28.02.07, 13:34
Czy ktos moze orientuje sie szerzej w kwestii zeznania podatkowego za zarobki
uzyskane za granicami Polski? Doszly mnie bowiem sluchy, ze w sytuacji gdy
pracuje sie nie pelny rok zagranica, nalezy do polskiego urzedu podatkowego
zlozyc zaswiadczenie o zarobkach.
Obserwuj wątek
    • edzia_26 Re: podatki 28.02.07, 13:49
      JA zaczelem pracowac w Czechach w sierpniu 2005 i w tamtym roku rozliczalam sie
      z podatku za 2005 zarowno w Polsce jak i w Czechach.
      • daghda.irish.pub Re: podatki 28.02.07, 15:33
        Niestety - trzeba wykazać dochody na dodatkowym PIT (nie pamiętam w tej chwili,
        co to było). Owszem, można powiedzieć, że się jest bezrobotnym, ale wizja bycia
        ukaranym (w formularzu zeznania jest to napisane) za zatajenie...

...poza tym, w ramach unijnej umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania, raczej
        nie mogą chcieć opodatkować to, co już było opłacone w Czechach.
    • kklembowska Re: podatki 28.02.07, 18:28
      jezeli chodzi o Czechy:wszystko zalezy czyim rezydentem podatkowym jestes,
      jezeli wyjechalas z kraju i pracujesz na chwile w Czechach ale miejscem twoich
      interesow zyciowych jest Polska- jestes rezydentem podatkowym polskim,
      tak ze jasniej polecam "umowa o unikaniu podwojnego opodatkowania meidzy Polska
      a Czechami"
      wedlug mnie zawsze musisz skladac PIT w Polsce zalezy tylko jak go bedziesz
      obliczac, a to zalezy od tego ile pracowalas w danym kraju, chyba ze nie masz
      zadnych dochodow z Polski ani nie wiaze cie tam zaden przychod innego rodzaju
      pochodzacy z Polski
    • rd16 Re: podatki 05.03.07, 13:59
      ja pracuje w Pradze od pazdziernika 2005, wczesniej w 2005 w Polsce. PIT za
      2006 zlozylem tylko w Polsce, jako ze nie pracowalem przynajmiej pol roku w
      Czechach w 2005. Za 2006, ktory caly przepracowalem w Czechach, rozlicze sie
      tylko tutaj.
      • aniiiah Re: podatki 07.03.07, 16:15
        A jak pracowałam tu 10 mies. w 2006 + umowa zlecenie w Polsce? Ratunku, nic z
        tego nie czaję...
        • cizinec Re: podatki 07.03.07, 17:10
          Aniu,
          wszystko rozliczasz w Czechach, na formularzu tutejszego PITu jest kolonka na
          zarobki zagraniczne. W ramach umowy o unikaniu podwojnego opodatkowania
          rozliczasz sie tylko i wylacznie w kraju, w ktorym pracujesz na umowe o prace
          dluzej niz 183 dni w roku. Ja tez mam zarobki w PL, ale rozliczam sie tylko w
          CZ. Na szczescie... Gdy w polskim US chcialem sie kiedys czegos dowiedziec
          odnosnie rozliczenia zarobkow zagranicznych, to uslyszalem od urzedniczki
          rozbrajajace zdanie: "Ale ja Czecha jeszcze nie mialam...." I co takiej
          zrobic???smile

Filip
          • nashle Re: podatki 08.03.07, 15:48
            Filip - dzieki za odpowiedz, mysle ze nie tylko Ania ma z tym problem.
            Moze ktos mi poradzi, co jednak zrobic w przypadku, kiedy pracowalam i
            mieszkalam w Czechach od 2002 do konca listopada 2006. Od grudnia jestem w
            Polsce znow. Poprzednie rozliczenia podatkowe zalatwiala ksiegowa w mojej pracy
            w Czechach. W 2006 na pewno pracowalam tam dluzej niz tych 183 dni, ale teraz
            mieszkam juz w Polsce i jestem na bezrobotnym.. I co? rozliczyc sie tam? czy
            jednak tu? Jak dzwonilam do ZUSu to nic mi nie poradzili ;-(
            • cizinec Re: podatki 08.03.07, 16:40
              ZUS czy US omijaj szerokim lukiem. Tam niczego sie nie dowiesz. Albo jesli sie
              dowiesz, to kazdy bedzie Ci mowil cos innego. Ja do tej pory nie wiem, do
              ktorego US moj polski pracodawca ma odprowadzac zaliczki na podatek. On zreszta
              tez nie. Problemu z tego nie robie, bo juz umowy mam niestety sporadycznie, ale
              sytuacja nie jest jasna i przejrzysta.
              Wracajac do PITow - rozlicz sie w Czechach, jesli tylko jest to mozliwe [konto
              w CR, komplet dokumentow etc. etc.] na pewno bedzie to mniej uciazliwe.
              Ale... tak czy owak zdecydowanie przed podjeciem tej decyzji sprobuj wykonac
              symulacje polskiego i czeskiego PITu, formularze znajdziesz w necie. I po
              prostu rozlicz sie tam, gdzie dla Ciebie bedzie korzystniej. Nie wiem, jakie
              teraz sa zasady rozliczania w PL, nie wiem, czy dla Ciebie rozliczenie sie w CR
              nie bedzie problemem, chocby ze wzgledu na odleglosc. Trudno jest mi cos
              doradzic.
              Filip
              • nashle Re: podatki 12.03.07, 15:47
                Tak czy siak - dzieki wink
                Na razie znalzlam to, z czego wynika, ze w tym roku nie musze sie rozliczac, bo
                w Polsce nie uzyskalam dochodu. Hurra wink: "Metoda wyłączenia z progresją
                (jeśli pracowałeś w: Czechach, Francji, Grecji, Hiszpanii, Irlandii, Kanadzie,
                Niemczech, Szwecji, we Włoszech). Zgodnie z tą metodą dochód uzyskany za
                granicą jest w Polsce zwolniony od podatku. Płacimy wówczas tylko podatek od
                dochodu uzyskanego w Polsce. Ale stawka podatkowa wyliczana jest na podstawie
                zsumowanych dochodów (polskich i zagranicznych). Uwaga: Jeśli podatnik nie
                osiągnął w Polsce żadnego dochodu, nie musi się w ogóle rozliczać z polskim
                fiskusem.

Podstawa prawna: art. 27 ust. 8 Ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych."

zrodlo: gospodarka.gazeta.pl/podatki/1,25044,3956177.html

• cizinec Re: podatki 13.03.07, 11:47
                  nashle napisała:

> Jeśli podatnik nie
                  > osiągnął w Polsce żadnego dochodu, nie musi się w ogóle rozliczać z polskim
                  > fiskusem.

Masz racje, ale...smile
                  Jesli masz dochody w Polsce, a mieszkasz [trwale przebywasz] za granica, to
                  Twoj polski pracodawca powinien wplacac zaliczki na Twoj podatek do jednego z
                  urzedow skarbowch dla _nierezydentow_. Ja wciaz mam dochody w PL [male, bo
                  male, ale sa] a w PL sie w ogole nie rozliczam.

Pzdr.
                  Filip
                  • pitkil Re: podatki 19.03.07, 13:59
                    Witam serdecznie. Ja znalazłem coś takiego na temat rozliczenia pracy w
                    Czechach. Ja się zastanawiam czy wykazywać swoje dochody w Polsce. Pracowałem w
                    2006 roku w ojczyźnie przez 3 miechy i tyle na pewno musze wykazać a co do Czech
                    to się zastanawiam. Bo zniesienie podwójnego opodatkowania nie oznacza, że w
                    kraju nie będzie trzeba dopłacić różnicy wynikającej z progów podatkowych. Czyli
                    jeśli ktoś w czechach płacił 32% a według polskiej skali wpada w próg na
                    przykład 40% to różnice powinien dopłacić. Ja tak to przynajmniej rozumiem.
                    Pozostaje pytanie czy dochody w Czechach są do sprawdzenia przez US w Polsce. Z
                    tego co się dowiedziałem od kumpli z różnych krajów co jeżdżą po kontraktach po
                    całym świecie to podobno można to olać. Poniżej to co znalazł kumpel w przepisach .

Załącznik PIT/ZG do zeznań PIT-36, PIT-36L i PIT-38 wypełniają podatnicy, którzy
                    uzyskali dochody opodatkowane zgodnie z art.27 ust.8, 9, 9a, art.30b ust. 5a, 5b
                    lub art.30c ust.4, 5 ustawy.

Formularz składa się odrębnie dla każdego państwa uzyskania dochodu.

Małżonkowie, bez względu na sposób rozliczenia rocznego (indywidualnie czy
                    wspólnie z małżonkiem) składają odrębny załącznik PIT/ZG.

Dochód (przychód) uzyskany w państwie z którym jest zawarta umowa o unikaniu
                    podwójnego opodatkowania.

Sposób opodatkowania dochodów z tytułu działalności wykonywanej za granicą lub
                    ze źródeł przychodów położonych za granicą wynika z zastosowania metody
                    przewidzianej w ustawie o podatku dochodowym od osób fizycznych, w zależności od
                    zawarcia i postanowień umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania, którą
                    Rzeczpospolita Polska zawarła z danym państwem.
                    Umowy z państwami różnie regulują zakres stosowania umowy do poszczególnych
                    rodzajów dochodów (przychodów), dlatego też przed wypełnieniem części C wskazane
                    jest upewnienie się co do postanowień właściwej umowy w załączonej tabeli umów.

Metoda wyłączenia z progresją – w myśl art. 27, ust.8 ustawy:

W przypadku uzyskania dochodów z pracy najemnej za granicą, w Państwie z którym
                    Polska zawarła umowę o unikaniu podwójnego opodatkowania a z umowy tej wynika,
                    że dochody tam uzyskane mogą być opodatkowane tylko w tym Państwie to:
                    dochody takie są w Polsce zwolnione z podatku, jednak wykazuje się je w
                    zeznaniu, celem obliczenia stopy procentowej, według której należy obliczyć
                    kwotę podatku od dochodów uzyskanych w Polsce;
                    jeżeli w Polsce nie uzyskano dochodu opodatkowanego na zasadach ogólnych, nie ma
                    obowiązku rozliczania się z takiego dochodu w Polsce. Dochód taki będzie jednak
                    podlegał wykazaniu w zeznaniu rocznym celem obliczenia stopy procentowej, jeżeli
                    osoba która go uzyskała, będzie chciała się rozliczyć wspólnie z małżonkiem.
                    ---------------------------------------
                    • daghda.irish.pub Re: podatki 19.03.07, 14:05
                      Dochody trzeba wykazać. Wg umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania, jest
                      niemalże pewne, że czeski US prześle do naszego US informację o odprowadzonych
                      podatkach, aby tenże nie naliczył nam ich ponownie.

Minusem tego jest - wiem to po swojej własnej przygodzie... - że jeżeli
                      zapłacony podatek jest niższy niż ten, który jest w Polsce, trzeba zapłacić różnicę.

Metoda progresji jest najkorzystniejsza. Ja - niestety, będę musiał
                      najprawdopodobniej zapłacić prawie 900 różnicy wynikającej w prograch
                      podatkowych obu krajów.

Czy warto ukryć dochody w Czechach? Nie wiem - ta umowa po coś jest. I na pewno
                      urzędy skarbowe wymieniają się takimi informacjami (np. po tej drodze Interpol
                      dochodzi do ściganych ludzi).
                      • pitkil Re: podatki 19.03.07, 14:09
                        No dobra a w takim razie przypadek gdy ktoś cały rok podatkowy pracował w
                        Czechach to i tak musi składać PITa w Polsce??? Pytam bo mam i takich kumpli i
                        tez nie wiedzą co zrobić.

• daghda.irish.pub Re: podatki 19.03.07, 14:25
                          Jeżeli cały rok 2006 pracowałeś na terenie Czech, to nie musisz składać zeznania.

Wracając do sprawy umowy. Odnośnie przesyłania informacji - to dla tych, co
                          zamierzają oszukać fiskusa (pamiętamy, że US ma prawo do 5 lat
                          ścigać/kontrolować nasze zeznania podatkowe):

Wyciąg z "UMOWA
                          między Rządem Rzeczypospolitej Polskiej a Rządem Republiki Czeskiej w sprawie
                          unikania podwójnego opodatkowania w zakresie podatków od dochodu i majątku,
                          sporządzona w Warszawie
                          dnia 24 czerwca 1993 r."

Art. 27.

Wymiana informacji

1. Właściwe władze Umawiających się Państw będą wymieniały informacje konieczne
                          do stosowania postanowień niniejszej umowy, a także informacje o ustawodawstwie
                          wewnętrznym Umawiających się Państw, dotyczące podatków wymienionych w
                          niniejszej umowie, w takim zakresie, w jakim opodatkowanie, jakie ono
                          przewiduje, nie jest sprzeczne z umową.
                          Wymiana informacji nie jest ograniczona postanowieniami artykułu 1. Wszelkie
                          informacje uzyskane przez Umawiające się Państwo będą stanowiły tajemnicę na
                          takiej samej zasadzie, jak informacje uzyskane przy zastosowaniu ustawodawstwa
                          wewnętrznego tego Państwa i będą udzielane tylko osobom i władzom (w tym sądowym
                          albo organom administracyjnym) zajmującym się ustalaniem, poborem albo
                          ściąganiem podatków, których dotyczy umowa, lub organom rozpatrującym środki
                          odwoławcze w sprawach tych podatków. Wyżej wymienione osoby lub władze będą
                          wykorzystywać informacje tylko do tych celów. Mogą one udostępnić te informacje
                          w postępowaniu sądowym lub do wydawania orzeczeń. Uzyskana informacja będzie
                          traktowana jako tajna, jeżeli zażąda tego Umawiające się Państwo, które ją
                          przekazało.

2. Postanowienia ustępu 1 nie mogą być w żadnym przypadku interpretowane tak,
                          jak gdyby zobowiązywały jedno z Umawiających się Państw do:

a) stosowania środków administracyjnych, które nie są zgodne z ustawodawstwem
                          lub praktyką administracyjną tego lub drugiego Państwa;

b) udzielania informacji, których uzyskanie nie byłoby możliwe na podstawie
                          własnego ustawodawstwa albo w ramach normalnej praktyki administracyjnej tego
                          lub drugiego Umawiającego się Państwa;

c) udzielania informacji, które ujawniłyby tajemnicę handlową, gospodarczą,
                          przemysłową lub zawodową albo tryb działalności przedsiębiorstw, lub informacji,
                          których udzielanie byłoby sprzeczne z porządkiem publicznym (ordre public).

(więcej na www.taxways.com.pl/akty_prawne/ustawy/ustawa13.htm)
                • wojtek2824 Re: podatki 18.07.07, 15:51
                  witam. mam pytanie, czy jest ktoś, kto sie orientuje w sprawie zwolnienia z
                  podatku budowlanego w niemczech? Jak wygląda procedura oraz jakie papiery
                  należy przedstawić aby takowe zwolnienie otrzymac, jeżeli mam firmę i jestem
                  podwykonawcą?
    • cizinec Re: podatki 20.03.07, 18:56
      Tym z Was, ktorzy beda sie rozliczac z podatku w Czechach proponuje skorzystac
      ze strony www.danovapriznani.cz/
      Sa tam wszelkiej masci druki w .xls, ktore mozna sobie wypelnic w zaciszu
      domowym ze slownikiem w reku i pozniej tylko wydrukowac i zaniesc [wyslac] do
      Financniho uradu. Sa tam tez wytyczne i wskazowki co do wypelnienia formularza
      [te z kolei w .pdf].
      A jesli juz jestesmy przy odwiedzinach Financniho uradu, to zdecydowanie
      polecam FU dla Prahy 6 [i Prahy 7 chyba tez] przy nábř. Kapitána Jaroše 1000/7
      [jest to w budynku Úřadu městské části Praha 7, kawalek od stacji metra
      Vltavska]. Warto tam zajrzec ze wzgledu na wciaz dzialajacy pater noster, czyli
      winde bez drzwi, która stale jeździ i nie zatrzymuje się na poszczególnych
      piętrach [trzeba z niej wyskakiwac]. jednym slowej jazda bez trzymanki, w
      ubieglym roku stalem kolo tego cuda chyba z 15 minut z otwarta buziabig_grin

Pzdr.
      Filip
      • cizinec paternoster 20.03.07, 19:03
        W mysl calkiem pozytecznego hasla, gloszacego, ze Google przyjacielem
        czlowieka, osobom pragnacym sie dowiedziec wiecej o [czy wrecz odwiedzic]
        dzialajace praskie parternostery polecam swietna stronke
        paternoster.archii.cz/
        Przepraszam, ze nie na temat, ale lepiej jest to podczepic pod podatki niz
        puscic oddzielniewink

F.
        • daghda.irish.pub Re: paternoster 20.03.07, 21:53
          Fajny bajer - miałem okazję to widzieć w Ostrawie big_grin Też się przy tym zwiesiłem o kombinowałem, co to takiego (15 latka - bo wtedy tyle miałem - trudno było czymś zadziwić). Odremontowana i działająca jest w Nowej Radnicy.
          Za takiego offtopa powinni dawać nejlepsi ceske pivo wink
          • pampeliszka A propos podatkow 27.03.07, 14:21
            Ja osobiscie polecam sie udac do ksiegowego z kwitami, zeby zrobil zeznanie
            podatkowe. Ja i maz mamy dochody tylko w Czechach, tu sie nam urodzilo dziecko i
            jak ksiegowy nam pokazal, ile kasy nam urzad odda, to nam oczy wyszły, co
            poodliczał. Sami bysmy tego nie wymyslilismile)
            • kropkacom Re: A propos podatkow 27.03.07, 19:14
              Jeśli ktoś pracował cały rok w Czechach i jest tu razem z żoną / mężem może się
              rozliczyć wspólnie. Jeżeli jedna osoba zarabia dużo a druga połówka jest
              niepracująca wtedy zwrot może wyjść ogromny. Nam taki wyszedł smile
              Po prostu - dochody obojga się sumuje i dzieli na pół. Wtedy można wejść w
              niższy próg podatkowy. I jeśli fiskus zabierał kupę kasy przez cały rok (według
              wyższego progu), to teraz będzie oddawał.
              • pampeliszka Re: A propos podatkow 27.03.07, 22:09
                A do jakiego wieku sie odlicza koszty na dziecko? Nie wiesz, Kropka? Wy jeszcze
                odliczacie?
                • kropkacom Re: A propos podatkow 27.03.07, 22:55
                  Odliczaliśmy, 6000 koron na dziecko. Albo 500 koron za miesiąc, jeśli dziecko
                  urodziło się w ciągu roku lub ukończyło studia. Odlicza sie do 18 roku życia,
                  chyba że dziecko studiuje - to jeszcze dłużej.
                  Tak więc - możesz odliczyć jak najbardziej smile
        • zizi4 Re: paternoster 28.03.07, 14:00
          Jechalam kiedys czyms takim w Urzedzie Miejskim (?) w Opolu, ale po 2 pietrach
          ucieklam, obawiajac sie, ze w drodze powrotnej "odwroci sie" do gory nogami wink
          We Wroclawiu sa takie 2, a w Pradze widzialam w YMCE. Poszukuje kompana do
          przejechania tym czyms pelnego "kolka" (poswiece sie i stane 2 razy na glowie,
          hihi)! smile))
          • zizi4 Re: paternoster 28.03.07, 14:01
            To bylo a propos "pater nosterow" oczywiscie, nie odliczen na dzieci smile
          • cizinec Re: paternoster 28.03.07, 16:23
            pisze sie na tosmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka