizmie wiec pewnie te piec lat nowej prezydentury przezyja. Na forumach panuje wscieklosc , gniew , zaskoczenie. Ale przyslowiowe moherowe berety i im podobne nie maja dostepu do internetu, nie sa zainteresowane mysleniem a jak mysla to tylko pod katem ze im sie nalezy. Wiem za wielu bezrobotnych w Polsce nie zasluzylo na ten los , wiem ze sytuacja ekonomiczna jest trudna , ze losy pojedynczych ludzi sa tragiczne. Ale wierze w to ze w ciagu najblizszych pieciu lat PL bedzie nadal w NATO i EU ze bedzie mozna swobodnie podrozowac , ze Polacy sie nie dadza. Mottem na njblizsze piec lat powinno byc po prostu... Romy swoje ))))) Kran. Odpowiedz Link
agmani Re: Kaczynski prezydentem :) 24.10.05, 00:16 Janie, moj krag znajomych i rodziny glosowal mieszanie. Wszyscy z wyzszym wyksztalceniem, duzo pracownikow naukowych. Ekonomisci, dziennikarze, prawnicy,informatycy przed trzydziestka - czy to dla Ciebie moherowe berety? Te podzialy sa tworzone sztucznie przez media, wedlug bardzo uproszczonych kryteriow. Czy obserwowalas kampanie na miejscu? Odpowiedz Link
jan.kran Re: Kaczynski prezydentem :) 24.10.05, 00:36 agmani napisała: > Janie, moj krag znajomych i rodziny glosowal mieszanie. Wszyscy z wyzszym > wyksztalceniem, duzo pracownikow naukowych. Ekonomisci, dziennikarze, > prawnicy,informatycy przed trzydziestka - czy to dla Ciebie moherowe berety? Te > > podzialy sa tworzone sztucznie przez media, wedlug bardzo uproszczonych > kryteriow. Czy obserwowalas kampanie na miejscu? Mysle ze patrzac z perspektywy widze sporo. Nie wiem czy media wymyslily moherowe berety. Ja znam niestety takie osoby w PL. Osoby ktore lubie i szanuje dopoki nie zejdzie na moherowe tematy. Nie mowie ze wszyscy ktorzy glosowali na Kaczynskiego sa niemadrzy. Ale zajrzyj na GW chociazby i poczytaj statystyki na temat elektoratu Kaczynskiego. I przelec sie forach GW. Placz i zgrzytanie zebow. Ja o Tusku wiem niewiele ale bylo to dla mnie mniejsze zlo. Kaczynskiego poglady mnie lekko zbijaja z pantalyku. Boje sie go i mu nie ufam. Rzadny wladzy , inteligentny bucefal. To jest moje zdanie i sie bede go trzymac )))) Kran. Odpowiedz Link
agmani Re: Kaczynski prezydentem :) 24.10.05, 00:41 > Ja o Tusku wiem niewiele ale bylo to dla mnie mniejsze zlo. Zadziwia mnie zawsze wlasnie to, ze wyborcy Tuska mowia, ze wiedza o Tusku malo, ale jednoczesnie maja w sobie wiele zajadlosci, w obie strony - za Tuskiem i przeciwko Kaczynskiemu. Moze to rzeczywiscie efekt kreowania rzeczywistosci przez prase? Czy raczej opierania sie na przekazie kreowanym przez prase, zamiast na wlasnym doswiadczeniu? > Kaczynskiego poglady mnie lekko zbijaja z pantalyku. > Boje sie go i mu nie ufam. Rzadny wladzy , inteligentny bucefal. Wiesz, wiekszosc politykow jest zadna wladzy, ale niewielu jest inteligentnych. > To jest moje zdanie i sie bede go trzymac )))) > Kran. Spoko i dobranoc . > > > Odpowiedz Link
ulinha Re: Kaczynski prezydentem :) 24.10.05, 00:42 podrzuce link do statystyk: wiadomosci.gazeta.pl/wybory2005/0,0.html Odpowiedz Link
jan.kran Re: Kaczynski prezydentem :) 24.10.05, 00:48 Tuska znam o tyle o ile . Jest bezbarwny i ma wilcze oczy ( cytat z Ojca Dyrektora )))) ale przynajmniej nie mowi niczego czego bym sie obawiala. Kaczynskiego stosunek do kleru i homoseksualizmu wystarczy mi zeby mu nie ufac. Kran. Odpowiedz Link
agmani Re: Kaczynski prezydentem :) 24.10.05, 00:52 Do mnie bardziej przemawia stosunek do korupcji, bezprawia, podatkow, edukacji. Oczywiscie kazdy ma swoje priorytety. Odpowiedz Link
tora99 sprawiedliwos welug PiS............ 24.10.05, 08:06 wiadomosci.onet.pl/1253397,2677,1,1,kioskart.html mnie to przeraza po prostu.... Odpowiedz Link
ponponka1 Re: Kaczynski prezydentem :) 24.10.05, 21:01 agmani napisała: > Do mnie bardziej przemawia stosunek do korupcji, bezprawia, podatkow, edukacji. > > Oczywiscie kazdy ma swoje priorytety. Do mnie tez przemawiaja poglady a nie wyglady Pozdrawiam sprawiedliwie Cmok (jaki smok?) Odpowiedz Link
gherarddottir Re: Kaczynski prezydentem :) 24.10.05, 15:41 Kranie te "wilcze oczy " to niezly tekst)))) Dla mnie te Kaczynski to chciwy maly czlowiek, uwiklany w klamstwa i skrajnie prawicowy nacjonalista, przeciwny UE i wszystkiemu co nie jest "chlopskie i religijne" Glupi prostaczek, ktoremu sie wydaje ze jest kims.... Zobaczycie jak Europa za pol roku zacznie pisac o Polsce pod jego rzadami.... Zal mi Polski tylko bo jak to moja mama powiedziala "Polska chamieje - poczytaj statystki kto glosowal na Kaczora"... Smutne Odpowiedz Link
agmani Re: Kaczynski prezydentem :) 24.10.05, 00:49 Wyborcy powyzej 25 roku zycia glosowali w wiekszosci za K. Reszta statystyk mnie nie rusza od czasu, jak bogatsi ludzie uciekaja z miast, a dyplomy robi sie w trybie zaocznym w szkolach ponoc wyzszych... cos pod 50% mlodszych rocznikow to ponoc studenci, a jak sie potem spojrzy chocby na forach, to "nowa ortografia"... W srodowisku mlodych prawnikow (po uczelniach panstwowych) PiS zdobyl wiele popularnosci rozwalajac chory, nepotyczny system przyjec na aplikacje. Platforma niestety nie zrobila prawie nic, oprocz obiecywania. To jest dla mnie cos wymiernego. Odpowiedz Link
h2so43 Re: Kaczynski prezydentem :) 24.10.05, 00:17 Jest dokładnie tak, jak mówisz, Kranie Odpowiedz Link
triskell Re: Kaczynski prezydentem :) 24.10.05, 00:30 Chyba jestem nie na bieżąco w slangu. Co lub kto to są moherowe berety? Odpowiedz Link
agmani Re: Kaczynski prezydentem :) 24.10.05, 00:33 Sluchacze radia Maryja. Wzielo sie od moherowych beretow, jakie sobie emerytki kupuja na bazarach jako zimowe okrycie glowy. Odpowiedz Link
kociaszek Re: Kaczynski prezydentem :) 24.10.05, 00:47 no to mamy IV rzeczypospolita drobiowa. z jaka radoscia patrzymy teraz na nasze miejsce pobytu!!! dramat. porazka. koniec miesiaca i lodowka wyczyszczona, nawet nie ma sie czym upic.... M mowi, ze jest czysty spirytus...sytuacja kryzysowa... Nowa Zelandia powiadacie? i cieplo tam chyba, co? zdruzgotany kociaszek... Odpowiedz Link
triskell Re: Kaczynski prezydentem :) 24.10.05, 00:50 kociaszek napisała: > koniec miesiaca i lodowka wyczyszczona, nawet nie ma sie czym upic.... > M mowi, ze jest czysty spirytus...sytuacja kryzysowa... Kociaszku, jesteś kochana, dzięki Tobie uśmiechnęłam się od ucha do ucha. No to na zdrowie! Odpowiedz Link
samo Re: Kaczynski prezydentem :) 24.10.05, 03:21 Ja też mam w lodówce słoik po polskich korniszonach pełen spirytusu. Nie skusiłam się jednak i doczeka się przerobienia na domowego Bailey'sa. Moja mama ma wyższe wykształcenie i jest przedsiębiorcą. Głosowała na Kaczyńskiego i 2 razy się kłóciłyśmy o to na skype. Powiedziała,że Tusk prześlizgnął się niepostrzeżenie, chociaż jak już same napisałyście "nikt o nim za wiele nie wie". I że podpadł jej, jak obwieścił że chce sprywatyzować służbę zdrowia i wprowadzić dobrowolne ubezpieczenia jak w USA.Moja mama i brat są astmatykami i na leki ich i ojczyma na serce idzie czasami kilkaset zł miesięcznie. I jeśli faktycznie tak było w jego programie, to Tusk też mi się nie podoba. Nie chcę żeby było w Polsce jak w USA,że tylko bogaci przeżywają raka.Ale nie podoba mi się również flirtowanie z Lepperem i ciche pakty Rydzykowe. Nie podoba mi się kaczofaszyzm i zakaz bycia nauczycielem dla geja. Zakaz aborcji. Gadanie o karze śmierci.Mylne podejście do ostrych kar,chociaż to praca lepiej resocjalizuje.Nie było więc dla mnie kandydata w drugiej turze. Dla mnie jedynie Borowski był sensowny. Jestem zdecydowanie po stronie lewicy i się nie ruszam. Nie uważam,że państwo ma być partnerem dla biznesu i o losach ludzkich ma decydować rynek.Ciekawa jestem bardzo jak sprawdzi się Prawie Sprawiedliwość i czy w następnych wyborach ludzie zamiast "dekomunizacji" nie zechcą "rekomunizacji". I smuci mnie fakt,że połowa społeczeństwa wypięła się tyłkiem na wybory. Odpowiedz Link
gherarddottir Re: Kaczynski prezydentem :) 24.10.05, 15:37 Kranie popieram! "Robmy swoje zeby bylo na co wyjsc" Odpowiedz Link
bartek1957 Tusk - Kaczynski 22 : 2 24.10.05, 04:01 Nawet wsrod czytelnikow Gazety wyborczej nie ma takiego ukladu sil. Mozna to sprawdzic czytajac komentarze do dowolnego artykulu. Skad taka agresja? Chyba wiekszosc z was mieszka za granica. Ktos tu napisal, ze nie ma komuny. Moze i nie ma w doslownym slowa znaczeniu. Jaka jest prasa, telewizja, prokuratura....e,szkoda nawet wysilac sie..Nie spodziewalem sie takich pogladow wsrod Kobiecej Polonii. W Chicago 81 % bylo za Kaczynskim. Widzialem wyniki pierwszej tury. Poza Polonia z USA i moze jeszcze gdzies...reszta to TUSKI. Na szczescie Kazynski ma 5 lat. Jak sie sprawdzi tom i nastepne 5. Wiem, ze zrobi wszystko by wygrac za 5 lat. Ja jestem szczesliwy, ze on wygral. Wasza reakcja, wscikla i zlosliwa jeszcze zwieksza moja satysfakcje. Od dzis inaczej patrze, czytam Kobieca Polonie. Ps. Kaczynski wygra chyba 55 :45...Jak wygladaja przedwyborcze, manipulacyjne sondaze? Nie ma "komuny" ? E, by, by... Odpowiedz Link
samo Re: Tusk - Kaczynski 22 : 2 24.10.05, 04:19 Tak Bartek, teraz już znasz ustrój KUP-Y. To komuna. Jesteśmy złośliwe i zajadłe.To,że Jackowo na którym dużo mężczyzn wciąż nosi wałęsowskie wąsy, a dużo ludzi wyjechało jeszcze w PRL-u albo podczas stanu wojennego,głosowało na Kaczkę nie oznacza,że cała Polonia tak powinna. Jaka jest telewizja już zauważyłam. Odkąd Prawie Sprawiedliwość objęło stołki, to jakoś wieści o papieżach i świętych zajmują coraz więcej czasu w Wiadomościach. A matka mojego znajomego z Chicago stwierdziła,że dobrze,że Polak wygrał, bo przecież Tusk jest Niemcem (wersja Rydzyka). Oszołomstwo zatriumfowało.Teraz będą robić czystki,karuzelę stanowisk, potem zmienią konstytucję, his majesty obmyśli sposób jak wtrącić gejów do gazu, a kobietom najlepiej odebrać prawa wyborcze, to może docenią jak wielką mamy teraz w Polsce równość i Sprawiedliwość. Odpowiedz Link
annah11 Re: Tusk - Kaczynski 22 : 2 24.10.05, 06:34 Daleko mi do zachwytu nad wynikami wyborow. Walesa obiecal za piec lat jak dozyje stawac w szranki. No nic, tego komentowac nie bede. Odpowiedz Link
kociaszek Re: Tusk - Kaczynski 22 : 2 24.10.05, 07:13 przeraza mnie elektorat Kaczynskiego: ludzie z wyksztalceniem podstawowym, niewyksztalceni, podatni na indoktrynacje Radia Maryja, podatni na demagogie Kaczynskiego, ktory umial grac na ich uczuciach... Odpowiedz Link
bartek1957 Re: Tusk - Kaczynski 22 : 2 24.10.05, 19:09 Wiesz "samo"...Rodowicz spiewala: ...oj, ******* ty, oj ..... Nic dodac, nic ujac. Pewnie, ze konstytucje zmienia. Geje? a niech robia co chca, ale pod prywatna kolderka. Zreszta to temat marginesowy, wyciagany tylko po o aby robic zamieszanie. A jak to wasze politykowanie odbiega od normy 54 :46 to widac natym forum. Mozesz teraz sobie krzyczec do woli. Ja tak krzyczalem przez Komune i przez 16 lat rozkradania Polski. Teraz ty krzycz i lamentuj. Duzo do zamiatania wiec po 5 latach bedzie widac efekty golym okiem a wtedy przyjdzie kolejne 5 lat...he he he.... Nareszcie ciesze sie, ze ktos inny sie wpienia. Jeszcze do komuny, ze jej nie ma. Przyklad z zycia jak to dziala: - kolega z liceum, syn sedziego z czasow stalinowskich, byl slaby i tepy jak kot. Wsadzili go na prawo, przez zaoczne, wieczorowe i koncowka na dziennych. Koledzy z klasy o tez o pare klas lepsi....Jednak to uklady wsadzily miernote do kancelarii prezydenta Jaruzelskiego, przetrwal Walese co tez wiele mowi, oczywiscie 10 lat Kwasniewskiego. Teraz chyba koniec. Ale o czym to swiadczy, ze niby komuy nie ma ale klika zostaje. Poglady wynosi sie z domu. Co zreszta sami wiecie i co tutaj to widac. I co z tego ze komuny nie ma jak smrod sie wlecze i bedzie sie wlokl. Pa, pa....papaaapppapapapa Odpowiedz Link
samo Bartek, 24.10.05, 19:21 Jestes naiwny,jesli wierzysz,ze PiS nie bedzie obdzielac stanowiskami swojej bandy. Jesli chodzi o korupcje i nepotyzm, to zapewne niewiele sie od siebie roznia nasze opcje polityczne. Dla mnie temat gejow nie jest marginesowy. Nie jest tez marginesowym temat mieszania kosciola do panstwa. Ani problem aborcji.Dla mnie wszystkie te kwestie sa czyms, co decyduje o poczuciu wolnosci w Polsce, o przestrzeganiu praw czlowieka, o uczciwosci i swieckosci wszelkich decyzji. Ja nie krzycze i nie lamentuje.Nawet sie nie napilam ani kropelki. Moze dlatego ze mam wybor i nie musze zyc w Polsce. Jest mi jedynie przykro,ze ludzie,zmeczeni aferami poprzednich rzadow, tak latwo uwierzyli populistom i pokrzykiwaniu o "nowej RP",surowych karach i dekomunizacji. I ze polowa ludzi w ogole nie miala swojego reprezentanta w tych wyborach. Odpowiedz Link
syswia Re: Tusk - Kaczynski 22 : 2 24.10.05, 19:22 bartek1957 napisał: > Nawet wsrod czytelnikow Gazety wyborczej nie ma takiego ukladu sil. No i co z tego wynika? Mozna to > sprawdzic czytajac komentarze do dowolnego artykulu. > Skad taka agresja? Jak agresja? Kazdy sie wypowiada, jak chce ... kulturalnie. O wiele kulturalniej niz na innych forach. Chyba wiekszosc z was mieszka za granica. To mi dopiero odkrycie. Jestes chlopie na forum Kobieca POLONIA. Ktos tu > napisal, ze nie ma komuny. Nie ktos, tylko konkretnie ja napisalam... Netykieta sie klania. Moze i nie ma w doslownym slowa znaczeniu. Jaka jest > > prasa, telewizja, prokuratura....e,szkoda nawet wysilac sie.. Jest jaka jest - prokuratura w duzej mierze skorumpowana, ale kto powiedzial ze korupcja to tylko za komuny jest? Jedno bez drugiego ma sie dobrze tez. A media? No coz wolnosc slowa jest... ale przede wszystkim wolny rynek (ktory jednakowoz z komuna w parze nie idzie) i brutalna prawda jest taka, ze biznesom i politykom utrzymujacym media w gebe sie nie pluje, bo sie papu skonczy. Nie spodziewalem > sie takich pogladow wsrod Kobiecej Polonii. No coz ... > W Chicago 81 % bylo za Kaczynskim. Widzialem wyniki pierwszej tury. Poza > Polonia z USA i moze jeszcze gdzies...reszta to TUSKI. Ja bym jednakowoz nie dzielila na Polonie z Jackowa i przebrzydla reszte, tylko na ludzi z duzych miast, z wyksztalceniem i okreslonymi pogladami co do rozwoju gospodarczego Polski .... i na cala reszte. > > Na szczescie Kazynski ma 5 lat. Jak sie sprawdzi tom i nastepne 5. Wiem, ze > zrobi wszystko by wygrac za 5 lat. Kazdy polityk zrobi wszystko, zeby ponownie zostac wybranym. Wiesz dlaczego? Bo wladza uzaleznia i korumpuje. Prawie kazdego. Ja jestem szczesliwy, ze on wygral. > Wasza reakcja, wscikla i zlosliwa jeszcze zwieksza moja satysfakcje. > Od dzis inaczej patrze, czytam Kobieca Polonie. To juz Twoje osobiste odczucia. Masz do nich prawo. > Ps. Kaczynski wygra chyba 55 :45...Jak wygladaja przedwyborcze, manipulacyjne > sondaze? Nie ma "komuny" ? E, by, by... Sondaze sa z nazwy sondazami - sonduja opinie, a nie wyborami, w ktorych podejmuje sie jednoznaczne decyzje.... To z nazwy wlasnej wynika. Z teorii wiadomo ponadto, ze wiele osob wstydzi sie swoich prawdziwych opinii i klamie w sondazach. I nie ma to nic wspolnego z tendencyjnoscia owych.... Odpowiedz Link
ponponka1 Re: Tusk - Kaczynski 22 : 2 24.10.05, 21:07 bartek1957 napisał: > Nawet wsrod czytelnikow Gazety wyborczej nie ma takiego ukladu sil. Mozna to > sprawdzic czytajac komentarze do dowolnego artykulu. > Skad taka agresja? Chyba wiekszosc z was mieszka za granica. Ktos tu > napisal, ze nie ma komuny. Moze i nie ma w doslownym slowa znaczeniu. Jaka jest > > prasa, telewizja, prokuratura....e,szkoda nawet wysilac sie..Nie spodziewalem > sie takich pogladow wsrod Kobiecej Polonii. > W Chicago 81 % bylo za Kaczynskim. Widzialem wyniki pierwszej tury. Poza > Polonia z USA i moze jeszcze gdzies...reszta to TUSKI. > > Na szczescie Kazynski ma 5 lat. Jak sie sprawdzi tom i nastepne 5. Wiem, ze > zrobi wszystko by wygrac za 5 lat. Ja jestem szczesliwy, ze on wygral. > Wasza reakcja, wscikla i zlosliwa jeszcze zwieksza moja satysfakcje. > Od dzis inaczej patrze, czytam Kobieca Polonie. > Ps. Kaczynski wygra chyba 55 :45...Jak wygladaja przedwyborcze, manipulacyjne > sondaze? Nie ma "komuny" ? E, by, by... Wlasnie - sondaze hheehee i media ktore pokazujac Tuska mowily "Donald Tusk" i "jego przeciwnik" Na szczescie ludzie nie maja do konca spranych mediami mozgow i zaglosowali za tym czego chca. Najlepsza dla mnie wpadka mediow jest listopadowy numer Elle z Tukowa na okladce i tytule: "Pierwsza dama? Pierwszy wywiad. Pierwsza sesja!" Jest demokracja i Kaczynski zostal wybrany demokratycznie pomimo silnych dzialan wszytskich popularnych mediow..... Nalezy ten demokratyczny wybor uszanowac tak jak ja uszanowalam wybor Kawsniewskiego w ostatnim 10-leciu.... Cmok (jaki smok?) Odpowiedz Link
agmani Do Ponponki 24.10.05, 21:17 Ponponko, przywrocilas mi swoim postem wiare nowicjuszki w to forum. Odpowiedz Link
ponponka1 :) 24.10.05, 21:26 Media zrobily z Kaczynskiego prawicowca, konserwatyste, nacjonaliste i ultrakatolika (Bo Radio Maryja poparlo, tylko, ze poparlo na zasadzie ze glosujta ludzie na Kaczynskiego bo inaczej Tusk bedzie prezydentem a nie na zasadzie ze zgadzamy sie z programem PiS). Media bardzo nie lubia Kaczynskiego.....I to widac po reakcji wsrod Polonii, ktora dostawala informacje podane przez ... media.... Nie mogli zatem do konca obiektywnie ocenic kandytatow....zatem rozumiem reakcje wiekszosci forumowiczek... Zachecam do poczytania programow PiS i PO i moze byc duuuuze zaskoczenie Cmok (jaki smok?) Odpowiedz Link
samo Re: :) 24.10.05, 21:36 ponponka1 napisała: > Media zrobily z Kaczynskiego prawicowca, konserwatyste, nacjonaliste Czyli co?Tak naprawde to liberalny lewicowy kosmopolita? >I to widac po reakcji wsrod Polonii, > ktora dostawala informacje podane przez ... media.... > Nie mogli zatem do konca obiektywnie ocenic kandytatow.... Rozumiem,ze wyborcy Kaczynskiego swoje informacje nt kandydatow czerpali od samego Kaczynskiego,ktory udzielil audiencji kazdemu z osobna i przemowil do rozumu. Programy czytalam. Zaskoczenia nie bylo. Kaczynski sie od Radyja nie odzegnal.Bylo mu na reke. Lepperowi tez wali wazeline az palce lizac. Rozsadny czlowiek nie flirtuje z populistami. Odpowiedz Link
gherarddottir Re: :) 25.10.05, 00:00 a propos na TVN24 leci malutki napisik ze Kaczor podziekowala ojcu Rydzykowi za duze poparcie w kampanii.....bez komentarza... Odpowiedz Link
gherarddottir Re: :) 24.10.05, 23:59 Ponponka ja wyjechalam z Warszawy za rzadow pana Kaczynskiego, a programu obu panow czytalam i nie jestem sprana przez media - po prostu mam inne zdanie niz Ty. Demokracja - oto walczylismy i mamy Uwazam, ze kazdy ma swoj rozum - Ty wybralas Kaczynskiego - znaczy wierzysz w zmiany i dobrze, inni wybrali Tuska - przegral - smutno nam. Ale wszystkim nam chodzi o dobro naszego kraju - mamy to samo w mianowniku. Oby Twoja wiara w nowego prezydenta przyniosla nam wszystkim lepsza Polske - bo chyba o to nam chodzi? naprawde tego bym chciala, a nie Polski tylko chlopskiej, skrajnie narodowo religijnej i prezydenta, ktory obsadzi teraz cala rodzina wszystkie stolki w kraju, jak to zrobil gdy zostal prezydentem Warszawy. Pozdrawiam Odpowiedz Link
ponponka1 Piskorski & Co. 25.10.05, 06:44 Czemu rozliczasz kogos kto rzadzi dwa lata i naprawia szkody po 13 letnich rzadach SLD razem z PO? Napisz co ta spolka zrobila i kogo zatrudnila w strukturach urzedow warszawskich....Napisz jakie spolki blakuja przetargi na remontu drog i mostow(podpowiem: m.in WPRD - zarzadzene przez kolegow z PO) To na nich glosowalas..... Ja wole zmiany Kaczynski jest dla mnie mniejszym zlem... A Tusk nie podziekowal Kwasniewskiemu - bo wiedzial ze jego poparcie bylo "pocalunkiem smierci" i zze to wlasnie te 8% ktore glosowalo na niego zaglosowalo tym razem na Kaczynskiego.... I tak w ogole to nie chcesz wracac do Polski...ja owszem, chce...powracac Itd. Odpowiedz Link
cuciolo Re: Kaczynski prezydentem 24.10.05, 08:47 kurde no jak to 1/4 Polski Go chciala? wszyscy sie chca upic. Szkoda ze Tusk nie wygral oj szkoda. Bedzie kaczy dziob nami rzadzil Odpowiedz Link
marjanna1 Re: Kaczynski prezydentem - SAMO 24.10.05, 11:27 Och jak mi sie podobaja Twoje wypowiedzi))))) Popieram w 100%.)))) POzdrawiam Odpowiedz Link
kociaszek ...czy ktos czytal reakcje... 24.10.05, 14:48 ...jakimi sie odbily nasze wybory w obcej prasie......populista, ultrakatolik, demagog...katolicki nacjoinalizm...o. Rydzyk...Lepper... az strach sie bac... Odpowiedz Link
cuciolo Re: Kaczynski prezydentem - SAMO 25.10.05, 08:15 Czy w kraju 40 miliardowym trudno jest znalesc polityka o klasie rownej wloskiemu Ciampiemu? Ma co prawda 80-tke na karku, ale naprawde klasa polityk i czlowiek. To nie mogl startowac Bartoszewski? Chociaz to co wybralismy zawsze jest lepsze od Leppera Odpowiedz Link
bartek1957 Widac z jakich domow pochodzicie... 24.10.05, 19:14 Takie poglady wynosi sie z domu. Ciesze sie, ze nowa miotla pozamiata ten 16 letni balagan. Odpowiedz Link
syswia Re: Widac z jakich domow pochodzicie... 24.10.05, 19:24 Z jakich? Bo ja nie widze... Jakis zdrowo kopniety musi byc ktos, kto wlazi na nieswoje forum (no chyba, ze jestes kobieta zamieszkala poza granicami Polski) i wyglasza impertynenckie uwagi na temat naszych domow i pogladow... Odpowiedz Link
gherarddottir Re: Widac z jakich domow pochodzicie... 24.10.05, 19:53 kim Ty jestes zeby wypowiadac sie na temat tego z jakich domow pochodzimy? A z jakiego Ty pochodzisz skoro "tykasz" innych tylko dlatego, ze wypowiadaja swoje poglady otwarcie? Odpowiedz Link
cuciolo Re: Widac z jakich domow pochodzicie... 25.10.05, 12:59 Podyskutujemy sobie o wolnosci slowa? Ja sie mojego pochodzenia, domu i tym bardziej pogladow nie wstydze. Jesli ktos mi powie: ciesze sie ze wygral kaczynski ja powiem oki Ty tak ja nie Ale mam prawo powiedziec co mysle na temat co nie? To co Ty mi o miotle rzucasz tekst? Popatrz na siebie. Ja powrotu komuny nie chce ale tez nie chce ciemnogrodu Odpowiedz Link
sylwek07 Re: Kaczynski prezydentem 24.10.05, 19:40 samo racja ze ludzie uwierzyli i wiesz kto poparl Kaczynskiego,syn Gierka ... a to ze polowa ludzi nie miala na kogo glosowac(swojego kandydata) to na tym polegaja wybory , Odpowiedz Link
samo Re: Kaczynski prezydentem 24.10.05, 20:16 Sylwek, chodzilo mi o to,ze polowa ludzi w Polsce nie poszla wcale glosowac, bo zapewne uznali,ze nie beda wybierac "miedzy mlotem a kowadlem". Nie bylo w programach kandydatow nic, co wzbudziloby jakis obywatelski zapal, nie wiem, wiare w lepsze jutro, uzywajac gornolotnych okreslen. Odpowiedz Link
st0krotka Re: do Ponponki (i nie tylko:) 24.10.05, 22:50 Wiesz Ponponko, dokladnie do samo powiedziala moja mama, a ja jej wierze!! Na poczatku jak sie dowiedzialam dwa tygodnie temu, ze moi rodzice glosuja na Kaczynskiego, bylam zbulwersowana, ale gdy mi mama dokladnie opowiedziala, jak wygladala kampania wyborcza, jak Tusk atakowal Kaczynskiego, a sam nie mial nic konkretnego do powiedzenia, ze Kaczynski wcale nie jest nacjonalista, a to ze chce uregulowac prawo wlasnosciowe terenow poniemieckich to chyba dobrze, nie?? ja pochodze z tych terenow i sama chcialabym, zeby sprawa ziemi, na ktorej stoi budynek z mieszkaniem moich rodzicow, byla uregulowana. nie bronie tu Kaczynskiego, bo nie wiem o nim wiele, o Tusku jeszcze mniej. wydaje mi sie jednak, ze media zrobily swoje i my, Polonia, mamy znieksztalcony obraz tego, co tak naprawde dzieje sie w Polsce. Odpowiedz Link
yatzekalexander Re: Kaczynski prezydentem 24.10.05, 23:05 nie mam pojecia co sie dzieje w Polskiej polityce...jakos mnie juz to nie interesuje ale tak jak Trinia-mam problem tutaj Nie tylko z Bushbaby ale tez z moimi lokalnymi wyborami-w sumie polnocna czesc Virginii to bardzo cosmopolitan-mieszanka narodowosciowa, ludzie zwykle z wyzszym wyksztalceniem, median zarobkow na rodzine $80 tys i jak mozna popierac kandynata na gubernatora ktory jest nie tolerancyjny dla imigracji, ok rozumiem nielegalna imigracje, ale odmowienie medycznej/socjalnej pomocy -to dno Odpowiedz Link
jan.kran Re: Kaczynski prezydentem 24.10.05, 23:29 Ja czytalam w ciagu ostatnich dwoch dni glosy na kilkunastu forach GW. Z czego na trzech polonijnych, reszta to w wiekszosci ludzie pisazcy z PL. Pochodzcie , poczytajcie i zobaczcie czy tylko Polonia boi sie Kaczynskiego. Moi polsy znajomi wszyscy glosowali na Tuska , kilkanascie moze nawet kilkadziesiat osob, Oni raczej polonia nie sa. Ale wielu z nich chetnie by zostalo po wyborze kaczynskiego. Kran. Odpowiedz Link
gherarddottir Re: Kaczynski prezydentem 25.10.05, 00:03 Wiem Kranie, tez podczytuje troche inne fora, a artykul w norweskiego gazecie tez jasno zklasyfikowal nowego polskiego prezydenta. Polecam poczytanie dla sceptykow niemiecka i francuska prase - pierwsze komenatrze dotyczace nowego wyboru Polakow.... Odpowiedz Link
mazurka313 Re: Kaczynski prezydentem 25.10.05, 00:19 > > Oto polski rząd za 2 lata: > > Prezydent - Lech Kaczyński > > Premier - Jarosław Kaczyński > > Minister kultury - Bogusław Kaczyński > > Minister oświaty - Kazimierz Kaczor > > Minister sportu - Piotr Kaczorowski (szachista) > > Minister S.Z. - Piotr Kaczkowski > > Minister gospodarki - Donald Tusk > > Lektura obowiązkowa - "Kaczka Dziwaczka" > > Godło - Kaczor Donald > > Hymn - "Wyszły z wody kaczki trzy" > > Motto - "Wszystkie zwierzęta są równe, lecz kaczki najrówniejsze". > > > > Poprawki do konstytucji: > > 1. Pod karą dożywocia zabrania się polowania na kaczki oraz uboju kaczek w > > celach konsumpcyjnych. > > 2. Równocześnie zabrania się trzymania kaczek w tym samym pomieszczeniu co > > inny drób. > > 3. Nakazuje się zamknięcie wszystkich restauracji orientalnych, a w > > pierwszej kolejności tych, w których głównym daniem w menu jest kaczka po > > pekińsku. > Odpowiedz Link
gherarddottir Re: Kaczynski prezydentem 25.10.05, 00:22 ha ha ha niezle)) rzad pod nazwa "kaczy kuper" Odpowiedz Link
samo Re: Kaczynski prezydentem 25.10.05, 00:31 A co pisza Norwegowie o wyborze Polakow? Odpowiedz Link
gherarddottir Re: Kaczynski prezydentem 25.10.05, 00:35 ze Polacy odrzucili liberala na korzysc konserwatywnego i religijno katolickiego Kaczynskiego. Odpowiedz Link
gherarddottir Re: Kaczynski prezydentem 25.10.05, 00:37 dokladnie nazywaja go konserwatywnym katolikiem co dla mnie ma znaczenie niestety pejoratywne szczegolnie w kraju jak Norwegia, ktory jest liberalny. Ale moze jestem spaczona-zreszta to moje prywatne odczucia. Odpowiedz Link
triskell Re: Kaczynski prezydentem 25.10.05, 00:53 Podobny jest ton komentarzy w Stanach. Podkreślaja głównie, ze to polityk, który kieruje się "wartościami chrześcijańskimi". Jako że nie jestem chrześcijanką i w paru istotnych punktach te wartości nie pokrywają sie z moimi, nie czuję się z tym bezpiecznie. Moim zdaniem Tusk dawał większe szanse na prezydenta, który kierowałby się wartościami _wszystkich_ ludzi, nie tylko chrześcijan. Podobne jest zdanie moich przyjaciół w Polsce, więc to chyba nie tylko kwestia tego, że na sprawę patrze z pozycji emigranta. Odpowiedz Link
gherarddottir Re: Kaczynski prezydentem 25.10.05, 00:55 Trinia zgadzam sie z Toba w 100% i w ogole przyjezd do mnie z mezem to sobie o ksiezycu pogadacie a ja poslucham madrych ludzi) Odpowiedz Link
triskell Re: Kaczynski prezydentem 25.10.05, 01:04 Oj, to chyba prędzej Wy do nas przyjedziecie. Zapraszam Odpowiedz Link
gherarddottir Re: Kaczynski prezydentem 25.10.05, 01:09 Triskell wybieramy sie do Stanow w wakacje 2006ale ja nawet nie wqiem gdzie wy dokladnie mieszkacie? tzn w ktorym stanie? Moj maz i Ty - w dyskusji na tematy Was laczace - oj chcialabym posluchac ))) Odpowiedz Link
triskell Re: Kaczynski prezydentem 25.10.05, 01:18 Dorinko, Washington State, północny-zachód Stanów, ok. godzinę na południe od Seattle. Trochę daleko od wszystkich innych amerykańskich lokalizacji, ale chociażby dla pięknej przyrody naprawdę warto . Odpowiedz Link
gherarddottir Re: Kaczynski prezydentem 25.10.05, 01:19 Myslimy bardziej o Florydzie, ale jak bedziesz mocno zaparszac to zmienimy plany) i pare wazek Ci przywioze Odpowiedz Link
triskell Re: Kaczynski prezydentem 25.10.05, 01:20 Hehe, to akurat przeciwległy róg, niz Floryda, ale bardzo, bardzo zapraszam!!! Odpowiedz Link
gherarddottir Re: Kaczynski prezydentem 25.10.05, 01:22 Trinia Ty sie zastanow nad ta Norwegia...wiem, ze to moze nie to samo co Stany, ale widno latem do polnocy, a za kolem polarnym to caly czas widno O filmy juz nie pytam bo nie wiem czy nadal chcesz? ja chcialam Kieslowskiego, ale nie wiem jak to zrobimy? Pozdrawiam Odpowiedz Link
gherarddottir Re: Kaczynski prezydentem 25.10.05, 00:57 skoltunie watek ale Triskell ostatnio poluje na roznych aukcjach i pelno unikatowych wazek wszedzie.... Odpowiedz Link
jan.kran Re: Kaczynski prezydentem 25.10.05, 01:06 Zarowna prasa niemiecka jak i norweska podkresla sceptyczny stosunek nowego prezydenta do UE.Tusk jet widziany jako polityk popierajacy silny zwiazek Polski z Unia i gaspodarka rynkowa natomiast Kaczynski prezentuje model euorosceptyka i oredownika panstwa opekunczego. Støtte fra de fattige. Analytikere mener at Lech Kaczynski først og fremst kan takke velgere i de fattigere regionene i det østlige Polen for den klare seieren. To zdanie nie Polonii, kobiecej czy nie , tylko norweskich analitykow. Uwazaja oni ze Kaczynski zawdziecza wygrana biednym wyborcom ze wschodnich regionow Polski Podobny ton niemieckiej prasy, Kaczyski chce wprowadzic panstwo socjalne , oddalic sie od gospodarki rynkowej, Polska ma byc mniej zalezna od Europy. Entscheidend bei der Präsidentenwahl waren die ärmeren Regionen im Osten, wo sich die meisten Wähler für Kaczynski entschieden. Einen klaren Vorsprung hatte der 56-jährige Kaczinsky auch bei den Wählern über 60 Jahren - hier wirkte sich wahrscheinlich die Forderung des Wahlsiegers nach einer Entschädigungszahlung Deutschlands für die Zerstörung von Warschau im Zweiten Weltkrieg aus. Podobnie jak wnorweskiej prasie szpiegel podkresla ze o wyborze K. zadecydowaly biedne regiony wschodniej Polski gdzie znajduje sie najwiecej wyborcow K. Inna silna grupa popierajaca nowego prezydenta sa ludzie powyzej lat 60 oczekujacy od DE odszkodowania za zniszczenie Warszawy w czasie drugiej wojny. To ostatnie podejscie uwazam za sluszne bo kompletnie nie mam pojecia skad Kaczynski wezmie kase zeby spelnic marzenia i oczekiwania elektoratu roszczeniowego. Kran. Odpowiedz Link
syswia a Marcinkiewicz premierem??? 25.10.05, 04:15 "Premier: Kazimierz Marcinkiewicz z Gorzowa, 46 lat, z wykształcenia nauczyciel fizyki (skończył Wydział Matematyki Fizyki i Chemii Uniwersytetu Wrocławskiego), z zawodu polityk, poseł i honorowy obywatel Nebraski (pamiątka po stażu poselskim w Ameryce). Pracę nauczyciela zaczynał od wychowawcy przedszkolnego, potem uczył w podstawówce. Pływa czterema stylami, w młodości dorabiał jako ratownik." To sa chyba kurcze zarty ... Bez urazy, ale zaden z moich nauczycieli z podstawowki albo liceum, mimo, ze byli/sa wspanialymi ludzmi NIE NADAJE sie do koordynowania praca rzadu RP... Odpowiedz Link
feelfine Re: a Marcinkiewicz premierem??? 25.10.05, 06:48 Mi przykro bylo patrzec na kampanie prezydencka i teraz przykro mi patrzec na to rozdarcie Polski. Moja rodzina opowiadala mi jak idac z kosciola do wyborow slyszeli grupe starszych pan - byla ich piatka - tlumaczacych szostej,ze nie moze glosowac na Tuska bo Tusk to Niemiec i tak powiedzial ojciec Rydzyk. Nie wiem czy to prawda, czy Panie sie przeslyszaly, zle zinterpretowaly wypowiedzi na antenie "jedynego, slusznego radia", ale zle mi sie robi gdy mysle ze te wybory wygralo radio Maryja i Lepper. Wczoraj w trojce slyszalam, ze Lepper stwierdzil ze czeka az pan Kaczynski podziekuje mu tak samo jak radiu Maryja, bo uwaza ze to jego wyborcy zdecydowali o tym a nie innym prezydencie. Dodatkowo powiedzial, ze teraz czeka na zrealizowanie tego co mu Kaczynski obiecal. Przy tym wszystkim nie dziwia mnie komentarze w prasie niemieckiej czy europejskiej. I tak uwazam je za dosc umiarkowane. Z domu wynioslam, przekonanie ze z populistami i przestepcami sie nie pertraktuje, bo albo nie mozna dotrzymac obietnic, albo sie te obietnice zrywa. Moze przyjdzie "jakas miotla" i to tez posprzata. A na dzien dzisiejszy dla mnie rozwodki mieszkajacej w Niemczech, bedacej w zwiazku z Niemcem nie ma chyba miejsca. Pozdrawiam, Feelfine Odpowiedz Link
gherarddottir Re: a Marcinkiewicz premierem??? 25.10.05, 07:06 Felfeline slyszalam to samo, mam polska tv i niedobrze mi sie robi od tej lepperiady i tych innych dodatkow. nawet gdyby dziadek, ojciec ktokolwiek z rodziny Tuska byl Niemcem to ja wole prawego Niemca niz klamce i kretacza.A tak a propos jest afera bo okazalo sie, ze informacje dotyczace min wcielen do Wermachtu udzialne sa tylko na zgode zainteresowanych osob - prawnik wyslany przez Kaczynskiego tego prawdopodobnie nie sprawdzil. A jesli nawet dziadek Tuska byl w W. czy na jakiejs liscie to ja nie zamierzam rozliczac ludzi na podstawie czynow ich rodzicow czy dziadkow bo chyba nie zyja zrosnieci ze soba noga lub reka... Po prostu zalosc czlowieka ogarnia. Moze przyjdzie jakas miotla i posprzata..Oby. Pozdrawiam Odpowiedz Link
feelfine Re: a Marcinkiewicz premierem??? 25.10.05, 07:19 Co do watku Wehrmachtowego to najlepiej podsumowal to moj luby tuz po pierwszych wiadomosciach w tej sprawie. Stwierdzil, ze z tego co on sie uczyl na historii to byly juz takie pewne okreslone polityczne organizacje, ktore rozliczaly ludzi wedlug tego co robili lub kim byli ich dziadkowie. Glownymi przedstawicielami tych ruchow byli niejacy panowie Hitler i Stalin. Jesli Polska chce isc w tym kierunku .... A co do samego Wehrmachtu to dziadek mego lubego pewnie tez byl w Wehrmachcie, a ja i tak go kocham Feelfine gherarddottir napisała: > Felfeline slyszalam to samo, mam polska tv i niedobrze mi sie robi od tej > lepperiady i tych innych dodatkow. > nawet gdyby dziadek, ojciec ktokolwiek z rodziny Tuska byl Niemcem to ja wole > prawego Niemca niz klamce i kretacza.A tak a propos jest afera bo okazalo sie, > ze informacje dotyczace min wcielen do Wermachtu udzialne sa tylko na zgode > zainteresowanych osob - prawnik wyslany przez Kaczynskiego tego prawdopodobnie > nie sprawdzil. > A jesli nawet dziadek Tuska byl w W. czy na jakiejs liscie to ja nie zamierzam > rozliczac ludzi na podstawie czynow ich rodzicow czy dziadkow bo chyba nie zyja > > zrosnieci ze soba noga lub reka... > Po prostu zalosc czlowieka ogarnia. > Moze przyjdzie jakas miotla i posprzata..Oby. Pozdrawiam Odpowiedz Link
gherarddottir Re: a Marcinkiewicz premierem??? 25.10.05, 07:22 Dla mnie Kaczynski ma swietne zadatki ....niedlugo beda glowy mierzyc bo pod koldre juz zagladaja... F. wiesz co ja swoje najlepsze wakacje spedzilam w domu bylego oficera SS ktory walczyl na Mokotowie w Warszawie i byc moze on wlasnie zabil mojego dziadka i co? mam go nienawiedzic do konca zycia? To byla wojna i tamten czas. A z tym starszym panem do dzis mam serdeczny kontakt Odpowiedz Link
gherarddottir Re: Kaczynski prezydentem 25.10.05, 08:31 wiadomosci.onet.pl/1184707,,,,,,4528,itemspec.html no tak jak myslalam.. Odpowiedz Link
gherarddottir Re: Kaczynski prezydentem 25.10.05, 08:35 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2983870.html no comments Odpowiedz Link
jan.kran Re: Kaczynski prezydentem 25.10.05, 09:09 gherarddottir napisała: > wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2983870.html > no comments E tam no comments. Kaczynski pośliźnie na Rydzyku , zobaczycie. Kran Prorok Odpowiedz Link
gherarddottir Re: Kaczynski prezydentem 25.10.05, 10:38 Kranie liczmy ze ptasia grypa dosiegnie i kaczki )) Odpowiedz Link