Dodaj do ulubionych

Skuterem do Czech

31.05.07, 13:30
Czołem waszmościom!

Mieszkam w Krakowie i mam ochotę wybrać się skuterem (motorower) do Czech. Czy
ktoś wie jak wygląda sprawa z uprawnieniami na motorower w Czechach? Zgodnie z
polskim prawem, mając 18 lat nie muszę w Polsce mieć żadnych uprawnień do
jazdy skuterem: żadnej karty motorowerowej, prawa jazdy, nic. Czy to samo
obowiązuje w Czechach?
Obserwuj wątek
    • daghda.irish.pub Re: Skuterem do Czech 31.05.07, 19:45
      Tu masz wszystko opisane...

www.sms.motorkari.cz/index.php?show=00000003599
      • gross-on Re: Skuterem do Czech proč ne ? 01.06.07, 01:46
        Jakou máte ?
      • martin.lechowicz Re: Skuterem do Czech 01.06.07, 10:00
        No są tam różne nowe przepisy, ale nie widzę informacji czy prawo jazdy jest
        wymagane na skuter. Jest czy nie jest?
        • daghda.irish.pub Re: Skuterem do Czech 05.06.07, 07:22
          Z tego, co wiem to będzie Ci potrzebny:

ŘIDIČSKÝ PRŮKAZ SKUPINY "Am"
          Řidičský průkaz skupiny AM opravňuje k řízení malého motocyklu nebo mopedu s
          maximální konstrukční rychlostí do 45 km v hodině.

www.kristan.cz/am.php
          Na powyższej stronie masz wszystko wyjaśnione. Oczywiście po czesku.
          • martin.lechowicz Re: Skuterem do Czech 05.06.07, 11:19
            O, dzięki za informację! Rzeczywiście, trzeba. No to lipa. sad
            I skąd ja mam wziąć w Polsce prawo jazdy kategorii Am??
            • daghda.irish.pub Re: Skuterem do Czech 05.06.07, 13:35
              Bez obrazy, ale Ty albo kupiłeś sobie to prawo jazdy, albo nie czytałeś jakie są
              w Polsce kategorie prawa jazdy. Nie mogą się różnić na terenie UE!

Oto wypis z kategorii prawa jazdy w Polsce:

Kategorie prawa jazdy
              KATEGORIA PRAWA JAZDY RODZAJ POJAZDU
              A
              motocykl
              A1 motocykl o pojemności skokowej silnika nie przekraczającej 125 cm sześć., i
              mocy nie przekraczającej 11 kW
              B a) pojazd samochodowy o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej
              3,5 tony z wyjątkiem autobusu lub motocykla
              b) pojazd, o którym mowa w lit. a), z przyczepą o dopuszczalnej masie całkowitej
              nie przekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego, o ile łączna dopuszczalna
              masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 tony
              c) ciągnik rolniczy lub pojazd wolnobieżny
              B1 trójkołowy...

Ciebie interesuje najbardziej <B>A1 motocykl o pojemności skokowej silnika nie
              przekraczającej 125 cm sześć., i mocy nie przekraczającej 11 kW<B> czyli
              odpowiednik Am.
              • daghda.irish.pub Re: Skuterem do Czech 05.06.07, 13:46
                Ech, jeszcze się zamotałem. To jest tak:

ŘIDIČSKÝ PRŮKAZ SKUPINY "Am" = PRAWO JAZDY KATEGORII A - motocykl

Řidičský průkaz skupiny AM opravňuje k řízení malého motocyklu nebo mopedu s
                maximální konstrukční rychlostí do 45 km v hodině.

Prawo jazdy kategorii A obejmuje motocykle oraz skutery i motorowery.

Nie wiem, ja nie bardoz mam czas dzwonic do Polski. Wszystkie informacje sa
                ogolnodostepne, a najlepiej bedize sie zapytac w WORD albo w "Drogówce".
              • martin.lechowicz Re: Skuterem do Czech 05.06.07, 15:07
                Rany, ktoś tu ma problemy z czytaniem...
                Powtarzam jeszcze raz: na motorower w Polsce nie trzeba mieć uprawnień (czytaj:
                prawa jazdy), i ja właśnie uprawnień nie mam.
                Na mocy artykułu 87 kodeksu drogowego, punkt 3, podpunkt 3. Na pocieszenie
                powiem, że kiedyś cytowałem ten artykuł policjantom, którzy mnie zatrzymali. Też
                nie wiedzieli.

Pytanie było, czy podobnie jest w Czechach.
                Już wiemy, że nie jest, co jest smutne. Skoro są tam prawa jazdy kategorii Am, i
                są też dla osób powyżej 18 roku życia (co wynika z tekstu), więc najwyraźniej są
                wymagane dla wszystkich, którzy chcą jeździć motorowerem. Smutne, głupie i bez
                sensu.

Nie ważne czy prawa jazdy w EU się mogą różnić czy nie - ważne że się różnią.
                Taki jest fakt. Dokładniej mówiąc sytuacja jest taka: wszystkie kraje
                członkowskie mają wspólne kategorie praw jazdy, które obowiązują w każdym innym
                kraju (prawo jazdy w jednym kraju jest jednocześnie międzynarodowym prawem jazdy
                w innym kraju). Ale oprócz tego poszczególne kraje mogą mieć własne kategorie.
                Jak widzimy właśnie Czechy mają kategorie Am, A1, Ao i An. A Wielka Brytania ma
                na przykład kategorię "P" (provisional). Wszystko jasne?

Warto wiedzieć, czym w Polsce można na czym jeździć, bo się może przydać:
                wszystkie motocykle i motorowery - prawo jazdy kat. A
                motocykle do 125cm3 i motorowery - prawo jazdy kat. A lub A1
                motorowery - skończone 18 lat i nic więcej. Nie trzeba w ogóle prawa jazdy (na
                mocy art. 87 kodeksu drogowego).

Motorower ma mieć według prawa do 50cm3 pojemności. W praktyce może to być nawet
                czołg T-34, byle by miał wpisane w dowodzie rejestracyjnym "motorower", a do
                lufy miał przyczepione tablice rejestracyjne. Wtedy dajecie panu milicjantowi
                przy kontroli dowód rejestracyjny, pan patrzy na wasz czołg, marszczy brwi i
                mówi: nie wie pan, że motorower ma mieć światła włączone cały dzień? Proszę
                włączyć światła, włożyć kask i jechać dalej. Bo jak wiemy w Polsce papier
                urzędowy ma rangę boskiego objawienia. tongue_out
                • daghda.irish.pub Re: Skuterem do Czech 05.06.07, 21:16
                  Ja mam problem z czytaniem a ty masz problem z określeniem swojego pojazdu - pisałeś SKUTER to dostałeś odpowiedź o skuterze. A to, że na skuter nie są potrzebne wymagania to i ja wiem.

Jeżeli masz jakieś u prawnienia albo skoro poruszasz się po drogach, to zapewne wiesz też, że kodeks drogowy w EU musi być ujednolicony aby nie było bałaganu w dokumentach.

Tutaj masz wzór czeskiego prawka: zadziwiające, podobny do polskiego... www.muhb.cz/soubory/3782/p0500973.jpg

Skoro mówisz, czym warto jeżdzić w Polsce, to nie przyjeżdżaj tutaj - nie kupisz sobie winietki - mandat, nie masz ubezpieczenia - kasacja pojazdu (w przypadku obcokrajowcow holowanie na wlasny koszt do kraju macierzystego).

Podsumowując - Am w Czechach oznacza wszystko, co ma mniej niż 50ccm. Ot, wstukanie w google.pl pierwszej lepszej "autoskoly": www.autoskola-skala.cz/am.htm.

Tyle. Życzę powodzenia.
                  • palomitacheca Re: Skuterem do Czech 26.07.07, 18:38
                    daghda.irish.pub napisał:

> Podsumowując - Am w Czechach oznacza wszystko, co ma mniej niż 50ccm. Ot,
                    wstukanie w google.pl pierwszej lepszej "autoskoly": <a
                    href="www.autoskola-skala.cz/am.htm."
                    target="_blank">www.autoskola-skala.cz/am.htm.</a>

Správná adresa je www.autoskola-skala.cz/am.htm :o)
                    Autoškola Skála

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka